Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

Hugo
Nostalgisch futurisme, cinema, automatons, dromen, coole truien, Animal Collective-achtig gozertje, net ouder meisje. Ja, ik ga hier gewoon keihard voor. Okay, het is retromania maar met gevoel hè. Was hier op mijn tiende ook totaal van uit mijn dak gegaan. Filmsnob jr. & jr. waren ook zeer tevreden en het zegt toch iets dat ze meer eisen van die vroege films. Er is overigens een wending in het midden waar een prachtige alternatieve/radicale film in zit (een soort Steampunk Blade Runner.)

Is waarschijnlijk ook de eerste film van Scorcese in 20 jaar waar de halve cast niet tegen het einde op gruwelijke wijze door het hoofd wordt geschoten.

OMC, Tuesday, 28 February 2012 14:28 (twelve years ago) link

Hmm, dat is een spoiler t.a.v. deze, Omar. Die heb ik nog niet gezien, en daar hoopte ik eigenlijk op zo'n typisch Scorsese-einde. :)

dorsalstop, Tuesday, 28 February 2012 17:55 (twelve years ago) link

lol :) (2x)

Ludo, Tuesday, 28 February 2012 19:38 (twelve years ago) link

hahaha...okay, die concertregistratie van de Stones eindigt ook niet in zo'n bloedbad. (je hebt zo'n ...In 30 Seconds versie van The Departed, dat is echt een hele scherpe kritiek op dit aspect van Scorcese late carrière.)

OMC, Tuesday, 28 February 2012 20:23 (twelve years ago) link

https://www.youtube.com/watch?v=O6M2V5Lslyo

god dan lijkt het echt een heeeel slechte film. (Sowieso niet in de buurt van Scorsese's beste, maar dan nog)

Ludo, Tuesday, 28 February 2012 20:58 (twelve years ago) link

oeps 5 seconds. Ik dacht meteen "laat maar". :|

OMC, Tuesday, 28 February 2012 21:04 (twelve years ago) link

Visitor Q
Hemeltjelief! Je vraagt er ook om als je de Takashi Miike gaat kijken, maar ik werd toch verrast. Visitor Q heeft ongetwijfeld een highscore op de bios loopt leeg-meter. Op een vage manier combineerde de film heel “goed” met het recente nieuws van die in zijn jeugd gepeste jonge tbs'er die een willekeurig meisje neerstak ('have you ever been hit on the head?'). Al die opgekropte frustratie ineens totaal verkeerd gekanaliseerd. Men kan hier ook aan Dogtooth denken, door de Japanse waanzin-wringer gehaald. Lachen met incest, huiselijk geweld, en necrofilie. Vooral dat laatste is érg komisch, ik bedoel maar.... De dingen die je gaat denken tijdens een Miike-film! Bijvoorbeeld of je van elke vrouw met de juiste kneedtechnieken haar tepels zou kunnen laten lacteren. Of moet dat net als bij een koe eerst met een geboorte geactiveerd worden? Sowieso, binnenlichamelijk aangemaakt voedsel, ik vond het ineens heel, héél raar... Als gezegd, je wordt zelf een beetje maf van die Miike. In de eerste scene dacht ik een pinku te zien, met een lolita-meisje en... haar vader. Wacht. Terug thuis blijkt de zoon van het gezin junkiehoer-moeder ('niet in mijn gezicht slaan!') te terroriseren, wat door pa opgewekt genegeerd wordt. Net zoals de vreemde bezoeker, die 'm eerder op zijn hoofd sloeg. Pa werkt liever aan documentaires over de staat van de jeugd van het land. (Er is een consequent motief van mensen die opnames van elkaar maken, ik puzzel nog wat dat zegt.) Een klein meta-lolletje was nog het volgende: de film bevat veel geslachtsdelen, allemaal netjes geblurd, tótdat een van de personages dood is. Dan is het kennelijk niet meer nodig.

Golden Slumber
Het duurde een kwartiertje, maar toen had ik het door, dit is er een uit die malle Fish Story-koker. En dus geen Koreaans-aandoende melodrama-reminiscing film a la Peppermint Candy. Al spelen flashbacks naar de studententijd, en het Big Chill-vriendschapsgevoel wel een rol. Maar wat speelt géén rol in het werk van Nakamura. Net als Fish Story is Golden Slumber een heel merkwaardige deconstructie van een genre-film. De apocalypse is vervangen door een 'wrong man' (verdacht van moord)-plotje, maar de wendingen zijn (expres!) overdreven en worden ook (expres!) melig/gortdroog geacteerd. Dikke, dikke ironie dus. Die de kijker dan toch nog wat weet te doen. Een Forrest Gump-achtige simpele pakketjesbezorger wordt door een oude vriend naar een plaats delict geleid, waar de Japanse president net langskomt. In een parade. Dus u weet hoe dat eindigt. De Tenten-oen in hengelsport-uitrusting wordt de Oswald (er wordt hier getwijfeld aan de 'framing' van Oswald) en slaat op de vlucht. In misschien wel het grappigste moment van de film heeft weer een andere kennis hem naar haar appartement gelokt. Oen zit daar, kijkt tv; waarop men meldt dat de aanslag per radiografisch-bestuurbare helicopter is gepleegd. Onze held kijkt achterom. Een wand vól helicoptertjes. Oh oh! En zo dus veel meer. Ondertussen horen we om de zoveel tijd dat Beatles-liedje, wat ik tot mijn tevredenheid toch snel zat was. (Al moet men toegeven dat het liedje nog wel betrekkelijk modern voelt, als Amerikaanse nineties-rock, maar ja die jongens leefde op een Abbey Road-dieet waarschijnlijk.)

Crime D'Amour
Dermate zwakke noir dat het na een tijdje jammer wordt dat de makers zelf wél in de kwaliteiten van hun clicherijke verhaaltje geloofden. Als ze het nou met een knipoog hadden aangepakt, had je nog een leuke 'zo slecht dat ie goed wordt'-spoof gehad. Maar Crime D'Amour lijkt wel een b-film. Zo draaft Kristin Scott Thomas op in een rol die voor Isabelle Huppert moet zijn bedacht. Doe je ogen half dicht en je ziet ze, als sadistische ambitieuze bazin op een onbestemd kantoor. Crime D'Amour bekommert zich niet om een realistisch kantoorleven. (Zoals L'Ivresse du Pouvoir, wél met Huppert, wél deed) Zo zijn vooral de bezoekende Amerikanen zo plat als een dubbeltje. Op kantoor heeft Kristin een oogappeltje, die ze op allerlei manieren manipuleert. Ze geeft haar kadootjes, maakt lesbische toespelingen (die komen nog het minst van alles uit de verf) en doet alsof ze het meisje vooruit in haar carrière wil helpen. Het kind, op dat moment met overdreven grote bril (toch net iets te modereclame-hip) en strak bibliothecaresse-haar pakt uiteindelijk haar kans. En dát was toch eigenlijk ook niet de bedoeling van de bazin. Maar nu schudt Ludivine Sagnier heur perfecte krul-haar los, en gaat ze zelf ook los. Het hele tweede uur bestaat uit een tergend traag navertelde versie van haar zogenaamd ingenieuze wraak. De kijker die bekend is met noir denkt ondertussen, hmm, 2 vechtende honden, wie is de derde die heen gaat met dit been? Dat is altijd de meest loserige in dit soort films. En jahoor. Overigens schijnt Brian DePalma een remake maken; laten we hopen dat ie de boel dan ingewikkelder en erotischer maakt. Ik zie een grotere rol weggelegd voor de zus van het blonde kantoormeisje. En haar voorgangster, van wie wordt gezegd dat die al eerder is weggepest, mag ook nog wel opduiken. Als dat nou eens die zus ís!

Ludo, Thursday, 1 March 2012 07:59 (twelve years ago) link

er wordt hier niet getwijfeld aan de 'framing' van Oswald

Ludo, Thursday, 1 March 2012 08:01 (twelve years ago) link

Ik heb naast een discussie gezeten met mensen die wat meer over Japan weten dan ik en het is best wel triest eigenlijk, de staat van Japan en hoe 't zo gekomen is. Ik kan het niet allemaal reproduceren maar er is echt wel een hoop misgegaan sinds de keizer is verwijderd door de US. Was wel interessant hoe ik in retrospect wat meer chocola van Throw Away Your Books, Rally in thé Streets (van Shuji Terayama) kon maken.

Dan denk je ook ineens dat je eerst maar eens een stapel boeken moet lezen voor je weer aan een Japanse film begint. :)

Martijn Busink, Thursday, 1 March 2012 08:42 (twelve years ago) link

ja níemand wordt zómaar zó fucked up :D

sowieso sluit de combo Violent Q en Golden Slumber mooi op elkaar aan (want ook in Golden Slumber maken de mensen de hele tijd zelf opnamen van dingen, en blijken iPads ook op andere manieren nuttig)

Ludo, Thursday, 1 March 2012 09:04 (twelve years ago) link

iets anders over Japan, met vandaag weer die CPB cijfertjes-heisa. Japan zit al 20 jaar (ofzo) in een 'economische crisis', en daar zijn ook nog al die rampen overheen gegaan, en nóg zijn ze niet totaal verarmd geraakt. Dus dat valt ook wel weer mee.

Ludo, Thursday, 1 March 2012 09:05 (twelve years ago) link

Niet totaal verlamd betekent nog niet dat 't goed gaat, kan ook een soort post-traumatische kramp zijn die min of meer functioneert binnen het kader van hoe de (westerse) wereld werkt, maar om nu te zeggen dat ik dat kader erg zie zitten …

Martijn Busink, Thursday, 1 March 2012 09:23 (twelve years ago) link

euj don't burst my bubble ;)

Ludo, Thursday, 1 March 2012 10:16 (twelve years ago) link

Visitor Q vind ik na Audition Miike's leukste. En Golden Slumber is da genre waar ik gewoon heel gevoelig voor ben. Misschien dat die film bij herkijken helemaal niet zo goed is, maar ik ging daar helemaal weer in op.

Ik zie weinig tegenwoordig, probeer het weekend wel weer iets te schrijven. Tegenvallers: The artist. Prima filmpje, leuk klassiek verhaal, maar scoort vooral op technische uitwerking en is eigenlijk verder niet heel bijzonder. Tinker tailor soldier spy: bij vlagen moeilijk te volgen film waarvan ik het idee heb dat we dit in de jaren 70 echt 6x beter deden.

Helemaal goed: La jeunesse d'amour, Van de maakster van Le père de mes enfants. Heel erg Frans, op de goede manier. Gevoelsmatige scenes, het mysterie van de liefde, het irrationele, het zit er allemaal met een enorm talent in.

Olaf K., Thursday, 1 March 2012 10:33 (twelve years ago) link

vond Golden Slumber na een tijdje wel heel Mission Impossible-achtig verwarrend worden (ik kon al die vrienden ook niet uit elkaar houden Fish Story werd richting einde beter en beter, Golden Slumber niet. (Wel vermakelijk doch, die rock & roller bijvoorbeeld)

over Tinker, geinig gedichtje dat iemand op een ander forum postte (heb 'm zelf nog niet gezien)

Tinker Tailor Soldier Spy...

Stofjasspionnen in groengrijs filter
vermoeden een dubbelspion in hun midden
maar ze zijn met hun vieren
waardoor het erg lang duurt
voor de film afgelopen is

Ludo, Thursday, 1 March 2012 11:53 (twelve years ago) link

26-2 The Adventures of Tintin. Het heeft allemaal relatief weinig met de boeken te maken (hier en daar herken ik delen van Het Geheim van de Eenhoorn en één scene uit De Krab met de Gulden Scharen), maar leuk en spannend is het wel. Eén grote rollercoaster ride eigenlijk, en die motion capture-techniek is tegelijkertijd beter én vreemder dan ik vooraf dacht. Mooie rollen van Serkis en Craig (maar Jamie Bell verdwijnt helemaal in zijn personage, dat me steeds aan een jonge Jude Law doet denken).

27-2 The Woman in Black. Extreem old-school-horror. Werkt wel, af en toe (er zijn momenten dat ik zelf even de spanning wil doorbreken door weg te kijken of een snack te gaan halen), maar is uiteindelijk wel weer wat te simplistisch en flauw. Vreselijk einde, het beste kun je hem 5 minuten voor het eind afzetten.

dorsalstop, Thursday, 1 March 2012 15:01 (twelve years ago) link

Il Decameron
In mijn jonge jaren heb ik bijna alle films van Pasolini gezien, was helemaal mijn ding (een soort primitief ironische mythologie) maar deze was nooit te vinden op video. Blijkt dus typisch werk: losse bewerking van negen verhalen van Bocaccio, zonder raamvertelling, sommige verhalen kwamen vagelijk bekend voor, beetje keten in Middeleeuwse stijl, priesters en nonnen foppen, etc. Uit de losse hand gefilmd, de acteurs bijna allemaal amateurs, sommige plat Napolitaans pratend en zelf doet hij ook voor een keer mee als schilder die even op het laatst een mooie gedachte meegeeft. De vrouwen zijn allemaal gecast op het juiste Middeleeuwse gezicht en de mannen blijkbaar op hun gebit (met gemak de film met de slechtste tanden ooit. :) Maar wat betekent het allemaal? Een kritiek op/viering van de jaren '60? Freudiaanse parabels? Nostalgie naar eenvoudigere tijden? De vloek van de kunstenaar? Google zal me de weg wijzen.

OMC, Thursday, 1 March 2012 21:37 (twelve years ago) link

Goed als Olaf even een sabbatical doet, ga ik wel de rest aanvullen. :)

Gainsbourg (Vie héroïque)
Heeft dit de bioscopen gehaald? Ik heb niet opgelet. Zo moet je een biografie aanpakken. Niet alles uitspellen en aan het genre een nieuwe draai geven. Hier wordt de jonge (en erg sympathieke) Gainsbourg zich bewust van zoiets als een daimon, die zich ontwikkelt tot een soort vampier-Gainsbourg-persona/cartoon die altijd bij hem in de buurt is (en heel zielig aan de kant wordt geschoven als Birkin in zijn leven komt en hem begint te vormen). Eerste helft van jeugd en eerste jaren (incl. Greco -donker & ingetogen- en Bardot -hilarisch Grootsch-) zijn eigenlijk het mooist. Eric Elmosnino is hier ook bijna een dubbelganger van Gainsbourg, toch al op zijn sympathiekst (poëtisch en onzeker). Vanaf Birkin moeten nog even de hoogtepunten van jaren als ster langskomen, ook mooi maar gefragmenteerder, maar wel met centrale rol voor de Aux Armes Et Caetera/reggae-Marseillaise-rel waarmee mooi het antisemitisme uit het begin van de film kan worden gesmasht (als het ware). Wat een druktemakers overigens die veteranen en nationalisten, blijft een belachelijk bloederig volkslied (wel mooie opbouw hè muzikaal gezien). Joann Sfar bespaart ons verder de echte aftakeling van de laatste jaren en dat is wel goed zo.

OMC, Saturday, 3 March 2012 09:32 (twelve years ago) link

ga ik wel de rest aanvullen. :)
mooizo. :)

Heeft dit de bioscopen gehaald?

hmm herinner me wel artikelen in de bekende bladen zoals Vrij Nederland, dus ik vermoed van wel.

Ludo, Saturday, 3 March 2012 10:04 (twelve years ago) link

via dorsalstop overigens een hele Ryan Gosling loved by all women even feminists MEME

http://27.media.tumblr.com/tumblr_lxm5wbSIFD1r4vn34o1_400.jpg
http://feministryangosling.tumblr.com/

Ludo, Saturday, 3 March 2012 10:06 (twelve years ago) link

Ja, die is verslavend. Hij heeft er ook zo'n goed hoofd voor. :)

OMC, Saturday, 3 March 2012 10:16 (twelve years ago) link

http://29.media.tumblr.com/tumblr_luy3kxqxtF1r4vn34o1_500.jpg

dit is de beste, vind ik

Ludo, Saturday, 3 March 2012 12:06 (twelve years ago) link

maar het ultieme feministische factje over Gosling is toch wel dat hij een relatie had met de bijna 2x zo oude Sandra Bullock, in 2002.

Ludo, Saturday, 3 March 2012 12:10 (twelve years ago) link

Hier wordt de jonge (en erg sympathieke) Gainsbourg zich bewust van zoiets als een daimon, die zich ontwikkelt tot een soort vampier-Gainsbourg-persona/cartoon die altijd bij hem in de buurt is

Dit zijn de eerste positieve woorden die ik gelezen heb over dat merkwaardige stuk papiermaché.

http://3.bp.blogspot.com/_owEOC2yTs9g/S7zE57CtyII/AAAAAAAAAUc/r5-ngp-rGys/s1600/gueule.jpg
http://suskeenwiske.ophetwww.net/albums/verhalen/de_kwaaie_kwieten/krimson.gif

Rick Buur (keeskist), Saturday, 3 March 2012 23:13 (twelve years ago) link

yep, old skool papier maché, deze jongen uit de 70s zegt: booyaa...wat had het anders moeten zijn een of andere vuurspuwende CGI-duivel? Saai.

OMC, Saturday, 3 March 2012 23:34 (twelve years ago) link

Ik heb geen enkele moeite met het basismateriaal. Wel met het hele personage.

Rick Buur (keeskist), Sunday, 4 March 2012 14:46 (twelve years ago) link

Geen daimons? :( Ik mag dat wel (al ben ik blij dat er zelf niet een achter me aan heb lopen, vermoeiend gedoe.)

OMC, Sunday, 4 March 2012 19:11 (twelve years ago) link

Goed weekend, met twee Oosteuropeaanse toppertjes.

My joy (Sergey Loznitsa, 2010)
In de wereld van Loznitsa bestaat de Oekraiense mens uit twee soorten: egoïsten en slachtoffers. Zo zien we in het git-git-zwarte My joy. En ik vond het prachtig. Normaal gesproken hou ik niet zo van die hermetische films waar weinig lucht in zit, maar op een of andere manier voelt dit als meer dan wat bij elkaar bedachte ellende. Het is duidelijk dat het Loznitsa ernst is, en hij geeft deze ellende ook een duidelijke vorm mee. Er zijn mensen die als egoïst de oorlog uitkomen, en er zijn moderne egoïsten. Er zijn in feite zoveel egoïsten dat we het niet meer aan een gebeurtenis kunnen ophangen, maar dat we moeten concluderen dat het hier gewoon de volksaard betreft. Men blaft elkaar voortdurend af en het egoïsme zit vervat in zulke cynische dialogen en pijnlijke scenes dat je af en toe je best doet er een bevrijdende lach uit te persen. Het beetje lucht waar je je aan optrekt, zal ik maar zeggen. En de geschiedenis herhaalt zich, keer op keer. Loznitsa laat op verschillende momenten nieuwe verhalen beginnen die de boel een soort mozaiekstructuur geven en die uiteindelijk steeds meer in elkaar grijpen. Vido en Ludo merkten op dat het bij vlagen nogal complex en onbegrijpelijk was, maar als ik het goed begrepen heb is het kleine jongetje waarvan de vader wordt doodgeschoten de verwarde stille man die later in de film opduikt. En is de moordenaar de man die zich over hem ontfermt. Er zit een Scorsesiaans slot aan, waar de wraak geen enkele opluchting biedt. Prachtige, beklemmende film.

Tuesday, after Christmas (Radu Montean, 2010)
Ik krijg weleens het gevoel dat alles wat die Roemenen aanpakken goud oplevert. Nu zie je natuurlijk ook wellicht alleen de parels, maar dan zijn dat er toch nog steeds een paar per jaar. En neem nu dit. Man heeft affaire met een tandarts en uiteindelijk gaat alles toch wringen. Geen Roemeense misstanden, geen bureaucratie op politiebureau of in ziekenhuis, gewoon een alledaags thema. Maar dan wel typisch Roemeens uitgewerkt. Stilstaande camera, lange dialogen, veel scene-setting. Maar ik zat weer op het puntje van mijn stoel. Er wordt gaandeweg ook steeds beter geacteerd en het laatste halfuur is gewoon schrijnend. Hele knappe film.

Olaf K., Sunday, 4 March 2012 20:50 (twelve years ago) link

Geen daimons? :( Ik mag dat wel

Ik ben wel een groot liefhebber van die His Dark Materials boeken van Philip Pullman. En zelfs in die film, The Golden Compass, werkt dat element prima (dieren als daemon). Maar ze moeten wel hun muil houden; die Gainsbourg daemon was een beetje een zeikert.

Rick Buur (keeskist), Sunday, 4 March 2012 21:56 (twelve years ago) link

het betere Oost-Europese werk ja, ik snap er nog steeds geen bal van, van My Joy, maar mooi was het. Tuesday, after Christmas, poeh, da's weer een ander uiterste :)

The Hunter
Rafi Pitts is de visuele stilist onder de Iraanse filmmakers. Kijk maar hoe “Amerikaans” hij The Hunter begint. Teheran opdoemend vanuit de snelweg, als de metropool die het is. Veel fenomenaal schaduwrijk blauw geschoten nachtelijke scenes, en een nachtwaker in de vroege ochtend op weg naar huis, naar zijn appartement in een flatgebouw dat maar voor een kwart is bebaksteend. Het zijn shots met de allure van John Huston. De nietigheid van één man tegenover de grote machten. Ja, dit is een Iraanse noir, met abstracte actiefilm-trekjes zelfs. De titel zal geholpen hebben, evenals het Lynchiaans voorbijstrepen van de autowegen, maar binnen een paar minuten dacht ik al aan Targets. Vervolgens neemt de film via sprookjesachtig mistige Iraanse bossen een verrassende (en vreemde) afrit. Twee dommige Iraanse agenten komen als een soort Rosencrantz en Guildenstern opdraven. Eén van hen praat in een zangerig (plattelands?) Farsi, dat het Iraanse publiek volgens mij van zichzelf al grappig vind. Het lijkt reden genoeg voor een kort komisch intermezzo, maar verwordt serieuzer tot de resterende helft van de film. Rafi Pitts – die zelf The Hunter speelt – zwijgt als Che Guevara op weg naar een wonderlijk einde. Over die zelfvertolking valt overigens wel te mopperen, ik zou de man geen groot acteur willen noemen, zeker in het begin lijkt hij al te geëmotioneerd door zijn eigen script... Maar da's maar een detail, hij heeft bovendien wél de juiste strakke Bogart-kop.

Serbis
It's like being in an actual Filipijnse pornobioscoop! Als u weet hoe dat is. Ik wel, nu ik Serbis heb gezien. Er stond een fijn overzichts-artikel in de Cinemagie over regisseur Brillante Mendoza, die na een carrière in de pr-wereld in no-time (da's echt third world style) bijna twee handenvol films schoot. De eerste helft schijnt hopeloos matig te zijn, maar halverwege weet Mendoza zijn obsessies met zeer expliciete (homo)seks, geweld en rechtszaken tot iets eigens te smeden. Serbis ís zo'n gelukte film. Het begint sensueel, met een jong en naakt meisje dat heur haar kamt. Ze wordt bespioneerd door haar broertje, die meteen gaat klikken dat het meisje make-up opdoet. Optutten is een van de thema's hier, net als jezelf schoonhouden. Zaken die logisch voortvloeien uit opgroeien in een seksbioscoop, zoals overal ter wereld slechts een dekmantel voor andere transacties. De jeugd van de extended family is geïnteresseerd in het optutten (én de seks) de moeders (de Filipijnse samenleving is volgens Mendoza een matriarchaat) vooral in het schoonhouden. Tevergeefs. Muren worden bekladderd, en de plees lopen over. En dan heb ik het maar niet over de steenpuist op kont-pus-running gag! Serbis beschrijft (altijd fijn) slechts één dag, een dag waarop de grootmoeder naar de rechtszaal gaat, voor een zaak tegen haar ex-man. De kijker blijft echter bij de 'misfits' in de bioscoop-zaal. Dat levert soms clichés op, Filipijnse gays zijn even overdreven als Italiaanse. Maar ook een subtiel opgebouwde spanning, die uiteindelijk slechts tijdelijk kan worden opgelost, in een even eenvoudig als charmant liedje op de soundtrack.

Monday
Zeer gestileerde Japanse zwarte komedie. Denk aan een mengeling van Three Businessmen, Roy Andersson, Jacques Tati en... Falling Down! Tati viel me als eerste op, hij past wel bij Japan, dat afgewogene, een soort stille humor, shot voor shot uitgedacht en verdedigbaar. Een kantoorklerk plassend op de maat van de muziek, bijvoorbeeld, of een duidelijk tikkende klok op het moment dat een pacemaker (en niet zomaar een!) moet worden uitgeschakeld. Ook een restaurantscene ontbreekt niet. Al die absurde gebeurtenissen zijn flashbacks van een eenvoudige kantoorklerk, die in een staat van totale onwetendheid op een maandag wakker wordt, in een hotelkamer. Langzaam herinnert hij zich (door visuele clues, die hij onder andere onder zijn schoen aantreft) wat er is gebeurd. En dat is me nogal wat. Het begint dus al met medische taferelen op een rituele ceremonie, maar via een zeer fraaie caféscene (met een femme fatale in het wit) belandt de klerk bij de yakuza. En daar ontspoort het pas echt. Dronken big beat-dansend (Walken!) begint hij aan een Falling Down-achtige missie. Met pacifistische twist. Nu ben ik helemaal benieuwd naar Tanaka's Unlucky Monkey, want ik vermoed dat die nog wat losser én toegankelijker is.

Night Of The Comet
Ouderwets rammelende cultfilm uit de eighties. Idee leuk, uitvoering eigenlijk waardeloos. Budget (en een vastomlijnd idee) voor de slechteriken ontbrak, wat een apocalypse-film toch danig parten speelt. Twee 'duh'-Valley-zusjes blijven nagenoeg alleen op de wereld over, als een komeet is langsgekomen, en de mensen in rood stof zijn veranderd. Of zombies. De schmink-afdeling werd waarschijnlijk gevormd door de moeder van de regisseur, die net genoeg tijd had voor twéé zombies. Nu dwalen de twee meisjes maar door een lege wereld, komen op een radio-station een Elvis-figuur tegen. die naar zijn moeder wilin San Diego. Dus gaan de meisjes maar wat shoppen. Dat is meteen de leukste scene, in dit soort Hughes-achtige films hóórt een leuk dansje. Girls just wanna have fun. Had ik al gezegd dat beide meisjes prachtig 'big hair' hebben. 'I wish I had hair like that', het wordt zelfs in de film gezegd. Ondertussen knalt het eerdergenoemde radiostation speciaal voor de film geschreven imaginaire hits door de ether (veelal Don Perry-producties) melodrama-mannen en saxofoons, en dit soort Wikipedia-pagina's:http://en.wikipedia.org/wiki/Bobby_Caldwell (lees alleen het intro even.) Het einde van Night of the Comet is even understated als de inslag, klaarblijkelijk zijn de smoggy na-effecten van de inslag ineens verdwenen, en is een van de zusjes die eerst nog stervende leek plots beter. Dan kwam die vervelende huiduitslag dus toch gewoon door de stress...

Ludo, Monday, 5 March 2012 07:58 (twelve years ago) link

Stond vandaag een quote van de Subjectivisten-site in de Volkskrant. Hij stond in de sectie "Film", bij de beschrijving van De gelukkige huisvrouw, is afkomstig uit mijn recensie destijds, en luidt: "Waarom begint een Nederlandse zogenaamde beter publieksfilm nooit met een seksscène, maar altijd met een serie seksscènes." Was er best een beetje trots op :)

Olaf K., Wednesday, 7 March 2012 20:07 (twelve years ago) link

god dat is al mijn jaren doel! supersuperjaloers :)

Ludo, Wednesday, 7 March 2012 20:24 (twelve years ago) link

staat het online? is er een scan? dit moet worden getwitterd.

Ludo, Wednesday, 7 March 2012 20:26 (twelve years ago) link

en omdat ik altijd hattrick-posts maak, ik lees heel vaak de VPRO gids met imaginaire Subjectivisten quotes bij de film-blurbs erbij. Serieus. "Door de Subjectivisten omschreven als ... "

Ludo, Wednesday, 7 March 2012 20:27 (twelve years ago) link

Hahahahaha, Ludo, you just made my day!

Olaf K., Wednesday, 7 March 2012 20:38 (twelve years ago) link

grinnik.

The Fifth Cord
Dankzij Martijn Busink kon ik deze giallo in de Engelse dub zien. (Ik vergeet altijd dat van die Italiaanse films ook gewoon tegelijk een internationale markt-versie werd gemaakt.) Sommige acteurs zijn gedubt, anderen spreken Engels met een accent. Van Bazzoni zag ik eerder Footprints on the Moon, een chaotische maar stijlvolle mystery-thriller. The Fifth Cord is even chaotisch, maar net zo stijlvol, én een stuk concreter, want de film wordt niet ontregeld door bizarre sci-fi elementen. Eigenlijk is dit een echte seventies-journalisten film (The Parallax View). Franco Nero is hier de Beatty-reporter met het drankprobleem, en evem stremg voor de vrouwtjes. Hij speurt naar een seriemoordenaar, die schijnbaar willekeurig mensen omlegd, maar wél steeds een handschoen achterlaat (met steeds minder vingers). Bazzoni is opmerkelijk scherp in die moordscenes, hij doet het daar meestal zonder de Kruder & Dorfmeister-loungy muziek van Morricone. Een vrouw in een rolstoel, en – helemaal aan het eind – een jongetje alleen thuis. Het kind moet van hysterische mama (per telefoon!) de rolluiken sluiten, nagelbijtend, en mooi gefocaliseerd vanuit het jongetje. De scenes tussen de moorden zijn vooral 'mooi'. Mooie vrouwen, mooie parkjes en bossen, snelle's auto's, en silhouttenseks als op een Griekse vaas. Dat laatste in dienst van een erotisch filmpje, Get Carter-style.

Rois et Reine
Stukje voor de voorpagina in voorbereiding.

Deadline U.S.A.
Het probleem zit 'm in de tweede helft van de titel. Deadline zou op zichzelf een hele leuke krantenredactie-film kunnen zijn, dat zijn films in dat genre tenslotte altijd wel. Maar de Amerikaanse sentimentele inborst laat zich (misschien door de McCarthy-zaak) verleiden tot een lofzang op de persvrijheid. In tekst nog niet eens zo nationalistisch van toon, maar ondertussen citeert de muziek wél van die Amerikaanse anthems. Het is duidelijk, Amerika is the land of the free, en dat dankzij de 'free press.' Daarvóór is de film echter 'snappy'. De oude Bogart speelt een hoofdredacteur, wiens krantje uit de markt dreigt te worden gekocht door de concurrentie. In de vrijmiborrel houden de verzamelde journalisten (allemaal heerlijke slonzige types) alvast maar een 'wake'. Mooi, denkt Bogie cynisch. Heb ik eindelijk tijd voor mijn vrouw. Het verbale vuurwerk tussen de twee is opmerkelijk fel. En waarom slaapt de vrouw op de bank in de huiskamer? Ze zijn allang gescheiden! Bogart geeft niet op. Hij neemt haar mee op een dinertje. 'How are you feeling today' vraagt zij. Bogart: 'Amorous.' Ober: wilt u een voorafje? Bogart: 'No I've got my appetizer!'. Allemaal tevergeefs, waarna Bogie dus op twee borden moet schaken en dit helemaal een soort His Girl Friday wordt. Het redden van de krant moet zowel in de rechtszaal, als in de wereld van maffia-zakenlui gebeuren. Het eerste aspect is aardig in de achterkamertjes van de commercie, maar in de rechtszaal niet boeiend. Het noir-maffia gedeelte is voorspelbaar, maar werkt ouderwets goed. Men neme: nudes in rivers, knokploegen, en ratten die in hide-outs met een fles whiskey zitten te wachten tot 'r een mannetje van de krant verschijnt.

Ludo, Thursday, 8 March 2012 08:00 (twelve years ago) link

in de Volkskrant. Hij stond in de sectie "Film"

:-)

Uitknippen. Inlijsten. Ophangen. Foto maken. Hier posten. Waarna we op deze pagina een virtuele toost uitbrengen. Op naar de volgende quote!

Vido Liber, Thursday, 8 March 2012 08:37 (twelve years ago) link

(=゜ω゜)人(゜ω゜=)

Martijn Busink, Thursday, 8 March 2012 09:10 (twelve years ago) link

2 konijntjes?

http://oi41.tinypic.com/2vxhcok.jpg

maar scan van papier is nog beter natuurlijk

Ludo, Thursday, 8 March 2012 10:27 (twelve years ago) link

Highfive. :)

Kaomoji ftw. ;)

Martijn Busink, Thursday, 8 March 2012 10:40 (twelve years ago) link

oh ja, duidelijk ;) :)

Ludo, Thursday, 8 March 2012 11:49 (twelve years ago) link

Ik moest toch niet helemaal aan konijntjes denken. :\

Moon
Gezien mijn status als hotshot SF-theoreticus werd mij deze vaak aangeraden en dan doe ik braaf wat mensen zeggen. Mjaa...mjaa. S.F. met Arthouse stempel van goedkeuring? Moest wel lachen dat Bowie Jr. in het begin de klassiekers citeert (2001, Solarys) zo van "dit wordt het dus niet." Zit wel een mooie Hoffmann/Freud twist in het verhaal met een belangrijke laag Blade Runner en Rockwell is ook wel de juiste Droopy en zelfs het einde vond ik nog best wel gevoelig...en toch heel enthousiast voel ik me ook niet, meer van "goed gedaan, man." Het heeft de correcte moves maar mist wellicht een mysterieus iets (wat zo'n Tarkovksy dan weer schijnbaar moeiteloos uit de hoge hoed kon toveren.)

OMC, Saturday, 10 March 2012 09:16 (twelve years ago) link

Wat Ludo dus ongeveer schreef twee jaar geleden. ;) [wel grappig om dat pas te gaan checken nadat je zelf je indrukken hebt opgeschreven.]

OMC, Saturday, 10 March 2012 09:24 (twelve years ago) link

jep :) zeker nu de forum-archieven hier toch wel epic proporties aannemen.

Overigens bleef Moon wel redelijk hangen (het is beter dan The Fountain en hoe heet die film dat ze naar de zon vliegen om 'r een bommetje in te droppen, Sunshine oid)

Ludo, Saturday, 10 March 2012 10:06 (twelve years ago) link

Sunshine ja.

Martijn Busink, Saturday, 10 March 2012 11:41 (twelve years ago) link

kan OMC dan ook weer op zijn lijstje zetten. ;)

http://www.thereplicant.nl/wp-content/uploads/sunshine-movie.jpg
dit plaatje zal 'm overtuigen

(van een site die thereplicant.nl heet. o_O

Ludo, Saturday, 10 March 2012 11:51 (twelve years ago) link

)

Ludo, Saturday, 10 March 2012 11:51 (twelve years ago) link

Had nooit verwacht dat die film Sunshine zou heten (dat klinkt veel te liefelijk). Die moet inderdaad nog gezien worden (was tot nu toe een beetje sceptisch, maar goed als je toch aan het lijstjesbouwen bent.)

OMC, Saturday, 10 March 2012 12:06 (twelve years ago) link

ik zei niet dat ie goed was he. ;) Maar ik zat net nog bij dat Moon te denken dat ie 'goed bleef hangen' juist omdat bijna niemand zich aan dat soort intellectuele sci-fi meer waagt. Nou is het intellectuele gehalte van Sunshine vrij laag, maar nog wel hoger dan de gemiddelde bioscoop-sci-fi.

Ludo, Saturday, 10 March 2012 12:11 (twelve years ago) link

Ja, ik ging ervan uit dat die niet goed is, maar ik had al opgepikt dat "ie zijn momenten heeft". En aangezien je me altijd wakker kan maken voor wat heliolatrie...

OMC, Saturday, 10 March 2012 12:17 (twelve years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.