Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

En geen woord over Aoi Miyazaki. Knap...:)

Olaf K., Thursday, 7 April 2016 09:18 (eight years ago) link

wie? oh! niet herkend. veel te jong. :P

ver, ver terug in de draad dacht ik dat Sad Vacation een vervolg was op Eureka, maar dat is dus onzin. Sad Vacation was geloof ik wel een vervolg op iets anders. Dat wel.

Ludo, Thursday, 7 April 2016 10:40 (eight years ago) link

کلوزآپ ، نمای نزدیک
Je weet wel, Close-Up, vreemdste rechtzaak ooit. Mooi hoor, Realiteit...Film...Maskers, en toch zo intiem (en melancholisch). En niet vergeten, een prachtige rol voor een lege spuitbus.

OMC, Thursday, 7 April 2016 12:41 (eight years ago) link

Die wil ik nog eens met commentary kijken (doe ik niet vaak), maar er zitten wel levels in die niet zo obvious zijn voor een kaaskop. :)

Blaka Skapoe, Thursday, 7 April 2016 14:06 (eight years ago) link

Ja precies! Ik dacht ook al dat er vast momenten tussen zaten waar je als Iraniër helemaal van in een deuk ligt (of juist niet). Verrassende lieve wending van de rechtszaak trouwens met al die voorzetten naar vergeving...en dat gebeurt dan ook gewoon. :)

OMC, Thursday, 7 April 2016 14:22 (eight years ago) link

komt 'die ene' toch op een brommertje ineens langskarren he? :-)

Ludo, Thursday, 7 April 2016 16:51 (eight years ago) link

Outlaw Josey Wales
Ik dacht dat ik deze revisionistische Western uit 1976 al had gezien, toch niet. Clint in de hoofdrol en op de regiestoel. Dus wel erg mooi gefilmd en toch de gebruikelijke onhandigheden, al is de balans positief: een soort viezig-realistische Lucky Luke waar Neil Young en The Band in hun wensdromen de soundtrack voor hadden willen maken (stinkende hippies voor Clint natuurlijk). Alhoewel die Josey Wales heeft ook iets van een gedesillusioneerde hippie in zich. Als brave boer wordt zijn boerderij platgebrand, kind en vrouw dood als bonus. WRAAK! Josey Wales sluit zich aan bij een troep Zuidelijke soldaten, maar de Burgeroorlog loopt ten einde. Als enige heeft hij geen zin om zich over te geven dus wanted dead or alive. Op zijn tocht komt hij allerlei vreemde snuiters tegen (o.a. een oude indiaan, een zwijgzame squaw, de grootogige Sondra Locke en haar bozige oma) en zo ontstaat een bizarre posse van buitenstaanders. Op een gegeven moment gaat Josey een groep Comanches tegemoet en dan komt de libertaire aap eindelijk uit de mouw: de overheid spreekt in gespleten tong. Vrienden voor het leven.

OMC, Sunday, 10 April 2016 08:23 (eight years ago) link

ghehe mooi. (ik dacht trouwens effe aan The Beguiled)

en om mezelf te citeren 'Eastwood zelf speelt zijn trademark PVV-stemmer, met een hekel aan alles en iedereen, inclusief honden en babbelende squaws.'

Ludo, Sunday, 10 April 2016 10:47 (eight years ago) link

The Beguiled was ik ook vergeten, komt een remake van. :(

Maar inderdaad wat een boze buurman, een beetje een hond pesten terwijl dat zo'n goed extra bendelid was.

OMC, Sunday, 10 April 2016 11:34 (eight years ago) link

remehke.. als de Amerikanen al geen nieuwe western-variaties meer kunnen verzinnen

De Mantel der Liefde
'Slaapt je voet? Hak 'm af.' Dichter bij Sweet Movie zal er in Nederland nooit iemand gekomen zijn. En ook nooit meer gaan komen. Die unieke jaren '70-wansmaak. Naakt tussen de poeders eindigen. Extravaganza op zijn Hollandse hondjes. Nog een mazzeltje voor regisseur Van Ditvoorst dat Nederland wat katholieken telt. Wat moet je zo'n satire zonder decadente priesters? 'Wimpie, haal jij alvast het Sacrament der Stervenden!' De parade van bekende acteurs (en werkelijk élke grote naam is erbij) werd voor deze Dekalog betaald met drugs en porno-geld. Daarom deden ze hun stinkende best natuurlijk! Waar de priester-grappen al snel wat politiek slooms krijgen, is de filering van de alledaagse Hollandsche huiselijkheid messcherp. Letterlijk. 'Wat doen ze nou toch allemaal met jou Cornelisje?' Rijk de Gooyer mag gvd niets! Weer een ander pittoresk gezinnetje kibbelt over de begrafenis van pa. Die leeft nog. De loopgraven worden vanaf de eerste seconde opgezocht. 'Zo, hebben jullie een auto tegenwoordig.' En toch, tussen alle tieten en piemels zweemt de melancholie van 'zo wie is er nu weer jarig vandaag'-kantoren en schoongeveegde straten. Vangelis oefent alvast op zijn Chariots of Fire. Weer rinkelt ergens een kassa. En Joost Prinsen mag als de regisseur de boel heerlijk meta-besluiten. Zijn producer buldert: 'Wat heb je goddomme met mijn poen gedaan!?'

A Respectable Family
'Denk je dat we hier geen wetten hebben?' De progressieve intellectueel met de hipster-bril in Iran Hij is na jaren teruggekeerd uit het buitenland. Naïef, en een beetje ijdel wellicht. 'Ze hebben het me zelf gevraagd!' Hij blijft een ongewenst element, verzeild in de molens van staatsapparaat, en in de klauwen van de 'ratten' die wél weten hoe de wieken draaien. Op dat niveau bestaat A Respectable Family uit het bekende werk. Kalende baardmannen in grijze pakken die namens de geheime dienst jouw boontjes komen doppen... Interessanter is de 'backstory'. De universiteitsman groeit op tijdens een Iran-Irak oorlog. De grauwe flashbacks worden doorsneden met journaalbeelden vol gruwelen. De strafste ervan bevat geen bloed, maar zindert sereen. Een stel kindsoldaten raakt tot tranen toe in vervoering als ze hun messias Khomeini zien. Opgezweept tot het martelaarschap zullen ze sneuvelen. Hetzelfde overkomt de broer van de intellectueel. Diens begraafplaats is nog altijd één groot nationalistisch eerbetoon. De tocht naar het graf vormt de beste fase van de film. Langs de hel-weg van Teheran branden autowrakken. In de andere flashbacks neemt het melodrama het helemáál over. Een electroshock voor de ogen van een kind, waarom niet? In 'het nu' van de film voelt het wat onuitgewerkte gekonkel en gekronkel over geld haast 'gewoon'. Weinig respectabel.

The Forgotten Village
'And the people hid their children.' Grappig hoe ouderwets ook weer modern kan zijn. In het Mexico van de jaren '40 huiverden de plattelandslui voor de enge dokters met hun 'paardenmiddelen'. Tegenwoordig heb je de anti-vaccinatie-lui, die ook naar natuurtijden verlangen. 'Goed voor de weerstand.' Vergeten film The Forgotten Village was een pet project van John Steinbeck. Zijn linkse liefde voor Mexico vindt zijn weg naar deze 'etnofictie'-film. Amateurs in 'echte' omgeving die 'zichzelf' spelen. Destijds progressief, nu toch een beetje aapjes kijken. Al zie je het nog altijd in sommige arthouse op Mongoolse hoogvlakten. Postkoloniaal pijnlijker is dat we de mensen in The Forgotten Village blijkbaar wel mogen bekijken, maar dat ze geen stem krijgen. De hele film wordt volgeluld door een voice-over. (Met goede teksten, dat wel. Steinbeck schreef immers.) Enige uitzondering? Als er gezongen wordt. Dat mag 'de ander' altijd wel. Zijn folklore belichamen in tijdloze liedjes, die we niet hoeven verstaan, maar kunnen voelen... Het verhaaltje heeft intussen op een dubbel niveau wat van Murnau. Die maakte immers al eerder Tabu. En het hoofdpersonage verplaatst zich hier ook in de Murnau-beweging van platteland naar stad. Daar groeit het moderne leven. In het dorp; de baby's van armesloebers. 'It is forming, it is forming'

Ludo, Monday, 11 April 2016 06:51 (eight years ago) link

Margin Call
Voor een film over financiën best boeiend, al kan ik niet zeggen helemaal door te hebben wat nou precies aan de had was behalve dat er shit was die fan hit en dat de grote jongens uiteindelijk de dans ontspringen terwijl een paar pionnetjes het veld moeten ruimen. Wel realistisch, vrees ik.

Clerks
Chasing Amy

Nineties shit, die ik nog nooit gezien had. Clerks is niet mooi oud geworden, beetje Jarmush in een nu overjarig pubersausje. Chasing Amy is dan universeler en de betere film. Die rare stem van die actrice blijft me een beetje ergeren.

Blaka Skapoe, Monday, 11 April 2016 11:38 (eight years ago) link

Vreemd is dat toch van Clerks. Werd destijds onwetend meegenomen naar de bios en die film was zo verfrissend -Star Wars geneuzel, stoners op de stoep, allerlei grappen en grollen- en toen zag ik hem een paar jaar later en er was niets van over gebleven met Dante het zeikerdje. Eigenlijk nooit zo'n radicaal verschil tussen eerste en tweede keer kijken meegemaakt.

OMC, Monday, 11 April 2016 13:46 (eight years ago) link

Kwam er trouwens laatst achter dat er zelfs een Clerks II is.

OMC, Monday, 11 April 2016 13:48 (eight years ago) link

haha weet je wie die film zelfs heeft gezien? ('interspecies erotica')

hoewel ik dat effect van de 2e kijkbeurt bij Clerks ook wel had, blijf ik lekker volhouden, als eeuwige puber, dat ie gewoon lollig is.
De echte ultieme puber is Kevin Smith zelf natuurlijk. Irritante vent.

Ludo, Monday, 11 April 2016 15:06 (eight years ago) link

als je nog een film over financien wil zien, moet je Unter dir die Stad doen Martijn. Dat is de erotische Antonioni-variant op de bankenfilm. Door de bank genomen. Etc. ('Geld en geilheid verpakt in een ondoordringbare kluis van melancholie')

Ludo, Monday, 11 April 2016 15:12 (eight years ago) link

Qua geld: Ik vond "The big short" erg goed, vooral op acteergebied. Steve Carell en Christian Bale die allebei erg hun nek uitsteken. Met name Bale had strak op zijn snufferd kunnen gaan, maar ik vond het prachtig wat hij deed.

"Chasing Amy" vond ik een ramp van een film overigens. Mensen die overdadig boos en emotioneel worden, beh..

Olaf K., Tuesday, 12 April 2016 06:35 (eight years ago) link

ah The Big Short is hartstikke 'nieuw'. :-)

Whistle Down the Wind
'Jesus. He's in our barn.' De logische plek, nietwaar? Alleen hebben we het hier wel over een volwassen, baardige versie vertolkt door Alan Bates. De bronstige mysticus is altijd goed als ie kan zwijgen en gevaar mag uitstralen. Drie Engelse boerenkindjes vinden de verlepte kerel. Het dak van hun schuur vormt plots een kruis. De tekenen zijn – volgens de kinderen – overduidelijk. De grootste gelovige onder hen is tevens de oudste. Het Pippi-meisje met de indringende blik oefent alvast voor het kitchen sink drama. Dromen vallen in duizend scherven van dat aanrecht. Opgeveegd met tafellaken en servet. Waar komt haar irrationele geloof toch vandaan, peinst de kijker. Misschien omdat mama is gaan hemelen? Met die afwezige moeder wordt echter weinig gedaan. Zoals de film sowieso wat aan de oppervlakte blijft. In het vergelijkbare El Espiritu de la Colmena kreeg je wel het gevoel van een leerproces. Een gesprek met jezelf door middel van de fantasie. Het plot van Whistle Down the Wind drijft simpelweg op het ontdekken zelf. Om de eenvoudige spanning óf ie gevonden gaat worden door de 'grown ups'. Dat is me niet surrealistisch en subversief genoeg. Ik wil als filmgelovige een kerstwonder! Lief en geinig blijft het wel. Het guitige broertje met het dikke accent redt de film op zijn eigen manier. '198.' '198 what?' 'That's how many eggs I had since last easter.'

Lapland Odyssee
'Ik denk dat de drank op deze manier mijn hoofd sneller bereikt.' Drie Finnen in een wagentje. Op zijn kop. Het droogkloterig dronken 'autobeeld' dat de Finnen van zichzelf huldigen, wordt hier weer aardig uitgevent. Lapland Odyssee doet in een soort aangelengde Kaurismaki. De sulligheid minus de melancholie, maar mét een paar tits & ass-jokes. Op die manier werd de film een gigantisch succes in het thuisland. (Er kwam zelfs een vervolg.) Wonderlijk fenomeen wel. Lachen om het mislukte stereotype van jezelf. Je slechte dag in de spiegel. Misschien helpt het dat Lapland ook voor de gemiddelde Fin héél ver weg is. De jongens moeten op hun kwestie 200 km naar de dichtstbijzijnde stad rijden. Voor een digibox! In het hoogland willen de Finse Ch'tis ook gewoon Titanic kunnen kijken. Ander vermaak is er niet. 'Zijn job was naar China verhuisd, zijn vrouw naar het zuiden.' Gedurende de tocht – helaas zonder Odyssee referenties – leren we dat 'Hockeyschouders' er mét 'veeleisende' vriendin toch het best aan toe. De nerd houdt het op het spelen van Boobies Pacman. De sikkeneur op sikkeneuren. De komedie blijft zo simpel, maar de jongens zijn sympathiek en er is een hele zwik Finstalige zwijmelliedjes te horen. Prima voor de couleur locale van zo'n niemandsland niemendalletje. En altijd die country-tic he. Het Fins voor godverdomme vergeet ik nu ook niet meer. 'Perkele!'

Ludo, Thursday, 14 April 2016 06:53 (eight years ago) link

Innocence
Heel vreemd. En dat eigenlijk doordat je eigen bagage en filmleven van alles op de film projecteert waardoor hij steeds vreemder lijkt dan hij in werkelijkheid is. Ok, het begin is raar: een groep meisjes opent een kist waarin een nieuw meisje ligt. Ze wordt door de oudste van de groep rondgeleid in een groot huis wat in een soort ommuurd natuurgebied ligt waar alleen prepuberale meisjes wonen samen met wat oude hulpjes. Er zijn wat regels en verder hoeven ze alleen maar te spelen en af en toe op balletles bij juf Cotillard en biologie volgen bij de juf met een voorkeur voor vlinders. Op traag tempo gebeurt er wel wat maar nooit neemt het de duistere afslag die je verwacht, ook niet tegen het einde. Daardoor lijkt het iets vrijblijvends te hebben, maar het denkwerk begint dan pas: wat betekent deze parabel? Is onschuld artificieel? Is het aan het verdwijnen? Wat is de ware betekenis van de kindertijd? Wordt de vrouw van jongs af aan gedisciplineerd? Het kan allemaal.

OMC, Thursday, 14 April 2016 19:39 (eight years ago) link

ورود آقایان ممنوع (No Men Allowed)
Feministische comedy uit Iran. Mannenhatende kenau directrice moet haar voor de Wiskunde Olympiade uitverkoren klas overlaten aan een mannelijke leraar. Beetje Amerikaans maar ook wel weer typisch Iraans lief. Grappig hoe The Wall van Pink Floyd de soundtrack is ingesneakt, de censors zullen het niet gemerkt hebben. Niet echt goed misschien maar wel fascinerend.

Aşk Geliyorum Demez
Sentimentele romcom uit Turkije met progressieve trekjes (een nicht, een Armeniër, een zwarte jongen, etc.). Lichtvoetig genoeg om geen al te grote draak te worden.

Blaka Skapoe, Friday, 15 April 2016 14:23 (eight years ago) link

The Cars That Ate Paris
Oh, Australië in de 70s. Amusante film van Peter Weir uit 1974, wel nog aan de onhandige kant. Twee broers zijn op zoek naar werk. Eentje denkt te overnachten in een dorpje Paris maar ze donderden met caravan al in een ravijn. De broer die overleeft krijgt te maken met de excentrieke bewoners die hem natuurlijk niet zo maar laten gaan. De brave burgerij accepteert ondertussen dat een bende in opgetuigde auto's af en toe door de straten stunt. Tegen het einde gaat alles natuurlijk kapot als een soort Herzog-versie van Mad Max inclusief ronddwalende patiënten uit het lokale ziekenhuis. Aardig maar Weir zou daarna echt op stoom komen en twee meesterwerken afleveren.

OMC, Friday, 15 April 2016 19:11 (eight years ago) link

als een soort Herzog-versie van Mad Max inclusief ronddwalende patiënten
haha ja :-) Tom Waits meets Loenatik.

zijn debuut geloof ik zelfs he.

dat No Men Allowed zal ik maar bij de beschrijving laten, maar klinkt in die 2 regels wel batshit. En dan had ik de poster en de krukkige omschrijving op IMDB nog niet gezien http://www.imdb.com/title/tt1985266/

Ludo, Saturday, 16 April 2016 06:42 (eight years ago) link

Dacht ook aan zijn debuut, maar: Homesdale is a black comedy about visitors at a guest-house acting out their violent private fantasies and games under the control of the house staff. (klinkt wel meteen interessant)

OMC, Saturday, 16 April 2016 07:29 (eight years ago) link

Nah, batshit klinkt veel te onaardig, daar is het allemaal te lief voor.

Blaka Skapoe, Saturday, 16 April 2016 09:19 (eight years ago) link

Ja, private fantasies juist! en ah. ;-)

Ludo, Saturday, 16 April 2016 13:25 (eight years ago) link

Youth
Ramptoerisme - als in: zou het net zo´n draak zijn als "La Grande Belleza"? Fellini doet nog steeds dienst als inspiratiebron, maar zijn scripts waren beter. Sorrentino heeft namelijk meteen een mooi landschap klaarstaan na wat wat dialoog en plotontwikkeling. Michael Caine en Harvey Keitel spelen de twee oudjes uit de Muppet Show. Plaats van handeling: een kuuroord in de Alpen. Caine oefent in apathisch gedrag, terwijl Keitel nog een keer wil shinen als filmregisseur en een stel filmstudenten onderwijst in het schrijven van een script. Rachel Weisz maakt indruk maar Sorrentino heeft nog een stoet personages die ook screentime vergen. En dat breekt 'm op.

EvR, Saturday, 16 April 2016 13:58 (eight years ago) link

La decima vittima
Fijn popart curiosum uit 1965. In veel aspecten een vooruitziende film over de nabije toekomst waar De Grote Jacht gewelddadige personen de kans geeft om elkaar te vermoorden, vijf keer als jager, vijf keer als slachtoffer en dan ben je steenrijk. Door van geweld een ritueel te maken zijn oorlogen een ding uit het verleden (wordt natuurlijk in SF-stijl even snel uitgelegd). Binnen vijf minuten heeft Ursula Andress iemand opgelegd met haar custom mitrailleur-bikini. Marcello Mastroianni heeft geblondeerd haar. Kortom, cult. Lekker sarcastisch wereldbeeld en alles ziet er extreem stijlvol uit. En er is zelfs een zonnecultus! Het enige minpunt is dat het als typische jaren zestig internationale productie een beetje houterig loopt. Naar Robert Sheckley's korte verhaal (fijne schrijver). Daardoor ook weer dat probleem hoe je zo'n verhaal kunt oprekken tot anderhalf uur. Maar je verveelt je niet.

Michael Caine en Harvey Keitel spelen de twee oudjes uit de Muppet Show.

haha, dat klinkt dan wel weer als een aanrader.

OMC, Saturday, 16 April 2016 14:00 (eight years ago) link

gheh spot on sowieso.

La Decima Vittima, geweldig, absoluut in de top 10 van Martijn Busink tips :-)
ik memoreer nog maar eens deze TROS avant-garde parel: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tros_Wanted

Ludo, Saturday, 16 April 2016 14:33 (eight years ago) link

programma gepresenteer door de Gek van Gelder én... http://www.mabelvandendungen.nl/
Pijnappelklierinwijding. nomnomnom

Ludo, Saturday, 16 April 2016 14:36 (eight years ago) link

Helemaal gemist in 1997 dat Wanted. Ik las even je La Decima Vittima analyse uit 1981 terug, inderdaad Mastroianni als een soort Beat Takeshi. Je ziet het voor je. En het is sciencefiction dus volgens een VN-wet moet Scarlett Johansson dan in een remake de rol van Andress spelen (maar die komt er natuurlijk niet want The Hunger Games is al een soort barokke remake.)

OMC, Saturday, 16 April 2016 14:51 (eight years ago) link

Die moet ik nog eens herbekijken, dat was echt aan het begin van een hele nieuwe filmwereld … (nu ff de soundtrack/aanleiding weer aangezet).

Moet rust houden om bij te komen van een navelbreukoperatie dus veel films kijken de komende dagen:

ลุงบุญมีระลึกชาติ (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives)
Snap er niet veel van maar mooi is het wel.

Blaka Skapoe, Saturday, 16 April 2016 15:17 (eight years ago) link

Oh, die Vittima is een Elio Petri, da's best een baas ben ik inmiddels achter.

Blaka Skapoe, Saturday, 16 April 2016 15:22 (eight years ago) link

Moet rust houden om bij te komen van een navelbreukoperatie dus veel films kijken de komende dagen:

ai, sterkte/beterschap :-)

wel of geen Amer kijken is dan de vraag (ik browse door mijn eigen archieven op 'navel') en schijnbaar kwam daar een mier uit een navel gekropen

Ludo, Sunday, 17 April 2016 11:07 (eight years ago) link

Amer … herbekijken zou geen kwaad kunnen, maar ik kom er zo zelden aan toe. De opvolger vond ik veel beter btw.

Panama
Niks met de papers te maken. Servische player wordt verliefd maar ja, zoals de waard is. Probeert wat dingetjes qua stijl maar het blijven probeerseltjes, over blijft een weinig opzienbarende verhaal over jaloezie met een flauw einde.

Kristy
Eigenlijk een slasher maar met meerdere moordenaars en een slachtoffer (al is er een grotere context). Origineel gegeven en best spannend.

You're Gonna Miss Me: A Film About Roky Erickson
Veelbelovede rocker Roky Erickson draait door maar z'n moeder heeft het niet zo op psychiatrie, een triest verhaal. De docu focust daar wel erg veel op. Ik snap het dilemma van de makers, maar de muzikale erfenis komt er bekaaid af.

Blaka Skapoe, Sunday, 17 April 2016 11:19 (eight years ago) link

The Girl on a Motorcycle
Leerssen omschreef Jules et Jim ooit als symbool van Europese eenwording. Zou The Girl on a Motorcycle dan de Brexit zijn? Het Britse motormuisje Marianne Faitfhull pendelt op haar 'black devil' tussen Duitsland en Frankrijk. De Elzas, waar anders. Oorlogsgraven vormen het decor voor (of achter!) een meisje verscheurd tussen noordelijk verstand en zuidelijk hart. Enkel tijdens orgastische motorrondjes voelt ze zich senang. De simpelere kijkersvraag luidt: kun je een hele film rond het ritsen van een strak leren pak bouwen? Simpel antwoord: Jazeker! Zoals Delon al zei: 'Between your thighs you feel it live'. Marianne is prachtig in psychedelisch leer. De verkoop van onesuits zal wel gestegen zijn... (En wat is de EU méér dan een gewiekst handelsverdrag?) De mannen in de film komen wat minder uit de (lak)verf. Delon mag met bril de filosoof doen, en sabbelt in hét Tumblr-shot tussen de rozen aan tenen. De onbekendere Mutton betaalt de ski-vakantie. Daar zit de nouveau riche aan de kaasfondue. Misschien is dat dan hét Europese beeld van de film. Nogmaals... káásfondue! Tijdens de motorritjes droomt Marianne van kleine aanrandingen en aanrijdingen. De sexploitation blijft vrij beschaafd, al is het intermezzo met 'that French negro' van de douane hilarisch. 'Hoop dat ie dit keer van me afblijft...' 'He jammer, hij is er niet.'

Les Rendez-vous d'Anna
'Ik doe de afwas, maak koffie met room, ik ben zo druk, geen tijd voor een droom.' Alors, zo klinkt het misschien als poëzie van het simpelste soort, maar gezongen door Anna... Doorschijnend blank dwaalt de 'réalisatrice' ('zo noem je dat toch?', aldus een hotelklerk) door West-Europa. Haar lichtheid doet de vrouw wegvallen tegen de muren. En dan zit ze ook nog uiterst stil. Toch praten de mensen wel tegen haar. Op haar tabula rasa-reis ontmoet Anna verwante zielen, oude vrienden en nieuwe lovers. Chantal Akerman toont de wereld van haar alter ego in nachtelijke seventies-kleuren. Zeker in en om de trein werkt dat fenomenaal goed. De treinkolossen slepen zich voort in een spiegelende mist van blauwig metaal en eindeloze deuren. De weg naar Welkenraedt. Voor poëzie hoef je enkel uit het raam te staren. En in een typisch minimalistisch Akerman shot gebeurt dat ook. Enkel nog uitzicht, terwijl de dialogen doorgaan, maar de mensen verdwijnen. Een intense blik. Van de ontmoetingen blijft de Duitser bij. Hij is perfect ná The Girl on a Motorcycle. Beide films gaan over de moderne vrouw, de vrouw die alles kan, en van zichzelf moet. Nog veel persoonlijker wordt het met moeder. Natuurlijk, de moeder. Men bedenke hoe Akerman eindigde. Ze maakte een einde aan haar eigen leven na het overlijden van haar mama. Moeder: 'Ik zal niet altijd bij je zijn.' Anna: 'Jawel.'

Tremors
'God damn good thinking.' Het lijkt wel alsof ze 'vroeger' in horror slash avonturenfilms meer tijd hadden voor een beetje uitgekiende couleur locale. Een goed in elkaar geknutselde scenario-wereld die ook bestaat buíten het gevaar. Of is dat gevoel slechts de nostalgie-filter van de kijker? In elk geval begint Tremors allervermakelijkst, met Kevin Bacon en Fred Ward als twee dommige 'outback' klusjesmannen. Ze spelen om de haverklap 'rock, paper, scissors' om de rottige taakjes te verdelen – zoals het ontbijt maken – en kibbelen als best friends for life heel wat af. Net Bert en Ernie. In een heuse western-setting, want Tremors is ook de zeldzame monster-horror-film die op de Plains van Nevada haar 'Thing' doet. Cowboys schieten hier van blob-blob, om de grap nog wat verder uit te melken. (Zo serieus is het allemaal niet). Als de grondmonsters verschijnen, verschanst de population van Perfection, Nevada (14 zielen) zich in Changs' restaurant. De lokale Chinees peinst wat voor naam de beesten moeten hebben. 'Anders zullen we het bezuren'. Van de naam uit de titel komt het in elk geval niet... In de strijd laten vooral twee McVeigh conspiracy nuts zich gelden. Even dacht ik dat de film het Amerikaanse wapenbezit op de hak zou gaan nemen. Maar helaas. Ze zijn ook veel te quotable. 'You didn't get penetration even with the elephant gun.

Ludo, Monday, 18 April 2016 07:05 (eight years ago) link

Tremors, geweldig gebruik van de term 'motherhumper' ook. Kritiek van het wapenbezit vond ik eigenlijk altijd wel, maar wellicht meer als onderdeel van die hele survival-paranoia.

OMC, Monday, 18 April 2016 08:19 (eight years ago) link

ja maar uiteindelijk doen die self made bommetjes de beesten de das om ja toch ;)

originele scheldwoorden troughout (ook in lijn met de 'pardon my french' running gag)

Kevin Bacon is wel uitzinnig. Uitzinnig slecht (maar in zo'n film geeft dat niet)

Ludo, Monday, 18 April 2016 10:44 (eight years ago) link

http://i1.ytimg.com/vi/ZyhIKvTQB6s/hqdefault.jpg

RIP Cox Habbema. Geweldig coole vrouw. https://nl.wikipedia.org/wiki/Cox_Habbema
Het Aznavour-akkefietje is zó Andere Tijden.

Ludo, Monday, 18 April 2016 18:54 (eight years ago) link

Stilte rond Christine M. is Nederlandse cinema top 5. Met een hele natuurlijk gespeelde rol van Habbema.

Olaf K., Tuesday, 19 April 2016 06:28 (eight years ago) link

The Big Short
Ook goed inderdaad. Verrassende rol van Carell en niet door hem soms ook grappig. Juist door hem voel ik die triestheid van die hele bankencrisis (als ik de logica van die constructies niet kan volgen snap ik niet wat voor kwaliteiten die economen dan hebben).

Hard To Be A God
De maakbare samenleving, ook pijnlijk. Voelt als een continuous shot, al is het dat niet. Geen makkelijke, een hele zit ook (maar dat komt goed uit nu), maar wel bijzonder.

Post Tenebras Lux
Hermetisch, spannend, rrrraaarrrrr … kan het allemaal niet duiden maar heb wel wat hunches. Laten bezinken dus.

Spring
Ff wat lichts, had me totaal niet voorbereid en de eerste tekenen van transformatie waren dus een verrassing. Goede sfeer, leuke combi met de romantiek en die Nadia maakt de cheesy fx wel goed.

Deadpool
Dure fx ten spijt vooral cheesy, flauw, ondraaglijk lichtgewicht.

La passion de Jeanne d'Arc
Herbekeken met de soundtrack van Loren MazzaCane Connors. De film blijft prachtig maar die muziek kabbelt wel erg eenvormig door tot dan bij de apotheose eindelijk de vlam in de pan slaat.

Blaka Skapoe, Tuesday, 19 April 2016 16:27 (eight years ago) link

俠女 (A Touch of Zen)
Uiterst invloedrijke wuxia uit Taiwan (1971), eigenlijk in twee delen gefilmd en later tot een epos van drie uur geplakt. Er is veel om van te genieten, zoals het originele bamboebos-gevecht. Eigenlijk ook weer een proto-Malick film. Begint met shots van spinnenwebben, veel aandacht voor natuurlandschappen. Pas na een uur wordt er eens een zwaard getrokken en dan staan ze ergens ver weg op een muur te vechten terwijl het gras op de voorgrond waait. De opzet in twee delen verklaart ook de vreemde verschuiving wat betreft de personages. In eerste deel veel aandacht voor ambitieloze illustrator Ku die geïntrigeerd raakt door een aantal politieke vluchtelingen waaronder een serieuze babe. Het tweede deel gaat meer over de "zen" wanneer een coole abt zich met aardse zaken gaat bemoeien. En toch, ondanks de cool ook wel een beetje een soort saaie Boeddha/superheld. Wel weer leuk dat Ka met de baby van zijn avontuurtje wordt opgescheept en langzaam uit het verhaal verdwijnt.

OMC, Tuesday, 19 April 2016 21:11 (eight years ago) link

How To Plan An Orgy In A Small Town
Had ik vorige week ook gezien, maar nog niet genoemd hier. De titel zegt het al. Klinkt idioot en is het ook. Stadsmens keert terug naar geboortedorp als haar moeder is overleden. De dorpsmentaliteit is verstikkend, iets van vroeger moet afgemaakt worden. Niet idioot genoeg om een comedy te worden, te raar om een degelijk drama te worden.

The Invitation
Een mysterieuze reünie, er klopt iets niet, oude vrienden maar twee onbekenden, rare cult-achtige dingen, spooky shit. Goede dreigende sfeer, spannend!

Blind
Vrouw moet zich verzoenen met haar blinde lot en doet dat in haar fantasie. Actualiteit komt langs in het landelijke trauma van Noorwegen, soms droogkomisch (het treffen van Einar en Elin in de supermarkt), andere moment tragisch en dramatisch. Mooi, grappig om Henk Hofstede in de aftiteling te zien.

Baskın
Fulci in Turkije, warrig verhaal met veel slijmerige wezens, zigeuners, kikkers (komen die kurbağalar van de Duolingo-cursus toch van pas), freaks en een spin (öremcek). En een warrig verhaal met visioenen, timeloops of weet ik het. Batshit insane dus (en daarin wel vermakelijk), maar in vergelijking met andere Turkse horror (Karanlık Sular en Dabbe als enige echte contenders) wel bijzonder. Soundtrack met tips to the hat to Barış Manço (een nieuwe cover), Cannibal Holocaust en een Umberto-achtige apotheose. Dus ja, iets minder uitbundig had wellicht een betere film opgeleverd. :)

Blaka Skapoe, Wednesday, 20 April 2016 22:31 (eight years ago) link

Room 237
Op Netflix zijn ze dol op cheapo-weirdo documentaires. Deze was even populair en gaat eigenlijk helemaal niet over The Shining, de film. Ergens is het een ode aan overinterpretatie, maar zelfs dan, meer dan een paar observaties die nooit tot een sluitend geheel worden gebracht is het ook niet (die nep-maanlanding interpretatie is daarom een geweldige overlap met de bredere Amerikaanse paranoiacultuur.) Nee, Room 237 is een leuke (maar niet echt goede) film over perceptie. Ik heb The Shining best wel vaak gezien en binnen 5 minuten had men het al over allerlei details die mij nog nooit waren opgevallen. In die zin gaat het ook over hoe je film kijkt: als ik een creepy tweeling zie word ik daar in opgezogen en ga ik niet even kijken welke grappige posters er op de muur zitten. Mijn hypothese is dat de docu gaat over perceptie en hoe een charismatisch figuur de realiteit kan kleuren. De mythe van Kubrick de geniale perfectionist is een eigen leven gaan leiden. Natuurlijk zitten zijn films vol verwijzingen en grappen maar dat is ook de wijze les: je kunt niet alles controleren en Room 237 gaat heel erg over die spanning tussen bewust en onbewust (en zo is de kans groot dat die ritten van Danny per ongeluk niet kloppen, een van die fijne ongelukjes die je als kunstenaar overkomen.)

OMC, Thursday, 21 April 2016 06:48 (eight years ago) link

x-post! (lekkere 'internet' conspiracy knutselfilm dat Room 237)

Hofstede had een rol in Blind!? Fijne film.

Cholera Street
Kolere straat, in een kolerebuurt van Istanboel. Slechte boel dus. Uitzichtloze ellende met je boys de slumdogs. Het eerste half uur zat ik echter op een totaal verkeerd Ciplak-spoor. Waren het de felle kleuren? Of toch de vrolijke trommelmuziek en al dat progressieve naakt? Maffe taferelen genoeg: smijten met een kat om een tapijtje te jatten. ('Ik kan 'm wel naar de sterren gooien.') Een brave kapper – in de berber salonu – leert zijn knechtje scheren met behulp van een ballon. Als ie knapt, zwaait er wat! Maar vrij plots verduistert de film. Het langharig tuig dat de hood overneemt, moeten we wél serieus nemen. Net zoals de zonen van de barbier, die in twee totaal tegengestelde richtingen opgroeien. De ene wordt travo, de ander Godfather. Of nou ja. Hij poogt. Tegen die tijd is de lol er wel vanaf, en wordt de extravaganza gedempt voor een wat schematischer verhaal. Drugs, moord en hoeren beginnen te domineren. Dat laatste kan onmogelijke een verrassing heten, in een Turkse film... En altijd staan er weer vieze mannetjes tegen de ramen gedrukt. De Godfather-gozer ziet zijn ambities gefnuikt in de armen van een dame met pruik. ('15 seconden, een nieuw record!'). Zijn gebroken hart kan ook met lijmsnuiven niet meer worden geheeld. Het onversneden melodrama loopt vast als de levens van de jongens. Pa haalt het tapijt van de muur, en vindt de littekens.

My Foolish Heart
'May I kiss you the way I would a rich, but loathsome aunt?' Er zijn nauwelijks Salinger-adaptaties. Hollywood heeft zich nooit aan één van de Nine Stories gewaagd. Zelfs de seventies brachten geen klassieke Catcher in the Rye-film voort. Mocht niet van de kluizenaar. My Foolish Heart kan je dus best de uitzondering noemen. Ook in het oeuvre van Salinger. Het verhaaltje stamt uit de tijd dat hij zijn centjes probeerden te verdienen door verhalen naar The New Yorker te sturen. De 'TCM'-adaptatie heeft alle peper in het voorgerecht achtergelaten. Een bitchy dame aan de booze. Een ongewenst kind en een ongewenste husband. De setup zou in een zeer verbaal en vocaal gevecht kunnen leiden, waar een echtpaar én hun beider 'beste' vriendin elkaar dan de maat nemen. In werkelijkheid verschuilt de film zich in een lange flashback, en daarmee in enkel zoete gangen. Wel is de 'date game' verrassend echt. Het meisje geeft steeds nét dat ene stapje meer toe. ('Goed, je mag me naar de deur brengen, oké, je mag me naar de lift brengen') En na een tijdje vindt de kerel dan dat hij nu wel genoeg heeft gedaan voor een zoen! Zo simpel gaat dat niet: 'My date is inside, dancing. And I'm supposed to be outside, crying.' De teksten blijven gevat, maar het flauwe einde wringt het laatste restje liberalisme uit de film. Salinger was not amused. Adaptaties? No thanks.

Ludo, Thursday, 21 April 2016 06:50 (eight years ago) link

"Compositie", de muziek me dunkt. :)

Blaka Skapoe, Thursday, 21 April 2016 08:25 (eight years ago) link

doh! heheh.

Ludo, Thursday, 21 April 2016 10:57 (eight years ago) link

Over muziek gesproken, in die scene dat die dame een liedje gaat zingen in Post Tenebras Lux moest ik erg denken aan Nel Van Der Hoed-Smulders als die weer eens een moppie ging spelen in Op Zoek Naar Yolanda. :)

Blaka Skapoe, Thursday, 21 April 2016 20:37 (eight years ago) link

The Devils
Christus te paard en dan nog wat. Ken Russell, maker van een van de leukste trippy films (Alterted States) en een van de slechtste (Tommy), je moet er zin in hebben. Ik was vagelijk op de hoogte van deze film uit 1971, maar de titel klonk zo generiek. Toch maar eens de langste versie gekeken die ik kon vinden (1 uur 54) want ik had zo'n vermoeden dat dit een eenmalige sessie zou worden, dus dan maar gewoon de hele trip. Inderdaad de beruchte "rape of Christ" scene zat erin (geinig) en de maffe zuster (Redgrave in Adjani turboboost) krijgt op het laatst dat verbrande bot/fallus toegeworpen met de suggestie dat ze het vervolgens even tussen haar benen steekt (kreeg het idee dat een liefhebber ze er in geplakt had want de kwaliteit werd opeens iets gruiziger :) Afijn, typisch eindproduct van de jaren zestig, hup lekker los gaan, naakte nonnen, antiautoritair, theatraal. Allemaal zwaar onterecht wat de arme Grandier/Che overkomt maar hij was ook wel kortzichtig bezig. Je moet gewoon niet fucken met O.G. Richelieu. Eigenlijk maakt de muziek het allemaal veel intenser dan het misschien in werkelijkheid is en een willekeurig Mel Gibson martelepos is denk ik inmiddels veel bruter. Ben eigenlijk vooral opgelucht dat ik niet in die tijd leefde, man, man wat een mafkezen.

OMC, Saturday, 23 April 2016 15:31 (eight years ago) link

ghehehe. (op een vage manier betrapte ik mezelf op de gedachte 'haha die ga ik echt nooit kijken' en dan blijk ik 'm dus al gezien te hebben'. Tis wa.

religie het deed ooit echt wat met mensen he.

Ludo, Saturday, 23 April 2016 20:25 (eight years ago) link

Het is wel een film he … ;) Als ik de hedendaagse berichtgeving zo aanschouw houd ik m'n hart vast voor de geschiedschrijving. Ik heb bijvoorbeeld wel het idee dat de middeleeuwen lijden onder de nodig 'verlichtingspropaganda'. Ik las bijvoorbeeld dat kuisheidsgordels een figment of the imagination zijn en dat er weinig wetenschappelijk bewijs voor is.

En dat terwijl de werkelijkheid meestal toch al erg genoeg is. :)

The Devils is wel erg goed.

Blaka Skapoe, Sunday, 24 April 2016 07:24 (eight years ago) link

Het verbaasde me hoe Russell en zijn kornuiten je overdondert (in die zin ook een eckte-eckte katholieke filmer :) Ik vermoed al een tijd dat we een soort nieuwe middeleeuwen tegemoet gaan met een aantal positieve kanten (lokaal zelfbestuur) en ongetwijfeld negatieve kanten (fundamentalisme, nieuwe plagen in de vorm van klimaatverandering.) Na The Devils sta ik toch iets minder te trappelen.

Wat ik stiekem jammer vond is dat het verhaal eigenlijk een soort kopie is van de kruisgang van Christus en dan zonder blij einde (wat natuurlijk ook de point is: gelovingen zouden een echt messias niet herkennen.) Van te voren had ik er in mijn fantasie iets veel chaotischer van gemaakt waarbij Grandier onder leiding van de gekke zuster in een soort heidens ritueel wordt verkracht en verscheurd. Nou ja die film moet ik dan zelf maar een keer maken. :)

Hier overigens de documentaire die veel heeft gedaan om die verloren scènes terug te vinden. Geweldige uitnodigende introductie van de omroepman trouwens.

OMC, Sunday, 24 April 2016 09:46 (eight years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.