Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

2 Genç Kız
Zoals de titel aangeeft een film over twee jonge meiden. De ene de dochter van een prostituee en de ander uit een traditioneel gezin. Beiden losgeslagen, elk op hun eigen wijze maar wel gelijk dikke vrienden. Soort van, want het is allemaal nogal turbulent van bijna amoureus tot knallende ruzie. Hippe film, typische progressieve Turkse cinema, wat wel goed is om te zien nu er zoveel over de regio wordt gepraat als ‘homo-Joden- en vrouwenhatende landen’ (met alles wat er aan te merken is op de Turkse samenleving en politiek een karikaturale, om niet te zeggen oriëntalistische, voorstelling van zaken). Misschien onderschat ik pubermeisjes maar ik vond het wat vermoeiend af en toe. :)

김복남 살인사건의 전말 Bedevilled
Ook karikaturaal is de boosaardigheid op het Koreaanse eiland waar de stadse dame rust zoekt. Dat loopt allemaal even anders. Je gaat in dat eerste uur, wat ik soms moeilijk om aan te zien vond, verlangen naar rechtvaardigheid. Dat gebeurt ook, naar het andere uiterste, een echt horror maar ook wraakfilm dus. Prachtig gemaakt, mooie scenery en goede acteerprestaties, maar wel behoorlijk over-the-top.

Blaka Skapoe, Sunday, 24 January 2016 14:01 (eight years ago) link

over the top in een Koreaanse films. dat is some next level thennn :D

Ludo, Sunday, 24 January 2016 19:57 (eight years ago) link

Hehe, ja, beetje een tautologie. :)

Werd nog een mooie recensiezin voorgelezen in We Zijn Weer Thuis s06e02 (of daaromtrent) dit weekend:
Messcherpe botheid in flitsend dralende dialogen.

Blaka Skapoe, Sunday, 24 January 2016 20:09 (eight years ago) link

hehehe. ik zal er vast ook wel weer ergens een hebben.

Night Train
'Kijk daar op die heuvel, ze nemen hem mee.' Bijzonder elegant Pools drama. Met een van de allerbeste filmlocaties. Nee niet die heuvel. De trein. Dat combineert de voordelen van een hotel (de grote cast!) met het gevoel van transitie en beweging. Na een nog wat olijk Agatha Christie-begin heeft Night Train al snel de juiste Franse boemelslag te pakken. De muziek zucht van oehoehoe, de vibrafoon wordtt zachtjes gestreeld, de sigaretten kringelen, en de mensen zijn mooi. Verrek, de trein zélf is mooi. De ijzeren kolos moet toch een van de stokpaardjes van de Poolse spoorwegen in de fifties zijn geweest. Het ding ziet er bepaald niet goedkoop uit. Gaandeweg de reis richting kust wordt ons af en toe een sereen kijkje naar buiten gegund. Binnen wordt geflirt door babbelkousen, gestaard naar achterwerken door vieze mannetjes en depri gebroed achter zonnebrillenglazen. Night Train heeft de vinger goed aan de pols van de klassen en standen. De film maakt zelfs even tijd voor een Buchenwald-dialoogje. Dat Agatha Christie-intro was er trouwens niet voor niks. Een moord uit de krant wordt besproken, opties afgewogen, relaties afgebroken. Terwijl de nacht valt lijkt de vrede dichtbij, maar het is maar voor even. In de vroege ochtend volgt de beklemmende ontknoping. Symbolisch en religieus zonder oeverloos metaforisch te worden. First class film.

Le Chambre Bleue
'Encore des mots.' Matthieu Amalric, hij blijft een fijne, kleine man. Liggend in de gigantische armen van Lea Drucker is het net een heel oud, fragiel jongetje. Het is absoluut het beste, meest Freudiaanse shot van zijn zelf geregisseerde film. Helemaal wegkruipen in een vrouw. Tot je oplost. Niets worden. Een vleugje gevaar is daarmee al te bespeuren. Le Chambre Bleue is immers stijlvol, sexy, Simenon. Waar de Dolan-invloeden uit het intro helaas niet écht worden doorgezet, is de Simenon-vertelling uiterst afgewogen en precies. Noem het een Bach-etude in bloedvorm. Amalric, de man die het allemaal voor elkaar had, raakt verstrengeld in zijn eigen lusten en ambities. Een vrouw die hij ooit níet wilde. Een vrouw boven zijn stand. Maar nu kan het. Het personage van Amalric heet Gahyde. Is het een hint? In het warme kamertje naast de apotheek kan hij zijn Hyde uitleven. Thuis met vrouw en kind is alles koel, wit en leeg. Een gigantische kooi. Voor zijn vrouw, maar zeker ook voor meneer Jekyll. Met chique sprongetjes worden we zo naar het onvermijdelijke geleid. De ontmaskering. De rechtszaak. Allemaal even koel geregistreerd, en van een grimmig realisme. (Met name in het forensische politiewerk.) Intussen gaat Amalric indringend kapot. En zijn vlam. Ze lacht minzaam. 'Het leven is heel anders als je leeft, dan wanneer je erop terugkijkt.'

Cop Car
'Do you know how to drive?' 'Yeah I know. Mario Kart!' Dan slaat de motor aan... De twee leukste grappen uit Cop Car zitten in dezelfde minuut. Twee schoffies (één stoer, één cavia-eigenaar) zijn van huis weggelopen en ze vinden een politie-auto. Na wat gefilosofeer ('soms laten cops lege cop cars achter om mensen te foppen') kruipen ze er toch maar in. Vroem! Colorado is een ideale staat om als tienjarige rond te karren. De wegen zijn lang en leeg (maar niet plat!). Zo'n onzin uitgangspunt kan natuurlijk enkel genre bendin' plezier opleveren. Probleempje: wáár is die metal soundtrack dan!? Jammer dat op muzikaal gebied geen echt gekke keuze wordt gemaakt. Kevin Bacon heeft de juiste clowneske toon wel te pakken. Gladjes mager schmiert de smeris door het gammele, pseudo Coen bros-scenario. Druipsnor met restjes coke erin. En maar sniffen en snuiven. Ware dit een Japanse film geweest, dan overheerste schaamte. Een cop mag never nooit zijn equipment verliezen, denk maar aan Straw Dogs. Maar dit is Amerika. En transcendentie en 'elevation' komt daar maar op één manier. Heel veel geweld. Ergens vond ik 't toch wel weer jammer. Ik zag ook wel een komedie voor me waarin de jongetjes road movie-en, en de agent (per intercom) ze als een surrogaat-vader op andere gedachten probeert te brengen. Wishful thinking.

Ludo, Monday, 25 January 2016 07:50 (eight years ago) link

P'tit Quinquin
'Roulez Carpentier!' Scheuren én gieren met Dumont. De geschifte Franse regisseur was zeker blij terug thuis te zijn. Lekker stoken op het aftandse platteland rond Boulogne-sur-Mer. Je moet wel een héél domme agent zijn als je daar te werk worden gesteld. De wandelende neurose die zich commandant noemt, heeft in de verte nog wat van Einstein. Alleen dan met het brein van het achtereind van een koe. Samen met zijn filosofisch ingestelde collega Carpentier moet ie op zoek naar de mede-idioot die lichaamsdelen in koeien verstopt. Wat al met al niet zo'n moeilijke zaak lijkt. Of wel? 'We belanden nu in het domein der rede.' Het oenige tweetal wordt continu gadegeslagen door een echt streekproduct. De kleine Quinquin. Een jongen van tien met een hoofd van een bejaarde. Quinquin is een echte Audio Bully, met rotjes en racisme. Nederlandse toeristen opgepast! Houd maar eens níet van 'm. Crossend door zijn zomer, meevarend op zijn meewaren. En altijd die licht geamuseerde trek rond de hazenlip. Meer dan ooit maakt Dumont met deze heuse 'mini-serie' een echte satirische komedie. Soms is dat wel een beetje zoeken. Zo is de kerkdienst Kamagurkesk flauw. ('Spuuglok' anyone?) P'tit Quinquin is zeker geen Aurora, waarin de leegte in een keiharde klap uitmondt. Grimmig gniffelen blijft het echter wel. 'Exterminer Carpentier!'

Dragon Inn
'Geef die lui een begrafenis, en mij een kopje thee.' Superstraffe Taiwanese knok-en-gá-film. Onnavolgbaar ook. Maar dat hoort zo. Je weet niet wat je meemaakt, maar je maakt wat mee. Het intro probeert nog wel enige uitleg te geven. Het jaar is 14**, eunuchs en creepy facties regeren China. De leider heet Mao Zhao Xang! Zou dat nou toeval zijn... De blonde eunuch in een Zeeuwse blommetjesjurk blijkt uren later een Verhoeven-schurk pur sang. Waanzinnige extravaganza. (Tussen de gevechten door krijgt hij nog even wat doping toegediend.) Een verzameling Western-loners probeert een verbannen familie tegen het regime te beschermen. De meute trekt naar de outback, ergens aan de woestijngrens met het Tatarenland. De meest opvallende 'goeie' is een Lugosi-intense kerel. Hij kan dingen met chop sticks... Zo zit elk gebbetje dat je bij een Aziatische matfilm kan bedenken er wel in. Lollig, maar vaak ook scherp. Er zijn wonderlijke en vooral plotselinge momenten van magie. Een Tarantino power girl raakt gewond en, bam, één snel shot later wordt ze in een Rembrandtesk licht sereen verzorgd. (Een van de mannen houdt er een spiegeltje bij.) Ook de uiterst gevarieerde soundtrack zorgt voor fraaie momenten. Schaduwen bereiden zich voor op het laatste gevecht. En dat laatste gevecht is ráák. Koele zonnekleppen trouwens.

Ludo, Thursday, 28 January 2016 07:50 (eight years ago) link

El espíritu de la colmena
Mooie parabel over het leven na de Spaanse Burgeroorlog zoals gezien vanuit de ogen van een kind. Exemplarisch verteld aan de hand van losse indrukken met een flinke dosis Castiliaanse melancholie. Moet er nog flink over marineren, maar dit was goed, zeker in de kraakheldere Criterion-versie. Verdomd mooi huis van die imker trouwens.

OMC, Thursday, 28 January 2016 20:15 (eight years ago) link

:) met ook nog dat vleugje film in film-magie. Waar houdt de fantasie op.

http://4.bp.blogspot.com/__Nr5W1dTwzo/TAhxjO_toSI/AAAAAAAAACk/bCzCg53-qzE/s1600/anaespiritu.png

Ludo, Thursday, 28 January 2016 20:40 (eight years ago) link

Ja, ook zonder surrealistisch spierballenvertoon (ook al mag ik dat), een hele ingetogen magie. Je kunt inderdaad weer een Tumblr vullen met mooie beelden. :)

OMC, Thursday, 28 January 2016 20:57 (eight years ago) link

"El espíritu de la colmena" en "Cria Cuervos" zijn wat mij betreft de twee hoogtepunten van de Spaanse cinema. Wie wat beters weet, mag het roepen (zoals het maar niet Almodovar is).

Olaf K., Friday, 29 January 2016 18:11 (eight years ago) link

La Ardilla Roja is een van mijn favoriete films punt, maar die is misschien wel hardcore Spaans qua verwijzingen/sfeer. Zeg maar hoe buiten Nederland niemand Spetters echt kan begrijpen. ;)

OMC, Friday, 29 January 2016 18:18 (eight years ago) link

oh die ken ik nie. op de lijst.

El Sur is er natuurlijk ook nog. En Muerta de un Ciclista voor de Antonioni-fans

Ludo, Friday, 29 January 2016 20:26 (eight years ago) link

Sowieso zijn Tierra en Los amantes del círculo polar van Médem erg goed (en erg Spaans.)

OMC, Friday, 29 January 2016 20:41 (eight years ago) link

Anomalisa (Charlie Kaufman, 2015)
Jullie kennen het vast wel, dat je de zaal verlaat en de film niet helemaal denkt te snappen. Of dat je dat eigenlijk wel zeker weet... Dat je lichtelijk verontrust, maar ook een beetje verwachtingsvol, in een staat van verwarring, variërend van mild tot opperst, verkeerd. Anticiperend op de diepere betekenislagen die in een nazit, irl of op een forum, en desnoods met Google als je beste vriend, erom vragen om afgepeld te worden.
Bij het Rotterdamse Filmfestival brengt doorgaans de Q&A enige uitkomst. Waar het verzamelde gilde van filmcritici, recensenten en amateur van-alles-erachter-zoekers de regisseur mogen bestoken met neo-freudiaanse, post-structuralistische of nog geavanceerdere complottheorieën.
“Waar is het andere vliegtuig in de openingsscene gebleven?” “Waarom spreken alle personen, behalve Michael Stone en Lisa, met dezelfde stem?” “Lijdt elke marketeer volgens de schrijven op zijn minst een beetje aan het Syndroom van Frégoli?” “Wat zingt in de slotscene de Japanse animatronic?” “Is de gebruikte techniek louter stop-motion of is er ook van digitale techniek gebruik gemaakt?” “Zou het ook werken met echte acteurs in plaats van animatie?”
Bij dit Fabergé-ui werd de Q&A wat mij betreft node gemist.

Mic, Saturday, 30 January 2016 00:58 (eight years ago) link

bestoken met neo-freudiaanse, post-structuralistische of nog geavanceerdere complottheorieën

lol.

Nog even terugkerend naar de Spaanse cinema schoot met te binnen dat Jamón Jamón echt de Spaanse Spetters is.

OMC, Saturday, 30 January 2016 08:10 (eight years ago) link

elke film in Spanje is een Spetters toch :P

mooie omschrijving Mic. (Ik heb mijn hoop in Kaufman een beetje verloren geloof ik)

Ludo, Saturday, 30 January 2016 11:59 (eight years ago) link

Jamón Jamón echt de Spaanse Spetters

Spot on :) Ze scoren zelfs bijna gelijk bij IMDb: een 6,5 en 6,6. Bij hun cultstatus zou je eerder een 4 of een 9 verwachten.

(Ik heb mijn hoop in Kaufman een beetje verloren geloof ik)

Vanwege het lange wachten sinds Synecdoche, New York? Of vond je die film al niks? Anomalisa is op zijn minst, ehm... intrigerend.

Mic, Saturday, 30 January 2016 23:47 (eight years ago) link

ik was geen fan van Synecdoche, al biedt dat weer kansen voor deze (want nu zijn er minder verwachtingen).

Ludo, Sunday, 31 January 2016 07:47 (eight years ago) link

Respire
'Waarom vergeef je hem toch altijd?' 'Ik kan niet anders.' Het blijft pijnlijk om te zien hoe ellende, ellende voortbrengt. Gebroken gezinnen zorgen voor gebroken mensen die weer gebroken gezinnen krijgen. Schema's worden in stand gehouden. Patronen doorgegeven. Te weinig liefde tijdens je jeugd? Hop, daar zijn zelfopoffering en afhankelijkheid al. Respire is een psychologische thriller, die het voor elkaar krijgt om tegelijkertijd ééndimensionaal en toch heel menselijk te zijn. (Misschien hebben rauwe emoties altijd iets plats?) Op zichzelf is de film een gemeen kat in het bakkie voor de cinefiel. Overduidelijk vanaf de eerste seconde. Op de middelbare verschijnt een nieuw meisje. De Scarlett Johansson-achtige schoonheid palmt haar haar muizige tafelgenote snel in. De vamp (met eigen krasjes) vertelt meteen maar een anekdote over leugens. De kijker weet: die liegt. Later legt de biologie-les het er ook dik bovenop met een flits over uitzuigers en parasieten in de dierenwereld. Het arme slachtoffer raakt zo verstrikt in een 'girl crush', een reflex die dus perfect uit haar gezinssituatie valt te verklaren. Haar jonge moeder wist ook nooit beter dan zichzelf wegcijferen voor de dominante machten. Dochter voelt dat het anders kan. Maar hoe? De hoofdrol (van Josephine Japy) is hyperventilerend sterk. Verstikt in woede kamt ze haar haar. Harder, harder, krak.

Love & Mercy
'No way out...' Diepe, melodische zucht voor Brian Wilson. Op zoek naar de bevestiging van pa belandde hij jaren te laat bij een net zo strenge vader-figuur. De psycholoog. Voor die tijd had Brian geprobeerd weer kind te worden, en in bed liggen wachten op de dood. Dokter Landy (een heerlijk vileine Giamatti) zal echt wel wat resultaten hebben geboekt, maar iedereen weet hoe het afliep. Eigenlijk zit in die episode een rücksichtslos fysiek meesterwerk van twee uur. Love & Mercy blijft echter lievig en Hollywood-voorzichtig, en probeert álles aan te stippen. De beste scene (met het beste shot) zit zowaar in het retro-deel. Daar waar de wortels liggen. Brian (een pafferige, zeer goed gelijkende Paul Dano) speelt God Only Knows op de piano. Pa luistert. Stopt een pijp. En brandt af. Even zien we de twee van een afstandje. Een hele kamer tussen hen in. Een hele wereld van niet-gegeven en nooit-gekregen liefde. Love & Mercy heeft wel meer van die kille shots, maar toch ook weer nét niet genoeg om een echte arthouse-film te worden. Zo blijft de film wankelen. En dat is eigenlijk wel zo toepasselijk. John Cusack (die op zichzelf-lijkend de oude Brian speelt) kijkt een film lang uitgeblust. Dat vuur, dat was na Smile echt verdwenen. Zo poolster-helder schitterend als Pet Sounds werd het nooit meer. Zou 'Bri' de film zelf hebben durven kijken? 'These things I'll be until I die.'

Ludo, Monday, 1 February 2016 07:51 (eight years ago) link

Joe Kidd
Hé, een Western met Clint die ik nog niet kende. John Sturges probeert mee te liften op de Leone-stijl en dat lijkt een tijd lang goed te gaan. Een grootgrondbezitter (Robert Duvall, weer olijk aan het overacteren) komt met wat dommekrachten land afpakken waar een Mexicaanse rebellenleider tegengas biedt. Hij kan nog wel een gids gebruiken, Joe Kidd dus (Clint op zijn aller-minimaalst.) De rit richting de bergen is mooi gefilmd, maar de afwikkeling blijkt ontstellend zwak, zo van "we hebben al een locomotief die door de saloon walst, zet er maar The End onder."

OMC, Monday, 1 February 2016 08:21 (eight years ago) link

Heaven's Gate (Cimino, 1980)
Zo slecht als velen deze film kwalificeren is ie bij verre niet, maar ook niet zo goed als de pleitbezorgers van deze film suggereren.
"Flawed" is een juiste omschrijving of verwachtingen die niet worden ingelost.
De opening van de film is erg goed, episch, met aandacht voor details en sfeervol, maar daarna wordt een sprong in de tijd gemaakt die niet meer terugblikt of een globaal tijdsverloop in context met de personages die in de opening zijn geportretteerd schetst.
In retrospect, na het zien van de film blijkt de opening dan nogal potsierlijk.
John Hurt die in de opening van de film breed geïntroduceerd wordt, als zijnde een sleutelpersonage komt in de rest van film bijna niet meer voor.
De relatie tussen Averill (Kristofferson) en Ella (Huppert) wordt breed uitgemeten, uiterlijk gezien, maar ik krijg niet echt een beeld van ze. De relatie tussen Huppert en Walken (die er nogal bizar uitziet met een 'gay' snorretje) is veel interessanter.
Cinematografisch is het allemaal fantastisch: wat een schoonheid en wat geeft het een gevoel van authenticiteit!
Ook kent de film wat magische scenes, zoals het rolschaatsen op vroege Americana muziek.
En dan op de helft van de film wordt de toon anders, het idyllische wordt wreed afgekapt met lomp geweld, dat ook op de lachspieren werkt, om het weinig strategische oorlog voeren van de immigranten, die rondjes rijden (als domme indianen in vroege westerns) in karren om afgeschoten te worden.
Ik heb de afgelopen tijd wel wat meer films gezien, sommige beter dan Heaven's Gate, andere slechter (horror films...) , en het pleit dus voor Heaven's Gate dat ik er toch meer bij stil sta, dan kan het niet anders dat deze film bijzonder is.

arnout, Monday, 1 February 2016 16:55 (eight years ago) link

ahhh :)

zoals het rolschaatsen op vroege Americana muziek.

dit he.

eigenlijk herinner ik me pas bij het lezen van je stukje delen uit de film weer, dat zegt ook wel weer genoeg. Eigenlijk werkt 'r weinig (tot niets) en toch is het wel genieten.

Ludo, Monday, 1 February 2016 20:48 (eight years ago) link

Ook leuk:

The Cinema Snob over Heaven's Gate:

https://www.youtube.com/watch?v=VtgYylYDaC8&list=PLykltEs6RqL0S6iTXak8qOREQHz7GoDpG

Dreeke_K, Tuesday, 2 February 2016 14:13 (eight years ago) link

gheheh. 'i think it's like 3 days later'.

Ludo, Tuesday, 2 February 2016 20:18 (eight years ago) link

Mountains May Depart
'Niemand blijft je hele leven bij je.' Ontworteling en morele leegte in het Chinese hyperkapitalisme. We kennen de thema's uit het het veel betere A Touch of Sin, maar het blijft boeiend. De eigen hand van Zhangke is weer goed zichtbaar. Hij gaat breeduit, en knalt er vol in. De films vormen ook echt een paar, al is de actie nu ingeruild voor melodrama. In het openbaar huilende Aziaten: da's nieuw, of zo lijkt dat toch. (Bijwerking van de moderne tijd?) Mountains May Depart bestrijkt een fikse periode. Het begint allemaal in 1999. Toen China nog enigszins op het oude China leek. Koolmijnen en sappelende werkers. Twee kerels willen dezelfde vrouw. De een is rijk, de ander arm. Een flits of twee is het nog lief. Ik dacht: dit wordt de Chinese Jules et Jim. Maar dan begint de ellende al te broeien. De kalme, fraai gekleurde shots worden beklemmend. De kerel met de centjes is een driftkop, de arbeider een goedmoedige grapjas. De vrouw kiest dus voor optie 1... Het is de berekenende keuze, passend bij de nieuwe tijden. In het vervolg scheurt Zhangke met grove streken langs personages en nakomelingen. Hij is niet bang aangelegd, maar elke gewaagde keuze pakt net niet helemaal jofel uit. Zo is er een curieus futuristisch slotdeel. Daar merk je ook weer eens hoe graag filmmakers het verleden induiken, maar hoe huiverig ze zijn om de 'toekomst te hervinden'.

Amour Fou
'Als ons de democratie maar bespaard blijft.' Met een Wilders die 'hoopt' dat zijn revolte 'zonder geweld' kan plaatsvinden, zou je de Pruisische rijken van begin negentiende eeuw bijna gelijk gaan geven. Tijdens hun soirés wordt de staatsrechtelijke omwentelingen druk bediscussieerd. Het is een intrigerende periode. De Verlichting sjokt op de laatste benen, vlak voor het Volk verschijnt. Eigenlijk een tijd die te weinig in de cinema is te zien. Mij schiet alleen Woyzeck te binnen. Zou Emilia Galotti ooit verfilmd zijn? Hausner's Amour Fou heeft dezelfde ironische touch. Achter alle politiek sluimert onzekerheid. Eenieder moet zich heroriënteren. De brave belastingbeambte (nu voor iedereen!) maar ook zijn verveelde huisvrouw. En wat te denken van de ontzettend grappige Romantische dichter, met zijn 'wurden Sie mit mir sterben wollen'-pose. Alles wordt in Roy Andersson-secuur gestileerde decors in beeld gebracht. Kunstige set pieces, net als de blommetjes die de huisvrouw schikt. Haar twijfel groeit. 'Het is vreemd een ziekte te hebben die misschien geen ziekte is.' Dichter Heinrich ziet de kans. Jammer dat hij tijdens de enige voice-over niet gewoon recht in de camera spreekt, voor nog meer Befremdung. Ik hoopte op een einde vol demasqués, maar stiekem is Amour Fou – ondanks alle grimlachjes – echt tragisch. 'Innerlijke pijn, innerlijke pijn.'

Ludo, Thursday, 4 February 2016 07:49 (eight years ago) link

Bad Timing
Deze Nicolas Roeg hield ik altijd achter de hand voor een regenachtige dag. Het ziet er weer geweldig uit met die kenmerkende edittechniek (een personage hangt een foto van de muur, de ander haalt dezelfde foto in zijn eigen huis meteen er vanaf) waardoor je prettig verstoord raakt. Wenen hè, Roeg legt het even snel uit: Klimt, Schiele, Mozart en Freud. Esthetiek en perversie gaan hier prima samen. Een psychoanalyticus (Art Gartfunkel!) brengt zijn ex naar het ziekenhuis na een, dit keer wel serieuze, overdosis. We zien hoe hun relatie ontstaat en tegelijkertijd wordt de wantrouwende politie-inspecteur (Harvey Keitel met goede mid-Europese mat: "de Wet interesseert me geen reet") er doorheen gemixt. Waarom hij het niet helemaal vertrouwt? Alleen de kijker komt er echt achter. Zeer ongemakkelijke film en niet alleen door de conclusie, daarvoor heb je al een Roegiaanse edit voor je mik gekregen waar een seksscène plots overgaat in een operatief opengesneden luchtpijp, maar vooral de hele deprimerende dynamiek tussen de seksen van doelloze bezitterigheid/jaloezie en vrijheid in zelfdestructie.

OMC, Saturday, 6 February 2016 14:37 (eight years ago) link

My Diner With Andre
Zo radicaal. Zo anders dan elke andere film, behalve misschien een paar Warhol films. Louis Malle, je weet toch? Ik zat eigenlijk vanaf het moment dat die Wally nog naar het restaurant gaat en vertelt dat hij een kleine aristocraat in New York was al op het puntje van mijn stoel. En op een vreemde manier gaat dat gesprek grotendeels nog meer over het nu dan 1981.

OMC, Saturday, 6 February 2016 23:11 (eight years ago) link

In mijn enthousiasme de titel verkloot. :) "a film with more action than “Raiders of the Lost Ark", Ebert weet het weer precies goed te verwoorden. :) (Met nog wat uitleg hoe de film werd opgenomen, heel anders dan ik in ieder geval had gedacht.)

OMC, Sunday, 7 February 2016 21:32 (eight years ago) link

Wallace Shawn! Die zal mijn hersenpan nooit meer verlaten.

Listen Up, Philip
''Here's a piece of paper with some staples in it.' Philip is één van de meest verwaande hoofdpersonages 'ever'. En het werkt nog ook. Althans... Als film. Alex Ross Perry lukt daarmee wat Baumbach vorig jaar niet voor elkaar kreeg. Hij maakt een grappige en boeiende film over artistieke ijdeltuiten in crisisjes. Niet in de laatste plaats dus dankzij die hoofdrol. Het is net dat kereltje uit Rushmore, maar dan mét acteertalent. Oeps. Het is wel degelijk Jason Schwartzmann, en hij maakt een enorme sprong voorwaarts. (Of is dat nou het talent van een goede regisseur?) Schwartzmann speelt een schrijver die tussen boek 1 en boek 2 in een 'hang on to your ego'-trip zit. Hij kleineert sufferdjes én zijn vriendin, en papt aan met één van de Groten. Een oude schrijver die een nog net wat arrogantere klootzak is, voor zover zoiets mogelijk is. Een 'voorlees'-voice-over becommentarieert het allemaal met milde spot, maar voor het alléén grappig dreigt te worden, krijgt het gelukkig wat melancholisch. Er zijn duidelijke raakvlakken met Queen of Earth; beide films putten uit dezelfde bron. Rijke ouders met vakantiehuizen 'up state', waar kids kunnen dwalen. Een ander verbandje is Katherine Moss, die weer dapper(e) tranen laat. Het serene intermezzo waarin ze zichzelf hervindt is zéér welkom. Het moest geen intellectuele lulletjes-film worden immers. Of nou ja...

Eden
'There are so many things that I don't understand.' Ga ik toch weer op Mia Hansen-Love mokken. Terwijl het onderwerp van Eden zo heerlijk is, en de openingsscene nog beter. Een kerel zonder puf ligt na een party tegen een boom. De down na de high, de stille melancholie ná de rave. Met een kleine surrealistische bonus bovendien. Magie ten top, helemaal als de jongelui weer terug richting bewoonde wereld wandelen en de titel verschijnt. Eigenlijk heb je dan het hoogtepunt gehad... Twee jonge gozers beginnen rond '95 garage house te draaien. Precies wanneer Thomas en Guy-Man als Daft Punk doorbreken. De garage guys zijn niet onsuccesvol, maar hangen vooral rond in de wereld van kleine radiostations en fanzines. Het levert mooie lummelende scenes op (zoeken naar een kick drum!), maar een écht persoonlijk verhaal wordt het nooit. Ik zie ook niet in waarom er twintig jaar nodig zijn. Nu valt het wel erg op dat één helft van het dj-duo pas na jaren iets betekenisvols zegt. Alle aandacht gaat naar zijn pafferige maat. Jaar na jaar verandert die geen spat! Ach ja... Misschien was het gewoon die garage house zelf. Ik houd meer van stemmetjes dan van Stemmen. De handjes in de lucht-dj mag best achter een gordijn. Wordt het ook metafysischer van. Niettemin toch eens een Frankie Knuckles verzamelaar opsporen, want Knuckles... Die zit al in die eerste tien minuten.

Going Clear
Scientology zou best een uit de hand gelopen wetenschapsexperiment kunnen zijn. Denk maar aan die beroemde enscenering waarin mensen elkaar hele hevige elektrische schokken toe gingen dienen. Binnen een paar jaar wordt Scientology van een niet serieus te nemen idee, een metafoor voor alle akelige kanten van religies. Inclusief het Stalinistische communisme, met zijn Totale Paranoia (TP, zou je haast grappen, Scientology houdt van afkortingen). Met het verstrijken der jaren wordt de sekte almaar rijker, en begint het ook nog op Saudi-Arabie te lijken. Geld koopt invloed, en koopt het zwijgen van wie dan ook. Going Clear schetst 't allemaal indringend, in het bekende J'Accuse-docu-stramien. Talking heads dissen de verhalen op. En als die verhalen nog niet erg genoeg waren, zijn er de beelden van grote Scientology conferenties. Daar leeft de nieuwe nummer 1 zijn nazidromen uit in bizar symbolisme en Eurlings saluutjes. Enigszins amusant (en bijna een soort outsider art) is Scientology enkel in het begin-stadium en op die begin-levels. 'LRH' als de paranoide psychiatrische patient die de psychiatrie háát en daarom maar zijn eigen pulp therapie ontwikkelt. Gevolg: iedereen die de therapie doorloopt wordt zoals Hubbard! Ben benieuwd wat Foucault en Feyerabend ervan gevonden zouden hebben. Ergens is het een goudmijn...

Ludo, Monday, 8 February 2016 07:47 (eight years ago) link

Bad Brains – A Band In DC
Ik ben geeneens een grote liefhebber van Rock For Light, meer van Quickness en God Of Love, maar H.R. was vroeger wel een explosieve frontman zeg. Tegenwoordig is ie wel behoorlijk van het padje af, iets waar z’n bandleden ook niet altijd mee kunnen dealen (Darryl Jenifer kaffert ’m behoorlijk uit als hij er weer eens een potje van gemaakt heeft op het podium en Paradiso is ook not amused). Het maakt wel een leuke docu. :)

Ride Along 2
Mehriffic.

Bad Biology
Bad film, puberaal vooral. Alhoewel het uiteindelijk in al z’n idiotie nog onderhoudender is dan je verwacht. Ik zou willen zeggen: keep your day job maar de muziek van R.A. The Rugged Man ben ik ook al niet kapot van.

تکسی (Taxi Teheran)
Iemand op Letterboxd vraagt zich af of Panahi z’n energie niet eens in een film die niet over het niet kunnen maken van een film kan steken. Zit wat in. Toch vind ik Taxi toch wel weer mooi, vooral door de rollen van het meisje en het stuk van de advocate is ook mooi.

Anguish
Behind The Mask – The Rise of Leslie Vernon
Horror over horror, op twee manieren. In de eerste een life imitates art-thema in de bios. De tweede een documentaire over de slashers als Freddy Krüger en Jason Voorhees turning sour. Duurt wat lang voor het begint te lopen. Maar slimmer dan Final Girls ook en minder ironisch (geen mislukte 80s-pastiche soundtrack bijv.).

De Flat
Een Nederlandse erotische thriller, dan vrees je het ergste maar het valt alleszins mee. Huisarts en milf Soutendijk gaat eigenhandig een moord oplossen met Löw als red herring.

Blaka Skapoe, Monday, 8 February 2016 10:48 (eight years ago) link

L'Enlevement de Michel Houellebecq
Houllebecq. Hij is een man voor de strips van Crumb – nee, erger nog – de kelders van Seidl. Met de lip vooruit als een Muppet, hannesend met talloze sigaretten, en met open mond voedsel vermalend, lijkt Houllebecq meer op een bejaarde die al twintig hersenbloedingen heeft overleefd. Ik heb zelf nooit een boek van 'm gelezen, maar zo omschreven (en met zijn literaire provocaties in gedachten) lijkt het onmogelijk dat de vieze man iets sympathieks krijgt. En toch gebeurt dat hier. Het aanknopingspunt is zijn fragiliteit. In de allerbeste scene showt één van Houllebecq's ontvoerders hem zijn bodybuilderslijf. Man zonder lichaam bewondert alles wat hij niet heeft. Een bizar soort tederheid. L'Enlevement maakt zo absurde fictie van een schimmige Houllebecq-episode. Ooit verdween de schrijver een paar dagen van de radar, 'terwijl hij nooit een afspraak met zijn agent miste'. Gezien zijn achtergrond van psychiatrische opnamen en depressiviteit zal hij wel bij het spoor hebben gestaan. De invulling van de film is dan een lieve wensdroom. Amateur gangsters gappen Michel! Waarna er niets (maar dan ook echt níets) meer gebeurt, en het hele stel een Franse praatfilm ensceneert. My dinner with Michel. Lullen als Tarantino-mennekes, minus het geweld. Van een derde akte komt het nooit. Da's wel een beetje jammer. Maar ook het punt allicht.

Liza, The Fox-Fairy
Wat krijg je als je Wes Anderson met Aki Kaurismaki kruist? Een Fox-Fairy! (Het Hongaarse woord is nog veel mooier, maar ik ga me er maar niet aan wagen.) Alsof er nog geen invloeden genoeg waren, speelt Japanse leipigheid een grote rol in deze piekfijne productie. In een running gag (of ís het de film?) zingt een Japanse fifties-geest liedjes voor een schattig verpleegstertje. Ondertussen vermoordt hij haar potentiele 'love interests'. Dat dan weer wel... Het arme ding is nogal 'besloten' opgegroeid in het huis van de Japanse ambassadeur. Ze zorgt al jaren voor diens dikke weduwe, die haar als dank wel Japans heeft geleerd. Het wereldje van de grijze muis gaat open als de dikke dame uit het bed dondert. Hongaarse sexytime! Echt lukken wil het overigens niet in die buitenwereld. De politie zit al snel op haar dak. (Anderen vallen dan weer ván het dak.) De meest hardnekkige (en dat mag je letterlijk nemen) detective neemt Finse western-songs mee. Mijn favoriete scenes spelen in de Mekk Burger. Een woordspeling die flauw lijkt, maar in het restaurant voor bizar en geslaagd absurdisme zorgt. (Ding dong! Mekk Mekk!) Liza, The Fox Fair is zo'n film waar de grote fans in elk shot nog een speciaal voor hen verstopte easter egg kunnen vinden. Bijft de vraag staan: waar halen die Hongaren het budget vandaan? Ook de CGI mag er namelijk wezen.

Ludo, Thursday, 11 February 2016 07:53 (eight years ago) link

The Girl on the Motorcycle
Beroemde jaren zestig film die een flinke dosis erotiek met psychedelica combineert. Eindresultaat was interessanter dan ik had verwacht. Ok, eerste even Marianne Faithfull...erg mooi, op haar bleke posh maar ondertussen manier. Hebben we dat meteen gehad. Als Rebecca is ze net getrouwd maar krijgt meteen last van een freaky droom (echt goed gedaan trouwens). Hup, saaie man slaapt te diep. Ze trekt haar leren motorpak van Lavin aan (niets eronder, dit is de sixties, mannn) en gaat op zoek naar haar oude vlam Daniel. Dat is Alain Delon, altijd fijn met zijn koude blik. Terwijl ze van Zwitserland naar Duitsland rijdt (fijn landschap hoor) denkt ze terug aan haar man en hoe ze Daniel ontmoette, in de boekwinkel van haar vader die observeert: "Typically Swiss, despises German thought, but exploits it." Maar er zit een laag onder van de manier waarop je als vrouw altijd door mannen wordt bekeken en eigenlijk nooit een plek vindt voorbij echtgenote/moeder. Het einde wordt volgens mij vaak als moralistisch gezien (dat krijg je ervan als je er als vrouw een beetje vandoor gaat) maar ik vond het eigenlijk hopelozer/kritischer.

OMC, Friday, 12 February 2016 20:59 (eight years ago) link

Girl on a Motorcycle, overigens. Veel mooie posters ook destijds.

OMC, Saturday, 13 February 2016 09:27 (eight years ago) link

ah ik kan 'm bijna dromen al, maar toch benieuwd.

45 Years
'I like not knowing the time.' De jaren, ze zijn ongemerkt voorbij gegaan. Nu is het echtpaar oud, en 45 jaar getrouwd. Dat moet 'gevierd' worden. Al was het maar omdat het vorige lustrum wegens fysiek ongemak onopgemerkt voorbij ging. Ditmaal zijn de problemen van andere aard. De fysisch geografische trigger is geweldig WF Hermansiaans. Een haast surreële ontdekking per brief. 'Something deep that cannot be denied.' De man had er jaren over gezwegen. De nasleep (en dat is de hele sleep) komt voor rekening van Bernlef. Moeizame communicatie en aftakeling, met als absolute ster Charlotte Rampling. Het is haar film. Ze is volkomen geloofwaardig als de gepensioneerde lerares. Precies het hoofd en de coupe die bij een lerares Nederlands hoort. Een bepaalde starheid ook. Nu allemaal rechtop zitten en schriften open. De vrouw moet zich in vele bochten wringen om met de 'klimaatverandering' thuis te dealen. Terwijl de man boeken over climate change leest, bekoelt haar liefde. Eigenlijk doorleeft ze plots het gebrek aan een eerste nostalgische liefde.Zo mist ze de romantische escape om op iets van daarvóór terug te vallen. Nergens wordt dat motief duidelijker dan in een schrijnende dia-presentatie. Een hele film in stilstaande beelden. Hoe alleen kun je zijn. 'They asked how I knew, my true love was true.'

Knight of Cups
'The sweet spot is one xanie, four white wines.' Ik had ze even niet bij de hand, dus ik dwaalde samen met Bale als een geest door de film. Malick is nooit makkelijk, maar in droomfabriek L.A. vervluchtigt werkelijk al het concrete. Van de stadsbeelden is het natuurlijk wel genieten. Wat een fraaie appartementen, en die wegen blijven abstracte kunst. In Hollywood is Knight of Cups meteen Malicks meest Lynchiaanse film, vol baarmoederlijke onderwaterscenes. De dood schuilt achter elke strakke hoek. Seks achter elke beeldschone kop. Malick heeft een heel blik sexy modellen opengetrokken. Bale staat erbij en kijkt ernaar. De voice-over peinst. 'Ik mag dan struikelend over deze weg gaan, wil dat zeggen dat het de verkeerde weg is?'. Bale hopt van vrouw naar vrouw, maar zo rond een Indiase schone had ik er genoeg van. Op dat moment was ik de 'eerste' alweer vergeten. En die leek in de vage herinnering die restte nog het beste. Gelukkig is de muziek prima, met dat fraaie klarinet-motiefje. De grimmige modellenshoot bleef ook hangen. Geblafte bevelen in een suikerspinwereld. Later zweeft Bale langs een tuinfeestje. 'Ben je wel eens op een ketamine party geweest?' Als de aanwezigen een Sorrentino-achtig dansje inzetten is Malick er alweer vandoor. Zijn attention span is in de k-hole verdwenen. Volgende keer zelf een xanie, Terrence?

Mustang
'Waar zijn de meisjes gebleven die rood werden wanneer ze werden aangekeken.' Conservatief Turkije in een oeh la la-meisjes-film. Eentje voor de Europese markt duidelijk. Veel net niet-bloot. Lokaal voelt ie pas echt als de 'grietjes' een Trabzonspor-wedstrijd bezoeken, met enkel vrouwen in het publiek. (Een typisch Turkse maatregel na ongeregeldheden. Moeten ze in Nederland ook eens doen.) Ik weet niet hoe de makers het voor elkaar krijgten, maar eigenlijk is na twee minuten sfeerproeven de hele film al glashelder. Dit is de Turkse Virgin Suicides. Met elke scene wordt die gedachte bevestigd, tot het punt dat het naar remake begint te neigen. De Amerikaanse fifties-moraal was niet zo anders dan die van een eergevoelig Turks oompje anno nu. Grootmoeder is wel lief, maar machteloos als oom het grote huis in een gevangenis veranderd. Binnen worden de lesjes 'huishoudkunde' gegeven. En de meisjes? Die dartelen sexy rond in hun pyjama's. Want regressie en repressie zorgt maar voor één ding. Meer interesse in de buurjongens. En dat gaat er toch iets explicieter aan toe dan verwacht. Met een dermate grote hoeveelheid zusjes (5 stuks) moet de film het niet van karakterontwikkeling hebben. Uiteindelijk werkt dat aantal zelfs wat tegen de film. Als we eindelijk bij de jongste (tevens voice-over) zijn aangekomen, is er eigenlijk al genoeg gebeurd.

Ludo, Monday, 15 February 2016 07:50 (eight years ago) link

ah ik kan 'm bijna dromen al, maar toch benieuwd

Dat heeft mij ook er jaren van weerhouden. :) En dan is ie toch anders dan je dacht.

In Hollywood is Knight of Cups meteen Malicks meest Lynchiaanse film.

Dat dacht ik eerst ook (er zitten zelf dwergen in ;), maar ik marineer de laatste dagen -nu ik een soort terugblik op mijn favoriete films aan het maken ben- op het idee dat Malick en Lubezki de eersten zijn die serieus verder gaan met de esthetiek van Wong Kar Wai en Doyle in de 90s. Maar ja, de man geeft geen interviews. Lubezki wel, maar die kan ik ook niet even 1-2-3 op de link betrappen.

OMC, Monday, 15 February 2016 08:27 (eight years ago) link

Lubezki keniknie!?! doe daar eens een tipje van

het verband Hollywood en Lynch is natuurlijk niet heeuuul moeilijk te leggen. Dus dat kan diepzinniger ja :P
(Toch vond ik die vorige Malick beter, met het milieu en het katholicisme.)

Ludo, Monday, 15 February 2016 11:47 (eight years ago) link

oh Lubezki is een cinematographer ;)

Ludo, Monday, 15 February 2016 11:56 (eight years ago) link

Eh ja sorry. :) Dat klarinet-motiefje (zo goed) is trouwens uit Exodus van Kilar (iemand op de Spotify was zo vriendelijk om de zoektocht te vereenvoudigen met een mega Knight of Cups playlist.)

OMC, Monday, 15 February 2016 12:05 (eight years ago) link

Wojciech ah toch een beetje real deal katholieke Poolse shizzle :-)

Ludo, Monday, 15 February 2016 17:51 (eight years ago) link

Ben bezig met Treme (eerste serie), van David Simon die ook The Wire schreef. Dat is te merken en niet alleen door de aanwezigheid van enkele acteurs die ook in The Wire speelde. Deze keer is het post-Katrina New Orleans, maar hoewel dat eigenlijk totaal niet op Baltimore lijkt voelt het vertrouwd. Er is heel veel muziek, veel cameo's van bekende artiesten ook, als zichzelf. Geen spannende gangsterdingems maar wel veel sociaal commentaar weer. En weer mooi, benieuwd hoe het zich allemaal ontwikkeld (er zijn al drie series, geloof ik).

Blaka Skapoe, Tuesday, 16 February 2016 22:17 (eight years ago) link

http://www.film.com/wp-content/uploads/2013/10/possession.jpg

RIP Andrzej Żuławski

Ludo, Wednesday, 17 February 2016 20:28 (eight years ago) link

RIP Andrzej Żuławski indeed. Żuławski’s oeuvre is zeer operatesk en daar moet je tegen bestand zijn. Om die reden vond ik zijn operaverfilming Boris Godounov iets te veel van het goede. Die film zal ik binnenkort een tweede kans geven, want het zag er wel weer prachtig uit. Van de negen films die ik van Żuławski heb gezien zijn Possession, On The Silver Globe en L'Important C'est D'Aimer mijn favorieten. Ben erg benieuwd naar zijn zwanenzang Cosmos.

Vido Liber, Wednesday, 17 February 2016 21:24 (eight years ago) link

Treme is van begin tot eind zeer sterk drama. Vooral de manier waarop een collectief trauma, inclusief bijbehorende depressies in beeld worden gebracht is indrukwekkend. De onverwachte dreun waarmee het eerste seizoen afsluit echoot nog lang na in de daaropvolgende seizoenen. Er zijn er slechts vier gemaakt, dus dat is te overzien.

Ik ken geen andere serie die het muzikantenbestaan zo realistisch weet te verbeelden (dit in tegenstelling tot het recente Vinyl). Je kunt aan de vele details zien dat Treme is gemaakt door mensen die de muziekpraktijk van dichtbij hebben meegemaakt. Sommige van zulke details vielen me pas bij een tweede kijkbeurt op. Zo is er een scène na een concert van John Hiatt waarin twee personages al discussiërend over straat terug naar huis lopen en je, als je goed kijkt, kunt zien dat ze zijn vergeten de backstagestickers van hun kleding af te halen.

Vido Liber, Wednesday, 17 February 2016 21:31 (eight years ago) link

Ik kan me van Zulawski alleen "Mes nuits sont plus belles que vos jours" herinneren. Wat een daverende ellende was dat.

Olaf K., Thursday, 18 February 2016 07:27 (eight years ago) link

Hoogste tijd om de On The Silver Globe challenge aan te gaan. Vond het ergens wel sneu dat ik door zijn overlijden achter het bestaan van Cosmos kwam, dat er op zijn minst intrigerend uit ziet.

OMC, Thursday, 18 February 2016 07:50 (eight years ago) link

x-post hehehe: zelf alleen Possession gezien. zal er nog eens eentje bij doen. (On The Silver Globe is voor OMC)

The Second Mother
'Ik sta in het zwembad!' Heerlijke Braziliaanse film, voor iedere fan van Zuid-Amerikaanse knuffeligheid en 'nana's'. Ook hier schittert de zichzelf wegcijferende 'meid'. Ze werkt al vele jaren in een door en door (haar) verwend gezin. Een stel nietsnutten dat het geld niet eens zelf verdiend heeft. Dat zijn de ergste. De arm/rijk-tegenstelling en de bijbehorende voorkeur van de makers ligt er dik bovenop – de smartphones! – maar niet gezeurd. De huishoudster is immers zo'n geweldig mens. Expressief en theatraal, overdreven op kousenvoeten door de keuken trippelend, wanneer er tv-opnamen worden gemaakt. Ondertussen vertroetelt ze vooral haar 'poulain' (het rijkeluiszoontje). Het is hartverwarmend, maar tegelijkertijd irritant. Juist dat wringende geeft diepte. Als trouwe hond je plaats kennen, en ook niets anders meer wíllen kennen. Is dat nou mooi, of om te janken? Ik was in elk geval binnen no time aangedaan, met hulp ook van wat Jobim. Dan arriveert het échte kind. In een prachtscene staat mama op het vliegveld te wachten. Naast haar een oude man met een bordje. De kijker focust verkeerd. Als een echte magician's distraction is de dochter er ineens al. Thuis zal de komst van het Entre Les Murs-zigeunerkrullenkoppie echter bepaald niet ongemerkt blijven. Het hele gezin staat binnen no time volledig op de kop. Xenos gourmet-setjes mogen wél.

The Diary of a Teenage Girl
'I just realized I've had breasts for 3 full years now.' Misschien ben ik toch meer het Adriaan Mole-type... Deze diary raakte enkel verkeerde knopjes bij me. Ik vermoedde een lekkere shocker, maar in werkelijkheid is The Diary gevaarloze meuk, opgebouwd uit vele laagjes hypocrisie. Een meisje van vijftien krijgt zin in seks, en vindt het echte werk bij het oudere vriendje van haar hippiemama. Op een oude fiets moet je het leren, en zo gezegd zo gedaan. Met haar beste vriendin gaat ze vervolgens door een slettenfase, die in combinatie met de voice-over toch barstte van de potentie. Lekker ironisch en bitchy doen. Girl power! Het had een film kunnen zijn waar ze vroeger Christina Ricci voor aantrokken. Maar eigenlijk zie je het meteen aan dit meisje met haar bolle poppenogen verbijsterde blik. Ze is een beetje zielig. Het type dat als grijze muis óf in therapie óf naar de kunstacademie vliegt. (Haar tekeningen geven de film een broodnodig Ghost World-tikkie.) Na elke potentieel bevrijdende seksdaad lijdt het kind aan een blasé schuldgevoel, en als haar 'stiefvaderlijke' liefde eindelijk interesse in haar heeft, vindt ze 'm prompt zwak en wattig. Het was alleen interessant toen het nog verboden was. De film zelf stiefelt vervolgens gemakzuchtig richting een moraal van 'te vroeg en teveel seks is bad for you, mkay?' Voor je het weet zit je in de drugs!

Ludo, Thursday, 18 February 2016 07:52 (eight years ago) link

Hill of Freedom
'Are you here on business or pleasure?' 'I don't know. Neither.' De lastig grappige wereld van Hong San-soo, ze blijft haar aantrekkingskracht behouden. Continu wankelend tussen amateuristisch saai en geniaal geschreven. De teksten worden a l'improviste gebracht, alsof de acteurs gewoon werkelijk heel wat 'soju's' hebben gedronken, maar het zit stiekem toch goed in elkaar. Er is dit keer wel één klein ongemakje: het bier is op! Wijn blijkt echter ook prima te voldoen om de tongen los te maken. Een Japanse jongen bezoekt Seoul om een verloren liefde terug te vinden. Hij wordt al snel omringd door nieuwsgierige Koreanen, die hem uithoren over identiteit en nationaliteit. Ze beginnen echter allemaal met die cruciale vraag: 'Business or pleasure?'. De zoektocht (het is meer een wachten op Godot) wordt ons getoond door middel van wat galant chronologie-gegoochel, als ware dit een modernistische novelle. (De film duurt ook maar een uur!) Ondertussen is er naast wijn tijd voor wat geknuffel (het voelde als een nieuwigheid voor Hong). Ruzie maken kunnen die Koreanen echter óók in het Engels nog altijd als de beste. 'She's a bitch!'. Toch overheerst gaandeweg de lieve vibe. Dialogen waarin beide partijen tot het inzicht komen dat generalisaties nooit zo'n goed idee zijn, om vervolgens met generalisaties te besluiten. Subtiele spelletjes.

La Tête Haute
'Gooi maar fijn met steentjes.' Frans drama vol lesjes in incasseringsvermogen. Vanaf zijn zesde tot zijn zestiende wordt Malony begeleidt door de jeugdzorg. Duizenden en duizenden euro's worden er in hem geïnvesteerd. Aan aandacht, plannen van aanpak en rechtszaken geen gebrek. Maar waar blijft dat rechte pad dan? Na een tijdje dacht deze murw gebeukte kijker: is het niet eens tijd voor pillen? Die zijn opmerkelijk afwezig in het realistische eerste uur, terwijl Malony bij het minste of geringste in een woede-aanval uitbarst. Ter verdediging van zijn ellende kan hij naar het bekende recept wijzen. Afwezige vaders, incapabele moeders. Moeder is het type van veel tranen, weinig actie, en de schuld ligt bij anderen. Malony doet zelf alleen aan tranen als er een deuntje van Arvo Part langskomt op de soundtrack. (Die man zou nooit meer aan componeren toekomen als hij alles kijkt waar hij klinkt!) Malony en het scenario gedijen beter in de apathie en de bad boy-romantiek: gedurende een ongemakkelijke maar bijzonder sterke seksscene piekt de film. Aan de zijlijn is vooral Benoît Magimel intrigerend als de 'te close' begeleider met eigen krasjes. Zoals het een melodrama betaamt vliegt de film in de saaiere tweede helft helaas wel uit de bocht. Het is moeilijk de lichtpuntjes nog te zien, en áls ze er al zijn komen ze nauwelijks uit de jongen zelf...

Ludo, Monday, 22 February 2016 07:50 (eight years ago) link

Niet echt zijn beste he, Hill of Freedom. Hij heeft overigens alweer een nieuwe he (als het er geen twee zijn...).

Olaf K., Monday, 22 February 2016 08:36 (eight years ago) link

Tussen de steeds geweldiger worden Treme door toch ook een paar films:

Our Vinyl Weighs A Ton
Geschiedenis van Stones Throw, veel Madlib uiteraard. Veel vinyl ook. Degelijke docu,

Vinyl
Niet die serie maar een droogkloterige tragikomische ('joodse' zou je bijna zeggen) docu over record collectors. Gemaakt door een man die elke easy listening koopt maar eigenlijk maar het misschien een keertje draait om een verzameltape te maken. Hij houdt zich een spiegel voor door te praten met gelijkgestemden, bijvoorbeeld een kerel die alle liedjes ter wereld verzamelt. Als je behept bent met dat verzamelaarsvirus denk je aan de ene kant 'zie je, ik val best mee', aan de andere kant zie je toch facetten die bekender voorkomen dan je zou willen.

The Central Park Five
De tunnelvisie die kan ontstaan na een bekentenis. Die, zoals de psychologen betogen, niks waard is als je verder niks hebt. Een jongen van 15 kan op een punt belanden dat ie alles zegt om maar weg te kunnen. Mooi hoe het afloopt uiteindelijk, maar vooral pijnlijk hoe 5 jongens hun jeugd wordt ontnomen door de stommiteit van de instanties. Zeer actueel in het licht van Making A Murderer.

The Last House At Dead End Street
Net als die andere Last House … geen hoogvlieger in goede smaak. Vreselijk low budget uit 1973, actueel omdat de bijzondere (library) muziek dit jaar uitgebracht is/wordt op vinyl. Het kleine budget schijnt zelfs nog grotendeels opgemaakt te zijn aan drugs ook. Een delirium van sex en geweld, maar wel geplaagd door slecht acteren en slechte special fx, ik werd ook wel een beetje gek van het hysterische gelach (wellicht de bedoeling, maar toch), maar historisch wel interessant.

Blaka Skapoe, Monday, 22 February 2016 10:07 (eight years ago) link

Note to self: lees het nou eens goed na voor die 'submit post' button te hitten … :/

Blaka Skapoe, Monday, 22 February 2016 10:09 (eight years ago) link

*plaatje van een strenge lerares*

Toevallig net een Dilla plaatje opstaan, maar denk dat ik toch voor Vinyl ga. :-)

Niet echt zijn beste he, Hill of Freedom. Hij heeft overigens alweer een nieuwe he (als het er geen twee zijn...).

ja er was ook weer wat op IFFR hoorde ik van een maat (die meteen meer wilde). Het heeft wel een hypnotiserend effect. Vraag me altijd af hoeveel de digitale camera waarmee ie die dingen schiet nou kost. Het lijkt allemaal zo... makkelijk.

Ludo, Monday, 22 February 2016 10:57 (eight years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.