Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

Ze doen er best naturel over, wie weet zijn ze in Spanje wel toleranter dan hier.

Ja, dat blijft wel vreemd, alleen vermoed ik dat Nederland en Spanje koplopers zijn als het om ongegeneerd seks in elke soort film te pleuren. :) In Spanje hebben ze natuurlijk een tijd heel braaf moeten doen maar toen is het ook goed los gegaan (eerste van Almodovar was al een bijna niet te overtreffen startsignaal).

OMC, Monday, 5 November 2007 08:36 (sixteen years ago) link

Ah, cinema die opeens helemaal los gaat. Misschien dat het daarom van die povere films oplevert. Turks Fruit in den vreemde. En misschien dat daarom Chinese en Iraanse cinema zo opvalt. In Roemenie willen ze maar niet los. Begrijp niet waarom maar ik ben er wel blij mee.

Olaf K., Monday, 5 November 2007 08:49 (sixteen years ago) link

Op van die vrolijke post-Oostblok seks zit ik ook niet wachten. ;)

OMC, Monday, 5 November 2007 09:58 (sixteen years ago) link

Nee, Taxidermia was wat dat betreft wel off-putting....

Olaf K., Monday, 5 November 2007 10:16 (sixteen years ago) link

Made In U.S.A., (Godard, 1966). Vreemde film. Laat ik het zo zeggen: hij is briljant gefilmd, de kleuren spatten van het scherm, Anna Karina loopt in waanzinnig mooie jurken rond en rookt de hele tijd gitanes, Marianne Faithfull zingt in een cafe uit het niets heel lief 'As Tears Go By' en toch is het geen goede film. :) Komt omdat het verhaal een warrig/ironische politieke thriller is en moeizaam op gang komt. De laatste twintig minuten en vooral de afsluitende autorit zijn dan wel weer erg mooi. Een soort voorstudie van Weekend eigenlijk maar daar komt wel alles bij elkaar.

OMC, Monday, 5 November 2007 12:28 (sixteen years ago) link

It's A Free World... (Ken Loach, 2007) – ik ben geen fan van Loach, maar hij heeft wel enkele sterke films gemaakt (o.a. Kes, Riff-Raff, Ladybird Ladybird). Het realistische drama It's A Free World... is een aardige middenmoter. Angie (Kierston Wareing) is een vrijgevochten jonge, ongehuwde moeder die een eigen bedrijfje start samen met haar huisgenoot Rose (Juliet Ellis). Angie heeft ervaring met het ronselen van werkloze immigranten voor onderbetaalde baantjes in fabrieken en in de bouw. Ze is een flitsend uitziende koppelbaas op een motor. Met haar harde, stoere imago weet ze veel voor elkaar te krijgen, maar de illegale status van haar activiteiten en onbetrouwbare werkgevers brengen haar in de problemen. De kracht van Angie is bewonderenswaardig, totdat ze steeds meer moreel bedenkelijke stappen neemt. Het script probeert haar karakter zachter te maken door de vrouw een Iraans gezin te laten helpen, maar dat komt nogal ongeloofwaardig over en is dan ook een minder moment in het verhaal. Loach’ sympathie gaat vooral uit naar de naar werk zoekende, illegaal in Engeland verblijvende politieke vluchtelingen. Zij zijn echter allemaal bijrolspelers.

It's A Free World... ging in Engeland in september bij Channel Four in première. Volgens de IMBd gaat de film in maart volgend jaar ook in Nederland draaien.

Vido Liber, Wednesday, 7 November 2007 09:25 (sixteen years ago) link

Toch maar toevoegen dat Made In U.S.A. op een of andere manier wel blijft rondspoken, het is niet een film die je snel vergeet.

Anywaysss, of moet ik zeggen, dennoch, ik breng de winter door met mijn net aangeschafte Herzog/Kinski box (28 euro, nieuw bij amazon.co.uk :). Ja, ja dat wordt lachen. I.t.t. de Nederlandse uitgave zit er ook nog eens, een van mijn favoriete documentaires ooit, My Best Friend, bij. Want wat is er nou fijner dan Werner Herzog horen spreken, vooral over zijn moordplannen betreffende Kinski.

OMC, Wednesday, 7 November 2007 09:55 (sixteen years ago) link

Het mooiste moment uit My Best Friend is de vlinder. De enige Herzog/Kinksi-film die ik nog moet zien is Cobra Verde. Van alle andere is Fitzcarraldo mijn favoriet. Obsessie in zijn meest ultieme vorm. Van Woyzeck ben ik het minst onder de indruk.

Is Kinski eigenlijk nog wat waard buiten het werk van Herzog om? Ik kan alleen zijn bijrolletje herinneren in For A Few Dollars More. Zijn verdere filmoeuvre lijkt me bagger. Of vergis ik me?

Vido Liber, Wednesday, 7 November 2007 10:17 (sixteen years ago) link

Lifespan

Martijn Busink, Wednesday, 7 November 2007 10:37 (sixteen years ago) link

3 weinig inspirerende films.

Venus
Ach, charmant wel.. Als een soort tv-film (wel van BBC-niveau) Oude acteur vat liefde op voor 't nichtje (een typisch Brits meisje....) van een vriend. Vond de chemie 't merendeel van de film nou niet bijzonder groot. Vooral van de kant van 't meisje.. Wat wil ze nou eigenlijk.. Misschien gebruikt ze 'm gewoon een beetje. Natuurlijk tegen het onvermijdelijke einde wel wat genegenheid.
(Terzijde: op een bepaald moment kijken ze naar zo'n beroemd Venus-schilderij.. En wat zie ik daar. er is een reclame overheen geplakt voor een of andere online graffiti/hack-vereniging.. Tis me wat! Gelukkig is het Uma Thurman-einde wel heel gebleven)

Interview
Origineel niet gezien.. 't begint wel sterk, een broederlijk onderonsje, een journalist in 't slop en een verwaande actrice.. Deze film is zo bekend dat ik maar geen samenvatting ga geven. Maar goed, ergens halverwege (misschien wel eerder) zakt de film in.. De gedragingen van de 2 personages zijn.. tsja.. ik weet 't niet. Te vreemd. Verwarring. Wat ik wel weet is dat het einde voorspelbaar is. (Al dacht ik dat het soapie dwangmatig loog) Het is dus (SPOILER) eerder een wraak-oefening. Maar waarom dan?!? Zoveel heeft die journalist nou ook niet verkeerd gedaan.

Alice
Nou soms lijken "dvd-rips" net films die je van de tv opneemt.. En daarmee bedoel ik: er gaat altijd wel wat mis. Dan is het beeld weer niet goed, dan 't geluid.. en deze keer miste ik rond 1.5 uur in de film, een stuk of 5 minuten, waarna de laatste minuten er wel weer beeld en geluid was. Jaja, Modern Times.
Niks aan gemist verder, want absoluut een van de minste Woody's. De man houdt wel erg veel van hypnoses en toveren enzo. Hier draait het om Mia Farrow als Alice een full-time shopper, dankzij haar rijke man, die een soort mid-life crisis heeft.. Dankzij een Chinese kruidendokter met de meest bijzonder 'erbs. (Visioenen van de kwaaie Chinees in Breakfast at Tiffany's) Een hoop fantasy-elementen, maar als komedie gewoon niet grappig.

Ludo, Thursday, 8 November 2007 08:23 (sixteen years ago) link

Grizzly Man (Herzog, 2006). Zo, de laatste in de rij die Herzogs alom geprezen docu ziet. Valt dus weinig aan toe te voegen en die hele film en persoon spreken voor zich. Ik was zelf erg gecharmeerd van de vossen en dacht de hele tijd "was lekker vossenvriend gebleven, alleen steek niet de hele tijd je vinger voor hun bek, mafketel."

OMC, Friday, 9 November 2007 09:19 (sixteen years ago) link

ja hij snapte beesten sowieso niet, vrees ik.

maar die vossen waren cool, stalen zijn muts toch, haha.

nu zit Herzog te wachten tot de wolfman verscheurd wordt. (zo'n man die in een wolvenroedel leeft en rauw uitgekotst vlees eet enzo.. stond laatst in de krant)

Ludo, Friday, 9 November 2007 13:56 (sixteen years ago) link

Ik vroeg me de hele film af of het wel echt was, weet niet waarom.

Martijn Busink, Friday, 9 November 2007 14:00 (sixteen years ago) link

Ik vroeg me de hele film af of het wel echt was, weet niet waarom.

Ha! Op een gegeven moment begon die gedachte bij mij ook te spelen, vooral toen hij maar boos bleef doen over die boswachters.

Dat geklaag over vrouwen ook. :) Elke weldenkende vrouw die een blik wierp op die knuffelbeer was natuurlijk zo foetsie.

OMC, Friday, 9 November 2007 14:20 (sixteen years ago) link

Ondertussen (ik ben lekker bezig), La Chinoise (Godard, 1967). Een goede film denk ik. Maar waarom? Technisch gezien in ieder geval weer boven elke kritiek verheven: een briljante collage van tekst, foto’s, interviews door het verhaal verweven. Verhaal? Als ik het goed begrijp vormt een groepje jonge maoïsten (waaronder ene Lex de Bruijn) een cel in een tijdelijk verlaten bourgeois appartement, schilderen leuzen op de muur, houden theoretische sessies en plannen uiteindelijk de moord op een Sovjet politicus (dat laatste eindigt met een even goede als flauwe grap). Lijkt zware kost, is het ook en toch heb ik me geen moment verveeld. Zit nu mijn hoofd te breken over wat Godard nou eigenlijk wilde, aangezien hij een jaar later zelf totaal maoïst zou worden en hier toch vrij kritisch lijkt (in een prachtige scene wordt de leidster Veronique in een discussie tijdens een treinreis door haar Algerijnse filosofie professor flink in het nauw gedreven) en de andere, wat dommige, vrouw van de cel wordt gewoon als huishoudster gebruikt. En zelf vraag ik me altijd af, zou ik destijds nou ook gewoon keihard voor dat soort onzin zijn gevallen?

OMC, Friday, 9 November 2007 21:46 (sixteen years ago) link

En we zijn begonnen, Aguirre, der Zorn Gottes (Herzog, 1972). Olaf heeft hierboven al een beetje de samenvatting gegeven en ik ben het ook grotendeels met zijn "beoordeling" eens. Ben er niet over uit of het eigenlijk een geslaagde film is, maar misschien heeft dat te maken met de manier van vertellen. Niet dat hij echt langzaam of saai is, meer "waar gaaaaaaat dit nou eigenlijk over?" Even een corrupte monnik hier, een machtswellusteling daar, klaar.

De afdaling uit de Andes in het begin is in ieder geval briljant, met die muziek van Popol Vuh erbij. En die waggelende manier van acteren van Kinski heeft ook wel iets naars. Trouwens als Tarantino met het ironisch geweld aan komt zetten wat Herzog hier gebruikt schreeuwt iedereen weer moord en brand maar ik verbaasde me toch erg over die "Aaargh, lange pijlen komen weer in de mode" en het doortellende hoofd.

OMC, Sunday, 11 November 2007 12:32 (sixteen years ago) link

ah Aguirre.. komedie, schreef ik destijds op mijn weblog. Es ist ein Frau, ich sehe es deutlich!

ondertussen..

Adam's Apples
Op het IMDB-forum kloppen de Denen zich massaal op de borst. Oh wat hebben ze een geniale zwarte humor, die anderen niet begrijpen. Jaja.. echt briljant hoor..
Nah. Adam de neo-nazi, komt als vervangende gevangenisstraf in een soort van klooster terecht, waar ook een Paki-terrorist en een dikke kleptomman zitten opgescheept met een totaal doorgedraaide priester. (Die werkelijk alles positief opvat)
Echt goede grappen zijn schaars, (of ik had Deens moeten zijn) ook het geweld is best cru af en toe. Wel leuk zijn de running gag met het cassette-bandje met een nummer van Take That..

Derecho de Familia (family law)
Hele aardige film.. Heeft vele slechte kanten, maar laat toch een positief gevoel achter. De film begint met een pakket voice-over en lijkt maar niet op gang te komen. De voice-over wil niet echt verdwijnen, maar went wel. Het is de stem van een Argentijns-Joodse advocaat/docent, liefhebber van stropdassen en jonge studentes, die in de tijd dat hij wegens omstandigheden niet naar kantoor kan, peinst over zijn vader.. En zijn leven. De lethargie werd elders vergeleken met Garden State. Zit wel wat in, al heeft deze man wel vrouw en kind, dus een wat latere levensfase.

Ratatouille
Er zijn geen films waar de pers zo massaal enthouasiast over wordt als computeranimatiefilms. (zie de Toy Stories) Ik word er altijd wat nukkig van. Misschien heb ik moeite het zesjarige kind in me wakker te maken. Verder ziet Ratatouille er inderdaad verbluffend uit (al blijf ik "geschilderde" animatie a la de Japanse stijl artistieker vinden)
En verder.. Degelijk Disney-werk, maar dan door Pixar. Had wel het idee dat 1 van de 2 slechterikken, de culinaire criticus Ego, wel heel snel omslaat tegen het einde. Maar ok.. De film draait om een rat die een mens op een heel speciale manier weet te besturen, dus wat zeur je dan ;)

Cronica de una Fuga
En van dit regime zit dus bij elke feestelijke koninklijke gelegenheid een afgevaardigde aan tafel. Gezellig.
Sterke film. Videla's mannen halen mannen van de straat, die (soms willekeurig) door andere mannen zijn verklikt.. Gooien ze in een huis en het martelen begint. Qua bruintinten lijkt 't de videoclip van Prodigy's Breathe wel. Behoorlijk indrukwekkend. Vooral de (voorspelbare, gevangenis he)SPOILER ontsnapping, als de mannen als 4 gollems over de weg kruipen.
(zie ook Vido's log, http://www.xs4all.nl/~gert01/cronicadeunafuga.html )

Ludo, Monday, 12 November 2007 08:20 (sixteen years ago) link

(oh Fuga is ontsnapping.. dacht een treurigmuziekstuk)

Ludo, Monday, 12 November 2007 08:22 (sixteen years ago) link

ah Aguirre.. komedie, schreef ik destijds op mijn weblog.

LOL, heb het even teruggelezen, vermakelijk commentaar. Dat Duits van die conquistadores vond ik ook een lange tijd storend. Had dan even geïnvesteerd in een Spaanse nasynchronisatie (of die gewoon geleend in Spanje waar het standaardpraktijk is). Maar ik heb vermoeden dat Herzog het allemaal wel hilarisch vond.

Blijft de vraag: waarom wordt die film zo op handen gedragen? Is het een geval van "je moest erbij zijn" (als ik het goed begrijp werd de film in Duitsland destijds ongenadig afgekraakt), of wordt hij beter in je herinnering? Ik heb nog steeds het gevoel dat ik "iets" mis.

OMC, Monday, 12 November 2007 08:43 (sixteen years ago) link

@ Ludo:
Eens over Adam's Apples. Vond het ook niet zo bijzonder.

@ Omar:
Eens over Aguirre dus. Vond het ook niet zo bijzonder.

Sja, waar komt die reputatie vandaan? Low budget? Er een een 'verhaal' aan vast (Herzog-Kinski)? Ik heb een aantal verhandelingen gelezen maar die superlativische beschrijven gaan langs me heen. Goed, de hele boel mislukt, goed Aguirre lijkt blind te zijn, maar het wordt nergens tragisch, ook niet onderkoeld tragisch. Ja, daar zit je dan op je vlotje. Zo meteen terug naar je trailer. Dat dacht ik. Moest ook wel lachen om Arnouts beschrijving hierboven.

Ben zelf verder gegaan met het canon. La Strada (Fellini) en Cries & Whispers (Bergman). Zal daar vanavond over berichten.

Ook Berlin Alexanderplatz aangeschaft, maar inmiddels mijn moeder beloofd met haar te kijken. Dat gaat dus nog wel even duren....

Olaf K., Monday, 12 November 2007 08:57 (sixteen years ago) link

goed Aguirre lijkt blind te zijn

WAT?!?

(duikt meteen in de boeken :)

OMC, Monday, 12 November 2007 09:02 (sixteen years ago) link

In metaforische zin, blinde ambitie e.d.....

Olaf K., Monday, 12 November 2007 10:37 (sixteen years ago) link

Mja, jammer. ;) man oh man, wat een juichende verhalen lees ik overal...ik mis echt iets, misschien ben ik toch niet zo'n minimalist.

OMC, Monday, 12 November 2007 10:47 (sixteen years ago) link

La strada (Fellini, 1954). Rondreizende krachpatser Zampano neemt arm meisje Gelsomino onder zijn hoede en gezamelijk trekken ze het land door. Zijn brute behandeling van zijn assistent trekt de aandacht en woede van trapeze-artiest Matto. Rechttoe-rechtaan verhaal dat met meer dan één been in het neo-realisme staat en oog heeft voor de simplele mensen op deze wereld. Het circusbestaan en symbolische neigingen zijn de kiem van wat nog gaat komen. Ik vond het een goede en bij vlagen ontroerende film (met name door het spel van Giullietta Masina), maar ik had me er wat meer van voorgesteld. Ben het voor een keer eens met Rogert Ebert: “It is fashionable to call it his best work - to see the rest of his career as a long slide into self-indulgence. I don't see it that way. I think "La Strada" is part of a process of discovery that led to the masterpieces […]”.

Viskningar och Rop (a.k.a. Cries and whispers/Bergman,1972). Film die van wat ik nu gezien heb nog het meest op Autumn sonata lijkt. Wederom staat de moeizame verhouding tussen familieleden centraal. Dit keer gaat het om drie zussen. Eentje is zozeer bezig te sterven aan de kanker dat de stukken eraf vliegen. De andere twee zien op een nogal passieve manier toe, zorgzaam omdat het moet. Na het overlijden van hun zus, pogen de twee zussen nader tot elkaar te komen en dan blijkt dat ze allebei geestelijk verminkt zijn door hun treurige huwelijken. Bij vlagen ijzingwekkende film, waarbij de auteurs hun gezichten veelvuldig wegdraaien, iets dat de kijker niet gegeven is: de camera legt de pijn en het verdriet zeer direct en confronterend vast. De auteursprestaties zijn aanzienlijk, waarbij die van Harriet Andersson, als stervende zus, misschien nog wel het indrukwekkendst is. Toch knaagt er iets en het duurde me een tijdje voordat ik het wist. Ik geloof dat ik van Bergman zijn afzonderlijke films beter vind dan zijn oeuvre. De films op een rijtje leggend is Cries and whispers de zoveelste waar emotionele wrakken met hun ziel door het beeld sjokken en elkaar voor rotte vis uitmaken, veelal met een gesophisticeerd en ironisch lachend gezicht. Daardoor ontstaat op den duur de indruk dat de emotionele tijdbom die aan het begin van de film gedropt wordt steeds middels iets te beproefde methode tot ontploffing wordt gebracht. Dan kan het zijn dat grote cineasten altijd dezelfde film maken, maar bij Bergman begint het me nu te irriteren. Dat is jammer, want sec bekeken vind ik Cries and whispers tot nu toe Bergmans beste en op zichzelf bezien is het een bom van jewelste.

Olaf K., Monday, 12 November 2007 21:43 (sixteen years ago) link

maar ik had me er wat meer van voorgesteld

ik ook. Is volgens mij echt een film van een bepaalde generatie (mijn vader bijvoorbeeld vindt dat een fantastische film. En toen ik hem een keer in de bioscoop zag zaten er ook allemaal ouders met hun kinderen die duidelijk filmopvoeding kregen.)

Ik werd er vooral ontzettend ongelukkig van. ;)

OMC, Tuesday, 13 November 2007 08:43 (sixteen years ago) link

Zo. Al meningen over Jesse James? Superbad? Dat abortusdrama uit Roemenië?

Zeg ik sta een beetje droog qua Aziatische cinema. Ik keek de eerste zes maanden van dit jaar nauwelijks wat anders. Wellicht dat ik een beetje door de hoogtepunten heen ben (al kan ik me dat niet voorstellen) en van alle toonaangevende regisseurs nu het een en ander heb gezien. Maar tips zijn welkom. Ook Aziatische films van dit jaar, want veel heb ik toch niet gezien eigenlijk! Is er een goede site die up-to-date de boel uit die contreien een beetje volgt? Ik ken Midnight Eye, maar dat is me te langzaam.

Olaf K., Wednesday, 14 November 2007 22:22 (sixteen years ago) link

geen input wat betreft Olaf's verzoekjes, ook geen site-tip.. wel een Aziatische film. Maar die hadden hij en Vido al gezien en geprezen.

Still Life
moet nog even nalezen wat Vido ook alweer over de goocheltruc opmerkte.. Het deed mij denken aan het begin van Death of Venice.. een ietwat verdwaasde man.. een boot.. en dan een clown/goochelaar. Wat zei die goochelaar in Venice ook alweer. Your pretty little sweetheart.
Hoe dan ook.. Still Life is inderdaad mooi, ik verwachtte dankzij wat krantenrecensies een soort technocratische film over de bouw van een dam.. Maar tis toch een echte arthouse dwaaltocht van eenzame zielen.
Vond het middenstuk, waar de film switcht van een oude man, naar een (behoorlijk) Westerse vrouw vond ik wat minder, maar 't zal vast wel een diepere tegen-betekenis hebben. Een ongrijpbare fragmentarische film, maar mooie muziek (er wordt weer veel gezongen) en een hele hoop zeer fraaie shots.

A Mighty Heart
De pleuris scheen vooral hierover te zijn uitgebroken omdat Angelina Jolie een blanke is en de vrouw die ze speelt een, euh, zwarte. 1)wist niet dat Jolie een blanke was, dacht altijd dat ze Caraibisch ofzo was 2)foto's van de echte Pearl bekijkend lijkt ze niet alleen precies, sinds wanneer moet een Cubaans/Nederlandse Franse door de black community van Amerika worden geadopteerd? Nou ja, irrelevant allemaal. Film is redelijk, al zeg ik wat ik altijd zeg.. Ik zie liever fictie. Desnoods fictie met een ware oorlog (of whatever) als achtergrond. Maar dit is de verbeelding van een recente gebeurtenis. Hoeft voor mij niet. Winterbottom focust dus niet op de ontvoerde, maar de zoektocht van de achterblijvers, die meteen rigoreus te werk gaan met schema's en etc. Mijn respect daarvoor, volgens mij zou ik meteen alle hoop verliezen.

Sleeper
Woody's enige echte genre-film, western heeft ie nooit gedaan dacht ik. Science-fiction dus wel. Ik vind de jonge Woody (als acteur, mannetje) eigenlijk irritanter, weet niet wanneer dat omslaat. Tijdens Annie Hall misschien. Komt vast door al die seksgrappen. Over de jongen Diane Keaton niks dan goeds overigens (om in de trant van Woody te blijven: hubba hubba)
Maarreh film is zeer onderhoudend, gaat in het midden even te snel. Probeert duidelijk een ode te zijn aan allerlei oude slapstick-films en heeft wel wat leuke grappen die ik weer vergeten ben. (o.a. met reuzegroenten en kippen)

Ludo, Thursday, 15 November 2007 08:26 (sixteen years ago) link

en een koorddanser die heel symbolisch hoog in de lucht tussen twee in afbraak verkerende huizen balanceert.

oh ja :) geweldig. (Vido over Still Life)
ook mooi.. Het (?) kameraadschap in veel van de scenes. Al krijgt de oude man geen bakje eten aangeboden als ie voor het eerst bij wat verre familie op zo'n boot komt.

Ludo, Thursday, 15 November 2007 08:28 (sixteen years ago) link

Maar tips zijn welkom.

Klassieke dubbel-bill: Ashes of Time van WKW vs. The Blade van Tsui Hark.

Tsukamoto's meesterwerk Tokyo Fist al gezien?

OMC, Thursday, 15 November 2007 08:32 (sixteen years ago) link

Ja, Still Life is voor mij met grote afstand de beste Aziatische film van dit jaar. Ben echt fan geworden van Jia Zhang Ke. Met name Platform is fantastisch, maar ook Unknown pleasures en The world zijn er sterk.

Die koorddansscene is een beetje La Strada he. Fellini doet altijd nogal gewichtig over mensen die gedoemd zijn tussen hemel en aarde hun leventje te slijten.

Sleeper vind ik een van de weinige Allen films pre-Annie Hall die ik trek. Ik vind ze vaak zo flauw. Bananas bijvoorbeeld.

Thx Omar. The blade en Tokyo fist ken ik niet (al zijn de titels weinig uitnodigend...)

Olaf K., Thursday, 15 November 2007 08:36 (sixteen years ago) link

Sleeper verslaat Bananas inderdaad met gemaak. Veel meer leuke oneliners.

My brain, that's my 2nd favourite organ!

Sleeper is ook meer een film vergeleken met de paar daarvoor. Er is een soort van verhaal, in plaats van een aaneenschakeling van sketches.

That's a big chicken.

Ludo, Thursday, 15 November 2007 08:44 (sixteen years ago) link

Na Tokyo Fist begrijp je waarom ik Raging Bull slappe hap vind. :)

The Blade gewoon doen, Tsui Hark op zijn allerwazigst. Ik moet trouwens zelf ook weer eens zien.

Weet iemand of die Definitieve Versie van Blade Runner nog in de bioscoop komt? Want bij Amazon kan je de 5-DVD versie al bestellen voor een miezerige 18 pond (al komt hij 13 december officieel uit).

OMC, Thursday, 15 November 2007 12:31 (sixteen years ago) link

5 dvd's.. iedere DVD 1 uur ofzo... de sterfscene van Hauer duurt 45 minuten? ;)

Ludo, Thursday, 15 November 2007 13:52 (sixteen years ago) link

Jij moet echt minder Woody Allen kijken. ;)

OMC, Thursday, 15 November 2007 13:56 (sixteen years ago) link

Jesse James, de pubers van Superbad, de Roemeense abortussen, Tussenstand en I Served The King Of England staan nog op de to-do-list, Olaf.

Wat betreft Aziatische cinema ben ik zelf geneigd te grijpen naar genrefilms, zoals producties uit de koker van The Shaw Brothers, heroic bloodshed (My Heart Is That Eternal Rose en Full Contact liggen klaar) en Japanse cultcinema (Tokyo Fist is erg sterk en wat de boksscenes betreft heeft Omar helemaal gelijk met zijn opmerking over Raging Bull, maar je moet wel fan zijn van Tsukamoto oude stijl – een recente Japanse aanrader: de geflipte drugsfantasie Yaji and Kita: The Midnight Pilgrims, onlangs in een Amerikaanse editie verschenen). Binnenkort in de speler: het Thaise Citizen Dog en Virgin Stripped Bare By Her Bachelors (n.a.v. beschrijving door Olaf ooit eerder op deze plek).

Een van de beste Japanse films uit de oude doos die ik dit jaar heb gezien, is het oorlogsdrama Fires On The Plain van Kon Ichikawa uit 1959. Een film die Clint Eastwood gezien zou kunnen hebben voordat hij Letter From Iwo Jima ging draaien.

Vido Liber, Thursday, 15 November 2007 16:24 (sixteen years ago) link

American Gangster – de beste film van Ridley Scott sinds… uhm, Hannibal? Denzel Washington is een zwarte drugsbaas die de heroïne rechtstreeks en onversneden uit belegerd Vietnam laat overvliegen. Hij verkoopt het spul goedkoper dan zijn concurrenten onder de junkies van New York en wordt stinkend rijk. Jarenlang blijft hij onzichtbaar opereren, onder de radar van de narcoticabrigade, totdat een betrouwbare detective (Russell Crowe) na lang onderzoek op zijn spoor komt en zich vastbijt. Beide levens worden parallel aan elkaar verteld in een vlotte en niet opzichtig flitsende filmstijl die wat betreft kortstondige geweldsuitbarstingen, en inkijk in de drugsscene van eind jaren zestig en begin jaren zeventig, Martin Scorsesse naar de kroon steekt. Vooral de montage tijdens de laatste politieactie op het vliegveld, en tegelijkertijd in het landhuis van de drugsbaas, is verbluffend spannend opgebouwd. Scorsesse heeft sowieso geen echt interessante film meer gemaakt sinds hij zijn ziel aan Leonardo DiCaprio heeft verkocht. Scott heeft hem in volle vaart rechts ingehaald.

Ook recentelijk gezien: het niet bepaald essentiële 30 Days Of Night. Zie hier.

Vido Liber, Thursday, 15 November 2007 16:37 (sixteen years ago) link

Thx voor de tips guys. Maar het is toch niet allemaal maffia, gevecht en cool gedoe he. Heb toch meer met verstilde aziatische grote stadsdrama's en ben driftig op zoek naar de onontdekte broertjes van Hou Hsiao-Hsien, Tran Anh-Hung, Jia Zhang Ke, Tsai Ming-Liang, Koreeda, Hiroshi Ishikawa, Shunji Iwai, Hideaki Anno. En Hong Sang-So inderdaad. Ben benieuwd wat je van Virgin stripped bare vind, Vido. Scorsese is fan van de man, zag ik laatst:

http://youtube.com/watch?v=7-BttGmnVyw

Olaf K., Thursday, 15 November 2007 19:38 (sixteen years ago) link

verstilde aziatische grote stadsdrama's - had ik in dat verband ooit al ‘s Shara van Naomi Kawase uit 2003 aangeraden? Een voor Japanse begrippen zeer verstilde film over rouwverwerking. Liet mij indertijd niet onberoerd.

Vido Liber, Friday, 16 November 2007 16:53 (sixteen years ago) link

Sharasojyu staat genoteerd!

Lies (Jang Sun-Woo, 1999). Meisje dat het tijd vindt ontmaagd te worden gaat een relatie aan met een 20 jaar oudere vriend van haar beste vriendin. Met regelmaat spreken ze af om hun lichamelijkheden voort te zetten die een steeds kinkier karakter krijgen. Gedurfde film, zeker voor Zuid-Koreaanse begrippen, over obsessieve sado-masochistische liefde, die laat zien hoe een stel zozeer opgaat in haar hobby dat het contact met de buitenwereld verloren dreigt te gaan. De film mist de aaibaarheid van (het overigens uitstekende) Secretary. Er worden geen liefkozende klapjes uitgedeeld in een half-duister, mooi uitgelicht soft-focus decor. Nee, het paar gaat in steeds goedkoper wordende hotelkamers elkaars bips te lijf met takken, zweepjes, planken en tuinslangen, om vervolgens liefkozend de zalf aan te brengen. En nee, dat kijkt niet lekker weg. Jang Sun-Woo verliest de onderliggende liefde en de emoties die daarbij gepaard gaan niet uit het oog, zodat het een redelijk interessante film blijft die nergens plat of ranzig wordt maar man, al die konten de lucht in….

I Soliti Ignoti (Monicelli, 1958). Onderhoudende misdaadkomedie over een stel kruimeldieven die een grote kraak willen zetten. Vlot verteld, redelijk grappig en met een sterrencast, waaronder Mastrioanni en een piepjonge Claudia Cardinale.

Superbad (Mottola, 2007). Nou “Ja!” dus. Het blijft een retemoeilijk genre, de komedie. En laten we wel wezen, hoeveel leuke verschijnen er per jaar? Hot Fuzz eerder dit jaar bleek een grote sof. Knocked up maakte de belofte maar half waar omdat het serieuze motief van de film (ongewenste zwangerschap) het moeilijk maakte mee te gaan in de plot (babe probeert het met geek). Toch zat er een handvol uitstekende grappen in die film en werden op papier platte figuren verrassend rond gemaakt. Superbad komt uit dezelfde hoek en maakt de belofte wel waar. De film is meer komedie dan zijn ‘voorganger’ en gaat voor 98 procent over tieners die willen neuken, dus met de geloofwaardigheid zit het wel snor. De verhaallijn bestaat uit drie regels en Superbad moet het hebben van de dialogen, de grappen en de acteurs, en scoort op drie fronten. Halverwege houd ik even mijn adem in als er twee jolige agenten op het toneel verschijnen maar – lo and behold – ze zijn grappig. Verwacht geen high-brow comedy – er wordt geen grensje verlegd – maar Superbad is misschien wel de popcorn-ste film van het jaar.

Olaf K., Friday, 16 November 2007 18:55 (sixteen years ago) link

een piepjonge Claudia Cardinale.

oooohhh yeah.

Dat Lies klinkt echt als de grootste arthouse bullshit die je kan bedenken. Grote Stad. Vervreemding. Liefdeloze Seks. Gaap.

OMC, Friday, 16 November 2007 19:21 (sixteen years ago) link

Nou de sex is niet liefdeloos hoor. Beetje te arthouse ja, bullshit nee. Het is geen The wayward cloud, zal ik maar zeggen.

Olaf K., Friday, 16 November 2007 19:56 (sixteen years ago) link

Nee, ik was idd een factor vergeten: van die vervelende kamermuziek op de soundtrack. ;)

Yaji and Kita: The Midnight Pilgrims, mijn hemel Vido, die beschrijving van de film klinkt alsof het de grootste onzin aller tijden of puur genie is...nou ja of beide tegelijkertijd. ;)

OMC, Saturday, 17 November 2007 11:00 (sixteen years ago) link

Yaji and Kita - grootste onzin aller tijden of puur genie. Het zit inderdaad ergens in het vage gebied daartussen. De 124 minuten zijn net even te lang, want dan heb je al genoeg bizar memorabels voorbij zien komen.

Lies van Jang Sun-Woo heb ik indertijd in de bios gezien. Valt voor mij in de categorie films die gemaakt zijn om weer zo snel mogelijk te vergeten. Ik heb daarvan daadwerkelijk elke scène van geblokkeerd in mijn geheugen.

Vido Liber, Saturday, 17 November 2007 16:21 (sixteen years ago) link

Citizen Dog (Wisit Sasanatieng, 2004) – een heerlijke feel-good movie over vervreemding in de grote stad. Pod verruilt het platteland voor een bestaan in het drukke Bangkok. Voor de eenvoudige, stille boerenjongen staat de moderne wereldstad (inclusief een filiaal van Free Record Shop) constant op z’n kop. Zijn gevoelens voor het wereldvreemde meisje Jin en zijn pogingen haar te benaderen worden verbeeld in de meest felle en vloekende kleuren denkbaar (vergelijkbaar met die uit Sasanatiengs debuutfilm, de kleurrijke westernhommage Tears Of The Black Tiger). Het eenvoudige verhaal wordt met hulp van voice-over verteld met de overdrijvingen en buitenissige terzijdes die we gewend zijn uit het oeuvre van Jean-Pierre Jeunet (Citizen Dog lijkt een Thaise variant op Amélie) inclusief de gestoorde innerlijke logica uit de films van Spike Jonze.

Vido Liber, Sunday, 18 November 2007 15:08 (sixteen years ago) link

Goed filmweekend gehad...

Horí, má panenko (a.k.a. The firemen’s ball / Forman, 1967). Goh wat maakte Milos Forman een leuke films in het Tsjechisch! Was ik twee weken geleden al onder de indruk van Loves of a blonde, deze is nog een stuk beter. De plaatselijke brandweer organiseert een feest met drie programma-onderdelen: een bingo, een miss-verkiezing en de uitreiking van een foeilelijk hamertje aan de vorige hoofdcommissaris van de brandweer. De avond faalt op alle onderdelen (zo worden de bingo-prijzen al snel achterover gedrukt) en tevens breekt er ergens een brand uit. Klinkt als een farce, is het ook wel een beetje, maar in de handen van Forman rolt er een prachtige, kleine en aandoenlijke komedie uit, die op liefdevolle wijze de menselijke gebreken en goede bedoelingen laat botsen. Daarnaast laat de film zich lezen als een soort politieke allegorie over een hebzuchtige middenklasse en knullige communistische machthebbers die het volk brood en spelen geven maar in feite machteloos toekijken. Om een relatief eenvoudige en luchtige komedie op verschillende niveaus te laten werken zonder de zwartgalligheid te laten toeslaan, dat is een hele knappe prestatie. Aanrader!

Giulietta Degli Spiriti (Fellini, 1965). Giulietta, vrouw van middelbare leeftijd weet niet waar ze haar heil moet zoeken als ze erachter komt dat haar man haar bedriegt. Ze zoekt het in spiritualiteit, in contact met de voluptueuze nymfomane buurvrouw, maar haar religieuze opvoeding weerhoudt haar ervan beslissingen te maken. Ik vond dit een taaie Fellini, vanwege de lengte (2 uur 18 min) en de entourage die vele malen uitbundiger is dan andere – bepaald niet karig opgezette – films van Fellini die ik gezien heb. Met name in het eerste deel buitelen de kakelende gekke types met gigantische hoeden en outfits over je heen zonder dat ze je noemenswaardig bij de les houden. In dit stadium valt Giulietta Degli Spiriti misschien nog het beste te zien als een doorgeslagen vingeroefening, die tien jaar later enorme vruchten zou afwerpen in Amarcord. Maar zoals altijd werkt Fellini wel ergens naar toe. Zo blijkt gaandeweg dat de zich aan exorbitante weelde en geneugten lavende buurvrouw voor Giulietta de duivel zelve personificeert. De verleiding met haar mee te doen wordt een halt toegeroepen door andere voor haar ogen verschijnende hersenspinsels, veelal van religieuze aard, die een steeds grimmiger karakter krijgen. En zo verandert Giulietta langzaamaan van een pop in een rariteitenkabinet in een medelijden opwekkend persoon die bedolven wordt onder grotesk vormgegeven herinneringen en symbolen. En zo is het laatste half uur wederom niet minder dan weergaloos en onvergetelijk.

Olaf K., Sunday, 18 November 2007 19:25 (sixteen years ago) link

Vivre Sa Vie: Film en douze tableaux (Godard, 1962)
Mooi hoor. De eerste van Godards films over prostitutie is weer genieten ook al is het een naar onderwerp. Nana (Anna Karina met te cool kort haar) werkt op de platenafdeling van een warenhuis, maakt het uit met haar vriend, heeft altijd geld te kort en zo zie je haar in korte scènes "het wereldje" in worden getrokken. Toch veel lichte en vrolijke momenten (zoals Karina's olijke dansje) en dan eindigt het toch weer onverwacht in tranen (alhoewel, haar tranen tijdens La Passion de Jeanne d'Arc beloofde al weinig goeds.) Schitterend gefilmd, fijne geintjes (zo rijden ze langs een bioscoop waar Jules et Jim draait), Nana begint zomaar in een cafe een fijn gesprek met een oude filosoof en rookt weer veel filterloze Gitanes. Kortom, aanrader.

OMC, Monday, 19 November 2007 12:28 (sixteen years ago) link

4 Months, 3 Weeks And 2 Days - Verplichte cinema. Beklemmend en onontkoombaar. Het sombere, grijze Roemeense landschap is verre van een ideale vakantieplek. Norse medewerksters aan de balie doen geen moeite klanten in de ogen te kijken. Overleven in de grote stad is een survival of the fittest en knokken voor elke beschikbare millimeter. Elke dag is er een te veel. Roemenië ten tijde van Ceauşescu moet de hel op aarde zijn geweest. De camera volgt hardnekkig de pogingen van een studente om haar kamergenoot te helpen bij een illegale abortus. Haar inzet gaat verbijsterend ver. De cameravoering (met veel lang aangehouden shots) en het sterke acteerwerk maakt de film zo realistisch dat het documentair aanvoelt. De kijker verwordt tot voyeur.

Vido Liber, Tuesday, 20 November 2007 15:31 (sixteen years ago) link

Ga het weekend kijken.

Olaf K., Tuesday, 20 November 2007 15:33 (sixteen years ago) link

't nare is dat Roemenië nog steeds een corrupte gribusbende is waardoor ze bijna terugverlangen naar stevig leiderschap.

Een vriend van me is recentelijk in Roemenië geweest en er zijn ook prachtige pittoreske stukken, een prachtige vakantieplek.

Ik zag dit weekend weet Turkse exploitation films, Tarkan vs The Vikings (comicheld Tarkan bevecht de vikingen) en The Deathless Devil een boosaardige 'Dokter Satan' heeft snode plannen een superheld 'koperhoofd' weet ze te verijdelen.

Martijn Busink, Tuesday, 20 November 2007 15:40 (sixteen years ago) link

Moet begin december voor mijn werk naar Boekarest. Heb 12.08 east of Bucharest reeds gezien, maar probeer voor die tijd nog iets beter vast te stellen wat de kans is dat ik met twee nieren weer thuiskom.

Olaf K., Tuesday, 20 November 2007 16:13 (sixteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.