Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

Rango
Geslaagde animatie-film, nota bene van de maker van The Pirates of The Caribbean. Verbinski nam Depp mee, die hier de stem van een hagedis mag inspreken. In het ingenieuze intro voert het huisdier een uitgebreid toneelstuk op, met imaginaire vriendjes zoals een opwindbare vis. Vervolgens blijkt die bak achterop een auto te staan, dan niet meer, waarna onze hagedis helemaal alleen in de Mojave woestijn is belandt. Tijd voor een western-spoof! Het continu opduikende Mexicaanse bandje (als een soort Grieks koor) voorspelt op mariachi-tonen zijn spoedige dood. Later in de film geeft een van de uiltjes als een rockster een electrische surfgitaar-solo, en de film zit vol met zulke maffe geintjes. Rango is, voor een animatie-film, echt bizar ingewikkeld op dialoogniveau, en donker op verhaalniveau. Beestjes die roepen 'we're experiencing a paragidm shift'. Zelfs kritiek op steden als Las Vegas die de hele omgeving droogleggen ontbreekt niet. (Fern Gully, anyone!) Lange tijd leuk, en in de vereiste identiteitscrisis op driekwart (waar de hagedis nog een héél bekende western-held ontmoet) is de film zelfs zo goed als Mr. Fantastic Fox. Jammer dat het einde toch nog clichématig actievol is; ongalant en ongeïnspireerd. Doet verder weinig af aan de malle kracht van de rest. 'Thespians? That's illegal in seven states!'

Post Mortem
Forum-regular Mic had het over van Van Warmerdam, en deze Chileense film heeft inderdaad iets vervreemdends Nederlands over zich. Dit moet wel de meest Grunbergse cinema zijn die er bestaat. Eerst hysterisch janken, dan ongemakkelijk neuken. Precies diens asgrauwe nihilisme, met volslagen afgestompte anti-helden die zichzelf niet nader weten te definiëren dan als 'functionario', behalve dus op de momenten dat dierlijke lust het overneemt. Ik vind het ook een typisch staaltje Grunberg-humor als de man, die autopsies uittikt, op hét cruciale moment dan ook nog faalt in zijn enige taakje. (Als daar de afgezette president Allende ligt, toch wel een schokkende scene, al gaat de film veel minder concreet over politiek dan ik had verwacht.) We volgen vooral de persoonlijke dwalingen van de stille ambtenaar, die geobsedeerd raakt door een akelig anorectisch babbelziek buurmeisje. (Hij levert zelfs zijn auto voor haar in.) 98 lange minuten verandert er niks, met het inktzwarte nare einde als kalme knock-out. Moeilijk te zeggen wat hier nou de conclusie moet zijn, ik word er haast zelf zwijgzaam van, een pleziertje is het duidelijk niet, maar respect is toch wel op zijn plaats.

Les Amours Imaginaires
Consistenter van niveau dan J'Ai Tué Ma Mere, en nóg wat stijlvoller, dat kon dus zowaar, maar Les Amours is ook wat minder rauw. Minder persoonlijk. Dit is wel heel glossy. Dolan houdt van mooie spulletjes; de film in een notendop. (Ook van mooie jongens, mooie meisjes, mooie slow-motion, mooie liedjes, mooie kleertjes.) Een jongen en een meisje raken verliefd op dezelfde engel-achtige gozer (zeg maar het kereltje uit Death in Venice, 6 jaar later). Ik meende dan ook ergens Mahler op de soundtrack te spotten, maar kan me vergissen. Bachs bekende cello-sonates zijn in elk geval aanwezig, en doen het ook goed als seks-soundtrack. Niet dat er gesekst wordt met de adonis, daar is die jongen veel te oppervlakkig/ongeïnteresseerd/dronken voor. De twee goed bevriende tortelduifjes hebben dat ieder voor zich totaal niet door, en doen hilarisch veel moeite. (Letterlijk/figuurlijk hoogtepunt: Dolan die masturbeert, met een t-shirt om zijn kop, de geur van de jongen opsnuivend.) Ja, hij durft wel. Wat in die scene helpt (of liever eromheen) is de entree van de moeder van de jongen, gespeeld door niemand anders dan Anne Dorval. (La Mere uit het debuut.) Dolan kan namelijk zelf niet acteren. Ik voorspel alvast dat hij de volgende film enkel nog regisseert. Voorlopig houd ik het hier op; het talent borrelt, we zullen zien.

Simon Werner A Disparu
Fijne Franse indie-film. Met een middelbare school als setting, een soundtrack met Sonic Youth, Killing Joke en Tom Waits en een Rashomon-structuur kan er eigenlijk weinig misgaan. Denk Donnie Darko, zonder de science-fiction. Zelfde creepy broeierigheid, nu dan in een Noord-Frans stadje, ergens begin jaren '90; de muziek komt nog van grammofoons, de jongens lopen in leren jekkies, Noir Desir is groot. Simon is dus pleite, en door steeds dezelfde dagen te laten zien vanuit andere personages (allemaal leerlingen) komen we langzaam dichter bij de oplossing. Of toch niet. Want dat is toch wel het gewaagde hier... Ik moet het eigenlijk niet verklappen, laten we zeggen dat het einde realistisch is, maar door de gekunstelde werkelijkheid die de structuur van het scenario met zich meebrengt voelt het ergens toch filmisch irrelevant. (Opnieuw kijken om te puzzelen lijkt overbodig geworden.) Een minpuntje, en dat ik daar op blijf hangen geeft toch wel aan dat dit geen absolute topper is. Daarvoor is het acteren (van amateurs) soms wat moeizaam, en lijkt de film zeker in het begin nogal veel haast te hebben. Ik wil minutenlang meisjes zien die sensueel hun haren kammen. Gelukkig gaat het op dat vlak in de tweede helft al wel stukken beter. Met Dolaniaanse driehoeksverhoudingen, bijvoorbeeld. De jongens hebben goeie, verdacht lelijke koppen (denk type Wout Brama) en vooral het meisje Alice (geïntroduceerd met een liedje van Waits) is een Marente de Moor-achtige roodharige vamp. Kortom, waarom zit ik hier te zeuren.

Ludo, Monday, 10 October 2011 06:59 (twelve years ago) link

we're experiencing a paragidm shift

spel ik het ook nog fout he, 7 weesgegroetjes voor Kuhn

Ludo, Monday, 10 October 2011 08:00 (twelve years ago) link

De jongens hebben goeie, verdacht lelijke koppen

Ik heb zo'n vermoeden dat dat kenmerkend is voor Noord-Frankrijk. Was me ook al opgevallen in die clip van de Bangalter-rmx van die Franse DJ die laatst is verongelukt. Over een maffe straatrace in Lille. Wat een lelijke sujetten aldaar. :)

OMC, Monday, 10 October 2011 08:27 (twelve years ago) link

gheh, jep, wel nuttig in zo'n film. eens kijken waar het ultieme voorbeeld Ribery eigenlijk vandaan komt. et voila, Boulogne Sur Mer.

Ludo, Monday, 10 October 2011 09:08 (twelve years ago) link

haha
'k Zag ooit een film die zich afspeelde in die regio waarin wat jeugd in een dorp de hoofdpersonages vormden. Troosteloos, winderig landschap met zuchtend helmgras - dat werk. Duinkerke en omgeving meen ik me te herinneren, maar de naam van de film is me ontschoten.
Was er vorig jaar met vakantie en in/voorbij Picardië wordt het snel beter maar ook in Normandië vond ik hier en daar nog wel wat van die specifieke triestigheid, vooral in de hele kleine kermis (speelautomaten, snoepkraam, schiettent) op de boulevard die elke avond een paar uur open ging (uitbater van de schiettent nog met twee tanden in z'n mond, dat werk).

willem, Monday, 10 October 2011 09:32 (twelve years ago) link

klinkt een beetje als Flanders, die film, Dumont is sowieso ook goed in Noord-Franse ellende. L'Humanite speelt zich ook af rond Lille, geloof ik

Ludo, Monday, 10 October 2011 09:44 (twelve years ago) link

Welcome to the Rileys
Eerste keer dat ik Gandolfini in een nieuwe (of oude) film zie en níet meer denk; hee Soprano. Hij heeft hier dan ook een fijne rol, de enige echt geslaagde van de film, als een goedmoedige lobbes, rijk geworden met een bedrijfje in loodgieter-onderdelen, en nu op weg naar een midlife-crisis. Daarvoor zijn meer dan genoeg ingrediënten aanwezig; vrouw Melissa Leo zit thuis 'opgesloten' (durft zelfs de post niet meer uit de brievenbus te halen) en dochter is dood. Zelfs hun gezamenlijke grafsteenstaat al klaar. Ja, dit is zo'n film waar het scenario alles heel, heel duidelijk stelt. (Ondanks dat er voor de rest gepoogd wordt een indie-sfeertje neer te zetten.) Als de man naar een conferentie in New Orleans reist, en daar een piepjonge stripper vindt, weet je het wel. Een verloren dochter-complexje. Het is zo afgezaagd dat het scenario er zelf alvast maar grappen over begint te maken. Het strippertje (Twilight-chick Kristen Stewart) is ook nog eens minderjarig, een wild katje, dat getemd moet worden. Jammer dat Stewart pas na geloofwaardig wordt, als trashtalkin' heethoofdje, op het moment dat die neigingen juist af zouden moeten nemen. Dan is Melissa Leo inmiddels toch haar huis uit (gaat altijd snel in films...) en de verbazing (en liefde) van Gandolfini als hij haar in New Orleans aantreft vormt de beste scene. Maar dan komt er nog een melodrama-wending overheen. Er is vanzelfsprekend een duidelijk aanwijsbare reden dat de vrouw thuis zat te dippen, want zo werkt psychologie in Hollywood. Toen was ik er wel klaar mee.

Paul
De tocht van Pegg & Frost langs alle filmgenres brengt ze ditmaal bij nerdy sci-fi. Het succes lijkt beide wat vadsiger en lelijker hebben gemaakt (voor zo ver dat nog kon) en Paul is wat betreft hun eigen personages (en misschien wel in zijn geheel) de meest lakse en ongeïnspireerde van de drie films tot nu toe. Ze spelen nu gewoon zichzelf, one-liners afvurend. Gelukkig heeft Paul, eh, Paul. Een van de mafste aliens uit de filmgeschiedenis, eigenlijk nauwelijks alien, grossierend in smakeloze grappen uit de categorie seks, uitwerpselen en wiet. Vanzelfsprekend is driekwart te flauw voor woorden (denk hier ook nog even de stem van Seth Rogen bij) maar het gáát maar door, en zo'n spervuur werkt toch wel na een tijdje. Een soulswingende alien op een camper-plek, 'Marvin's my boy!' De bijrollen helpen ook; Jason Bateman, Bill Hader en Joe Lo Truglio zijn respectievelijk gortdroog, bloedfanatiek en Mr Beans dom als de Men in Black, en dan is daar nog Kirsten Wiig als een soort eenogig huismoeke-versie van Chloe Sevigny. (Ik moet hier toegeven dat ik in haar eerste EM Forster-achtige scene, dácht dat het Chloe was. (Kortom Kirsten is bijna zo leuk) Vooral in het begin dan. Nadat ze van bijbels in losgeslagen is veranderd (met hulp van ET Paul) wordt het weer flauwer. En zo schiet de film de hele tijd heen en weer tussen Kevin Smith-stijl wansmaak en vermaak. Homo's worden zo liberaal op de hak genomen dat het bijna homofoob wordt.

Rundskop
De eerste twintig minuten van Rundskop zijn mogelijk de beste film noir ooit uit de Benelux. Asgrauw, geweldig in beeld gebracht. Vlaamse kerktoppen in bewolkte luchten. Mannen die in het restaurantje van een smoezelige renbaan foute zaakjes zitten te bespreken. Allemaal in hun eigen platte accent ook, met o.a. Frank Lammer als geile Limburger. Chaussée d'Amour! Alles klopt, maar dan begint een flashback, die eerst lijkt ingelast om de hormonenkwestie (runderen!) voor de kijker begrijpelijk te maken, maar dan cruciaal blijkt voor het plot. (En een zeldzaam pijnlijke molestatie-scene bevat.) Ik had de flashback toch maar naar het begin verzet en ingekort, want nu wordt het ritme toch wat verstoord. Prompt lijkt het niveau te dalen, worden de accenten ineens belachelijk en krijgen politie (verschrikkelijk geacteerd) en een homoseksuele 'rat' ook een te grote rol. En dat terwijl dit volledig over de tot in elke vezel gespannen Rundskop man zou moeten gaan, die in die paardenrenbaan scene al bijna flipt. Hij zit zelf, net als zijn runderen, onder de hormonen. Zijn lichaam is puur massief kweekvlees, niks bodybuilders-achtigs dus hè. Geweldige tour de force van de acteur Matthias Schoenaerts. Het doet denken aan Robert de Niro in Raging Bull, en dat is in het gelukkig weer sterke laatste half uur ook waar de film naartoe gaat. Groot denken, Amerikaans denken, de Belgische Goodfellas, zoiets. Met een einde op de bovenste verdieping van een fallisch appartement-complex, in aanwezigheid van een Angelica Huston-achtige femme fatale. Het realisme uit het begin is allang verdwenen, maar dat boeit dan niet meer. Intense film.

Ludo, Thursday, 13 October 2011 06:58 (twelve years ago) link

(Ik moet hier toegeven dat ik in haar eerste EM Forster-achtige scene, dácht dat het Chloe was. (Kortom Kirsten is bijna zo leuk) Vooral in het begin dan.

toen ik nog dacht dat het Chloe was, had ik er eigenlijk achter moeten zetten.

Ludo, Thursday, 13 October 2011 07:00 (twelve years ago) link

La Nana (Sebastián Silva, Chili/Mexico, 2009)
Nog maar eens een Chileense film. Raquel werkt al 20 jaar als dienstmeid annex kinderjuf voor een familie (pa, ma, vier kinderen) in Santiago. Haar microcosmos bestaat uit: het ontbijt verzorgen, de was doen, het stofzuigen en het niet omstoten van het modelbouwschip van de heer des huizes. Alle anderen gaan de deur uit, de tuin in, de poort uit, behalve zij. Raquel ontpopt zich, nadat Mercedes uit Peru zich als assistent-hulp aandient.

Mic, Friday, 14 October 2011 01:32 (twelve years ago) link

prachtfilm :) perfecte combi van arthouse wankelmoedigheid en leegte en slim bedachte scenario-ingrepen

Ludo, Friday, 14 October 2011 09:18 (twelve years ago) link

door de server-probs staan een paar filmstukjes hier: http://www.subjectivisten.nl/de_subjectivisten/2011/10/filmforum-editie-kort-en-bondig.html

nog wat nieuwere gelukkig weer gewoon hier :)

Kaboom
Ik zat door Mysterious Skin volledig op het verkeerde spoor hier, waarmee mijn kijkbeurt nutteloos werd. Voor wie nog moet, dit is géén serieuze film, het is grappig bedoeld... Als een soort Repo Man. Denk ik. Net als Mysterious Skin verbindt Arraki hier sci-fi met jongerenseksualiteit, maar waar het daar schrijnde is het nu dus parodie. Op Lynch vermoed ik. (Zou ie werkelijk Lynch durven dissen?) Spannend is het in elk geval niet, als het grootste gay-cliché aller tijden (denk Jared Leto en C.R.A.Z.Y.) zich naast suf neukt, ook nog vastbijt in een of ander vermiste geschifte vader in bizarre sekte-plot. Met tweelingen. En heksen. Tja. Zijn vriendinnetje (die hij zowaar niet wipt, en hij doet ook meisjes hoor) mag de one-liners verzorgen. Leukste: 'this is nuttier than squirrel shit'. Vat de film eigenlijk wel samen. Veel fraaie digitaal opgepoetste beelden, en belachelijk aantrekkelijke consequent naakte mensen (van die kinky Gilliam-meisjes, net Russian dolls) maar toch wil het ook niet erotisch worden. Zo blijft er eigenlijk weinig van over. Echt zo'n film waarin je elk moment een cameo van Keanu Reeves als tandarts verwacht; of Vincent D'Onofrio met geamputeerde neus.

The Trip
'I am with a small Welsh man who's doing impressions'. Leukste komedie van het jaar? In elk geval het hardst gelachen, tot het letterlijk en figuurlijk wel wat vermoeiend werd. Zou het beter werken in de serie-doses van 1 uur? Er had in de bios-versie een kwartier geschrapt moeten worden, en dat het einde nog wat triestig doet is ook onnodig. Niet dat er geen melancholie in de film zit, maar dat werkt vooral in het begin erg goed. Steve Coogan heeft relatieproblemen en is daardoor gedwongen in plaats van zijn meisje comedian Rob Brydon meenemen, nadat hij al vele vele mensen heeft gebeld, laat hij niet na te benadrukken. Ondertussen probeert Coogan in de northern highlands het thuisfront te bereiken. 'I miss you baby', 'I miss you too'. Coogan: 'Good'. Tragi-grappig. :) De twee mannen beginnen een haantjesgevecht, met als speelveld niet alleen een wijd scala aan stemmetjes (ik heb de helft niet herkend, en tóch is het grappig) maar ook liedjes van ABBA, drugs, terugtrekkend tandvlees, en mensen die 'Moore' heten. Ondertussen eten ze in luxueuze restaurants, van die walgelijke arty zooi die na een tijdje je neus wel uitkomt, 'This has the texture of snot, but it tastes good'. Maar dat vangt allemaal niet goed in woorden wat de film zo lollig maakt. De ongoing Michael Caine-imitaties wel. 'She was only 16 years old'!

Sound of Noise
Conceptueel geinig, maar in praktijk saai, dat is deze Zweedse anti-muziekfilm, waarvan ik nog even (door wat Finse referenties) dacht dat ie op Aland werd opgenomen. Een man uit een muzikale wonderkind-familie is zelf extreem toondoof. Het is bijna een spoiler, aangezien Sound of Noise op één grap drijft, maar de man hoort dus níets zodra iets muziek is. Dus zit hij niet achter het klavier, maar bij de politie. Gelukkig komt een groepje muzikale anarchisten de stad op stelten zetten, onder leiding van een actrice die verdraaid veel op Nina Persson lijkt. (En later Sanna Persson blijkt te heten, hmm.) Zij heeft het meest filosofische moment, nota bene in een 'eerdere performance', waar een concertzaal totaal wordt ontregeld, terwijl zij onverstoorbaar door-dirigeert. Het jammere aan de film is dat de nieuwe 'flash mobs' die het groepje uitvoert eigenlijk te gladjes en suf klínken. Muziek maken op een lichaam in een ziekenhuis, of in een bank, het had Matthew Herbert of Matmos-achtig bizar kunnen zijn, maar in praktijk is het gewoon hip en melodieus en niet aanstekelijk. De geluiden worden niet tastbaar. Da's niet erg tijdens mooiste stunt, weg van enig realisme; muziek aan elektriciteitskabels. Tussendoor is trouwens ook nog een Haydn-concert verstoord. Dat had natuurlijk Mozart moeten zijn, niet alleen om voor de hand liggende redenen, ook omdat de agent Amadeus heet!

Ludo, Thursday, 20 October 2011 06:59 (twelve years ago) link

'k Zag ooit een film die zich afspeelde in die regio waarin wat jeugd in een dorp de hoofdpersonages vormden. Troosteloos, winderig landschap met zuchtend helmgras - dat werk.

Net als Ludo moest ik meteen aan het werk van Dumont denken. De film is zeer waarschijnlijk La Vie De Jésus (1997). Een soort van humorvariant hierop is De Helaasheid Der Dingen, ook met verdacht veel prachtig lelijke koppen.

De flashback in Rundskop vond ik juist op een goede plek geplaatst, omdat we daar op een niet onbelangrijk zijspoor gezet worden en we genoodzaakt zijn ons te heroriënteren. Het verhaal wordt geheel onverwachts op zijn kop gezet. Als de flashback aan het begin was gezet, zou de rest van de film daar niet bovenuit gekomen zijn.

Vido Liber, Thursday, 20 October 2011 07:52 (twelve years ago) link

see your point, maar op dat moment vond ik het nog gaaf om helemaal niks te weten, in van die seventies gangstermovies als Coyle met al die slang heb je ook nauwelijks door wat er nou eigenlijk precies gaande is. (niettemin wordt die flashback in Rundskop gaandeweg wel beter en intenser)

Ludo, Thursday, 20 October 2011 08:09 (twelve years ago) link

I Come With The Rain

http://gert01.home.xs4all.nl/rain.jpg

Wat meevalt aan het mislukte Engelstalige avontuur van de Vietnamese regisseur Tran Anh Hung uit 2009 is dat het geen gelikte commerciële thriller is geworden (onder meer dankzij de ongemakkelijk gewelddadige openingsscène) en dat de chaos minder is dan ik had gevreesd. Hong Kong blijft een fotogenieke stad en de vleessculpturen van Duivelse kunstenaar/seriemoordenaar Hasford (Elias Koteas, de Canadese De Niro) zijn fascinerend grotesk. I Come With Rain hoort in het rijtje films waarin de slechterik de held overschaduwt vanwege zijn charisma - Josh Hartnett wordt behoorlijk weggespeeld door de Koreaanse ster Byung-hun Lee. De autoachtervolging mag er ook zijn, net als de soundtrack, met naast Radiohead heel veel Godspeed You Black Emperor! en Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band. Wat de onderneming nekt is de overdaad aan Jezussymboliek, inclusief wonderlijke genezingen, stigmata, een kruisiging, de vrouw van de regisseur als Maria Magdalena en een wederopstanding, zij het niet per se in die volgorde.

Vido Liber, Friday, 21 October 2011 14:56 (twelve years ago) link

Ook weer voor niks gedownload dus.

Zeg Vido, ben ik 1 van die drie...?

Olaf K., Friday, 21 October 2011 20:07 (twelve years ago) link

En zo ja, is Olaf dan de vader, de zoon of ...?

Cirkus Columbia (Danis Tanovic, Bosnië-Herzegovina, 2010)
De Bosnische regisseur Danis Tanovic won met zijn eerste speelfilm No man's land meteen een Oscar en een Golden Globe. Cirkus Columbia grijpt met dezelfde mengeling van komedie en drama terug op een vergelijkbaar thema. Deze keer niet de 'oorlog in voormalig Joegoslavië' zelf, maar de aanloop daar naartoe.
Gastarbeider Divko Buntic keert terug naar zijn geboorteplaats met een lekker mokkel, een joekel van een Mercedes ('Amerikaans') en een flinke stapel D-Marken. Het 'grote' verhaal, dat iedereen kent, wordt klein en persoonlijk gemaakt en en passant gerelativeerd. Geen Oscarwinnaar, wel 5e plek bij de publieksprijs van IFFR dit jaar.

Mic, Friday, 21 October 2011 22:20 (twelve years ago) link

Ah kijk, die heb ik dan weer terecht gedownload! Ludo was er ook al over bezig.

Olaf K., Friday, 21 October 2011 22:34 (twelve years ago) link

Ah, op de voorpagina... nu zie ik het pas. Dit pende ik net neer.

prachtfilm :) perfecte combi van arthouse wankelmoedigheid en leegte en slim bedachte scenario-ingrepen

Ha, ja, mijn metgezellin riep dan ook uit: 'Was het nou drama of een komedie? Soms leek het wel horror!'
Cirkus Columbia is om een andere wankel/scherp-reden verwarrend. De techniek (cameravoering, decors, enz.) is dermate professioneel, dat je het idee hebt naar een Hollywoodproductie te kijken. Maar tempo, zijpaden en humor zijn dan weer zo arthouse...

Mic, Friday, 21 October 2011 22:38 (twelve years ago) link

ja, Cirkus Columbia had nog wel wat "Indiër' gekund. ;) niettemin en fijn werkje, al is het geen La Nana natuurlijk.

Ludo, Saturday, 22 October 2011 06:56 (twelve years ago) link

Possession (1981, Andrej Zulawski)
Het gewicht, dat balanceert tussen fascinerend (want raar en ongemakkelijk, alle personages zijn op een of andere manier beschadigd) en saai, doet de film voor mij uiteindelijk toch uitslaan naar saai.
Ik kom er nooit echt in waardoor ik de film niet eens heb uitgezeten.
Heligschennis natuurlijk, want de film is favoriet bij filmliefhebbers, maar daar heb ik eerlijk gezegd het schijt aan :)

arnout, Saturday, 22 October 2011 17:13 (twelve years ago) link

wel een leuke poster :)
http://3.bp.blogspot.com/_hqLlBRBmH6E/SwWWVJRP4BI/AAAAAAAAKzk/4tum5EQavYk/s1600/1981+Possession+Aff+USA+02.jpg

maar had 'r nog nooit van gehoord

stukje over Submarine op de voorpagina: http://www.subjectivisten.nl/de_subjectivisten/2011/10/submarine.html

Ludo, Saturday, 22 October 2011 19:27 (twelve years ago) link

Vond Submarine niet onaardig idd. Met het werk van Zulawski maakt men de kachel aan. Hele vervelende man lijkt me dat ook.

Olaf K., Saturday, 22 October 2011 22:25 (twelve years ago) link

Zeg Vido, ben ik 1 van die drie...?

snap nu deze grap trouwens/eindelijk :)

Ludo, Sunday, 23 October 2011 11:22 (twelve years ago) link

(en ik denk niet dat het werk van Pierre Étaix aan mij besteedt is) al vond ik dit jaar Mon Vacances van Tati best leuk, zowaar.

Ludo, Sunday, 23 October 2011 11:23 (twelve years ago) link

Ik heb weinig met visuele humor, ben ik bang. Tati, Roy Anderson, glijdt een beetje van me af. Ik ben op dit moment alle Warmerdams te doen, omdat ik wilde twijfelde of ik daar wel hetzelfde enthousiasme voor kan opbrengen als de gemiddelde Nederlandse cinefiel. Abel: eerste helft hartstikke goed, tweede helft een rommeltje. Visuele grappen glijden idd van me af (vliegen doorknippen, god wat flauw...). Het moet verbaal leuk zijn, anders vind ik het niet grappig. De Jurk: beetje houtje/touwtje-verhaal, niet heel bijzonder, wel tal van goede one-liners. Met aan het einde opeens een heel ontroerende mini-episode. Verder met De Noorderlingen...

Olaf K., Sunday, 23 October 2011 15:18 (twelve years ago) link

Is ondergetekende al mee geteld als digger van visuele humor, of vallen diens ongeregelde, sporadische bezoeken van de radar? Heb juist vaak moeite om de aandacht erbij te houden bij komische woordstromen van, pak 'm beet, Woody Allen. Maar goed, blijf al zappend ook vaak hangen bij kleine Kraaijs home video's en nimmer bij Dit was het nieuws.

Mic, Sunday, 23 October 2011 20:57 (twelve years ago) link

Norwegian Wood
Ik ben het eens met de mensen om Olaf heen, zogezegd (zie zijn artikel voor de Subs). Zal ik het aan een Murakami-overkill wijten? Onlangs Kafka on the Shore gelezen, en de thema's komen toch wel overeen; onmogelijke liefdes, ontluikende en wat moeizame seksualiteit (hier enkel expliciet in dialogen, tegen het eind vraagt een personage om een gunst, en je weet meteen wat dat is), referenties aan Britse popmuziek, strijkkwartetten en natuurlijk het mourning forest, toch wel iets ultiems Japan. Je terugtrekken in een bos, hier weliswaar niet zo metafysisch, maar nog altijd vol oude geesten, opgekropte verlangens, en meer van die dingen. De film dan; die begint aarzelend, het eerste half uur vond ik nogal verwarrend, ik zou bijna verlangen naar meer voice-overs die de personages wat duidelijker literair hadden geïntroduceerd. Maar als dé crisis duidelijk wordt (en die is diep en pijnlijk) wordt de film beter. Dan is het wankele meisje uit een piepjonge relatie naar een sanatorium in een bos verdwenen, waar ze probeert van stemmen, schuldgevoel en frigiditeit verlost te raken. De jongen ondertussen is back home wezenloos afwachtend. Een vat borrelende frustratie dat hij van zichzelf niet mag uitleven op andere meisjes. Pardoes snijdt hij zich aan, ja aan wat eigenlijk. Tóch de mooiste scene, de bloedende hand middenin de platenzaak. De sfeer in dat midden-gedeelte is uitstekend, bedwelmend, ook Can helpt, als een vreemde (Japansige) twist aan Britse popmuziek. Maar in het laatste half uur gaan de sluizen van pijn helemaal open, Murakami schrikt niet van een 'beetje' emotie. En ik kennelijk wel.

Submarine
Zie voorpagina Subs.

La Conquête
Met het filmproces van Holleeder in gedachten, verbaast het me ergens dat dit in het conservatievere Frankrijk kan. Een film over de zittende president, met echte namen en gebeurtenissen. Hoezo fictie. Moest ineens denken aan voetbalspelletjes zonder rechten, waar je dan 'E. en R. Kooman, Goellit en Fenenborg' in je '88 team had zitten. De rechten van voetballers worden “beter” beschermd. Hoe dan ook, La Conquête is in die hoek van nagespeelde recente werkelijkheid een van de vermakelijkere. (Misschien niet zo moeilijk, die VPRO-series zijn altijd heel suf.) “Sarkozy” lijkt enkel 'en profil', en af en toe is ie vreemd genoeg net Blair (a la The Queen) maar de bijrollen kloppen perfect. De mannen die Chirac en De Villepin vertolken leveren geniaal schmierend werk. De Villepin (sowieso een schurkennaam) is geobsedeerd door 'die kleine' ('we worden een dwergstaat') en Chirac gedraagt zich als staatsman, maar nadert dementie... Terzijde: herinnerde me de speeches van Chirac, die dan via Saskia Dekkers in de nineties het 8 uur journaal haalden; dat deed ie dan toch zo Staatsmannelijk dat ze ook bijna voor de Nederlandse kijker bedoeld leken.
Het echt interessante drama wordt in La Conquête wel een beetje ontlopen, de politieke schermutselingen zijn lekker vuil ('politiek is een dom spel voor slimme mensen') maar de tragedie zit in de relatie Sagolene en Sarko. Eigenlijk runt zij de show, suggereert de film, maar op het moment suprême kan ze er niet meer tegen, en verlaat ze hem. Ik vind dat ergens wel mooi, als je bereikt wat je altijd wilde denk je plots: 'waarom!?'. Dat aspect van het verhaal sneeuwt echter onder in gehossel met de Sarko-boys en zeer aanstekelijk gebrainstorm rond speeches.

Small Town Murder Songs
Ergens tussen Witness, Prime Cut en een degelijk tussendoortje van Soderbergh, daar bevindt zich deze ultrakorte sfeervolle crime noir. De setting is ruraal Ontario, waar kennelijk veel Mennonieten wonen. Zelfs Stormare (die met net iets te belachelijke dikke snor de hoofdrol speelt) spreekt een woordje Nederdiets, of whatever it is. In tegenstelling tot Witness, maakt de agent hier dus deel uit van de gemeenschap, al is hij zelf allang van het rechte pad geraakt, in korte flitsen leren we van losse handjes. Hij probeert zijn leven te beteren, en laat zich zelfs dopen. Veel lijkt het niet te helpen, de man barst van de frustratie, waar zelfs het vrome serveerstertje niks aan kan veranderen. (Ondanks gebabbel en schietgebedjes). Van zijn collega-agent in het durp moet ie het ook niet hebben, die verdiept zich on the job (én thuis met dochter op de bank) liever in een boek. Een grappig en lief detail. Wat ik mooi vind aan zo'n korte film is dat behalve Stormare iedere acteur eigenlijk maar 1 kans krijgt, en een handjevol minuten. Een scene in een mortuarium bijvoorbeeld, waarin een moeder haar dochter identificeert. Prachtig pijnlijk. Maar ook irrelevante momenten als Stormare op bezoek bij een bejaard dametje. Na het lijk, komen er agenten van buiten, en ondertussen buldert de intense soundtrack, een soort Tom Waits meets gospel. Het blijkt de Canadese band Bruce Peninsula, bizar overheersend, maar het past goed. Werner Herzog-momentje: agent begeleidt per auto de verplaatsings van zo'n gigantisch mobile home, net de wereld van Stroszek.

Ludo, Monday, 24 October 2011 07:00 (twelve years ago) link

The Visitor
Beetje sentimenteel maar een mooi antidotum tegen de criminalisering van illegalen, de Amerikaanse situatie hier is niet heel veel anders dan die Nederland.

Ива́ново де́тство
Андре́й Рублёв
Artificial Eye heeft een fraaie boxset uitgebracht, dus die ben ik nu chronologisch aan 't doorwerken. Ivan's Childhood en het algemeen als zijn meesterwerk aangeduide Andrey Rubljev. Dat zou betekenen dat het hierna alleen maar minder kan worden maar dat zullen we dan nog wel eens zien. Ik vond Stalker (de enige die al gezien had) in ieder geval indrukwekkender op het eerste gezicht. Niet dat Andrey Rubljev niet bijzonder zou zijn, een 3 uur durend spektakel met veel wonderschone scenes. Wel veel om na een keer al tot harde conclusies te komen. Ivan's Childhood is in ieder geval een stuk overzichtelijker en erg mooi.

Martijn Busink, Monday, 24 October 2011 10:28 (twelve years ago) link

… dan die in Nederland.

(Het verhaal gaat over een man die een illegaal stel in zijn appartement in New York vindt die hem, doordat hij zich hun lot erg aantrekt en ze te hulp schiet, uit zijn saaie, vastgeroeste leventje redden.

Martijn Busink, Monday, 24 October 2011 10:30 (twelve years ago) link

ah Tarkovsky (over the Visitor zeg ik niets, brr, was een teleurstelling toen na het geweldige The Station Agent)
maar goed, Tarkovsky ranking!

Stalker
Ivan's Childhood (beste Russische oorlogsfilm na Idi i Smotri denk ik)
The Sacrifice (Tarko goes Bergman)
Solaris
Andrei Rublev
Nostalghia
The Mirror (Tarko goes Finnegan's Wake)

Ludo, Monday, 24 October 2011 11:02 (twelve years ago) link

Benieuwd naar Solaris, ik vond Clooney's remake al goed …

Martijn Busink, Monday, 24 October 2011 11:56 (twelve years ago) link

Zeg Vido, ben ik 1 van die drie...?

Yep! ;-) Van Mic wist ik niet of hij allergisch is voor Tati. Pierre Étaix deed het een paar maanden geleden trouwens goed tijdens mijn filmclubje, dus als gezelschapsfilm is Le Soupirant een aanrader.

En wat Tarkovsky betreft:
Andrei Rublev (met als voordeel dat ik 'm de tweede keer op een heel groot doek heb gezien)
Solaris
Nostalghia
Stalker
The Mirror
Ivan's Childhood
The Sacrifice

Clooney's remake is als eerbetoon zeker niet verkeerd, maar het origineel is onovertroffen. Check ook de erg mooie score van componist Eduard Artemiev.

Vido Liber, Tuesday, 25 October 2011 07:59 (twelve years ago) link

The Conspirator
Eigenlijk gaat het hier meteen verkeerd. Twee soldaten liggen zwaargewond in een ditch, omgeven door de rookwolken van de Amerikaanse burgeroorlog, en de hogergeplaatste probeert een grap te vertellen, om de ander bij bewustzijn te houden. In potentie een indringende openingsscène, maar Robert Redford raast er in twee minuten doorheen. Als je een historisch epos wil vertellen, moet je wel de tijd nemen om de sfeer te schetsen. Maar Redford is vooral kwaad; The Conspirator dóet alsof het over de Burgeroorlog gaat, maar in werkelijkheid gaat het over nu, over presidenten die laten martelen, die de grondwet buiten werking stellen. En natuurlijk zijn er in het Guantanamo-heden wel parallellen met de nasleep van de moord op Lincoln te trekken, maar je hoeft het er niet zo fanatiek in te rammen. Ontzettend jammer, want in potentie is dit een sfeervol Assasination of Jesse James-achtig verhaal; en nog leerzaam ook. Wist helemaal niet dat er naast de geradicaliseerde acteur Booth nog een hele hoop handlangers waren, die tegelijkertijd vice-president en ministers aanvielen. (Booth werd overigens on the spot afgeknald als een soort Kaddhafi, maar daar waagt Redford zich, logischerwijs, niet aan.) Hij houdt zich bezig met Mary Surratt, eigenaar van het hotelletje waar de plannen zijn gesmeed. Surratt wordt vertolkt door Robin Wright, die dat intens doet, de enige goede rol van de film; diepreligieus en fanatiek het Noorden hatend. De rest van de cast is degelijk, met uitzondering van James McIvoy, die de hoofdrol speelt, en faalt. Nergens krijg je het gevoel dat hij een logische verandering doormaakt van een Noordelijke soldaat die wraak wil (net als het volk) naar een man die voor de grondwet vecht. (En daarvoor bijvoorbeeld zijn vrouw opgeeft.)

The Stoning of Soraya M
De meeste Iraanse cinema die ons bereikt is best hip, met jongeren die creatief omgaan met de sharia. Daarom is het wel eens 'goed' een film te zien die zich in een klein dorpje tijdens Taliban-periode van Iran afspeelt. Jammer dat het vooral een Amerikaans project is, dat bij vlagen neigt naar moslim-bashen. The Stoning zet piepend en krakend, vol moeizaam acteerwerk een raamconstructie op, waarin een buitenlandse journalist van een vrouw een tragisch verhaal krijgt te horen. De vrouw van middelbare leeftijd (overigens net mijn groep 7-lerares; kordaat, volks, zwaar doorrookte stem) heeft haar nichtje verloren. We zien hoe het dorpje langzaam wordt opgehitst door ontstellend foute mannen. (Ik geloof best dat het zo ging, maar ze zijn hier echt evil als bad guy Jafar in Aladdin.) Dat laat onverlet dat als de dag van de steniging aanbreekt de film toch, eh, raakt. Wat een martelaarsdood is dat zeg. Op weg naar je executie lopen je voormalige vrienden mee, terwijl ze alvast met de stenen tegen elkaar slaan. Kort daarna volgt nog een fenomenale en bizarre interruptie, die ik niet zal verklappen. Maar wat moet gebeuren zal gebeuren. Daar schakelt de film toch weer over op de sentimentele slow-motion die ze al eerder te vaak heeft ingezet, maar ergens is dat om de kijker te sparen. Het waren anders Passion of Christ-achtige taferelen geworden. De enge James Caviezel was dus op vertrouwd terrein, hier de journalist, eerder Jezus bij Mel Gibson...

Rabat
Dunya en Desie voor jongens in quarter-life crisis, dat is Rabat. Iets minder soapy (duh Dunya en Desie was een jeugdserie) maar aan de andere kant waren de twee hoofdpersonages daar toch wat intrigerender. Toch is Rabat geslaagd, al was het maar omdat het reclamefilmpjesduo Habbekrats (hier in langspeelfilm debuut) de looks in orde heeft, glossy geschoten plaatjes, goedgekozen muziek erbij; een roadmovie is daarvoor het perfecte format. Ook ambitie is aanwezig, zo opent de film met een zwierig lang shot richting bruiloft, die dan om budget-redenen wel een beetje bedompt en klein overkomt, terwijl er toch 200 gasten aanwezig zouden moeten zijn... De broer van de bruid is het hoofdpersonage, en dat is dus mr. Gouden Kalf-speech, die óf daar nog in character was, of gewoon altijd hetzelfde is, als een nerveuzig Thomas van Luyn-typetje. “De Kalf” lijkt dan ook meer eerbetoon voor film, dan voor zijn rol. De man begint wel erg zwak, dreigt te worden weggespeeld door de flat characters die hem vergezellen, om dan alsnog in de rol te groeien. Dat heeft dan weer wel wat moois, alsof hij naarmate de chronologisch gefilmde reis vordert zekerder van zichzelf werd. (Maar dat heeft dan weer niet veel met acteren te maken.) Hoe het ook zij, op weg van Amsterdam naar Rabat komen de drie jongens ingelaste script-momentjes tegen, en dwalen door grote steden. Pizzeria-filosofie: 'De helft van alle Italianen is een Turk of Egyptenaar.' Als de Spaanse kust is bereikt en de conflicten tot uitbarsting komen wordt de film echt goed. Meteen erna is de aankomst in Marokko ook fantastisch, het beloofde land van de reis. Je voelt het enthousiasme. Het is jammer dat de film daarna niet doorbijt en des schone illusie doorprikt; want alle problemen (uithuwelijking met name) worden grappig, maar al te galant weggewerkt. Zo had de Marokkaanse bloem Yasmine die te Rabat op de held wacht, juist wél al haar hoop op hem gevestigd moeten hebben.

Ludo, Thursday, 27 October 2011 07:00 (twelve years ago) link

Talibanperiode van Iran? Taliban zijn bepaald geen vrienden, Khatami heeft de US zelfs uitgebreid geholpen toen ze Afghanistan ingingen (om als dank tot de Axis of Evil te worden gebombardeerd).

Wel toevallig, dinsdag net een interview gedaan met iemand die die film als inspiratie had gebruikt voor een nummer. :)

Martijn Busink, Thursday, 27 October 2011 07:16 (twelve years ago) link

gheh, oh, schrap en vervang door 'fundamentalistisch religieuze', ofzoiets. :)

Rabat moet je trouwens gezien hebben MB. :) om het Arabische popliedje dat langskomt als ze net Marokko binnenrijden bijvoorbeeld.

Ludo, Thursday, 27 October 2011 08:20 (twelve years ago) link

Ah, spreekwoordelijke zin. :)

Klinkt wel als zo'n typische 'wereldcinema' film waar je vooral de boodschap dient te ontvangen hoe erg het allemaal is in al die verre, stoffige landen. Vreselijke dingen die je altijd zullen raken idd, ongeacht het waarheidsgehalte en mits een beetje vakkundig verteld. Niet dat die dingen niet gebeuren en dat het niet vreselijk is en dat je 't niet wil bagatelliseren of een apologeet voor 't regime wil zijn etc. etc. ;)

Als Rabat op tv komt pak ik 'm zeker mee. Ik vind ze meestal wel vermakelijk. Benieuwd of deze, of anders Shouf Shouf Zombibi, eens een punt gaat zetten achter die Marokkaanse (of in bredere zin 'allochtoonse') emancipatie.

Martijn Busink, Thursday, 27 October 2011 10:23 (twelve years ago) link

Source Code
Na Matt Damon krijgt ook Jake Gyllenhaal zijn eigen Inception. Even lijkt The Adjustment Bureau te worden overtroffen, maar eigenlijk loopt het nog veel drastischer mis. Bovendien beginnen de gladde klinische looks me tegen te staan. Niks van de houtje touwtje charme van Moon. (Ik herinnerde me pas achteraf dat Source Code van Duncan Jones is, dat maakt 'm nog teleurstellender.) Een Philip K Dick-achtige verhaal heeft een noirige setting nodig. De premisse is onnavolgbaar, maar heeft geen engelen nodig. Ergens in de nabije toekomst kan men het werkgeheugen van een dode projecteren, en zodoende iemand anders door die laatst opgenomen 'loop' te laten, eh, lopen. Jake Gyllenhaal is de man die dat (eerst nog van niks wetend) mag doen. Het moment dat hij in de spiegeling van de treincoupé ziet dat hij niet is wie hij denkt dat hij is, is fraai creepy. Typerend genoeg wordt daar verder nooit meer bij stilgestaan. Er is een bomaanslag op handen, en Jake moet de dader vinden. Ik dacht een tijdje dat de twist zou zijn dat his other self de bom had geplaatst... Net als in The Groundhog Day weet Gyllenhaal na een tijdje precies wat er gaat gebeuren en manipuleert zo zijn reisgenoten waaronder Monaghan als bizarre love interest. De film faalt vooral daar waar ie geniaal had kunnen worden, terug bij bewustzijn. Daar orakelt een gruwelijk slecht geacteerde Frankenstein-dokter, en ontdekt Gyllenhaal hoe hij er werkelijk aan toe is. (Met hulp van de operator, ik dacht even nog dat het zusje Maggie was.) Maar dan. De afwikkeling. Die scheert even langs een lief After Life-einde. Heel Japans; als je je die 8 minuten zo vaak over kan doen, kun je het ook perfect afronden. Maar ja, een Hollywood-film kan niet bestaan zonder de redding van zowel held als het meisje. En dat past júist hier, totaal niet. Het is een schoffering van alle nerds die dit verhaal serieus namen.

Blue Valentine
De ultieme anti-date film. Je zult je nieuwe vlam maar mee naar de bios hebben genomen voor dit 'romantische drama'... Een prachtige mokerslag. De opening heeft Franse allure, misschien komt het doordat het dochtertje op Ponette lijkt. Zij ontdekt dat de hond verdwenen is (symbolisch!) waarna Ryan Gosling en het meisje samen de nukkige Michelle Williams wakker maken. De sfeer lijkt nog even gezellig, maar slaat al snel om in geklier. Het broeit. Mooi detail: papa probeert het kind tot het eten van d'r ontbijt te verleiden met een spelletje, tot ergernis van mama, die vervolgens eenzelfde soort trucje uit haalt om het kind in d'r jurkje te hijsen. In dat eerste half uur is vooral Michelle Williams onwaarschijnlijk goed, haar blik als ze te laat op een basisschooluitvoering arriveert, later diezelfde dag; onbetaalbaar. Ryan Gosling heeft dan nog iets karikaturaals, mede door zijn looks van een verlopen seventies rocker die een comeback maakt. Gosling mag alles uit de kast halen in het spiegel-verhaal, waarin het tweetal elkaar leert kennen. Hij zingt zelfs een goofy liedje. Blue Valentine is zo goed dat de eerste mindere scene simpelweg opvalt, daarin wordt Michelle's vader geïntroduceerd. Een ogenschijnlijk overdreven reli-driftkop. Maar zelfs die scene valt in de loop van het verhaal op zijn tragische plek, want langzaamaan schuift de film toch op van Franse subtiliteit naar echt Amerikaans indie-drama. Vooral Williams krijgt het flink voor de kiezen, en blijkt een historie van foute vriendjes met zich mee te dragen. En dan is daar de jonge charmeur Ryan, de creatieve goedzak en het eeuwige kind, die in een terzijde een pracht van een goede daad voor een bejaarde verricht (kippenvel!) om door 'het universum' prompt beloond te worden met een droomontmoeting. Maar hoe lief die scenes ook zijn, elke keer opnieuw keren we weer terug naar het nu, naar even schrijnende als hopeloze relatie-reddingspogingen, van mensen die in oude patronen vervallen.

No et Moi
Als fanatiek negenjarig Kinderjury-lezertje las ik ooit een jeugdboek van niemand minder dan Peter-Jan Rens. Vooral bekend van de lolbroekerij, natuurlijk, maar niets daarvan in die roman. Mijn moeder was zwaar geshockeerd.. Straathoertjes, overdoses, verkrachtingen, en ga zo maar door. No et Moi lijkt erop, zware ellende vermomd als kinderfilm. (Er is zelfs een stukje animatie.) Een pienter meisje, dat, altijd didactisch onverantwoord, twee klassen heeft overgeslagen, ontvlucht haar kapotte middenklasse-huishouden (moeder invoelbaar depressief, vader wanhopig) en hangt rond op het treinstation. Daar ziet ze de zwervers en ze besluit er een te interviewen voor een spreekbeurt. De jonge No is een ware Pippi Langkous-achtige wervelwind, perfect gespeeld, op het overdrevene af, maar dat soort borderliners vindt je nu eenmaal aan de zelfkant. Manisch compromisloos. Het arme poppetje wordt helemaal overdonderd en uit haar schulp gesmeten. De film ondertussen lijkt niet overtuigd van haar eigen kwaliteiten. Er verschijnt een nogal overbodige voice-over, en in potentie boeiende dialogen en momenten worden weggedraaid ten faveure van muziek. Jammer, want zo flitsen we bijvoorbeeld door het ontstaan van de vriendschap tussen het schoolmeisje, en een (veel ouder) schoffie dat bij haar in de klas zit. Om die lijn goed te schetsen had de film best nog wel wat scenes in mogen lassen, met plagerijtjes bijvoorbeeld. (Het meisje heeft consequent een 'jatbaar' mutsje op bijvoorbeeld...) Zo ontstaat er vrij abrupt een driehoeksvriendschap, tussen 3 jongeren met een krasje, die zich na een tijdje naar het ouderlijk huis van het spreekbeurt-meisje verplaatst. En daar leidt de komst van de onvoorspelbare No tot revitalisering als totale ellende. Ergens tussen uitgelaten dansen op het bed en de medicijnkast plunderen. In die tweede helft werkt de soundtrack trouwens wél goed, met de toepasselijke hit van Madcon, veel Portishead, en aan het onvermijdelijke einde, de onvermijdelijke klassieker. 'So close no matter how far'. Op cello's. Fraaie film.

Your Highness
Kan men afzetten na gedurende de intiteling te hebben geconcludeerd dat David Gordon Green weliswaar regisseerde, maar niet schreef. Zijn stoner-grappen zouden heel wat droger hebben uitgepakt; dit is 100x flauwer (en 'natter') dan de slechtste Mel Brooks-film. Danny MacBride's humor komt neer op ontstellend simpele schuttingwoord-conclusies en de mindset van Ron Jeremy, waarop ie toch al lijkt. Hij schreef zichzelf hier in een Lord of the Rings meets Herakles verhaaltje, waarna hij de geldschieting waarschijnlijk pas rond kreeg toen hij de wulpse Natalie Portman kon presenteren. Zij voldoet visueel, maar enkel Zoey Deschanel is semi-grappig (en zingt!) als 'maiden in distress'. Drie Shakespeariaanse heksen hebben haar aan 't eind geil getoverd, waarna ze gretig toehapt op Danny's net veroverde scalp (een Minotaur-penis...) 'Don't suck thát!'. Zo'n film dus. Een met woeste witte haarbos getooide Toby Jones vertoont ondertussen in een bijrolletje een opvallende gelijkenis met Paul Scheffer. Althans, alleen van boven. Mag je hopen...

Ludo, Monday, 31 October 2011 07:59 (twelve years ago) link

Ik was ook zeer te spreken over Blue valentine. En die film heeft toch iets langer na zitten etteren dan ik tijdens het kijken kon bevroeden. En ja, het is de actrice van het jaar. ZIe ook Meek's cutoff, ook zo goed, zo overtuigend ingetogen geacteerd.

Olaf K., Monday, 31 October 2011 18:43 (twelve years ago) link

Zie ook Meek's cutoff

die heeft dus nog niet eens een NL bios-release gekregen merkte ik (en zal ook wel niet meer komen dan). wel de voorpagina van Film Comment, maar geen distributeur. tsk tsk. moet 'm niet vergeten nog te kijken dus.

Ludo, Monday, 31 October 2011 20:10 (twelve years ago) link

Hey Ludo, heb jij Tokyo-ga weleens gezien? Die docu van Wim Wenders over het Japan van Ozu? Dat was hevig genieten! Echt iets voor jou ook. En Sans toi ni loi van Varda? Net zitten kijken. Into the wild en dan echt goed. Nee fantastisch.

Olaf K., Monday, 31 October 2011 20:38 (twelve years ago) link

Meek's cutoff heeft dus nog niet eens een NL bios-release gekregen merkte ik (en zal ook wel niet meer komen dan). wel de voorpagina van Film Comment, maar geen distributeur. tsk tsk.

Ik heb elke filmjournalist deze film horen prijzen maar volgens IMDB is de totale opbrengst minder dan één miljoen dollar in de VS. Da's dus minder dan De Heineken Ontvoering in een weekend (en dat is nog voordat vandaag alle Nederlandse voetballers de film gaan zien).

Rick Buur (keeskist), Monday, 31 October 2011 20:50 (twelve years ago) link

x-post beide op de lijst dus. van Varda heb ik wel eens alle fictiefilms op de kijklijst proberen te zetten, maar al rondneuzend merkte ik al snel dat haar oeuvre (zoals Les Plages d'Agnes) op internet lastig te vinden is, en voor imaginaire moraalridders, bij de lokale cultvideotheek hadden ze OOK niks van haar. echt onterecht obscuur gebleven.

en lol, is waar natuurlijk, en een western... daar zijn eigenlijk geen liefhebbers meer van over, denk ik soms. aan de andere kant draaide Wendy and Lucy wel gewoon in de bios

Ludo, Monday, 31 October 2011 20:54 (twelve years ago) link

(dat was geen western, maar wel van Kelly Reichardt)

Ludo, Monday, 31 October 2011 20:55 (twelve years ago) link

Er zijn Engels ondertitelde uitgaven van Sans Toi Ni Loi, o.a. op Criterion, dus daar moet makkelijk aan te komen zijn. Tokyo-ga is alweer lang geleden, dus die moet ik maar eens een keertje gaan herzien, het liefst in combinatie met iets van Ozu. Er is wel meer oude Wenders die ik nog steeds niet heb gezien, zoals Im Lauf der Zeit, maar om een of andere reden laat ik films die langer zijn dan 2,5 uur meestal nog even liggen voor als de dagen korter worden. Meek’s Cutoff verwacht ik elk moment op de deurmat.

Westerns … daar zijn eigenlijk geen liefhebbers meer van over, denk ik soms

Behalve als ze gemaakt worden door Ethan & Joel Coen.

Vido Liber, Tuesday, 1 November 2011 13:22 (twelve years ago) link

Разследване (Investigation)
Beetje Scandinavisch aandoende detective. De kaval in de soundtrack herinnert nog aan Bulgarije (en de Nevski kathedraal en orthodoxe dingetjes waar het religie betreft). Maar het verhaal waarin een politieagente zich verliest in onderzoek en daardoor het thuisfront verwaarloost en bovendien sneeuwerig weer zorgt dat je denkt in Noorwegen te zitten. Goed acteerwerk ook.

Martijn Busink, Tuesday, 1 November 2011 13:31 (twelve years ago) link

Im lauf der zeit vond ik zeer de moeite, al was Alice...me iets liever. Ik zit nu een beetje aan te hikken tegen Stand der dinge. Lijkt me zo tarkovsky :) Over Meek moeten we het maar eens hebben als je hem gezien hebt, Vido. Ik vind het een schoolvoorbeeld van rechtvaardigbare slow cinema.

Olaf K., Tuesday, 1 November 2011 23:10 (twelve years ago) link

Er zijn Engels ondertitelde uitgaven van Sans Toi Ni Loi, o.a. op Criterion, dus daar moet makkelijk aan te komen zijn.

ik klopt, ik jengelde te vroeg, ik zie dat de onvolprezen bieb 'm heeft. (nu uitgeleend, wow, ik ga de naam van die Varda-liefhebber opvragen ;) )

Im Lauf der Zeit ist ein muss-sehe.

Behalve als ze gemaakt worden door Ethan & Joel Coen.

oh ja (aan de andere kant, ik denk dat True Grit minder bezocht is dan die joodse man krijgt het zwaar te verduren-film waarvan ik de titel nu even kwijt ben)

Ludo, Wednesday, 2 November 2011 09:05 (twelve years ago) link

-1e ik

Ludo, Wednesday, 2 November 2011 09:05 (twelve years ago) link

Attack The Block
En dat Block moet je uitspreken als 'blat'. Zoals bok-bok het geluid is van een kogel. Dit is namelijk een oi oi oi-film vol brap brap-Dizzee Rascals, en een aanstekelijk rare combinatie van komedie, gang violence én science-fiction. De schoffies praten in zulk plezierig theatraal gestileerd 'slang' (bruv, fam, cuz, allow it) dat het bijna The Warriors lijkt. Lieverdjes zijn het zeker niet, daar draait men niet omheen, want ze beginnen de film met een beroving van een dame die later nog een belangrijke rol zal spelen. Dit akkefietje wordt onderbroken door de entree van... aliens. Aliens vs The Block: FITE! 'I am going to murk that thing!'. De aliens zorgen weliswaar voor bloederige taferelen, ze zien eruit als silhoutten uit een kinderboek (van Sendak bijvoorbeeld). Spannend wordt het dus zeker niet, maar de lokale posse legt desalniettemin als de tien indiaantjes het loodje, druk doende de beessies te bestoken met het vuurwerk van Bonfire Night. Tijd om na te denken is er nauwelijks, tot men zich verschanst in 'the weed room'. Vanuit daar bestiert de lokale gangsta-rap Don zijn handeltje in p's en white, met hulp van Nick Frost, hier al Timothy Spall-achtig een stuk leuker dan in het toch al vergelijkbare Paul. Een klein momentje van reflectie is nog wel het noemen waard; als de jonge vrouw, die van slachtoffer naar medestander is gepromoveerd, de kamer van de stoere leider bezoekt. 'Heb je een klein broertje?' 'Nee.' “Hoe oud ben je dan?' '15...'

The Way Back
Peter Weir is best in staat een leuke genrefilm met sterren te maken (zie Master and Commander) maar hier is ie gemakzuchtig. En dan te bedenken dat hij in Gallipoli wel raad wist met uitzichtloos woestijn-gewandel. Daar is het echter een bevreemdend intermezzo in een oorlogsfilm, hier doen we er in zekere zin de volle 2 uur over. Een groepje gevangenen ontsnapt uit een Sovjetkamp, de bewaking stelt niet veel voor, maar zoals de kampleider al meldt: Siberië zelf is tig miljoen vierkante kilometers gevangenis. Het groepje communistische “staatsvijanden” en criminelen communiceert in het Engels (de film probeert daar zelfs nog verklaringen voor te geven) door onder meer de wijze leider van het groepje een halve Amerikaans-Finse remigrant te laten zijn. Tja. Dat is Ed Harris, die er gepast breekbaar uitziet. Een ander opvallend personage is Colin Farrell met Lenin en Stalin-tattoos, als Russisch straatratje. Doet ie leuk. Maar met die twee rollen heb je inhoudelijk al het interessante wel gehad; de rest van het groepje valt nauwelijks uit elkaar te houden, en de belevenissen worden nergens zo intens als Gallo's vergelijkbare helletocht in Essential Killing. Blijven enkel de fraaie soms Lord of the Rings-achtige plaatjes over. Siberische naaldbossen en rivieren, Mongolische zandvlakten en uiteindelijk Lhasa.

Super 8
Zo wordt het (zie Attack The Block) wel een overdosis Paul-films. Al is dit dus een ode van de meester Spielberg aan... zichzelf! (Nou ja, met Abrams in de regiestoel.) Maar het is echt Spielberg voor en na hoor, vermakelijk vermengd met elementen uit fifties-paranoia-sci-fi films als The Blob. Super 8 begint erg sterk, met een even eenvoudige als sentimentele opening zoals alleen Spielberg dat kan; om vervolgens een groepje jongeren te introduceren die een eigen filmpje schieten. Gebabbel over de kunst van het scenarioschrijven, allemaal erg leuk voor de cinefiel. Vooral de regisseur is (logischerwijs?) erg goed getroffen; een dikzak-dictator. Daarbij valt het hoofdpersonage wat in het niet. En dat gevoel bleef ik helaas houden, een clichématig mooi jongetje (Bieber meets een vleugje Harry Potter) dat zich aan het eind wel érg kordaat gaat gedragen. Ik wilde 'm waarschijnlijk Submarine-nerdier. Zijn vader, de lokale police deputy, is ook net Keanu Reeves. Voor de krasjes in de vriendengroep zorgt Elle Fanning, die ergens letterlijk in 1 schreeuw zowel een meisje als een jonge vrouw lijkt. (Elders ligt het er maar net aan hoe ze haar hoofd draait.) Zij is de ster-actrice van zowel de film als de film-in-film. Maar dat Super 8-gebeuren raakt na een geluidstechnisch magnifiek bruut trein-ongeluk op de achtergrond voor heel veel actie. Met teveel overbodige flat characters ook, één personage uit het vriendengroepje lijkt in de film te bestaan om af en toe te kotsen... Ik schoof langzaam toch terug van het puntje naar mijn stoel. Heel grumpy ga ik er verder niet over doen hoor, anders zien we straks Dennis Eichhorn niet meer terug, waar is ie sowieso!?

Ludo, Thursday, 3 November 2011 07:59 (twelve years ago) link

Meek’s Cutoff is magnifiek. Ik heb nog wel even een weekend nodig om er meer over te kunnen zeggen. De film heeft ook voor mij een perfect einde. Klopt het, Olaf, dat je uiteindelijk geen recensie hebt gepubliceerd op de Subs?

Ik had bij het kijken de ondertiteling aangezet, omdat dat vaak handig is (bij Mumblecore zou het zelfs een verplichte optie moeten zijn), maar in het geval van Meek’s Cutoff had ik het gevoel vals te spelen. In het begin zijn de dialogen nauwelijks te verstaan. Een bewuste keuze van de filmmakers, dus ik kreeg dankzij de ondertiteling meer informatie dan de bedoeling geweest zal zijn geweest. Ik zou in de eerste nachtelijke dialoog vermoedelijk nooit gehoord hebben dat de immigranten hebben overwogen gids Meek op te hangen, omdat ze hem niet vertrouwen en vermoeden dat hij hen expres laat verdwalen. Op dat moment wist ik niet eens zeker wie van de personages Meek was.

Vido Liber, Friday, 4 November 2011 08:36 (twelve years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.