Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

Die plaatsvervangende zenuwachtigheid herken ik. Het is een van de weinige filmdocu's waarbij het zweet me uitbrak. Teksten kun je achteraf nog oppoetsen (en er zal wel meer postproductie zijn uitgevoerd), maar een verkeerde camerabeweging of een figurant die over een jurk struikelt zijn minder makkelijk te verdoezelen.

@Ludo: mooi om de naam van Harry Langdon weer eens tegen te komen. In de jaren zeventig (opa spreekt) werd hij door de onvolprezen Maarten van Rooijen bij VPRO en VARA in de programma's Zwijgen Is Goud en Horen, Zien & Zwijgen voor het laatst op de Nederlandse televisie bejubeld. Het bleken de allerlaatste programma's over zwijgende films. Chaplin was de zwerver, Keaton de man die nooit lachte, Harold Lloyd de stuntelende alleman en Langdon het tragische clowntje.

Vido Liber, Monday, 31 March 2014 10:08 (ten years ago) link

:) ik had 'm uit een boekje (what else) van ene Thomas Leeflang. ('Cinema Nostalgia') verder het lezen nauwelijks waard, want nogal automatische piloot, knippen-en-plakken uit eerder werk

Ludo, Monday, 31 March 2014 10:54 (ten years ago) link

4 elements, bruh. ;)

Martijn Busink, Monday, 31 March 2014 11:13 (ten years ago) link

what? hmm (ik had het nog halfslachtig gegoogled. hiphopnoob dat ik ben)

rapping, breaking, graffiti en wat dan?

ah... spinning those turntables. (het is ook leuker als het 4 elementen zijn natuurlijk)

Ed de Goey maakte trouwens nog zijn opwachting in de doc

http://i.imgur.com/h5jO6mal.png

Ludo, Monday, 31 March 2014 16:58 (ten years ago) link

De straatbeelden, het lijkt wel een warzone. Wat ik wel weer grappig vond aan die docu is het gebrek aan gangsterism en de gemengdheid van het "schrijvers"gilde.

Bomb It is een leuke internationale versie (en ietsje later).

Martijn Busink, Monday, 31 March 2014 17:26 (ten years ago) link

De straatbeelden, het lijkt wel een warzone. Wat ik wel weer grappig vond aan die docu is het gebrek aan gangsterism en de gemengdheid van het "schrijvers"gilde.

ja. :)

New York was echt heeeel ver heen toen.

Bomb It gaat op de lijst.

Ludo, Monday, 31 March 2014 18:44 (ten years ago) link

Timebomb
'Fuck the receipt! Timebomb maakt ongetwijfeld indruk als je 'm als elfjarige alleen thuis ziet. Te laat opgebleven, vanzelfsprekend. Zo staat me nog altijd een scene uit een b-film bij waarin een actieheld zijn vrouwelijke kompaan euthanaseerde. Met een kruisboog. Timebomb was eigenlijk bedoeld als Jean Claude van Damme-vehikel. Uiteindelijk koos men voor Michael Biehn. De man moet in het begin een 'horloger' voorstellen. 'Ik dacht dat horlogers Frans, oud en baardig waren', zegt een klant. Zij blijkt psychologe, zodat Biehn met dezelfde opmerking kan counteren. Het psychologie-aspectje aan de film is lekker mal. Vanzelfsprekend heeft Patsy Kensit in functie een frigide ijzeren bril op. Maar vanaf het moment dat ie 'afgaat' gaat ze los, hoor. De rest van de film laat ze zich welwillend (om niet te zeggen zaadvragend) door Biehn van hot naar her slepen. Zelfs diens doodsbedreigingen en sadistische spelletjes kunnen de liefde blijkbaar niet om zeep helpen. Of juist niet. 'Want mijn vader leerde me geen emoties te tonen'. En die was godbetert ook psycholoog! Het plotje draait om Biehns nachtmerries. Hij is een Bourne ná de reset. De psychologe komt dus goed van pas om die repressed memories (tieten en geweld!) op te duikelen. Gekste momentje is in het mental hospital. Als variant van de sofa vindt het tweetal een mal. De psychologe kan zich niet meer inhouden en begint lukraak knopjes in te drukken...

Wild Boys of the Road
Nooit was Hollywood zo links als in de jaren '30, althans, voordat Hayes met zijn beruchte 'codex' kwam. Wild Boys schrikt zniet terug voor bruut geweld tegen Vadertje Staat. In een bijzonder verrassende scene komt de politie een vluchtelingenkamp opvegen. Het gezag wordt zonder waarschuwing op 'Palestijnse' wijze begroet. Een half uurtje filmtijd daarvoor is alles nog vredig bij de hoofdpersonages thuis in een smalltown. Ze kachelen met een oude bak ('Rolls Rough') langs feestjes, er wordt gezopen, op billen gemept, en op achterbanken gezoend. Maar dan raakt pa zijn baan kwijt. De auto wordt verkocht. 'Makes a fella feel kinda funny.' Wat rest is de weg. Steinbeckiaanse taferelen. Als vee richting het stoffige platteland, en later naar de grote stad. Onderweg komen de James Cagney-achtige mannetjes – de hele film schreeuwt om zijn entree – een toffe tomboy tegen. Ze lacht als een snuivend konijntje, en vecht als een tijger. (Regisseur Wellman smolt ook, en trouwde met 'r...) De tweede helft is na een indringende wending – tevens het moment dat ik me realiseerde dat ik 'm uit Scorsese's cinema-geschiedenis kende – wat sentimenteler. Natuurlijk moest de kijker door deze Depression tale niet volledig depressief de zaal verlaten. Ik zie goede mogelijkheden voor een remake. De tragische driehoeksverhouding ontbeert wat romantische sprankels, terwijl de film daar toch zo losjes over was begonnen.

Miami Blues
Het Jersey Shore-mannetje (Bobby Cannavale) vond ik stiekem best vermakelijk in het verder toch serieuze Blue Jasmine. De kerel had perfect in Miami Blues gepast. Hier speelt de jonge Alec Baldwin eenzelfde soort patser. (Baldwin zat trouwens ook al in Blue Jasmine!) Zo wordt de hamvraag van Miami Blues eigenlijk of we hier te maken hebben met een film van recent Woody-niveau, of van Woody in de eighties. Jonathan Demme produceerde en omdat ook zijn komedies hier niet ver weg zijn geef ik Miami Blues een klein plusje. Jennifer Jason Leigh doet haar specialiteit – een hoertje – desperately seeking nou ja... Wat eigenlijk. Een burgerleventje? In elk geval kan ze haar twee absolute pluspunten tonen. (Spiegels moeten een fijn object zijn in het leven van Jennifer!) Maar de rol die déze film maakt is van Fred Ward. Een van de smoezeligste cops uit de filmgeschiedenis. Net mijn biertjesdrinkende buurman. In Stray Dogs voelt een agent zich vernederd als hij zijn dienstwapen verliest. Hier verliest Ward zijn wapen, zijn badge, en... zijn tanden. En Alec Baldwin is natuurlijk de dader. Miami Blues barst van het cartooneske geweld, en komt ermee weg. De one-liners zijn nog niet eens zó sterk, maar de koddigheid wordt consequent gortdroog volgehouden. 'I used to rob people who robbed people.' 'Kind of like Robin Hood?' 'Except I didn't give the money to the poor people.'

Ludo, Thursday, 3 April 2014 06:54 (ten years ago) link

כלבת (Rabies)
All-American horror uit Israël. Toch las ik dan weer iemand die er een parabel over Israël in zag, dus dan toch nog een beetje oosters.

Desperate Man Blues
Zo, daar word je blij van. Een immer kortgebroekte en goedgemutste verzamelaar van bakelieten platen van blues, hillbillymuziek en vroege jazz (of de enige jazz, volgens hem) met na 47 jaar nog steeds een aanstekelijk enthousiasme.

Martijn Busink, Saturday, 5 April 2014 13:35 (ten years ago) link

man zelfs 10 seconden kijken van die doc bewijst al dat die kerel een CHARACTER is. :)

(heb even geen tijd voor 3 uur though)

Ludo, Saturday, 5 April 2014 20:35 (ten years ago) link

De hoofdfilm is maar een uurtje, de rest zijn extra's. ;)

Martijn Busink, Saturday, 5 April 2014 21:37 (ten years ago) link

ohh :)

Ludo, Sunday, 6 April 2014 06:49 (ten years ago) link

Les Plages d'Agnès
Agnès Varda is een bijzondere vrouw, met unieke films op haar naam. Als zo iemand 80 wordt verdient ze een feestje. Met een speech van de jarige. Aldus geschiedt in deze cinemoires. Nu is Varda's stijl altijd al heel persoonlijk, waardoor er een spiegeleffect optreedt. Magrittean mirrors. Varda countert haar eigen verlegenheid met gebabbel over zichzelf. Verschuilen achter een camera werkt zo lastig als je innerlijk oog altijd op jezelf gericht is. Soms verliest ze de ander uit het oog, en dreigen we in narcisme te belanden. Dan wordt het allemaal net té particulier. We moeten bijvoorbeeld haar gezinnetje uitgebreid bewonderen. Iedereen lijdt er ongemakkelijk onder. (Gezin in witte gewaden, buitenstaander Varda in het zwart.) Elders als ze echt dicht bij de Harde Kern komt vlucht Varda weg in een associatie. Weg van de worsteling met seks als twintiger, bijvoorbeeld. Eigenlijk is ze net Frida Vogels. Vinden Varda en Vogels vaste grond nu in hun werk, of toch in een Grote Man? Jacques Demy vervult die rol hier. Bijna onbewust wordt de film zo toch weer een eerbetoon aan hem. Onterecht. Wie is er nou jarig? Bovendien, Varda is degene met films die iedereen moet zien. Haar autobiografie zit eigenlijk gewikkeld in die fictie. Dáár is ze open. La Pointe Courte, Sans Toit Ni Loi, Cléo.

The Belly of an Architect
Het unieke aan Peter Greenaway is dat hij boekenwijsheid met carnal knowledge combineert. Lichaam en geest. Weg met het dualisme. Niemand anders dan hij weet een fictiefilm rond het nooit gebouwde oeuvre van Etienne Louis Boullée te volbrengen. Een film die tegelijkertijd ook weer haast misselijkmakend fysiek is. Een Amerikaan komt naar Rome om een Boullée-tentoonstelling op te zetten. Zijn medewerkers verrassen hem met een taart in de vorm van de Cenotaph. In een fraai viezig shot steekt er later nog slechts een verfrommeld 1 ponds-biljet (met Newton) uit. De bolvorm van de taart is zowel fallisch als buikig. De architect is Italië neukend binnengekomen – 'What a way to enter Italy!' – maar krijgt al snel last van vermoedens van overspel. En gruwelijke maagpijnen. Het geeft Greenaway de kans om in Pasolini-stijl langs door Rome te sjokken, om er overal verval en jaloersmakende torso's te signaleren. Waar dat soms wat conceptueel aanvoelt, zijn de brieven die de architect aan zijn imaginaire held schrijft een rake zet. (En dat voor een voice-over, een wondertje!) Ze geven de film net dat taartpuntje melancholie mee, zo tussen het gekots door. Typisch Greenaway is de grijze hond (van Romulus en Remus) die de troep komt 'opruimen'... Als de architect eindelijk (door een sleutelgat) de bevestiging van zijn vermoeden krijgt, pakt hij er uitgeput een zetel bij.

The Hobbit: An Unexpected Journey
'So this is the Hobbit.' Zo'n film waar veel teveel geld en belangen mee zijn gemoeid. Na het megasucces van The Lord of the Rings kon de prequel natuurlijk niet kleinschaliger en gewaagder worden aangepakt. En dat terwijl het goedgemutste (of goedbebaarde) sprookjesboek De Hobbit zich daar prima voor leent. We zullen nooit weten hoe de film er had uitgezien als Guillermo del Toro aan boord was gebleven, maar met Peter Jackson wordt er op veilig gespeeld. En veilig is hier recht richting het brein van Starwars-jongetjes. In het begin ziet de film er zelfs bevreemdend sci-fi uit. Geen blut und boden maar lelijke techniek. Niemand mocht zich bekocht voelen. We starten volkomen overbodig opnieuw met Elijah Wood en Ian Holm, alsof iedereen is vergeten dat The Hobbit vóór de Ring begint. Zelfs Riefensthaliaanse knokscenes ontbreken in die eerste minuten niet. De introductie der Reisgenoten is verder een koddige toestand, in Studio 100 decors. Plopperdeplop! Wel fijn en terecht Tolkieniaans dat er wat liedjes worden gezongen. Uiteindelijk wordt dit eerste deel van de The Hobbit pas aardig als het slappe geacteer wordt vervangen door semi-geanimeerde personages. In de hal van de Bergkoning werkt de boertige goblin-humor zowaar wél. En dan is daar de entree van Gollem: de jonge dagen van de schizofreen. Toch nog een half uurtje op het puntje van de stoel. 'Baggins! Thief!'

He Ran All The Way
'You hold me so tight I can hardly breathe.' 'Well, that's the way I dance.' Verbitterd en tragisch noirtje. Een dik uur opgekropte frustraties bij alle betrokkenen. Dit zijn Funny Games USA avant la lettre. John Garfield speelt een totaal mislukte sjacheraar die bij zijn dronken hosselende moeder woont. De twee kunnen het bepaald niet met elkaar vinden. De enige vriend van Garfield is een Poetin-schurkje. 'He was going to do all the thinking for me'. De heist is knudde pur sang, en Garfield zit met de gebakken peren. Of overrijpe, want een sprintje later ligt hij in het zwembad, met het overijverige bakkersmeisje Shelley Winters. Ik had het eerst niet zo door – ben gek op retro-badpakken ten slotte – maar ze moet een lelijk eendje voorstellen. Precies in het midden van de film valt het kwartje ineens. Dáárom is de familie van het meisje zo tolerant als ze een jongen mee naar huis neemt. Eíndelijk is er iemand! Impotentie is een Freudiaanse subtekst. 'Have you ever shot someone with your gun?' Welke virgin gaat hier 'all the way'. De opgejaagde en paranoïde tasjesrover heeft het gezinnetje inmiddels in hun eigen huis gegijzeld. Pa voelt zich behoorlijk in zijn mannelijkheid aangetast. En Garfield? Die kan het alleen vinden met de moeder des huizes. Och had hij zélf maar een goede moeder gehad, dan was dit nooit gebeurd...

Ludo, Monday, 7 April 2014 06:55 (ten years ago) link

Many films (some of the best) are boring and make you feel as if you might want to leave to get a drink or look for an available woman.

Francois Truffaut, in The Films in my Life (een verzameling van zijn artikelen, merendeel voor Cahiers du Cinema, natuurlijk)

Ludo, Tuesday, 8 April 2014 14:50 (ten years ago) link

Sophie's Choice
Oscar bait pur sang. Pakula voldoet hier aan alle eisen. Joden in de oorlog, een bijzondere acteerprestatie (lees: totale transformatie) en een wending die het mentale vakje aanvinkt. Het moment dat het flauwige hoofdpersonage Stingo daar eindelijk achter komt is bijzonder leuk. Een minuut lang zag ik een remake van Wes Anderson voor me. 'We were afraid something terrible might have befallen you on your way back to the pink plantation.'' Stingo is in de ban geraakt van Streep (als Poolse!) en Kline. Beide zetten de powerplay aan. Het eerste uur is zo best een meevaller, en zelfs een beetje Gatsby. Jonge knaap in de ban van groots levende mensen. Ergens tussen manie en magie. Er is zelfs een vrolijk ontsporende seksscene. Maar net als ik denk dat de film over het verwerken van Oorlog en Lede gaat zónder die te tonen, krijgen we toch de flashback. Ik vond het maar niks. Belangrijk is dat Streep deze flashback vertelt nádat ze zich eerst in leugens heeft gewenteld. Dat benadrukt onbedoeld het melodrama. Wie zegt dat ze het niet wederom verzint? Zou iets kunnen zijn waar de film slim mee speelt, maar nee. Sterker, Stingo moet wel de domste wannabe-schrijvers uit de filmgeschiedenis zijn. Wat een waardeloos observator. Alles moet hem verteld worden, door de meest obscure bijfiguren. Zo eindigt de film met een weeïg gevoel van tranentrekkerij en pseudo-hoop, terwijl we eigenlijk een totale ontmaskering hebben gezien.

Stop Making Sense
Een uur later stond ik nog te hoppen. En dat terwijl ik de film toch echt zittend had bekeken. David Byrne is your fitness instructor! Hij rent een halve marathon, en niet enkel en place. De opbouw van de show is slim. 'Hi, I got a tape I want to play.' Byrne begint solo, maar de moves zijn er dan al. En wat een ogen! Als manga niet al bestond, was het toen uitgevonden. Liedje na liedje krijgt Byrne steeds meer gezelschap; ik hoopte even dat ze dat tot in het oneindige vol zouden gaan houden. Er verschijnen een verlegen wiegende bassiste, een overenthousiaste percussionist slash hype man, en natuurlijk de 'Talkettes'. Twee synchroon dansende donkere dames, die ook al in 20 Feet From Stardom figureerden. De eentweetjes (of tweedrietjes) tussen Byrne en het duo zijn hilarisch. Demme deed de regie en wisselt ook contrasten af. Veel close-ups zodat we het proces van muziek maken haast uit het oog verliezen. Puur bewegende lichamen. Nog wat magischer zijn de shots van heel ver weg. De band op een rijtje. Malle poppetjes in de ruimte. De band piekt muzikaal gezien ergens in het midden van de set met Life During Wartime en This Must Be The Place. Van mij hadden wel wat meer nummers van de Talking Heads mogen tinkelen als die laatste. Richting einde vond ik het stiekem een tikje eendimensionaal worden. Maar ach, het dikmaakpak van Byrne maakt 'm toch al tot een comic book hero. En wij strekken (mentaal) de beentjes. Terecht legendarisch.

Lost and Delirious
'And have all those gross guys groping me? I'd rather stay home and do a maths lesson.' Ik keek 'm speciaal voor die wiskundeles natuurlijk... Of als voorbereiding op die grote lesbo-film die klaarstaat. La Vie zal een stuk beter zijn. Het clichématige Lost and Delirious heeft heus goede bedoelingen, maar het blijft toch verlekkerd steken bij hysterische meisjes in kostschoolrokjes. Of in ondergoed. Mischa Barton is de grootste naam, maar hier nog het kleine meisje dat op een afstandje moet blijven. Op één gewaagde opmerking na – 'dat was het moment dat ik iets ging voelen down below' – is ze niet involved. De focus van het script is er ook te rommelig voor. Zo wordt het nooit: moederloos meisje ontdekt de liefde dankzij twee lesbische kamergenotes, maar eerder: lesbische kamergenotes gaan door het lint, omdat zij óók moederloos zijn. Zo neigt de film naar een zeker conservatisme. Piper Perabo speelt de duistere ontembare natuurkracht, die zelfs in een omgeving vol docentes van de andere kant haar plekje niet weet te vinden. Bij een ander lukt dat wel, en Jessica Pare laat zich aanvankelijk de aandacht welgevallen. De seksscene is nogal softpornografisch, terwijl dit toch een film over het vrouwelijk lichaam had kunnen zijn. Na de breuk doet Perabo bijzonder melodramatische wijzen pogingen haar geliefde terug te winnen. Maar of een KD Lang-pak dan zo'n goed idee is? Ani DiFranco en Meshell Ndegeocello zingen mee.

Ludo, Thursday, 10 April 2014 06:55 (ten years ago) link

oh en Hal Ashby krijgt in de aftiteling een bedankje, dus Vido's analyse klopt.

http://gert01.home.xs4all.nl/stopmakingharold.html

Ludo, Thursday, 10 April 2014 06:57 (ten years ago) link

Hal Ashby krijgt in de aftiteling een bedankje. Cool. De overeenkomsten waren dan ook te opvallend om van toeval te spreken. Vreemd dat daar niet eerder over is geschreven.

Vido Liber, Thursday, 10 April 2014 11:42 (ten years ago) link

Ook populair in giflandia de laatste tijd.

https://gs1.wac.edgecastcdn.net/8019B6/data.tumblr.com/4aa31972224d89060aa290bd2ebe08d9/tumblr_mtfhcdqa9w1qzzzrno1_500.gif

Zou hem weer moeten kijken, zag de film destijds in de bioscoop en vond het als 14-jarige reuze arty en cool (en Tina Weymouth mysterieus mooi).

OMC, Thursday, 10 April 2014 13:51 (ten years ago) link

Fucking lamps, how do they work!?

Ludo, Thursday, 10 April 2014 15:04 (ten years ago) link

Frances Ha
Oh New Yawk.

(bonuspunten voor opgefokte Eiffeltoren-lichtbundel in combinatie met 'Everyone's a winner'.)

OMC, Friday, 11 April 2014 21:18 (ten years ago) link

Niet geheel onverwacht is de helft van Tumblr aan Greta Gerwig gewijd.

http://31.media.tumblr.com/00da44b8fc2a0de2c37cf4ff69a2917d/tumblr_my0hb6fh8W1qdcfc3o1_500.gif

Legendarisch uiting van snobisme was dat moment dat Frances tegen die ex-huisgenoot vertelt dat ze naar Parijs gaat:
“I was there when Serge Gainsbourg died; it was the death of Eurodisco.”

Dat is voorlopig niet te overtreffen.

OMC, Saturday, 12 April 2014 14:01 (ten years ago) link

:)

Ida
Zit je een keer in de bios, krijg je een film in 4:3 formaat voorgeschoteld! Ik vond het geluid ook vrij zachtjes afgesteld. Gelukkig was de digitale projectie wel haarscherp. Fijn, want Ida is een film die het van de cinematografie moet hebben, en daar ook prijzen voor kreeg. Zwart-wit, dat helpt al snel. Veel lampjes in de duisternis, en anderszins fraai gekaderde shots in het armoedige Polen van de jaren '60. Inhoudelijk is er hier weinig nieuws onder de zon (of beter onder sneeuw) voor de arthouse-liefhebber. Het stille religieuze lijden van Dreyer-gezichtjes. Een Pools nonnetje wordt vóór ze haar geloftes doet langs een tante gestuurd, die haar meedeelt dat ze joods is. Heel erg ontdaan lijkt het meisje niet – ze heeft haar innerlijke rust eigenlijk al gevonden – en dat maakt de dramatische tocht die volgt eigenlijk tot een non-plot. Hoezeer het 'crossroads'-shot ook anders suggereert. Het is tante die door het leven wankelt. Zuipend, ooit ook gelovige, maar dan in het heil van het communisme. Ze poogt het jonge meisje het lichamelijke leven in te loodsen, dansend op de klanken van John Coltrane. Het kapje van de non gaat inderdaad af, maar ze houdt haar kopje er toch bij. Het mooiste shot kan ik niet zonder spoiler verklappen, al is de slotuitbarsting van geweld een cliché. Een lichaam wordt een vlek op tafel. Een zonde uitgewist. Noem het een vorm van transsubstantiatie.

Human Highway
What's on? Your mind!?' Neil Young's mind staat altijd aan. Muziek maken is het enige wat ie echt kan, maar dat maakt al die andere dingen nou net zoveel uitdagender. Tijd voor die speelfilm dus. (Je bent popster of je bent het niet.) Zoals dat gaat bij Neil investeerde hij vooral eigen centjes, en had hij ook vooral zelf lol. Charme moet je de man nageven. Zelf acteert hij bijvoorbeeld best oké als dorky automonteur. Al kwam daar niet heel veel acteren bij kijken, auto's zijn weer een andere hobby ten slotte. In een World of Oz-achtige droomwereld werkt hij op een tankstationnetje. Ergens verderop staat een kernreactor te ronken ('go with the glow') en af en toe komen er radioactieve mannetjes langs. De sfeer is vergelijkbaar met een videoclip van de Beastie Boys. Veel meliger komen ze niet. 'Who? Who!' Een uil kijkt verschrikt op. De boel wordt aangevuurd door Booji Boy, Devo's Bart de Graaf-achtige mascotte. Al snel zijn de ingevingen op en stoot Neil letterlijk en figuurlijk zijn hoofd. Het laatste half uur kunnen we daardoor definitief op die Trans-trip. De muziekfilm-oplossing. In het diepst van zijn gedachten is Neil een indiaan en hij zingt: 'I used to build these buildings/ I used to walk next to you.' Als hij weer wakker wordt schreeuwt zijn maat 'I think he's probably got a conclusion!' Een tijdelijke dan, tot het volgende idee opborrelt.

Neighboring Sounds
Een film die een hele samenleving op de snijplank legt; zó op het snijvlak van arm en rijk, vroeger en nu, wantrouwen en buurt empowerment. Brazilië is een land in transitie. De kille urbane burgermaatschappij komt eraan, maar de oude familiebanden knellen óók. Middenin deze bewegende wereld liggen wat appartementen van een familie. Geld gemaakt in de suiker, nu huisjesmelkers uit de middenklasse. Neighboring Sounds laat hún buurt in Recife zien. Vele microhistories worden zo samen één macro-historie. En het verbluffende is, we zien de randjes van het mozaïek niet meer. Ronde personages in korte flitsen neerzetten, dat moet je kunnen. De depressieve moeder springt er voor mij uit. (Iemand anders ís al gesprongen...) Wiet noch wasmachine helpen haar tegen de grote leegte. Fysieker drama komt de buurt binnen in de vorm van een groepje 'security guards'. Wat eerst nog een maffioos protectie-slimmigheidje lijkt wordt een ingenieus steekspel. Neighboring Sounds spiedt door rear windows en legt haar oor ten luister, bewust zonder soundtrack. Dat maakt de momenten dat er wel muziek klinkt als vanzelf significant. Eentje is volstrekt cinemagisch (de film confronteert zichzelf met haar verbeelding), een ander is intiem. De moeder ligt uitgeteld op de bank. Het ene kind geeft een voetmassage, het andere stampt liefdevol op haar rug. Het is duidelijk aan de kinderen... De volwassenen zijn verweesd.

My Dream Is Yours
De gunfactor speelt een belangrijke rol in musicals. Het anoniempje mag een ster worden. Als er nu iemand die gun-factor ontbeert is het Doris Day wel. De akelig perfect blondine is van nature echt too big to fail. Daarom vind ik 'r pas leuk in de meer ironische bubblegum-films, als ze allang gearriveerd is. Pillow Talk is het leukste voorbeeld. My Dream Is Yours komt nog uit de vroege fase van haar carrière. Het drama wordt hier opzichtig uit de weggegaan, zo mag echt niemand zich afgewezen voelen. Doris Day speelt een heuse mama met ambities. Wat er in hemelsnaam met d'r echtgenoot is gebeurd horen we achteloos en laat in de film, en niet eens van Day zelf. Ze is dan allang ingepalmd door een manager (en wannabe love interest) Jack Carson. Een vrolijke goedzak die ergens nog een aardige imitatie van de huisvrouw in de keuken geeft. Voor Doris verkoopt hij zelfs het bont van zijn collega. 'This is the chance of a lifetime!' 'This is the mink of my lifetime!' Memorabel is de manier waarop hij Doris Day ontdekt, dankzij een Spotify avant la lettre. Een jukebox met een inbelverbinding! Ook een soort partyline... Doris zet de plaatjes op, en zingt stiekem mee. Nog net even maffer is een plotse tekenfilmsequentie, om het kindacteurtje nog wat te doen te geven. Wie Carson en Day ooit in paashaaspakken wil zien dansen...

Ludo, Monday, 14 April 2014 06:55 (ten years ago) link

Play
Hubert Bals is echt de postume koning van de wereldcinema, soms lijkt werkelijk elke Zuid-Amerikaanse arthouse film uit zijn fonds gefinancierd. Alicia Scherson's debuut is fris en vermakelijk, voor wie ten minste geen al te grote hekel aan Miranda July heeft. Denk aan volwassenen die 'poep praten', en een hele hoop kinderlijke naïviteit. Een Liv Tyler-achtige nana zorgt voor een oude Hongaar, net de stervende Chavez. Buiten is het leven van de verpleegster een vrolijk spelletje. Street Fighter II op straat! Een tas functioneert als De Jurk van Van Warmerdam, en al doende wordt het eenzame dienstmeisje zo met een excentrieke familie verbonden. Op een afstandje dan, want ze stalkt net zo fanatiek als die kerel uit Gigante. Het sippende object van interesse is verlaten door zijn geliefde vrouw. In het café somt hij haar kwaliteiten op: 'ze verslaat me met pingpong en schaken, en vertelt goede grappen.' Vrouwlief beleeft een tweede jeugd, terwijl de verlaten echtgenoot als Momma's Man op zijn slaapkamertje gaat zitten. Smoeder heeft geen tijd voor een knuffel, want te druk met d'r bronstige alfamannetje. Het ijs breekt (of 'de boter smelt') pas als ze aan het ontbijt een discussie opzetten over adjectieven en werkwoorden. Leuke, milde grapjes dus. Van mij had zelfs het 'happy end' gemogen. A man needs a maid.

Angela
Volwassenen die kinderspelletjes spelen, best leuk hoor, maar bloedserieuze kinderspelletjes zijn pas echt volwassen. Rebecca Miller is ook in haar debuut al bijzonder goed met (jonge) vrouwen in fucked up families. Angela's moeder... Niet te geloven. 'You're something wild', zegt een verlekkerde barfly tegen de Marilyn Monroe-look-a-like. Haar antwoord: 'Well usually I'm housebound, it's just that I have a good week'. Geen woord van gelogen. Ook innerlijk is ze net Marilyn. Volslagen manisch. De combinatie met lievige pa schrijnt indringend. We kunnen er alleen van een afstandje naar kijken. Net als Angela en haar zusje. Angela is een jaar of tien en ze begint allerlei zaken in de smiezen te krijgen. De toestand van ma, religie, seks. Een kruitvat van gevaar gefilterd door een magisch denkend meisjesbrein. Ze dwingt haar zusje tot een eindeloze reeks fysieke rituelen om de gezinsellende te bezweren. En als dat niet helpt gaan de twee op stap. De wandeltocht bevat tal van mooie ontmoetingen. De meest wonderlijke is wel die met de dorps-pedo. De superreligieuze Angela ziet een goede engel in de man! Kinderlogica huppelt mét de hak op de tak. Maar ondertussen wordt de boom almaar wankeler en vliegen de splinters in het rond. Prachtfilm voor fans van Lynne Ramsay. Er is maar één minpuntje: de film had net zo goed Angela & The Boom Mics kunnen heten, want hemeltjelief, soms lijkt het wel een making of!

Puzzle of a Downfall Child
De cliënt in de geestelijke gezondheidszorg ratelt het liefst als kip zonder kop over diens stokpaardjes. Ik denk dat wat de cliënt van 'de psy' vraagt (of wil weten) méér zegt. Zo eist Faye Dunaway hier van haar gesprekspartner dat hij de bril na toiletbezoek rechtop zet. 'Heeft je vrouw je dat soms geleerd?' Obsessief jaloers met bindingsangst. De kerel neemt hun gesprek op, maar later blijkt hij 'gewoon' een vriend. Het personage van Dunaway spendeert gedurende de film niettemin meer dan genoeg tijd met echte psychiaters... Puzzle of a Downfall Child is een hippe Amerikaanse verwerking van nouvelle Europese invloeden. De Antonioni-arthouse structuur gooit de puzzelstukjes bewust in de war, zodanig zelfs dat we eerder op Resnais-terrein belanden. Toch heeft het eindresultaat niets van het niveau van die grote twee. Dit is meer een Schlesinger-film. Ik verwachtte elk moment de entree van Julie Christie. Heel diep gaan we niet, daarvoor is het allemaal net even te gestileerd. Diezelfde stilering past echter wel bij de modewereld waarin het verhaal speelt. Een lang shot van het model Faye Dunaway bloedrood gestifte lippen is Freudiaans én Warholiaans is een hoogtepuntje. Gozers met perfecte kapseltjes zijn er in overvloed, totdat Dunaway ze in de war schopt dan! Ze grapt zelf over de baardige seventies-looks. 'Jullie lijken allemaal op Jezus, hoe moeten we de echte nou herkennen!?' I guess the Lord lives in NYC...

Ludo, Thursday, 17 April 2014 06:54 (ten years ago) link

Non Ho Sonno
Na het geslaagde Goblinoptreden had ik wel zin in een bijbehorende film en deze had ik nog niet gezien. De soundtrack van Goblin is boven verwachting, de film voor iemand zo legendarisch als Argento onder de maat. Het viel me uiteindelijk nóg mee, maar het niet meer dan een doorsnee giallo.

Wederopstanding Van Een Klootzak
Goede Nederlandse film, vooral visueel aantrekkelijk.

Riddles Of The Sphinx
Whoah, dit is een pittige die gelijk uitnodigt tot herbekijken. Verschillende episoden, met een lang stuk waarin de camera door kamers draait en we verschillende situaties over vrouwen, werken en moederschap observeren. Andere zijn behoorlijk trippy experimenten, met geweldige muziek van Mike Ratledge (Soft Machine). Een feministisch pamflet als fantastisch vormgegeven filmexperiment.

Martijn Busink, Thursday, 17 April 2014 08:03 (ten years ago) link

bedoel je deze? http://www.imdb.com/title/tt0076625/

Ludo, Thursday, 17 April 2014 11:50 (ten years ago) link

Yessir.

Martijn Busink, Thursday, 17 April 2014 12:12 (ten years ago) link

oh wow. 79 user votes, ik heb genoeg obscuurs gezien maar of ik ooit onder de 200 ben geraakt.

Ludo, Thursday, 17 April 2014 19:20 (ten years ago) link

Gewoon op bluray door BFI, niks obscuurs aan. ;)

Martijn Busink, Thursday, 17 April 2014 19:21 (ten years ago) link

ik dacht al, in welke kringloopwinkel vínd je die dingen

(maar ik heb al een andere feministisch-anarachistische tripfilm klaarstaan, waar ik overigens ook/wel jaren naar gezocht heb trouwens:

Az én XX. századom

(http://www.imdb.com/title/tt0096863/)

Ludo, Thursday, 17 April 2014 19:41 (ten years ago) link

The Motherfuckin' Wolf of Fuckin' Wall Street, you fuckin' fuck!
Amusant vakwerk. Tegen het eind ben je helemaal murw geslagen, op een hele rare (geweldloze) manier. Het mooiste is toch dat begin op Long Island na de crisis van '87. Verder valt er niet zoveel over te zeggen, het is allemaal wel duidelijk. Onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die om "een moraal" bedelden.

OMC, Saturday, 19 April 2014 21:09 (ten years ago) link

La Vie d'Adèle
Zo. Dit is me 'r eentje hoor. Prikkelende provocatie in tal van registers. Verward en verwarrend. Ik weet niet eens of ik 'm heel goed vind. Regisseur Kechiche stoot als het ware dóór de 'male gaze' heen om bij de pijn der liefde uit te komen. Hij begint nochtans wel 'gewoon' met Salonkunst. Adèle is een beeldschoon poppetje. Bunny voortanden, opgekrulde volle lippen en héél grote ogen. Alleen al naar het wit daarvan kan ik wel drie uur kijken. Het vriendinnengroepje op de Entre Les Murs-school wordt ondertussen een beetje ongeduldig. De lelijkere meisjes vinden dat Adèle het maar eens moet doen. In deze puber-fase heeft de film de broeierig-sensuele sfeer van Lila Dit Ca. Eerste Liefde, maar niet heus, want Adèle voelt niets bij d'r 'mec'. Dat gebeurt pas als een klasgenote een kusje steelt. Voor mij de meest romantische scene van de film, maar dat opmerken heeft iets ironisch. De neppe kus doet slechts het kwartje bij Adele vallen. De Ontdekking van de Liefde breekt aan. Lea Seydoux heeft met blauwgeverde haren iets van een verlepte Belgische artrocker. Rauw in schoonheid. De kernwoorden voor de tweede helft. De seks is absurd acrobatisch voor een eerste keer, maar tegelijkertijd terecht veel explicieter dan we in zo'n film verwachten. Met elke hap in een lichaam wordt de film fysieker. Met elke hap spaghetti – er wordt mínstens zoveel gegeten als geneukt – wordt de film pittiger, en met elke weggelikte traan prikt de ellende zilter. Adèle verandert van een meisje in een sexbeest en en vervolgens in een Truffaut-waardige verlaten heldin. De film en de kijker raken besef van tijd volledig kwijt - hoeveel jaren zijn er eigenlijk voorbij!? - hier geen coming out clichés, alleen naakte waarheid. Eerst Twee Vrouwen. Dan Eén.

Underground
Iets totaal anders. Of niet? Het stokoude Underground begint in een donkere metrotunnel, en ik herinner me een docente aan de UVT die haar zoontje niet naar The Matrix liet kijken omdat er allemaal seksuele baarmoedersymboliek in zat. Cultuurwetenschappers... Underground zet de kijker op het verkeerde been, in de openingstitels lezen we dat dit een film over 'gewone mensen' is. Het docu-sfeertje is er ook naar. De beelden van het Londen van eind jaren '20 zorgen al snel voor een soezerig nostalgisch gevoel, geholpen door de romantische soundtrack. Het metro-station hing ook toen al vol reclames, het laatste stapje de roltrap áf en het opstapje de bus ín zijn al spannend. In een parkje speelt een jongen schoffie een moppie mondharmonica, en alles lijkt pais en vree. Maar als ik wat beter had opgelet had ik het drama eigenlijk al in die eerste metro-sequentie kunnen zien aankomen. Een van de hoofdpersonage is niet pluis. Hij schuift wel heel dichtbij die medepassagiere! Als ze hem (zwart haar, niet al te knap) afwijst ten faveure van een conducteur (blond, arisch, knap) is het tijd voor eerwraak. De tweede helft van de film versnelt haast per scene, ineens veranderen de zedige dames in Irma Vep-vamps. We krijgen James Bond-actie. Hangend aan hijskranen! Knock out op metrosporen! Zelfs in 1928 hadden ze hun Speed al.

My 20th Century
Vrouwelijke regisseurs zijn al zeldzaam, maar het lijkt wel alsof ze maar één goede film mógen misschien. Het zal wel een hersenspinsel van me zijn, maar ook bij Enyedi zie ik op Wikipedia weer een hele rij films waarvan er maar één een eigen artikel heeft. Zou de rest werkelijk zoveel minder zijn, of onterecht genegeerd? Het Hongaarse My 20th Century won de Gouden Camera in Cannes en haalde de NY Times 1000 Best Movies almanak. Toch kostte het me jaren de film te 'vinden'. Ook dat zegt iets. Wellicht ook inhoudelijk, want My 20th Century is geen gemakkelijke kost. In een Ophuls via Guy Maddin-achtige beeldtaal zwiert Enyedi door het fin de siecle. Zien we daar Tolstoj in een oud filmpje? Edison vormt de anker van het 'verhaal', overigens gewoon vertolkt door een Hongaar. De magie van filmtovenaar Edison wordt bejubeld, alsof hij de versnelling van de modernisering inzette. Naast het wetenschappelijke optimisme is de film echter ook smakelijk anarchistisch-feministisch. Een 'intergalactische' sterrentweeling zorgt voor girl power. De spirit van de sixties, maar met ruimte voor ironie. Een man houdt een spreekbeurt voor Vereniging van Feministen, waarin hij de 'a-logica' van de vrouw 'bewijst'. Inclusief 'verhelderende' reproducties van seksuele organen...

Gerhard Richter Painting
Wie? Gerhard Richter is een van de best betaalde moderne kunstenaars, maar ik had nog nooit van 'm gehoord... Deze docu vult de lacune met heel veel verf, want de man kijkt niet op een streek meer of minder. Het slobberende verf-gesop is haast kunstenaarsporno. Voor zijn allerbeste truc gebruikt Richter een soort glazen plaat annex gigantische zeem, waarmij hij zijn abstracte kleurstelling uitveegt. Een analoog Instagram-effect, en de doeken gaan er echt van op vooruit. Soms komt er – zelfs tot verbazing van Richter – ineens een nieuwe kleur tevoorschijn. Ontstaan in (of uit) de brij. De oude man zelf is verder het prototype van succes. Goeie dure bril en kwiek van tred. Ergens deed hij me aan Prins Bernhard denken, ook zo'n man van staal. Vanzelfsprekend heeft Richter een paar serviele assistenten en een fraaie jonge vrouw. De mens Richter toont zich maar op één momentje, als het over zijn Ossi-ouders gaat. Het gaat hier dan ook om het handwerk (maquettes van mogelijke musea-expo's!) en galante inzichten. In een fragment uit de jaren '60 stelt Richter terecht dat men niet over schilderen moet spreken, want dan 'denk' je er iets bij. Schilderen is nu juist zélf een vorm van denken. Ook de worsteling met je eigen zucht naar erkenning wordt door Richter fraai verwoord. Je ploetert in je eentje, en dan waag je je de wereld in. 'Hopend dat ze het resultaat en niet de fouten zien.'

Ludo, Monday, 21 April 2014 06:56 (ten years ago) link

maar ik had nog nooit van 'm gehoord...

Dude!

https://4.bp.blogspot.com/_oE24yo4l53w/SkMSI_L3jkI/AAAAAAAAA8U/Eq2PYy-TZJw/s400/homer_nin.jpg

ik herinner me een docente aan de UVT die haar zoontje niet naar The Matrix liet kijken omdat er allemaal seksuele baarmoedersymboliek in zat.

:)

OMC, Monday, 21 April 2014 07:23 (ten years ago) link

oh god ja, Daydream Nation. ik zat tijdens de doc nog te denken 'hmm best goede platenhoezen'

ben je nu trouwens de laatste die niet op Facebook zit OMC? (want ik ben met Pasen op Facebook herrezen, zeg maar. :P Pfff.)

Ludo, Monday, 21 April 2014 09:21 (ten years ago) link

Ik HAAT Facebook*

(* maar ik heb er wel eentje om professionele redenen zodat ik kan bewijzen dat ik weet wat het is ;)

Je hebt overigens ook nog een kort verhaal van Don DeLillo rond een tentoonstelling van die RAF-schilderijen van Richter.

OMC, Monday, 21 April 2014 09:30 (ten years ago) link

Ik HAAT Facebook*

ja wijselijk :)

nou dan word ik wel vrienden met 7 andere Omar M's. :P

Ludo, Monday, 21 April 2014 09:31 (ten years ago) link

Selvi boylum, al yazmalım
Klassieke Turkse film, nu eens niet van een of andere half vergane VHS maar restored for HD. Drama over de keuze die Asya (beroemde babe Türkan Şoray) moet maken tussen een stoere vrachtwagenchauffeur en een zorgzame weduwnaar. Universeel thema, degelijk gemaakt met muziek van Cahit Berkay (van de Anadolu rockband Moğollar, al kennen de meeste Turken hem van de soundtracks). Ondertiteling was van een fan en liep erg uit fase, maar ik zie 't maar als educatief en echt complex werd het allemaal toch niet.

En veel mooie plaatjes:

Die Abenteuer des Prinzen Achmed
Het magnum opus van Lotte Reiniger uit 1926 en het is inderdaad een wonder van vernuft, dit schaduwspel.

卑弥呼 (Himiko)
Bizar Japans epos wat doet denken aan Paradjanov en Jodorowsky al is het door en door Japans. Redelijk ondoorgrondelijk maar een prettige trip.

Altered States
Verder trippen met dit drugs- en mystiekwerkje. Het begint nog wat corny door de bluescreen effecten maar het overstijgt de technische beperkingen al snel. Een en ander al in projecties en platenhoezen (Streetcleaner) zien langskomen, een leuke bonus.

Martijn Busink, Monday, 21 April 2014 13:17 (ten years ago) link

The Guatemalan Handshake
Will Oldham mag ik graag zien acteren, met zijn gekraakte karakterkop is hij (on)geknipt voor het spelen van rare vogels. In The Guatemalan Handshake blijkt er zelfs een Napoleon Dynamite in 'm te schuilen. Nou ja. De domme blik is er in elk geval. Jammer dat Oldham hier eigenlijk de off screen MacGuffin is. In een volslagen gestoord plot is Oldham er vandoor gegaan, daarbij onder meer een zwangere vriendin en een stel autogekke Destruction Derby-'vrienden' achterlatend. In het dorp zijn de dingen niet meer wat ze waren sinds de elektriciteitscentrale op tilt is geslagen. Belangrijkste gevolg: een verdwenen hondje. Een Human Highway geplaveid met losse eindjes. Elke nieuwe poging tot een kinderachtige grap vereist blijkbaar een nieuw personage. Zo verschuift de focus net iets te vaak. Zelfs het meisje dat de film op de voice-over mag openen raakt op de achtergrond. Zij is de enige die de vreemde Oldham dénkt te begrijpen. Van de ganse collectie schmierende bijrollen is de hondeneigenaarster het aandoenlijkst. De hele film lang is ze volslagen manisch-depressief op zoek. Als de film nog wat rucksichtloser was geweest had je een soort Gummo directed by David Gordon Green gekregen. Nu is het een melig-melancholische komedie die onder meer dankzij muzikale intermezzi (Oldham doet The Moldy Peaches) best lief is.

Toni
Ik las Truffauts recensiebundel The Films in My Life. Samenvatting in één woord: Renoir. Truffaut krijgt het voor elkaar zijn grote held in werkelijk elke recensie te noemen. Dat wordt na een paar honderd pagina's toch een beetje irritant. Bij de genoteerde tips zaten dus onvermijdelijk wat onbekendere Renoir-films, en Toni is 'r een. Door Truffaut omschreven als de uitvinding van het Italiaanse neorealisme ver voor de Italianen het zelf deden. Inderdaad voelt de film uit 1935 behoorlijk 'modern' aan. Weinig ouderwetse acteer-gebaartjes, gewoon een stel immigranten die rollebollen en volksliedjes zingen. Het plot is stiekem best film noir-waardig, maar doet daar tegelijkertijd heel achteloos over. Om Truffaut nogmaals te parafraseren: de personages sterven op dezelfde manier als ze wijn drinken. Katjes worden geaaid én verzopen. Toni komt in Frankrijk een wat onduidelijk baantje komt vervullen. De andere arbeiders mopperen dat 'die buitenlanders onze banen inpikken.' 'Maar je bent zelf vorig jaar uit Italië gekomen!'. Met de vrouwen beginnen de Carmen-achtige problemen. Toni's maitresse versiert 'm op ingenieuze wijze: ze laat zich steken door een wesp. (Toni geeft een 'zuigzoen'.) Het klopt allemaal precies in het promiscue sfeertje dat je ook in De Mijn van Zola vindt. Het kleine dorp, aperta.

Vincent, François, Paul... et les Autres
Merkwaardige titel eigenlijk. Je zou denken dat de film over '3 amis contre le monde' gaat, maar eigenlijk is de film alleen in Vincent geïnteresseerd. Mislukte schrijver Paul heeft één grappige dronken scene, en François 'mag' zijn vrouw meppen, maar verder is het dus aan Vincent. Yves Montand speelt de zakenman met financiële problemen nogal uitgestreken. Hij is op zoek naar geld om schulden af te betalen, een onderwerp dat je in deze niet-criminele vorm eigenlijk zelden ziet in films. De vernedering die je voelt wanneer je bij je vrienden (en vage kennissen!) om geld moet bedelen. En dat je ze dan al afkappen nog voor je het bedrag hebt genoemd... Vincent vindt wat afleiding in zijn oogappeltje Jean. De jonge Dépardieu overtuigt zelfs als bokser. (En er zit een heus Raging Bull-gevecht in de film!) Op de beste momenten nadert de film het gemeenschapsgevoel van John Sayles. Dat zijn dus juist die scenes waarin alle personages op één plek verzameld zijn, bijvoorbeeld als ze met zijn allen aan het schuurtje timmeren dat in de openingsscene is afgefikt. Zodra de openbare ruimte wordt verlaten voor gesip in slaapkamers vond ik het minder worden. De late voice-over en nogal ondersteunende muziek helpen ook niet. Bovendien ging iets anders opvallen; waarom zijn les autres (de vrouwen!) niet meer dan tegenstribbelende decorstukken. Daarin had de titel dan weer wel gelijk..

Guatemalan Handshake staat overigens in zijn geheel op Vimeo, legaal en wel
http://vimeo.com/47986250

Ludo, Thursday, 24 April 2014 06:55 (ten years ago) link

Computer Chess
Ik nam Ludo's tip boven over en vergat pardoes hoe de vork in de steel zat. Dacht dus even dat het inderdaad een ekte-ekte docu zou zijn, maar je ziet vrijwel meteen dat de beelden te scherp zijn, te weinig verzadigd, te fris. En dat vond ik toch wel jammer. Het bewijst eens te meer hoe moeilijk het is om een documentaire te faken, niet alleen wat betreft beeldkwaliteit maar ook qua continuïteit van filmende gezichtspunt (waar het vrijwel altijd mee misgaat). Dus dacht ik na afloop: was dat nodig? En als je de z/w video-esthetiek wegdenkt: wat blijft er nog over van de film? En dat vond ik dan wel magertjes. Die scene van computerschakers is fascinerend en de hele hardcore nerd habitus is tastbaar, maar het bleef als verhaal ergens steken, meer een aanzet tot gedachten over A.I. Ah, maar de Amerikaanse treurigheid, ook van die new agers, die steekt.

OMC, Thursday, 24 April 2014 21:50 (ten years ago) link

The Unknown Known
Beetje pompeuze documentaire maar Rumsfeld is een bizar figuur, een meester met woorden en virtuoos bulshit artist. Jammer dat zijn spelletjes mensenlevens kosten, minder dan een fullblown war misschien – zoals onlangs betoogd in de VPRO Gids – maar ook valser, en racistischer (hoe collateral zou de damage van onschuldigen van zo'n droneaanval op westers grondgebied zijn?). Anyway, een bizar figuur. Ogenschijnlijk redelijker dan menig idioot die hij bestrijdt maar ik denk door de enorme macht die hij en de zijnen hebben per saldo toch kwaadaardiger, als je het mij vraagt.

Martijn Busink, Friday, 25 April 2014 01:08 (ten years ago) link

oeh. Morris :)

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTg0NDIwOTc2Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNjc4MTQ5MDE@._V1_SY317_CR0,0,214,317_AL_.jpg

tis maar wat je smiling noemt.

benieuwd of ie nog de bios haalt hier.

Ludo, Friday, 25 April 2014 09:15 (ten years ago) link

The Fog
Zelfs op het hoogtepunt van de VHS horror leek me dit te duf. Killer mist, kom op hé. Maar goed dochterlief is aangestoken dus een goed excuus om deze Carpenter eens een keer te bekijken. Beetje een tussendoortje richting het meesterwerk The Thing. Het verhaal slaat nergens op met die wraakzuchtige lepra Piraten die uit de lichtgevende mist opdoemen. Maar het heeft wel sfeer dankzij uitgekiende belichting en de gepatenteerde Carpenter synthsoundtrack. En het moet gezegd, is er een regisseur die meer wint door blu-ray? Net als Christine vallen de prachtige shots van pre-interwebz Americana opeens op nu ze bevrijd zijn uit de jaren '80 videotheek.

OMC, Friday, 25 April 2014 20:24 (ten years ago) link

The selfish giant (Clio Barnard, Groot-Brittannië, 2013)
Sociaal-realistisch drama aan de oppervlakte, maar een sprookje daaronder. In ieder geval een verwijzing naar een sprookje. Namelijk de zelfzuchtige reus van Oscar Wilde, die het kinderen verbiedt om in zijn tuin te spelen, maar dan toch vriendschap sluit met een van de kids. In dit geval is de setting fraai troosteloos in het Noord-Engelse Bradford. De reus is een oud-ijzerboer. Arbor, gespeeld door Conner Chapman, steelt de show.

Mic, Friday, 25 April 2014 23:57 (ten years ago) link

Sorcerer
Ontdekte deze in Tarantino's beste films ooit in Sights & Sounds van een paar jaar terug. Friedkins remake van het geweldige Le salaire de la peur flopte compleet want weggeblazen door Star Wars. Typisch Tarantino om voor de vergeten remake in 70s te gaan. Het origineel komt langzaam op gang en Friedkin overtroeft dat door elk van de vier uiteindelijke chauffeurs met een achtergrondverhaal te introduceren. Heel erg jaren '70 thrillersfeertje met een huurmoordenaar, een Palestijnse terrorist, een Ierse crimineel in NY en een Parijse zakenman die het familiebedrijf ruïneert. Uiteindelijk moeten deze vier heren over een afstand van meer dan 200 kilometer dynamiet vervoeren door de jungle van Nicaragua. En het is daar heel vies en het regent ongenadig hard en alles is verrot. Kortom reuzespannend ook omdat Friedkin de tocht zelf voorziet van net andere problemen dan in de Franse versie. De acteurs hebben mooie doorleefde koppen, met Roy Scheider zit het wat dat betreft altijd snor. Tangerine Dream verzorgt de soundtrack en die is echt heel goed. Het mooiste is tegen het einde als Scheider dreigt door te draaien en het semi-psychedelisch wordt. De allerlaatste conclusie is dan weer volstrekt overbodig en die verdring ik gewoon maar.

OMC, Saturday, 26 April 2014 21:46 (ten years ago) link

De Komst Van Joachim Stiller
Verfilming van het Lampoboek wat ik niet gelezen heb, maar de film is uitstekend. Het heeft die mysterieuze seventies giallo-vibe en is toch ook weer anders door het aanzienlijk minder cliché-matige verhaal.

Martijn Busink, Sunday, 27 April 2014 12:24 (ten years ago) link

oh wow. i had no idea van die remake én van die verfilming. op de lijst.
dat boekje van Lampo heb je zo uit, en is een beetje (erg) Latijns-Amerikaans magisch katholiek (en daarom wel leuk voor ons taalgebied, supergoed is het zeker niet)

Ludo, Sunday, 27 April 2014 13:08 (ten years ago) link

Je kan van Sorcerer samen met Fitzcarraldo en Apocalypse Now een leuk, en heel lang, thematisch "video"avondje maken. "Echt heel goed" is trouwens een beetje te zwakjes uitgedrukt, is een van de betere soundtracks ooit.

OMC, Sunday, 27 April 2014 13:22 (ten years ago) link

De rip die ik keek heeft nogal opdringerige* Russische hardsubs en de echte Antwerpenaren zijn soms wat lastig te verstaan, maar het is toch zeer de moeite.

* Kan aan mij liggen dat ik het dan lollig vind om Nederlandse namen als Groenevelt en Zeilstra in Cyrillisch te zien (Фрик Грыневелт, Зейлстра).

Martijn Busink, Sunday, 27 April 2014 13:48 (ten years ago) link

hehe. als ie onvindbaar genoeg is ben ik ertoe in staat, maar het wordt toch februari 2015 ofzo, gok ik.

Ludo, Sunday, 27 April 2014 19:30 (ten years ago) link

Beyond a Reasonable Doubt
Fritz Lang werd met de jaren zwartgalliger. En het is niet alsof hij circa M zo positief begonnen was hè. Bij hem is het elke dag gehaktdag. Truffaut theoretiseerde dat Lang nooit herstelde van de vlucht voor het nazisme. In elk geval kreeg Lang het voor elkaar on in het heppiedepeppie Amerika onwaarschijnlijk bittere noirs te maken. Beyond a Reasonable Doubt is de allerlaatste. Aardige mensen zoek je hier tevergeefs. Opportunisten des te meer. De intiteling begint doodleuk met het executeren van een gevangene. Dana Andrews is een succesvol schrijver die nodig een tweede boek moet pennen. Aanstaande schoonpa heeft een ideetje. In zijn campagne tegen de death penalty kan hij wel een onschuldig veroordeelde gebruiken. Wil jij hem soms spelen? Laten we als slachtoffer een hoertje gebruiken! Na genoeg deus ex machina-wendingen is het idee ietsje minder vergezocht dan je zou denken. De diepere laag is natuurlijk dat niemand werkelijk volkomen onschuldig is, en dat er voor onze zonden altijd iemand moet hangen. Nou ja... In elk geval zijn de toestanden Kafkaësk. De rommelige vertelstijl was waarschijnlijk bittere noodzaak om ons de twist niet te laten raden. Ik dacht zelf dat het allemaal een opzetje van schoonpa, we zijn hier ten slotte in The Company Of Men. Zou Klinkhamer 'm ooit gezien hebben?

Le Beau Serge
De nouvelle vague-jongens waren bijzonder onder de indruk van Amerikaanse cinema, en het acteren van kerels als 'le beau James'. De invloed van Dean is nu lastig voorstelbaar – was ie nou echt zo goed in die paar films? – maar dat komt vast omdat anno nu iedereen die 'fuck you I won't do what they tell me'-attitude uitstraalt. In Claude Chabrols debuut (tevens de allereerste nouvelle vague-film) is de Deco-achtige Serge de anti-held van, eh, 'Deanst'... Chabrols slimste zet is het verhaal vanuit het tegengestelde personage te vertellen. Brialy, die we een jaar later terugzagen in het veel debuutmatige wildere Les Cousins, speelt hier het braafgeknipte koorknaapje. Na jaren afwezigheid keert hij terug naar het dorp om te herstellen van een ziekte. Daar zitten ze niet meer op 'die stadsjongen' te wachten. Zo wordt juist hij een overbodige rebel tegen wil en dank, pogend het dorp opnieuw te doorgronden, of zelfs te veranderen. De dorpelingen zijn weggezakt in armoedige lethargie. De priester heeft het allang opgegeven. Toch houdt de film iets religieus, het hermetisch vastzittende conflict lijkt veel op Bresson's Dagboek van een Plattelandspriester. Een beetje slom en kil is het allemaal wel, maar zodra het echt koud wordt en de sneeuwvlokken vallen rochelt en sjokt de film richting een fraaie finale.

Le Roman d'un Tricheur
Sacha Guitry was een echt Parijs persona, en hij wist dit zelf maar al te goed. Hij schreef 120 toneelstukken, stapels romans, regisseerde soms vier films per jaar, en collaboreerde ook nog even met de nazi's. Guitry introduceert hier om te beginnen zijn cast en crew – in beeld – en zodoende zien we ook in 1936 al een vrouwelijke editor. Aan het eind van de 'intiteling' zet Sacha hoogstpersoonlijk zijn handtekening. Een man met het ego van Welles dus, maar gecombineerd met de humor van nonkel Tristram Shandy. In Le Roman d'un Tricheur speelt Guitry (wie anders?) een trickster die aan zijn onnavolgbare autobiografie werkt, als hij ten minste niet wordt onderbroken door akkefietjes. De structuur heeft de moderne postmoderniteit die Laurence Sterne ook altijd zal behouden. Minder geslaagd is dat Guitry de hele film 'voorleest'. Hij neemt zelfs de dialogen voor zijn rekening. Dat wordt met zijn donkere Arnold Gelderman-stem toch wat slaapverwekkend. Wie bij de les blijft ziet een leuke schelmenfilm vol gortdroge humor. Zo verkoopt Guitry ergens zijn fiets, maar merkt later dat ie betaald werd met een valse munt. 'Ik baalde hier zo erg van dat ik 'r meteen een pakje sigaretten van kocht.' De vrolijke scheer-scene uit Intouchables vond hier al een plaatsje. 'Met of zonder baard, ik was ineens stokoud geworden'. En ja, dat is het moment dat Guitry de rol zelf begint te spelen.

Vera Cruz
De Habsburgers in Mexico. Het lijkt te zot om waar te zijn, maar ze stuurden ooit een 'keizer' naar het opstandige land om aldaar de chique Europese heerser uit te hangen. Hebben we het over de tweede helft van de negentiende eeuw hè. Zijn einde was tragisch, al wist Maximiliaan zijn waardigheid te behouden door de executeurs wat goudstukken te betalen. Ze deden immers ook maar hun werk. Een dialoog als de deze schetst de spirit van de situatie. 'Money. Is that worth risking your life for? Comes closer than anything I know.' Eigenlijk verdient Maximiliaan een eigen western, maar ook als zijlijn is zijn hof decadent geweldig. In Aldrich's Vera Cruz vinden twee Peckinpah-loners elkaar (met tegenzin). Burt Lancaster is een en al cynisme, Gary Cooper twijfelt nog een beetje. Hun voorliefde voor financiele transacties schept desondanks een band, steggelend over paarden en rebellen. Met zijn smetteloze steevast ontblote tanden is Lancaster het beste paard van stal. Gary Cooper hinkt wat meer, hij moet uitkijken niet te worden afgeschoten. Aan de verliezende kant in de Civil War heeft ie nu geen 'cause' meer, een ander subthema. De Mexicaanse rebellen mogen dan geen geld heb om wat hired hands in te huren, ze hebben in elk geval wel een hart. 'We offer you more than money, señor. We offer a cause.'

Ludo, Monday, 28 April 2014 06:55 (ten years ago) link

http://i2.cdnds.net/12/32/618x394/movies_bob_hoskins_mona_lisa_1.jpg

Olaf K., Wednesday, 30 April 2014 19:06 (ten years ago) link

:)

http://4.bp.blogspot.com/-D0BhV6iAAfY/UgBmVx4j06I/AAAAAAAAEDU/_seP2l1mxIw/s1600/Long+Good+Friday+Bob+Hoskins.png

The Long Good Friday, een crimefilm die klopt als een slagader.

Ludo, Wednesday, 30 April 2014 19:33 (ten years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.