Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

Het Diner
Meh, vorm is te chaotisch, die voice-over is vooral irritant. Ik weet niet hoe 't boek is maar de film is dus niet zo geslaagd.

Vesikalı Yarim
Groenteboer Halil leidt een dubbelleven. Geboren en getogen in İstanbul schept hij op en legt het aan met animeermeisje Sabiha (het begeerlijke sekssymbool Türkan Şoray). Hij zet zijn hele leven op z'n kop, belandt van de traditionele wijk (Selam aleyküm en Hayırlı işler) in de (apparently slechte) Griekse buurt Beyoğlu tussen de nachtclubs, maar dan komt het natuurlijk uit. Groots drama volgt, met food for thought maar zonder al te belerend te worden en met veel geweldige muziek, die niet voor het eerste belangrijke info bevat. Gelukkig neemt de ondertitelaar de moeite ook de songs in de nachtclub te ondertitelen en de themamuziek.

Kreeg gelijk zin om een nieuwe mixtape te maken …

Martijn Busink, Saturday, 7 June 2014 15:44 (nine years ago) link

Okami kodomo no ame to yuki
De laatste van Mamoru Hosoda (die van het meisje dat door de tijd springt) is weer een lust voor het oog. Je kunt weer een Tumblr vol gooien met alleen al interieurs. Ditmaal doet hij naast zijn geweldige wolken ook nog eens prachtige sterrenhemel die langzaam vervaagt terwijl de zon opkomt. Het verhaal is een vrij originele draai aan de problematiek van de alleenstaande moeder. Hanna ontmoet een mysterieuze jongen op de universiteit, die zichzelf op een gegeven moment 'out' als wolfman. Gevolg: twee kinderen, die de wolfgenen mee hebben gekregen en vooral bij driftbuien wolfachtig worden. Pa gaat dood en moeder besluit maar om in een bergdorp te gaan wonen. Mooi, subtiel verhaal (beetje aan de lange kant maar de anime-liefhebber kan dat wel aan :)

OMC, Sunday, 8 June 2014 21:15 (nine years ago) link

ja Het Diner verdiende de talenten van een Nanouk Leopold. (bizar dat ze dat nog wisten te verknallen)

goeie mixtape hoes trouwens ;)

over sterrenhemels gesproken...

Pixote
Braziliaanse misstanden. Zou het minder zijn geworden de laatste dertig jaar? Yolanthe kan 'r in elk geval nog steeds programma's over maken. Die zullen wel wat softer zijn, want Pixote daalt akelig diep af in het inferno dat achter de toeristenplaatjes verborgen gaat. Onpasselijk compromisloos op het pathetische af. We leren een heel stel schoffies kennen in een opvanghuis, als je ten minste van opvangen wil spreken. Al in de eerste scene vindt een brute verkrachting plaats ('we fancy your ass') en de toon is meteen gezet. De mot en de vlam. Het geldt zowel voor de jongetjes, als de filmmakers. Ze konden gewoon niet meer terug. De steen is op het gaspedaal vastgezet. Hoofdpersoon Pixote is de Braziliaanse Ciske de Rat. Hij en zijn maatjes lijken allemaal op selecao-voetballers, met van die overbite bekkies en vroegoude koppies. Pixote steelt het hart van de kijker, en vreet het vervolgens op. Eigenlijk is er maar één lieve scene in de hele film, wanneer Pixote en een medemutsje een jointje roken. Even is er een ontsnapping. Daarna worden ze door de Levant-achtige weeshuisopzichter alweer uitgeleverd aan dubieuze agenten. Waar Pixote en zijn maatjes ook gaan overal zijn foute pikkies, geforceerde neukpartijtjes, en verlopen hoertjes. 'Wat kan een flikker doen in deze wereld?' vraagt de shemale. 'Niks', zegt Pixote. Pfff.

The Life of Emile Zola
Blijkt The Life of Alfred Dreyfus. Ik vreesde er al voor. Het zou ook al te cool zijn. Een jaren dertig Hollywood-film over de schríjver Zola. Toch een beetje alsof ze nu The Life Of Cees Nooteboom zouden maken. Nou ja. Zola werd natuurlijk juist dankzij die akelige Dreyfus-zaak larger than life. Een affaire waarin alle Wereldoorlogen worden aangekondigd. Bizar dus dat het woord 'jood' hier nergens valt. Die lepe(n) Fransen wordt aan het slot uitgebreid zelfs uitgebreid bejubeld! De liberté heeft overwonnen en de wereld kan rustig gaan slapen... Maar goed dat Zola de (kachel)pijp uitging voor ie kon merken dat het allemaal weinig had geholpen. Op zijn onfortuinlijke dood wordt al in de openingsscene gehint. We zien Zola in de slag met de tochtgaten. De jonge Emile lijkt op Ethan Hawke (ook 'schrijver' in zijn beste films ten slotte) en 'en profil' heeft Zola zelfs wat van Lenin. Qua linksigheid blijft het bij één namedrop voor 'Germinal'. Dat zou nog 'ns een prachtige film kunnen zijn. Zola bij de mijnarbeiders, aantekeningen makend voor een boek. Hier zijn we al snel weer bij de oude Zola. Succesvol, zelfvoldaan, en irritant. Oude kompaan Cézanne leest hem terecht de les. Het is het enige momentje moed in de film, en enkel een schijnbeweging voor de heldenrol die komen gaat. Zola redt Dreyfus, al orerend in een saai rechtbankdrama.

Odd Man Out
Zeer vreemde prent. De Odd Film Out in het oeuvre van Carol Reed. Hij begint nog wel op Third Man-terrein. Nét even te gestileerde lange schaduwen. James Mason speelt de leider van 'the organisation' in Belfast. De IRA wordt nergens genoemd – politiek gezien dekt de film zich al gedurende de openingstitels in – maar de Robin Hood-status onder de buurjongetjes is duidelijk genoeg. (Dezelfde buurjongetjes imiteren in de film de gebeurtenissen, een leuke Verkade-spiegeling.) Mason heeft maandenlang verstopt gezeten, en pleegt dan een bizar achteloze heist, die natuurlijk tóch nog verkeerd afloopt. Mason's vocale rol is meteen gedaan. In eerste stap richting vervreemding verandert de zwaargewonde bankovervaller in een wandelende ondode. Af en toe aan de hand genomen, en dan weer als een zielig hoopje mens achtergelaten. Wellicht is het de Ierse setting, de engelachtig knappe Kathleen Ryan, of de sneeuw, maar de film wordt almaar droomachtig metafyischer. Bijna als een episode uit The Dubliners. Voor ik hier wel erg literaire verwachtingen zou gaan oproepen is er een laatste afslag. Mason staart psychedelisch naar de bubbeltjes van zijn bier, en de film verlegt de aandacht naar een groepje 'misfits'. Een verlopen dokter (My Darling Clementine!), een gestoorde schilder en een parkietenbaasje. Het lijkt wel Capra! Maar dan wel in It's A Depressing Life.

A Brief History of Time
'Does the universe have a beginning, and if so, what happened before that?' Het computerstemmetje van Hawking emotioneert altijd. Doet er niet toe wat ie zegt, ik hoor in mijn hoofd automatisch postrock op de achtergrond. Vraag me af of Hawking zó beroemd zou zijn geworden zonder de handicaps. Zijn brein in een vat-status is stiekem heel mediageniek. Errol Morris schetst in deze docu in chique lijnen de wetenschapper. De zwarte gaten zal ik wel nooit begrijpen, maar het hoe Hawking omgaat met de zwarte gaten in zijn leven, dat is óók knap. Hawkings moeder merkt beschroomd op dat Hawking waarschijnlijk nooit zo productief was geweest zonder ALS. Vóór de diagnose is Hawking een typische hoogbegaafde. Aartslui, zichzelf uitdagend op nutteloze vlakken. (Een tijdje dacht ik dat ie uit een boom zou gaan vallen en dáárom...) Na de onheilstijding kan het getheoretiseer beginnen. De ontologie van het universum, een langzame terugkeer naar de opvattingen van de Oude Grieken. Het universum ís. De academische talking heads zijn lekker tongue in cheek (no pun intended) en droogjes Engels. Toch is juist dan de Amerikaan welkom. John Wheeler heeft het zelfvertrouwen van Robert Duvall, en de mooiste analogie. Het galafeestje outer space, de meisjes in het wit als de 'ordinary stars', de jongens in hun tuxedo de black holes. En dan maar zwieren.

Ludo, Monday, 9 June 2014 06:54 (nine years ago) link

A Taxing Woman
Een Japanse belastinginspectrice op avontuur. Dat kan alleen maar tot nauwelijks te omschrijven leipe malligheid leiden, en zo geschiedt. De geneugten van het speuren naar verstopte cheques en sleuteltjes. (Niet zelden dicht op een lichaam aangetroffen.) De film begint opmerkelijk lustig. Een kleine Bergman-ode met tiet en een manke die van geen ophouden weet. 'Voorouderendag?' 'Laat ze maar meekijken.' De strompelende kerel is een van de beste reclames voor handicaps die ik ooit in cinema heb gezien. Geen zieligdoenerij of nadrukkelijkheid. 'Gewoon' doorlopen. De man is eigenaar van een sleazy motelketen, of moet ik 'eigenaar' zeggen, want het gaat hier dus over boekhoudkundig gegoochel. Heldin is een besproete kantoordame, continu in gevecht met haar onwillige bobkapseltje. ('Watch your cowlick!') Buiten het sprieterige kapsel heeft ze de touwtjes echter ferm in handen. Naast disability power is dit ook gewoon Japanese girl power tot en met. Heldin en anti-held draaien twee uur lang lieftallig om elkaar heen. De film wordt zo langzaam een parodie op alles (actiefilms, romances). Iets te langzaam wel, want de eposlengte had niet gehoeven. Toch ben ik benieuwd naar het vervolg, want ook dat haalde NY Times 1000. Wie weet dat de inneres dan toch nog minnares wordt.

The Heartbreak Kid
'I eat determination for breakfast.' The Heartbreak Kid kickt qua brutaliteit The Graduate's ass. Ook hier worstelt een Dustin Hoffmannetje met zijn liefdesleven, maar voor er zoetjes tweestemmig kan worden gezongen is hij (en alleen hij!) de kerk uit. De vertegenwoordiger in athletic goods – een goedgebouwde versie van Woody Allen – trouwt met een even joods Amy Winehouse-typeje dat wilde 'wachten tot na het huwelijk'. Eventjes lijkt dat nog wat te hebben ook. (Misschien teveel Augustinus via Russell gelezen.) De langverwachte huwelijksreis naar Miami Beach wordt echter een deceptie, en onze schmuck zit al in Virginia de oorwurm te wezen. Gewoontegetrouw (de film ademt ten slotte in alles romcom) probeert de kijker dan nog sympathie voor de man te houden. We worden zo heel gewiekst in de positie van het simpele vriendinnetje geplaatst, recht in de genadeloze zon. Cybille Shepherd controleert als sjiksewatch het strand, en de mannen. Zelfs haar 'gedetermineerde' vader is machteloos. Het moment van de waarheid is een wondertje van registers. Bodemloze hysterie en hypocrisie in een peperduur restaurant. Zelden zo'n briljante trui over de kop-scene gezien. Zelfs ík moest wel kijken. Bacharachs Close To You strooit driftig (en ergens toch aandoenlijk) nog wat meer zout bij de tranen en het seafood.

Dracula
Sanquin zal er net even te serieus voor zijn, maar ergens ter wereld zal een bloedbank toch wel eens een Dracula-thema voor een reclamecampagne hebben gebruikt? 'The blood is the life', wist Bela Lugosi al. The original. Volgens mij schuilt de crux (..) in de cape. De kraag een logisch verlengstuk van Bela's gladde kapsel, de mouwen als vleermuisvleugels, en als geheel een goede plek om je in te verbergen bovendien. Wel vreemd eigenlijk dat vampieren nog toe wisten te slaan, als ze niet eens tegen een simpel christelijk kruisje konden. In de meeste huizen waren die vroeger toch wel aanwezig, zou je zo denken... De eerste tien minuten van dit oudje zijn stilletjes het best. Transsylvanië, de natuurlijke habit van het Ondode Beest. Sprookjesachtig, mistig, en met prachtige achtergronden die wel geschilderd lijken. Het grafelijk grafslot is Cocteau-waardig. Het shot van het boekhoudertje helemaal alleen tussen de spinnenwebben is het hoogtepunt. Een tel later daalt de bedachtzaam... formulerende... count van de trappen en kan de pret beginnen. Waarom gaat ie eigenlijk naar Engeland? (Om aan zijn vervelende vrouwen te ontsnappen?) Zo peste noire onpuur als Nosferatu wordt de film niet. Het blijft net wat te rommelig en koddig. Over vampire killer Van Helsing is vast wel eens een vervolg gemaakt. Zou hij niet zelf ook...

Ludo, Thursday, 12 June 2014 06:53 (nine years ago) link

Funny Face
Face? Volgens mij heeft Audrey vooral een funny voice. Met moeite 'zingt' ze in deze musical twee liedjes. Het dansen gaat er dan weer wél verrassend goed af, al had ze natuurlijk altijd al het lijfje van een balletdanseres. Het leukst is ze als grijze muis. Dan zie je dat ze echt de Natalie Portman van haar tijd was. Zogenaamd anders dan de standaard ('funny' dus) maar ondertussen... Funny Face poogt de wereld van mode en die van de filosofie (jawel!) te combineren, maar het lijkt me duidelijk waar het hart van Hollywood ligt. Waar de Franse empathicalisten (een heuse existentialisten-dis!) bespot worden als baardige hipster-mannetjes die alleen maar hun pik achterna lopen, is dat laatste blijkbaar geen enkel probleem voor schijnheilige modefotografen. Fred Astaire oogt gepast vermoeid, en van een écht goed tapdansje komt het ook niet meer. Hij is de nestor geworden die boekenwurm Audrey naar Parijs brengt. De scenes in New York zijn leuker. Het steriele modeblad-lab barst van de driftige Wintour-dames die Audrey letterlijk de kleren van het lijf scheuren. Op de vlucht belandt de muis in de dark room. De typische musical-seconde dat het leven ineens een choreografie wordt is daar magisch. Het resultaat is een héél beroemde foto. Funny Face als Photoshop-glitter avant la lettre.

Dead Calm
Von Triers Antichrist op een Australisch bootje. Dead Calm zinkt volgens mij expres naar een lachwekkend 'diep' b-film-niveau, en wordt zo een uitzinnige genrefilm. Het is een afslag die Antichrist ook wel had kunnen nemen, en beide films delen de 'psychologische' setup. Opgepast: rondvliegende kinderen! Het trauma lijkt me verder totaal overbodig om mensen op een eenzame cruise te kunnen sturen, maar Nicole Kidman en Sam Neil zitten er toch maar mooi mee. Dobberende verwerking. Dan komt The Stranger. Brandend van Brando-broeierigheid is Billy Zane de 'femme fatale'. Het script geeft hem slechts ruimte voor één briljant zachtmoedig momentje, als hij een surfer stoned dansje doet op de muziek van een oud cassettebandje. Juist in die lievigheid wordt hij creepy. (Voor de rest is het dus hysterie troef.) Belangrijkste minpunt is dat de potentieel explosieve menage a trois eigenlijk al meteen als een navelstreng wordt doorgeknipt. Weg kansen op dubbelzinnige dialogen a la Knife on the Water. Met de echtgenoot buiten beeld in een knullig onontwikkelde zijlijn, blijft Kidman en Zane niks anders over dan elkaar op tal van manieren fysiek te lijf te gaan. Enkel de hond waagt zich daar nog tussenin... Vrolijke sardonie kan de film niet worden ontzegd. Net nadat hond het script redt loopt ook Zane apporterend rond.

Morgan
Niets zo pijnlijk als een ongrappige komedie. Regisseur Reisz (van Saturday Night and Sunday Morning) heeft zijn kitchen sink drama een lichte Franse touch mee proberen te geven, maar hij blijft ergens halverwege in zijn eigen 'strait jacket' vastzitten. Een net iets te serieuze inborst, wellicht. De fast forward sequenties en de koddige muziek worden almaar meer een wanhoopsdaad. Lach dan! Het verhaaltje heeft er eigenlijk ook teveel bittere trekjes voor, als een soort Enduring Love. De hoofdrolspeler lijkt zelfs wat op Rhys Ifans. Deze Morgan (met de overactieve fantasie van Billy Liar) begint zijn ex te stalken. De kerel komt uit een marxistisch nest en is flink boven zijn stand getrouwd. Om de zowaar lollige woorden van zijn moeder aan te halen: 'class traitor!'. Naast angstdromen over Trotski-waardige eindes heeft Morgan ook een uitgebreid repertoire aan Bokito-kunsten in zijn repertoire, wat de film de kans King Kong te citeren. Best meta-modern, maar het blijft intussen een vergeefse zoektocht naar de juiste formule. Reisz heeft wél de juiste bizarre set-ups – kamperen met een verlepte worstelaar! – maar niet de dialogen om ze in te vullen. Pas als de paranoide fantasie de overhand neemt, en de komedie verdwijnt, is de film even aandoenlijk. Een koor van revolutionaire stemmen zingt rond de held.

The Count of Monte Cristo
Het kan natuurlijk ook gewoon aan die Zola-film van laatst liggen, maar daardoor lijkt het even alsof literatuur in de jaren '30 nog echt wat betekende. Dat de tijden van krantenfeuilletons en boeken met café-gesprekken die pagina's duurden (Thomas Hardy!) nog vers in het geheugen lagen. Toegegeven, de avonturenromans van Dumas zijn gemáákt voor Hollywood. Zoals de NY Times grapte: 'hij zou een geweldig scenarist zijn!'. The Count kachelt in flink tempo door Napoleontische tijden, om dan tot rust te komen in een afgelegen gevangenis. (Net zoals Napoleon zelf...) Het is zo'n burcht waar gevangenen tientallen jaren aan ketenen wegrotten. Een soort LEGO-doos die tot leven komt. De graaf in wording treft – via een gat in de grond natuurlijk – een oude grijsaard, die alle wijsheid van de wereld op de muren van zijn cel heeft gepend. Veel heeft hij daar niet aan, want de enige manier om te ontsnappen die het tweetal kan bedenken is het graven van nóg een tunneltje... En dat blijkt níet de manier. Na de fraaie verdwijntruc wordt het hoofdpersonage The Count. En krijgen we een soort Batman. Wraak en ijdelheid onder het mom van rechtvaardigheid. In V For Vendetta werd de film nog geciteerd. Het slot in de rechtszaal – waar anders – is modern, vol bankmannetjeshaat. J'Accuse!

Ludo, Monday, 16 June 2014 06:53 (nine years ago) link

Satan's Children
Jongen uit een akelig gezin (strenge vader, akelige zus) vlucht en maakt vreemde, traumatische dingen mee in de grote stad en een satanische sekte. Maffe grindhouse, niet goed maar wel onderhoudend.

The Fall
Beetje tussen Mirrormask, Baraka en The Holy Mountain. Kitschy zoals die eerste twee, dus eyecandy maar een beetje te glossy en een beetje 'leeg'. Terwijl er wel er wel diepzinnigheid gesuggereerd wordt (verwarring over de term 'indiaan', de titel, verschillende Amerikaanse bevolkingsgroepen die lijken te worden gerepresenteerd). Het Roemeense meisje maakt nog wel wat goed al speelt het natuurlijk op de sentimenten.

Cleopatra Jones and the Casino of Gold
Groovy stuff, Jones sports haar funky outfits en vecht samen met haar Aziatische partner hordes baddies van zich af (fuck you, spellingcontrole).

Martijn Busink, Monday, 16 June 2014 07:37 (nine years ago) link

The Tree of Wooden Clogs
Net als Il Gattopardo is 'De Klompenboom' een grootse film met een bijzonder sterk tijdsbesef. De meeste films gaan van snel, snel, snel, maar zoals het een epos betaamt heerst hier een meditatieve kalmte. Waar het lineair progressieve Il Gattopardo echter heel precies een breuklijn aanstipte verkeren we hier in de eeuwigheid. De dorpelingen van Bergamo zouden zich echt niet voor kunnen stellen dat dingen óóit anders zouden gaan. Tijd is cyclisch, en volledig bepaalt door de seizoenen. Regisseur Olmi volgt de levens van een stel keuterboertjes. De armoede heeft de schoonheid van Vermeer-schilderijen. Meisjes met hoofddoekjes, jongens met verwaaide lange haren. Entertainment is 's avonds een verhaaltje horen vertellen in de schuur, tevens een kans om bij je gewenste meisje te zijn. ('Daar komen de vrijers') Het verhaal zit tot in de paardenhoeven volgestopt met prachtige micro-anekdotes, en meandert ein-de-loos. Er eentje uitlichten is bijna heiligschennis, want de film is ook door en door katholiek. Bach en gebeden begeleiden elke handeling. Een jongetje moet van de priester naar school. Zijn ouders vinden het maar niks: 'een boerenzoon op school, wat zullen de mensen wel denken!'... Zijn kleppertjes slijten ervan, waarna de titel wordt verklaard. Je ruikt het verse hout, het haardvuur, de paardenhoeven, het leven.

A Place in the Sun
Als ik iemand dood wil hebben, dat ook aan diegene duidelijk maak, waarna mijn vijand struikelt en toevalligerwijs precies in mijn meegenomen mes valt, heb ik dan een moord gepleegd? Een variant op deze bizarre hypothese vormt de kern van dit melodrama. Regisseur Stevens had eerder al met James Dean gewerkt, en wist wel raad met die up and coming method acting boys. Montgomery Clift heeft uit schuld(gevoelens) zijn carrière gemaakt; jammer dat hij nooit in een Dostojevski-verfilming speelde. A Place in The Sun begint nog gemoedelijk. Hoe natureller de romance, hoe minder Hollywood erin gelooft. Ironisch eigenlijk. Clift en Shelley Winters kennen elkaar van de badpakken-fabriek, en zitten aan de lopende band bij de bikini's lekker naar elkaar te smachten. Van gewone romances komen gewone resultaten, en bij de (in aantocht zijnde) weeën beginnen de peeën. In een beetje melodrama is er echter een ingenieuze uitweg paraat. Clift is een vergeten telg uit een rijke familie, en wordt met smaak binnen gehengeld door de hipsterige Elizabeth Taylor. 'I see you had a misspent youth', merkt ze op als Clift aan het biljart een bandstoot uitvoert. Het Tommy Hilfiger-leven potten vereist echter morele opofferingen. De onvermijdelijk rechtszaak is zowaar eens een keer aandoenlijk én hysterisch. Maar heel diepzinnig? Neen.

The Mortal Storm
Van alle Amerikaanse oorlogsfilms die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gemaakt moet dit wel de minst schijnheilige zijn. De sereniteit is opvallend. Hollywood dat zich in weet te leven in een Duits provinciestadje anno 1933, opmerkelijk toch. Het moment gevangen dat Hitler kanselier wordt, en de machine gaat rollen. Zelfs voor het enthousiasme dat de gewone man voelde ('Duitsland heeft een sterke man nodig!') heeft het scenario enig begrip. Terecht, want die roep klonk natuurlijk in die tijd overal, ook in Amerika had je ook allerlei nazi-clubjes... Een 'non-Arische' professor – het woord jood valt zoals gebruikelijk niet – heeft het er moeilijk mee. Zijn stiefzoons zijn blonde jugend-leden, zijn aanstaande schoonzoon is zelfs een hoge pief. De prof moet zichzelf (én de wetenschap) in de collegezaal tegenover een klas bloeddorstig geüniformeerde studenten verdedigen. Een pijnlijk beeld. De meer gebruikelijke melodramatische romance moet van James Stewart komen, in een voor zijn doen anonieme rol. Hij gaat nogal spichtig verscholen achter een oenig mutsje. Voor sterren heeft de film geen tijd. De nacht is zwart. Het grimmige einde is van een haast gelaten spiritualiteit. Schimmen in de sneeuw, verlaten huizen met de last van het verleden. 'Right to the right.'

Ludo, Thursday, 19 June 2014 06:54 (nine years ago) link

The World's End
Heel hoog waren m'n verwachtingen echt niet maar deze Pegg/Frost is me weer wat te licht, ze zouden beter moeten kunnen. Een enkele milde glimlach is niet genoeg.

Sweet Movie
Woah, dit is bizar. Dušan Makavejev haalt de hele wereld erbij (Amsterdamse grachten) en veel symboliseert van alles, I'm sure, maar om nou te zeggen dat ik het kan volgen. Evengoed fascinerend, en smerig en dan uiteindelijk een mierzoete goedmaker (voor het mannelijk deel van het publiek in ieder geval).

Bolletjes Blues!
Lage verwachtingen maar toch best geinig. Simpel verhaaltje maar wel geloofwaardig gebracht door een cast van Nederlandse rappers als SugaCane en Nega (en Peter Beense :) ). Die liedjes en de raptracks had meer ingezeten maar het stoort me niet heel erg.

Turistas
Uitstekende horror die met het onderwerp, toeristen in Brazilië, ook nog eens lekker actueel is. Spannend (vooral de visueel ook coole onderwaterachtervolging) en zelfs nog een beetje serieuze bespiegeling over toerisme in het algemeen.

Martijn Busink, Saturday, 21 June 2014 15:04 (nine years ago) link

The World's End was echt heel slecht ja, snap niet dat die film een goeie metascore heeft. In dezelfde hoek is Frequently Asked Question About Time Travel veel leuker.

Sweet Movie gaat op de lijst (nadat ik had geverifieerd dat het geen horror/splattercore was :P)

Ludo, Saturday, 21 June 2014 15:56 (nine years ago) link

Splatter wel, maar dan heel anders. :D

Martijn Busink, Saturday, 21 June 2014 16:57 (nine years ago) link

Gorki Park (1983)
In één woord: saai.
Deze film stond in mijn geheugen als bijzonder goed en hij krijgt ook overwegend goed kritieken, maar wat een tegenvaller zeg!
Het helpt ook niet dat William Hurt de hoofdrol speelt en dat zijn spel, het plot en de uitwerking ervan zo prozaïsch is.

arnout, Saturday, 21 June 2014 17:40 (nine years ago) link

Gorky Park met een -y-

arnout, Saturday, 21 June 2014 17:41 (nine years ago) link

Silkwood
The New York Times vormt in deze film de laatste hoop van Karen Silkwood. Misschien dat ie daarom in de welbekende almanak belandde, al is Mike Nichols een chouchou van de New Yorkse recensenten; bijna zijn hele oeuvre staat erin. Geen idee waarom. Silkwood is bijvoorbeeld veel minder goed dan Norma Rae. Ook zo'n vakbondsfilm over een dappere klokkenluidster, maar daar hield men het klein, écht smalltown USA. Het waargebeurde verhaal gaat met de makers op de loop. Voor het zover is krijgen we een aardig alledaags inkijkje in... een kernreactor. Ja, daar werken ook gewoon gewone mensen, die roddelen, geinen en flirten. Meryl Streep – in haar gouden jaren – is het stralende (sorry) middelpunt. Onder haar collega's veel fijne karakteracteurs, zoals David Straitharn. Thuis heerst er eveneens een John Sayles-sfeertje, met de magere Armeense schone Cher op de pottige toer en Kurt Russell als het potige vriendje in de driehoeksverhouding. Russell wordt enigszins gehinderd door zijn haarlak-kapsel, maar overtuigt wonderwel als southern drifter. Tot zover een prima praatfilm. Maar een kernreactor is vragen om problemen, en Streep is gespecialiseerd in Lijden. Alles begint te lekken:het plutonium, Streep naar de vakbonden, en zie, het scenario begint radioactief op de traanklieren in te werken. Jammer.

The Big Sky
'This is already English!' Een western over communicatie, da's anders. De pioniers volgden toch vooral het credo van Memphis Depay: eerst schieten, dan nadenken. Nu zijn Dewey Martin en Kirk Douglas aanvankelijk gewoon rouwdouwers hoor. Het duo vindt een langverdwenen oompje en dit typische rohin-karakter (één met de natuur én de indianen) leidt hen naar een Franse handelscompagnie. Hier begint het talige gedeelte van de film. De film zit barstensvol Franse dialogen, soms wel – 'English!' – en soms niet vertaald. De Franse liedjes hebben geen vertaling nodig. ('Dit komt binnen bij een man.') De compagnie zet per Werner Herzogiaans bootje koers naar onbekend Indianenterrein, waarvoor een gevangengenomen squaw als ticket dient. Zij spreekt Frans noch Engels, en tóch verleidt ze alle mannen. Sprekende ogen. Het hanengevecht wordt een bitterzoete ruwe romance, waarbij de kansen snel wisselen. De reis zelf is een nogal chaotische happening. Ieder personage komt netjes om de beurt in de problemen om door de anderen te worden gered. Ondanks het soms wat houterige en ouderwetse acteren (voor Kirk Douglas is het blijkbaar 1932) is The Big Sky een respectvolle film. Vol van wil tot begrip. 'Waarom dansen die indianen nou?' 'Je bent getrouwd jongen.'

Harry and Tonto
Met welk beest liep Umberto D ook alweer te sjouwen? Moet wel een hondje zijn geweest. Harry's beste vriend is een kat, die hij overigens wel gewoon aan een lijntje uitlaat. De rode Tonto lijkt een directe inspiratie voor het beest uit Inside Llewyn Devis. Het kat-man-duo is New Yorks tot en met. In de seventies een stad in verval. Poolse mannetjes op bankjes, mopperend. Harry wordt zijn huis uitgezet, waarna het reizen kan beginnen. Eigenlijk jammer, want hoe verder stadsmens Harry van huis raakt, hoe anekdotischer het wordt. Een bejaarde op reis is vragen om toestanden. ('My cat needs to go relieve himself!') In de suburbs is het nog genieten geblazen. (Tonto blaast ook, hij houdt niet van nieuwe omgevingen.) Harry zit bij een overijverige zoon met stel leipe volwassen kids. Typisch Ashby-sfeertje. De uitlopers van het hippiedom. Aandoenlijke kregeligheid. Harry heeft het snel gezien. In Chicago is Ellen Burstyn in een flits indrukwekkend als de dochter. Helaas moet het verhaal weer snel door. Harry wordt elk hoofdstukje minder mens, en clichématige roadmovie-elementen als Las Vegas en het hoertje helpen niet. De parallele ontmoeting met een moderne medicijnman (handelaar in vitamines) en een oude medicijnman is gelukkig wél hilarisch. De indiaan bekijkt een hippe fruitblender: 'I think it's a demo model.'

The Angry Silence
Een anti-vakbondsfilm! Duidelijk uit de tijd van het communistische gevaar. Vakbondsleden die over 'brothers' en 'chairman' praten. Normale termen, maar zoals het hier gekaderd worden krijg je het idee dat Mao voor de poorten van Ipswich staat. In een onbestemde fabriek komt er – zoals gebruikelijk in het subgenre – een mysterieus mannetje van buiten de boel opjutten. De kameraden kunnen het echter prima zelf af, en hebben maar een klein tikje nodig om het werk neer te leggen. Bovenbaasjes worstelen er op Spur der Steine-achtige wijze mee; het voetvolk gaat intussen over tot eigenrichting. De stakingsbrekers krijgen 'the silence treatment', en meer dan dat. Richard Attenborough (type Steve McLaren) is eerst één van hen, en dan de enige. Hij lijkt zelf niet te weten waarom, behalve als stil (…) protest tegen de dictatuur van de meerderheid. Zo wordt een pleidooi voor onafhankelijkheid een pleidooi voor geinstrumentaliseerd kapitalisme. Je moet het maar durven... Toch heeft de film genoeg indringende momenten. De stiltes zijn wérkelijk pijnlijk, en Pier Angeli als de vrouw van de 'scab' is geweldig. De Italiaanse (een zeer vroeg voorbeeld van die tsunami aan massa-imigratie...) leeft vurig met haar man mee. Dat kan van zijn beste vriend niet gezegd worden. Voor je kijken doorlopen. Dáár is de film wel een sterk pamflet tegen.

Ludo, Monday, 23 June 2014 06:53 (nine years ago) link

I dashur armik (Dear Enemy)
Ik had het idee dat het stokoud was maar het blijkt slechts 10 jaar te zijn een wat kleurloze rip. Het speelt in de tweede wereldoorlog, dus dat maakt ook niet uit. Een waargebeurd verhaal over de vader van de regisseur. Handelaar Harun is gastvrij voor diverse mensen die zich moeten verstoppen voor de Duitse bezetters: een partizaan, een Joodse horlogemaker en een gewonde Italiaan. Om z’n cover niet te blowen moet hij mooi weer spelen met een Duitser. De scheidslijnen tussen goed en kwaad zijn ingewikkeld in de oorlog.

Jol (The Road)
Kazachstan, nu zonder Bulgaarse en Roemeense muziek. :P Een filmregisseur gaat terug naar zijn geboortedorp na het overlijden van zijn moeder en zo komt hij tot het kritisch aanschouwen van zijn eigen leven, waarin zijn huwelijk stroef loopt en z’n filmcarrière ook. Zeer verstild, soms verwarrend en dan juist weer te expliciet, maar zeker interessant.

Martijn Busink, Monday, 23 June 2014 07:24 (nine years ago) link

The Fearless Vampire Killers
Retecoole soundtrack en Sharon Tate in bad, maar verder behoorlijk kolderiek, dat had ik niet verwacht.

Martijn Busink, Monday, 23 June 2014 07:34 (nine years ago) link

Dat kolderieke was voor mij ook een verrassing toen ik de film begin jaren tachtig in de plaatselijke provinciebioscoop zag. De Nederlandse ondertitel had me kunnen waarschuwen: Met Jouw Tanden In Mijn Nek. Als ik me niet vergis is professor Abronsius (Jack MacGowran, links) geïnspireerd door de snorremans in Vampyr (Dreyer, 1932) (rechts).

http://gert01.home.xs4all.nl/vamp2.jpg http://gert01.home.xs4all.nl/vamp1.jpg

Vido Liber, Monday, 23 June 2014 12:50 (nine years ago) link

Ik vond hem als kind best wel spannend anders. :) Dacht dus kinderfilm, die laat ik de meiden zien. Toen Dracula door het dakraam kwam moest hij toch echt worden uitgezet. (nu wel een paar jaar geleden, maar toch, ik dacht engheids-niveau K3 en Het Slechte Zuurstok Mysterie)

OMC, Monday, 23 June 2014 12:55 (nine years ago) link

Oh, maar Dreyer is niet kolderiek.

Die scene is 't mooiste van de hele film. :)

Martijn Busink, Monday, 23 June 2014 12:58 (nine years ago) link

ذئاب لا تاكل اللحم‎ (Kuwait Connection)
Achtervolgingen! Juwelenroof! Sex! Drugs! Deze Egyptische film uit 1973 is er een echte actiefilm op Amerikaanse leest geschoeid. Er zijn een paar korte poëtische oplevingen die ik toch wel als meer Arabisch zou bestempelen (de witte duiven in de liefdesscène). En er zit volgens mij nog wel iets groters in met de gewonde protagonist die Anwar heet ('licht'), een schat die onvindbaar blijft en enkel slachtoffers onder hen die zich in decadentie omringden. Oh, en bizarre handheld cameravoering die het bij vlagen nog eens extra trippy maakt. Ik weet niet wat er normaal uit Egypte kwam in die tijd maar het lijkt mij een bijzondere film.

Martijn Busink, Tuesday, 24 June 2014 20:51 (nine years ago) link

"Hey, Blondie!"

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/it/6/68/Eli_Wallach_Sad_Hill.png

RIP

OMC, Wednesday, 25 June 2014 07:46 (nine years ago) link

http://farm2.static.flickr.com/1183/774457908_91768a9fc0.jpg

RIP

Ludo, Wednesday, 25 June 2014 09:08 (nine years ago) link

Ha, wat een slicke dude.

OMC, Wednesday, 25 June 2014 12:59 (nine years ago) link

Sevmek Zamanı (Time To Love)
Verliefd op een plaatje, de binnenschilder in deze film is het. Zijn ideaal en als ze dan voor z'n neus staat en als een blok voor 'm valt (in plaats van 'm een creep te vinden) is hij bang dat ze het kapot zal maken. Uiteraard weer die oriënt-vs.-occident-thematiek en afhankelijk van de politieke situatie in de vroege jaren zestig zal dat er ook nog wel in zitten, maar de boodschap is ook wel universeler. De prachtige muziek en elk shot is een plaatje, met veel zwijgzaam in de einder turen maken er een poëtische trip van. E.e.a. wordt wel wat verstoord door de ruwe montage (weet niet wat de oorzaak) is, maar een kniesoor …

Martijn Busink, Wednesday, 25 June 2014 20:14 (nine years ago) link

The Lives of a Bengal Lancer
'The little jackal barks, but the caravan passes.' De Britten gingen de Sovjets en de Amerikanen voor. In de tijden van het Grote Britse Rijk controleerden ze niet alleen India, maar ook de omringende gebieden. Zo kan de slechterik hier dus een Afghaan zijn, met de bekende drugslord-naam Mohammed Khan. Hij citeert oude wijsheden en past aloude marteltechnieken toe. Je kunt als 'old colonial' wel blaffen, uiteindelijk zullen de dingen hetzelfde blijven. De Stille Kracht, zou Couperus zeggen. Al in 1935 mopperde de New York Times over het koloniale respect van de film, en het is inderdaad vreemd om iemand de loftrompet te horen blazen over 'ons handjevol mannen dat hier 300 miljoen mensen de weg wijst.' (Dit was één van Hitler's favoriete films!) Op een ander niveau is de film wél geslaagd. Vaders en zonen. Een jong broekie wordt tegen de zin van pa de colonel naar 'the frontier' gehaald. Zijn oudeheer raakt volslagen in de war. Dus is het maar goed dat het Di Caprio-mannetje een stelletje surrogaat-ouders krijgt: Gary Cooper – aandoenlijk anoniem – en Frenchet Tone. De twee ginnegappers sluiten een film lang wedjes, en geven de film jus met hun bromance. Zelfs in de gevangenis weten ze nog een kakkerlak-battle te organiseren. Tegen die tijd is de sentimentaliteit ingeruild voor Prince of Persia-actie.

Fantasia
'Bach as interpreted by Disney.' Het wordt echt gezegd! Fantasia is 'artropomorfe' geheimtip uit het oeuvre van Disney. (Beestjes worden kunst!) De film heeft een dermate legendarische status dat het woord fantasia door Disney speciaal voor deze film lijkt uitgevonden. De hooggespannen verwachting worden echter waargemaakt. Fantasia is nogal droogjes. Zo'n film die in 1940 misschien gewaagd was, maar in postmoderne tijden van memes eigenlijk nauwelijks nog verbaast. Iederéén mixt tegenwoordig alles met alles. Disney laat een symfonisch orkest klassieke stukken uitvoeren, en zet er tekenfilmplaatjes bij. That's it. Bij Bach houdt men het nog simpel geometrisch – al zijn de silhouetten van het orkest prachtig – maar later dansen de paddestoelen. Een doodsaaie kerel duidt tussendoor de stukken. Ik had toch liever een megamix gezien. Het is allemaal wel erg respectvol en serieus zo. Zo serieus dat Disney het ontstaan van het leven op aarde uitbeeldt. 'According to science', dan... Begeleid door de klanken van Strawinsky is dat Fatboy Slim-segment het eerste waarin muziek en beeld écht voor elkaar gemaakt lijken. Malste stijlbotsing vindt plaats tijdens Beethovens pastorale. Een liefdesdansje van centaurs (nog nooit zoveel blote borsten in een Disney-film gezien!) en in één moeite door worden de My Little Ponies uitgevonden.

Swept Away
By an Unusual Destiny in the Blue Sea of August, om precies te zijn, maar laten we het niet nog ingewikkelder maken. De films van Lina Wertmuller zijn toch al geen simpele een-tweetjes. Is het een grap of om te huilen? Je komt er nooit helemaal uit, maar je maakt in elk geval wat mee. In Seven Beauties bracht ze oorlog als farce. Swept Away is meer een soort romantische komedie met de sadistische tandjes van Suarez. En dat is nog niet alles, want het stelletje is ook een wandelende politieke parabel. De film is op d'r best als de personages dat zelf ook beseffen en er grappen over maken. 'Oh god het is de opstand der Slaven, hij doet een Spartacusje', verzucht de steenrijke betonrechtse blondine als ze met een mopperende communistische bootsjongen (Hans Teeuwen-voice) op een onbewoond eiland is belandt. Adam zkt. Eva, de ontspoorde versie. De zeerot (met uitpuilende ogen, een echt Italiaans slap-stick-mannetje) is op het Antonioni-yacht continu vernederd. Nu is het tijd voor wraak op grote schaal. Pets! 'Dat is voor al het geld dat jullie naar Zwitserland hebben weggesluisd'. Pets! 'Dit is voor het doen stijgen van de prijs van Parmezaner kaas!' Als de politieke grollen wat flauwtjes voor de vlakke hand dreigen te gaan liggen zet Wertmuller haar laatste troefkaart in. Grove seks. Een miljoen lira aan tinten grijs. Verwarring alom.

Ludo, Thursday, 26 June 2014 06:52 (nine years ago) link

De hooggespannen verwachting worden echter waargemaakt.

+en en +nauwelijks, maar dat was wel duidelijk

Ludo, Thursday, 26 June 2014 09:23 (nine years ago) link

Ik zag Fantasia toen ik iets van 8 was in de bioscoop. Compleet door weggeblazen. :) Vond het allemaal briljant. Mythologie. Dinosauriërs. Reuze demonen. Dansende paddenstoelen. Zag hem een tijd geleden weer en vond hem opvallend arty. Sowieso wat betreft ekte-ekte animatie onovertroffen. Ook een product van een heel ander Amerika.

OMC, Thursday, 26 June 2014 09:29 (nine years ago) link

hmmm, ik vond 'm dus echt suf. Teveel Miyazaki gezien zeker. (of teveel een sucker voor de standaard Disney met zijn romances)

Ik kijk liever Le Planete Sauvage 2x achter elkaar in die tijd

het einde was wel tof gotisch (er waren vanzelfsprekend recensenten die Disney satanisme gingen verwijten)

Ludo, Thursday, 26 June 2014 11:04 (nine years ago) link

Djúpið The Deep
Waargebeurd verhaal over een IJslandse visser, een doodgewone iets te zware jongeman, waarvan het schip vergaat maar hij het wonderbaarlijk overleeft. Onderzoek bewijst dat hij inderdaad onder ongezonde temperaturen beter functioneert dan getrainde militairen. Mooie beelden, vermakelijk, soundtrack van Ben Frost.

Martijn Busink, Friday, 27 June 2014 14:09 (nine years ago) link

Under The Skin
Hele diepe inzichten over de mens(elijk)heid zie ik er niet in maar de sfeer is zo duister en fraai vormgegeven dat je mij niet hoort klagen. Gewoon prachtig vormgegeven horror, beetje in de hoek van Beyond The Black Rainbow.

Her
Dit Johanssonvehikel daarentegen …

Martijn Busink, Saturday, 28 June 2014 23:34 (nine years ago) link

Студент (Studen)
Een wetteloze, decadente elite houdt Kazachstan (en veel andere ex-communistische land, Rusland incluis) in z'n greep. Een student ziet het onrecht maar is niet bij machte een echt statement te maken en begaat een zwaar maar onnozele misdaad. Gebaseerd op Misdaad en Straf van Dostoyevski maar dat heb ik niet gelezen, geeneens zo'n gemis de reviews op letterboxd lezend. :)

Martijn Busink, Sunday, 29 June 2014 15:23 (nine years ago) link

Paint Your Wagon
'All those in favour of bringing prostitution to this camp, say aye!' De entree der hoertjes is een van de vele briljante scenes in Mr Cabe en Mrs. Miller. Paint Your Wagon maakt er een hele musical van. 157 minuten lang. Ja, u leest dat goed. Bawdy westerns, van mij hoeft het eigenlijk niet. Clint Eastwood schmierend en croonend. Je moet er zin in hebben. Bovendien is hij ook nu ergens nog te serieus, teveel de ster. Dan is Lee Marvin grappiger als de valszingende kraai annex oude gold prospector die een nieuw te exploreren gebied koopt: Jean Seberg! 800 dollar en Marvin heeft een claim to to all her mineral resources. De Tiroler bergpas van Seberg mag er in elk geval wezen... Clint Eastwood vertolkt in deze setup het derde wiel aan de 'wagon', en de driehoeksverhouding die zo ontstaat is lollig achteloos. Ondertussen verschijnen dus de 'French tarts' en verandert het kamp in een plaats der verderf. De voor de hand liggende grollen worden afgewisseld met een paar aardige liedjes. De eeuwige zwerver Marvin weet zelfs nog een melancholische noot te kraken. 'I'm an ex-citizen of nowhere, and sometimes I get mighty homesick.' En zo kabbelen de uren voorbij. En moet ik toegeven, zo verschrikkelijk als Little Big Man is het zeker niet. Paint Your Wagon heeft geen enkele concrete pretentie. 'Got a dream, boy, got a song'

Smash Palace
'It's about time something criminal happened'. Smash Palace schiet heen en weer tussen kort en kleine indie en opgeblazen melodramatische oplossingen. Daar waar de twee uitersten elkaar raken is de film op zijn best. In een ogenschijnlijk alledaags gezinnetje borrelt Lynchiaanse waanzin. De geweldige theme song past daar ook perfect bij. In het muzikale intro vliegt een auto uit de bocht, een kar die vervolgens naar het Smash Palace wordt versleept. Het sloopbedrijfje vormt een heerlijke setting, duister als The Cars That Ate Paris. Er is een prachtig shot waarin we het terrein even ontstijgen en letterlijk honderden autowrakken om het gammele huisje zien staan. Pa trekt destructie aan, zoveel is wel duidelijk. Zijn bored housewife zoekt afleiding bij een politieman. De agent is het resultaat van een cursus scenarioschrijven, want hij is ook nog de beste vriend van de echtgenoot. Later komt ook zijn beroep nog goed (en ongeloofwaardig) van pas. In plaats van dan dat de boel Amerikaans actief uit de bocht was gevolgen had ik meer nadruk op de racecarrière van het hoofdpersonage gelegd. De man rijdt wel een race, maar ontbeert vreemd genoeg toch elke lokale status. Smash Palace slaat definitief haar ruitjes in wanneer een pracht van een plotse ellips een flashback blijkt. Het geweld overslaan, dat was intrigerend modernistisch geweest.

Gunga Din
Hollywood is altijd een formule-machine geweest. Als iets succesvol was werd het razendsnel tig keer overgedaan. Gunga Din komt uit een rits 'imperiale' films die in de jaren '30 verschenen. We krijgen derhalve India, een exotische slechterik met de naam Khan ,en uiteindelijk triomferende Britten. Meer nog dan bij The Lives of a Bengal Lancer proef je hier de schizofrenie van het koloniale rijk op zijn laatste benen. De inboorlingen worden 'apen' genoemd, maar tegelijkertijd bewonderen de Britten hun schatten, en hebben ze een lokale held nodig om te overleven. Dat juist deze Gunga Din – Sam Jaffe in blackface – zich Britser dan Brits voelt én zich opoffert zegt onbedoeld veel... Vóór het even serieus wordt, neemt de film zichzelf niet zo serieus. Grant, Fairbanks en McLaglen zijn als drietal een gesplitste versie van Clark Gable. (De gentleman, de snor, het kapsel.) Ze vormen zo met zijn drieën één koddig personage dat – bevangen door goudkoorts en tegengewerkt door romantische oprispingen – de lokale bad guys te lijf gaat. Deze goeroe zit (wederom in blackface) op een soort apocalyps te broeden. Marlon Brando is er niets bij! De oplossing is eigenlijk voor alle partijen pijnlijk. De 'allen echte kerels'-melancholie van het titelgedicht van Kipling komt dan wel als geroepen. Hij heeft zelfs een 'cameo'!

Suspicion
Vrouwen. Ze denken gewoon teveel na hè. Zit stil en wees mooi, zei de leraar Frans altijd. In Hitchcock's Suspicion plukt Cary Grant het muurbloempje Joan Fontaine. De eerste 5 minuten zijn een cursusje 'hoe versier ik een spinster.' Antwoord: met geweld. Grant rand haar een beetje aan, gooit d'r haar in de war, scheldt 'r uit. En zie, even later ligt ze aan haar voeten. Het laatste zetje wordt door pa en ma gegeven die over dochterlief roddelen. 'Ze zal wel nooit aan de man komen, maar wat geeft het, ze is in elk geval intelligent.' Dat hebben pa en ma geweten. De bril gaat af (echt), de boeken gaan terug in de kast. Het leven kan geleefd worden. Eén probleempje: Grant is een gokverslaafde narcistische playboy. Hij is minstens zo'n gecompliceerd karakter als zijn borderliner-verovering. (En dat zonder date-sites...) De rest van de film verzamelt Fontaine redenen om eindelijk weg te durven gaan, maar durft dat – vanzelfsprekend – niet. Zelfs een detective schrijfster wil niet helpen, hoe opzichtig Fontaine ook vist. De detectiveschrijfster denkt enkel aan zichzelf. 'O als ik nou maar geen geheimen verklap!'. Grant is lekker evil, en heeft in tegenstelling tot in Gunga Din genoeg snappy teksten om zijn mimiek op in te laten werken. Met 'arsenic' mag hij ditmaal echter niet aan de slag... Het einde is één grote laffe sof. Sommige vrouwen moeten gewoon niet trouwen, blijkbaar...

Ludo, Monday, 30 June 2014 06:56 (nine years ago) link

Zit stil en wees mooi, zei de leraar Frans altijd. Dat had hij waarschijnlijk van Karel Appel die dat ooit eens live op televisie in het Frans tegen Sonja Barend zei na alweer een vraag die hem niet beviel.

Vido Liber, Monday, 30 June 2014 09:25 (nine years ago) link

ha! hij was er oud genoeg voor om dat meegekregen te hebben in elk geva:) wat is Frans voor plagiaat :P (ik weet niet meer of de leraar het in het Frans zei, of wat het dan in het Frans zou zijn, 'élas...)

Ludo, Monday, 30 June 2014 13:11 (nine years ago) link

oh en

Vóór het even serieus wordt, neemt de film zichzelf niet zo serieus.

een leuke onbedoelde *gniffel*

Ludo, Monday, 30 June 2014 13:12 (nine years ago) link

en als ik toch bezig ben, Smash Palace is Nieuw-Zeelands! dat maakt de film nog wel een beetje de moeite waard, outback vibes.

Ludo, Monday, 30 June 2014 13:13 (nine years ago) link

Sensuela
Naar verluidt de campiest Finse film ever. Een technicolorgasme van jewelste over een Sami-meisje wat aan lager wal raakt. Slecht maar leuk slecht, heftig overacteren, groovy feestjes en in de finale zelfs even hilarisch maar door die fraaie kleuren en de Lapse scenery ook wel mooi.

Grotesque
Een soort apocriefe Guinea Pigaflevering en niet erg goed, vooral onsmakelijk al zijn veel effecten ook maar zozo.

Martijn Busink, Tuesday, 1 July 2014 08:52 (nine years ago) link

Damn Yankees
Leuk, hoe 'dingen' kunnen verouderen. Times recensent Bosley Crowther besteedt driekwart van zijn Damn Yankees-recensie aan het bejubelen van Gwen Verdon. De roodharige vamp etaleert al heupwiegend haar buitenaardse versiertrucs. De bioscoop zal het er destijds warm van hebben gekregen, maar anno nu lijkt ze een tuthola, een ongrappige parodie. Nee, dan Shannon Bolin als de huisjournaliste van de Washington Senators. 'Waarom ben je zo vroeg?', vraagt de coach. 'I came down to see the naked men.' Bolin zingt ook het pittigste liedje, vol soulvolle uithalen. Een rondedansje van het hele honkbalteam volgt. De Senators beleven een consistent seizoen (ze verliezen alles) en dus komt een mysterieuze speler als geroepen. Deze Joe heeft geprofiteerd van de bekende Robert Johnson-deal. (Vóór ik aan Faust denk, denk ik hem...) 'Hoe kan ik je ooit bedanken!' roept de plots weer jonge baseball-opa. 'I'll find some way'. Ray Walston maakt de film de moeite waard. Geen hoorntjes: rode sokken en een sardonische Armstrong-grijns zijn voor hem genoeg. Helemaal aan het begin bevat de film nog een mespuntje McCarey-melancholie, maar het oude ziel in een jong-lijf-thema wordt verder niet uitgewerkt. Wel leuk hoe de muzikale third wall een paar keer wordt doorbroken. Mensen die zomaar zingen, dat valt op.

Les Mariés de l'An II
Met excuses aan de filmgoden, want dit had de thirties-film The Scoundrel moeten zijn. Ik kon me dit Belmondo-vehikel ook prima in de Times 1000 voorstellen. Belmondo was al eens fantastisch als De Dief en ook als De Schelm is hij heerlijk laconiek. (Het is niet alsof hij écht acteert hè. Hij loopt gewoon grijnzend rond in deze swashbuckler.) De Franse titel verraadt de setting. Het jaar is 1793, het tweede jaar dus, volgens de Frans revolutionaire jaartelling. Alle terreur even daargelaten is hun zelfmythologisering wel geweldig hoor. Het christelijke vacuüm moest metéén worden gevuld. 'Wie is dat?' vraagt Belmondo wanneer er een dame op een schommel uit de hemel neerdaalt. 'De godin van de Rede'!. 'Ik bedoel, wie is ze écht,' verbetert Belmondo. Dit soort gebbetjes maken de film amusant. Alles en iedereen krijgt er van langs. De revolutie lijkt vooral geliefd om de mogelijkheid tot echtscheiding, maar ook het Oude Geld wordt nergens gespaard. Belmondo heeft de blik van de buitenstaander, want hij is net in Amerika geweest. Daardoor vertegenwoordigt hij het individualisme en de pragmatische handelsgeest bij uitstek. Hij let op de centjes én op de vrouwtjes. Prioriteit variabel. Het tempo van de film wordt snel onnavolgbaar. Maar ook dat is is de Zeitgeist. 'Alles is in beweging, zelfs de liefde!'.

The Letter
William Wyler plus Bette Davis is een garantie voor vuurwerk. Vergeet al die imperiale thirties-films maar. The Letter is pas écht een goede exotische Hollywood-film. De film drijft puur op angstzweet. Het wieken van ventilatoren. De klamme deken van de Orient. De subtiele ondoorgrondelijkheden van de Aziaten. Bette Davis speelt een koele, schrille rol en snijdt als een mes (of een pistoolschot) door de bedwelming. In het intro knalt ze een man neer. Is het haar echtgenoot? Dat zou nog stoerder zijn geweest. Een femme fatale is ze hoe dan ook. Zie hoe kalmpjes ze het gebeuren uiteenzet aan haar twijfelende advocaat. In het verhaal gebaseerd op een toneelstuk van Somerseth Maugham spelen allen personages gelijkwaardige rollen. Zelfs de Singaporezen. De glibberige gladjakker Sen Yung begint als het bekende serviele knipmes, maar haalt dat racistische cliché als het ware rechts in. Hij heeft de touwtjes in handen. Zijn baas – de advocaat van Davis – poogt ethisch verantwoord te werk te gaan, maar raakt al snel verstrikt in handjeklap. De scene dat men naar Chinatown rijdt voor een cruciale transactie (zie de titel) is bijzonder sfeervol, juist omdat Chinatown lekker ouderwets op de autoruit is geprojecteerd. Het enige minpuntje is het einde. De wraak van de native was vanzelfsprekend subtiel, maar dat mocht niet van het Hays Bureau!

Ludo, Thursday, 3 July 2014 06:54 (nine years ago) link

Suspiria (Dario Argento, 1977)
Een dansschool wordt geleid door een heks, een nieuwe studente (gespeeld door de frêle en zeer bekoorlijke Jessica Harper komt daar dan weer achter. En omdat ze Amerikaans is saves ze the day.
Het plot is saai, de film is heulemaal nie eng, maar de cinematografie en soundtrack zijn geweldig!

arnout, Sunday, 6 July 2014 14:39 (nine years ago) link

Oh en Jessica Parker is het aanzien meer dan waard :)

arnout, Sunday, 6 July 2014 14:40 (nine years ago) link

Harper

arnout, Sunday, 6 July 2014 14:43 (nine years ago) link

Het viel me bij de laatste herbekijking ook weer op hoe buitengewoon zenuwachtig en compromisloos die soundtrack is. Deed me denken aan zeurcommentaren op de soundtrack die Tortoise deed voor Lovely Molly. :)

Transcendence
Bloedirritante soundtrack, echt constant die bombastische dreigende violen. En die film is ook al niet best, beetje de pretentie diep te zijn maar te diep in het Swaab/Kurzweilglaasje gekeken.

Above The Rim
Degelijk drama passend bij mijn hiphopbui van de laatste tijd (G-Funk Era, met muziek van Snoop en Lady of Rage en Pac in een hoofdrol).

Martijn Busink, Sunday, 6 July 2014 21:21 (nine years ago) link

Suspiria, zuurstok-tripje :)

Missing
Amerika, zet je schrap! Grijstinten zijn leuk en aardig, maar de Amerikaanse buitenland-politiek is buiten West-Europa zo'n aaneenschakeling van verbijsterende leugens en arrogantie dat Costas-Gravas niks anders kan dan de aanval voluit inzetten. Een linkse directe. In de traditie van Z – de huisstijl is overduidelijk – wordt het Latijns-Amerikaanse land nergens genoemd. (Ik realiseerde me pas achteraf dat het Chili was...) We komen het verhaal nét na de coup. Nergens is de film zo sterk als in dat unheimische gevoel van machteloosheid dat het individu dan overvalt. Living Dangerously. Het ene moment is een strand (of een straat) een veilige plek; en een oogwenk later is een mensenleven niks meer waard. Een Bruce Springsteen-krullenbol (John Shea) is in 'deze toestand' vermist geraakt. Twee acteerkanonnen bieden tijdens het zoeken het (bureaucratische) geweld indrukwekkend tegenwicht. Een toenadering bij naderend verdriet. Sissy Spacek is de fladderende echtgenote, Jack Lemmon de geërgerde vader. Hij is een brave, gelovige rechtse Amerikaan, dus eerst volledig op de hand van de o zo behulpzame Amerikaanse ambassade. Maar met elke nieuwe Kafkaeske ontkenning valt er weer een schel. Een paar gruwelshots doen de rest. De lijken liggen tot op de dakramen opgestapeld.

The Thin Man
'Here's to you.' 'Here's to you two too!' 'Too-too', bevestigt de trein. Het droge slotgrapje is hier echt niet het hoogtepunt, maar daarvóór is er al zo'n spervuur aan witty one-liners langsgekomen dat het gewoon onmogelijk wordt de beste te onthouden. The Thin Man is het werk van klasbakken. Niet in de laatste plaats van Hammett, die zijn stuiverromannetjes-mystery heeft gepeperd en gezouten met al die snappy wisecracks. De filmkomedie spettert bovendien dankzij het duo William Powell en Myrna Loy, een van fijnste echtparen uit de filmgeschiedenis. Van het type respectloos respectvol. Beide spinnend van plezier vanachter hun snorretjes. Er wordt met kussens gesmeten, met snuitjes geminacht, achter ruggen om gegeind, en bovenal met drank gegoten. ('I'm behind in my drinking!') In een meer romantisch momentje weigert de eega op de avances van haar man in te gaan, die haar dan maar op de wang kust. 'Any port will do in case of a storm.' Had ik al gezegd dat Loy er werkelijk fantastisch uitziet als ze cocktails serveert? Powell pakt intussen zijn oude stiel van detective weer op. In de speurtocht naar de 'thin man' passeert er een parade van excentriekelingen en gangsterliefjes. Omdat Powell zijn brandy natuurlijk niet uit het oog wil verliezen (hij drinkt zelfs de restjes van 'stool pigeons') zit de hele bups meestal gewoon bij het echtpaar thuis. Kan Myrna flaneren. Daar voelt die andere échte huisterrier zich ook beter op zijn gemak.

The Go-Between
Films rond rijke Engelse landgoederen. Noem het een subgenre. Het is er ondanks de idylle nooit helemaal pluis (The Innocents), en anders is er wel die verraderlijke kloof tussen arm en rijk (Women in Love). The Go-Between bevindt zich letterlijk en figuurlijk tussen deze ijkpunten, door een twaalfjarige jongen op te voeren, die zich een film lang strekt en rept. Hij heeft geen idee hoe het leven van volwassenen in elkaar zit, maar hij begint al wel de juiste vragen te stellen. Hij weet ook niet goed hoe hij zich moet gedragen in het rijkeluismilieu, maar ook hierin krijgt hij lesjes. Ondertussen soezen alle personages door het schilderachtige land van Constable. Witte pluutjes, wuivend graan, oude 'carriages'. De setting broeit goudkleurig als een Merchant/Ivory-productie. Julie Christie en Alan Bates zijn wel vaker aanwezig in dit soort films, en zij vormen de cursusleiders. Bate, bronstige boer, is de held van het cricketveld, maar wordt door de sigaren rokende heertjes toch enigszins meewarig bekeken. De overdadig gecoiffeerde Christie krijgt echter niet genoeg van hem! Foei! Het arme hoofdpersonage blijft intussen maar pendelen. Onbegrijpend begrijpend. 'What is spooning?' Zeker sfeervol, al blijven de personages wel wat steriel en schematisch, om over de hulpeloze flashbackstructuur nog te zwijgen.

Bob & Carol & Ted & Alice
'I came to get a better orgasm.' 1969. De moderne tijd is gearriveerd. Het is opmerkelijk hoeveel van die hippie vibes eigenlijk zijn blijven hangen. Jan en alleman (en de hele gezondheidszorg) spreekt tegenwoordig de taal van 'pijnpuntjes benoemen', 'bij je eigen emoties komen', en 'elkaar eens goed in de ogen kijken.' Daarmee wordt de poging van de komedie om deze typetjes belachelijk te maken eigenlijk te conservatief, met makkelijke zedenlesjes verpakt in pseudo-kinky scenes. Na de group hugs op het Confrontation-kamp focust regisseur Mazursky op twee echtparen. Robert Culp en grootogig lolita-meisje Natalie Wood zijn helemaal 'om'. Zij hebben de leegte van hun superrijke leven eindelijk weten te vullen. (Een kind én 'de ander' waren daarvoor blijkbaar niet genoeg.) Als nieuwe gelovigen preken ze nu tegen het bevriende stel Elliot Gould en Dyan Cannon. Zij zijn de 'straight' characters, en daarmee waar het hart van de film ligt. Het is leuk om Gould eens als een oncoole onzekere nerd te zien. En Cannon is stiekem de modernste (en meest fobische!) van het viertal. Zij brengt de lesjes autobio graven werkelijk in praktijk brengt. (Al moet ze daarvoor wel naar de psy!) Er is een eindeloze slaapkamerscene waarin Gould tevergeefs probeert zijn dame tot wat actie te verleiden. Dáár is de film dapper én pijnlijk grappig.

Ludo, Monday, 7 July 2014 06:54 (nine years ago) link

Snowpiercer
In een trein in een bevroren wereld is een uprising van de laagste klasse naar de elite gaande. Veel dingetjes over dictatuur en klasse maar uiteindelijk vooral een vermakelijke actiefilm.

Κυριακάτικο Ξύπνημα
Mooie Mina heeft een lot maar dat wordt gestolen. Charmezanger Alexis koopt het van straatschoffies en wint natuurlijk. Gesteggel met hulp van een rijke oude advocaat die bestolen Mina een lift gaf en dan komt het toch nog goed. <3 Koddige romcom, beetje oubollig, maar soit, 1954.

Martijn Busink, Tuesday, 8 July 2014 09:47 (nine years ago) link

Love.net
We volgen twee broers in Sofia en een kleine kring om hen heen in hun avonturen in de liefde op de internets. Beproefde formule (Alles Is Liefde als onze versie), degelijk uitgevoerd.

Martijn Busink, Wednesday, 9 July 2014 07:53 (nine years ago) link

Friendly Persuasion
'I was clumsy.' 'With women it's hard not to be sometimes.' Zeer gemoedelijke western. Als je al van dat genre kan spreken. De Burgeroorlog dreigt weliswaar – en leidt tot één actiesequentie – maar als je ziet hoe braafjes de 'rebs' zich gedragen. Uiteindelijk is alles pais en vree op de vrome 'city upon the hill'. Het enige verschil tussen al die lieve mensen is hun denominatie. Gary Cooper speelt een Quaker, iets waar hij in High Noon al kennis mee had gemaakt. Ook hier is vooral zijn vrouw (Dorothy McGuire) de fanatiekeling, als voorgangster van de lokale 'Meeting'. (Best modern eigenlijk van die Quakers...) Cooper is niet van ijdele smetten vrij en is zijn buurman graag te snel af op de bok. (Hij speurt dan ook tijdens zijn zakenreisjes naar betere 'pk's'.) Muziek is een andere guilty pleasure (want taboe voor de Quakers) en dat zorgt voor de mooiste momenten. Een Christoph Walz-achtige orgelverkoper noemt zich 'Dispensor of harmony', maar brengt het grootste conflict in het brave Quaker-huis. Als de jonge dochter en haar 'suitor' een duetje spelen stopt de muziek ineens. Pa en ma Quaker kijken elkaar aan. Het is misschien wel de meest romantische dubbele stilte uit de filmgeschiedenis. De klasse van Wyler. Helemáál pro-pacifisme kon de film toch niet worden, maar het scheelt, dankzij Anthony Perkins, heel galant, heel weinig.

The Women
'By the way, there's a name for you ladies, but it isn't used in high society, outside of a kennel.' Vrouwen... Alléén maar vrouwen zelfs, want de cast van Cukor's The Women bestaat uit een stuk of 130 'exemplaren'. En dat valt maar zelden op. Niet omdat ze elkaar 'mannelijk' hard – ik bedoel hysterisch – te lijf gaan, maar 'gewoon', omdat vrouwen 'een gang' zijn, die natuurlijk vaak zat girls only talks houden. Pas op een cocktailfeestje miste ik wat knipmessende obers... Kun je nagaan. Ben wel benieuwd hoe de film het in die ene feministische vrouwen in films-test zou doen... Want het gaat wel erg vaak over The Men hoor. De enige van de stuk of seven leading ladies die echt 'blijft hangen' is eigenlijk toch ook gewoon een vrij typische melodramatische heldin. Haar man verlaat haar voor de maîtresse, en de raad van haar lotgenoten is nogal uiteenlopend van aard. De oude generatie vindt dat ze niet moet zeuren om een scheiding 'want dit is hoe het nu eenmaal gaat met mannen'. De jongere generatie vindt behoorlijk onverbloemd dat ze gewoon betere seksuele gunsten had moeten verlenen... Het hakketakvuurwerk komt van de Park Avenue 'shopgirls', de gold diggers. De 'zakelijke' onderhandelingen gaan zelfs in de badkuip door. Of juist dan. Verder valt een 'boot(y) camp' op, met een personal trainer, in de high society kon het in 1939 al. Leerzaam.

Round Midnight
Jezelf spelen in een lichtjes gefingeerde autobiografie, dat is iets voor teenpoppers, of de allergrootsten. Jazzlegende Dexter Gordon torent hier letterlijk en figuurlijk boven iedereen uit, of hij zijn 'axe' nou in handen heeft of niet. Wat heeft die man een (sa)X-factor zeg. Ik moest enigszins onnavolgbaar zelfs aan Stromae denken. Zelfde guitige gezicht, zelfde theatrale 'hier had ik altijd al moeten zijn'. En wie wil er nu niet in het Parijs van de fifties zijn? De Blue Note club, de hoogtijdagen van de jazz. En voor de Afro-Amerikanen ook eindelijk waardering voor hun 'all-negro unit', weg van de 'all pink' bovenbaasjes. De 'oude' Gordon schrijdt als 'the Dale' door de film. Sloompjes sprekend, duidelijk in aftakeling. 'Geef me er daar ook één van', zegt de alcoholicus als een man voor hem aan de bar na een stevig drankje is omgevallen In den vreemde heeft de muzikant behoefte aan een 'persoonlijk assistant', en daarvoor is Cluzet de geroepen man. Ik verwarde de Franse acteur even met De Niro Misschien begon ik van al die sterren sterretjes te zien. Herbie Hancock, Wayne Shorter en Martin Scorsese flitsen ook nog langs. De laatste heeft een hilarisch doorgesnoven cameo, met de energie van Steve Jobs. Tegen die tijd komt dat in de slome film wel wat als geroepen. Tavernier hield véél van zijn hoofdrolspeler. Een verhaal leek 'm overbodig. 'Happiness is a nice wet Rico reed.'

Ludo, Thursday, 10 July 2014 06:55 (nine years ago) link

Borgman
Van Warmerdam is altijd nogal understated, calvinistisch zeg maar. Deze keer is er een religieuze dimensie die ik in eerdere films nooit herkende. Dat afstandelijke en ingehouden doet het wel eens wat niksig aanvoelen. Vreemd maar tja, waarom eigenlijk? Dat had ik nu ook in eerste instantie, maar het zinkt toch langzaam in dat ik het eigenlijk toch wel een goede film vind.

Martijn Busink, Thursday, 10 July 2014 09:46 (nine years ago) link

Hot Tub Time Machine
Onderbroekenlol maar ik heb toch regelmatig best moeten lachen. Bovendien ben ik van de goeie generatie. Mission accomplished.

Martijn Busink, Friday, 11 July 2014 08:59 (nine years ago) link

Bad Words
Onuitstaanbare, volwassen vent heeft een maas in de reglementen gevonden om mee te kunnen doen aan spelling beewedstrijden. Wint ie natuurlijk altijd, maar dan is een koddig tegenstandertje die tot hem door weet te dringen. Verstand-op-0-film maar grappig genoeg om je niet te vervelen.

Providence
Verstand op 10? Was wel weer tijd voor wat slimmers en Resnais delivers. Motiefjes over ratio en instinct enzo maar ook best warrig, maar bijeengehouden door de ijlende oude schrijver. Bovendien de grappigste Resnais (om niet te zeggen de enige met humor) die ik van 'm zag. Statige shots van de bomen deden me aan Malick denken. Veel goeie dicteewoorden ook.

Martijn Busink, Saturday, 12 July 2014 17:08 (nine years ago) link

Veel goeie dicteewoorden ook

toch nog een bruggetje :)

Ludo, Saturday, 12 July 2014 19:24 (nine years ago) link

8)

Jîn
Kosmos was cryptisch, het verhaal van Jîn, een 17-jarig Koerdisch meisje wat een groep opstandelingen ontvlucht, is ogenschijnlijk simpeler. Dwalend door een adembenemend mooi oost-Turkije waar meditatieve rust regelmatig bruut wordt verstoord door oorlogsgeweld is het eigenlijk niet bepaald een vooruitgang. Roodkapje en haar grootmoeder moet je aan denken, nare mannen maar ook beestjes. Er zit dus meer in al blijft het wat mysterieus. Mooie film.

Martijn Busink, Saturday, 12 July 2014 20:31 (nine years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.