Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

Il Deserto Rosso (Antonioni, 1964). Film over het millieu van industriëlen, en geschoten tussen de fabrieken en zeetankers. Monica Vitti komt net uit een kliniek om te herstellen van de shock van een bijna fataal auto-ongeluk en loopt er totaal verloren tussen. Dat herstellen lukt maar matig en de omgeving van fabrieken, buizen, dorre landschappen en vieze meertjes heeft een steeds grotere negatieve invloed op haar. De geluidsband met monotone piepgeluiden onderstreept haar onbehagen. Il deserto rosso is Antonionis eerste film in kleur en hij heeft er met cinematographer Carlo di Palme alles voor uit de kast getrokken. Harde primaire kleuren contrasteren met het fabrieksgrijs en roepen het hermetische werk van Mondriaan in herinnering. Hele sterke film met een thema dat later (met succes) ter hand zou worden genomen door Todd Haynes in Safe.

La stanza del figlio (Moretti, 2001). Vriend kwam film kijken en zei wel zin te hebben in een lekkere sentimentele Italiaanse film. Doen we deze weer eens, dacht ik.

Olaf K., Tuesday, 2 October 2007 06:37 (sixteen years ago) link

als je klaar bent met die Antonioni wil ik een top drietje zien Olaf.

Ludo, Tuesday, 2 October 2007 07:16 (sixteen years ago) link

Zag vandaag in de krant dat er een Herzog vs. Kinski dvdbox uit is...ik denk aan aanschaf (helemaal omdat ik, geef het niet graag toe, alleen Nosferatu, heb gezien.)

Liever zou ik nog eens een normale Antonioni box zien. Nou, dat komt vanzelf wel.

OMC, Tuesday, 2 October 2007 07:53 (sixteen years ago) link

Iemand nog goeie tips voor mindfuck-films a la Donnie Darko, Mulholland Drive, Vanilla Sky, Fight Club, Memento etc?

central, Tuesday, 2 October 2007 09:59 (sixteen years ago) link

@central:
http://www.premiere.com/features/4042/20-big-time-plot-twists

Olaf K., Tuesday, 2 October 2007 10:36 (sixteen years ago) link

Zo maar uitkijken met die link, want dan hoef je die films meteen niet meer te kijken. :)

OMC, Tuesday, 2 October 2007 10:42 (sixteen years ago) link

@central: The Prestige. Ook van Nolan. Geen heul ingewikkelde mindfuck, maar toch. En met Bowie als Tesla :)

willem, Tuesday, 2 October 2007 11:41 (sixteen years ago) link

Oh, en The Machinist. Oók met Bale.

willem, Tuesday, 2 October 2007 11:47 (sixteen years ago) link

American Psycho natuurlijjk. Ook met Bale...

Olaf K., Tuesday, 2 October 2007 11:54 (sixteen years ago) link

Stay (Marc Forster, 2005) met o.a. Ewan McGregor

Vido Liber, Tuesday, 2 October 2007 13:02 (sixteen years ago) link

En nog een paar mindfucks:
- Cypher (Vincenzo Natali, 2002) – lang niet zo goed als Natali’s Cube (want de twist is behoorlijk van verre aan te zien komen), maar wel sfeervol
- Dark City (Alex Proyas, 1998) – minder verrassend als je The Matrix al gezien hebt
- Dead Man's Shoes (Shane Meadows, 2004) met Paddy Considine
- The Others (Alejandro Amenábar, 2001) met Nicole Kidman (en check daarna ook de eerdere, sublieme verfilming The Innocents (Jack Clayton, 1961))

Vido Liber, Tuesday, 2 October 2007 13:34 (sixteen years ago) link

als je klaar bent met die Antonioni wil ik een top drietje zien

Maar ik eerst! ;)

1. La Notte
2. Zabriskie Point (ik en een paar verstokte hippies vinden dit dus een meesterlijke film.)
3. L'Eclisse

OMC, Tuesday, 2 October 2007 17:07 (sixteen years ago) link

Ik doe eerst nog Il Grido, Zabriskie Point en Professione: reporter (ook al schijnt die laatste minder te zijn).

Olaf K., Tuesday, 2 October 2007 18:06 (sixteen years ago) link

geen mindfuck (er zou hier een grap over het 2e gedeelte van het woord kunnen volgen m.b.t. de film) maarrr.. een niet te missen leuke plot-twist film is Summer of Love :)

Ludo, Tuesday, 2 October 2007 18:51 (sixteen years ago) link

Husbands
Schijnt een feest voor boom-mic spotters te zijn. Verder een lastige film. Op zich genoeg pijnlijke momenten. (lijkt me een trademark voor Cassavetes) Maar verder snel vergeetbaar. 3 mannen doen gek na de dood van een vriend.. Ze blijven continu op, spelen basketbal, zingen liedjes in een restaurant en vertrekken dan naar Londen waar ze wat akkefietjes met wat dames beleven.. Klinkt eigenlijk als een supergoede film zo, maar dat is 't toch niet.

This Is England
Deze is wel erg leuk. Begint al geniaal met Toots and The Maytals 54 46 wat allerlei jaren '80 journaalbeelden gebruikt. (Veel Maggie dus, die trouwens best een sexy ol' lady is) En veel Falklands ook. (bijzonder fascinerende nutteloze oorlog altijd) Maar goed eh Olaf zei het allemaal al wel. Audio Bully-eikeltje van 12 goes skinheads.. Eerst met de coole, waarvan de leider trouwens niet bepaald flawless is, ik bedoel waarom informeert hij de moeder van het jongetje niet als die gaat optrekken met de BNP-aanhang.
Oh enneh het geen Paki maar een Jamaicaan waarmee Combo het jointje zat te roken.. En het mooie aan die scene was natuurlijk de grijns van de Jamaicaan als hij voor zichzelf bevestigd ziet wat hij al wist.. Combo is een fascist.
Ook de meest smakkende zoenscene ever trouwens in deze film.
En leuke hoedjes.

Everyone Says I Love You
Eerste half uur dacht ik jaaaaa heel goed. Daarna komt er toch een behoorlijke dip, musicals je moet toch echt van zeer goede huize komen om ze lang leuk te houden. Ook jammer dat Edward Norton niet wat meer in beeld is. Niettemin genoeg leuke grapjes, over een Lib-Dem echtpaar (onder wie stille Woody Allen-held Alan Alda) met een Republikeinse zoon (dat blijkt een reden te hebben)

Ludo, Thursday, 4 October 2007 07:21 (sixteen years ago) link

Volgens mij is Husbands niet eens officieel uit op dvd. Of heb ik iets over het hoofd gezien?

This Is England hoop ik binnenkort in de (cult)videotheek aan te treffen. De Britse dvd is net uit. De film gaat bizar genoeg niet in Nederland draaien, terwijl ik alleen maar positieve dingen over deze film hoor, zowel hier als elders op internet.

Vido Liber, Thursday, 4 October 2007 08:49 (sixteen years ago) link

jep This Is England had echt niet misstaan in de arthouse-bioscoop.

Husbands is inderdaad niet op dvd te krijgen. Ik keek naar een, qua beeld verder prima, versie met ingebakken Franse ondertitels, wat hilarisch was op het enige moment dat er WEL Frans wordt gesproken :) (weg ondertitels)

Ludo, Thursday, 4 October 2007 09:04 (sixteen years ago) link

Trois Couleurs: Rouge
Met gemak het beste deel van de trilogie.. Plaats van actie ditmaal: Zwitserland (Geneve) Da's in elk geval Franser dan Polen. Een model rijdt een hond aan (bloed: rood!) en sluit min of meer vriendschap met zijn baas een oude man die voornamelijk de telefoongesprekjes van de buren afluistert. Best mysterieus allemaal, zonder dat de antwoorden die wel komen nu zo schokkend zijn. Simpelweg qua sfeer dus de beste van de drie. Het einde waar de drie films in de laatste 3 minuten toch nog (en zeer geforceerd, om niet te zeggen vreselijk flauw) bij elkaar komen, zegt wel wat.. Het blijven drie afzonderlijke films, die niet meer dan redelijk zijn.

Un Long Dimanche de Financailles
Ik heb Jeunet's versie van Alien niet gezien, maar dat is ook een van zijn mindere films. Audrey Tautou onderneemt een nogal ingewikkelde speurtocht naar wat er is gebeurd met haar vriendje, in een loopgraaf tijdens de 1e wereldoorlog. Nou het einde is dan wel te redden.. en daartussen zit heel veel voice-over en mensen die dingen vertellen. Het verhaal wilde me maar niet echt pakken.

Planet Terror
Grindhouse blijkt dus niet als duo op dvd te verschijnen. Wat de positie van de film in IMDB's top 250 en wel heel Amerikaans feestje maakt. Nu stond deze er ook los in.. En het eerste half uurtje ofzo lijkt dat logisch (althans, vergeleken met Death Proof) de film loopt gewoon wel lekker. Met een creepy dokter, zombies en raststatte-eigenaar op zoek naar de beste barbecue-saus. Daarna begint het bloederig te worden. Als een computerspelletje. Splatsj. Flatsj. Boem. ZZZZZ. Grappig is dat Tarantino met de jaren vadsiger is geworden (hij heeft een matige cameo) en dat past wel bij deze duo-film. Hamburgervermaak.

Providence
Wat intellectueels dan nog. Een oude zieke schrijver heeft koortsachtige dromen. (Hij denkt ondertussen na over een roman) Er is iets met een weerwolf, een advocaat (Bogarde), zijn vrouw die vreemd (wil) gaan (I am fucking construction!) en meer. Niet na te vertellen maar zeker het eerste uur kan ik de filosofietjes allemaal net volgen.

Ludo, Monday, 8 October 2007 07:24 (sixteen years ago) link

maar dat is ook een van zijn mindere films.

dit (aka Financailles) natuurlijk :)

Ludo, Monday, 8 October 2007 07:24 (sixteen years ago) link

Ik heb Jeunet's versie van Alien niet gezien

Dat is een goede Jeunet, maar niet zo een goede Alien.

Martijn ter Haar, Monday, 8 October 2007 18:33 (sixteen years ago) link

Jeunets Alien vooral zien in de lange versie, al was het alleen al vanwege het magnifieke openingsshot. Van de vier Aliens is het inderdaad de minste.

Vido Liber, Tuesday, 9 October 2007 07:55 (sixteen years ago) link

En net als je denk dat Vidoliber en vrouw bevallen zijn van een drieling en de filmconsumptie moet worden teruggeschroefd tot "een paar keer doordeweeks een film", hamert hij opeens nog een vlijmscherpe nagel de kist van Duska in. Heb me lekker zitten ergeren aan de recensies in nrc en volkskrant. Man wat een welwillendheid en mededogen. Was dit amerikaans geweest, dan hadden we het geweten. Dan zijn er nog filmmakers die durven te beweren dat critici extra hard zijn voor Nederlandse cineasten. Goed, we gaan La Nuit Americaine doen...

Olaf K., Wednesday, 10 October 2007 18:44 (sixteen years ago) link

De Filmkrant was ook veel te mild. Desondanks... een Oscarnominatie zou toch wel eens lastig kunnen gaan worden.

Vido Liber, Wednesday, 10 October 2007 21:33 (sixteen years ago) link

La nuit americaine (Truffaut, 1973). Film over film maken, wat erbij komt kijken, hoe mooi het vak is en wat er zo allemaal fout kan gaan. Heel wat. Dit is allemaal gegoten in een stijltje dat verdacht veel lijkt op Dynastie, inclusief fletse kleuren. Beetje over the top, zodat film en werkelijkheid dichter bij elkaar komen te liggen en het laat zien dat deze mensen in en voor de cinema leven. Vermakelijk vond ik het. Living in oblivion vond ik vermakelijker. Had hier beduidend meer, en wat artistiekers, van verwacht.

Cleo de 5 a 7 (Varda, 1962). Ja, dit lag me wel! Twee uur uit het leven van een verwend zangeresje die al haar hypochondrische talenten rechtmatig mag inzetten omdat ze op een uitslag van een kankeronderzoek wacht. Uiteraard zijn deze twee uur een scharnierpunt in haar leven. De pruik gaat af en ze stapt het leven in, met voorzichtige passen. De film doet in heel veel denken aan vroege Godards (met name Masculin/feminin: zwart-wit geschoten, door elkaar lopende conversaties, etc. Maar dit was aanzienlijk beter te pruimen, omdat het een simpel verhaal vertelt en vorm en inhoud hand in hand gaan, waardoor de film voor mij wars blijft van modieus gedoe. En men wauwelt ook een stuk minder. Gemaakt door een vrouw, misschien dat dat scheelt.

Amarcord (Fellini, 1974). Prachtig meeslepend portret van een Italiaans dorpje met de focus op een opgroeiende jongen, Fellini’s alter ego. Verder zijn er Gradisca, het lekker wijf van het dorp, de gekke oom die tijdens een dagtripje de boom niet meer uitkomt, de seksueel ontwakende vrienden en wat al niet. Fellini schildert het leven als een bonte kermis en voert een stoet aan gekke types op die, als je eenmaal in de film zit, niet eens karikturaal zijn. En af en toe gebeurt er wat magisch. Een pauw in de sneeuw bijvoorbeeld. Fellini’s levendige stijl en focus op originele en daardoor levensechte details heeft veel navolging gekregen, zo zie ik nu. Men neme Sergio Leone (het jeugd-gedeelte uit Once upon a time in America, of Kusturica. Prachtige muziek ook. Net als Otto e mezzo vind ik deze lichtjaren beter dan La dolce vita.

Olaf K., Wednesday, 10 October 2007 22:07 (sixteen years ago) link

ik spitte de VPRO/Volkskrant cinema site om, naar de 4-sterren recensies van dit jaar. Waren er dus gigantisch veel. Lekker mild inderdaad. (en dan waren er ook nog wel wat 3-sterren films die me de moeite lezen)

dus here we go.

The Illusionist
iedereen zal wel gestoord worden van The Prestige-vergelijkingen. Dus o m 't kort te houden. Deze legt 't af. Waarom? (maandag wist ik 't nu is het alweer weggezakt) The Prestige heeft talloze plot-twists, The Illusionist 1 hele irritante. (Want deze twist had ik halverwege afgedaan als fijn dat ie niet kwam, want hij is heel voorspelbaar) Punt is dat The Prestige met een creepy verklaring voor een goede truc komt en The Illusionist juist, meer in lijn eigenlijk met het beroep, geen verklaringen geeft, hoe de grote goochelaar (Norton) zijn bovennatuurlijke truc doet. Kweenie of dat helemaal helder is. Ander klein puntje is dat The Illusionist meer een soort historische film is met veel sepia-kleurenfilters en The Prestige een soort bizarre parallele wereld.

Indigenes
Ja ik zal mijn gebruikelijke riedel over oorlogs-films en hoe je toch in je oordeel beinvloed wordt door de heldendaden, niet houden.
Deze film heeft een boeiende politieke bodem, omdat het dus (het moge bekend zijn) gaat over Franse kolonialen die als kannonnenvoer dienen :( en sowieso gediscrimineerd worden, tot ver na de oorlog..)
Film had een behoorlijk lage score vond ik op IDMB. (krappe zeven, terwijl ik dacht: nah kan best met Saving Private Ryan door een door) Maar de echte oorlogsfilmsliefhebber kan natuurlijk niet tegen geweertjes die niet uit die tijd kwamen en nog erger dat een van de soldaten zijn ene arm niet kon gebruiken: (da's de groentejongen uit Amelie)

The Curse of The Jade Scorpion
Woody-woensdag tussendoor. Dit vond ik een absolute meevaller! Maar ik was ook al fan van Scoop. Deze film is nog een stuk beter, Woody is qua wisecracks echt heel goed op dreef. Ik heb keihard gelachen. Zijn tegenspelers hebben helaas niet verder doet "mislukken" (of doet zakken naar een zesje) is het plotje.. Draait om hypnoses. Tsja. kinderfilmpje.. eigenlijk.
Doodzone, want Woody in de jaren '40 als detective voor een verzekering is best briljant en hij lijkt met zijn grijzere haren op Piet de Visser. (de voetbalscout)
oh las vlak voor ik de film zag dat Charlize Theron gekozen is tot mooiste vrouw van de wereld o.i.d. (Ik wist niet wie dat was) Ze komt hier langs als Kim Basinger-achtig Femme Fatale (nou ja nou ja), maar eigenlijk is een van de secretaresses op kantoor veel knapper. (geloof dat het Kaili Vernoff is)

Ludo, Thursday, 11 October 2007 07:22 (sixteen years ago) link

nah nalezen lijkt me een goed idee maar goed het forum is toch leeg..

deze zin is half weggevallen:

"tegenspelers hebben helaas niet Woody's komische timing, wat de film verder doet "mislukken".. etc. :)

Ludo, Thursday, 11 October 2007 07:25 (sixteen years ago) link

Na 800 jaar eindelijk maar eens bittorrent geinstalleerd. Je moet die glasvezel toch ergens voor inzetten. En ik zat al een tijd te wachten totdat iemand op Joox eens Derrida zou plaatsen. Gebeurde niet en nu had ik hem zo binnen.

Nou goed Derrida (2002), docu van Kirby Dick en Amy Ziering Kofman over de gelijknamige filosoof. De commentaren van deconstructie-snobs waren vrij negatief dus viel de film erg mee. Mooie beelden met citaten uit zijn werk afgewisseld met 'Gouden Kooi'achtige momenten en razend interessante interviewfragmenten ("wie zou uw filosofische moeder zijn?" JD helemaal onder de indruk: "dat is een goede vraag. Een hele goede vraag.")

Het beste is een extra waar Derrida met de makers na de eerste vertoning vragen van het publiek beantwoord en plotseling een soort Franse Woody Allen blijkt te zijn.

volgende: No Maps for These Territories over William Gibson.

OMC, Thursday, 11 October 2007 07:47 (sixteen years ago) link

@Ludo: het forum is leeg, maar het Filmforum gaat lekker z'n gangetje. Keep them coming.

Jindabyne (Ray Lawrence, 2006) – de regisseur van de beheerste thriller Lantana (2001) komt vijf jaar later weer sterk voor de dag met Jindabyne, vernoemd naar een Australisch dorp dat tegenwoordig verborgen ligt onder een meertje. Het schijnt dat de spits van de kerktoren wel eens boven het wateroppervlak uit komt. In de film komt ook veel naar het oppervlak bovendrijven, niet alleen het lijk van een jonge vrouwelijke Aboriginal, maar ook de opgekropte emoties van de families die bij de vondst van het lijk zijn betrokken. Laura Linney is zoals gebruikelijk weer uitstekend en Gabriel Byrne speelt zowaar een keer niet op de automatische piloot. Gebaseerd op So Much Water So Close To Home van Raymond Carver, een verhaal dat ook gebruikt is voor Short Cuts (1993) van Robert Altman.

Vido Liber, Thursday, 11 October 2007 08:24 (sixteen years ago) link

ah de rivierscene, die beelden uit Altman-films blijven goed hangen. Dacht laatst nog ineens aan die rare celliste en haar moeder.

Ludo, Thursday, 11 October 2007 09:58 (sixteen years ago) link

Zabriskie Point (Antonioni, 1970). Interessante film, waar ik niks van wist eigenlijk. Zijn enige Amerikaanse film dus. En totaal geflopt, zowel bij publiek als critici. Ik zal niet zeggen dat ik de film in alle details begrepen heb (Antonioni kijkt wel uit voor zo’n mogelijkheid), maar ik heb er wel een idee van. En dat idee strookt totaal niet met de acht negatieve recensies die ik na het zien van de film heb gelezen. De film vertelt het verhaal van jeugd tegen het establishment en begint met studentenstakingen, waarbij een politieagent omkomt. Een student die aanwezig is maar niet geschoten heeft vlucht met een gestolen vliegtuig de woestijn in, waar hij een meisje ontmoet dat spijbelt van haar werk (bij een vastgoedmegalomaan) om een collega te ontmoeten voor meditatie. De twee worden verliefd, uitmondend in een (kennelijk) beroemde scene waar het tweetal rollebolt op de bodem van een droogliggende rivier. Menig critici heeft de film, zo schat ik in, op willen vatten als een poging inzicht in Amerika te krijgen en volgens hen slaagt de film er niet in verder te komen dan clichés van het type “geld en commercie corrumperen” en zijn de vrijpartijen potsierlijk (zie Roger Ebert). Volgens mij gaat deze film helemaal niet over Amerika per se, en al helemaal niet over geld. Zoals altijd kijkt Antonioni meewarig en beducht tegen veranderingen aan. Dat de industrielen en vastgoedmakelaars niets goeds in de zin hebben geloof Antonioni wel, dat heeft zijn interesse niet eens. Maar de studenten weten het ook niet en kramen toch weinig zinnigs uit. Het verliefde paar dat de heksenketel ontvlucht komt teleurgesteld uit respectievelijk het bedrijfsleven en het studentenleven en besluit het ultieme geluk dan maar te vinden in de woestijn, de doodste plek in de VS, om daar te rollebollen in een droogliggende rivierbedding, waar plotseling een heel legioen mensen naast gaat liggen op muziek van Pink Floyd. Potsierlijk? Cynischer kun je het hippie-ideaal niet uitbeelden wat mij betreft. Kortom, Zabriskie Point lijkt me onbegrepen op een Starship Troopers-niveau. Helemaal geslaagd vond ik de film ook niet. Hij is niet heel meeslepend, hier en daar wat te schreeuwerig, en de verhaallijn had wel kunnen opknappen van een extra lezing. Maar ja, wel een interessante film.

Olaf K., Thursday, 11 October 2007 20:32 (sixteen years ago) link

Zabriskie Point lijkt me onbegrepen op een Starship Troopers-niveau.

Correct. Zit ook veel napraterij tussen heb ik inmiddels gemerkt.

Die hele beginscene torperdeert toch eigenlijk die hele marxistische studenten scene. Wordt door de hoofdpersoon in een als ik me niet vergis vrij coole oneliner ook even uitgespelt.

Wat ik altijd een hele creepy scene heb gevonden is wanneer die kinderen langs de vrouwelijk hoofdpersonage rennen.

Vraag me soms af of die vrijscene in de woestijn zo sullig is geworden omdat de FBI daadwerkelijk Antonioni in de gaten hield en er geruchten gingen dat hij een orgie ging filmen...als dat nou met de intensiteit was gegaan van zijn Z/W films, maar misschien kon hij vervreemding beter aan?

Het einde blijft wat mij betreft nog steeds onovertroffen, vooral als die schreeuw van Roger Waters erin knalt.

OMC, Thursday, 11 October 2007 21:30 (sixteen years ago) link

en zijn de vrijpartijen potsierlijk

vind Ebert altijd he. Hij is als het personage uit The Purple Rose of Cairo. Na de eerste zoen (of nee zelfs de beweging ernaar toe) een fade-out graag. ;)

Ludo, Friday, 12 October 2007 07:17 (sixteen years ago) link

de woestijn, de doodste plek in de VS - om precies te zijn Death Valley, de laatste schuilplek van Charles Manson en zijn 'familie', de man die het hippie-ideaal definitief om zeep hielp. Die plek is inderdaad niet toevallig gekozen.

Vido Liber, Friday, 12 October 2007 09:12 (sixteen years ago) link

Bobby
tsja. ensemble-films zijn meestal wel geinig, maar deze is toch wel mislukt te noemen. Wat een cast, maar wat een dramatisch acteren.. En vooral de dialogen zijn hopeloos, wat natuurlijk extra sterk opvalt in een Amerikaanse film. Met name Elijah Wood en Lindsey Lohan zijn tenenkrommend. (en dat ligt dan dus met name aan de pathetische dialogen die de 2 in de mond gelegd krijgen)
Uiteindelijk blijven van al die personages (10 ofzo) uiteindelijk alleen William H. Macy en vooral (!) Sharon Stone overeind. Hij gaat vreemd en zij is kapster in het hotel, waar alles om draait.
De film is ook zzzzzoo politiek correct. De wijze "afro-Amerikaan" komt langs.. En een van de Mexicaantjes waarover hij de scepter zwaait is zo onder de indruk van zijn wijsheid dat hij hem zijn tickets voor een belangrijke baseball-game schenkt. Yeah right.
Enige wat de film goed doet, is het slot. Bobby Kennedy komt aan in het hotel en wordt neergeknald, de film mengt archiefbeelden met de acteurs en dan wordt het toch nog best spannend. (Ondertussen horen we Bobby speechen. wat een propaganda eigenlijk)

Little Children
Ik zat te denken. Zou voice-over meer en meer geaccepteerd worden dankzij het succes van die literaire luisterboeken? Little Children doet in elk geval een poging tot literaire voice-over, wat in 't begin leuk is en later vooral vervelend.
De film is wel redelijk goed. Het leven in de suburbia, da's altijd goed voor wat verborgen waanzin. Dit keer zelfs met een groot "Todd Solondz-achtige nee trui over je hoofd ik wil dit niet zien"-gehalte. (met een pedofiel enzo)
Eindelijk is wel wat gehaast en ook een tikkeltje onbegrijpelijk, ik zie eigenlijk niet in waarom het personage van Kate Winslet zich nu ineens in haar lot schikt.

Flandres
Oef! Aargh! Kan door in de categorie allerslechtste films van het jaar. Het begint als het arthouse cliche, voor er 10 minuten (en 20 woorden) om zijn (of gesproken) graag vrouwelijk naakt + onhandige seks.
Het draait om een driehoudsverhoudinkje, dus het wachten is op geweld. Dat komt er, maar (en de film lijkt een beetje met het cliche te spelen) niet zoals je verwacht. We krijgen een oorlogsfilm. Que!? En een slechte ook nog. De Franse soldaten (welke oorlog is het eigenlijk?) banjeren door Afghanistan-achtig gebied ondertussen veranderend in de 10 kleinde indiaantjes en wat zinloos geweld plegend. Je kan me veel vertellen, maar ze lijken geen plan te hebben en geen leider, er is geen communicatie met een basis, o.id.. iets wat je in een modern leger toch wel mag verwachten. (op een gegeven moment wordt er eentje afgeknald, komt er een helicopter het lijk oppikken, maar die lijkt het rest van het bataljon gewoon doorsjokken?!)
Dan keert de film terug naar Flandres waar het meissie ondertussen gek is geworden (hopeloos geacteerd) en we toch nog een Hollywood-einde te zien krijgen.. Zucht.

The Last King Of Scotland
Effortlessly good, ofzoiets. Schots eikeltje vertrekt voor de kicks naar Oeganda, wordt daar ingepalmd door Idi Amin. (toch wel begrijpelijk, zo'n uniform en machtig mens die je ziet zitten, ik begrijp het wel) maar ja dan zit ie dus in de penarie, want moet ie een barbaars regime een beetje gaan zitten verdedigen/in stand houden.
Het is een "mooi" verhaal en zijn ontsnapping is ook best geniaal. (ik neem aan dat ie daarna de Palestijnen jarenlang financieel heeft ondersteund)
Qua film is de muziek misschien wat te overdreven, van die orkest-bombast..

Ludo, Monday, 15 October 2007 07:23 (sixteen years ago) link

Flandres zo slecht? Dan heb je Bruno Dumonts vorige film Twentynine Palms (2003) zeker niet gezien ;-)

Vido Liber, Monday, 15 October 2007 13:44 (sixteen years ago) link

ik zal 'm op mijn lijst zetten!

..

oh nee toch maar niet :)

5 sterren in de Volkskrant. zeker van diezelfde gast die Batalla En El Cielo op een had staan in zijn jaarlijstje.

Ludo, Monday, 15 October 2007 18:51 (sixteen years ago) link

Bedazzled - Harold Ramis
Over het plot valt niet veel te zeggen
Een dook (Brandon Frasier) krijgt - wanneer deze verzucht er alles voor over te hebben iets te krijgen met een leuk meisje waar hij een geruime tijd verliefd op is - 7 wensen van de duivel (in de aantrekkelijke vorm van Liz Hurley) in ruil voor zijn ziel.
Tuurlijk wenst hij een leven met het het leuke meisje, maar dat pakt telkens verkeerd uit.

Het plot is niet origineel en de uitwerking ook niet echt, maar Brandon Frasier is werkelijk HILARISCH!.
In tijden niet zo hard gelachen als met deze film en dat terwijl ik deze al een keer gezien had.
Aanrader, alleen maar om Frasier.

Zatoichi - Takeshi Kitano
Je moet het allemaal maar aannemen: een blinde onoverwinnelijke samourai die vijanden moeiteloos in mootjes hakt.
Ik slik het allemaal voor zoete koek en kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen.

De film zit vol met clichés.
De gebruikelijke wraakoefening, dit maal als subplot behandeld
De vanzelfsprekende 'cool' van de held, die ook handig in gokspelletjes blijkt te zijn

Maar de fotografie is bijzonder, de verstilde beelden die kenmerkend voor Kitano zijn, alsof de film even op pauze is gezet om op een lichte manier even iets te onderstrepen.
Een subtiele interactie tussen muziek en beeld, sferisch zonder kitscherig te worden.
Ook de 'knullige' humor is weer aanwezig, bij vlagen is de film bijzonder geestig.

Wat deze film echter onderscheidt van zijn vorige films is het gebruik van geweld dat deze keer, op een aantal momenten, minder terloops is.
Enkele vechtscenes zijn veel grootser uitgewerkt en alleen de muziek, die daarbij nogal 'understated' is, lijkt er dan voor te waken dat het verzandt in typische Hollywood bombast.

Kritiepunt:

***SPOILERS***
Tegen het einde word ik geconfronteerd met een ontknoping (en later nog 1) waar ik helemaal niet op zat te wachten en die de 'flow' van de film geweld aandoet.
Alsof iemand op het allerlaatste moment nog even iets toevoegt: "..oh en overigens nog het volgende..."
Ik nam het voor kennisgeving aan.
...en de dans aan het einde van de film is bijzonder vervelend...

arnout, Tuesday, 16 October 2007 15:54 (sixteen years ago) link

>>Aanrader, alleen maar om Frasier.

Niet alleen maar; ik citeer met instemming Stephanie Zacharek (Salon.com):

"It doesn't hurt that Elisabeth Hurley is pure pleasure to look at, pulling off one scrumptious visual joke after another. It's worth seeing "Bedazzled" for her outfits alone: glam rock-chick red fur coats with coordinating stiletto boots and slithery liquid evening dresses. (Because she's the devil, she doesn't even have to wait until a scene is over to get a costume change.)

Those afflicted with a weakness for the fair sex are hereby warned: At the screening I attended, several men in the balcony had to be revived with smelling salts after Hurley made an appearance as a substitute teacher at a boys school, wearing a tartan minikilt with tall high-heeled boots."

keeskist, Tuesday, 16 October 2007 20:58 (sixteen years ago) link

Bande à part. 15 jaar wil ik die **** film al zien, maar nee hoor, nooit in een videotheek te vinden, DVD al jaren uit en niet meer verkrijgbaar. Dus dan neem ik het recht maar in eigen handen. :)

Afijn, stroef begin. Een ritme dat steeds lastiger wordt na mate de jaren verstrijken en toch, toch inderdaad zoiets als een klassieker. Veel moois zit in de details en de rest in de terecht beroemd geworden scènes: de Louvre race (die wel heel kort is), het "In the Morning" dansje en eigenlijk het mooiste, Odile's treurige liedje in de metro. Arthur (Claude Brasseur) is best wel een sadistje, dus is het terecht dat nerdy Franz (Sami Frey) met Odile eindigt. Anna Karina kunnen we opnieuw concluderen heeft de mooiste jukbeenderen uit de filmgeschiedenis.

Zeker niet mijn favoriete Godard, maar toch een eervolle plaats 5 achter Weekend/Une Femme.../Pierrot.../Alphaville. Binnenkort maar eens La Chinoise ophalen.

OMC, Tuesday, 16 October 2007 21:11 (sixteen years ago) link

lol@ die quote van keeskist.

de plot outline van Bande klinkt ook best tof.. "Two crooks with a fondness for old Hollywood B-movies convince a languages student to help them commit a robbery"

(ik begin Besson en Godard door elkaar te halen)

Ludo, Wednesday, 17 October 2007 07:46 (sixteen years ago) link

Ja, eigenlijk is het gewoon een hommage aan de film noir maar dan op zijn Godards.

(ik heb...uch...volgens mij nooit wat van Besson gezien. :)

Trouwens even praktische vraag: hoe kijken jullie al je rips? Zitten jullie op de computer te turen of branden jullie de films naar cdr/dvd om op tv te kijken? Of direct van comp naar tv?

Ik leid namelijk aan Ter Haariaanse paranoia tov van cdrs die mijn collectie vervuilen en ik zie opeens al weer een stapeltje films verschijnen.

OMC, Wednesday, 17 October 2007 08:02 (sixteen years ago) link

Ik ben waarschijnlijk de enige die zijn films netjes huurt of koopt.

Nu we het toch over Franse cinema hebben:
Ne Le Dis A Personne oftewel Tell No One (Guillaume Canet, 2006) – lekker complexe thriller naar een boek van de Amerikaanse bestsellerauteur Harlan Coben. Acht jaar na de moord op zijn vrouw Margot krijgt kinderarts Alexandre Beck een mailtje waaruit blijkt dat ze waarschijnlijk nog leeft. In zijn zoektocht naar wat er op de fatale avond daadwerkelijk heeft plaatsgevonden wordt hij zowel door de politie als door criminelen tegengezeten. Regisseur Canet (zelf te zien in een korte rol) neemt rustig de tijd om ons een blik in het innerlijke van de wanhopige maar doorzettende Beck (een uitstekende vertolking van François Cluzet) te gunnen en geeft slechts mondjesmaat de broodnodige informatie voor het oplossen van de puzzel. Halverwege de film zorgt een zenuwslopende achtervolging opeens voor veel vaart en extra spanning, waarna pas in de laatste minuten alles op zijn plaats valt en je de rest van de avond nodig hebt om werkelijk door te hebben wat er nu allemaal gebeurd is. De bekendste namen in de cast zijn Kristin Scott Thomas en Jean Rochefort. De film werd dit jaar in vijf categorieën voor een Cesar genomineerd en won er vier (beste acteur, regisseur, montage en originele filmmuziek).

Vido Liber, Wednesday, 17 October 2007 08:19 (sixteen years ago) link

Ik huur en koop ze ook netjes, als ze verkrijgbaar zijn, maar gisteren viel ik toch weer van mijn stoel toe ik zag dat Angel's Egg via een torrent werd aangeboden, dan ga ik niet wachten tot die een keer in 2145 wordt uitgebracht.

OMC, Wednesday, 17 October 2007 08:47 (sixteen years ago) link

mijn schuldgevoel is drastisch afgenomen het laatste jaar.. gewenning ofzo. nu is films downloaden net zoiets als mp3's downloaden, doodnormaal en nagenoeg net zo snel. (dat de industrie eraan gaat zien we later wel weer)

maarreh ik kijk die dingen op mijn laptop, met redelijk groot scherm, weidse landschappen zullen niet zo indrukwekkend zijn als in de bios, maar meestal heb ik niets te klagen. En ik heb geen dvd-brander. Bovendien zijn dvdr's ook best duur, met name in acht genomen dat ik een film hooguit 2x zie. (en met mijn kijktempo zou dat in de 10000 euro's lopen, wat de industrie misschien wel zou redden ;) )

misschien is een rewritable drvdr iets? of zou dat niet bestaan..

Ludo, Wednesday, 17 October 2007 09:18 (sixteen years ago) link

Mmm, maar je kan die files ook op een gewoon cdrtje schrijven, die pakt mijn dvdspeler gewoon, ik sta zelfs te kijken van de kwaliteit en mompelde toen nog iets van "lang leve het internet!"

OMC, Wednesday, 17 October 2007 11:26 (sixteen years ago) link

Ik heb laatst een groot computerscherm gekocht waar ik heel erg tevreden over ben (Samsung 22" LCD). Omdat ik daar zoveel tijd achter spendeer (en omdat ik nooit tv kijk haast, dat ding is dus heel klein). Ik brand alle goede films die ik gezien heb (en gooi de matige en slechte weg) als dvd-rom (da's ong. 5 films op een schijfje van een euro) maar dat is meer een raar soort bewaren dan iets anders. Ik overweeg gewoon een terabyte te kopen eerlijk gezegd. Ik brand dus nooit om iets te bekijken op een dvd-tv setting, aangezien ik alleen maar ellende verwacht met codecs en ondertitels.

Weinig gezien. Afgezien van The office (helemaal) alleen Duck Season (a.k.a. Temporada de patos, Embcke 2004), een alom geprezen maar tegenvallend lo-fi arthouseniemendalletje uit Mexico over een paar jongeren en een pizzakoerier die zich op zondagmiddag vervelen. Dat vervelen kwam goed over. Over eenden gesproken: ben begonnen aan seizoen van The Sopranos, inclusief de aleens eerder geziene eerste zes afleveringen. Eerste aflevering is al helemaal raak, wat mij betreft. Gangster die bij psychiater belandt nadat de eenden uit zijn zwembad zijn uitgevlogen: menig gevierd regisseur zou met een slechter uitgangspunt aan het draaien gaan.

Olaf K., Wednesday, 17 October 2007 11:41 (sixteen years ago) link

Ik ben ook geneigd ze te branden (op dvd), maar eigenlijk slaat het nergens op omdat ik al genoeg heb wat ik nog moet kijken, laat staan dat ik iets nog eens kijk. Maar ja... beter mee dan om verlegen.. of zo. :)

Martijn Busink, Wednesday, 17 October 2007 12:36 (sixteen years ago) link

Duck Season - inderdaad zo'n film waar je een paar jaar later van weet dat je 'm ooit gezien hebt, maar die blijkbaar teveel heeft voortgekabbeld om ook maar enig spoor te hebben achtergelaten in het geheugen.

Alles Is Liefde – en dat viel behoorlijk mee. De plotafwikkeling gaat behoorlijk voorspelbaar volgens het boekje en alles loopt natuurlijk goed af, maar dat hoort nu eenmaal zo in een romcom. Het verhaal verrast niet, maar de dialogen en de enkele sterke oneliner vergoeden veel (al zitten de meeste daarvan al in de trailer). Net als de Britse voorbeelden ook hier bruiloften en begrafenissen en veel misverstanden in de liefde. De Sinterklaasviering is een van de minst romantische jaarlijkse gebeurtenissen in Nederland en juist omdat het niet voor de hand ligt een grappige achtergrond voor het verhaal. De openingssequentie wordt dankzij scherpe montage heel vlot neergezet, al zijn dan nog niet alle belangrijkste personages geïntroduceerd. Michiel Romeyn is niet alleen de rode draad, maar ook het warm kloppende hart van de film. Die man hoeft weinig te doen om sympathie te wekken. Carice van Houten en Daan Schuurmans hebben weinig tijd nodig om hun rollen emotionele diepte te geven. Minder sterk: de lullo’s die De Vliegende Panters neerzetten, sommige bijrollen komen niet uit de verf (Marc-Marie Huijbregts is niet meer dan een typetje en Chantal Janzen is en blijft een pratende barbiepop) en natuurlijk Bløf (tweemaal maar liefst). Mijn excuus om de film te zien: omdat Indigènes zondagochtend in de Munt draaide, maar enkel toegankelijk bleek voor pashouders van AUB (o.i.d.) en ik niet van onverrichter zake huiswaarts wilde keren. Dus.

Vido Liber, Wednesday, 17 October 2007 14:11 (sixteen years ago) link

No Maps For These Territories dus. Docu-interview met William Gibson van een paar jaar geleden (dus voor zijn onwaarschijnlijk slechte Spook Country). Niet al te lang (ongeveer 45 minuten), leuk gefilmd (Bill zit in een limo te vertellen en de mix van beelden wordt steeds wilder) en met gewoonweg interessante inzichten in schrijven, technologie, steden, pornografie. Wel iets voor de VPRO al zenden ze dit soort shit niet meer uit (of misschien wel en let ik gewoon niet goed op. :)

Stond er eigenlijk van te kijken dat Gibson een roker is.

OMC, Wednesday, 17 October 2007 19:51 (sixteen years ago) link

grappig, dacht dat die Gibson allang het loodje gelegd had. (maar dat was K. Dick, I guess)

Ten Canoes
Zoveel voice-over dat het een luisterboek lijkt. De constructie is ook wel erg ingewikkeld, een verhaal in een verhaal met een daarboven staande verteller. ofzo. En God wat hebben die aboriginals flauwe humor. Niettemin, na een half uurtje winnen wordt het eigenlijk best geinig, met Rashomon-achtige "wat zou er gebeurd" zijn momenten. En een gepast einde, waar de verteller de kijker zelfs een beetje uitlacht. Tis me wat.

The Way I Spent The End Of The World
Imdb tipt Machuca als verwante film. Hebben ze gelijk an. Dit is de Roemeense versie. De film is wat te fragmentarisch, als er dan een ontsnappings-plot opduikt, wordt die eigenlijk al snel weer verlaten voor kleine sfeer-momentjes. Niettemin een fijne film waarin opvallend veel gezongen en gegeten wordt. (Dat laatste bracht me aan het piekeren of je in Hollywood films eigenlijk wel eens een knap meisje zit snoepen, maar goed) Ook kinderen spelen een volkomen natuurlijk rol in de film, met schoffies die plannetjes maken, dood willen, spioneren.. etc.

What's Up, Tiger Lily?
nog altijd geen Badly Dubbed Porn gezien op Comedy Central. Woody doet hier hetzelfde. (En zou hij de eerste zijn geweest) Hij heeft bij een Japanse film wat flauwe dialogen geschreven over eiersalades. Is het eerste half uurtje wel leuk..
Opvallend in het hele oeuvre van Woody is het ontbreken van naakt, welnu, dichterbij dan hier komt hij niet met een eindeloze reeks Japanse schonen. (wat het opeens logisch maakt dat hij later met zijn Koreeanse adoptiekind trouwde)

Ludo, Thursday, 18 October 2007 07:26 (sixteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.