Lowlands 2003

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (74 of them)
hoe meer restricties, hoe minder ruimte voor creativiteit.

De hele revolutionaire De Stijl beweging, die nu nog steeds doorwerkt en er ook nog steeds modern uitziet, was gebaseerd op hele stringente beperkende regels. Meer recent: Lars von Trier die zich voor iedere film weer zelf helemaal insnoert en misschien juist daardoor weer zichzelf telkens uitvindt. Matthew Herbert heeft zichzelf toch ook zoiets gedaan?

Daarbij komt dat klassieke vormen klassiek zijn geworden omdat ze een bepaalde natuurlijke harmonie/evenwicht hebben. Denk aan het sonnet, 3 aktes voor films of toneelstukken of de vers-brug-refrein-vers structuur van liedjes.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Friday, 5 September 2003 11:04 (twenty years ago) link

Daarbij komt dat klassieke vormen klassiek zijn geworden omdat ze een bepaalde natuurlijke harmonie/evenwicht hebben. Denk aan het sonnet, 3 aktes voor films of toneelstukken of de vers-brug-refrein-vers structuur van liedjes.

mensen houden van een herkenbare vorm, vinden vrijheid blijheid vaak te richtingloos en kunnen er geen voor hen bekende referentie in ontdekken. dat is volgens mij de verklaring voor bovenstaande. bij improv is er natuurlijk altijd een groot gevaar op richtingloos gepiel. om er iets heel creatiefs uit te persen moet je ook bij deze vorm veel moeite doen. maar jezelf restricties opleggen, zoals herbert dat inderdaad doet, maakt je niet per definitie creatiever. herbert heeft voor een bepaald stramien gekozen, en dat pakt soms boeiend uit en soms alleen maar interessant. ik blijf erbij dat creativiteit eerder naar buiten kan komen in een vrije setting, sneller dan in een bedacht concept. wat als lars von trier eens zijn eigen manifest in de prullenbak zou gooien? ik ben erg benieuwd wat daar uit zou komen.

bas (bas), Friday, 5 September 2003 19:33 (twenty years ago) link

Louter toevallig ben ik hier terecht gekomen: als Pukkelpopganger wou ik eens kijken hoe Lowlands was afgelopen en ziehier mijn bijdrage op het Subjectivisten-forum. Meteen ben ik geïntrigeerd geraakt door de uitbundige verslagen over Kaizers Orchestra, een groep die hier in Vlaanderen over tien dagen voor de aller-aller-eerste keer zal optreden, vreemd genoeg... Hoe komt het dat Nederland al zo lang vóór Vlaanderen het Kaizers Orchestra aan de borst drukt, terwijl sommige andere gezelschappen hier al geruime tijd vaste waarden zijn in en pas veel later in Nederland bekend worden? Komt het doordat jullie zo zelden Rifraf lezen en wij alleen maar bij uitzondering eens een Oor (om maar een voorbeeld te geven) in de handen krijgen? Nog snel even mijn mening over Pukkelpop 2003: een aantal goede optredens gezien van Foo Fighters (oorverdovend maar wel indrukwekkend), een aantal nummers van de Datsuns (zag er wel stevig uit), Gus Gus (aan de eentonige kant) en een prachtige Beck (wel een serieuze schok voor mensen die de laatste plaat nog niet kenden en zich aan een aan Midnite Vultures-achtig feest hadden verwacht).

Thomas Cole, Sunday, 7 September 2003 04:59 (twenty years ago) link

Kaizers Orchestra speelde natuurlijk in januari al op Eurosonic...

Koen, Sunday, 7 September 2003 13:37 (twenty years ago) link

Kan iemand die door afasie getergde droplul van MTV heel snel van het leven beroven... zag net hoe hij de Audio Bully's op Lowlands steeds vragen stelde met de opening "Hey Guys....". Trouwens, als de Audio Bully's het moeten hebben van een karaokeshow met een stem die de beats overstemt, laat ze dan aub zsm playbacken. Ben sowieso een voorstander van playbacken, zag gisteravond op ZDF Kultnacht weer d'n Bryan Ferry "Dance Away" playbacken tijdens een Op Volle Toeren-discoschlager evenement. Volgend jaar moeten minstens 30 bands playbacken op Lowlands.

Wat de Nederlandse aanwinsten op Lowlands dit jaar betreft: met pijn in mijn hart moet ik toegeven dat Kopna Kopna en Voicst het best goed doen. Ik bedoel, plaats het naast een Silkstone of een Raccoon (niet op Lowlands, me dunkt) en waar praten we dan over?

En wat jammer dat Electric Six "Radio Gaga" reeds covert. Thom Revolver wilde het ook al doen. Dat wordt dus "Fat Bottomed Girls".

thomas van aalten, Sunday, 7 September 2003 14:02 (twenty years ago) link

Thomas snijdt een interessant punt aan. Ik geloof inderdaad dat er typische Nederlandse fenomenen zijn, zoals er ook typisch Engelse en ongetwijfeld ook typisch Belgische hypes zijn.

Wij waren nogal vroeg met The Thermals en Kaizer's Orchestra, zoals ik mensen op een ander forum over Young Blood Brass band heb horen joelen.

Maar bv. de Stereophonics waren al groter dan God in de UK toen ' de man op straat ' ze hier no niet eens kende om over een 'typisch Amerikaanse band ' als Creed nog maar te zwijgen.

Ik vrees dat er 2 lagen zijn. Een hippe bandjes kenners laag en een laag van het volk, waarbij de tweede heel narukkelijk de volksaard blootlegt.
Het spreekt dus voor de Benelux-inwoners dat Creed hier niets doet. Maar getuigt ook van onze nationalistische instelling dat de Nederhop het momenteel zo goed doet, terwijl het toch grotendeels inferieure produkties betreft.

Verder ben ik van mening dat de Nederlander soms de Belg wat extra credits geeft omdat hij van mening is dat het land hipper wordt naarmate de heuvels nadrukkelijker worden en je af en toe een Frans woord voorbij hoort komen.
Daarentegen heb ik de indruk dat de Belgen de deur ferm dicht houden als het om NL-exportprodukt gaat.

Zoiets als ' een globale hype ' bestaat ook niet echt meer. Nou ja, de Strokes, maar die betekenen weer niets voor 40% v/d Nederlanders, oftewel de allochtonen.
Hoe groot was bv. Phoenix, dat Franse bandje, in Frankrijk zelf, Belgie of Engeland. Hier was hun If I ever feel Better single net zo groot als de laatste van Jamiroquai. In het uitgaansleven dan. Terwijl de band zelf er volgens mij geen cd meer om heeft verkoopt op mondiaal niveau.

En als er niet 2 a 3 journalisten driftig over Alamo Race TRack hadden geschreven in januari n.a.v. Eurosonic, had Excelsior ze misschien ook niet getekend en was de hype van nu (als die er al is) in de kiem gesmoord. Maar als die hype er wel is, hoe krijgen ze dan meer voor elkaar dan wat door NL-cultuurstaat gesponsorde NPI-evenementen?
Hoe betrekkelijk is het om een keer in Manchester en een keer in Texas te spelen, terwijl overzees verder niemand ooit een fuck om je zal geven...eigenlijk is het vooral goed voor je vrienden en je moeder die dan trots op je zullen zijn.

Lester Bangs (Lester Bangs), Sunday, 7 September 2003 15:23 (twenty years ago) link

Welk punt sneed ik aan? Eentje die geen houdt snijdt, want ik zie de link niet tussen je betoog en mijn toevoeging, Lester.

thomas van aalten, Sunday, 7 September 2003 18:16 (twenty years ago) link

scusi....ik bedoelde die andere Thomas (de Belg) boven je....

Lester Bangs (Lester Bangs), Sunday, 7 September 2003 18:42 (twenty years ago) link

tja dat roxy music optreden op de ZDF - overigens net na boney m - als ik me niet vergis - was weergaloos. zeker beter dan heel lowlands 2003. overigens viel het weer op hoe Roxy in de jaren zeventig al deed wat de rest in de jaren tachtig deed. topband.

theo (theo), Monday, 8 September 2003 06:01 (twenty years ago) link

En als er niet 2 a 3 journalisten driftig over Alamo Race TRack hadden geschreven in januari n.a.v. Eurosonic, had Excelsior ze misschien ook niet getekend en was de hype van nu (als die er al is) in de kiem gesmoord.

ART staan al sinds jaar en dag bij Excelsior onder contract.

(jg) ((jg)), Monday, 8 September 2003 07:39 (twenty years ago) link

Was dat ART-optreden op Noorderslag dan echt zo goed? Ik was er ook, maar was niet zo onder de indruk.

Leon (Leon), Monday, 8 September 2003 14:36 (twenty years ago) link

Ik zag ze op Music in My Head. En ik was net zo min onder de indruk als Leon bij Noorderslag.

Andre Kuijpers, Tuesday, 9 September 2003 05:31 (twenty years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.