Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

got it, ergens tussen de pinguins van de piratenbaai

Ludo, Thursday, 10 March 2011 08:56 (thirteen years ago) link

Op die gifs ziet het er allemaal slicker uit dan ik me kan herinneren. :)

Ach, cop out, ik weet niet...ik mag dat soort modernistische schijnbewegingen wel (niet in elk kunstwerk, dat zou ook vermoeiend zijn.)

OMC, Thursday, 10 March 2011 09:05 (thirteen years ago) link

Die gifs zijn waarschijnlijk van die geweldige gerestaureerde reissues van een paar jaar geleden.

Martijn Busink, Thursday, 10 March 2011 09:09 (thirteen years ago) link

Wat discussie-materiaal, voortgekomen uit herkijkgedrag...

Black swan
Je lees overal dat het verhaaltje zo kinderlijk is, zo vol clichés, zo niet gelaagd, zo plat, zo eendimensionaal. Ik heb Martijn en Stefan er al nukkig op zien reageren. Maar volgens mij moet je je de vraag stellen waarom dat zo is gedaan, i.p.v. concluderen "dat is slecht aan de film"? Ik denk dat dit allemaal illustratie is van hoe Nina de wereld ziet. Als een kind, onvolwassen, in clichés, niet gelaagd, zwart wit. Zo bezien is haar sterven wellicht niet alleen een consequentie van een streven naar perfectie, dat ying en yang gedoe, maar een consequentie van gebrek aan nuance. Nina wordt nooit volwassen, ze sterft voordat het zover is. Dat vind ik persoonlijk een stuk tragischer dan sterven voor perfectie.

Citizen Kane
Lang in de veronderstelling geweest dat Touch of evil zoveel beter is, maar ik weet het even niet meer. Die eerste helft, man wat een tempo, wat een buiteling van puntige witty terzake doende scenes. Het tempo neemt af naarmate de leeftijd hoger wordt. Begrijp alleen nog niks van die beelden-obsessie van Kane. Iemand?

The night of the hunter
Ik zag opeens allemaal parallellen met Huckleberry Fin. Het belang van de rivier. Als die kids op de rivier zijn is het leven idyllisch, komen er kikkers en konijnen in beeld. Zo gauw ze voet aan wal zetten, begint de ellende. Ik blijf het een moeilijk te duiden film vinden. In feite verkondigt de priester precies hetzelfde als wat de mensen in de film vinden. Dat leek me de crux te zijn. Maar ik laat me graag bijpraten.

Olaf K., Thursday, 10 March 2011 22:39 (thirteen years ago) link

ls die kids op de rivier zijn is het leven idyllisch, komen er kikkers en konijnen in beeld.

zingen ze ook liedjes :)

Kane zóu ik moet herkijken, maar ja, ik moet ook nog al Welles Shakespeare-avonturen zien.

Ludo, Friday, 11 March 2011 09:25 (thirteen years ago) link

[Spoiler?]

Perfectie = sterven, middels omarming van je demonen. Da's de boodschop die ik proefde, om eerlijk te zijn ook door The Fountain in m'n bagage te hebben. Kunis (en misschien nog wel meer personages) bestaat alleen maar in het hoofd van Portman en tóen had ik zo iets jaja, drugs, drank, etc.

Er is wat voor te zeggen dat je er voor zorgt dat de kijker dan niet gaat zitten duiden tijdens het kijken.

Martijn Busink, Friday, 11 March 2011 09:32 (thirteen years ago) link

@ludo: Kiarostami ... met de soldaten, weet even niet meer welke film
Je bedoelt waarschijnlijk het slot van Taste Of Cherry.

Vido Liber, Friday, 11 March 2011 12:41 (thirteen years ago) link

ah, ja :) over films die 're-viewing' behoeven, toch wel Kiarostami's beste (minimalistisch, maar niet te) heb ik nu 't gevoel.

Ludo, Friday, 11 March 2011 13:23 (thirteen years ago) link

Heavy
(ook in weeklijstje)
Ooit door Olaf getipt, als zijnde verwant aan het lieve Uruguyaanse arthouse-hitje Gigante, dat hoog in mijn eindjaarslijst eindigde. De gelijkenis is inderdaad duidelijk, ook dit zijn imaginaire amoureuze avonturen van een loser-achtige dikke man, maar opmerkelijk genoeg is het Amerikaanse Heavy veel, eh, heavier. Dat zou je niet verwachten van een Amerikaanse, en daardoor automatisch toch wat meer Hollywood-ademende film. Waar het eenvoudige Gigante bijna een abstrahering is van een droomachtig avontuur; man loopt door stad achter mooi meisje aan, daar is Heavy veel meer een uitgewerkt verhaal. Iets wat zeker voor de veel gelaagdere hoofdrolspeler geldt. Ik verwarde regisseur James Mangold zelfs even met Jonathan Demme, en diens humane (haast lieve) Melvin and Howard-sfeer (en kwaliteit) heeft Mangold's debuut zeker. En tegelijkertijd is Heavy ergens ook weer níet lief, want dit is een film die behoorlijk rücksichtslos over valse hoop gaat, en best pijn durft te doen. (Hoop wordt meestal beloond in films) De hoofdrolspeler is niet alléén een goedzak. Hij is soms ook eng, in River's Edge-achtige reddingsfantasieën. Dat is een beetje flauw wellicht, lelijk is gevaarlijk, maar ook weer niet helemaal onwaar. Seksueel gefrustreerde mannen zijn ten slotte op zijn minst onvoorspelbaar. En de man dóet ook een paar rare dingen, de belangrijkste, niet al te geloofwaardige twist van het plot bijvoorbeeld. Belangrijker dan die twist zijn z'n twee dromen, die nagenoeg buiten bereik blijven. Okee, hij beleefd een momentje met zijn droommeisje (Liv Tyler!) maar ook dat moment is ergens eerder pijnlijk. Mr. Heavy doet precies hetzelfde als bij een eerdere toevallige autodate, hopend dat het wederom goed uitpakt, maar njet. Nog wel bíjna, wat we dan maar de enige concessie van de film moeten noemen. Het had nog minimaler gemoeten, al was het maar omdat de man misschien dróómt van iets romantisch, maar tegelijkertijd ook volkomen tevreden zou zijn als Liv enkel zijn hand eventjes vasthoudt. En wie zou dat niet zijn. Maar goed. Mooie hoofdrol dus van Pruitt Taylor Vince. Bekend van een andere Amerikaane sympathieke margefilm Nobody's Fool. Hij woon-werkt hier als kok in het motel/restaurantje van zijn dominant betuttelende moeder. In de bijrollen gebeurt ook genoeg excentrieks; zo lopen daar Evan Dando én Deborah Harry rond, als respectievelijk vriendje en tramp van het dorp. Deborah is Marianne Faithfull-achtig geloofwaardig als serveerstertje. Ik dacht trouwens even dat Evan Dando de alcholische barfly speelde, maar dat zou zijn huidige incarnatie zijn! Joe Grifasi kwijt zich prima van die taak. Met al die muziekhelden is de aanwezigheid van Sonic Youth's Thurston Moore op de soundtrack gepast, net als Freedy Johnston. Vergelijkingen met Love Liza (dikzak daar PS Hoffman, muziek Jim 'O Rourke) en de wereld van Noah Baumbach (in Kicking and Screaming zit ook een liedje van Freedy) dienen zich aan. En dat zijn allemaal heel fijne films, net zoals deze dus.<

Black Swan
Nou daar was ie dan eindelijk. Entertainende zit, je zit op het puntje van je stoel, terwijl je toch weet hoe het afloopt. Vakwerk van Aronofsky dus, en als ik met dat soort termen ga strooien weet je 't wel, om nou te zeggen dat de film me echt diep raakte. Terwijl dat toch makkelijk zou moeten kunnen met een film over waanzin, psychologische gemindfuck. Brr. (Ik bedoel zelfs in die wiskunde film met Russell Crowe lukte het) Wat dat betreft is Black Swan toch vooral buitenkant (psychologisch gezien bedoel ik). Aronofsky vlucht in giallo-achtige horror-dingetjes, maar grijpt bij gebrek aan een slechterik die aan het moorden kan slaan ook niet echt dóor daarin. Ik vond het eerste half uur gewoon weer eens het best en misschien zelfs engst (met Whore in lipstick op de muur). De bitchy wereld der ballerina's, die elkaar niets gunnen, en dan die nare regisseur, lekker vet gespeeld door Cassel, doet ie eigenlijk onverwacht goed. Om nog niet te spreken over de moeder, misschien had die nog wel vaker in beeld moeten komen. (Al is het moment dat ze 's ochtends tot ontzetting van de verdraaid snel niet meer zo frigide Portman op de stoel naast haar ligt te te pitten geniaal) Natalie Portman's beste acteermomentje zit ook in combi met de moeder, als ze haar belt om door te geven dat ze DE rol mag spelen. Haar emotionele blijdschap en dan al toeslaande spanning is prachtig en aandoenlijk. Maar, als gezegd, het psychologische aspect later, ik weet het niet, door de lesbo-dingetjes zat ik te denken aan Summer of Love, en die film vond ik aan alle kanten beter; erotischer, creepier (daar anorexia, hier die heel lichte vorm van automutilatie) en in al zijn subtiliteit toch ook wraakzuchtig gruwelijker. Dingetje terzijde: als het personage van Mila Kunis écht was, zou ze dan met zo'n enorme rug-tattoo bij een gedistingeerde balletgroep worden aangenomen?

Watermelon Man
Een film met een idee wat op een postzegel past, en dat dan ook nog eens véél te dun uitgesmeerd (likt?), maar toch met hilarische resultaten. En ik ben niet zo'n lacher. Het is wel lachen met een schuldgevoel, want dit moet wel een van de favoriete films van Spike Lee zijn. Wat is dat simpele idee dan? Witte man wordt wakker als neger! (Die verdomde 'sun tan lamp!') Een soort Eddie Murphy-vehikel, maar dan echt politiek incorrect dus. Van de hand van Marvin van Peebles, waarvan ik eerder de cultklassieker Sweet Sweetback zag. Maar Watermelon Man is een stuk minder chaotisch, minder low-budget, en uiteindelijk ook gewoon leuker. Het begint er al mee dat die witte man er eigenlijk heel raar uitziet (klopt, tis een neger in whiteface!) hij doet elke dag een wedstrijdje met de door een neger ('i am hispanic!') bestuurde bus, tot groot enthousiasme van zijn kindertjes. Later heeft ie er minder zin in ('never mention the word race again!'). Ja, zo flauw dus. Maar langzaam wordt het ook pijnlijk. Zijn liberale vrouw blijkt niet zo liberaal te zijn, en de buren komen hem zijn huis uitzetten. En het wordt nog wat subtieler, nadat de man van de schok bekomen is gedraagt hij zich eigenlijk net zo voorheen, maar waar zijn grappen en grollen als witte man irritant waren, lijken ze als neger cool. Alsof hij nu pas op zijn plek is. Kortom stiekem zegt de film toch nog dingen over hoe je door je omgeving gevormd wordt tot wie je bent. Van Peebles lijkt zelfs op weg naar een melancholisch einde (onze held peinzend in de spiegel van een cafe, a la Huston's Fat City). Maar kiest dan toch voor black power.

Schizopolis
Las op teletekst dat Steve Soderbergh heeft aangekondigd te stoppen met films maken. Maar hij gaat er eerst nog 2 maken. En tegen die tijd heeft ie zich natuurlijk wel weer bedacht. Gelukkig, want het blijft een boeiend en grillig figuur. Bewijst ook deze lo-fi expeditie, opgepikt via Salon Indien, dat naar de Criterion favorieten van Nicholas Roeg linkte. (Weer die Enfants-film!) Schizopolis is een soort Soderbergh goes Harmony Korine. Absurde chaotische humor, hier niet in de white trash, maar middle class kantoorstijl. Al komt de Jack Earle Healey-achtige waanzinnige insectenverdelger die hier door de film rent wel dichtbij. (Ergens wordt ie in de film overgehaald in een ándere film te spelen, weggekocht als het ware, meta-lolz!) Erg geinig is ook een stelletje dat in algemenismen (..?) met elkaar praat. Echtgenoot komt binnen "Generic greeting!' Vrouwlief: 'Generic greeting returned'. 'Not so interested inquiry about your day' 'Bland answer, faked enthusiasm about upcoming diner' Allemaal parafrases van mij, maar you get the idea. Eerste 30-40 minuten van Schizopolis zijn zodoende geweldig leuk. Maar daarna is mijn plezier op, ongeveer wanneer die echtgenoot een dubbelganger (een tandarts) van zichzelf ontdekt. 'I am having an affair with my wife'. Curieus blijft het dus wel, en weer een totaal andere kant van Soderbergh.

Ludo, Monday, 14 March 2011 08:11 (thirteen years ago) link

Նռան գույնը (De Kleur van Granaatappels)
Ooit dus op een bedompte VHS gezien maar nu eindelijk op dvd dankzij Moskwood. Al bijna een jaar uit volgens de site maar nu pas tegengekomen. Veel helderder kleuren en da's uiteraard erg fijn want daar draait het natuurlijk om. Tenminste, uit documentatie (bonusmateriaal) blijkt dat de film vooral onbegrijpelijk is geworden door Russische censuur die er rücksichtlos de schaar in zetten. In de bonus wordt het verhaal nog eens verteld met nog wat gesneuveld materiaal van video (negatieven zijn er niet meer), dus nu eens een erg interessante bonus.

Martijn Busink, Monday, 14 March 2011 08:18 (thirteen years ago) link

Om nog niet te spreken over de moeder

Ik heb Black Swan samen met mijn moeder gezien. Die stuurt nu allemaal sms'jes ondertekend met 'MUM'.

daar anorexia, hier die heel lichte vorm van automutilatie

Nou 'heel licht': je hebt de film uitgekeken neem ik aan? De anorexia zit er ook wel in (denk de ontbijtscene, de taart, al die keren op het toilet), maar dat heeft Aronofsky volgens mij een beetje weggemoffeld omdat het een afleidend zijplotje zou worden.

Wat ik nog niet genoemd heb, is dat de film de hoogromantische sfeer en ook flinke delen van het plot van het ballet reflecteert.

Martijn ter Haar, Monday, 14 March 2011 18:46 (thirteen years ago) link

@Ludo: Mangolds Cop Land is ijzersterk. Sylvester Stallone schittert als suffige sheriff in een voorstadje van New York waar corrupte politieagenten dingen onder elkaar regelen. Supercast: naast Stallone ook Harvey Keitel, Ray Liotta, Michael Rapaport, Janeane Garolfo, Robert Patrick en Robert DeNiro (als een Columbo-achtige agent van Interne Zaken)

Martijn ter Haar, Monday, 14 March 2011 20:18 (thirteen years ago) link

oh jaaa Copland (ergens in een Schaduwkabinet behandeld, iets van augustus 2009 ofzo)

Nou 'heel licht': je hebt de film uitgekeken neem ik aan?

verrek ja hehe, je hebt gelijk natuurlijk*. (maar ok dan is de film voor mij in een andere fase ingegaan, als alle registers opengaan vind ik het ergens mínder eng dan in het begin)

en lol@mum natuurlijk.

de moeder in de film is beledigd dat ze geen taart eet, maar één hapje fruit bij het ontbijt vind ze wel acceptabel eerder.

Ludo, Monday, 14 March 2011 20:45 (thirteen years ago) link

oh dat sterretje verwijst naar een niet zo boeiend dus geschrapt exposé over die merkwaardige grens van aan wondjes pulken (doen veel mensen) en wondjes maken en totale waanzin.

Ludo, Monday, 14 March 2011 20:46 (thirteen years ago) link

@Olaf: The night of the hunter … In feite verkondigt de priester precies hetzelfde als wat de mensen in de film vinden

Niet alle mensen. De enige echt grote fan van de priester is Icey Spoon (Evelyn Varden), de vrouw van kruidenier Walt. De kruidenier heeft hardop zijn bedenkingen, terwijl de vrouw in eerste instantie niets dan goeds in de priester denkt te zien. Op het moment dat de priester wordt ontmaskerd, is ze de eerste die roept dat hij opgehangen moet worden. Icey is het tegenovergestelde van oermoeder en veilige haven Rachel (gespeeld door Lillian Gish, icoon van de zwijgende film).

The Night Of The Hunter is een gotische coming of age horrorsprookje van het meest verfijnde soort met Robert Mitchum als de grote boze wolf (hoor het beest schreeuwen als de boot met de twee kinderen bij hem vandaan vaart). Bij mijn tweede kijkbeurt (toevallig ook onlangs dankzij de uitgave op Criterion) was ik nog meer gegrepen dan de eerste keer (terwijl dat toch in de bioscoop was). Bij de droomtocht over het water (en al helemaal bij het liedje) houd ik het niet meer droog. The Night Of The Hunter zit vol onvergetelijke beelden (de slaapkamer van Willa (Shelley Winters) als kerk, klaar voor het dodelijke ritueel, het lijk in de rivier, de priester als silhouet aan de horizon). Bij elke kijkbeurt groeit de film, wat mij ook steeds overkomt bij Citizen Kane (en ja, ook begin die film steeds beter te vinden dan mijn eerdere Welles-favoriet Touch Of Evil).

De beeldenobsessie in Citizen Kane? Is dat niet al een zelfde obsessie als bij de farao’s in Egypte en de keizers in het oude Rome?

Vido Liber, Wednesday, 16 March 2011 11:52 (thirteen years ago) link

Woordje weggevallen in een-na-laatste regel: ook ik begin die film steeds beter te vinden dan mijn eerdere Welles-favoriet Touch Of Evil).

Vido Liber, Wednesday, 16 March 2011 11:54 (thirteen years ago) link

Il Ladro Di Bambini
Als iemand me alleen het schrijnende begin en het melancholische, open, misschien wel al even hopeloze einde had laten zien had ik gedacht: dit moet een geweldige film zijn. Maar dat valt lichtjes tegen. Het middengedeelte (of eigenlijk gewoon 75% van de film) is nogal Nuovo Cinema Paradiso, wat al te zoetsappig. Jammer, want het begin is van Iraanse arthouse-allarue (Panahi, zeg maar). Al draait deze film om een onderwerp wat in Iran nooit ter sprake zou kunnen komen. Een moeder prostitueert haar 11-jarige (!) dochter, iets wat we in de openingsscene zien. De politie grijpt in, en het meisje en haar broertje moeten onder begeleiding van een piepjonge carabiniere naar een weeshuis. Er volgt een reis dwars door Italie. O.a. naar het zuiden, waar de armoede Albanees aandoet. (Ook door de personages zelf gesignaleerd) Die gedachte aan Albanie komt echter ook door de acteur die de carabiniere speelt, een jongen met grote, hondszielige ogen, die ook al in Lamerica speelde. Hij doet het goed, het zijn de kinderen (amateurs ongetwijfeld) die af en toe wat al te enthousiast worden. (Zowel in hun negatieve als positieve emoties) Gaandeweg de film (na aanvakelijke nukkigheid) sluiten ze natuurlijk vriendschap met hun begeleider, eigenlijk worden zowel het broertje als het zusje verliefd op hem. Lief natuurlijk, en je gunt ze wat plezier, maar voor de film had het wat meer bij suggestie moeten blijven. Maar goed, dat is misschien gewoon die melodramatische Italiaanse inborst.

Another Year
Het zal wel weer aan mij liggen, maar gottegottegot. De minst subtiele Leigh-film ooit? Borat-achtige toestanden! Ik wilde me 2 uur lang achter een dikke muur verstoppen om dit maar niet te hoeven zien. Het zal dus wel een goede spiegel zijn die Leigh ons hier voorhoudt. Maar plezierig is anders. En dan de spil van het verhaal, het 'goede' echtpaar, met hun superhuwelijk en hun beleefde psychologen-raadgevingen, die neerkomen op eerlijke waarheden, zonder dat ze nu werkelijk de hand uitsteken om te helpen. En terecht! Uiteindelijk zul je je eigen leven 'uit moeten sorten'. Maar jongejonge. Na een tijdje ging ik vol rancune op zoek naar iets waar ook dit echtpaar in faalde. Ok zoonlief is een loser die lastig aan de vrouw raakt (laat 'm homo zijn) maar buiten dat is toch bijzonder weinig te vinden. Of je moet heel rancuneus worden en ze proberen weg te zetten als egoisten die zich kennelijk graag wentelen in de ellende van anderen. Maar nee, da's flauw. Bovendien zit de film wel weer vol fijne Leigh-details en bijrollen. De Daniel Johnston-dikzak die al aan het begin geen hand of kus krijgt van de wanhopige Mary (die een oogje op de zoon van het echtpaar heeft). De toenaderingspoging van dikzak later is dan ook ten mislukken gedoemd. En de tragikomische Carl, die door het huis briest na de dood van zijn moeder (in een zijplot). Hij lijkt op de kale van Within Temptation. Een van de weinige personages die wel dat tragikomische heeft, mijns inziens. De rest is gewoon tragisch. Van de 4 seizoenen die de film laat zien vond ik de laatste dan eindelijk wat humaans hebben (want dat ontbreekt hier mopper ik) daar heeft Mary dan eindelijk een normale dialoog met een verse weduwnaar, 2 mensen die elkaar even nodig hebben, ipv 1 die wanhopig bij een ander in t gevlei probeert te komen. Het valt niet te ontkennen dat je toch dingen leert van een film als deze: zeg nooit tegen iemand 'dat je er altijd voor diegene bent als je ze nodig hebben om hun hart uit te storten', als je zo'n speech/geste moet uitspreken om het duidelijk te maken, weet je dat ie eigenlijk vruchteloos is. In een échte vriendschap kunnen zulke dingen onuitgesproken blijven.

The Next Three Days
Ik vluchtte maar snel in genrefilm vermaak. Geen psychische gevangenissen maar reeele, waaruit je met heel veel gedoe kan ontsnappen! Kelly van Donnie Darko lijkt het nog kwijt, maar Haggis neemt hiermee toch revanche op die vreselijke Irak-film. Ook al dondert hij hier (wellicht door financiers afgedwongen) in een Hollywood-valkuil. Maar het eerste uur is prima. Dankzij de betrouwbare Russell Crowe. Tekenend is hoe die erbij zit helemaal in 't begin bij de rechtszaak (moord!) tégen zijn vrouw (is weer 'ns wat anders, niet zélf onschuldig als in Dark Passage, maar vertrouwen hebben dat een ánder onschuldig is). Maar goed, Crowe zit daar dus, strak, gespannen, haast autisch en ik denk: A Beautiful Mind! En jahoor binnen no time raakt hij weer geobsedeerd, als een Don Quichote (de film maakt zelf de vergelijking) en ook de wanden van zijn huiskamer raken weer vol briefjes, papiertjes, kaartjes, etc. Helaas blijft de film niet op dat waanzin-leven in eigen realiteit spoor, want hoe harder Crowe werkt aan de gevangenisheist, hoe zekerder je weet dat het gaat lukken, en áls het lukt moet zijn vrouw (Elizabeth Banks) volgens de wetten der Hollwood-logica wel onschuldig zijn. (Anders zou wetteloosheid regeren) Dus doet de film in de laatste vreselijke 20 minuten nog genoeg om die 'ok het is terecht'-gedachte in het hoofd van de kijker (en de agenten) te planten. Jammer, want even daarvoor zit net na de mooiste digitale auto-stunt het Europese melancholische einde, waar Crowe en vrouw uit zitten te puffen voor hun auto en je weet; ze hééft het gewoon gedaan. Opmerkelijk terzijde is nog Haggis voorkeur voor muziek van Moby. Maarliefst 3 liedjes (2 pompend in de build-up naar de ontsnapping) van diens Wait For Me album, en ze werken ook nog 'ns. (Ik dacht zelfs even Lou Reed te horen, waar het dus die kale was). Beter geslaagd dan de rest van de soundtrack, van Elfman nota bene..!

Ludo, Thursday, 17 March 2011 08:45 (thirteen years ago) link

overigens krijgt de vrouw van Crowe in die film dus levensslang voor een enkelvoudige moord, waarvan je je kan afvragen of 1) een mooie blonde vrouw zonder strafblad werkelijk dat zou krijgen 2) of een béétje advocaat er geen doodslag (4 jaar cel ofzo) van had kunnen maken.

Ludo, Thursday, 17 March 2011 09:24 (thirteen years ago) link

The Color Of The Pomegranates
Nu merk je hoezeer The Holy Mountain eigenlijk parodie en pseudo-religieus was. Dit is de real orthodoxe shit, en ook zonder de gore natuurlijk. (Al lijkt er even een lam te worden geslacht, maar dat blijft ook buiten beeld) De plaatjes zijn wel even mooi, al had ik hier te maken met een behoorlijk lo-fi rip. Veel prachtige hoedjes en mysterieuze mensen. Ik verwachtte elk moment dat ze van die Soefi-rondedansjes gingen maken. Maar daar doen christenen misschien niet an. Merkwaardige gewaarwording, ergens in de film bungelen monniken aan de touwen tijdens het luiden van de klokken, en die Snickers (of wat was het)-reclame leek ineens heiligschennis. Ja The Color of The Pomegranates weet religieuze vervoering hypnotiserend over de kijker over te brengen, maarrrr dat wil verder niet zeggen dat ik ook maar iets van de film heb begrepen. (Als ik niet van tevoren had gelezen dat dit een symbolische verbeelding van een dichtersleven was had ik dat ook niet gezien)

Copacabana
Mooi voorbeeldje van een in het hart hele lieve, goede film, die door een gebrek aan substantiele bijrollen uiteindelijk toch in 'heel aardig maar had beter gekund' blijft hangen. Jammer, want Isabelle Huppert is - het is bijna een cliche - weer bijzonder goed op dreef. Zij speelt een flierefluitende vrouw van vijftig, die haar hele leven gevlinderd heeft (sterker nog ik kreeg even 't idee dat ze misschien zelfs prostituee was geweest). In elk geval heeft ze altijd impulsief geleefd, verhuizend van land naar land en van baantje naar vriendje. Ondertussen heeft ze wel een dochter (óok een mooie rol van Lolita ...) die zich inmiddels een beetje (maar niet helemaal!) van haar heeft afgekeerd. Een mooie spanning tussen de 2, met een paar hele goede scenes, o.a. als gekke ma tijdens een etentje ineens 2 zwervers-krakers van straat heeft geplukt. (Nutteloze rebelsheid zegt dochter, je stopt mensen te snel in hokjes zegt ma) Inmiddels zit Huppert in Oostende, waar ze voor een baantje als een soort makelaars-propper is geronseld. (Klein foutje is dat de reis van Frankrijk naar Oostende niet even in een minuutje of 2 is uitgesponnen, gaat heel even te snel) In Oostende beginnen de cliches toe te nemen, met een bitcy bazin, sullige collega's én die redneck van Moscow, Belgium die zijn rol in 't klein nog even overbodig over mag doen. Uiteindelijk doet Huppert weer gewoon zoals altijd haar eigen zin, en voor een keer pakt dat goed uit. Copacabana-stijl. De grauwe film is gelardeerd met leuke Braziliaanse deunen, een slim en leuk werkend contrast. (Afgemaakt in een grappig einde) Degelijke Franse kwaliteit dus, dat zeker.

Spellbound
Ach ja psychoanalyse, was het maar zo dat elk psychisch ongemak te herleiden valt tot een traceerbaar jeugdtrauma. In de psychoanalyse gaan mensen ze waarschijnlijk zélf verzinnen (en als dat nou zou werken). In de jaren '40 was het kennelijk hip, met Hitchcock himself die er een hele film overmaakt, inclusief beroemde (maar eigenlijk vrij korte) droombeelden van Dali. Leuker is de dokter (frigide met bril, what else) Ingrid Bergman. Een plaatje. Nóg leuker is Gregory Peck in een van zijn vroege rollen, jong en fragiel nog, dat past precies want hij speelt een bipolar winning patient. Dokter en patient krijgen wat, eigenlijk al in de eerste 15 minuten ofzo, en die zijn ook het beste. Niet in geringe mate dankzij de meesterlijke soundtrack van Miklos Rosza. Sentimenteel zwierend, met de verliefde Bergman dwalend door de gangen van de instelling. Onbewust op weg naar Peck. De rest van de film zijn de 2 op de vlucht, ondertussen babbelend richting het hart van Peck's trauma's.

We're No Angels
Misschien begin eraan te wennen, die milde voor alle leeftijd-humorstijl van het oude Hollywood. Van de films die ze op BBC tussendoor om half 2 uitzenden ofzo. Net als bijvoorbeeld The Trouble With Harry is dit een milde klucht, en dan nog wat beter, misschien dankzij de dikke sentimentele kerstkrans die de film om heeft? Ik heb in elk geval harder en vaker gelachen. Bogart, Peter Ustinov (beetje goedmoedige Poolse bouwvakker meets Robert Vuijsje) en Aldo Ray (gravel-voiced David Beckham) spelen op geweldige zwierende schertsende wijze 3 schelmen op Devil's Island (niet zomaar daar natuurlijk) die een levenslange gevangenisstraf uitzitten op het boeveneiland, maar ter gelegenheid van kerst de benen hebben genomen om (zonder dat ze het zelf hebben gepland) eens als 3 oude wijzen (of engelen) wat goede daden te verrichten. Al hebben ze daar wel de giftige hulp voor nodig van vrind Adolphe, een slang in een kooitje, die heel terecht nooit in beeld verschijnt, wat 't extra grappig maakt (aangezien de helft van het plot om het beestje draait) Ja zo Disney-familiefilm dus eigenlijk. Al vallen er dus wel dooien! Prachtige manier van expositie geven heeft de film ook als de 3 boeven op het dak van een huis zitten (zogenaamd om het te repareren) en door de ramen naar binnen gluren waar de rijke familie wordt geintroduceerd die uiteindelijk 'geholpen' gaat worden. Een oenige koopman, zijn prachtig zingende vrouw, en zijn nog mooiere dochter. Allemaal goede mensen, die wel een kerstdinertje verdienen (inclusief samenzang van Bogart en co, jaja!) Tegenwerking voor al dit geluk komt van een gierig oompje (Scrooge zeg maar) en zijn uiteindelijk even verdorven zoon. Half keer raden hoe het met die 2 afloopt...

Ludo, Monday, 21 March 2011 08:08 (thirteen years ago) link

Die opmerking dat het een poetische interpretatie is lijkt een beetje een excuus wat toegevoegd is toen de censor eea onbegrijpelijk had verknipt. In de bonus wordt een opmerkelijk aards en lineair verhaal verteld/gereconstrueerd.

Martijn Busink, Monday, 21 March 2011 08:17 (thirteen years ago) link

haha, zo zie je maar de censuur houdt WEL van avant-gardistisch experimentele films, ze maken ze zelf(s)

Ludo, Monday, 21 March 2011 08:39 (thirteen years ago) link

:D

Ja, onvrijheid en creativiteit gaan prima samen. :)

Martijn Busink, Monday, 21 March 2011 08:51 (thirteen years ago) link

Where The Wild Things Are
Had stiekem gehoopt dat hij goed zou zijn en de eerste 10 minuten dacht ik "whoah, dit wordt Eternal Sunshine of the Spotless Mind jr." maar uiteindelijk verzandt de film in een mislukking. Grootste mankement: ritme. De film is wat dat betreft een ramp. Ik vermoed een probleem van adaptatie van een boek dat toch al vrij kort is (Max gaat in fantasie naar een eiland, feest met wat monsters, wordt boos op de monsters en gaat naar huis. Einde) gecombineerd met een eerste versie die verknipt moest worden omdat het testpubliek huilen de zaal uitkwam. :) Nee, dit is lachen. Depressieve monsters doen maar wat, zijn niet grappig, houden oeverloze gesprekken (maar goed, ze zijn natuurlijk allemaal aspecten van Max, die niet blij is.) Jammer, er zat toch ergens een soort Introducing Animal Collective film in.

Up In The Air
Amerikaans moralistisch vakwerk. Het eerste half uur of zo vond ik fascinerend, bijna Ballard waardig zo'n leven-in-beweging. Maar er moet wat met die man gebeuren en dus kiest de film de gemakkelijke weg: hij mist familie. Foei. Vroeg me ook af of we van iemand anders dan Clooney die rol van ontslagman zouden accepteren, hij blijft toch de toffe peer. En ook: heb ik nou zo'n verwrongen beeld van Amerika? Want al die mensen die ontslagen worden doen zo Europees teleurgesteld, dat is toch The American Way? Mobiliteit, kansen, etc?

OMC, Monday, 21 March 2011 09:51 (thirteen years ago) link

helemaal eens met de Wild Things analyse. waren de monsters in het boek wél grappig trouwens? of ook gewoon vervelend.. ik weet het niet meer.

WTF momentje. Lars Ulrich (ja die, dé) gaat Joris Ivens in een film spelen !?!?!?! :)
leest er bij de buren over (Lars Ulrich, actor)

deze foto kijken is eigenlijk genoeg
http://27.media.tumblr.com/tumblr_liihxasUad1qzpiyuo1_500.jpg

Ludo, Wednesday, 23 March 2011 14:46 (thirteen years ago) link

Nou, toch wel cool als het waar is.

re: Monsters in het boek. Nee, niet echt grappig maar ook niet irritant, op een goede manier sullig.

OMC, Wednesday, 23 March 2011 16:14 (thirteen years ago) link

Kafka
Op zich een simpel maar leuk idee - plaats het leven van Kafka in een Kafkaesk verhaal - maar het resultaat is nogal rommelig. (Daar moeten trouwens veel meer voorbeelden van zijn he, film over schrijver gecombineerd met zijn geschrevene, maar prompt schiet me niets anders dan Finding Neverland te binnen) Maar goed, Soderbergh doet Kafka, natuurlijk in depressief zwart-wit, Praag is fotogeniek, maar het kantoor waar Kafka (Jeremy Irons) werkt is helemaal eng. Gedoe met duffige, vervelende dan wel komische bureaucraten die 'm op de huid zien en dan een femme fatale. (Niks voor Kafka toch?) Nou ja, het past wel bij de noir-beelden. Het Bjorkmeisje loodst Kafka in een ingewikkeld politiek complot, waarin trouwens ook Jeroen Krabbe een handje toesteekt, als alwetende schilder. (Een beetje de Max Brod-rol) Afgedaald in een graftombe verandert de film definitief van een soort The Trial in een surrealistische trip én in kleur, wat ik altijd heel stoer vind. Maar dan begint er iets te dagen, die martelscene, die hele look dat is gewoon 1 op 1 gejat van Brazil. Een beetje schaamteloos zelfs. En 10x minder boeiend.

Where Eagles Dare
Knoerthard oorlogsvehikel voor Richard "Co Adriaanse" Burton (die zal al wel dood zijn toch, denkende aan Elizabeth Taylor) en Clint "Arnold Schwarzenegger avant la lettre" Eastwood. Where Eagles Dare is ook een soort Inglourious Basterds zónder humor. Maar met het brute geweld. Bijna 3 uur lang schieten horden nazi's op een groepje schluss-infiltranten, en het resultaat is 1 geschampte hand... En het kabaal! Chinees nieuwjaar is er niks bij. Vooral de heenweg naar het kasteel waar de nazi's een belangrijke pief dénken gevangen te houden is indrukwekkend, met gedoe op een kabelbaantje, en als rustpuntjes wat scenes in een plaatselijke kneipe. (Er wordt nog net niet gekaart) Richard Burton lijkt eerst niet te vertrouwen en speelt dan ook een onwaarschijnlijk ingewikkeld dubbelspel met kompanen en tegenstanders, ik hoopte stiekem dat ie alsnog slechterik zou blijken, maar dat ging natuurlijk niet. Het laatste half uur is wat teveel van het spektakel-goeie en een herhaling van zetten. (Logisch, want op de terugweg kom je dezelfde obstakels tegen)

Motorama
Bedacht me dat ik nooit had opgezocht wat After Hours-scenarist Joseph Minion nou nog meer had geschreven. Nou... Niet veel. En After Hours bleek half geplagieerd te zijn van een radio-dj! Past eigenlijk wel. Minion is dus maar een krabbelaar, met een hoop flauwe flops. Kon het niet laten om toch nog íets van hem te kijken, en gekozen voor cultfilm Motorama. Je herkent zijn morbide humor wel. Dit is een kinderfilm (nou ja...) met grappen als 'let's go potty in the woods', pa neemt kinderen mee het bos in, dumpt ze, en gaat er met moeder vandoor. Geldproblemen... Het hoofdrolspelertje (een Home Alone-achtig mannetje, met een Blechtrommel-dwergachtig hoofd en een stem uit Slackers) loopt gaandeweg de film ook behoorlijk wat schade op. (Hij verliest min of meer een oog en wordt onder dwang getatoeëerd door motormuis Meat Loaf...) Het jammere is dat ondanks al deze excentrieke en leuke onzin het plot wel erg weinig tijd neemt om íets constants neer te zetten. Kun je eigenlijk al in minuut 1 merken als het jongetje met de auto er vandoor gaat, zonder dat we even zijn kutleventje ervoor krijgen te zien. (We horen wel ruziënde ouders) Maar toch, character building weet je wel. En dit hapsnapperige blijft de film houden. Elk minuut een nieuw bizar avontuur en bekentenissen. 'I am under age damn it, I am fucking 10 years old!' Het verhaaltje (met aanhalingstekens) wordt gaande gehouden door een bezinepompzegeltjes spelletje. Het jongetje probeert de letters MOTORAMA te verzamelen. 'Right now I've got my whole life devoted to this' zegt hij ergens. En Minion zou Minion niet zijn (ach..) als ie uiteindelijk TORA mist. Waarom niet. En daar staat al een Joodse scroll als tattoo op zijn arm. Moet 'm eigenlijk gewoon nog een keer kijken, want hoe langer ik erover typ hoe geiniger ik 'm vind.. Troll 2-achtig, vol waanzinnig slecht acteren (niet in de laatste plaats van het hoofdpersonage zelf) want dat vergat ik nog even te zeggen (maar het zal geen verrassing zijn)...

Ludo, Thursday, 24 March 2011 08:08 (thirteen years ago) link

Beroemde rocksterren die Nederlandse regisseurs gaan spelen? Het moet niet gekker worden. Dan doe ik alvast de volgende suggestie:

http://www.xs4all.nl/~gert01/alice_cooper.jpg http://www.xs4all.nl/~gert01/equals.jpg http://www.xs4all.nl/~gert01/verhoeven.jpg

Vido Liber, Thursday, 24 March 2011 09:02 (thirteen years ago) link

Elizabeth Taylor (1932–2011)

Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel films van haar gezien. Vandaar deze bescheiden top 3:
1. Who's Afraid Of Virginia Woolf?
2. A Place In The Sun (bij IMDb beter bekend als Illusie Van Het Geluk)
3. Giant
Wie biedt meer?

Vido Liber, Thursday, 24 March 2011 09:34 (thirteen years ago) link

film over schrijver gecombineerd met zijn geschrevene

Naked Lunch natuurlijk. :)

Liz Taylor:

Cleopatra is toch wel vet. Cat on a hot tin roof is ook erg goed.
Beste film met haar vind ik toch Suddenly Last Summer, heel creepy en natuurlijk met legendarische witte badpak scène.

OMC, Thursday, 24 March 2011 09:51 (thirteen years ago) link

qua Elizabeth Taylor heb ik er maar 2 gezien geloof ik. Cat On A Hot Tin Roof is aardig, goed gebekvecht met Newman. Welles is wel irritant in die film.. (da's wel de bedoeling)

en....
http://productimages.wehkamp.nl/is/image/Wehkamp/113920_pb_01/2009artikelDetailVisualLandscape/flintstones-%28dvd%29.jpg

Ludo, Thursday, 24 March 2011 10:30 (thirteen years ago) link

ik denk niet dat ik deze smurf ga smurfen...
http://trailers.apple.com/trailers/sony_pictures/thesmurfs/
Ik wist niet dat ze nog populair waren onder de jeugd, en al hememaal niet in het land van He-Man en de Transformers...

arnout, Thursday, 24 March 2011 17:14 (thirteen years ago) link

helemaal

arnout, Thursday, 24 March 2011 17:15 (thirteen years ago) link

Over Taylor: Who's afraid en Cat on roof zijn ook mijn favorieten. Ik heb wel een zwak voor Reflections in golden eye. Wonderlijke film, met Brando als legerofficier die nog in de kast zit. Heel broeierig, ongrijpbaar.

Olaf K., Thursday, 24 March 2011 19:21 (thirteen years ago) link

Bound
Eerste film van de Wachowski broers, die destijds volledig langs me heen is gegaan. Net als The Matrix trouwens, de film waar ze mee doorbraken. Bound[ is alweer uit 1996 en ik ben niet de eerste die hem heeft gezien, dus het is onderhand een cliché om over de clichés te beginnen. En toch kun je er niet omheen: Gina Gershon en Jennifer Tilly spelen lesbiennes zoals Hollywood ze graag ziet: gek, crimineel of beide. En sexy natuurlijk. Misschien kijken echte lesbi daarom wel liever naar homoporno (zoals ik laatst leerde van The Kids Are Alright). Het is trouwens grappig om te zien hoe sommige acteurs eigenlijk al jaren aan het warmdraaien waren voor hun rol in The Sopranos. Goodfellas is een bekend voorbeeld en ook Joe Pantolianos personage lijkt als twee druppels water op Ralph Cifaretto, de maffioso die hij in de Sopranos speelde. Inclusief toupet. Degelijke film noir, met een paar onverwachte wendingen en een enigszins teleurstellend einde.

Morvern Callar
Nog zo’n cliché: Morvern Callar heeft een ge-wel-di-ge soundtrack. Niet dat ik ooit van de hele film had gehoord totdat hij als nummer 100 opdook in deze draad. Van dezelfde regisseuse als Ratcatcher en ook deze film ademt dat bedompte, misantropische sfeertje dat je ook in de boeken van Irvine Welsh tegenkomt. Supermarktmeisje vindt haar vriendje dood op de vloer en willigt zijn laatste wens in: verstuur het manuscript van mijn roman naar een uitgeverij. Maar voordat ze dat doet, verandert ze eerst nog even de naam van de schrijver in haar eigen naam. Waarom blijft onduidelijk, net als de vraag waarom ze vriendlief nog een paar dagen op de vloer laat liggen. Op IMDB zijn de meningen verteld tussen hat0rs die het allemaal maar ‘stom’, 'gekunsteld' en ‘ongeloofwaardig’ vinden en de aficionados die superlatieven te kort komen. Zelf bleef ik tot het einde toe geboeid kijken, ook al vanwege die ge-wel-di-ge soundtrack.

Willems, Friday, 25 March 2011 08:21 (thirteen years ago) link

het is jaren geleden dat ik Morvern Callar zag maar heb altijd volgehouden dat de film alléén maar een ge-wel-di-ge soundtrack had.

als Bound geen 120 minuten duurt zet ik 'm denk ik toch op de lijst.

is t niet raar dat lesbo's kennelijk toch gepe.. nah te vroeg om hier over na te denken.

Ludo, Friday, 25 March 2011 09:17 (thirteen years ago) link

Bound, erg spannend. En Gershon...broeha!

http://img2.timeinc.net/ew/dynamic/imgs/090324/Gina-Gershon-Bound_l.jpg

OMC, Friday, 25 March 2011 09:40 (thirteen years ago) link

Die stem van die andere werd ik nogal kriegel van, maar Gershon … broeha indeed.

Martijn Busink, Friday, 25 March 2011 10:17 (thirteen years ago) link

Toen ik Bound indertijd (1996 alweer) in de bioscoop zag, wist ik van tevoren helemaal niets en dat maakte het verhaal extra spannend (ik heb je natuurlijk over de plot ;-)). Character actor John P. Ryan (Five Easy Pieces, The King of Marvin Gardens , It's Alive, Runaway Train) is in deze film weer ‘s lekker creepy bezig. Bound duurt slechts 108 minuten, dus zet 'm op je lijst, Ludo. Succes verzekerd.

Vido Liber, Friday, 25 March 2011 10:44 (thirteen years ago) link

Toen ik Bound indertijd (1996 alweer) in de bioscoop zag, wist ik van tevoren helemaal niets en dat maakte het verhaal extra spannend

Exact! Dat had ik dus ook. :)

OMC, Friday, 25 March 2011 10:55 (thirteen years ago) link

ok dat wordt kijken.

kan ik nog even door over Motorama? cult genoeg dus helemaal op YouTube.
kijk bijvoorbeeld hiervan eens de eerste minuut (Drew Barrymore!) die groot op de vhs-cassette stond en 44 secondes screentime heeft.
en dan spoelen naar 3.40 voor de beste 5 minuten met Meatloaf ooit. (hij lijkt.. op Lars Ullrich?!)

https://www.youtube.com/watch?v=mursfZGIFOw

Ludo, Friday, 25 March 2011 12:00 (thirteen years ago) link

is t niet raar dat lesbo's kennelijk toch gepe.. nah te vroeg om hier over na te denken

:)

Annette Bening's personage had daar een mooie verklaring voor in TKAA (ik moest hem wel even googelen): 'Well, sweetie, human sexuality is complicated and sometimes desire can be, y'know, counter-intuitive. Um, for example, women's sexual responsiveness is IN-ternalized; sometimes it's exciting for us to see responsiveness EX-ternalized, like with a penis..'

Willems, Friday, 25 March 2011 15:13 (thirteen years ago) link

not bad!
*wipes sweat is die potentieel incorrecte opmerking van mij ook weer geneutraliseerd.

TKAA is zo te zien nog niet voor het internetplebs beschikbaar. althans als je t zonder vastgeniete Jag Mich Elska ondertiteling wil (die Zweden zijn vaak verdraaid snel... )

Ludo, Friday, 25 March 2011 15:38 (thirteen years ago) link

Sometimes, kortom … 'tis toch whatever floats one's boat … net mensen weet je.

Martijn Busink, Friday, 25 March 2011 15:41 (thirteen years ago) link

ik zit deze lijstjes door te werken:
http://www.criterion.com/explore/top10

en het is naast leuk om te lezen, ook wel cool om te merken dat George Sluizer's The Vanishing een paar keer wordt genoemd :) (en dan niet de remake he)

eens kijken hoeveel films ik op een lijst overhoud als ik van alle lijstjes de eerste 2 die ik niet gezien heb noteer (natuurlijk af en toe maar 1 of geen)
#filmnerdisme

Ludo, Saturday, 26 March 2011 10:20 (thirteen years ago) link

Ja Thurston Moore en Steve Buscemi noemen Spoorloos.
Ik ken overigens 90% niet van de mensen die hun top 10 hebben samengesteld en dat percentage geldt ook voor de films die genoemd worden...:)

arnout, Saturday, 26 March 2011 10:36 (thirteen years ago) link

Ja, zijn leuk die lijstjes. Zo blijkt The lady vanishes opeens de beste Hitchcock te zijn :) Of zitten die andere gewoon niet in de criterion-serie?

Olaf K., Saturday, 26 March 2011 11:14 (thirteen years ago) link

weinig Hitchcock ja, zal inderdaad iets met de rechten zijn (een bekend probleem met Hitchcock films, waren er niet films van hem 30 jaar uit de roulatie, en niet de minste..)

Ludo, Saturday, 26 March 2011 11:58 (thirteen years ago) link

Notorious komt ook nog langs.

die "chick" van.... Yo La Tengo. heeft smaak (Secret of the Beehive, vaker genoemd natuurlijk)
http://www.criterion.com/explore/132-georgia-hubleys-top-10

Ludo, Saturday, 26 March 2011 13:01 (thirteen years ago) link

Aah Beehive! Binnenkort weer eens herkijken. Maar nu eerst (en nu betekent ook echt nu): Cria Cuervoooooos!

Olaf K., Saturday, 26 March 2011 20:24 (thirteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.