Age Ain't Nuthin' But A Number?

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Op een site hier heel ver vandaan raakte ik in een woest gevecht over de leeftijd van recensenten annex popjournalisten. Mijn overtuiging is dat als rock'n roll een young men's game is, dat ook voor recensenten annex popjourno's zou moeten gelden. Het is beter om een 25-jarige tegenover Carl Barat van The Libertines te zetten, dan iemand die zijn vader had kunnen zijn. Natuurlijk, ervaring komt met de jaren, je gaat ook beter schrijven met de jaren, maar er komt een moment dat 't allemaal wat triestig wordt. Veertigers die juichverhalen over dj's in hun early twenties schrijven, het doet wat krampachtig aan, net als oudere artiesten (een Bowie) die jonge bands omarmt. Verzuring ligt ook op de loer, voor je 't weet tik je een recensie over pakweg Franz Ferdinand waarin je betoogt dat ze niets anders doen dat wat Talking Heads al eerder deed, en je de opgewondenheid niet begrijpt.
Concrete vragen: doet de leeftijd van een criticus ertoe, let u er überhaupt op, weegt ervaring en aantal luisteruren zwaarder dan ongebreideld jeugdig enthousiasme?
Genieten van muziek (welk genre dan ook) is natuurlijk niet leeftijdgebonden.

Guuz, Wednesday, 1 September 2004 17:55 (twenty years ago) link

Ik trek me meer van "critici" aan al naar gelang ik meer met ze gemeen heb wat "belevingswereld" (u snapt wel wat ik bedoel). Indirect speelt leeftijd daarbij natuurlijk een rol, met uitzondering natuurlijk voor die ene die eergisteren 65 geworden was.

Martijn Grooten (martijng), Wednesday, 1 September 2004 18:04 (twenty years ago) link

Moeilijk, zeker geen regels voor te maken. Het misschien ook wel zo dat jongeren zich sowieso al snel ergeren aan 'jong doen' van 'ouderen' (30+), een zekere overgevoeligheid is er wel in het spel. Die ervaring kan dan betweterig en betuttelend worden.

Ik heb het idee dat die generatiekloof wel veranderd is. Hij is lang niet zo heftig als in de jaren 60 en 70 denk. Niemand kijkt op van een dertiger die nog op Pig Destroyer of 50 Cent stuitert, volgens mij wordt die grens steeds een stukje opgeschoven, misschien verdwijnt ie wel helemaal binnenkort.

Vraag me wel af waarom bijvoorbeeld nu-metal me niet grijpt.. ben ik te oud? Neuh, trek andere, minstens zo hedendaagse, metal prima.

Hopelijk kan ik als ik ouder ben ook nog 'ongebreideld enthousiast' zijn. :)

Martijn Busink, Wednesday, 1 September 2004 18:39 (twenty years ago) link

Leeftijd doet er niet toe. Goed schrijven wel. Slecht schrijven ook. Rock n roll is geen sport van of voor jonge mannen. Nog een jaar of twintig te gaan en de hele bevolkingsopbouw, van 15 tot 100, heeft een -groter of kleiner- rock n roll verleden. Opa zal zo zijn momenten hebben, en toch nog eens Alec Empire uit de kast trekken. om maar een wildebras te noemen. Ik kijk uit naar iemand tegenover the Libertines die ook hun vader had kunnen zijn. Het mag iemand zijn die het een stom stelletje aanstellers vindt. Het mag iemand zijn die bewondering veinst. Maakt niet uit. Als er maar een goed verhaal uit voort komt.

jnhk (jnhk), Wednesday, 1 September 2004 18:59 (twenty years ago) link

...Ik bedenk me net dat ik ontken dat leeftijd er toe zou doen, omdat het in werkelijkheid er ALTIJD toe doet: leeftijd, man, vrouw, het zijn van die harde basale gegevens waarop iemand zich altijd kan beroepen. Maar galant is het niet.

jnhk (jnhk), Wednesday, 1 September 2004 19:30 (twenty years ago) link

Voor mij als lezer/luisteraar is leeftijd veel minder belangrijk dan 'smaakverwantschap'. Ik laat me gidsen door mensen waarvan ik weet dat ze ongeveer dezelfde smaak hebben en dan maakt het niet uit of die gids een krasse knar of een jonge blom is. En eerlijk gezegd boeit status of schrijversvaardigheid me dan ook niet. Als ene Maarten Wierda (een 21-jarige 'alto' zonder journoambities) in nl.muziek de nieuwste van Sparta geweldig vindt, trek ik dat album stante pede door de kabel naar binnen. En als Erik van den Berg (toch beduidend wat jaartjes ouder) Wire bestempelt als zijn favorieten, dan zit die veronachtzaamde band in mijn stapeltje af te rekenen ceedees bij het eerstvolgende platenzaakbezoek. Met die mensen heb ik smaakverwantschap. Dat is bewezen. En met Guuz (van mijn leeftijd) helemaal niet :)
Dit geldt natuurlijk uitsluitend voor recensies. Bij popjournalistiek komt meer kijken. Daar zijn leeftijd en ervaring volgens mij juist een enorme prae.

Mic B (Mic B), Wednesday, 1 September 2004 20:27 (twenty years ago) link

Kan het bijna niet geloven dat mr John Peel al 65 is!

fc harnas, Thursday, 2 September 2004 05:42 (twenty years ago) link

Ik sluit me bij Martijn Grooten aan: ik lees het liefst stukken geschreven door mensen met een zelfde soort belevingswereld. Uiteraard telt leeftijd daar zwaar in mee.
Mijn ideale popjournalist is dan ook een vroeg-dertiger die niet meer warm of koud wordt van bandjes als Libertines, maar met een hernieuwde belangstelling voor de Top40 naast de min-of-meer obscure acts waar je echt naar op zoek moet. Vroeger meer indie, nu meer pop.
Doe mij maar Tom Ewing dus.

Dat gezegd hebbend: Stuart Maconie is 42 (geloof ik), John Peel (dus) 65 en een aantal van mijn favoriete Subs en muziek-loggers net halverwege de twintig. Het is dus ook weer niet zaligmakend.

Vasquesz, Thursday, 2 September 2004 05:49 (twenty years ago) link

Ik had als jonge Oor-lezer (we schrijven 1985) altijd het gevoel dat dat blad werd volgeschreven door oude mannen die alles al een keer gezien hadden. Maar dat had een goeie kant: ik vond Echo & the Bunnymen leuk, zij zeiden 'gejat van Doors', dus ik naar de Doors luisteren. Zo ook Prince-> Hendrix, Cure -> Pink Floyd, RHCP -> P-Funk etc. Van mij mag een recensent dus best een ouwe zak zijn, een soort muziekleraar.

centralscrutinizer, Thursday, 2 September 2004 06:38 (twenty years ago) link

cure -> pink floyd!? nooit aan gedacht.

willem (willem), Thursday, 2 September 2004 06:41 (twenty years ago) link

Van mij mag een recensent dus best een ouwe zak zijn, een soort muziekleraar.

Maar nu heb je dat toch niet meer nodig / geen behoefte meer aan?
Als 15-jarige had ik ook vrij weinig gehad aan een 15-jarige popjournalist ja, dat geef ik toe. Maar gelukkig zijn die er ook vrij weinig.

Vasquesz, Thursday, 2 September 2004 06:45 (twenty years ago) link

Je bent nooit te oud om te leren.

Martijn Busink, Thursday, 2 September 2004 06:49 (twenty years ago) link

Ja daag, ik ga me op m'n 32e echt niet meer bezig houden met een-of-andere babyboomer die mij vertelt dat the Small Faces iets allemaal al lang eerder en beter gedaan hebben hoor.

Vasquesz, Thursday, 2 September 2004 07:07 (twenty years ago) link

Nou ik lees nog steeds graag over nóg ouwere jazz-mannen die invloed hadden op mijn favoriete ouwe jazzmannen hoor. Maar qua pop heb ik eigenlijk bijna helemaal geen recensenten meer nodig. Als ik iets opvang dat leuk is (via via of bijvoorbeeld hier) is dat mooi, en als ik iets mis is het geen ramp.

@ Willem: Welcome to the Machine van PF vind ik het duidelijkste voorbeeld.

centralscrutinizer, Thursday, 2 September 2004 07:14 (twenty years ago) link

frankly speaking denk ik dat het op het gebied van retro in essentie niet zoveel hoeft uit te maken hoe oud je bent. ik weet nog goed dat ik Soundgarden voor het eerst hoorde en compleet van mijn stoel werd geblazen, maar me ook meteen realiseerde dat het bij vlagen wel erg op Led Zeppelin leek. oud was ik toen nog niet (20 ofzo). dat maakte Soundgarden er echt niet slechter op. de eerste van the Black Crowes dan weer wel, al revancheerden zij zich goed met die erg goede tweede plaat.

anyway, de manier waarop ik destijds nieuwe muziek duidde is niet anders dan hoe ik dat nu doe. sterker nog, ik vind eigenlijk dat wanneer je een Franz Ferdinand - leuke band hoor - niet in de historische context kunt plaatsen je beter geen popjournalist kunt zijn.

[theo], Thursday, 2 September 2004 16:33 (twenty years ago) link

Zeer off-topic (maar hey, ik begin er niet over): die eerste is juist de enige fatsoenlijke Black Crowes-plaat (nummers onder de 4 minuten, zweetlucht ipv doordringende patchouli en perzische tapijten), en soundgarden was natuurlijk een instrument van de duivel (maar goed, Led Zeppelin trek ik ook niet).

Back on-topic:
ik vind eigenlijk dat wanneer je een Franz Ferdinand - leuke band hoor - niet in de historische context kunt plaatsen je beter geen popjournalist kunt zijn.

is natuurlijk niet in tegenspraak met:
voor je 't weet tik je een recensie over pakweg Franz Ferdinand waarin je betoogt dat ze niets anders doen dat wat Talking Heads al eerder deed, en je de opgewondenheid niet begrijpt.

Het kunnen plaatsen in historische context is uiteraard een pré, nee, een vereiste. Maar dan met een zuur gezicht beweren dat het daarom dus maar niks is, betekent dat je ze niet in de huidige context kunt plaatsen, en dat je de tijdsgeest niet (meer) aanvoelt.

Je kunt het als oudere popjournalist wat dat betreft moeilijk goed doen:
leuk dat je op basis van je gevorderde leeftijd nieuwe ontwikkelingen in historisch perspectief kunt plaatsen, maar het gaat mis als je daarom niet meer opgewonden kunt raken over bandjes die in jouw ogen alleen maar dingen recyclen die jij van vroeger al kende.
Omgekeerd is het óók wat pathetisch als je na al die jaren nog stééds ondersteboven raakt van elk gitaarbandje dat op de scene verschijnt. dan zou je weer kunnen zeggen dat je je niet erg ontwikkeld hebt.

Vasquesz, Thursday, 2 September 2004 17:25 (twenty years ago) link

Het kunnen plaatsen in historische context is uiteraard een pré, nee, een vereiste. Maar dan met een zuur gezicht beweren dat het daarom dus maar niks is, betekent dat je ze niet in de huidige context kunt plaatsen, en dat je de tijdsgeest niet (meer) aanvoelt.
precies wat ik bedoel! ik vind overigens als je als popjournalist en begin twintiger je overal enthousiast van raakt en alles fantastisch vindt je ook beter kunt stoppen of voor ehhhh een fanclubblad kunt gaan schrijven. er is helemaal niets mis met fanzines. zijn erg leuk zelfs.

[theo], Thursday, 2 September 2004 17:55 (twenty years ago) link

Leeftijd is net zo ongrijpbaar als muzieksmaak; het is subjectief. Dus als je van klassiek houdt mag je best The Libertines interviewen want het geeft nieuwe zienswijzen.
Om die reden is het probleem van een veertiger die een twintiger interviewt niet het feit dat ie 40 is maar het feit dat het reeds mogelijke proces van 20 jaar schrijven geen nieuwe zienswijzen meer oplevert.
M.a.w. age is just a number voor de echte kameleons.

evmeho, Thursday, 2 September 2004 19:00 (twenty years ago) link

Leeftijd is net zo ongrijpbaar als muzieksmaak; het is subjectief. Dus als je van klassiek houdt mag je best The Libertines interviewen want het geeft nieuwe zienswijzen.
Om die reden is het probleem van een veertiger die een twintiger interviewt niet het feit dat ie 40 is maar het feit dat het reeds mogelijke proces van 20 jaar schrijven geen nieuwe zienswijzen meer oplevert.
M.a.w. age is just a number voor de echte muzikale kameleons (cq vrij van geest)

menno, Thursday, 2 September 2004 19:01 (twenty years ago) link

Dus als je van klassiek houdt mag je best The Libertines interviewen want het geeft nieuwe zienswijzen.

Interviewen wel, recenseren niet wat mij betreft. Daarvoor moet je iets met het genre hebben. Ik stoor me bijvoorbeeld aan jazzrecensies die klagen over lange improvisaties zonder herkenbare melodie en dance-recensies die zeggen dat een duidelijk voor de dansvloer bedoelde plaat eentonig is en geen pakkende melodie heeft.

centralscrutinizer, Friday, 3 September 2004 07:30 (twenty years ago) link

Of mensen die een hekel hebben aan pathos en grootse melodieën en lange nummers die een symfoband recenseren, ook leuk.

Andre Kuijpers (Andre Kuijpers), Friday, 3 September 2004 08:03 (twenty years ago) link

@CS

100% eens. Niemand heeft er wat aan als een recensie door een niet-deskundige (dat deskundige klinkt gewichtiger dan ik bedoel) is geschreven.

Overigens vind ik recensies zelden nuttig - ik wil toch de plaat horen

En dat oudere rockers/schrijvers soms wat krampachtig overkomen is absoluut waar, maar ik ben het niet eens met de stelling dat rock/pop gemaakt moet worden door jonge mannen.

Ferdinand (Ferdinand), Friday, 3 September 2004 08:06 (twenty years ago) link

Totaal oneens.

Die jazz- en dansrecensies vind ik juist het best, want ik houd niet van jazz en ik koop geen platen voor de dansvloer. Die recensies zouden dus wel eens geschreven kunnen zijn door mensen 'zoals ik' en met mijn behoeften in het achterhoofd.

Ik heb niks aan een recensie van een dancenummer door een dans-ingewijde, ik wil weten van medeliefhebbers van pop en indie welke dansplaatjes ook voor mij leuk zijn.
'Echte' 2step/UK garage-kenners schijnen "Babycakes" van 3 Of A Kind maar niks te vinden, maar wat heb ik aan hun mening?

Dat is ook het mooie aan popjournalistiek op het internet: daar heb je mensen die vanuit mijn belevingswereld schrijven.

Vasquesz, Friday, 3 September 2004 08:24 (twenty years ago) link

Nee, alleen nog maar door jonge vrouwen. Hoera! :)

ik vind eigenlijk dat wanneer je een Franz Ferdinand - leuke band hoor - niet in de historische context kunt plaatsen je beter geen popjournalist kunt zijn.

Weet ik niet, Theo. Is dat kennis die je moet bezitten of moet je dat altijd in een recensie zeg maar opschrijven? Ik heb het wel een beetje gehad met dat soort genealogie-als-recensie. Mag wel maar iedereen draait vervolgens hetzelfde verhaal af. SAAAAAAAAAIIII. Dan liever eens wat non-cynische liefdesverklaringen, etc. etc. En vooral geen gebruik van de term hoekig meer. Ik krijg daar inmiddels een beetje de schijterij van.

Omar (Omar), Friday, 3 September 2004 08:27 (twenty years ago) link

leuk dat je op basis van je gevorderde leeftijd nieuwe ontwikkelingen in historisch perspectief kunt plaatsen, maar het gaat mis als je daarom niet meer opgewonden kunt raken over bandjes die in jouw ogen alleen maar dingen recyclen die jij van vroeger al kende.
Omgekeerd is het óók wat pathetisch als je na al die jaren nog stééds ondersteboven raakt van elk gitaarbandje dat op de scene verschijnt. dan zou je weer kunnen zeggen dat je je niet erg ontwikkeld hebt

vinger, zere plek.

Guuz@waork, Friday, 3 September 2004 08:30 (twenty years ago) link

Die jazz- en dansrecensies vind ik juist het best, want ik houd niet van jazz en ik koop geen platen voor de dansvloer.
Maar je leest er wel graag (slechte) recensies over??? :-)
Zonder dollen, als jij leest: geweldige plaat waarin artiest x de uiterste grenzen van de free jazz eploreert in twee stukken van ieder precies 32 minuten weet jij toch ook wel genoeg?

centralscrutinizer, Friday, 3 September 2004 08:35 (twenty years ago) link

eploreert = exploreert. (Dus niet deploreert :-) )

centralscrutinizer, Friday, 3 September 2004 08:37 (twenty years ago) link

Maar je leest er wel graag (slechte) recensies over??? :-)
Zonder dollen, als jij leest: geweldige plaat waarin artiest x de uiterste grenzen van de free jazz eploreert in twee stukken van ieder precies 32 minuten weet jij toch ook wel genoeg?

Jaja, natuurlijk. Maar er zijn ook jazzplaten (niet veel hoor, het dansvoorbeeld was beter) die ik eventueel zou kunnen pruimen. daarbij heb ik niks aan de mening van een jazzkenner (die zou het wel eens slappe hap kunnen vinden of zo). Liever die van iemand die zich (net als ik) alleen met pop bezighoudt en 1x per 3 jaar iets jazzys consumeert.

Zo viel een jaar of wat terug de naam 'Two Banks of Four' op wat weblogs. Luba noemde dat jazz. Mijn John Zorn-verslindende werkcollega noemde het vervelende crossover-danspop.
Ik vond het leuk.

Vasquesz, Friday, 3 September 2004 08:44 (twenty years ago) link

Weet ik niet, Theo. Is dat kennis die je moet bezitten of moet je dat altijd in een recensie zeg maar opschrijven? Ik heb het wel een beetje gehad met dat soort genealogie-als-recensie. Mag wel maar iedereen draait vervolgens hetzelfde verhaal af. SAAAAAAAAAIIII. Dan liever eens wat non-cynische liefdesverklaringen, etc. etc. En vooral geen gebruik van de term hoekig meer. Ik krijg daar inmiddels een beetje de schijterij van.
die kennis zet je niet je in je recensie, daar mag je je uitleven. overigens belemmert die kennis me niet in het genieten van een bandje. Campag velocet plundert bijvoorbeeld naar hartelust de archieven van het madchestergeluid en primal scream, maar lekker dat ik 't vind.

[theo], Friday, 3 September 2004 09:10 (twenty years ago) link

@Vas: Zijn er dan sleutelwoorden, sleutelzinnen of omschrijvingen/beschrijvingen die je interesse toch triggeren? Ik bedoel: wat heeft je doen besluiten om toch naar Two Banks of Four te luisteren? (Je moet ook zeker eens Earl Zinger horen, de vileine afsplitsing van 2Bo4, pop en dance en een beetje jazz)

Guuz@workload.nl, Friday, 3 September 2004 09:12 (twenty years ago) link

In dat specifieke geval werd beweerd dat ze de verklanking waren van de grote stad of iets dergelijks, wat mij aansprak. Bovendien had ik Soulseek openstaan en geen download-inspiratie :-)

Vasquesz, Friday, 3 September 2004 09:32 (twenty years ago) link

het gaat mis als je daarom niet meer opgewonden kunt raken over bandjes die in jouw ogen alleen maar dingen recyclen die jij van vroeger al kende.

Als je overtuigend weet over te brengen dat het inderdaad niet veel meer dan recyclen behelst, heb ik daar geen moeite mee.

JoB (JoB), Friday, 3 September 2004 11:59 (twenty years ago) link

Het gaat dan vooral om de toon en de verzuringsgraad, lijkt me.

Guuz@ork, Friday, 3 September 2004 12:15 (twenty years ago) link

Ik heb niks aan een recensie van een dancenummer door een dans-ingewijde, ik wil weten van medeliefhebbers van pop en indie welke dansplaatjes ook voor mij leuk zijn.

Vind je het omgekeerd ook waardevol/interessant - recensie van pop of indie door een dance-ingewijde?

Of een recensie van een Kane fan over de nieuwste belle & sebastian?

arnout, Friday, 3 September 2004 12:29 (twenty years ago) link

Vind je het omgekeerd ook waardevol/interessant - recensie van pop of indie door een dance-ingewijde?

Of een recensie van een Kane fan over de nieuwste belle & sebastian?

Nee, natuurlijk niet. Het gaat er om dat ik me kan identificeren met de schrijver, dat ik weet/snap/voel waar hij/zij 'vandaan komt' (Anglicisme).

Vasquesz, Friday, 3 September 2004 13:51 (twenty years ago) link

Nee, natuurlijk niet. Het gaat er om dat ik me kan identificeren met de schrijver

Ik vind dat namelijk wel interessant, omdat dat mij een beter begrip/inzicht geeft in mijn muzieksmaak. Alhoewel ik eigenlijk niet direct een voorbeeld kan geven hoe dat dan werkt, dat inzicht en begrip. Het is in ieder geval niet louter als bevestiging (vooropgesteld dan dat de Kane recensent de Belle & Sebastian kraakt).

arnout, Friday, 3 September 2004 14:57 (twenty years ago) link

Die recensies zouden dus wel eens geschreven kunnen zijn door mensen 'zoals ik' en met mijn behoeften in het achterhoofd.

Smaak is toch te persoonlijk om dat te kunnen laten werken. Ik ken weinig death metal fans die me iets zinnigs kunnen zeggen over de nieuwe releases op In the Red die ik moet kopen.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Friday, 3 September 2004 15:18 (twenty years ago) link

Of leeftijd, smaak, kennis een rol spelen in de popjournalistiek? Natuurlijk niet.

Wel tellen de jaren die een popjournalist werkt. Popjournalisten verzuren niet zozeer door het feit dat bands en trends zich herhalen, maar eerder door de marketingplannen van platenmaatschappijen en uitgeverijen.

Sommige popjournalisten hebben geluk en kunnen schrijven wat ze willen, anderen hebben minder geluk en moeten rekening houden met financiele belangen. En daar kan je zuur en oud van worden.

Back to topic: moet een jonge band geinterviewd worden door een jonge man? Zelf word ik gek van opdrachten waarbij ik vrouwelijke artiest moet interviewen omdat ik een vrouw ben. Alsof dat bepaalde nieuwe inzichten oplevert. Ja, het inzicht dat vrouwen onderling grof praten over seks.

monique (monique), Friday, 3 September 2004 17:07 (twenty years ago) link

Natuurlijk speelt smaak (en daarmee dus ook indirect leeftijd) een rol. Het meest ergerlijk zijn de recensies waarin iemand zijn/haar smaak verward met algemeen geldende regels die voor muziek zouden moeten gelden. (Sowieso zou het plezierig zijn als we eens van het idee afkwamen dat recensies de objectieve waarheid zouden moeten bevatten en dat de mening die er in staat het belangrijkste is.)

Sommige popjournalisten hebben geluk en kunnen schrijven wat ze willen, anderen hebben minder geluk en moeten rekening houden met financiele belangen. En daar kan je zuur en oud van worden.

Dat is natuurlijk niet een probleem waar je als lezer rekening mee moet houden. Zuur? Dan lees ik de journalist (c.q. het blad) in kwestie niet meer. (Journalisten die verzuren door marketingplannen van platenmaatschappijen en uitgeverijen zijn natuurlijk buitengewoon sneu.)

Martijn Grooten (martijng), Friday, 3 September 2004 17:31 (twenty years ago) link

Wel tellen de jaren die een popjournalist werkt.

Da's het enige dat Jim DeRogatis prat op kan gaan, want talent zeker niet.

;-)

jesus nathalie (nathalie), Friday, 3 September 2004 17:45 (twenty years ago) link

Interviewen wel, recenseren niet wat mij betreft. Daarvoor moet je iets met het genre hebben.

Dat impliceert dat iemand die van klassieke muziek houdt niet van rock zou houden; te kort door de bocht lijkt mij.

menno, Friday, 3 September 2004 19:10 (twenty years ago) link

Niet dat ik het met CS eens ben, maar het "impliceert" snap ik niet zo. Dát lijkt me pas kort door de bocht...

Martijn Grooten (martijng), Friday, 3 September 2004 19:13 (twenty years ago) link

Het is toch wel duidelijk dat geen enkele recensie objectief is maar gewoon een mening.

En natuurlijk heb je als lezer niets te maken met mogelijke redenen waarom journalisten verzuren. Misschien was mijn opmerking wel niet bedoeld voor lezers, MartijnG ;-). Het is wel iets, zoals Guuz in zijn eerste posting aangaf, waar je over na kan denken. Misschien heeft het niets met muziek te maken maar meer met het werk of is het combinatie van dingen.

monique (monique), Friday, 3 September 2004 19:16 (twenty years ago) link

Overigens spreek ik wel eens popjournalisten die ermee gekapt zijn. Ik weet niet of het cognitieve dissonatie is maar vaak zeggen ze dat ze gestopt zijn vanwege het gebrek aan toekomstperspectief. Doorgroeimogelijkheden zijn er nauwelijks. Zo goed verdient het ook weer niet, maar ja verslaafd aan schrijven over muziek en ja muziek is nog steeds gelukzaligmakend.

Ieder weldenkend popjournalist stelt zich de vraag hoe lang hij of zij op deze wijze wil werken. En dat is een terechte vraag en leuk dat Guuz leeftijd ter discussie durft te stellen. Dat vervalt in een discussie over "wie is de perfecte recensent voor mij" is een andere zaak.

monique (monique), Friday, 3 September 2004 20:08 (twenty years ago) link

Niet dat ik het met CS eens ben, maar het "impliceert" snap ik niet zo. Dát lijkt me pas kort door de bocht


Juist dat wilde ik benadrukken !

menno (hofman), Friday, 3 September 2004 20:30 (twenty years ago) link

Ik lees teveel notities van eentonige personen. Wat is er mis met het waarderen van alle stijlen van muziek en daar je mening over schrijven? Age is just a number and style is just music.

menno (hofman), Friday, 3 September 2004 20:38 (twenty years ago) link

"Interviewen wel, recenseren niet wat mij betreft. Daarvoor moet je iets met het genre hebben." schreef Menno.

Zullen we dat eens omdraaien. Juist bij interviews moet je iets hebben met het genre.

monique (monique), Friday, 3 September 2004 21:03 (twenty years ago) link

Ja, en dan iemand tegenover je hebben die zegt niet in een hokje/genre te passen zijn.

Martijn Busink, Friday, 3 September 2004 21:52 (twenty years ago) link

"Interviewen wel, recenseren niet wat mij betreft. Daarvoor moet je iets met het genre hebben." schreef Menno.


Monique, excuses ik trachtte te citeren van CS maar dat kwam niet over (waar haalt eenieder toch die italics vandaan?)

menno (hofman), Friday, 3 September 2004 21:56 (twenty years ago) link

The wonders of HTML

Martijn Busink, Friday, 3 September 2004 22:09 (twenty years ago) link

Menno, wat bedoelde je met teveel notities lezen van eentonige mensen?

monique (monique), Friday, 3 September 2004 22:12 (twenty years ago) link

"Ja, en dan iemand tegenover je hebben die zegt niet in een hokje/genre te passen zijn"

"en dan" is dus onzin.

Laten we maar weer met de openingspost beginnen want alles dwaalt af:

"Genieten van muziek (welk genre dan ook) is natuurlijk niet leeftijdgebonden"

Waar! Goed kunnen schrijven is ook niet leeftijdsgebonden. Inhoudelijk goed kunnen schrijven evenmin.

Wordt de waarde van een recensent overigens niet overschat? Wat vindt meer plaats: beschrijven wat ten gehore wordt gebracht door een band of beschrijven wat je hoort? Ik ben meer geïnteresseerd in de eerste variant want het staat los van smaak, leeftijd en dergelijke. De mening van een recensent interesseert me helemaal niets. Hester Carvalho in NRC doet dat heel goed.

menno (hofman), Friday, 3 September 2004 22:25 (twenty years ago) link

Monique ik bedoel dat men teveel in hokjes denkt. Als je "dit" leuk vindt mag je niet over "dat" schrijven. Ik begrijp dat niet. Ik raak juist gefascineerd door een danceliefhebber die een plaat van bijvoorbeeld unsane zo goed mogelijk probeert te omschrijven.

menno (hofman), Friday, 3 September 2004 22:30 (twenty years ago) link

Ik haat recenseren. Ik interview liever.

monique (monique), Friday, 3 September 2004 22:43 (twenty years ago) link

Dat is makkelijker lijkt mij want als je het goed doet laat je de groep het woord doen.

menno (hofman), Friday, 3 September 2004 22:44 (twenty years ago) link

Maar je hebt wel gelijk; recensies dienen geen doel; interviews wel.

menno (hofman), Friday, 3 September 2004 22:46 (twenty years ago) link

Inderdaad Menno. In interviews laat je de band het woord doen. Nu is dat niet gemakkelijker dan recenseren, want als je het goed doet vraag je de band in een interview wat je ze in de recensie verwijt. Verder is interviewen interessanter omdat je de band de kans geeft te reageren op je verwijten. Maar dat moet je durven en als je er zo schattig uitziet als ik dan doe je dat ;-)

monique (monique), Friday, 3 September 2004 22:51 (twenty years ago) link

Ha Ha, dat zijn nog eens een paar zinnen die tot nadenken zetten in dit vroege weekend. Durf je dat omdat je schattig bent? Dus ik kan d.m.v. een interview lezen dat een recensente schattig is?

menno (hofman), Friday, 3 September 2004 23:05 (twenty years ago) link

Nee, ik recenseer niet. Ik heb de kennis niet en ook niet de behoefte mijn mening te geven. Dat (kennis en mening) kan ik wel verwerken in een interview met de betreffende band, maar dan gaat het verhaal nog steeds over de band.

monique (monique), Saturday, 4 September 2004 00:03 (twenty years ago) link

Wordt de waarde van een recensent overigens niet overschat? Wat vindt meer plaats: beschrijven wat ten gehore wordt gebracht door een band of beschrijven wat je hoort? Ik ben meer geïnteresseerd in de eerste variant want het staat los van smaak, leeftijd en dergelijke. De mening van een recensent interesseert me helemaal niets. Hester Carvalho in NRC doet dat heel goed.
Carvalho schrijft wellicht op een manier zodat het lijkt alsof haar mening naar de achtergrond is gedrongen maar natuurlijk is niets minder waar. ik zie liever het tegenovergestelde, dan is het tenminste duidelijk dat je een mening leest.

Dat is makkelijker lijkt mij want als je het goed doet laat je de groep het woord doen.
een generalisatie die niet opgaat dunkt me. hoe je een interview het best kunt aanpakken (met het beste resultaat als uitkomst) hangt heel sterk af van de band én van het moment. doorgaans ben ik het zelfs totaal oneens met de uitspraak: als je het goed doet haal je iets uit je interviewpartner dat er wel in zit maar waarover die niet zou gaan praten. nee goed interviewen is juist geen eenrichtingsverkeer.

[theo], Saturday, 4 September 2004 05:47 (twenty years ago) link

Smaak is toch te persoonlijk om dat te kunnen laten werken. Ik ken weinig death metal fans die me iets zinnigs kunnen zeggen over de nieuwe releases op In the Red die ik moet kopen.

Voor mij werkt het toch. De mensen die ik lees brengen mij regelmatig bij leuke muziek buiten mijn hoofd genre.

Vasquesz, Saturday, 4 September 2004 08:14 (twenty years ago) link

hoofd genre = hoofdgenre

Het is toch wel duidelijk dat geen enkele recensie objectief is maar gewoon een mening.

En juist daarom doet de leeftijd er wel toe. Een mening is pas waardevol (voor een lezer) als die weet van wie die mening komt.
De mening van een 20-jarige is dan ook niet hetzelfde als die van een 40-jarige (welke van de twee je dan ook waardevoller vindt).

Vasquesz, Saturday, 4 September 2004 08:30 (twenty years ago) link

Leeftijd speelt een grote rol: Wat als men Richard Meltzer (of eender welke schrijver) geen job had gegeven op basis van het feit dat hij (of zij) niet kon recenseren/schrijven op basis van het feit dat hij (of zij) te jong is? Ik haal Meltzer aan omdat die toch wel een geniaal boek heeft geschreven toen ie nog in universiteit zat.

nee goed interviewen is juist geen eenrichtingsverkeer.

neen, het is een kortstondige relatie. wat de meeste interviewers niet goed kunnen: luisteren (en inspelen op wat gezegd wordt).

jesus nathalie (nathalie), Saturday, 4 September 2004 14:48 (twenty years ago) link

"Carvalho schrijft wellicht op een manier zodat het lijkt alsof haar mening naar de achtergrond is gedrongen maar natuurlijk is niets minder waar"

Het proberen levert toch een beter stukje tekst op.


"hoe je een interview het best kunt aanpakken (met het beste resultaat als uitkomst) hangt heel sterk af van de band én van het moment. doorgaans ben ik het zelfs totaal oneens met de uitspraak: als je het goed doet haal je iets uit je interviewpartner dat er wel in zit maar waarover die niet zou gaan praten. nee goed interviewen is juist geen eenrichtingsverkeer"


Eens alleen zitten weinig mensen op die vorm van zelfbevrediging van interviewers te wachten.


menno (hofman), Saturday, 4 September 2004 15:47 (twenty years ago) link

De mening van een recensent interesseert me helemaal niets. Hester Carvalho in NRC doet dat heel goed

Als dat al waar is, is Carvalho een bijzonder slechte recensent. Een recensie is eens en vooral bedoeld om een mening over muziek (of concert, of boek, of gehaktballen) in te poneren, 't is geen consumenteninformatie. Recenseren is te allen tijd een mening geven - het is ook tamelijk onzinnig om te melden dat je niet geinteresseerd bent in de mening van de recensent. Natuurlijk wel, waarom lees je die stukjes dan? Vanwege de beschrijving van het genre? Daar zit duiding, dus een mening in verborgen.
Platen kopen (of selecteren in de winkel, eignelijk) is recenseren voor jezelf. Ik daag Menno uit om te verklaren waarom hij de laatste plaat die hij kocht heeft aangeschaft, zónder daarbij in kwalificaties als goed, slecht of lekker te vervallen.

Inzake Menno's opmerking over interviews - een goed gesprek met jou, bestaat dat ook uit "Menno, Menno, Menno" en daarna "But enough about me, what do you think about me?"

Guuz@work, Sunday, 5 September 2004 09:53 (twenty years ago) link

Maar je hebt wel gelijk; recensies dienen geen doel; interviews wel.

guuz heeft gelijk, wat een onzin is dit.

Rizz (Rizz), Sunday, 5 September 2004 12:33 (twenty years ago) link

Nou, ik mag toch hopen dat er ooit 'ns iemand een cd uit de schappen tilt omdat ie er een lovende recensie van mij heeft gelezen. Je bent heus je individualiteit nog niet kwijt als je eens een cd'tje gaat luisteren omdat je in een recensie hebt gelezen dat ie de moeite waard is, al is dat slechts een mening. Als het goed is staat er ook info in waar je uit kan concluderen of het überhaubt iets voor je is. Als ik lees dat iets rock á la The Strokes is dan weet ik: da's niks voor mij.

Daarom lees ik recensies (en om me lekker te ergeren aan die sukkels die er niks van snappen natuurlijk :).

Martijn Busink, Sunday, 5 September 2004 13:22 (twenty years ago) link

"Een recensie is eens en vooral bedoeld om een mening over muziek (of concert, of boek, of gehaktballen) in te poneren, 't is geen consumenteninformatie"

Dat is het wel en daarom lees ik het zelden.

"Recenseren is te allen tijd een mening geven - het is ook tamelijk onzinnig om te melden dat je niet geinteresseerd bent in de mening van de recensent. Natuurlijk wel, waarom lees je die stukjes dan?"

Ik ben niet geínteresseerd in de mening van veel recensenten. Dat is wat anders dan dat je in een recensie geen mening zou mogen geven. Ik gaf aan dat de recensie wel een nuttig doel heeft (onder de aandacht brengen van iets wat anders mogelijk onbekend blijft maar de vorm waar het in gebeurt stoort me. Teveel narcisme.

"Inzake Menno's opmerking over interviews - een goed gesprek met jou, bestaat dat ook uit "Menno, Menno, Menno" en daarna "But enough about me, what do you think about me?"

Nee ik hoop dat nu wel duidelijk is?

Recensies dienen in hun huidige vorm voor mij en ongetwijfeld ook voor anderen een beperkt doel. Interviews wel wat meer daar je daar meer de band laat vertellen. In iets anders ben ik niet echt geïnteresseerd. Ontaard al snel in zelfverheerlijking. Stomme superlatieven en "kapstokken" komen te vaak te voorschijn.

"Ik daag Menno uit om te verklaren waarom hij de laatste plaat die hij kocht heeft aangeschaft, zónder daarbij in kwalificaties als goed, slecht of lekker te vervallen."

De laatste plaat die ik kocht was van cheval de frise na ze te hebben zien optreden. De muziek was complex; ik dacht dat moet ik nog eens luisteren.

"Je bent heus je individualiteit nog niet kwijt als je eens een cd'tje gaat luisteren omdat je in een recensie hebt gelezen dat ie de moeite waard is, al is dat slechts een mening

Klopt, maar dat is ook niet het probleem.

Het is mij opgevallen dat ik tot nu veel opmerkingen heb gelezen over het nut van recensies en interviews (muziek) waarbij met name de rol van de journalist bepalend is. Vreemd dat dit laatste tot nu toe slechts wordt uitgesproken door de journalisten zelf. Ze maken zichzelf mogelijk belangrijker dan ze in werkelijkheid zijn. Laat het belang eens staven vanuit iemand anders dan jezelf (ik doe maar een gek voorstel: de gebruiker?) Ik ben benieuwd naar de uitkomsten. Ik dacht aan een enquete of zoiets.

menno (hofman), Sunday, 5 September 2004 14:32 (twenty years ago) link

Nou ja, je verkondigt als recensent je eigen mening, dat is al narcistisch als je dat zo wil zien.

Ik wil wel eens een voorbeeld zien van wat je bedoelt.

Hoewel er zeker journalisten zijn die erg vol van zich zelf zijn weet ik ook dat sommige 'gebruikers' al erg snel geshockeerd zijn door de kennis van een ander.

Als gebruiker ben ik geïnteresseerd in de mening van anderen, die van vrienden maar ook van 'deskundigen'. Zowel in muziek alswel andere dingen.

Martijn Busink, Sunday, 5 September 2004 15:36 (twenty years ago) link

Recenseren is orde scheppen, kaf van koren scheiden, tippen, afwijzen, aanraden, becommentariëren, duiden, en als het goed is ook nog leuk om te lezen, met een grapje, een interessante gedachte, een voorspelling, kortom, de start van een goed gesprek eigenlijk. Of van een plaatje kopen in de winkel, of na afloop van een concert. Maar dan beter opgeschreven, met gevoel voor stijl en vorm. Iedereen is recensent, bij het bepalen van de vakantiebestemming tot beslissen waar 'we' vanavond gaan eten. Het is geen beschermd beroep, iedereen kan 't (ook jij, Menno! Toe dan!), struin er het internet eens op af. Sommigen kunnen 't alleen beter, grappiger, steviger onderbouwd of stijlvoller opgeschreven dan een ander.

Guuz@house, Sunday, 5 September 2004 15:55 (twenty years ago) link

Er is uiteraard wel verschil tussen de mening an sich en het verhaaltje eromheen. In het eerste ben ik bij weinig mensen geïnteresseerd (van alle mensen van wie ik de afgelopen jaren recensies heb gelezen is er eentje wiens mening met meer dan 80 procent met de mijne overeenkomt). Als Guuz mij morgen vertelt dat hij een geweldige nieuwe band heeft ontdekt, hun naam noemt en weer verder loopt dat doet dat me weinig, want onze smaken komen nogal weinig overeen. Maar als hij er een leuk verhaaltje omheen vertelt (schrijft) dan kan me dat doen besluiten om het album te kopen. Of niet, maar dan heb ik in elk geval een leuk stukje gelezen.
Om die reden heb ik ook niets met recensies met cijfertjes of sterretjes. Die doen me te veel suggereren dat een recensie terug te brengen is tot de mening.

(@ Menno, voor het hoe en waarom van cursief om te citeren, zie de faq)

Martijn Grooten (martijng), Sunday, 5 September 2004 16:01 (twenty years ago) link

Het is overigens geheel aan de lezer om aandacht te schenken aan dat orde scheppen, kaf van koren scheiden, tippen, afraden etc.. Waar recensies toe kunnen leiden, dat hoef ik hier toch niet te gaan uitleggen, he? Zie daar het 'belang' - maar een goede plaat blijft over het algemeen langer hangen dan een slechte of positieve bespreking. Niemand dwingt Menno zich ook maar íets aan te trekken van een recensie - waarom ben je naar dat concert van Cheval de Frise gegaan, omdat iemand het (god, zeg 't dat 't niet zo is!) je aanraadde? Omdat je er (aarrggh!) een wervend stukje over las? Ik denk dat ik het antwoord al ken.

Guuz@house, Sunday, 5 September 2004 16:02 (twenty years ago) link

Grappig - als je naar de Frenetic-site gaat (het label van Cheval de Frise), vindt je niet alleen een wervend stukje over de band, maar wordt je vrijwel direct doorverwezen naar 'press and reviews'. Wat zegt dat over deze band, Menno? Dat ze zich iets aantrekken van 'press and reviews', of dat ze gewoon wat content voor de site nodig hadden? Of zou Frenetic, zónder overleg met CdF (de húfters!) er die link aan hebben toegevoegd?

Guuz@house, Sunday, 5 September 2004 16:05 (twenty years ago) link

ai, vindt je.... sorry zeg

Guuz@house, Sunday, 5 September 2004 16:06 (twenty years ago) link

Niemand dwingt Menno zich ook maar íets aan te trekken van een recensie - waarom ben je naar dat concert van Cheval de Frise gegaan, omdat iemand het (god, zeg 't dat 't niet zo is!) je aanraadde? Omdat je er (aarrggh!) een wervend stukje over las? Ik denk dat ik het antwoord al ken.

Waarom vraag je het dan? Het was inderdaad een interview.

Wat zegt dat over deze band, Menno? Dat ze zich iets aantrekken van 'press and reviews', of dat ze gewoon wat content voor de site nodig hadden? Of zou Frenetic, zónder overleg met CdF (de húfters!) er die link aan hebben toegevoegd?

Het boeit me niet zoveel wie wat en wanneer dat heeft gedaan. Het zal wel een doel hebben maar het is niet echt aan mij besteed. Het mp3'tje dat er te vinden is spreekt meer dan al dat gewauwel van die journalisten. Je dacht toch niet dat ik bands prefereer die zich niet laten recenseren? (indien mogelijk) Doet me eerlijk gezegd niet zoveel.

Maar die frenetic site (met een mp3) is een mooi voorbeeld van een medium dat alle recensies ook voor anderen overbodig zou moeten maken?

menno (hofman), Sunday, 5 September 2004 21:38 (twenty years ago) link

Guuz en Martijn leggen perfect uit waarom een recensie inderdaad het lezen waard is.
Nu nog iemand die hetzelfde doet voor interviews graag, want die vind ik dus totaal oninteressant.

Vasquesz, Monday, 6 September 2004 07:01 (twenty years ago) link

eerder een toegevoegde waarde, recensenten zijn er toch al een tijdje. Van literatuur tot theater, ze hebben nog steeds werk. Ik denk wel eens, wat moet je nu met een boekenrecensent, lees het dan zelf maar als het om muziek gaat lees ik graag de recensies van andere mensen wiens mening ik respecteer en waardeer. Dat komt op hetzelfde neer, voor mij betekent een boekenrecensie weinig voor jou een cdrecensie. Dat kan maar respecteer een andere mening ook.

Rizz (Rizz), Monday, 6 September 2004 07:01 (twenty years ago) link

Nu nog iemand die hetzelfde doet voor interviews graag, want die vind ik dus totaal oninteressant.
Dat ligt niet aan het genre op zich, maar aan de luie manier waarop het vandaag de dag wordt ingezet. Onderwerp interessant? Zoek iemand die er iets mee heeft en laat hem/haar ratelen. Leuk citaatje voor de kop, één voor de streamer en een passend zinnetje voor het einde en violà: in twee, drie uur tijd (inclusief gesprek) je stukje klaar. Zulke interviews komen mij ook m'n neus uit. Net als het subgenre 'interviewer wil laten zien dat-ie niet van de straat is (of juist wel)'
Een mooi portret met diepgang of een interview waarin iemand totaal onverwachte uitspraken worden ontlokt, dat vind ik dan weer wel boeiend om te lezen. Voegt ook wat toe vind ik. Ik herinner me een interview in de Q met benny Hill, die een zwaar in het leven teleurgestelde oude man bleek te zijn. Ik bekijk die filmpjes nu anders. Mooi interview.

centralscrutinizer, Monday, 6 September 2004 08:07 (twenty years ago) link

OK, maar dan wreekt zich dus dat het onderwerp van pop-interviews vrijwel nooit interessant is. Ik vind popmusici bijna per definitie totaal oninteressant.

Nu is dat niet zo raar, aangezien het meestal gaat om een stel twintigers dat hun school nooit heeft afgemaakt; raar is dat desondanks hele tijdschriften worden volgeschreven met hun ongeinformeerde meningen en 13-in-een-dozijnverhalen.

Vasquesz, Monday, 6 September 2004 08:20 (twenty years ago) link

Recensies lees ik sowieso liever dan interviews. Maar ik denk dat interviewen een ambacht is dat vrij moeilijk is om op een constant, hoog niveau vol te houden. Ik heb het vermoeden dat je daar gewoon specialisten* voor moet hebben die zich alleen daar mee bezig houden (en sommige artiesten hebben gewoon geen reet te melden dus daar is dan door niemand eer aan te behalen). [* aan de andere kant heb je ook figuren als Simon Reynolds die in zijn hoogtijdagen gewoon van recensie naar interview naar essay zijn ideeen/analyses doorweefde zodat je als "ingeweide"/liefhebber in een lange termijn proces van Kritiek terechtkomt ipv droge consumenteninformatie...dat eerste vind ik wel spannender]

Wat ik zo irritant vind de laatste tijd is dat iedereen steeds dezelfde vragen stelt (niet alleen bij muziek maar ook sport), gewoon om het ook maar eens te hebben gevraagd, als een soort verplichting (met als resultaat hetzelfde verplichte antwoord).

Omar (Omar), Monday, 6 September 2004 08:23 (twenty years ago) link

Ik vind over het algemeen niet dat mensen die hun school wél hebben afgemaakt iets boeienders te melden hebben hoor. Die hebben hoogstens wat meer ideeen van anderen om na te brabbelen. Popmusici kúnnen interessant zijn omdat ze een leven leiden dat afwijkt van het gemiddelde: een mate van beroemdheid, de wereld rondreizen, de grote druk die op ze ligt, vaak drugs, drank etc, door de passie/het toeval/de domheid waardoor ze popmuzikant zijn geworden, en vooral omdat het fascinerend is om achter het gordijn van het podium te kunnen kijken. Helaas zijn interviews door mediatrainingen, verboden vragen, persconferenties én luie journalisten onderdeel geworden van de wereld vóór dat gordijn, van de showbiz-illusie.

@ steeds terugkerende vragen: Ivo Niehe is de koning! "Er was een grappig verhaal met een struisvogel, geloof ik?" Waarop de ondervraagde dat voor de tiende keer vertelt. "Uw zoontje zei eens iets interessants, meen ik me te herinneren? Iets over films? Waardoor u op een idee kwam?"

centralscrutinizers, Monday, 6 September 2004 08:29 (twenty years ago) link

Wat ik zo irritant vind de laatste tijd is dat iedereen steeds dezelfde vragen stelt (...), gewoon om het ook maar eens te hebben gevraagd, als een soort verplichting

En dat iedereen, ook als een soort verplichting, steeds dezelfde artiesten interviewt. Als je met tien collega's op een persdag mag komen opdraven dan moet je wel een Buitengewoon Geniaal Schrijver zijn wil je dan nog iets toe kunnen voegen. Blijf dan gewoon lekker thuis, schrijf een essay over de band. Of bel een andere band op.

(Niet meteen allemaal gaan happen dat deze reactie niets toevoegt aan wat ik een week terug zie in de Opscene-discussie ;) )

Martijn Grooten (martijng), Monday, 6 September 2004 08:56 (twenty years ago) link

Ik vind over het algemeen niet dat mensen die hun school wél hebben afgemaakt iets boeienders te melden hebben hoor. Die hebben hoogstens wat meer ideeen van anderen om na te brabbelen.

Wat dus meteen al boeiender is. Ideeën van anderen zijn altijd beter dan géén ideeën. (En beter dan eigen ideeen, want die ken ik al).

Popmusici kúnnen interessant zijn omdat ze een leven leiden dat afwijkt van het gemiddelde: een mate van beroemdheid, de wereld rondreizen, de grote druk die op ze ligt, vaak drugs, drank etc, door de passie/het toeval/de domheid waardoor ze popmuzikant zijn geworden, en vooral omdat het fascinerend is om achter het gordijn van het podium te kunnen kijken.

Dat waren die 13-in-een-dozijnverhalen waar ik op doelde.

Vasquesz, Monday, 6 September 2004 09:17 (twenty years ago) link

Wat dus meteen al boeiender is. Ideeën van anderen zijn altijd beter dan géén ideeën. (En beter dan eigen ideeen, want die ken ik al).
iedereen heeft ideeen over de wereld om hem/haar heen. daar heeft opleiding niets mee te maken. een opleiding betekent doorgaans dat iemand zich meer bewust is van het feit dat er ideeen over de wereld mogelijk zijn. dat maakt die ideeen niet interessanter dan die van een laag opgeleid iemand vertelt hoe het allemaal in elkaar zit, of niet natuurlijk. als een inwonerster van - ik noem naam een wijk hoor, pin me er niet op vast - Tarwewijk in Rotterdam vertelt over haar problemen om de snelheid van verandering in haar stad bij te houden, hoe ze de problemen van die ontstaat neerlegt bij andere groeperingen en ze verzucht hoe het er over tien jaar zal uitzien dan is onnoemelijk interessant. ik durf zelfs te stellen dat het een interessanter stuk oplevert dan een interview met een of andere hoge ambtenaar bij de gemeente of professor urbane problematiek aan de Erasmus.

[theo], Monday, 6 September 2004 09:25 (twenty years ago) link

waar ik wel benieuwd naar ben; phoners, hoe lang duren die over het algemeen? Ik kan me niet voorstellen dat je 2 uur met een artiest aan de telefoon hangt, ik niet iig.

Rizz (Rizz), Monday, 6 September 2004 09:50 (twenty years ago) link

@ Vasquez: dat is toch de schoonheid van de popwereld? De spanning tussen droom en werkelijkheid? De nobody die alleen op het podium een ster is? De loser die winner wordt en alleen maar verder van huis raakt? De bedrieger die op het podium zijn rol neerzet, de tragische held die in zijn eigen act is gaan geloven... ik vind dat prachtige thema's hoor. Dat er lamme stukjes over geschreven zijn, doet daaraan voor mij niet af.

centralscrutinizer, Monday, 6 September 2004 10:20 (twenty years ago) link

Eh, Theo: ik had het over popbandjes hoor. Ik weet niet hoeveel Tarwewijkersters of Erasmusprofessoren er in bandjes spelen, maar je stelling lijkt me moeilijk te verifieren.

Natuurlijk kan iemand zonder opleiding best interessante ideeen hebben, maar mensen mét opleiding kunnen ze meestal beter verwoorden.

Al zijn de opleidingen van sommige mensen weer zo hoog, dat hun begrip van zinsstructuur ver boven de mijne uitstijgt - en dan gaat het dus ook mis. Case in point: dat maakt die ideeen niet interessanter dan die van een laag opgeleid iemand vertelt hoe het allemaal in elkaar zit, of niet natuurlijk

@cs: ja, dat zijn mooie thema's. Maar bij de meeste artiesten is toch niet meer te halen dan "nou ja, we konden niks anders" of "nou ja, dit vonden we leuker dan de kunstacademie".

Vasquesz, Monday, 6 September 2004 10:37 (twenty years ago) link

Vasquesz, ben jij soms jong/naief genoeg om nog niet teleurgesteld te zijn in de resultaten van je eigen academische opleiding? :-)

cenralscrutinizer, Monday, 6 September 2004 10:45 (twenty years ago) link

ben het niet met je eens Vasquesz. het is nu juist de kracht van de interviewer om ideeen bij iemand naar boven te halen. mensen met een studie achter de kiezen zijn zich daarbij veel meer bewust van wat ze zeggen. de leukste interviews die ik zelf gedaan heb waren met Wattie van The Exploited en met DJ Pavo.
die eerste gedroeg zich echt 'working class' en was prachtig uit te vragen over allerlei zaken juist omdat ie zich niet bewust was van wat ie allemaal zei. Pavo hetzelfde verhaal, al liep dat achteraf niet zo goed af. de beste jongen - man eigenlijk want al in de dertig - eiste een rectificatie. is niet gebeurd overigens.

[theo], Monday, 6 September 2004 10:58 (twenty years ago) link

Goddammit, zit nou eens niet zo op dat 'opleidingsniveau'-deel uit mijn betoog door te harken, stelletje egalitaire oud-communistische middenschool-voorstanders. ;-)
Het ging er mij om dat muzikanten meestal niks interessants te vertellen hebben. Niks wat ik interessant vind, in elk geval. Dat geeft niks, dat geldt namelijk voor 99,999% van de wereldbevolking, maar om de een of andere reden staan er (twee)wekelijks of maandelijks weer een heleboel blaadjes in de tijdschriftenrekken met dit nietszeggende gekeutel.

Dat is dus mijn grootste probleem met het pop-interview: ik vind het onderwerp niet interessant. En zelfs bij bandjes waar een leuk verhaal achter zit, lees ik daar liever een essay over dan een vraaggesprek. Sue me.

Vasquesz, Monday, 6 September 2004 11:07 (twenty years ago) link

See you in court!

centralscrutinizer, Monday, 6 September 2004 11:09 (twenty years ago) link

oke, das duidelijk. voor een deel ben ik het met je eens Vasquesz. alleen wat betreft dat Essay niet dan. een combinatie van Essay en interview, dat is andere koek.

[theo], Monday, 6 September 2004 11:09 (twenty years ago) link

En om er toch nog even op terug te komen:

Vasquesz, ben jij soms jong/naief genoeg om nog niet teleurgesteld te zijn in de resultaten van je eigen academische opleiding? :-)

Nee, ik ben oud en cynisch.
Bovendien: ik geef onderwijs aan eerste- en tweedejaarsstudenten.*
Ik weet echt wel dat opleiding niet 1-op-1 loopt met interessante ideeën. Maar daar ging het dus niet om.

*vervang naar eigen inzicht 'bovendien' in deze zin door 'want' of 'desondanks' :-)

Vasquesz, Monday, 6 September 2004 11:39 (twenty years ago) link

Ik begrijp Vasquez zijn punt wel moet ik zeggen. Ik heb ook zelden een interview uit met de gedachte dat er messcherpe vragen werden gesteld en messcherpe antwoorden werden gegeven. Heb zelden het gevoel dat een band vanuit een onverwachte hoek wordt belicht. Alle interviews met GEM van het afgelopen half jaar zijn hetzelfde. Eigenlijk zijn interviews alleen leuk als er mensen kwaad worden (Nickelback in Oor) of zichzelf te kakken zetten (Lenny Kravitz in Oor). En als Robert Pollard vertelt wat hij zelf zijn beste liedjes vindt.

Olaf K., Tuesday, 7 September 2004 09:53 (twenty years ago) link

Misschien dat Olaf en Vas een te hoge verwachting hebben van het popinterview - 't is meer achtergrondersteuningsinformatie over mensen die fijne (of minder fijne) plaatjes hebben gemaakt, een kijkje in de keuken, soms een kijkje in de psyche. Every now & then moet je een keer lachen om die malle artiest, denk je: verdomd, hij/zij ook?, word je gegrepen door een verhaal, raak je onder de indruk van inzet/wording/kijk op het leven, of denk je: gdvrr, een bandje beginnen, dat lijkt mij ook wel wat. Meer moet dat niet zijn. Een hele enkele keer tref je een artiest die boven zichzelf uitstijgt, een werkelijk interessante kijk/theorie heeft. Zoals er een enkele keer een plaat voorbij komt die levensveranderend is, of toch op zijn minst een speciaal plekje in je hart verovert.

Guuz@work, Tuesday, 7 September 2004 15:04 (twenty years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.