Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11462 of them)

ik vond Claire de Genou een stuk beter.

zit toevallig op moviemeter en daar zegt ene Olaf K: kijkt als een boek. heheh.

Ludo, Thursday, 25 June 2009 14:27 (fourteen years ago) link

Er zitten twee Olaf K's op moviemeter. Een Olaf K en een Olaf K., dus. Ik ben de laatste. Claire de Genou nooit gezien..

Olaf K., Thursday, 25 June 2009 17:31 (fourteen years ago) link

Oh wait, Ma nuit chez Maud, dat ben ik ja. Vond de film niet zo geweldig inderdaad.

Olaf K., Thursday, 25 June 2009 17:40 (fourteen years ago) link

De Beeb recenseert Michael Bays nieuwe meesterwerk:
https://www.youtube.com/watch?v=q_D2XKRbYmM

Martijn ter Haar, Sunday, 28 June 2009 18:39 (fourteen years ago) link

Dezelfde recensent over Jonas Brothers 3D:
https://www.youtube.com/watch?v=-AHkFiCQWFo

Martijn ter Haar, Sunday, 28 June 2009 19:07 (fourteen years ago) link

Zabriskie Point
Het lijkt me geen goed teken als een orgie de mooiste scène van de film is! Prachtmuziek van Pink Floyd daar (ik hoopte eigenlijk dat het John Fahey was) en uit 't niets verschijnen een soort woestijngeesten (alle mensen die er eerder seks hadden, ofzo) die mee beginnen te doen met 't stelletje. Verder is Zabriskie Point nogal rommelig en zeker geen Blow Out. Duidelijk geen liefhebber van de politie, die Antonioni.

A Tree Grows In Brooklyn
Achteloos goed en hartverwarmend melodrama van Kazan en dan te bedenken dat 't zijn debuut was. Prima vergelijkbaar met To Kill A Mockingbird, een andere favoriet. Beide sentimenteel en nostalgisch naar het opgroeien in povere tijden. (Zoals Buddy & Julie Miller op hun laatste plaat zingen: "When times were hard but we didn't know it. If we ate it, we had to grow it") Evenals in Mockingbird volgen we een opgroeiend meisje. Ze is pienter, leest en droomt, een trekje wat ze van d'r vader (James Dunn) heeft, een zingende ober met 'n gigantisch drankprobleem, die op zijn mooiste moment een fraai liedje aan de piano zingt Betere tijden zullen komen, zegt ie. Altijd. En komen doen ze niet. Smoeder (Dorothy McGuire, haast Björk uit Dancer in the Dark) zwoegt en zwoegt en zweogt. Haar zus is d'r spiegelbeeld, da's meer Madonna, een vrije ziel die de mannen om haar vingers windt. Waar het boek een decennium of meer bestrijkt propt de film alles in een winter en een lente. De warmte en de tragedies met kerst (It's a Wonderful Life!) en de hoop in de lente. Film zit vol prachtige details, zoals hoe je bij de slager zorgt dat je verse steak krijgt en niet de troep die al dagen in de bak ligt. En hak er ook nog even dit uitje doorheen meneer.

Mishima: A Life In Four Chapters
Fascinerend complexe film. Zit zo gewiekst in elkaar dat het wat afstandelijks krijgt. De Japanse schrijver Mishima is een van de meest beruchte figuren uit de literatuurgeschiedenis. Stel je voor dat Arnon Grunberg een nationalistisch prive-legertje opricht, om de macht en de eer van de Koningin te herstellen. Schrader's film vermengt de laatste spectaculaire dag van Mishima, nou ja minder spectaculair dan ie zelf had gehoopt waarschijnlijk, met flash-backs en gedeelten uit zijn toneelstukken. Vooral die laatste zijn hypergestileerd en zeer interessant, met mooie tegelwijsheden die ik nu weer vergeten ben. De prominente muziek van Philip Glass is overheersend, maar dat past wel bij zo'n though provoking film. Laagjes pellen.

Buffalo '66
Gallo dus onterecht genegeerd al die tijd, hele fijne film. Hij speelt zelf een ex-gevangene, pratend als een DeNiro, die eerst en vooral nodig moet pissen. De grap lijkt te worden dat ie eerst heel gemeen is, en dan (na het ledigen van zijn blaas) superaardig, maar hij blijft een behoorlijke zak. Ondertussen heeft ie al de schone Christina Ricci ontvoerd, die een rollenspel moet opvoeren (als zijn vrouw) bij zijn Gummo white trash-ouders. (Die meer in American Football zijn geïnteresseerd) Mooie scène in een bowling-hal, Gallo doet zelf een soort Big Lebowski, en Ricci danst op Moonchild van King Crimson.

Ludo, Monday, 29 June 2009 08:11 (fourteen years ago) link

BBC's Mark Kermode! Briljant recensent. Neem nu een abonnement op de podcast.
http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/kermode/
Vooral de negatieve recensies zijn geweldig: zoek Pirates of the Caribean 3, Revenge of the Sith of de nieuwe Terminator (van Mc Géééé) in het archief: http://www.bbc.co.uk/fivelive/entertainment/kermode.shtml.

Hier is Mamma Mia:
https://www.youtube.com/watch?v=61UolzFTVPI

Rick Buur (keeskist), Monday, 29 June 2009 12:40 (fourteen years ago) link

en Ricci danst op Moonchild van King Crimson.

Het gebruik van Yes en King Crimson is een grote pre en ik vond Buffalo '66 meer dan OK, maar ik hoor dat het lang niet altijd raak is met die Gallo.

Martijn Busink, Monday, 29 June 2009 13:39 (fourteen years ago) link

Er zijn nogal veel mensen die zich aan hem ergeren, schijnt, en hij zou niet de makkelijkste zijn. Tsja. Ik vind The Brown Bunny en Buffalo '66 twee bijzonder mooie films. En dan vind ik zijn muziek ook nog eens geweldig :) Hij ligt me gewoon denk ik. Ben ook erg benieuwd naar Tetra, de nieuwe F.F. Coppola, met Gallo in een hoofdrol.

Gerard (Le Bateau Ivre), Monday, 29 June 2009 13:51 (fourteen years ago) link

Ja Kermode is grappig. Dit is mijn favoriet, spot on:
https://www.youtube.com/watch?v=UTV0w1RLrDg

Olaf K., Monday, 29 June 2009 18:05 (fourteen years ago) link

toch ook maar 'ns Brown Bunny kijken (meer heeft ie niet gemaakt)

ik begon die Kermode ook te mogen :) wat ik leuk vind is dat 't webcam-radio is (ik bedoel zo komt het niet op tv neem ik aan, maar hij articuleert zo druk dat 't eigenlijk WEL op tv zou kunnen)

Ludo, Monday, 29 June 2009 18:49 (fourteen years ago) link

de vrouw van Kermode heeft trouwens een boek (nou is 't boek een universiteitsdingetje) geschreven dat heet:
The Erotic Thriller in Contemporary Cinema

Ludo, Monday, 29 June 2009 19:26 (fourteen years ago) link

The Monkees are for OLD PEOPLE!

Thijs, Monday, 29 June 2009 19:26 (fourteen years ago) link

Tip: straks op nederland 2, 23.35u: Dealing and wheeling in small arms. Erg goeie docu over internationale wapenhandel.

jairzinho, Monday, 29 June 2009 19:51 (fourteen years ago) link

Ik zag weinig dat de moeite van het berichten waard is...

Eldorado (Lanners, 2008). Belgische film over losers die naar elkaar toe trekken in een doldwaze, absurdistische road-achtige movie. Dat is althans de bedoeling. Vanaf het begin klinkt echter de ene na de andere valse noot, waardoor het enorm wannabe Jim Jarmusch/Vincent Gallo wordt.

Spring subway (Yibai Zhang, 2002) Aardig eerste half uurtje verzandt in sentimenteel gedoe, uitvergroot door ergerlijke mooifilmerij. Slowmotions, mensen die maar een beetje in de regen staan, bellen blazende kinderen, dat soort dingen...

Miao miao (Cheng 2008) Niemendallerig fimpje over een uitwisselings-student die goed taarten kan bakken en verliefd wordt op een stille jongen die een platenzaak heeft. Sja...

The girlfriend experience (Soderbergh, 2008). Weer eens een kleine film van de Ocean 11/12/13 maker en een beetje een niemendalletje over een call-girl in New York. Best vermakelijk, mooi geschoten, maar het zaakje stijgt nergens op.

Het leukst was nog Tyson (Toback, 2008), een openhartige docu over de bokser, die de gelegenheid ten baat neemt om wat dingen van zijn kant te belichten (zoals zijn tumultueuze relatie met Robin Givens) en daarbij zichzelf bepaald niet spaart. Tyson krijgt het ook een paar keer te kwaad en komt niet uit zijn woorden. Ondertussen denderen de knock outs in de eerste ronde om je oren.

Olaf K., Tuesday, 30 June 2009 20:51 (fourteen years ago) link

Tyson is inderdaad een boeiende docu. De verschijning van de bokser in de trailer van The Hangover (zie vanaf 2 min. 10) is, dankzij slimme montage, overigens leuker dan zijn rol in de film zelf.

Documentaires scoren sowieso goed de laatste tijd (Anvil, Dear Zachery, Les Plages d’Agnes). De bioscoopfilms van de laatste weken zijn redelijk/okay (Snow), aan de saaie kant (La Ventane en Chéri (ondanks Michelle Pfeiffer)) of gewoonweg slecht (Transformers 2 en de Egyptische ‘komedie’ Bobbos in een lege zaal die na een half uur compleet leeg was omdat ik het niet langer meer uithield).

Een film die ik een paar jaar geleden had gemist en nu eindelijk op dvd heb gezien: Indigènes a.k.a. Days Of Glory (Rachid Bouchareb, 2006), een prijswinnende Franse film over de Tweede Wereldoorlog gezien door de ogen van Algerijnse soldaten die met het Franse leger door Europa trekken. Bevat goede karakterrollen en een zeer spannende finale.

Vido Liber, Wednesday, 1 July 2009 08:18 (fourteen years ago) link

Ja Indigenes is fijn.

Ludo, Wednesday, 1 July 2009 09:32 (fourteen years ago) link

Wendy and Lucy
Van dezelfde regisseuse (Kelly Reichardt) als de sympathieke wandelfilm Old Joy en deze is al even charmant. Dacht eerst dat ie nog 'n stuk beter zou worden, Michelle Williams speelt een zwerfster die met haar auto en hond Amerika doorkruist, op weg naar Alaska. In de eerste paar minuten suggereert de film al meer diepte dan heel Into the Wild. Intense eenzaamheid en waarom is ze dit in godsnaam gaan doen. Dan raakt de hond kwijt, haar enige vriend. Weg contemplatieve roadmovie, nu wordt 't een wanhopige zoektocht, de hulp van een parkeerwacht (moest denken aan Lonely Security Guard, een liedje van Hayden) is uiterst welkom.

Land des Schweigens und der Dunkelheit
Zeker niet Herzog's beste docu, al heeft de man natuurlijk een immer acceptabel basisniveau. Het gaat hier om de wereld van doofstommen, een akelige geisoleerde wereld, die aan ons wordt voorgesteld door een vrouw van middelbare leeftijd. Zij werd eerst blind en toen doof en lag vervolgens jarenlang op bed. Nu is ze weer up and running en ze is zelfs nog redelijk te verstaan. Heel stiekem is 't zelfs een beetje een irritant mens, net die vrouw uit Keeping Up Appearances, met gezwollen formuleringen en ongelofelijke goedheid. (Ze bezoekt andere doofstommen) We komen talloze doofstommen tegen waarvan de ergste nagenoeg aan 't eind zit. Een jongen die door zijn vader werd opgevoed, niets (maar dan ook niets) geleerd heeft, niet eens kan lopen, en maar zit te zitten, af en toe een "prrrt" geluidje makend en een bal tegen zijn kop rammend.

Vanya on 42nd Street
Oh nee he daar heb je ze weer Andre Gregory en Shawn Wallava (van My Dinner With) Van Andre overigens maar een flits, wat tegelijkertijd een van de kritiekpunten op de film is. Een theatergroep speelt Tsjechov op een New Yorkse locatie, hij is de regisseur, maar in feite bestaat de hele film gewoon 't stuk. Letterlijk beperkt de regisseur zich tot "oh dat was de derde akte, op naar de vierde". Kortom het hele meta-gebeuren voegt niks toe, of bestaat gewoon niet. Het toneelstuk zelf, gespeeld zonder decors, rekwisieten of kostuums (denk Dogville) boeit wel. Wallace is oom Vanya, het middelpunt van 't Russische gezin, met een oude professor, getrouwd met een jong ding (Julianne Moore) waarop zowel Vanya als de min of meer permanent daar residerende dokter verliefd zijn. Een dochter van de professor is dan weer verliefd op de dokter. Ik ben niet zo van 't theater, maar dit verveelde nauwelijks, aardige dialogen, redelijk naturel gespeeld. (Wel raar, er zijn voice-overs die worden uitgesproken, zoals 't ook moet op toneel en er zijn er die gewoon "klinken")

Ludo, Thursday, 2 July 2009 08:02 (fourteen years ago) link

Ik denk dat ik Wendy and Lucy na het afgelopen Filmfestival in Rotterdam nog een kans ga geven als de film later dit jaar in de Nederlandse bioscopen gaat draaien. De film kreeg een lyrische recensie in mijn favoriete filmblad Sight & Sound en stond bovenaan de beste films van 2008 die door het Amerikaanse Film Comment werd samengesteld n.a.v. lijstjes van 50 internationale recensenten.

Vido Liber, Thursday, 2 July 2009 13:06 (fourteen years ago) link

bizar: in de IMDB trivia staat dat de regisseur Williams opdroeg heur nagels een paar weken niet te knippen en d'r benen niet te scheren, maar ergens halverwege dacht ik: fuck wel heel gladde benen voor iemand die maanden on the road is en alleen in raststatte's d'r gezicht af en toe wast.. (maar op de HD dvd widescreen zullen wel 3 haartjes te zien zijn... ;) )

Ludo, Thursday, 2 July 2009 13:19 (fourteen years ago) link

Dat was dan ook een van mijn kritiekpunten: Michelle Williams heeft teveel het uiterlijk van een filmster. Will Oldham ziet er daarentegen juist wel heel erg ongewassen uit tijdens zijn korte bijdrage.

Vido Liber, Thursday, 2 July 2009 13:51 (fourteen years ago) link

Vinden jullie dat echt?

http://orlando.metromix.com/content_image/full/813453/560/370

Kan me herinneren dat ze ergens haar onderbroek uitdeed en ik dacht: nou, die is niet schoon... Ik had natuurlijk op de haren moeten letten, amateur die ik ben...:-)

Olaf K., Thursday, 2 July 2009 14:22 (fourteen years ago) link

Will Oldham had ik volkomen gemist, ik zat maar op 'm te wachten was 't al ergens in 't begin..

maarr ik vond Williams buiten dat detail heel geloofwaardig.

totaal obscuur ander iets.. tegen 't eind neemt Wendy de taxi (het zal wel heeeel ver zijn geweest zijn, want anders zou ze toch wel gaan lopen of met de bus gaan?) maar dan betaalt ze de taxi-chauffeur en die zegt "thanks" op een intonatie alsof ze 'm een fooi heeft gegeven. En toen ging ik maar 'ns denken hoe ze zo'n taxi-chauffeur zouden casten, ik bedoel zou je niet gewoon een echte taxi kunnen bellen en dan zeggen "ja we nemen een film op" rijd ons even daarheen. Maar zo zal 't wel niet gaan. Aan de andere kant de man die de taxi-chauffeur speelde heeft verder geen enkele credit. Dus misschien was 't toch gewoon de lokale taxi-chauffeur die iets te enthousiast zich inleefde. :D

Ludo, Thursday, 2 July 2009 18:42 (fourteen years ago) link

@Olaf: Ik dacht meer aan dit plaatje:
http://static.guim.co.uk/sys-images/Film/Pix/pictures/2009/1/20/1232469351876/Wendy-and-Lucy-001.jpg
:-)

Nog een vraag: waarom ging Wendy niet gewoon liftend naar haar plaats van bestemming? Veel goedkoper dan met een eigen auto gaan.

Vido Liber, Friday, 3 July 2009 08:49 (fourteen years ago) link

ze moest toch ergens slapen. denk ik dan, kik maar wat er gebeurd als ze een nachtje in een bos overnacht, en voor Amerikanen is de auto alles natuurlijk. super-onsympathieke knakker trouwens, die gast van de auto-garage.

Ludo, Friday, 3 July 2009 12:09 (fourteen years ago) link

vrijdagmiddagkwisje:

If you look close, you'll find me hiding behind my zipper

roept u maar. :) waar komt ie uit. ik was weer 'ns verstoken van ondertiteling, waardoor de film een extra laag mysterie kreeg die 't best kon gebruiken ("zijn dit nou flashbacks")

Ludo, Friday, 3 July 2009 12:11 (fourteen years ago) link

Ik weet 'm, maar ik heb gespiekt, dus dat telt niet.

In het nauwelijks levende forum van xi-online.nl heb ik ook nog een quizfoto achtergelaten. Waarschijnlijk niet zo moeilijk te raden voor vaste Subsfilmforumgangers.

Vido Liber, Friday, 3 July 2009 12:41 (fourteen years ago) link

ik kan dat forum niet eens vinden hehe (ergens bij interactief??)

Ludo, Friday, 3 July 2009 13:31 (fourteen years ago) link

www.xi-online.nl/forum

Vido Liber, Friday, 3 July 2009 13:40 (fourteen years ago) link

shit Blast of Silence had ik ook geweten, maar die van jou weet ik niet.

Ludo, Friday, 3 July 2009 18:38 (fourteen years ago) link

Last Tango in Paris
Zoals ik hierboven al zei moest ik 't doen zonder ondertiteling, terwijl 't eigenlijk gewoon een Franse film is. Gelukkig spreken de beelden meestal voor zich. Opening viel me tegen, het zou toch een verkrachting moeten zijn? Ik vind 't allemaal wel meevallen al is 't wel een ultieme mannenfantasie. De piepjonge actrice beklaagde zich later (a la Lovelace in Deep Throat eigenlijk) dat ze in feite misbruikt werd.. Zou Brando dan werklijk boter...? ;) Naast deze seksrelatie, het hart van de film natuurlijk, duikt ook Jp Leaud op in een overbodig tijdvullend aanhangsel. Het enige nut is de anekdote die toen ontstond dat Leaud alleen op zaterdag werkte, juist omdat Brando dan weigerden te werken. (Hij had zoveel respect voor hem) Van mij had de film trouwens wel met het tango-dans gedeelte mogen eindigen. De bezopen Brando en z'n eindelijk gelukkige personage is daar op z'n best.

Minnie and Moskowitz
Wat krijgen we nou? Gaat de eeuwige zwartkijker Cassavetes hier leuk en mensvriendelijk uit de hoek komen? Het lijkt er wel op in 't intro: vrolijk Woody Allen-jazzdeuntje en een koddige parkeerwacht met een bijzonder indrukwekkende snor. Maar als je goed kijkt zie je 't al, hij (Seymour Cassel) heeft ook iets gevaarlijks. Zo'n man die ontzettend grappig kan zijn en tegelijkertijd lichtgeraakt, gefrustreerd en overgevoelig. "De Snor" struint door de stad, beetje fokken en stoken en praten met andere frusti's. Dan "cut" de film plotseling naar museum-curator Gena Rowlands, zoals alle edits, overduidelijk bewust, bruusk zijn. Het maakt de film nog wat scherper. Goed, Gena Rowlands dus, de vrouw van Cassavetes, die 't in zijn films altijd maar lastig wordt gemaakt. (Ook niet aardig van 'm) Ze wordt meteen in elkaar gemept. Tuurlijk moeten parkeerwacht en deze nette dame elkaar ontmoeten. Hoe dat gaat moet ik hier niet voor gaan kauwen, maar het is helemaal in lijn met 't voorgaande. Zo wordt de film steeds maffer, de parkeerwachter een steeds grotere eikel en wordt er steeds meer machteloos geschreeuwd. Zitten we inmiddels dus toch weer helemaal op Cassavetes normale terrein, tot aan een absurd en tragikomisch etentje, dat het bizarre einde inluidt. Als 't een komedie moet wezen zeg ik mislukt, maar als botsing van klassen-stadsfilm is ie geslaagd.

Los Cronocrimenes
Mindfuck voor de liefhebbers van Donnie Darko en The Butterfly Effect. In 't begin bespioneert een dikkige man een mooi jong meisje met verrekijker, en cliche cliche, daar gaat d'r shirtje omhoog. Heb meteen een hekel aan de film, maar later bijkt die handeling in een slimme puzzel te pakken. Een puzzel met kortstondige tijdreizen waardoor er steeds meer versies ontstaan van het hoofdpersonage, de man met de verrekijker, Hector 2 of wat dan ook zou een mooiere titel zijn geweest. Voor een horror-tintje zorgt een man in bandage, al was 't zelfs deze naïeve kijker heel snel duidelijk wie dat was. Blijft over de oplossing, want net als de personage belandt ook de film in de loop, die eigenlijk in 't begin het leukst is. Een echt einde is er volgens mij niet, en dat is dan weer jammer. Of ik begreep 't alsnog niet.

Anvil: The Story of Anvil
Zal af en toe flink in scene zijn gezet, het klopt allemaal wel erg precies, maar dat maakt 't geen minder aandoenlijke documentaire natuurlijk. Die arme Italiaanse vrouw die een tourtje regelt wat helemaal misloopt en ze in tranen uitbarst. I try!! Het Anvil-duo is natuurlijk classic, zanger een hyperactieve loser, drummer nog veel interessanter, die schilderijen zijn prachtig, zou ie veel meer geld mee kunnen verdienen. En dat Elliott Smith-mutsje! Het is goed dat Japan bestaat, laat 't maar aan hen over om de meeste obscure band toch nog hun welverdiende (en verlate) minutes of fame te geven.

Ludo, Monday, 6 July 2009 07:23 (fourteen years ago) link

Synecdoche: New York
Ik wild eigenlijk een Alain Delon film pakken van dat prachtige retrospectief, maar vrouwlief wilde niet dus dan maar deze toch nog onverwacht in de bioscoop gezien. Dat is in ieder geval een film waar ik nog een tijd op kan herkauwen. :) Kijk, je hebt je indie arthouse films over gewone mensen en dan bla, bla, bla einde film. En je hebt die Kaufman-shit, ook films over gewone mensen maar dan door een caleidoscoop gemieterd (of eigenlijk door de verzamelde werken van Philip K. Dick). Zwaarmoedig, briljant, soms onhandig, te lang, te kort en onvoorspelbaar. En met de gebruikelijke Kaufman motieven: onsympathieke mannen (en Caden is verreweg de grootste zeikerd tot nu toe), mooie gekwelde vrouwen (heel veel graag), dat viezige Amerika, een bonusblik neurosen. Er wordt ook nog Kafka en Proust in de film gelezen en dat zijn wel mooie markeringspunten. Toen ik de bioscoop uitliep verbaasde ik me er toch over dat hij geld heeft gekregen om zo'n film te maken.

OMC, Monday, 6 July 2009 07:27 (fourteen years ago) link

Het emotionele bereik van Catherine Deneuve:

http://www.xs4all.nl/~gert01/deneuve.jpg
Verdriet

http://www.xs4all.nl/~gert01/deneuve.jpg
Verbazing

http://www.xs4all.nl/~gert01/deneuve.jpg
Teleurstelling

http://www.xs4all.nl/~gert01/deneuve.jpg
Onverschilligheid

Catherine Deneuve is de Jerney Kaagman van de Franse cinema.
(n.a.v. Un Conte De Noël en La Fille Du RER)

Vido Liber, Tuesday, 7 July 2009 07:36 (fourteen years ago) link

lol en dat allemaal (zo te zien) zonder botox.

Ludo, Tuesday, 7 July 2009 08:01 (fourteen years ago) link

Hehe, eindelijk iemand die kritiek durft te uiten op Deneuve :) Ik zou overigens eenzelfde collage kunnen maken van Kate Winslet met een panisch hoofd, met dezelfde onderschriften. Ik zag Revolutionary Road, dat me veel beter beviel dan ik had gedacht. In alle opzichten de film over suburbia die Little Children had willen zijn. Gepeperde dialogen die herinneringen oproepen aan het Burton-Taylor tandem. Maar dan Winslet. Ben ik dan de enige die vindt dat dat mens driekwart van de film loopt te overacteren? Alleen als ze ruzie maakt is ze adequaat. Ze ontroert nooit. Ik moet zeggen dat ik wederom erg onder de indruk was van Juliette Binoche (ditmaal in L'heure d'été, zie boven ergens).

Olaf K., Tuesday, 7 July 2009 09:47 (fourteen years ago) link

Revolutionary Road, dat me veel beter beviel dan ik had gedacht.

Mee eens, ondanks de rol van Michael Shannon als de verwarde jongeman die (cliché! cliché!) alles natuurlijk veel helderder ziet en veel directer durft te verwoorden dan de rest van de personages.

Ik zal voortaan eens beter letten op het panische hoofd van Kate Winslet.

Vido Liber, Tuesday, 7 July 2009 10:30 (fourteen years ago) link

Estômago
Braziliaanse film over een mannetje die z'n kooklessen uiteindelijk erg letterlijk neemt, waardoor hij in de bak belandt. Hoe hij zich achter tralies omhoog kookt wordt parallel verteld aan het verhaal over hoe hij daar is beland. 'Culinaire porno' zoals de doos opschept (quote uit een of andere recensie) zou ik het toch niet willen noemen. Het koken is niet zo verlekkerend als in bijv. Big Night en de sex zelf is niet overdreven expliciet of aanwezig.

Nuda per Satana
Wel overdreven expliciet en aanwezig is het in deze Italiaanse trash/horror flic. Best wel slechte film, maar zo een die daardoor juist wel zo vermakelijk is. Bijna random ingevoegde, en slechte bovendien, porno voegt weinig toe aan het verhaal. Toch wel een enkele leuke 'satanische rite' scenes en betere muziek dan in de meeste porno.

Martijn Busink, Wednesday, 8 July 2009 08:07 (fourteen years ago) link

'Culinaire porno' zoals de doos opschept (quote uit een of andere recensie) zou ik het toch niet willen noemen.

nee daar is ie toch wel te braafjes voor (maar wel een gezellig filmpje vond ik) leuk hoofdpersonage.

Ludo, Wednesday, 8 July 2009 09:27 (fourteen years ago) link

Momma's Man
Fraaie film over een man die van de ene op de andere dag bij zijn ouders gaat zitten. Deze ouders (in werkelijkheid de ouders van de regisseur) zijn waanzinnig goed getroffen. Levensecht. Een zwijgende vader (hij lijkt een oude Spinvis) en een overbezorgde moeder. De man kruipt helemaal in zijn schulp, ligt weer in zijn oude bedje, denkt aan een oude vlam en ga zo maar door. Het is duidelijk dat ie niet meer weet wat ie met z'n leven aanmoet, het pijnlijkst geillustreerd in een scene waar hij zich inzeept met scheerschuim, eerst z'n baard. En dan z'n hele gezichten, als een grote verdwijntruc.

Darsu Uzala
Kurosowa'as comeback nadat iets duurs volkomen geflopt was. (Hij probeerde als een echte Japanner zelfs zelfmoord te plegen) Darsu is 'n beetje een hippie-film. Voor nieuwetijdsmensen zeg maar, die gek zijn op natuurmensen. Een Russische topograaf komt een inheemse jager tegen ergens in Siberië ofzo. Deze man brabbelt natuurlijk een kleutertaaltje (hij noemt bijvoorbeeld alles "mensen", dus ook water en bomen) Maar daarachter schuilt natuurlijk een diep begrip van de natuur en een enorme wijsheid. De twee sluiten vriendschap, beleven wat te verwachten avonturen (zoals verdwalen) en dan raakt Darsu slechtziend. De Rus neemt 'm mee naar de stad, maar daar kan de man niet aarden (Pocahontas!) Dit alles bestrijkt natuurlijk tal van jaren en meer dan twee uren vol mooie beelden.

Field of Dreams
Waarschijnlijk de mafste honkbalfilm die bestaat. Kevin Costner (sowieso een weirdo) hoort opeens stemmen in een maisveld, en bouwt dan een honkbalveld. In plek van dat ie dat dan gaat exploiteren of een team begint. Nee 't ligt er maar gewoon, en dan.. verschijnt het bekende White Sox team, dat van dat omkoopschandaal. Costner en zijn gezin (of alleen zijn dochter en niet eens zijn vrouw) zijn de enige die de spelers kunnen zien, maar 't wordt nog gekker. Hij hoort weer andere stemmen, zoekt een kluizenaarschrijver op, de logica van 't plot is volledig overboord inmiddels en in een magisch moment zitten ze 't ene moment in de jaren '80 en 't volgende in de jaren '70, zodat ie 'n praatje kan maken met een geflopte honkballer, inmiddels oude dokter. (Een leuke rol van Burt Lancaster) Lekker sentimenteel einde ook.

Ludo, Thursday, 9 July 2009 07:13 (fourteen years ago) link

Darsu Uzala is niet mijn favoriete Kurosawa. Inderdaad bevat de film mooie beelden, in ieder geval genoeg mooie beelden voor het verkrijgen van de eerste en enige Oscar in de carrière van de Japanse regisseur.

Vido Liber, Thursday, 9 July 2009 08:38 (fourteen years ago) link

ja overdreven Oscar hoor, typte vanmorgen een beetje objectivistisch. Darsu is gewoon een soort Pocahontas dat vergat ik nog te zeggen.

Ludo, Thursday, 9 July 2009 12:39 (fourteen years ago) link

oh dat zei ik wel. mooi :D

Ludo, Thursday, 9 July 2009 12:40 (fourteen years ago) link

Morgane et ses nymphes
Slaagt waar Nuda per Satana faalde. Zoals het betere Franco-werk dromerig en erotisch maar niet vulgair.

Martijn Busink, Saturday, 11 July 2009 13:22 (fourteen years ago) link

Kissing on the Mouth
Een paar jaar terug werd er een man gearresteerd die de buurman was van een studentenhuis (vol jongedames) waar hij dan allerlei camera's had geïnstalleerd. (Ik weet niet of deze anekdote beter wordt als ie zelf de verhuurder was, maar ik geloof niet dat dat 't geval was) In elk geval plaatst Kissing on the Mouth je een beetje in zijn positie. Het zijn dan wel college-graduates, maar ze hokken een beetje in een huis, de camerabeelden zijn kil en mega-goedkoop. (dat hoort ook bij Mumblecore natuurlijk, maar in zwart-wit heeft 't iets arty's in kleur is 't als een slechte homevideo) Verder wordt er vooral gevogeld, echt geil wordt 't niet, het verhaaltje is non-existent, evenals dialogen, veel voice-over (gedeeltelijk uit een interview-project) die bijna lukraak onder de beelden zijn geplaatst. Heel soms levert dat wat moois op als we 2 mensen zien praten en we ze ondertussen op de geluidsband een heel andere dialoog horen houden.

Shampoo
Minor Ashby, duidelijk met plezier gemaakt en ook wel plezierig om naar te kijken trouwens. Een flierefluitende kapper in Beverly Hills, LA, een rijke gewillige cliëntèle die hij makkelijk om z'n vingers windt. Want, hij is geen fairy! Handig. Hij hopt van de en naar de andere dame en moet ondertussen ook z'n schattige piepjonge vriendinnetje Goldie Hawn tevreden houden. Gedenkwaardige cameo (geloof haar debuut) van een jonge Carrie Fisher, was die later niet behoorlijk mager? Hier speelt ze de dochter van, die lollig cliche, natuurlijk ook wel wat met de kapper wil. Met afstand het beste gedeelte van de film (die 24 uur bestrijkt) is de nacht en vroege ochtend als de hele jetset los gaat op een feestje.

Daytime Drinking
Volgens mij door Olaf getipt, maar kan geen stukje op de hoofdpagina erover terugvinden en ook niet op 't oneindige filmforum, dat inmiddels zo groot is dat de zoekfunctie wellicht hapert... Daytime Drinking is een aparte en fijne Koreaanse film, een van de beste die ik daarvandaan zag komen. Het is altijd leuk als een film gaandeweg beter en beter wordt, toch leuker dan een fantastische opening en dan doorsudderen naar 't einde. Al moet ik toegeven dat de laatste tien minuten hier er wel af hadden gekund. Daar keert de film terug naar de liefdesperikelen die ook in de opening ter sprake kwamen. Een jongen zit in een dipje, zijn vrienden plannen in een dronken bui een reisje en uiteindelijk staat hij daar helemaal alleen. Hier begint het After Hours-gedeelte, de jongen gaat in een pension zitten, er is niks te doen, dan maar eten en vooral drinken. Hij wil vanaf 't begin alleen maar naar huis, maar dat wordt constant verhinderd door de meest bizarre personages en omstandigheden. (Dat is de After Hours-connectie waar een man ook maar niet uit een wijk geraakt) De Koreaanse jongen bestrijkt een veel groter gebied, maar de (ook wel weer grappige) beklemming neemt almaar toe. Hij zit in een bus met een snibbige poëzieliefhebster, komt een stel tegen dat slechts een zakelijke relatie blijkt te hebben. (Is de jongen haar pooier of is 't meer een crimineel duo?) Het beste moment van de film komt als de jongen, in onfortuinlijke omstandigheden die hier niet verklapt mogen worden, langs de kant van de weg een lift probeert te regelen. Eindelijk pikt een dikke, dommige aardappeltruckchauffeur 'm op. Wat een figuur!

The Brown Bunny
Meuk vergeleken met Buffalo '66, zoals eigenlijk wel te verwachten viel. Lijkt eerst nog een Two-Lane Blacktop-achtige slackerfilm te worden, met Gallo zelf als motorrijder die door Amerika rijdt, ondertussen met andere vrije geesten converserend. Maar dat laatste doet hij juist niet. Hij rijdt en rijdt en zwijgt, en knuffelt af en toe iemand. De muziek is wel weer goedgekozen (Jackson C. Frank) maar eigenlijk is 't wachten op Chloe Sevigny voor er zich een noemenswaardige dialoog (ik zei dialoog) zich ontspint. Eindtwistje is ook volkomen ongeïnspireerd. Nog even een dubieuze opmerkingen, ergens in 't begin rijdt Gallo met z'n auto door 'n (ogenschijnlijk) gewone straat, waar dan meisjes bij lantaarnpalen staan. Hij stopt en ze vraagt "wil je op een date?". Ok dat lijkt me duidelijk, maar mijn punt is eigenlijk dat dat straat-tippelen eigenlijk liever/esthetisch fijner is dan hoeren achter ramen die als waar uitgestald zitten. Nu lijkt 't net alsof je een leuk meisje tegenkomt zeg maar. (Het maakt allemaal geen zak uit ik weet 't)

Ludo, Monday, 13 July 2009 08:04 (fourteen years ago) link

Gedenkwaardige cameo (geloof haar debuut) van een jonge rondborstige Carrie Fisher in een strak tennispakkie, was die later niet behoorlijk mager? Hier speelt ze de dochter van, die lollig cliche

Ludo, Monday, 13 July 2009 08:07 (fourteen years ago) link

L'Enfer
Verdilleme de verkeerde film zitten kijken. Het had L'Enfer van Chabrol moeten wezen. (Ik had de regisseur niet genoteerd) Dit is een film van Danis Tanovic (No Man's Land) gelukkig geen remake, dat zou helemaal overbodig zijn geweest. Om de verwarring nog wat groter te maken speelt Emanuelle Beart trouwens in allebi de films. Deze L'Enfer is in elk geval behoorlijke bagger, muziek die extreme thriller-spanning suggereert, maar een slap verhaaltje over drie zussen en een familiegeheim wat nauwelijks schokkend blijkt te zijn. Niet alleen het geheim is een lege huls (dat is ook een beetje het punt) maar de film zelf doet duur en intellectueel zonder ook maar 'n halfgeslaagd karaktertje op te voeren.

The Passenger
Alleraardigste Antonioni-film, komt wel in de buurt van Blow Up, stuk toegankelijker in elk geval. Begint met het typische blanke in Afrika-cliche. Nicholson in dit geval, als journalist. Zijn auto loopt vast in de woestijn, zijn reportages mislukken, kortom hij dreigt door te draaien. Maar dan vindt ie zijn mede-blanke-hotelgenoot dood op bed. Geen extra probleem, maar 'n kans. Nicholson verwisselt de paspoorten, reist terug naar Europa waar inmiddels om zijn dood gerouwd wordt en hij begint 't leven te leiden van "de ander". (Blijkt een wapenhandelaar) Hitchcock/Kafka kom er maar in. Nicholson draait door het fraaie Barcelona, vindt een meisje (Maria Schneider) die 'm wel wil helpen. (Er zitten inmiddels figuren achter 'm aan) Next moment liggen de twee samen in bed, geen verrassing, maar vond 't wat irritant. Aan de andere kant als er tussen de twee langzaam een romance had moeten ontstaan werd het ook weer zo romcom. The Passenger is echter vooral beroemd om de slotscène. Een one take tracking-shot van zeven minuten. Echt iets voor de filmnerd en het stelt ook niet teleur, magisch-meditatief prachteinde voor een verhaal waarin eigenlijk nauwelijks een echt verhaal van de grond is gekomen.

Dear Zachary: a Letter to a Son about His Father
Het heeft in 't begin wat EO-igs, de vrienden en familieleden van een overledene gaan een brief schrijven aan z'n piepjonge zoon, die 'm dus nooit gekend heeft. (Hij hem ook niet trouwens!) Maar dan komt 't gruwelijke (voor de EO veel te rauwe) drama los en wordt 't door de donkerbruine stem van de regisseur meer een SBS-docu, soms iets te zelfs, met keiharde pistoolschoten en melodramatische muziek. Al die dingen zijn echter volkomen terecht, want godallemachtig wat een ellendig verhaal. In Road House wordt een man juridisch uitgeleverd aan z'n beste vriend (inmiddels psychopaat) en dat leek nogal ongeloofwaardig. De dingen die de rechts hier verkeerd doen kunnen daar echter makkelijk mee wedijveren. Er moet niks verklapt worden, maar het is bijna eng! En zelfs mijn gewoonlijke reflex om in een film die duidelijk de partij voor de ene kant kiest advocaat voor duivel te gaan spelen wil hier niet echt werken. (Al is de film wellicht toch wat te polemisch om een goede film te zijn, maar het is dan ook niet echt een film maar een fascinerend pamflet)

Ludo, Thursday, 16 July 2009 07:16 (fourteen years ago) link

Nog twee Mondo Macabro:
Les week-ends maléfiques du Comte Zaroff
Zeer vrij vertaald: Seven Women For Satan. Sfeer boven inhoud en daarin zeer geslaagd. Niet zo dromerig en surreëel als Girl Slaves … en met wat wredere accenten, maar weer een fraai stukkie Euro-trash.

Mais ne nous délivrez pas du mal
Eigenlijk verwachtte ik dus nog zoiets, maar dit is toch wel van een andere orde. Losjes gebaseerd op de moord die ook model stond voor Heavenly Creatures maar Don't Deliver Us From Evil heeft een meer religieuze ondertoon. Door het minderjarige uiterlijk van de hoofdrolspelers, die voor de verandering sterk acteren, zijn de sexueel getinte scenes extra ongemakkelijk. Hoe de zo onschuldig ogende meiskes bewust van kwaad tot erger gaan tot een dramatische climax levert een bizarre en indrukwekkende film op, die dat 'trash' predikaat bijna ontstijgt.

Martijn Busink, Saturday, 18 July 2009 17:30 (fourteen years ago) link

Ik zei religieuze ondertoon, maar maak daar gerust boventoon van. :)

Martijn Busink, Saturday, 18 July 2009 17:31 (fourteen years ago) link

Ik zag Brüno.
Als ik streng ben zeg ik: slechte film met een paar fantastisch goede grappen.
Als film beoordelend; een aaneenreiging van sketches en daar geforceerd een verhaaltje omheen verzinnen levert bijna nooit een goede film op. Brüno is een vervelend eendimensionaal, plat en naar karakter. Ali G en vooral Borat hadden nog iets aandoenlijks.
Maar het grootste verwijt is wel dat de meeste scenes duidelijk in scene gezet zijn en dus geacteerd zijn. Ik hoopte op een film over het genadeloos te kakken zetten van de [rural-]VS als homofoob oord. Dat beeld heb ik nog steeds maar werd niet gesterkt door deze film. De vrij geniale slotscene oogde wel authentiek alsmede de bijzonder grappige scene waarin Brüno in een Jerry Springer-achtige show zijn adoptieverhaal uit de doeken doet.
Volgens mij worden er steeds een paar mensen ingelicht over de bedoeling van een scene en laten ze de rest van de omstanders onwetend en dus naturel reageren. Ik zit bij elke scene ook steeds te denken..is dit echt?

onzemars, Saturday, 18 July 2009 18:20 (fourteen years ago) link

Van de week Borat weer gezien op tv, maar alle grappen waarmee hij een punt lijkt te willen maken zijn eigenlijk vooral erg onbeleefd terwijl de andere partij dat wel blijft (tot op zekere hoogte). De enige grappen waar ik om kon lachen zijn die dingen als de 69 met die dikkert en de achtervolging die daarop volgt of dat stukje met Pamela.

Black Metal Satanica
Docu over de Zweedse black metal scene, maar er loopt behoorlijk wat Noors doorheen. Watain liveshots door het verhaal van Dead en Mayhem maakt het ook wat chaotisch. Verder veel romantisering van vikingen gemengd met asatru peptalk en boos worden over de vreselijke dingen die de christenen allemaal gedaan hebben, de opwinding over die moord en doodslag is weinig misantropisch te noemen. De sfeer wordt wel donkerder als Ondskapt, Watain en Shining aan 't woord komen. Die zijn meer consequent al blijft het onduidelijk wat die peilloze duisternis van Watain behelst en waarom Kvarforth zo'n hekel heeft aan alles wat leeft en vrouwen in 't bijzonder.

Martijn Busink, Sunday, 19 July 2009 10:42 (fourteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.