Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

Ja, alle verdoezelingen, "mooimakerijen". leiden meteen tot "Zie je wel!".

Overigens is wiki weer gewoon een goede ingang:

http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Holocaust_denial#Use_of_gas_chambers

Over dat zyklon:
" Professor Jan Markiewicz, Director of the Institute of Forensic Research in Kraków, redid the analysis.[32] Markiewicz and his team used microdiffusion techniques to test for cyanide in samples from the suspected gas chambers, from delousing chambers, and from control areas elsewhere within Auschwitz. The control samples tested negative, while cyanide residue was found in high concentrations in the delousing chambers, and lower concentrations in the homicidal gas chambers. This is consistent with the amounts required to kill lice and humans"

Olaf K., Monday, 9 July 2012 20:51 (eleven years ago) link

En als je nog eens een dag hebt dat je denkt "ik voel me te vrolijk, ik heb een downer nodig" dan moet je de comments lezen.

Hier gaat het gelukkig best goed. Good points allemaal. :)

Martijn Busink, Monday, 9 July 2012 21:21 (eleven years ago) link

Overigens, als Cole in die Donahue show zit, is het 4 jaar nadat Markiewicz zijn onderzoekdeed (dat was in 1990). Dan geloof je dus gewoon wat je wil geloven.

Olaf K., Tuesday, 10 July 2012 05:42 (eleven years ago) link

Cutter's way, op een of andere manier enorm van genoten. Soort onontdekte parel in spé.

ik moest 'm met Franse ondertitels kijken, inderdaad echt een (leuke) film die stof ligt te vergaren, zelfs in de kelder van het internet.

Ludo, Tuesday, 10 July 2012 06:47 (eleven years ago) link

Çok güzel!

Martijn Busink, Tuesday, 10 July 2012 08:47 (eleven years ago) link

The Company of Wolves
Een van de vroege films van Neil Jordan, ruim voor zijn grote successen, is een grimmig sprookjesverhaal. Wat is dat toch met wolven, in mijn allereerste nachtmerrie stond er een giga-wolf op mijn bed... Hoeveel ouders zullen deze prent voor een prikkie ergens op de kop hebben getikt om de film net te vroeg (of net te laat) uit de dvd-speler hebben gehaald, ondertussen hun geschockeerde grut troostend, die dan 's nachts in hun bedje lagen te bibberen. Ja, dit is een Roodkapje filmpje, en nee, het is niet gezellig. De cameo van Stephen Rea wordt bruut verstoord als hij anatomisch bloederig plastisch in een wolf verandert. Enger dan álles wat er in An American Werewolf in London gebeurde. En dat is enkel nog het horror-aspect; in een sprookje kun je alles lezen (en dat doen symbolisten en Freudianen dan ook met plezier) en Jordan maakt Roodkapje hier tot een, eh, nét gerijpt meisje dat voor het eerst 'into the woods' gaat (eerst nog met haar vrindje, later alleen) waarna wolven ('hairy on the inside is worse than hairy on the outside) uit de bosjes springen om 'kusjes' te stelen. De 'lushe' bosmagie blijft hier wat achter bij Gilliams Brothers Grimm, maar verder doet Jordan hier niet voor Gilliam op dát niveau onder.

Mon Oncle Antoine
Heerlijke Canadese film. Het is dat de wereld van Louis Malle vaak zeer upper-class is, anders kon die vergelijking hier weer uit de kast. Romantisch, nostalgisch, zelfs een beetje sentimenteel, maar met zoveel klasse gedaan dat je vanzelf smelt. En dat terwijl het 'putje winter' is en de personages zich met flessen Bols door de ijsvlakten van Quebec slepen. In het begin lijkt het héle dorp onderwerp van de film, als een soort Winesburg, Ohio. We zien dan enkel nog flitsen. Een vader die met tegenzin in een of andere erts-industrie werkt, zijn arme kindjes, zijn frustraties. En in 'de bebouwde kom' de extended family van het enige winkeltje. (Een zaak in álles, van doodskisten tot bruidssluiers). Al snel concentreert de film zich vooral daarop. En da's niet erg. In de winkel treffen we een gladde bediende, met een oogje op de eigenares. Haar man is de Antoine uit de titel, een zuipschuit. Het mooist van alles zijn de 'kiendjes' natuurlijk. Het neefje is een vroegoud kereltje (Mitt Liv Sum Hund, maar dan een paar jaar later) in sommige shots lijkt hij wel 30, het zal zijn tanigheid zijn. Hij bewondert het inwonende meisje, en meer dan dat. De twee rollebollen op zolder, ergens tussen 'is het nou leuk, liefde of vind het meisje het vervelend'. Alles is ambigu, en dat geldt ook voor de relatie van de drie volwassenen in huis. Intussen zijn de kerstvoorbereidingen in volle gang, zelfs het openen van de versierde etalage is een waar evenement. Dit is een echte 'folk'-film, dus wordt er gezongen. In de tweede helft slaat de dood toe, en volgt voor Antoine en zijn neefje een barre louterende tocht, eindigend in een erotische koortsdroom. Van mij had het verwachte Truffautische 'freeze' (!) frame daar mogen komen. Het komt alsnog. Prima.

Cyrano de Bergerac
Dat Cyrano een schelmenroman is, had ik nog wel geweten. Maar een taalkunstenaar? MC Cyrano vecht hier wel wat battles uit met het zwaard, maar ondertussen (!) spit hij ook gewoon rhymes (stanzas, zo u wil) die allemaal eindigen op de stokregel-punchline. Als Cyrano niet aan het dissen is componeert hij petrarkische liefdesdichten, voor zijn onbereikbare liefde. (Zijn nichtje, of all people.) Zij is echter verliefd op een ander, dus verzint Cyrano een list. Als duo gaan ze het meisje te lijf, 'jij de looks, ik de woorden'. (Cyrano is gehandicapt, door een zeker uitsteeksel) Klinkt allemaal dolletjes, wellicht, maar ik vond het na 20 minuten (van de bijna 140) al wel mooi geweest. Shakespeare, schmakespeare, en de beelden zijn ook niet echt indrukwekkend. Gerard Depardieu leeft zich uit, zeker, maar heel veel meer personages naast hem ontstaan er in deze taal de force niet. Zijn nichtje is even goed met woorden, maar evengoed een leeg canvas waar Depardieu (en zijn even verliefde kompaan) hun verlangens op projecteren. Dit is zo'n film (en verhaal) waarin een stervend personage eerst nog even een speech van 40 minuten houdt.

Ludo, Thursday, 12 July 2012 06:57 (eleven years ago) link

Antione op de lijst. Company of wolves kon ik niet veel mee. Ik vond Jordans "Mona Lisa" overigens een fantastische film. Keer of drie gezien.

Mijn film van de week: California split van Robert Altman, die je weer het gevoel geeft dat Amerikaanse cinema amper beter wordt dan Altman in de 70s. Zo los, zo raar en toch zo echt. Een feest.

Olaf K., Thursday, 12 July 2012 07:57 (eleven years ago) link

Mona Lisa viel me een beetje tegen na http://www.criterion.com/explore/139-bill-hader-s-top-10 (daar had ik 'm geloof ik uit opgepikt) Wel een fantastische lijst van Bill Haden

Ludo, Thursday, 12 July 2012 08:12 (eleven years ago) link

"The hardest I ever saw my dad laugh [...]" :) (Bill Haden over Life of Brian)

Ludo, Thursday, 12 July 2012 08:14 (eleven years ago) link

Company of Wolves. Geweldige tienerhorrorfilm met zoiets als intelligentie. Was daar destijds echt zeer tevreden over. Mmm, ook meteen de enige film die ik van de man heb gezien.

Dit is zo'n film (en verhaal) waarin een stervend personage eerst nog even een speech van 40 minuten houdt.

LOL, ja conventies van de tijd hè. Vond ik als tiener ook een goede film.

OMC, Thursday, 12 July 2012 08:27 (eleven years ago) link

California Split - Hear! Hear! De film is officieel nooit in Europa op dvd uitgebracht en waarschijnlijk is dat de voornaamste reden waarom de titel zo zelden genoemd wordt als Altman ter sprake komt.

Vido Liber, Thursday, 12 July 2012 12:22 (eleven years ago) link

Ik had nog nooit van die film gehoord zelfs (terwijl ik wel gehoord heb van andere films die ik nog niet van hem gezien heb zoals Thieves like us). Wat is die Elliot Gould ook een held he, met zijn gemompel, weer net zo goed als in The long goodbye.

Olaf K., Thursday, 12 July 2012 12:37 (eleven years ago) link

nog één keer Strange Days nou, maar helemaal vergeten op te merken dat Angela Bassett déze sample verzorgd in die film: http://open.spotify.com/track/69eYIllJ8BVAsD65Ni15Sw

(ik denk eraan dankzij Froome's bigbeat hoofd)

Ludo, Thursday, 12 July 2012 19:26 (eleven years ago) link

Redline
Katsuhito Ishii dit keer in hoedanigheid van schrijver voor een redelijk bizarre anime. Gaat over racen en ik haat racefilms. Maar goed het speelt zich in de toekomst en al snel is het een en al bombast en overdrijving. Hoe snel gaan die auto's eigenlijk? Dat Ishii zich hier voor leende is niet zo raar gezien het gebruik van anime in zijn eigen films, hij houdt zich hier redelijk braaf aan conventies, met toch af en toe een Ishiiesque knipoog (neem alleen al de titel die gortdroog wordt opgezegd). Op het laatst is het een en al knallen en ontploffingen en fotofinish. Ik heb me vermaakt en het racemeisje is erg leuk.

Anchorman: The Legend of Ron Burgundy
Voor de volledigheid zeg maar, want ik heb hem na een kwartier uitgezet. Deze film wordt zo vaak aan gerefereerd als zijnde een lachathon dat ik het wel moest uitproberen. Toen die Vince Vaughn verscheen wist ik genoeg, die speelt echt alleen in flauwe nerdkomedies (en nu schijnen Jack Black en Ben Stiller later ook nog langs te komen. Pffff) Het probleem is: het idee is leuk voor een sketch van 5 minuten. Maar een hele film over zo'n dommige lokale Amerikaanse nieuwspresentator en zijn seksistische collega's?

OMC, Saturday, 14 July 2012 08:43 (eleven years ago) link

Anchorman scoort altijd (of die ene Grote Film Poll keer) erg hoog bij de collega's van ILX, maar die hebben dan ook geen smaak, i guess. (Zelf nooit gezien, 't zal ook niet gebeuren)

Ludo, Saturday, 14 July 2012 09:08 (eleven years ago) link

Black Moon
Zo doen we dat in de 70s, doen we helemaal niet moeilijk over. Whoah. Ludo nam hierboven al piekfijn het "plot" door. Het begin is prachtig, een soort Les Guérillères grimmige man-vrouw oorlog. Daarna gaat het knetterhard in surrealistisch modus. En dat mag ik graag. Zeker als droomlogica zo mooi wordt gebruikt dwz dat bizarre associaties bijna gewoon lijken. Uiterst originele film en wat een beelden! De tuin met dieren op het laatst. En ja, ook ik moest erg lachen om die omlaag vallende onderbroek (net als die klokken die ze allemaal uit het raam keilt).

Toch typisch al die websites die zweten om je allerlei suggesties te doen van "dan vind je dit ook leuk" en dan doet Ludo dat gewoon achteloos. :)

OMC, Saturday, 14 July 2012 22:07 (eleven years ago) link

https://s3.amazonaws.com/criterion_images/current/current_blackmoonfg.jpg

Hier kan ik dus nog dagen over mijmeren. Zo mysterieus, zoveel mogelijke betekenis.

leesvoer. Sowieso veel moois op die Criterion site.

OMC, Saturday, 14 July 2012 22:14 (eleven years ago) link

:)

waarschijnlijk zou men inderdaad alleen al op het thema 'melk' een 50 pagina dissertatie over die film kunnen pennen

Wat ik zelf vreemd vind is dat de beklemmende openingss-sequentie me altijd goed is bijgebleven, terwijl die toch even goed koddig is te noemen.

Ludo, Sunday, 15 July 2012 06:48 (eleven years ago) link

oh ik zie nu dat Nykvist de camera deed, dus tóch die Bergman connectie, mooi.

Ludo, Sunday, 15 July 2012 06:56 (eleven years ago) link

Wow, goede intuïtieve connectie, dude. :)

Dat oranje autootje maakt de opening denk ik koddig.

OMC, Sunday, 15 July 2012 07:17 (eleven years ago) link

Gezien mijn oude liefde voor Visconti en nu opbloeiende fascinatie met Malle moet ik duidelijk op zoek naar meer filmers van aristocratische komaf. ;)

OMC, Sunday, 15 July 2012 07:25 (eleven years ago) link

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Lina_Wertmuller_-_foto_di_Augusto_De_Luca.jpg

Lina Wertmuller, oftewel Arcangela Felice Assunta Wertmüller von Elgg Español von Braueich, nooit een film van gezien. Maar de posters bekijkende vrees ik het ergste

http://www.thebestfilms.net/wp-content/uploads/2010/03/Pasqualino-Settebellezze-19752.jpg

en dit zou over de jodenvervolging moeten gaan. Een soort Benigni wellicht, hahaholocaust

Ludo, Sunday, 15 July 2012 08:00 (eleven years ago) link

Ken ik! Fantastische film. Wellicht het meest ontroerende eindshot aller tijden.

[ik ontwaar een patroon]

OMC, Sunday, 15 July 2012 08:12 (eleven years ago) link

hm het picaresque zal wel meevallen dan. Ik zal 'm op de lijst zetten dannn

Ludo, Sunday, 15 July 2012 08:28 (eleven years ago) link

Je moet er van houden. Eerste denk je inderdaad lolocaust maar dat blijkt onterecht.

OMC, Sunday, 15 July 2012 08:30 (eleven years ago) link

The Ballad of Little Jo
Deze zeer fraai in beeld gebrachte western start mysterieus. Een vrouw (Suzy Amis) op weg, ze weet zelf niet waarnaartoe. Is ze op de vlucht voor de Amerikaanse burgeroorlog? Een marskramer neemt haar onder de hoede, maar da's, eh, tijdelijk. In een galante flashback zien we hoe ze aan het dwalen is geraakt. Toch had dat achterwege mogen blijven, want echt westerns is natuurlijk wanneer the man with name nor past ergens arriveert. Zo vergaat het ook Amis. Letterlijk. Ze verkleedt zich als man, en begint een nieuw leven in een goudmijnkampje. Ian McKellen heeft daar zijn eigen Aragorn-momentje (vanuit de duisternis van een café schiet hij de verdwaalde reiziger te hulp) maar ook hij ontpopt zich tot een viezige vrouwenhater. ('She wouldn't put it in her mouth!') The Ballad of Little Jo hapert voor het eerst als Amis een winterbaantje als schaapsherder aanneemt. Bon Iveriaans weg van iedereen, ze wordt flink bang gemaakt, maar vervolgens doet de film die expeditie af in één minuutje. Men krijgt haast, helaas. En prompt wordt de film erg episodisch, vol fijne flat characters, dat wel. (No pun intended.) Het wordt desondanks steeds ongeloofwaardiger dat de vermomming standhoudt. De spell wordt uiteindelijk gebroken door een Chinees, hier als het ware stand-in voor de indiaan. Sereen, Zen, daar wil de Blanke zich wel letterlijk en figuurlijk aan blootgeven.

Perfect Blue
Het blijft een onwerkelijk trekje hebben. Een tekenfilm voor volwassenen. Perfect Blue is een soort Psycho, maar dan in cartoon-versie. Die Japanners nemen het getekende genre bloederig serieus. In deze anime weer genoeg gepeins vanuit allerhande ramen, én (zoals eerder gesignaleerd) ook weer een jong meisje in de hoofdrol. Ze zingt in een K3-popgroepje, zonder grote successen, maar ook als mislukt pop idol kun je wel je centjes verdienen. Ik moest denken aan de reclameborden van Roodkapje die hier hangen, met in de hoofdrol Sita. Ooit een Idol met knalsingles, nu in een 'racketcentrum'... De entertainment-industrie wordt in het te korte (!) Perfect Blue fijntjes geschetst, ik had er nog wel twintig minuten carrièreplanning en onderhandeling met talent agentjes en producers bij willen hebben. Het hoofdpersonage wil wat anders, gaat acteren, en belandt vervolgens in haar eigen nachtmerrie. Dat begint er al mee dat ze als wannabe actrice eerst in 'foute' scenes moet spelen. ('Rape scene' bulderen de mannen op de set) Zelfs de sexy fotoshoot comes back to haunt her, in haar dromen. Langzaam begint het (dixit OMC) realiteitsneukerij-gedeelte, en dat is bijzonder gecompliceerd. Er beginnen wel dertig semi-imaginaire scenes achter elkaar, en steeds dacht ik dat het echt was. De twist aan het eind (met een vleugje Psycho dus) weet de boel niet eens definitief te verhelderen. Misschien had het zelfs met wat minder Se7en-geweld gekund.

Crocodile
Het debuut van Kim Ki-Duk heeft zijn gebruikelijke geweldsuitbarstingen (vooral tegen vrouwen) maar plaatst die in een nog rauwere setting dan gebruikelijk. We leven hier 'under the bridge' met een groepje zwervers. Alleen op de wereld. Een jongen – die net zo overdreven acteert als de Japanse stuiterbal in de treinenfilm – hosselt daar met zijn pa en opa. Als het tenminste zijn échte pa en opa zijn. Geld wordt verdiend met het verkopen van fotokopieën – van wát zien we niet, hier in Breda loopt altijd een vrouw met gekopieerde katten-tekeningen – en het bestelen van suicidalen, die 'r bij de rivier een einde aan hebben gemaakt. Op een dag redt de zwervers-pa een knappe vrouw. Verkracht haar, en nóg wil ze niet weg. Zij wordt de sister van de extended familie en brengt wat warmte. Zover dat ten minste kan. Maar net als de hosselaars wat 'ontdooien' (dat werd ook tijd, de woede-aanvallen werden wat repetitief) beginnen in de tweede helft van de film de politie en de maffia en rol te spelen. Hier verliest Kim Ki-Duk zijn kalme hand, in flitsen gebeurt er een hoop Beak Takeshi-grofs, maar ik voelde het niet meer. Wél nog de donkerste zwarte komedie-grap van het filmjaar gezien, nadat de opa op geheel eigen wijze een stations-koffiemachine heeft gerepareerd. Douwe Egberts aroma rood...

The Navigator: A Mediaeval Odyssey
En elke keer als ik aan Andrei Rublev denk wordt die film in gedachten weer wat mythischer – en dat terwijl ik er bij het kijken weinig van begreep. De vergelijking lijkt hier wat wonderlijk, wie op de poster afgaat vermoed een kinder-actiefilm met een middeleeuwsausje, maar 'this being cult' is het echt héél raar. Het begint al met een soort trailer vooraf. Dat blijkt later een visioen, waarna de film van kleur overschakelt op uiterst brak no budget-zwart wit. Een afgelegen dorpje in Cumbria wacht op de terugkeer van een verloren zoon. Vooral de jonge ziener (van die trailer) kijkt reikhalzend naar zijn broer uit. Maar wanneer de man er is brengt hij enkele slechte tidings, in authentiek onverstaanbaar Engels. De pest rukt op. Mensen vallen zonder waarschuwing bij bosjes neer, zo waarschuwt hij. Wat te doen, o ziener!? De oplossing lijkt een Refniaanse viking-reis, vol symboliek. Die reis pakt echter gans anders uit dan verwacht. De mannen graven een gat, en komen (in kleur!) aan de andere kant van de platte wereld uit. In modern day Nieuw Zeeland! Al die lichten; 'this must be celestial city'. Het lijkt even Crocodile Dundee-grappig te moeten worden, maar gelukkig volgen de rituelen alsnog. Gesjouw met een 'high cross', er wordt zelf koper gegoten (denk aan Tarkovsky's klok). Toch, zo beklemmend als die openingsfase wordt het niet meer.

Ludo, Monday, 16 July 2012 06:59 (eleven years ago) link

ha! The Navigator: A Mediaeval Odyssey moet ik zien. Wel frappant dat mijn cultbron uit die tijd hier niet mee is komen aanzetten, die keek echt elke film.

Ben overigens teleurgesteld dat Battle of Little Jo niet uit 1973 of zo is, zo zag ik het al helemaal voor me. Met een lenseflare hier, een Air tangeltje daar.

Perfect Blue, ja die mag ik natuurlijk wel. Maar de ekte-ekte realiteitsneukerij in het genre blijft Serial Experiments Lain. [moet ik zelf ook weer eens kijken, de dochters zijn nog net iets te jong vrees ik]

OMC, Monday, 16 July 2012 07:13 (eleven years ago) link

Ben overigens teleurgesteld dat Battle of Little Jo niet uit 1973 of zo is, zo zag ik het al helemaal voor me. Met een lenseflare hier, een Air tangeltje daar.

ja, net iets te hi-tech modern/Dances with Wolves, al moet gezegd dat de muziek (o.a. met een slotsong van de McGariggle zusters) wel dat independent sfeertje heeft.

manga-series laat ik aan mijn zusje over (Cowboy Bebop enzo) Paprika moet ik nog wel eens zien. en de originele Ghost in the Shell

Ludo, Monday, 16 July 2012 08:08 (eleven years ago) link

Als je dan toch aan de Manga gaat Ludo, mag ik dan Millenium Actress (ook van Satoshi Kon) en The Girl Who Leapt Through Time (Mamuro Hosoda) ook maar meteen opperen?

Over ekte-ekte realiteitsneukerij gesproken:
Als je de series aan jouw zusje wil overlaten, zou ik haar Paranoia Agent (jawel, alweer Satoshi Kon) voorschotelen.

Ga zelf deze week maar eens Summer Wars (Mamuro Hosoda) kijken. Ligt al een paar weekjes op het stapeltje te wachten.
Gaat over een second life (bestaat dat eignelijk nog?) achtige virtual reality. Dat zal vast heerlijk ontsporen, gok ik hoop ik

Dreeke, Monday, 16 July 2012 10:23 (eleven years ago) link

mag ik dan Millenium Actress (ook van Satoshi Kon) en The Girl Who Leapt Through Time (Mamuro Hosoda) ook maar meteen opperen?

'hai'. De Japanse tekenfilm lijst bouwt zich zo op voor het najaar. :)

Ludo, Monday, 16 July 2012 10:51 (eleven years ago) link

Mon oncle Antoine, dank voor de tip Ludo! Mijn meest prominente associatie was toch early Halström, maar door het thema zat er ook wel een vleugje "Spirit of the beehive" in. Eerste associatieve helft is het mooist.

Olaf K., Wednesday, 18 July 2012 11:32 (eleven years ago) link

Oh leuk trouwens, die fles amsterdamse sterke drank in beeld steeds!

Olaf K., Wednesday, 18 July 2012 11:32 (eleven years ago) link

:)

ja dat was best bizar, had me nooit gerealiseerd dat jenever helemaal tot Quebec zou raken, en dan ook nog Bols.

Ludo, Wednesday, 18 July 2012 11:53 (eleven years ago) link

Buongiorno, Notte
Interessante 'counterpiece' van Il Divo, juist omdat deze een stuk minder is. Beide films behandelen dezelfde Italiaanse politieke periode, en vangen die in een sfeervolle maalstroom van beelden, verwoven met popliedjes en andere 'low art'. Misschien heeft Il Divo het makkelijker, als wraakoefening. Andreotti is de duivel, dat is filmisch lekkerder dan Aldo Moro. Moro is niet de goedheid zelve, maar hij wordt vanzelf een soort heilige: hij waarschuwt de Rode Brigades niet voor niets dat ze precies in de valkuil vallen die ze zelf hebben gegraven. Door de film – zeker in het begin – te doorsnijden met beelden van Sovjet-parades maakt de regisseur de kidnappers belachelijk. Terecht, en toch is het jammer, ten slotte vormen ze wel zijn hoofdpersonages. Het is niet dat hun 'bestaan' uit het niets kwam. (Denk even: Italiaanse politiek = maffia.) Typerend voor een Italiaanse arthouse-film is de warrige hoofdrol voor een brunette op de rand van een hysterie-instorting. De dame maakt deel uit van de splintergroeping, maar is de enige die ook nog in het dagelijks leven fungeert. In die hoedanigheid zit al vrij vroeg (te vroeg) de beste en beklemmendste scene. Een liftdeur gaat open, we kijken vanuit de lift naar buiten en zien mensen schrikken. Iemand loopt naar binnen, en komt met rode vingers naar buiten. Het blijkt geen bloed, maar 'het teken van de duivel. Buongiorno, Notte wordt daarna (niet geheel onverwacht) almaar religieuzer om uiteindelijk fraai maar rommelig te eindigen. Met de Paus. Who else.

Nightmare Alley
Iets te degelijk forties-melodrama. A Face in the Crowd, maar dan minder goed. De Amerikanen houden van de krantenjongen die de top bereikt, maar net als de rest van de wereld willen ze 'm eigenlijk ook wel weer gewoon op z'n bek zien gaan. Hier is de kleine sjoemelaar een kerel op een reizend circus. Zijn verbeten Henry Fonda-achtige blik doet al snel vermoeden dat hij femme fatale-geconcentreerd aan zijn doelen werkt. Al snel weet hij zich van stage hand op te werken tot 'mentalist', om zo in showbiz te belanden. Op die weg wordt hij bijgestaan door maarliefst 3 vrouwen (dit is een grootse film tot slotte). De eerste zorgt voor de lessen, en wordt weer snel afgedankt. De tweede is een lief acrobatenmeisje (die nog dreigt te worden gearresteerd voor 'indecent exposure') maar de derde is het verrassendst en het gevaarlijkst. Een psychologe. Voor Hollywood is dat natuurlijk één pot nat. Mentale spelletjes op de buhne of op de bank, het is allemaal fout. De twee beginnen een intrigerende (maar schetsmatig) uitgewerkte samenwerking om de lokale mob te bestelen. Hierbij komen ook de eerste twee vrouwen weer mooi van pas. Echt spannend of broeierig wordt deze big budget noir echter nergens, al moet gezegd dat het einde (the fall dus) van de prima hoofdrolspeler Tyrone Power (wat een naam) spectaculair ver gaat.

La Pointe Courte
Zul je altijd zien; rekende ik erop een volgende geniale Agnes Varda-film te zien, waarover ik dan wellicht een nieuw groot artikel kon pennen. Blijkt dit debuut (het zij haar vergeven hoor) de minste die ik van haar ken. Veel te veel Rohmer, La Pointe Courte had met gemak een van diens moral tales kunnen zijn. Het is een wonder dat het Jansenisme nergens ter sprake komt. Een van de hoofdpersonages heeft in elk geval wél een monnikenkapsel, en babbelt filosofisch met zijn Anita Witzier-meisje over de (on)mogelijkheden van hun liefde. Tussendoor dwalen ze door het shabby scheepswerfgebied waar de man opgroeide. Als het stelletje nog niet is gearriveerd lijkt het wel een zigeunerkampje. Donkerharige vrouwen, veel kinderen, en mannen die het continu aan de stok hebben met de wet. Ook het Italiaanse neorealisme is niet ver. Is het nou docu of fictie? Knap gedaan. Varda vind in die omgeving genoeg beestjes om te filmen; katten vooral natuurlijk. Die komen op de vis af... Sinds ik indifferent-cats-in-amateur-porn.tumblr.com/ heb gezien is het moeilijk kijken naar een kat die toevallig door het beeld wandelt. Maar dit terzijde. De zwart-wit shots zijn overigens beeldig, maar bij Varda had ik het liever over andere zaken gehad.

Ludo, Thursday, 19 July 2012 06:58 (eleven years ago) link

Meek's Cutoff (2010, Kelly Reichardt)

Dat een oersaaie film toch een belevenis kan zijn, het is een enigma.
De Nijmeegse vierdaagse vers in mijn gedachten: "wat bezielt mensen zo'n saaie wandeltocht te maken", de arme zielen in Meek's Cutoff doen niets anders en dat niet voor hun lol :)
Ondertitels zijn een must, want je verstaat ze niet, helemaal niet als ze fluisteren, wat misschien ook wel de bedoeling is geweest van de regisseur?

Bewegende schilderijtjes.
Schoonheid ligt, ondanks het droge verdorde landschap, in ieder shot. Dit gedragen door minimale (ambient) muziek, doet dit vaak prettig mystiek aan.
Gelukkig geen zweverige Indianen-mystiek, nou ja voorruit de Indiaan kon het toch niet laten te gaan zingen (en erg toonvast was ie niet).
Ik zag of voelde een paralel met Tarkovsky's Stalker. (Maar ik heb dan ook bitter weinig films gezien) De film heeft eenzelfde hypnotiserende werking.
Meek's Cutoff vind ik sterker, omdat de film de bovenaardse 'trance' telkens weer onderbreekt naar concrete zaken (tekort aan water, fricties tussen 'de vrouw met ballen' en 'Mountain man' Meek, zonder de spanning te verliezen of juist daarom de spanning groter maakt.
De onzekerheid over hun lot, de kijker die het als alwetende toeschouwer deze keer ook eens niet weet, maakt dat de film blijft boeien, ook als als alles zich in een slakkengang voorttrekt.

Het einde is denk ik precies goed, maar ik kan niet ontkennen dat ik het eind tegelijkertijd toch als een anti-climax ervoer.

arnout, Friday, 20 July 2012 14:47 (eleven years ago) link

eens met het laatste (stiekem)

maar vooral

Ik zag of voelde een paralel met Tarkovsky's Stalker

fuck ja. nooit aan gedacht :)

Ludo, Friday, 20 July 2012 16:50 (eleven years ago) link

Nou ja, zo raak is die associatie waarschijnlijk niet hoor, het is als het beweren dat er een verwantschap bestaat tussen de films Halloween en Dracula, beiden horror weet toch ;)

arnout, Friday, 20 July 2012 17:24 (eleven years ago) link

neuh neuh, een groepje reizigers op zoek naar het paradijs, begeleid door een gids die zégt te weten hoe het zit en waar het is, maar intussen wellicht clueless is. I can see it.

Ludo, Friday, 20 July 2012 20:14 (eleven years ago) link

Zazie dans le métro
Ik stelde me zo voor: 12 jarige proto-Amelie reist 24-uur door de Parijse metro en zingt nog ergens een liedje. Op het laatst komt de zon op. Iemand steekt een Gitanes op. Dus niet. Wat je hier krijgt te zien ligt precies halverwege Chaplin en Wong Kar-Wai. Een karrenvracht technische foefjes afgewisseld met drukke Fransen die ook nog eens vaak versneld door het beeld bewegen. Duidelijk niet voor iedereen. Ik vond het bij vlagen hilarisch, helemaal toen ze tegen het einde dat restaurant in een glorieuze food fight totaal aan puin slaan. En die hele scène op de Eiffeltoren is magistraal droomwerk (werd er overigens heel zenuwachtig van, hoeveel mensen zijn er eigenlijk ooit van die toren afgedonderd?) Vrij unieke film weer van Malle.

OMC, Saturday, 21 July 2012 17:13 (eleven years ago) link

Ja Zuster Nee Zuster op driedubbele snelheid, Zazie ZO vermoeiend. (Maar ook zo, onwaarschijnlijk belhamelig/gewaagd grof)

de anti-Zazie van Malle is trouwens My Dinner With Andre, 2 volslagen narcistische en onwaarschijnlijk irritante mannen dineren. En that's it. Een van de slechtste films aller tijden. :)

Ludo, Saturday, 21 July 2012 18:51 (eleven years ago) link

En die krijgt dan een 7.4 op IMDB (hoger dan Zazie, nou ja). Het gaat af en toe zo snel en het is zo olijk dat je inderdaad bijna de grofheid niet door hebt en alle toespelingen op seksuele deviatie ook niet. En naar het boek van een van de grote avant-gardisten van de Franse literatuur (moet ik me dan toch eens aan wagen maar je moet het in het Frans lezen hè voor de echte taaltrip.)

OMC, Saturday, 21 July 2012 19:04 (eleven years ago) link

La Planète Sauvage
Nu van de Bluray, da's different cook. The Secret Of Kells krijgt binnenkort dezelfde upgrade.

Paradise Lost 3: Purgatory
Interessante ontwikkelingen. Waar stiefvader Byers in de eerdere aflevering met zijn bijbels geïnspireerde haatrants vooral 'schuldig' in z'n eigen voorhoofd leek te kerven heeft hij zijn mening zowaar bijgesteld en is er een nieuwe, échte verdachte opgedoken. De manier waarop ze vrijkomen blijft weinig elegant, maar goed ze zijn eindelijk vrij. En en passant maakt Metallica nog even pijnlijk duidelijk dat ze iets proberen levend te houden wat er niet meer is.

Martijn Busink, Saturday, 21 July 2012 19:33 (eleven years ago) link

En naar het boek van een van de grote avant-gardisten van de Franse literatuur

wissiknie (om in de stijl van het boek te blijven) Ziet er vrij onmogelijk uit :)

Planete Sauvage, nog niet zo lang geleden effectief geplunderd door Tory Y Moi, of heb ik dat er zelf bij bedacht. In elk geval een gave soundtrack.

Ludo, Saturday, 21 July 2012 19:48 (eleven years ago) link

Voordat ik het vergeet van Zazie: in de chaos dat ze het restaurant vandaliseren en er opeens een cameraman tussen de acteurs loopt, en dan gewoon laten zien wat hij filmt. Vrij briljant hoor.

OMC, Saturday, 21 July 2012 21:17 (eleven years ago) link

The Long Goodbye
Subs favoriet, hoeft geen introductie. Daar wordt toch even een record roken in een film neergezet. Respect. Vreemde film. Eerste drie kwartier zijn echt fenomenaal, L.A. in de 70s, huizen in Malibu, wise-guy P.I. etc. Dan lijkt Altman even de controle kwijt (het blijft af en toe een onhandige filmer, zie ook Peckinpah. Alcohol?) En dan wordt alles nog even opgelost met toch wel verrassende wending. Ik ben bij dit soort detectives overigens op een gegeven moment altijd de kluts kwijt, van wie deed nou wat en kreeg nog geld van wie, al die namen, fuggit. Maar Altman is toch meer een ambient filmer wat mij betreft, het grote plaatje, sfeer, een wereld waar je in kan verdwalen, toeval daar gaat het om. Mooie film en een unieke aanpak van het genre. Zelden trouwens zo'n aseksueel personage gezien als Marlowe, fascinerend.

OMC, Sunday, 22 July 2012 21:57 (eleven years ago) link

Dan lijkt Altman even de controle kwijt (... Alcohol?) Altman was vooral een liefhebber van de pretsigaret.

Vido Liber, Sunday, 22 July 2012 22:12 (eleven years ago) link

Ik moet zeggen dat Vrientens keuzefilm wel heel erg op de lachspieren werkt :)

arnout, Sunday, 22 July 2012 22:31 (eleven years ago) link

oeps verkeerde draad...

arnout, Sunday, 22 July 2012 22:31 (eleven years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.