Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

Qua Pasolini, kan je beter voor Edipo Re gaan als introductie. Is toch zijn beste en als dat bevalt gewoon verder.

OMC, Monday, 12 March 2012 12:16 (twelve years ago) link

Oh, die heb ik nog niet gezien

Martijn Busink, Monday, 12 March 2012 12:17 (twelve years ago) link

"Edipo Re"

okay!

Ludo, Monday, 12 March 2012 12:22 (twelve years ago) link

Medea is ook top, Maria Callas voor de juiste Griekse intensiteit in titelrol.

OMC, Monday, 12 March 2012 12:43 (twelve years ago) link

@Olaf voor ik die Tokyo-Ga ga zien wil ik eigenlijk nog 1 of 2 Ozu's doen, roep 'r 'ns paar, die je als eerste te binnen schieten.

Typhoon Club
Opmerkelijk genoeg kwam deze Japanse high school-club-film in hetzelfde jaar uit als The Breakfast Club. Ze zijn goed vergelijkbaar, maar wel als day and night-versies. De tyfoon komt pas 's nachts over de school razen, waardoor een clubje jongeren daar vast zit. Waar hun Amerikaanse tegenpolen het groepsgevoel vinden in rebellie tegen het gezag, ontstaat het hier pas echt als het gezag totaal is weggevallen. Een Japanner zou nooit opstaan tegen zijn 'sensei'. Chargeer ik eigenlijk, want de leraar van de klas is zelf nog jong, heeft privé-problemen (die 'm ook op school bereiken) waarna een koppig meisje zich toch tegen 'm keert. Maar net als bij de Amerikanen schreeuwt de leraar 'jullie zullen net zo worden als ik', en de jongeren: 'dat nooit!'. Het zal u verder niet verbazen dat Typhoon Club ook inhoudelijk een stuk donkerder (de plagerijtjes zijn hier nét geen verkrachtingen) en gewaagder is. Soms denk ik SGP-stijl, als je een volk laat opgroeien op een dieet van stripboekjes waarin lolita-meisjes in kostschoolrokjes kinky dingen, gaan die meisjes in het echt zich dan automatisch zo gedragen. Het wordt hier wel weer wat overdrijven, elke gelegenheid wordt aangegrepen om uit de kleren te gaan, om wat lesbisch te rollebollen, en de regisseur blijft dan maar weer op een afstandje met zijn camera, alsof hij ook wel weet dat het iets te exploitatief is. Toch is ook de mooiste scene op een vreemde manier erotisch. Een meisje wordt (nog thuis) wakker – ze heeft zich verslapen – trekt haastig haar rokje aan, snuit haar neus (haar rokje zakt Chaplinesk weer af) waarna ze merkt dat 'okasa' verdwenen is. Voorgoed? Het meisje gaat in de slaapzak van ma liggen, trekt al haar kleren uit, als een soort erotische terug in de baarmoeder-liefde. Heel merkwaardig. En van dit soort sequenties heeft de film er meer. Ze blijven lastig te begrijpen, die Japanners, maar voor een sensuele vorm van verstilling zorgt het wel weer.

Balada Triste de Trompeta
Hier zat ik dus héél even helemaal op het verkeerde spoor. Ik dacht, ah een weemoedige circusfilm tegen de achtergrond van het Franco-regime, Spaanse tristesse, die seventies-kick van Ana Torrent en Frankenstein. (En er zíjn ook Frankensteinse elementjes, misschien is de film wel een beetje parodie op die romantische weemoedigheid.) Hoe dan ook, het intro begint... An army of clowns versus fascisten. Wat is dit? Machete!? En hoewel na een minuutje of tien alsnog nog, knipogend als een lepra-lijder wiens ene oog net is uitgevallen, veel van de cartooneske circusclichés worden geïntroduceerd (man uit kanon, een blonde acrobate, tevens het liefje van de baas) was die gedachte aan Grindhouse-cinema correct. Inglourious Circus Basterds, zonder dat er veel te lachen valt. De twee clowns (eentje Bassie, andere Pierrot) binden de strijd om de acrobate aan. Dat begint beklemmend; als de (dan nog sympathiek ogende) trieste clown weigert te lachen om een grap over een doodgeboren baby. Dat is wel hét Taranto Reservoir Dogs-moment van de film. Maar de strijd breidt zich al snel uit, over heel Spanje, waardoor we de film wellicht als een metafoor moeten gaan zien. Maar is de blondine dan het onschuldige land dat verkracht wordt door de fascisten én de communisten? Heel onschuldig is ze niet (en het land ook niet inderdaad). Als de trieste clown zich al toetakelend met strijkijzers en meer heeft omgevormd tot een paapse moordmachine ben ik inmiddels wel 'out' door deze shock and awe. Moeten we dit nu zien op een eerste stap naar verwerking van het regime, of zijn die Spanjolen prompt uit de bocht gevlogen en op weg naar een nieuwe burgeroorlog ;) (Om in de grove lijn van de film te blijven)

Peaceful Warrior
Amerikanen, ze hebben echt níets van Zen begrepen. Volgens mij zijn er twee soorten filosofie, die van de tegelwijsheden (waar ik me zelf ook wel eens schuldig aan maak) én supergecompliceerde gedachtegangen die ik niet begrijp. Peaceful Warrior's zenmeester wordt wel Socrates (klinkt als Soccer Teach) genoemd, maar praat ondertussen in tegeltjes als 'chew slowly, you might taste something' en meer van dat soort leef in het Nu Tollhart Ecke-gedoe. Het probleem is echter vooral dat in deze college-versie van The Karate Kid Zen toch weer wordt ingezet om resultaat te bereiken. Voor een Amerikaan heeft Zen zonder gouden medaille geen zin. En dat terwijl de film ook heel veel geslaagde kantjes heeft. Visueel is de film om door een ringetje te halen. En dat is toepasselijk, want het draait om een Yuri Van Gelder-achtige Lord of The Rings-gymnast. In de fraaie openingsscène hangt hij ondersteboven terwijl zweetdruppels als blinkende kogels naar beneden vallen. In de allermooiste scene – als ie net het Nu heeft ontdekt – doet hij een oefening op een 'paard'. Turnbewegingen zijn Koyaanisqatsi-filmgeniek, al zoomt men weer snel in, weg van enkel de vorm, naar de man. Typerend. De oefening gaat zo goed dat 'de coach wel zal denken dat ik aan de drugs ben'. (Denk hier weer even aan Yuri, zou ie 'm gezien hebben?) Zijn Miyagi werkt in een nachtelijk servicestation, wat ook voor een paar mooie Hopper-achtige shots zorgt. Echt Zonde van dat plotje dus, ik bleef tot het laatste moment hopen, want een film over acceptatie van je beperkingen, dát zou pas krachtig zijn.

Ludo, Thursday, 15 March 2012 07:59 (twelve years ago) link

OTR wat toch over 2 mannen gaat, en dan nog met 3 actrices als 'headline' komen

+1. Het ziet er helemaal verkeerd uit op een of andere manier (behalve Viggo als Burroughs misschien), als een soort blije modereclame.

Moeten we dit nu zien op een eerste stap naar verwerking van het regime, of zijn die Spanjolen prompt uit de bocht gevlogen en op weg naar een nieuwe burgeroorlog

Ik heb het vermoeden dat hij die film ook heeft gemaakt uit irritatie over gehannes van "we moeten het vergeten" vs "fuck it, al die graven openen en tellen". Wat dat betreft is het "rammerige", Van Beukenstein erg begrijpelijk.

OMC, Thursday, 15 March 2012 09:51 (twelve years ago) link

:)

het heeft in elk geval cultpotentie, de 2 van Vido indachtig. Jammer dat het nacht was in die slotscene (misschien om de digitale fx te verbergen), werd de chaos nog groter.

http://www.xs4all.nl/~gert01/baladatriste.jpg
http://gert01.home.xs4all.nl/trompeta.html

Ludo, Thursday, 15 March 2012 10:22 (twelve years ago) link

Ik heb er niet zoveel van Ozu gezien hoor, Ludo. Stuk of vijf. En aangezien zijn halve oeuvre verwijst naar een STUKJE seizoen, vergeet ik steeds welke ik ook alweer gezien had. Zal vanavond effe kijken. Ze waren wel allemaal goed, weet ik nog.

Olaf K., Thursday, 15 March 2012 11:00 (twelve years ago) link

Nee, niet een modereclame, On The Road ziet er meer uit als een verzekerings/bankreclame, zo eentje met een irritant banjomuziekje en jonge vrouwenstem "wij regelen je zaken, zodat jij lekker op reis kan gaan...zonder zorgen." Mis alleen nog de verplichte ballonnen.

OMC, Thursday, 15 March 2012 11:13 (twelve years ago) link

gheh. en Jose Gonzales op de soundtrack inderdaad

Ik heb er niet zoveel van Ozu gezien hoor, Ludo. Stuk of vijf. En aangezien zijn halve oeuvre verwijst naar een STUKJE seizoen, vergeet ik steeds welke ik ook alweer gezien had. Zal vanavond effe kijken. Ze waren wel allemaal goed, weet ik nog.

okay, doe ik er nog eentje denk ik. :) (heb zelf Tokyo Story, Good Morning, Floating Weeds en Late Spring gezien) misschien is er nog een winters Ozu-filmpje :)

Ludo, Thursday, 15 March 2012 11:51 (twelve years ago) link

De twee uitersten van de Japanse cinema:

Kimyô na sâkasu
Ook wel bekend onder de Engelse titel Strange Circus. Ho Ludo, even wachten met opschrijven. Dit is zeg maar de sadistisch-decadente pool. Incest is de motor van een soort mash-up van Cronenberg en 19de eeuwse Franse decadente literatuur (goed dat citaat van Huysmans aan het begin gaf dat al meteen weg.) Ik ga verder niet in op het plot, want er zitten een paar mooie twists in. Ondanks alle narigheid en geweld en "auw"-momenten toch weer zo Japans kalm en subtiel ingebed dat je het allemaal kan uitzitten. Moest meteen denken: kunnen Aziaten alleen met dit soort dingen wegkomen? Ik vermoed van wel.

Mimi wo sumaseba
Ook wel Whisper of the Heart. Supercute tienerliefdeverhaal van de Ghibli-stal. Redelijk straight met allerlei hints naar het latere Neko no ongaeshi (katten die je ergens naar toe leiden, De Baron). De zonsopgang over mistig Tokio op het eind (briljante move van die gozer overigens) is een van de hoogtepunten van de anime. Wonderbaarlijk.

OMC, Friday, 16 March 2012 22:08 (twelve years ago) link

Ho Ludo, even wachten met opschrijven

lol. nee ik pas. Die ander klinkt dan weer wel heel ok, biebmeisjes :) (Maar ik heb wel grotere Ghibli klassiekers nog niet gezien volgens mij, ooit nog eens in duiken)

Ludo, Saturday, 17 March 2012 12:54 (twelve years ago) link

En wat voor een bibliotheek zeg! :) Volgende Ghibli voor ons wordt Nausicaä (ja, ik struikelde op straat over een Ghibli-box. Handig.)

OMC, Saturday, 17 March 2012 13:10 (twelve years ago) link

Mimi wo sumaseba

Voor de liefhebber is deze online te kijken...ook andere animes...
http://www.veoh.com/watch/v15785472Yac5aPgp?h1=whisper+of+the+heart+(eng+dub)

arnout, Saturday, 17 March 2012 13:23 (twelve years ago) link

Oh, ze zijn zelfs allemaal te downloaden :)

arnout, Saturday, 17 March 2012 13:40 (twelve years ago) link

Wel in het Engels gesproken :| [de anime-Jihad is teleurgesteld.]

OMC, Saturday, 17 March 2012 13:54 (twelve years ago) link

Deze (Miyazaki's "Kiki's Delivery Service") is origineel met Engelse ondertiteling.

http://www.veoh.com/watch/v15416527cs6tmjat?h1=Kiki%27s+Delivery+Service

arnout, Saturday, 17 March 2012 15:29 (twelve years ago) link

Monsieur Lazhar (Philippe Falardeau, Canada, 2011)
Winnaar van de publieksprijs IFFR2012, een publiekslieveling dus. Maar wel een met een scherp randje... Op een ochtend treft een leerling de docente aan, opgehangen in de klas. Een Algerijnse immigrant biedt zich even later aan het schoolhoofd aan om haar te vervangen. Zij neemt hem aan. Niettegenstaande dit onwaarschijnlijke gegeven ontpopt zich een sterk drama, waarbij de klas worstelt met de schokkende gebeurtenis en de Algerijn een geheim met zich mee blijkt te dragen.

Mic, Saturday, 17 March 2012 19:43 (twelve years ago) link

A Dangerous Method
Toen ik over deze film hoorde dacht ik meteen "Freud, Jung, Cronenberg dat spelt O-M-C." Daarna werd ik natuurlijk wantrouwig, kan toch alleen maar tegenvallen, wordt romantisch geneuzel met die Knightley erbij. Toch maar gegaan en...ik kwam als herboren uit de bioscoop. Vooral de eerste helft is magistraal, vol prachtige details (interieurs, therapeutische apparatuur), Fassbender mooi onderkoeld, Knightley kan prima de hysterica-trucendoos opendoen. Tweede helft neigt een beetje naar The Greatest Hits met Freuds prachtige "we komen ze de plaag brengen" wanneer ze NY binnenvaren en Jungs latere "vloedgolf van bloed"-droom maar dat mag de pret niet drukken. Cronenbergs non-horror meesterwerk.

OMC, Sunday, 18 March 2012 12:25 (twelve years ago) link

hopelijk is Keira er ook herboren uitgekomen, ze zag er in een film met Colin Farrell (een of andere matige Londense film noir) ni- oh wacht begin ik weer over vrouwen en uiterlijk he.

;)

Ludo, Sunday, 18 March 2012 20:56 (twelve years ago) link

Mmm...ik ken haar alleen vluchtig van die Piratenfilms dus daar kan ik verder niets over zeggen. Ik zag dat ze op IMDB 50/50 zijn over haar optreden (maar goed tegenwoordig lijkt 50% op de interwebz een wannabe valse nicht te doen).

Ondertussen iemand al een beetje op de Prometheus hype-trip met dat salvo aan trailers? [ik ben zelf ambivalent]

OMC, Sunday, 18 March 2012 21:09 (twelve years ago) link

Nog niet gekeken, maar die stortvloed was wel opgevallen. De stills spreken me niet aan, iets SF-erigs … SF in de zin van Silly Fantasy …

Martijn Busink, Sunday, 18 March 2012 22:26 (twelve years ago) link

Woman On Fire Looks For Water
Het moge bekend zijn dat het Hubert Bals Fonds het potje Pokon van de wereldcinema is. In dit geval hebben ze de Maleisische cinema wat sterkwater gegeven, en zie daar, een eerste kiempje. En ik zet – als ik me niet vergis – een nieuw vlaggetje. Maleisie lijkt voorlopig een Thailand 'light'. Net als bij de Thaise regisseur met de lastige naam is er een heel alledaags geloof in geesten en natuurmedicijnen, alleen de broeierigheid ontbreekt. Daar is nog wat meer lef voor nodig. Deze film moet het vooral van de beelden hebben (idyllisch tot en met). Een oude baas uit een vissersdorp voelt zijn einde naderen, en zoekt vol spijt zijn jeugdliefde op. Zijn zoon lijkt in dezelfde fout te vervallen (die parallel en de vader-zoon relatie had nog veel meer mogen worden benadrukt). Zoon begint de film als kikker-verkoper. (Je koopt ze levend, waarna de kop er per botte tang af gaat.) Maar nadat de zoon een oude dame uit het drijfzand redt, krijgt hij een nieuw baantje als kokkelvisser. Daar komen de mooiste scenes, als hij door de (veel rijkere) kokkel-familie in een positie wordt gemanoeuvreerd om met hun lastig huwbare dochter te trouwen. Haar pijn als zelfs deze armesloeber haar afwijst is het beste moment van de film.

King Of Devil's Island
Van de week stond er hier in Breda een doorgedraaide gevangene halfnaakt te dansen op het dak van een jeugdinrichting. En dat allemaal dankzij een in de gang gevonden fles speciaalbier. In plaats van te wachten tot de jongen zelf naar beneden kwam, hing er een hele avond een helikopter boven, en rukte politie en brandweer massaal uit. Million dollar boy. Nu schijnt ie al die kosten zelf te moeten betalen, alsof dat ooit lukt... In vroeger tijden dropten ze die jeugdige boefjes gewoon op een eiland heel ver weg, althans zo ging dat in Noorwegen, leren we van deze zeer onevenwichtige genrefilm. Het begint hoopgevend, twee jongens arriveren per veerpont, de sfeer is Shutter Island-creepy (duh!) en blijft ook nog een hele tijd Dickensiaans-wrang. Clichés ontbreken niet: ontsnappingspogingen, vluchten in fantasietjes, onderling geweld (zonder Scum-biljartballen) én de zielige jongen die eraan onderdoor gaat en zelfmoord pleegt. Daar begint de film te haperen, want nadat het slachtoffer van ontucht door de leiding dood is begint de film aan een ellenlang durende wraakexpeditie tegen de dader. Ik heb geen medelijden met de Buscemi-achtige man, maar om daar nou álle tijd aan te besteden. En dan nog niet doorpakken he, want de jongens moeten toch slachtoffers blijven. De baas van de gevangenis (een Breivik-combover pafferig zelfvoldane Stellan Skarsgaard) ziet zo zijn corrupte levenswerkje door de vingers glippen. Het einde tapt dan plots weer uit een Reinout Oerlemans-vaatje. Of hoe een gevangenisfilm even in Nova Zembla/Titanic kan veranderen.

Nannerl, La Soeur De Mozart
Het zit al in de titel natuurlijk. Nannerl, zélf een Mozart, is slechts de zus ván Mozart. Zo ziet haar vader haar, zo ziet de wereld haar. En juist daarom is deze film zo'n gemiste kans. Hier had de maker een kans om Nannerl een leven te geven, een hart. Maar ze blijft blanco! Is dat nou expres? Omdat als de wereld je slechts ziet als spiegel van anderen, je er een wórdt... Vader Leopolds drilpraktijken blijven verbazingwekkend. Ik moest aan Agassi denken, vanaf de wieg tot tennisser opgeleid door zijn pa. En met succes. Als je weet dat de goede genen er zijn is het bijna jammer als je het niet probeert... Wolfgang is in deze film bijna twaalf, zijn pa presenteert 'm uit hype-overwegingen graag jonger aan de Europese hoven. Het mannetje zoekt steeds bevestiging bij pa, en kríjgt dat ook. Hoe heerlijk (en gevaarlijk) moet dat zijn. Zelfs al zijn het maar korte flitsen, die vader-zoon-relatie zit in de film al duidelijker dan het aandeel van Nannerl in het gezin. Dat komt ook omdat regisseur Foret een blik familie heeft opengetrokken voor de vrouwelijke hoofdrollen. Het leidt tot matig robotachtig acteren. (Misschien kregen dat tweedelegkroost juist te weinig bevestiging van pa, of voelden ze zich belemmerd door zijn leidinggevende autoriteit?) In elk geval zijn dat zijn van die dingen die je in de intiteling als cinefiel voelt aankomen. Ik wist niet welke rollen de Foretjes zouden spelen, en toch kon ik ze gewoon aanwijzen na een paar minuten. Nannerl maakt in de hoogste Franse adellijke kringen een nieuw vriendinnetje. (Het prinsesje van Frankrijk is weggestoken in een klooster en zo vereenzaamd dat ze uit alle macht Nannerl tot confidance bombardeert.) Nannerl laat ook dat weer allemaal emotieloos over zich heenkomen. Iets vergelijkbaars gebeurt met de Dauphin, die haar wel tot componeren beweegt. Mag eigenlijk niet van pa. 'Maar heeft ze talent?' vraagt aandoenlijk dienstbare mama. 'Twijfelde je daaraan?' grijnst Leopold voldaan. En tóch niet van gedachten veranderen. Dat realiseer je je hier wel weer. De patriarchale Europese samenleving heeft duizenden jaren vrouwenkunsten onmogelijk gemaakt. Wat van deze film overblijft zijn wat aardige gezinsscenes, want een apart stel waren de Mozartjes zeker.

Goin' South
Een cultwestern uit de seventies, met Jack Nicholson himself in de regiestoel. Erg druggy is de film zowaar niet, wel merkwaardig. Dat begint al met de muziek van Van Dyke Parks, logischerwijs wat gedistingeerder dan gebruikelijk in een western. De film zelf is dan weer platter dan gebruikelijk in het genre; dit is een soort Little Big Man. Indianen komen alleen ter sprake als manier om het echtelijke huwelijks leven wat te kruiden. (Ook een staaltje sm ontbreekt niet.) Ja, Nicholsons belangrijkste pre-occupatie zijn toch de dames, liefst maagdelijk. Daarvoor ontdekte hij zelf (althans volgens de pr) Mary Steenburgen op de burelen van Paramount. En castte haar meteen ineen hoofdrol. Net als later in Melvin and Howard is ze tuttig én weet ze wat ze wil. Níet bespioneert worden terwijl ze zich baadt in een riviertje bijvoorbeeld! Vooral het eerste uur zijn dit soort akkefietjes behoorlijk geinig. Nicholson speelt de schurk die van het schavot wordt gered door jonge spinster Steenburgen. Zij wil 'm eigenlijk slechts gebruiken als slaafje in de goudmijn. Nicholson denkt bij 'tunnelling' aan hele ander dingen. 'Any time you like to talk about it!'. En uiteindelijk gebeurt dat, op best charmanter Gas Food Lodging wijze. Maar dan zijn er nog 45 minuten te gaan, en weet het hele blik aan scenarioschrijvers (altijd een slecht teken) niet veel boeiends aan plotwendingen meer verzinnen. De film wordt er nog bijna saai van. Had het ook véél leuker gevonden dat een film die Goin' South heet was geindigd met een reis naar Philadelphia. Had best gekund.

Ludo, Monday, 19 March 2012 08:00 (twelve years ago) link

Trailertje gekeken, misschien toch wel interessant …

Martijn Busink, Monday, 19 March 2012 09:50 (twelve years ago) link

Ik gok eerst helft adembenemend en innovatief, dan weer het gebruikelijke Alien-gehannes.

OMC, Monday, 19 March 2012 10:17 (twelve years ago) link

Anders is er deze nog:

https://www.youtube.com/watch?v=Py_IndUbcxc

Martijn Busink, Monday, 19 March 2012 19:53 (twelve years ago) link

Ik dacht toch echt even: Mel Brooks heeft CGI onder knie gekregen. :) (waarschijnlijk is zelfs hij uitgekeken op nazi's)

OMC, Monday, 19 March 2012 20:02 (twelve years ago) link

Tja, het verbaast me dat Laibach de soundtrack doet.

Martijn Busink, Monday, 19 March 2012 20:53 (twelve years ago) link

Nou ja zeg. Verrassend (op een bepaald niveau natuurlijk niet, maar toch.)

OMC, Monday, 19 March 2012 20:57 (twelve years ago) link

Misschien zit er toch nog een interessante metatwist aan. :)

Martijn Busink, Monday, 19 March 2012 21:32 (twelve years ago) link

Charisma
Japanners en bossen, het blijft een bijzondere combinatie. Charisma kan zo aansluiten in het rijtje Norwegian Wood en The Mourning Forest, al word de film langzaam maar zeker nóg wat gekker. En dat is eigenlijk ook wel weer typisch absurd Japans. Het eerste uur is mooier en spiritueler. Net als in Cure (eveneens van Kiyoshi Kurosawa) krijgen de mysterieuze elementen langzaam 'zin'. En ook hier vallen die puzzelstukjes best fraai op zijn plaats. We beginnen weer met een burn-out-cop, maar ditmaal is de moordenaar geen hypnose-freak. Het is... een boom. De slachtoffers zijn echter niet enkel plantaardig, want als de agent zich half-getikt in een Lynchiaans boswereld heeft teruggetrokken, komt hij al even maffe mensen als hijzelf tegen. Een (ex)-bewoner van een verlaten inrichting, een eco-fanatieke vrouw (ze zegt professor te zijn) en grimmige stropers die in jeeps rondrijden, en die zich meestal vrij gemakkelijk laten wegjagen. Al deze figuren cirkelen om de boom, die al naar gelang het personage kapot, verkocht of gekoesterd dient te worden. De agent hoort bij geen enkele partij, en de periode dat hij allemansvriend is, is het beste van de film, begeleid door een olijk gefluit op de soundtrack. Daarna barst de hel los, en waar ik eerst de boom als metafoor zag voor geestesziekte ('vergiftigd de omgeving, die er tegelijkertijd door aangetrokken wordt') was dat nogal vergezocht. Wat is nu Japans obsessie nummer 1? Juist. En paddenstoelen genoeg in het bos natuurlijk. Een mens vraagt zich af waarom Japan ooit kerncentrales heeft durven te bouwen. Waren die stropers toch gewoon de Amerikanen.

Le Passion de Jeanne D'Arq
Ja, ik heb weer een filmalmanak in de bieb gevonden. Een 'nieuwe aanwinst', geschreven door lui van Sight & Sound, maar wel gewoon met een titel als 'Film in het juiste Perspectief' en een licht moeizame vertaling, niet zover dat er fouten zijn, maar wel iemand met minder kennis dan de S&S redactie. Al geef ik het je te doen, in het Engels zullen dat doorwrochte volzinnen zijn geweest. Hoe dan ook, dan kom je toch weer die Carl Th. Dreyer tegen, dus eindelijk maar eens eentje van de Deen gedaan. Dat had dan wellicht Ordet moeten zijn, bedacht ik later, maar die filmalmanak maak – heel fijn – best aparte keuzes. Le Passion is voor een film van bijna 100 jaar oud behoorlijk spannend. Dat ligt vooral aan de intense rol van Maria Falconetti. Haar uitstraling zie je later terug bij de Italiaanse neorealisten, en ook wel bij de Dardennes. Een zeer opmerkelijke vrouw. Vierkante tanden, vrij plompe handen, een Sinead O' Connor-kapsel en dan... die ogen. De actrice liep staar op doordat ze van Carl Th. Constant haar ogen wijd open mocht houden, en niet mocht knipperen. (Feitasie!) Maar zonder gegein, het is 80 minuten lang kijken naar een icoon, die haar hoofd heel devoot constant half gekanteld houdt. Dreyer stelt daar als contrast een hele trits slechte en lelijke geestelijken tegenover waar de camera van latere regisseur Maté als een omsingeling langsglijdt. De eerste 40 minuten zat ik op het puntje van mijn stoel, een spannende lijn richting martelkamer. Maar van martelen komt het niet, en de opbouw begint eigenlijk opnieuw, de tweede helft is daardoor een stuk minder. Tót het einde dan.

Aurora
Bizar, lichte verbijstering zelfs, want ook deze film past weer perfect in mijn 2011-scheidingsfilms-thema. Dit is de taaiste kluif, en ik weet niet of ie mijn top 20 had gehaald, maar een waanzinnige, megalomane, verbluffende film is het zeker. Dan zit je 3 uur te kijken en denk je na afloop meteen: ik had nog véél beter op moeten letten. Dit lijkt een handelingenfilm, maar volgens mij is nagenoeg niks lukraak. Niettemin zou de film ook geschikt huiswerk zijn voor filmschool-studenten, maak een edit van 80 minuten, kijken waar men dan mee aan zou komen zetten. Aurora belichaamt in al zijn ogenschijnlijke kalmte het wraak-aspect aan een scheiding. Wie moet boeten? Iedereen moet boeten, als je van je Apenrots bent gegooid. Een wat sukkelige Roemeense man koopt in het eerste uur (zwaar gechargeerd, maar dat is wel zo ongeveer het tempo) een geweer. Het lijkt een lange voorbereiding op zelfmoord, net als Piccoli in Dillinger E Morto. Het eerste schot, ik schrok me kapot. En dan te bedenken dat juist dat schot 'niets' raakt. Naast depri-gedachten zweemt er al snel iets van Taxi Driver door mijn gedachten, niet dat dat klopt, maar het zegt toch wat over het geweld dat broeit. De man brengt tijd door met buren, collega's, ouders en familie. Conversaties verlopen uiterst moeizaam, om niet te zeggen autistisch gesloten. Van dit type: 'Hoe gaat het met Pusa?” Antwoord van de man: 'Hoe het met Pusa gaat? Met Pusa gaat het goed'. Maar naast zijn geslotenheid krabt de man af en toe ineens verbaal, als een kat die jarenlang gepest is, en nu ineens (en op het totaal verkeerde moment!) terugmept. Een scene in een winkel bijvoorbeeld. Oef. En dan, het politiebureau. Alsjeblieft zeg. 'Ik ga even koffie halen'.

Ludo, Thursday, 22 March 2012 07:59 (twelve years ago) link

d'arQ lol

Ludo, Thursday, 22 March 2012 07:59 (twelve years ago) link

Le Passion…
Maar je hield toch helemaal niet van rechtbankfilms? ;-) Na het zien van de Jeanne d'Arc-bewerkingen van Otto Preminger (met Jean Seberg), Robert Bresson (met Florence Delay) en Jacques Rivette (met Sandrine Bonnaire) gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar de klassieker van Dreyer. Zelden waren close-ups zo krachtig.

Zie ook de ode van Godard in Vivre Sa Vie (1962):

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/QziLDjHFogo"; frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vido Liber, Thursday, 22 March 2012 08:39 (twelve years ago) link

https://www.youtube.com/watch?v=QziLDjHFogo&feature=related

Vido Liber, Thursday, 22 March 2012 08:40 (twelve years ago) link

och ja, ik dacht er nog wel aan, aan Karina dus :) een nog mooiere traan. Falconetti blijft maar druppelen, het arme kind.

Maar je hield toch helemaal niet van rechtbankfilms? ;-)

gheh, heehee nou alleen ín noirs he, als hinderlijke onderbreking van een batshit plot. :D

Ludo, Thursday, 22 March 2012 10:13 (twelve years ago) link

en: http://gert01.home.xs4all.nl/lateautumn.html

oeh, die moet dan maar de Ozu worden vóór Tokyo-Ga van Wenders, ook al is het eerder early summer buiten.

Ludo, Thursday, 22 March 2012 10:26 (twelve years ago) link

Kaze no tani no Naushika
Oh zo mooi, dit eerste meesterwerk van Miyazaki in volle SF-modus die de tere kinderzieltje niet spaart (de twee leerlingen op de bank vonden bepaalde zaken toch wel freaky, vooral die nare lopende/smeltende atoombom-laser-dude en haar vader wordt gewoon even als een gangsta afgeknalt!) Verder zitten alle Miyazaki motieven er al in: prachtige luchten, vervaging tussen goed en kwaad, ecologisch bewustzijn, volken die Europees aandoen, getormenteerd meisje in de hoofdrol. Deze...ahem...iets ouder dan de latere heldinnen. Ik in mijn onschuld dacht nog "huh waait die jas/rok nou op en dragen ze geen ondergoed in de toekomst?"...vlug de interwebz op en ja hoor, mensen vliegen elkaar al blijkbaar 28 jaar in de haren over de vraag of Nausicaä een huidkleurige legging draagt...of niet (zie ook meteen de eerste FAQ-vraag bij IMDB :) Oh en laten we niet die sublieme kinderherinneringen vergeten met dat schattige liedje dat je nooit meer uit je hoofd krijgt.

Dacht ook enigszins geïrriteerd tijdens het kijken: was het nou echt zo moeilijk om die film in 1984 gewoon in de Nederlandse bioscoop uit te brengen?

OMC, Thursday, 22 March 2012 21:52 (twelve years ago) link

Geen film, maar wel een stapel dvd's nl. Twin Peaks (seizoen 1 en 2). Seizoen 2 zakt gigantisch in her en der, met gedoe over de burgeroorlog, het Ghostwood-project, James Hurley (vernoemd naar de Minutemen-drummer?), die aan auto's gaat sleutelen buiten Twin Peaks, de lover van Audrey die ervandoor gaat per vliegtuig en Lucy die zwanger wordt (wat moet ze toch met die Britse kledingverkoper?). In dat mensenschuwe tuinier-mannetje had meer gezeten, elke keer dacht ik die 'ie Donna te grazen ging nemen. Maar toch, nog nooit zo gelachen en gegriezeld tegelijkertijd. Dat wordt afkicken de komende weken.

EvR, Friday, 23 March 2012 08:50 (twelve years ago) link

Hesher
Waar is de liefde? Dit is toch opperbeste Subjecinema? Zwaar, zwaar depressieve indie over het ekte-ekte Amerika met fietsend gozertje, met Nathalie Portman + grote bril en Metallica op de soundtrack. Niet alleen op de soundtrack want het schijnt dat de heren zo te spreken waren over Gordon-Levitts personage als een soort Cliff dat ze naast die nummers ook het logo cadeau deden. Goed, we nemen je standaard indie-film: jongetje met BMX, depressieve vader en pluizige oma...maar dan komt Hesher in zijn leven, een nihilistische metalhead die rondrijdt in zwart busje en besluit om maar eens in de garage te gaan wonen. Je denkt dat wordt een buddymovie, is het misschien ook, maar wel een erg grillige. Er zit in ieder geval een cruciale scène in bij een zwembad waar op een of andere manier de Kern van Metal wordt geraakt. Bizarre film, maar ik heb mijn portie uit elkaar vallend Amerika weer even gehad.

OMC, Friday, 23 March 2012 22:38 (twelve years ago) link

De hoofdrolspeler heet Hesher? Of ís het een hesher? Of beide?

Martijn Busink, Friday, 23 March 2012 23:02 (twelve years ago) link

"What kinda name is that?", kan ik me vagelijk herinneren dat wordt gezegd...dus beide (meteen dus slaande ruzie op IMDB tussen Realisten en Fantasten, aangezien de laatste met de suggestie komen dat die Hesher een soort denkbeeldige vriend is.)

OMC, Saturday, 24 March 2012 07:44 (twelve years ago) link

hmm Michod (met het dakje op de O) schreef mee... De regisseur van Animal Kingdom. Dat is op zich wel aanbevelingswaardig ook.

Ludo, Saturday, 24 March 2012 07:54 (twelve years ago) link

Shine a Light
De registratie is OK, de band klinkt energiek en ongepolijst en ik ben behoorlijk 'lenient' voor 'rockumentaries' (die van The Band eerder vanavond vond ik zeer leuk al is het echt m'n muziek niet), maar de Rolling Stones gaan mij te ver. Als Jack White ff meedoet denk ik nog even dat het beter wordt maar al snel zit ik me we weer te vervelen en ga ik de opgenomen Dit Was Het Nieuws Kijken (Torenstra zegt zo mogelijk nog minder dan van Muiswinkel, hoewel die tenminste nog een goede grap toevoegt), anyway, daarna pak ik de finale nog ff mee. Ook daar kan ik niet lang de aandacht bij houden. De registratie zelf is wel OK en de interviews/fragmenten tussendoor zijn best wel interessant/grappig ("We kunnen Mick Jagger niet in de fik steken"), maar wat mij betreft had de muziek buiten beschouwing gebleven. :)

Martijn Busink, Sunday, 25 March 2012 00:50 (twelve years ago) link

Pépé Le Moko
Hij is eigenlijk niet 'gangsta' genoeg, die Pépé. De 'beruchte' Franse schurk zit als een rat in de val in de Casbah, de labyrint-achtige slums van Algiers, en je zou zeggen, net als die gozer in Toulouse gaat ie 'down fighting'. Het intro belooft veel, in een mooi staaltje van expositie wordt een Parijse agent door de locals uitgelegd waarom het oppakken van Pépé zo lastig is. 'Hij zou me in de Casbah zonder een blik te vertrekken doden'. Maar als we Pépé (Jean Gabin) later in actie zien, mikt ie braaf op de bénen van de agenten. Pépé blijkt een goedmoedige nostalgicus. Zo verwordt deze film tot een niet onaantrekkelijke, maar wat wrange ode aan het échte Frankrijk, inclusief slot-chanson. En krijg je het idee dat kolonies enkel hebben bestaan om heimwee naar de heimat te creëren. Niet voor niets werd deze noir-voorloper later overgedaan als musical. Pépé droomt van Le Métro, en heeft genoeg van zijn harem allochtone vrouwen... Gelukkig is daar een schone blanke deerne. Maar is zij wérkelijk geïnteresseerd in hem, of slechts door de gewiekste (zich Hakim-dom voordoende Algerijnse agent) als lokaas de wijk in gemanoeuvreerd. Een kans op een unieke femme fatale, maar die rol kan natuurlijk niet aan een blanke worden gegeven. Dat taakje wordt in een geslaagd tragisch einde door de lokale Esmeralda uitgevoerd. Ik bleef het gevoel houden dat er veel meer in had gezeten, al zijn de Dead End-achtige studio-sets die Algiers voor moeten stellen wonderschoon.

Georgia
Er zijn van die films die jaren en jaren op mijn kijklijstje staan te verpieteren. Het merendeel dáárvan ga ik vermoedelijk nooit vinden (“Marie Baie des Anges”!?), maar soms kom je er ineens weer één tegen. Terwijl ik Georgia binnenhaal lees ik op Canvastext dat Ulu Grosbard (prachtige naam, interessant levensverhaal) is overleden. Waar ken ik die man ook alweer van...? Voila, regisseur van deze film. Wat een maf toeval. En maf is de film ook. Minstens een uur lang is dit een van de slechtste films ooit. Er klopt níets van. Op welke middelen functioneerde Jennifer Jason Leigh in de nineties? Was ze soms getrouwd met Evan Dando? Ze is hier zo anorectisch dat ze wel een jongetje van 12 lijkt. Ik houd niet zo van dat soort tour de forces, zogenaamd veertig kilo voor de rol afvallen, jaja. Op een poederdieetje zeker. Functioneel is het wel, want ze speelt een intense heroine-verslaafde in grungy Seattle. Er is één probleem. Jennifer Jason Leigh mag hier dan matig acteren, ze kan ab-so-luut niet zingen. Van het type 'zingen' dat je elke regel maar pratend afraffelt, want je kan toch geen toon houden. Tóch moet ze een zangeres voorstellen die al schnabbelend altijd weer aan de bak komt. Je zit af en toe echt in je ogen te wrijven, deze film kost gewoon energie van de plaatsvervangende schaamte. Een regelrechte verkrachting van Van Morrison is het dieptepunt. Een verklaring is er wel, dit wannabe-zangeresje is namelijk de zus van een populaire country-ster, met wie ze psychologische machtsspelletjes speelt. Misschien kan ze een beetje op haar (achter)naam teren. Een moeizaam verhaal blijft het ook dan. En het is heus niet dat Jason Leigh (die haar cartoonstemmetje weer heeft opgezet) het enige slechte is aan de film. De editing is een chaos, en de bandleden uit het schnabbel-circuit, zijn een samenzwering van bespottelijke idioten. Bovendien, sloppy Velvet Underground covers spelen en de zaal gaat als ware Michael Jackson gearriveerd uit zijn dak!? Maar net toen ik me echt zat te verkneukelen om dit stukje te typen dwingt de consequent volgehouden hopeloosheid in het laatste half uur haast respect af. Al kan ik ook gewoon teveel films hebben gezien.

Audition
Ik voel aankomen dat ik de komende tijd elke Japanse thriller/horror met Cure ga vergelijken, en dat ik die laatste dan beter vind, omdat die film kennelijk precies op het juiste moment kwam. Niettemin is het beroemde (en beruchte) Audition ook een, kuch, lekkere film. Niet eens zó spannend, maar meer een handenwrijvende cinefiele trip, in de lijn van The Shining. (Of dacht ik daar alleen maar omdat ergens verteld wordt over hoe een hal met bloed overstroomd. Wat we dus niet eens zíen.) Maar tegen die tijd is de film al creepy genoeg, dat alleen het vertellen al genoeg is. Takashi Miike houdt zich in, en bouwt hier rustig op richting de grootse finale. Stephen King zou de setup van de elementen (in Misery-stijl) wel kunnen waarderen. Een auditie voor een filmproject, maar in werkelijkheid een manier om een weduwnaar aan de vrouw te helpen. Die heeft zijn oogje al lang op een van de kandidaten laten vallen. Een volledig in het wit gekleed meisje. Dat is natuurlijk fucken met het Japanse onderbewuste, de angst dat al die serviele en maagdelijke dametjes, die maar blijven buigen en beleefdheidsfrases uiten, je achter je rug op elk moment zonder met hun ogen te knipperen in stukjes kunnen gaan hakken. Wie zei dat vrouwen niet kunnen doe het zelven. Lekker zagen. In de beste scene van de film – en dé scene die aankondigt dat het losgaat, bezoekt de weduwnaar op zoek naar zijn meisje haar balletleraar. De man in een rolstoel heeft een van de engste lachjes in de cinema, als het geklepper van een geraamte. Een minuutje of wat later dondert onze held op het tapijt en volgen twintig geniale minuten van waanzin. Met de hoofdletter W van Walgelijk. :)

An American Werewolf In London
Na Audition is dat maar een hondje natuurlijk... Maar goed, deze film was toch al niet serieus bedoelt. Maakte Landis Thriller hiervoor of hierna? Check: erna. En je kunt duidelijk zien dat dit Michael Jacksons favoriete film aller tijden is. Wel even ogen dicht tijdens die paar 'scenes voor volwassenen'. 'It's a marvelous night for a moondance' croont Van Morrison, terwijl de vonken tussen de Amerikaanse grand tourist en het Engelse verpleegstertje er vanaf vliegen. Erg grappig, en nog best sensueel ook. Een van mijn helden en eeuwige pechvogel Griffin Dunne is dan allang Roodkapje-stijl afgevoerd, al keert hij gelukkig nog wel terug. Behoorlijk ranzig, The Box-achtig toegetakeld. De effecten en vooral de make-up zijn erg sterk hier, zelfs in de weerwolf-metamorfose. Echt psychologisch wil Landis het helaas niet maken, althans niet meer na de prima eerste helft. Daarna wordt het gewoon chaotisch uit de bocht vliegend popcorn-vermaak, op het onzinnige af. Er blijft genoeg te grinniken. “A naked American man stole my balloons!”

Ludo, Monday, 26 March 2012 06:59 (twelve years ago) link

Sauvage Innocence
Lekker weg met Meta, denk je bij de synopsis. Een filmcrew maakt een anti-drugs-film, terwijl de producer (met de regisseur als koerier) de film met heroinesmokkel heeft gefinancierd! Ondertussen is de brown ook rijkelijk voorradig op de set, waardoor ik leerde dat je heroine ook kunt snuiven... Ik zag de leipe Hal Hartley-taferelen al plaatsvinden. Zelfs voor een Elisa Lowensohn-rol is gezorgd, een Oost-Europese actrice die het meest verslaafd is van allemaal. Hier dus gespeeld door een andere dame, want het tergend saaie Sauvage Innocence heeft werkelijk niets met Hartley van doen. Dit is een hipsterige Bertolucci-film. In zwart-wit. Zelfde blikken, zelfde shots, een meisje kroelend met een kat, dat soort dingen. De beelden zijn dus nog wel ok, maar in tegenstelling tot bij Bertolucci hebben de personages werkelijk niets te vertellen. Keer op keer blijven we hangen bij verveelde en vervelende dialogen. Ook het film in film-aspect komt er zelden echt soepeltjes door, omdat ook die film nergens van de grond (uit de goot?) komt, terwijl juist dáár best kansen lagen. De mooiste scene uit de film in film is, wel weer erg Hartley, een liedje. Van Morrison zingt Friday's Child met Them, terwijl de filmcrew in wazige staat over de Amsterdamse set dwaalt. (Ja drugs, dus Amsterdam, het ligt allemaal erg voor de hand he.)

Crimes of Passion
Had ik al eens wat van die maffe Ken Russell gezien? Of er alleen maar veel over gelezen. Ik denk het laatste, over de beruchte sci-fi flop Altered States bijvoorbeeld... Ook Crimes of Passion is een allegaartje, en in al zijn botsende stijlen toch wel, eh, interessant. Zo is deze erotische psychotrip op bijtend satirische wijze een voorloper van Todd Solondz. Met name het personage van Anthony Perkins is recht uit Happiness weggelopen. De oude Perkins speelt een William H. Macy-achtige priester, die in de hoerenbuurt zieltjes probeert te redden. Nou ja. “Strip. Bitch.” Of: 'Kan de dominee wat tijd doorbrengen met je 'holiest of holiest'. Dat soort gegein. 'What he lacks in dick he makes up in diction', zegt Kathleen Turner later over hem. Ook van haar kant (een ster in de eighties) was dit een moedige film, en behoorlijk on topic peinsde ik dat Turner mits in het bezit van één cupmaat méér de rol nóóit had gespeeld. Ze is overigens sterk als het mysterieuze hoertje, dat overdag in een mode-atelier werkt, 's avonds in sleazy hotels, en tussendoor tijd doorbrengt in een Efteling-achtige gigantische villa. (Wat wil Russell met dat laatste nou zeggen?) De spil van het verhaal is John Lauglin, die wel wat op een jonge Perkins lijkt. Zijn huwelijk met Annie Potts ('whát are you doing, we have cable now') staat op springen, waarna Turner in beeld komt. Nog een mooie anekdote: 'Je doet me denken aan de hamster die ik vroeger had, als je 'm probeerde aan te raken rende ie weg. Maar op een dag was ik hem te snel af, en hield 'm zo lang mogelijk vast om te laten zien dat ie niet bang hoefde te zijn.' 'And he turned tender and loving?' 'No, he shit in my hand.'

L'Affaire Farewell
De Koude Oorlog is eigenlijk heel snel weer vergeten, misschien omdat het achterdochtige (= eindigende?) Amerika weer snel nieuwe vijanden vond, om zelf te functioneren. Toch merkwaardig: de Russische mol in deze vlotte noir-film merkt terecht op dat de communisten Rusland van begin 20e eeuw tot de fifties in razende vaart moderniseerden, tot ze de eerste man in de ruimte hadden. Maar daarna. Ten onder aan interne paranoia, slim uitgelokt door de Amerikanen wellicht? In deze film loopt het Sovjet-rijk dus op zijn einde. De Russische insider wordt met veel plezier (als een gulle Martin Simek) gespeeld door Emir Kusturica, doorgaans zelf regisseur. Hij begint info door te spelen, aan een random passant. Dat laatste aspect had nog veel uitgebreider mogen worden verteld. Hoe je bij toeval in een James Bond-rol kunt belanden – terwijl je gewoon een kantoorbaantje als Fransman in Moskou hebt. Hoe verslavend spannend dat is. Dit soort thema's worden wel kortstondig aangestipt, maar krijgen geen stevige scenes mee om het méé te voelen. L'Affaire Farewell houdt zich namelijk ook nog bezig met de hogere echelons. We zien amusante maar karikaturale versies van Reagan, Mitterand en Gorbatsjov. Van mij had dat toch niet gehoeven, al blijft het wachten op Hollywoods Reagan biopic. Dat moet toch leuk worden. (Hij moppert hier op een misgelopen rol in Liberty Valance...) Willem Defoe heeft een heel klein rolletje als hoge CIA-pief, maar zijn enige scene van belang is wel een van de meest geslaagde. De geniepige slimheid van de geheime diensten, ze laten je een klusje doen, zonder ontzag voor mensenlevens, maar áls het dan gelukt is, beginnen ze je te overtuigen dat het eigenlijk niks voorstelde.

Ludo, Thursday, 29 March 2012 06:59 (twelve years ago) link

Altered States is overigens briljant hè (echt een film die door de videotheek is gerehabiliteerd, zie toch ook wel Blade Runner en The Shining voor een zelfde traject)

OMC, Thursday, 29 March 2012 07:30 (twelve years ago) link

ja was al benieuwd geraakt na What Happens Next, een boek over scenario kings van Hollywood, waarin Paddy Chayefsky uitgebreid ter sprake komt. Dus staat op de to see list. Misschien dat Russell in een sci-fi ook zijn fallische obsessie 'omlaag' kan houden. Misschien ook niet.

Ludo, Thursday, 29 March 2012 08:13 (twelve years ago) link

http://24.media.tumblr.com/tumblr_lzjx6ycIOq1qi9x4qo1_500.png

Beste film ooit. :)

OMC, Friday, 30 March 2012 17:37 (twelve years ago) link

Les Géants [Bouli Lanners, België, 2011]
Eldorado (zie hierboven ergens) omschreef ik als een Waalse roadmovie van niets naar nergens. Deze opvolger van dezelfde scenarist/regisseur zou je een ‘coming of age’ van niets naar nergens kunnen noemen. Zak, Danny en Seth zijn drie pubers die door hun ouders aan het lot zijn overgelaten. Ze wonen in het huis van hun overleden opa. Af en toe belt de moeder van Zak en Danny om te melden, dat ze langer wegblijft. Het enige familielid van Seth, dat af en toe in beeld komt is Angel, die zijn kleine broer dan steevast in elkaar rost. Als de nood het hoogst is, verschijnt een vriendelijke doch zwijgzame fee in de persoon van Marthe Keller. Sprookjes bestaan.

Mic, Friday, 30 March 2012 23:36 (twelve years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.