Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

Love and Friendship
'She hasn't had tea, could be a lack of nourishment'. De wonderlijke carrière van Whit Stillman krijgt de laatste jaren eindelijk weer wat voeding. Hij keerde terug met Damsels in Distress, en zie hier, een zeldzaam vertoond verschijnsel: de Austen-adaptatie... Die Damsels-titel had dus best kunnen blijven. Voor de financiering (en cameravoering) stond een fikse Nederlandse inbreng garant, al moeten 'we' het wel zonder cameo stellen. Carice had echter niet misstaan, bijvoorbeeld in de bitchy bijrol van Chloe Sevigny. Zij speelt de blonde sidekick van Kate Beckingsale, die als een Kardashian door de film paradeert. De goeie derrière in een hoepelrok, haar eigen onschuld verbáál beleden. 'I've lived in nearly perfect ioslation'. Dit druifje met pit dient men dus uit alle macht te vermijden, maar zo werkt dat niet in de wereld van Austen. Vrouwen zijn slangen, mannen oliedom. In woord en in daad. TLC meets TCM. De grote vraag blijft dan, vindt Stillman nog iets van zichzelf in deze al te vertrouwde wereld van schrijden en strijkjes. Laten we zeggen, bij momenten. Het lezen van een brief wordt lekker melig. De wisecracks treffen achteloos doel. 'I know you spent little time in society.' 'None.' Bovendien zweemt zelfs in dit period piece ineens de Trump-mentalité. Mensen zijn net politici. 'Facts are horrid things.'

Diane
'None of you knew.' Armoedig Engeland tijdens de seventies. Het gelummel van 'sods and hooligangs' op uitgestorven pleinen. Een picknick tegen de achtergrond van een industrieterrein. Samen met je meisje mintjes kraken, terwijl je moed verzamelt om haar te kussen. Gelukkig vraagt ze het zelf al! De eerste scenes van Alan Clarke's Diane zijn eigenlijk best pittoresk. Een slice of life uit een zomer. (We zien de eerste Britse Tour de France-fanaat uit de geschiedenis.) Langzaam focust Clarke – bekend van het snoeiharde Scum – op het doodgewone meisje Diane. En dan valt het zwaard alsnog. Niks ongemak der jongelingenliefde. Het snijdende leven toont zich onverbloemd. Diane heeft haar pa dan al een paar keer opvallend fel verdedigd. Nu moet ze zichzelf nog leren verdedigen. De tweede helft van de film is seventies cinema op zijn allerbest. Altmanesk echt. Diane zet voorzichtig haar eerste stappen. Met nieuwe vrienden, die elk ook zo hun eigen rafellrandjes hebben. Op het tankstation voelt Diane dat ze aantrekkingskracht heeft. (Afwijzen leer je op een lieve man.) In het huurhuis helpen anderen haar, en zij hen, zonder geclaim. En tussendoor blijft pa maar verschijnen, in elke dialoog weer intens. Over een extreem moeilijk onderwerp extreem 'gewoon' doen. Zonder poeha. Dat is dapper. De nacht erna had ik er zelfs een droom over.

Ludo, Thursday, 2 March 2017 07:50 (seven years ago) link

Pasolini
Abel Ferrara houdt zich in! Wie had het gedacht dat hij nog eens een keer netjes binnen de lijnen zou kleuren. Maar dat is juist in dit geval best jammer. Pasolini wordt op deze manier een wat bravige bio-pic over de laatste dag van de Italiaanse alleskunner. Je zou toch denken dat hier de sublieme exces van Ferrara spektakel had kunnen opleveren (even komt de esthetiek van beiden bij elkaar in de geilige verbeelding van Pasolini's volgende filmproject). Maar als beeld van Italië in de jaren zeventig natuurlijk erg goed gedaan, zowel de ambient van de huisinrichting, laat in de avond nog even pasta scoren, als de schaduwwereld van Romeinse jongens en de als maar aanwezige politieke samenzweringen.

OMC, Saturday, 4 March 2017 15:14 (seven years ago) link

修羅雪姫 (Lady Snowblood)
Legendarische wraakfilm uit 1973 die ontelbaar keren is geplunderd of bijna compleet gekopieerd (Kill Bill) maar waarbij het punt van de film (wraak -en karma- is complexer dan je denkt) helaas wordt vergeten. Hier krijg je een vreemd mengsel van oogstrelende beelden, kleuren en de serene Meiko Kaji met brute bloedfonteinen. Eerste uur is subliem, inclusief Quichote-achtige "we maken een verhaal over je" twist, tegen het einde toch weer dat kneuterige westerlingen-op-bezoek sfeertje uit 1001 en kungfu-film waardoor de laatste wraakneming minder poëtisch is dan je verwacht...of toch niet? Trouwens schaamteloos ruimte gemaakt voor een vervolgfilm. :)

OMC, Saturday, 4 March 2017 21:45 (seven years ago) link

wel cool dat ze Abel in elk geval dúrfde te vragen.

Lady Snowblood gaat op d'n lijst.

Ride the Pink Horse
'You sound like a disillusioned patriot.' Robert Montgomery had een handje van merkwaardige noirs, toch al een genre van vreemde (invals)hoeken. Net als in regieklus The Lady in the Lake speelt hij hier zelf de hoofdrol, nu als oorlogsveteraan met 'een plannetje'. Montgomery kende het wereldje als voormalig soldaat uit eigen ervaring. De dolende PTTS'ers die hun draai niet meer vonden. Zijn hoofdpersonage reist uit arren moede (maar met fikse dollartekens in de ogen) naar San Pablo. Een plek van de outcasts en misfits. Spics en Injuns. De stoffige straten doen aan Touch of Evil denken. De moderne tijd is er ook al. Gegoochel bij een kauwgombalautomaat, en een schurk met een gehoorapparaat. Het zijn dergelijke vervreemdende details die de film maken. Soms sjokt het scenario ook zelf vermoeid verder. Op de straten en in de Mexicaanse establishments heersen andere tijden. 'The big drinks are most best.' Onze held volgt een schurk, maar wordt zelf ook weer gevolgd. Vadertje Staat lijkt goedmoedig, maar de depri ex-soldaat twijfelt. Is iedereen corrupt? Hij vindt zijn troost niet langer bij blanke 'dames', of in een chique club. Geef hem de fles van een oude Mexicaan en de healing touch van een injun girl, die hem aan zijn tijd in de Pacific herinneren. Een laatste rondje van het leven. Ontredderd in alle opzichten. The man with no place.

A Man Called Ove
'De rij begint achter mij.' Boze witte man Ove fungeert als éénkoppige buurtwacht op zijn woonerfje in Zweden. Misschien was hij beter naar Noorwegen geëmigreerd. In Zweden zijn nog nét genoeg mensen (en buitenlanders) om je over op te vreten. Ze verhinderen zelfs zijn laatste plannetje. Suïcidus Interruptus. Ove moet nu wel aan zijn eigen penibele situatie denken. Vrouw dood, zijn job verdwenen. 'Je kunt nog best wat doen met je leven.' De saai smerende muziek hint er al op. Ondanks Ove's depressies en gemok zal dit een zoete feel good-film blijven. Rest de vraag: waaruit zal de grote verandering bestaan. Een vrouw, of toch een reis? Iets anders leek me een plus. De film maakt er een curveball van. De sociale controleur vlucht via enkele Proustiaanse flashbacks in het verleden. Meestal niet aan mij besteed, maar dit is een zeldzaam voorbeeld van een scenario dat enkel tijdens dat handjevol herinneringen een snaar weet te raken. In het 'vroeger' vindt Ove zijn warmte terug. En ook zijn intelligente vrouw, die deze 'Pech-Ovel' ooit uit zijn cocon hielp. 'Hoe kan iemand nu te lief zijn?' Demis Roussos bibbert op de soundtrack, light jazz doet hartjes trillen. Het ultieme seventies geluid, voor goudbruine tijden. Zelfs Ove was gelukkig. Samen met een vrouw, op reis. Dus toch gewoon het standaard-antwoord. 'Je mag van binnen dansen'.

Ludo, Monday, 6 March 2017 07:51 (seven years ago) link

Ik moet zeggen dat de film het hele weekend is blijven hangen (qua denkwerk enzo), dus ik word steeds enthousiaster. Het alternatief van een bio-pic met flashbacks naar de jeugd, etc. zat ik ook niet echt op te wachten. Wel bizar stripverhaal-ding trouwens dat je ziet dat het Willem Defoe is en dat doet hij die (echte) bril op: het is Pasolini!

OMC, Monday, 6 March 2017 10:42 (seven years ago) link

Cooley High
We volgen een groeep jongens die spannender dingen dan school doen. Met soulmuziek en als je Camp Lo luistert een hoop bekend klinkende zaken.

Coherence
Leuke sf idd zoals hierboven vastgesteld. Net begonnen te lezen in Beaudrillards Simulacra and Simulation wat hier wel op aansluit.

Heaven Is Only In Hell
Hollandse horror over satanische rituelen. Een hele zit door crappy acteerwerk, een fuga-achtige herhaling van allerlei scenes die vooral verveelt en sjeesj, wat lijkt 1994 lang geleden zo …

Naked Lunch
Rrraaaarrrrr. Ook hier voor iemand die veel Laswell en Zorn luistert een hoop bekend terrein, ik heb Burroughs boek nooit gelezen, wat wellicht in mijn voordeel werkt.

Blaka Skapoe, Tuesday, 7 March 2017 09:05 (seven years ago) link

een fuga-achtige herhaling van allerlei scenes

heheh :-)

Ludo, Tuesday, 7 March 2017 18:01 (seven years ago) link

En je weet ook dat er onwijs veel werk in heeft gezeten ook. :)

Blaka Skapoe, Tuesday, 7 March 2017 21:01 (seven years ago) link

Carol
'Oh I read, too much probably.' Op dit moment verdiep ik me in 'middlebrow' romans. Een invalshoek binnen de literatuurwetenschap die de laatste jaren 'en vogue' raakte. Niet langer moet het elitaire modernisme (lees: de man!) bestudeerd worden. De bestsellers verdienen ook aandacht.
En die zijn in de twintigste eeuw, de eeuw waarin vrouwen het grote lezerspubliek gaan vormen, ook steeds vaker ván vrouwen. Patricia Highsmith past prima in dit kader. Zo vindt het ware middlebrow-succesboek zijn completering in de film. (De Highsmith-adaptaties zijn dan ook ontelbaar). Inhoudelijk houden bestsellers van producten – 'Look at this furniture!' – en lifestyle. Het grijze muisje Rooney Mara maakt dus in een warenhuis kennis met de rijke Cate Blanchett. Om de vriendschap van de chique dame te winnen gaat Mara (met een vleugje Hepburn) maar snel een LP uit een platenzaak halen. De echte bestseller mag ook graag met vuur spelen. De rijpere dame wil dus méér dan conversatie. En het shopping meisje wellicht ook. Gender kwesties. Daar vinden Highsmith en moderne cultuurwetenschappers elkaar definitief. Regisseur Haynes past hierbij als een handschoen. Twee hele dure zelfs. Ik vond zijn verfilming aardig retro-Sirkiaans, maar zonder diens bite van het 'onzegbare'. 'What I really want to do is write. That's why I watch movies.'

Last Minute
'The added flavour of urban living.' Finland, Makelaarsland. Op pad met de 'firmaa-aauto'. Zo zien we Helsinki eens van de duurdere kant. Euro's doen de ronde. Zelfs het racket dat uit woede gesloopt wordt, wil niet breken. Het chique plotlijntje rond een makelaars-stel raakt echter al snel – en overigens ook wel op hun eigen initiatief – verknoopt met met de zelfkant van Tarantino-figuren en 'hey hey hey'-surf. Schelden in het Fins klinkt verdomd eloquent. In de verte verschijnt een Lidl. De makelaars-madame vindt haar evenbeeld in een kleine bitch. Een vroegwijs kind, dat iets teveel lesjes van haar criminele pa heeft geleerd. Maar zijn de witteboordcriminelen zoveel braver? 'You have your shit and I have mine'. In het eerste, nogal flauwe deel van de film, schmiert iedereen er zo lekker Hollands op los. Eentje lijkt zelfs sprekend op Porgy Franssen. De kruimelcrimineel kampt met heel alledaagse probleempjes op het fysieke vlak. Ik zei het al, het is net Tarantino. Gelukkig belandt de hele bups onnavolgbaar achtervolgd in het hinterland. Zo kennen we het slackerende Finland weer, van zodra het op Japan gaat lijken! Daar waar droogkloten elkaar muggen afvangen. De guitar ramblings op de soundtrack worden ook steeds Jarmuschiaanser. En wanneer ik nu toch tig nationaliteiten heb genoemd, concludeer ik: don't mess with the Est.

Ludo, Thursday, 9 March 2017 07:48 (seven years ago) link

L'Apollonide : Souvenirs de la Maison Close
Prostitutie, altijd deprimerend. En zo ook in deze Franse film uit 2011 al zorgt de periode (eind 19de eeuw) en het heerlijk lome tempo voor een aparte ervaring met kleine mysteriën en veel oog voor detail en de sleur. In het begin loopt alles vrolijk op rolletjes in de welhaast knusse vrouwengemeenschap L'Apollonide maar op de helft begint de 20ste eeuw voorzichtig toe te slaan. Boodschap lijkt te zijn dat achter gesloten deuren, met veel geld, goede drank, fantasie en tijd seks uiteindelijk leuker was. Laatste shot kopt het nog even in.

OMC, Saturday, 11 March 2017 15:13 (seven years ago) link

Louis Malle revisited?

Ludo, Saturday, 11 March 2017 17:44 (seven years ago) link

Ik heb die inderdaad nog niet gezien. :( Goed dat je me er aan herinnert. In ieder geval Frans vakwerk.

OMC, Saturday, 11 March 2017 18:17 (seven years ago) link

Captain America: Civil War
Geen echte liefhebber van Marvel (behalve Guardians of the Galaxy). Dit tigste Captain America deel (sorry vorige allemaal niet gezien) heeft een geinige Chomsky (very) light laag waar de superhelden worden geconfronteerd met hun botte manier van opereren (een en al 9/11 instortende flatgebouwen). Er ontstaat een schisma waarbij sommigen helden zichzelf vrijwillig onder V.N. supervisie plaatsen en Captain America eigenwijs met een paar bro's niet. Amusant, maar het vreemde was dat ik dit bij iemand op zijn megagrote nieuwe tv keek en het zag er echt uit als een soort documentaire, "real" life soap. Geef mij maar wat beeldverzadiging wat dit is mij allemaal iets te hyperreëel.

OMC, Sunday, 12 March 2017 09:13 (seven years ago) link

hihi volgende keer een Baudrillard-laag in die Marvel-films dan maar.

This is the End
'I bet you hate movies that are universally loved.' De meeste cinefielen zijn ongetwijfeld lone wolves, die lekker op zichzelf de ene na de andere obscure arthouse-film kijken. (Zie ook de muziekvariant: Vinyl). Dat komt de smaak van ons soort mensen vast ten goede... Maar kijk nou, ik vond mezelf ineens in gezelschap terug met dit Seth Rogen-vehikel. (Nee hè!) Gelukkig weet onze Seth zelf ook wel dat hij universeel gehaat wordt. 'Doe het lachje!' Hij speelt daarom wederom zichzelf, en niet eens onder een andere naam. Tout Hollywood draaft in meta-stijl op, om zo hun eigen wereldje een hak te zetten. Soms is dat best lachen. 'Dear God, it's me, Jonah Hill...From Moneyball. Het merendeel van de tijd neemt Seths cursus 'scenarioschrijven voor pubertjes' het spijtig genoeg over. De apocalyps bekeken door het beperkte denkraam van Kevin Smith. Tot overmaat van ramp doet ook Danny McBride mee. En we moeten het zonder de compensatiebonus-kont van Natalie Portman stellen. Dit is een film ván en voor bleke jongetjesbilletjes. Eindeloos mikken op LMFAO. De soundtrack redt wél wat er te redden valt met Cypress Hill en Snoop Dogg, en – als enige geslaagde fantasie – de Backstreet Boys! Had het nou toch gewoon bij een eindeloos Hollywood-feestje gelaten. 'Hey Seth Rogen, what up man!'

Two for the Road
'I thought I was going to last a lifetime.' Bitterzoete zuurstokjesfilm met Audrey en Albert Finney. De dikke en de dunne, ze grappen er zelf ook over. Het stel lijkt een Zwitserleven in Frankrijk te leiden. Zo goed dat zelfs de naam van het kind wordt vergeten. De soundtrack van Mancini streelt de oren, de kleedjes van Audrey de ogen. Zelfs de hologrammen-intiteling ademt in alles luxe resort klasse. (Het soort plek waar de twee meestal verblijven.) Niets aan de hand dus, alles gereed voor de romance van een zorgeloze zomer, wat zeg ik, véle zomers. Vooruitgang is je oude Genevieve-karretje upgraden van MG naar Mercedes. Maar in het caleidoscopische palet van Audrey-outfits begint zich langzaam een breuk af te tekenen. 'Seks was leuk toen we nog niet getrouwd waren.' In ontmoetingen met (voormalige) vrienden hadden de twee hun voorland dan al ontwaard. Zwijgen en tobben. Wat lang vlucht de film in humor met bananen en bubbels. Gedoe met een heel anale boekhouder: ''You're denying Joanna the right to be her own paradoxical self'. Dat maakt de switch naar de Blue Valentine-crisis lastig. Een echt goede komedie met melancholische ondertoon maken is weinigen gegeven. Blake Edwards deed het ooit heel snedig met Dudley en Julie. Soms komt Donen dichtbij. Een kleine bite in Audrey's oksel. 'End of romantic gesture.' 'That didn't last long.'

Ludo, Monday, 13 March 2017 07:51 (seven years ago) link

Run to the Sun
'When a guy like me can't write, they ought to shoot him.' Richard Widmark blijft één van mijn favoriete acteurs. Zijn stijl is elektriserend, zelfs in een niemendalletje wekt hij hortend en stotend steeds de indruk onder hoogspanning te staan. In dit Boulting Bros-vehikel speelt Widmark een schrijver die overduidelijk naar Hemingway werd gemodelleerd. De man die overal bij was, probeert nu te verdwijnen. Een nogal Afrikaans ogend Mexico vormt dan de juiste setting. Het typische hinterland, daar waar het altijd feest lijkt, en de witte man zijn depressies kan 'door-leven'. Verdwaasd en verfomfaaid heeft Widmark wat weg van Kinski. Scruffy as the landscape. Van schrijven komt het echter niet langer, totdat een lieftallige dame hem opspoort. Greer staat haar mannetje, al rokend en fotograferend, maar ze heeft volgens de auteur zo haar minpunten. 'Tastes in books: doubtful'. De milde grapjes over het schrijverschap, geven de film net wat extra's. De auteur die 'on screen' op zoek gaat naar het noodzakelijke 'flaw in the character'. Letters geven natuurlijk nooit het gewenste spektakel, dus belandt het stel in Kuifje-stijl in de handen van twee mysterieuze kerels met een Europees accent. Een blik in de kast spreekt dan boekdelen: Nietschze. Aha! Nazi's! Een Indiana Jones-handigheidje doet de rest. 'Who cares what the critics say, I like it.'

Les Cowboys
'Vergezel jij je pa overal mee naartoe?' Een stoere bink-vader heeft zijn kids in Frankrijk bijzonder Amerikaans opgevoed. Cowboyhoed op en lekker linedancen. In een majestueuze, zeer muzikale openingsscène zien we het gezin op zo'n BBQ-feestje. Er broeit dan al iets Egoyans. Pa zingt zijn dochter toe, die daar wel héél ongemakkelijk van wordt. Iets later verdwijnt ze, en daarmee is ook de beste scene van de film ten einde. Wat doet een kind dat zich wil afzetten tegen haar Stars and Stripes-pa? Die gaat met een jihadi, natuurlijk. Pa reageert zoals je dat van hem mag verwachten. Hij gelooft niet in de Staat, en gaat zelf wel op zoek. Met zijn loserige zoontje in zijn kielzog. 'Ik kan niet achter elke kopvod an!' Echt denken doet de man niet, compassie heeft hij ook niet. Hij wil gewoon zijn dochter terug. De film doet daarin denken aan de anti-pedo-wraakexercitie Trust. Er resten slechts losse, rake momenten, morsig als de Zodiac-jacht. 'Zag je de staat van de buurt?'. Een bespottelijk amateuristische tijdssprong doet het scenario geen goed. Verzin daar dan een symbolische manier voor. Cinema kan zo fraai het verglijden van tijd tonen. Almaar warriger (tegelijk islamofobisch en goedbedoelend) treedt de vergeten zoon later in pa's gelaarsde voetsporen. Het hart van de prent klopt pas weer tijdens het einde. De film had la cowgirl nodig.

Ludo, Thursday, 16 March 2017 07:50 (seven years ago) link

The Sunshine Makers
Een leuke documentaire, nu ook op Netflix als alternatief voor alle "The Hunt for Hitler" rotzooi. Begin is helemaal te gek, een introductie van Nicolas Sand en Tim Scully die in de jaren zestig LSD gebruiken (digital effecten maken het begin van de trip bijna realistisch invoelbaar) en besluiten om de wereld te overspoelen met de beste LSD ooit: Orange Sunshine. Mooie archiefbeelden en langzaam aan worden bepaalde spelers in het nu samengebracht (dat had wel wat meer kunnen worden uitgediept.) In een originele zet komt de po-po die achter ze aanzat ook uitgebreid aan het woord, interessant omdat je al de contouren ontwaart van de aanstaande controlestaat, maar ook wel een bummer omdat het gewoon platte, arrogante lui blijven. En het wordt een soort saaie cops & robbers, want dat val ook weer op, die hippie dudes waren net zo arrogant (met een typische seksistische onderlaag). Alles stort natuurlijk in, de mensheid gaat uiteindelijk door in zijn deatht trip. Toch een cruciale periode in de geschiedenis waar we nog steeds op voortborduren.

OMC, Saturday, 18 March 2017 07:53 (seven years ago) link

Wat vinden de Subjectivisten van American Honey? Ik vind het vooralsnog de film van het jaar, maar kan (nog) niet goed beargumenteren waarom..

Kibbutzki (Jaap Schip), Saturday, 18 March 2017 16:27 (seven years ago) link

Cléo de cinq à sept
Sorry, ik heb al die tijd niet opgelet bij Franse Films voor Gevorderden: De jaren zestig, dus ik moest spieken bij Ludo. Geweldige film uit 1962. De eerste zomerdag in Parijs, een zangeres maakt zich zorgen over de resultaten van haar medische onderzoek en zo blijft ze maar bewegen langs heel veel spiegels en blikken van voorbijgangers, af en toe een praatje makend met een bekende of onbekende. Heerlijk onvoorspelbaar allemaal.

OMC, Saturday, 18 March 2017 21:20 (seven years ago) link

Jeruzalem
Zombies in Jeruzalem, een apart gegeven maar iets minder apart in de praktijk. Found footage ook nog eens al is dat niet zo'n probleem, het heeft zeker z'n aardige momenten.

The Fits
Jong meisje ziet iedereen om haar heen op de dansschool "fits" krijgen en zoekt haar weg. Vrouwelijk en afro-centrisch, dus die valt goed bij een Art1kel-stemmer als ik. :)

XX
Episodenfilm van rouwenhorror, minder indrukwekkend. De ene wat interessanter dan de ander (de eerste is het best).

Weiner
Huh huh, Weiner … huh huh … maar goed, toch mooi om te zien hoe deze man (en zijn vrouw) zich hier doorheen slaat. Al die mensen met hun oordeel … je krijgt toch sympathie voor ’m. Jammer dat het uiteindelijk toch nog mis gaat.

A Most Wanted Man
Op een gegeven moment valt het onstabiele camerawerk me op en dat stoort me dan toch (sorry voor de spoiler), "but why?" … Ook dat moppie pianospel is ineens een soort karakterverdieping of zo?

Sinister 2
Vond de eerste ook al geen hoogvlieger en ook hier is de muziekkeuze het spannendst (Ulver namelijk), nou ja, vooruit, ik heb me op zich niet verveeld. Maar er had meer in gezeten denk ik.

Blaka Skapoe, Sunday, 19 March 2017 15:07 (seven years ago) link

Sorry, ik heb al die tijd niet opgelet bij Franse Films voor Gevorderden: De jaren zestig, dus ik moest spieken bij Ludo.

:-)

ahh, ja die is zo perfect. De Soldaat. (regisseur Varda kreeg een kind met hem, lees ik nu) :-)

Vrouwelijk en afro-centrisch, dus die valt goed bij een Art1kel-stemmer als ik. :)

heheh.

Volgens mij is Corbijn stiekem (of niet zo heel stiekem) een vrij sloppy regisseur.

Ludo, Sunday, 19 March 2017 20:35 (seven years ago) link

De Soldaat. (regisseur Varda kreeg een kind met hem, lees ik nu)

Ha! Wat een figuur. Dat is nog eens een weetje. Ik stond al te kijken van die bijrol van Godard (Karina herkende ik nog wel.)

OMC, Sunday, 19 March 2017 22:46 (seven years ago) link

:-)

I Love Melvin
'I know what she'll sigh like.' Schitterend geschetter uit Hollywood. I Love Melvin brengt kort en bondig ieders musical-dromen tot leven. Was ik maar een ster onder de sterren. In het olijke plot ontmoet het droom-meisje Debbie Reynolds de schmuck Donald O'Connor. Hij beweert haar grootste fantasie waar te kunnen maken. 'Judy you deserve an Academy Award.' Melvin heeft als hobbyfotograaf al een beetje geoefend, in gezelschap van de MGM-leeuw. Het beest maakt zo zijn enige 'appearance' binnen een film, in plaats van eraan vooraf. Ook het meisje heeft al wat ervaring met showbiz. Ze staat op Broadway, in een rol die wel één van meest verbijsterende en boude objectiveringen van het vrouwenlichaam uit de filmgeschiedenis moet zijn. Ik zal het niet verklappen... Sneaky Melvin belooft haar intussen faam met een snappy truc uit het date-boek. Tot ongenoegen van haar ouders. 'Pops, it's my career' 'In the bathroom!?' Maar juist daar, onder de (aanstaande)familie, verandert I Love Melvin van een kekke musical in een hartverwarmend staaltje plezier. Echt superlief. Zelfs de vergeefse vrijer krijgt mijn meelij. En ook het zusje mag met de fantasie-sterren meedoen. Half-dansend en halfrolschaatsend in duet met een zevenjarige. Dan heb je ballen als film. Verklap ik toch nog wat. 'Now I'd like to go from the ridiculous to the sublime.'

The Glass Shield
'How do you afford that car, it's a nice car.' Pijnlijk ironisch, hoe bekend sommige akkefietjes uit deze film nog voelen. De racisme-Typhoon woedt al héél lang in de USA. Racial profiling en de om die reden onvermijdelijk botsende poging tot meer kleur (en meer hart!) bij de politie bepalen nog immer het nieuws. The Glass Shield keert de zaken binnenstebuiten. White privilege, black cop. Na een supertoffe intiteling in comic-stylo, zien we een jonge donkere agent zijn droom waarmaken. Eindelijk bij The Force. Trots als een pauw, en met de ijverige neiging een oogje dicht te knijpen voor de uitwassen. Al snel begint het hem toch te benauwen. De film laat shot na shot blanken boven zwarte verdachten én agenten uittorenen. Een fraaie truc, en zodra de kansen keren, keren de shots ook. Door de glazen wand komt de rookie echter niet, net zomin als zijn vrouwelijke collega. 'Some of the men are complaining about your use of heavy perfume.' Goed bedoelend, en soms ook goed raak dendert het scenario door. In de thuissituatie van de agent wreekt zich soms het wat aarzelende acteerwerk. Zijn slimme vriendin komt er wel érg bekaaid vanaf. Maar hier prevaleert die opeenstapeling van woede. Burnett (Killer of Sheep) laat het celluloid branden. De hel vol witte mannen. Een lach van ongeloof wordt een grimas. 'I can see through that badge.'

Ludo, Monday, 20 March 2017 07:52 (seven years ago) link

River of Grass
'Limbo, that sounds nice.' Het Grote Niets. Slackeren met Strangers in Florida. Van Kelly Reichardts debuutfilm uit 1994 (!) geloofde ik ongezien dat ie goed zou worden. Ik had 'm daarom maar bijna imaginair gelaten. Die zeventig minuten kon ik ook wel zonder verificatie koesteren. Gelukkig toch gedaan, en met volle teugen ondergaan. Reichardt toont ons haar prille klasse én haar grote voorbeelden. Dit is het All American arthouse-land waar Jim Jarmusch en Edward Hopper de bekende goden zijn. Cassavetes vormt een derde, ietwat verrassendere pijler. Hij injecteert een fikse shot jazz, gepersonifieerd door een cavialovin' cop. De man heeft een drumset achter morsige gordijnen staan. Het lijkt zo wel een Jandek-albumhoes. De thirty something-dochter van de agent deelt op de voice-over haar eenzaamheid en verloren jeugd. Zij ademt in alles een echte Reichardt-hoofdrol. Op de vlucht voor haar eigen lijzigheid, ontmoet ze een medeslacker. De twee zoeken de zin in een vleugje gevaar. Al snel stuiten ze daarbij op hun grenzen. 'I'm out of my element in Broward.' Karrend langs lege velden belanden de twee in platenzaakjes en andere akkefietjes. We zien zelfs een platenhoezen-sequentie. Hot rod rumble, op standje sloom. Langzaam vervliegt het verlangen, en knipperen slechts apparaten nog. 'You ought to hang on to that stuff'.

The Old Man and the Sea
'Are you ready old man?' 'Ready.' Een mini-serie naar een net geen-novelle van Hemingway, hoe zouden ze dat voor elkaar hebben gekregen? Nou ja, de gekende serietrucs. Verzin er een echtpaar in crisis bij en je bent weer een aflevering verder. Gelukkig maakten ze ván de serie dan ook nog een korte filmbewerking, en dat is er precies genoeg an. Naast tijd hadden de makers ook geld genoeg. Men filmde op de Britse Maagdeneiladen, die 'op land', de juiste, gruizige indruk maken. De cinematograaf slaat bijna alle pitches binnen, door veelal voor spaarzame belichting te kiezen. Kleine glimpjes goud, in kleine goudbruine vissershutjes. Anthony Quinn speelt de Oude Man. Hij is een beetje vadsig voor een armesloeber, maar acteert met overtuiging. Met zijn jonge kompaan Manolo (die als Bruno Mars-mannetje een grandpa crush heeft), babbelt hij vooral over baseball. De twee worden van een afstandje geobserveerd door Patrcia Clarkson en Gary Cole. De piepjonge Clarkson rockt een fijne Princess Leia-vlecht, en klinkt al net zo doorrookt als de decennia erna (toen ze pas echt beroemd werd.) Wanneer het Moby Dick-gevecht met de Laatste Vis begint, keldert het locatie-realisme ironisch genoeg. Alsof ze Quinn niet verder dan vijf meter buitengaats kregen. Zijn spookgevecht blijft niettemin aandoenlijk. 'Wat krijgen we nou, hand?'

Ludo, Thursday, 23 March 2017 07:50 (seven years ago) link

"Cléo de cinq à sept" en "Le feu follet". Die twee strijden om de titel beste nouvelle vague film voor mij. Die scene met Michel Legrand in Cleo heb ik tig keer gezien.

Olaf K., Thursday, 23 March 2017 08:24 (seven years ago) link

Okay, maar...n'oublie jamais:

http://www.tasteofcinema.com/wp-content/uploads/2014/08/Bande-%C3%A0-part.jpg

OMC, Friday, 24 March 2017 08:03 (seven years ago) link

roep ik als snob nog even

http://www.fiaf.org/events/fall2016/images/2016-10-cs-adieu-s.jpg

Adieu Philippine :-)

Ludo, Friday, 24 March 2017 13:47 (seven years ago) link

(maar Cleo is mon favorit, t moge duidelijk zijn)

Ludo, Friday, 24 March 2017 13:48 (seven years ago) link

Oh, Aideu Philippine stond al op mijn kijklijst!

Laten we deze van Truffaut niet vergeten:

https://withoutwriting.files.wordpress.com/2014/01/bruce-lee-vs-chuck-norris.jpg

OMC, Friday, 24 March 2017 16:21 (seven years ago) link

Okay, maar nu weer serieus...

Elle
De vreemdste komedie die ik in tijden zag. Waar het over? Is het een goede film? Daar moet ik nog lang over marineren (de geest van Buñuel lijkt in ieder geval nooit ver weg.) Maar, wel verfrissend dat Verhoeven uit de spagaat van GODVERRRRRRRDOMME en Hollywood is geraakt. Die Franse kilheid doet hem goed. Beetje te lang voor wat het is wellicht, maar de onvoorspelbaarheid maakt veel goed.

OMC, Friday, 24 March 2017 22:30 (seven years ago) link

op een of andere manier valt Chuck Norris op die foto nog best als Nouvelle Vague held voor te stellen. :-)

Romeo is Bleeding
'Hey there he is now.' Muted trumpets at a diner. Dat kan alleen maar een welgevormde sleazenoir zijn. Al knipogend emuleren de makers het klassieke gevecht van de hoeden mét de gleuven. Romeo is Bleeding start natuurlijk als retro-raamvertelling, vol postmoderne geintjes. 'Pretend you didn't see that.' Elk cliché schiet langs. De geoefende noir-kijker kan de situaties rond vretende maffiosi en flauwe agenten wel dromen. Sommige van de grappen lijken om die reden bewust half-afgemaakt. De personages zorgen zelf voor de filmreferenties. 'You never saw Hud!' Het schmierende stijltje van the law stond me wat tegen. Teveel 'bestudeerde' accenten ook. De ode begint punten te scoren, zodra de wisecracks nog maar over één onderwerp gaan. 'Gun' talk. 'He should be in a rest-home, not a threesome'. Lena Olin speelt de kinky opperbitch gepast dominant. Priemende ogen, priemende andere lichaamsdelen. Zij windt de cop Gary Oldman met gemak om de benen. De kroniek van een aangekondigde heupenkilster. Zo overstijgt de film net het niveau van The Salton Sea, om ergens in de buurt van The Last Seduction uit te komen. Het mallotige nachtmerrie-plot had trouwens best nog wat gestoorder gekund. Ik zag prima kansen op een wife/mistress-doppelganger. 'You're a dry fuck.'

The Pearl
'Open it.' 'I am afraid to.' Zowel Steinbeck als Hemingway boekten rond hun vijftigste veel succes met een korte roman over de Mare. Van die zeeverhalen die eigenlijk eeuwenoud leken. Bij Steinbeck ligt de parabel-kwaliteit er helemaal dik op. Een jongeman duikt een onwaarschijnlijke parel op. Alle old men van het dorp weten nu wat ze willen. 'Let me touch it.' De proletariër van alledag droomt plots van de toekomst. Niet langer hoeft de bloedende vuist van de werkende klasse op de deuren te slaan, schuchter biddend dat de bourgeoisie de kids komt genezen. Nu is hij zélf rijk. Maar zoiets brengt geen rust in dit sprookje. Al snel wordt hij omringd door ver boven hem uit torende schurken. Witte, rijke mannen konkelen. De superieure, op Eisenstein geïnspireerde shots, maken het Unheim van de Ongelukkige even helder als die geluksparel. De man is letterlijk ont-aard. Het enige dat ontbreekt is een moment dat de duiker in de parel staart, en zijn vroegere leven nog eens terugziet. Rustig onder water peddelend, als in een paradijsje van Murnau. Hoewel het er niet bepaald subtiel aan toe gaat – en de actie wat langdradig voelt – blijft de eenvoudige boodschap van Steinbeck krachtig. Kapitalisme geeft enkel om waarde, nimmer om eigenwaarde. 'You're a rich man now, you'll have to act like a rich man'.

Ludo, Monday, 27 March 2017 06:50 (seven years ago) link

Shiri
'It's a lovely wednesday when our fish take a bath.' Lang geleden kocht ik een zwik Zuid-Koreaanse dvd's, toen de plaatselijke cultvideotheek 'instortte'. Shiri blijkt daarvan vooral cultuursociologisch interessant. Samsung stak er duidelijk vele miljoenen in. Naast kogels schieten er dus ook vele producten langs. De investeringen loonden. Aan de thuiskassa brak Shiri alle records en 'on screen' weet men met HK en Hollywood te wedijveren. Dat begint al bij de oenige McGuffin: een nieuw soort 'waterige bom'. Iets voor Nicolas Cage. De premisse wordt desondanks droog als een academisch voorstel uiteengezet. Dapperder is het gebruik van de Noord-Zuid tegenstelling. Zó'n grote slechterik woont er nu eenmaal niet naast de Amerikanen, en ik denk ook niet dat ze 'm anders zouden durven inzetten. De Noord-Koreanen blijken Universal Soldiers. Ze infiltreren zelfs een 'peace match'. Helaas was het nét te vroeg voor een Guus Hiddink-cameo. Gelukkig stroomt er naast haat ook weemoed door de film-aderen. In een peperdure mall converseren de zuidelijke agenten terwijl er een blikkerige versie van de Dreigroschenoper klinkt. Het arme noorden heeft duidelijk heel wat meer te winnen bij de 'unification'. Een perfecte, Grieks-tragische realisatie zet de finale stijlvol in gang. Locatie: een aquaria-winkel. Een beetje leip blijft het altijd met Koreanen.

Innocence
'Change du ribbon.' Repetitieve geluiden en rituelen. Het leven op een merkwaardige meisjeskostschool speelt zich af in herhaling. De schommel piept, een piano loopt vast, en een klok blijft maar slaan. Al snel worden het signalen van gevangenschap, van een gruwelijke vorm van controle. Dikke muren begrenzen The Territory. Enkel een waterval vol van bruisend verlangen sprankelt als 'white noise' nog. Hadžihalilović's Innocence heeft iets van een giallo zonder geweld, De spanning is niettemin (of juist daardoor!) om te snijden. Spooky als een Boards of Canada-interlude, dartelen de meisjes rond. In spierwitte balletpakjes wachtend op hun ontpopping. Een nieuw aangekomene stelt eerst nog vragen, maar valt na wat tranen in het verwachte metrum. De oudere leerlingen richten haar af, nog vóór de enige twee vruchtbare vrouwen van de film dat kunnen doen. (Eén daarvan loopt heel Freudiaans met stok, de ander pint vlindertjes.) De eerste skill die de meisjes leren, zijn de nummers. Alleen zo kan je maat houden. En aftellen... De kalm opgebouwde spanning culmineert in een intense keuring. Het repetitieve geluid van de trein had de film mogen besluiten. Op weg naar waar... Ik dacht aan JB Charles's gedicht De Poppen. 'Toen ik laatst in de hemel was, het was bij de topazen poort, schreed daar een kleine optocht voort.'

Ludo, Thursday, 30 March 2017 06:50 (seven years ago) link

To Live and Die in L.A.
Pheew, meer dan 30 jaar op de kijklijst, echt zo'n film waar je in de videotheek over twijfelde. Nu misschien leuker omdat, je raadt het al, hij er met terugwerkende kracht erg mooi uitziet. Dezelfde vijver waar Michael Mann in vist dus een mooie mix van cocaïne-esthetiek, Linn drums en een viezig Los Angeles. De coke werkt ook door op het script wat resulteert in een hak-op-de-takverhaal en een paar echt onverwachte wendingen. Spannende achtervolging maar dat kon je altijd overlaten aan de man achter de The French Connection. Mmm, nu ik er aan denk, eigenlijk dezelfde moraal van "je moet een lul zijn om boeven te vangen". De vrouwen zijn daar vanzelfsprekend het meest de dupe van, alhoewel de gangsta babes toch weer goed wegkomen.

OMC, Saturday, 1 April 2017 20:04 (seven years ago) link

haha wat een waanzin was dat ja. :-)

Hot Tub Time Machine
'The taxidermist is stuffing my mother.' Advertentiespel-titel leidt tot simpele pitch: Back to the Future met T&A. Dat moet iets voor Seth Rogen zijn, maar hij doet zowaar niet mee. Een verademing. Op wat onsmakelijke momenten na zit Hot Tub Time Machine eigenlijk best aardig in elkaar. In die moderne retro-stijl brengt de film een ode aan de jaren tachtig. Of preciezer, aan de fílms van de eighties. Het verleden ziet eruit als de bios van toen. Personages spreken op z'n Michael J. Fox, en rennen zich rot door Porky's universum, een plek waar het grootste gevaar van frat boys komt. (Ik zat aan Thierry Baudet te denken.) John Cusack speelt de hoofdrol, zonder ghetto blaster. Zonder vrouw zelfs. Vroeger, ja toen werd er wel gescoord. 'I fucked your sister!'. Helaas doet Joan Cusack niet mee. Ik zou er een pastiche-bonuspuntje voor hebben gegeven. Wat meer Groundhog Day-bespiegelingen waren ook welkom. Dit blijft een film van lulletjes met lolletjes. Het bittertje ontbreekt, maar muzikaal werkt de tijdmachine feilloos. Niet alleen door klassieke kanonnen als Public Enemy en Talking Heads, maar vooral dankzij bands die inmiddels in een vergeten tijdlijn bivakkeren. Scritti Politti! En bakken hairmetal. Glad met ballen. 'Even among the gentle prairie squirrels the mateless male is subjected to a humiliating ritual.'

5 Card Stud
'Sometimes the truth is actions, not words'. Moderne tijden. Ik keek deze western nadat ik een staaltje YouTube-huisvlijt tegenkwam. Iemand heeft de film met veel liefde tot Lambchop-videoclip omgetoverd. Een geniale ingeving, want Paperback Bible vormt de perfecte holster. De titel geeft al een cruciale plot-hint, en ook in de tekst peinst Kurt Wagner over de commerciële aspecten van geweren. En wat is een western zonder shoot-outs en eenmanszaakjes? Je geld of je leven! Gambler Dean Martin laat in de hoofdrol de kaarten goed ritselen. Hij croont zelf de openingstune, maar emuleert het accent van tegenspeler Mitchum. Die zingt als priester trouwens wél on screen – en hij doet dat zoals hij acteert. Lekker bombastisch. Pas na een kwartier merkte ik dat er iets vreemds aan de hand moest zijn. De Afro-American, die aanvankelijk nog traditiegetrouw angstig kijkt, deals into the action. Yaphet Kotto verricht performatieve daden. Dit is dus helemaal geen minor western uit de klassieke periode! De film stamt uit 1968, en heeft ook meer weg van een killer mystery. Helaas zijn de meeste spelers (en regisseur Hathaway) toch iets te anachronistisch om op Altman vooruit te kunnen lopen. Mitchum bromt 'I was aiming at the spaces in between', maar de film schiet degelijk ingevet on target. Trumpisms, die verkopen het best. 'Me first, nobody second.' 


Ludo, Monday, 3 April 2017 06:51 (seven years ago) link

Gimme Danger
Ik ben geen liefhebber van The Stooges, al hoorde ik wel wat dingen langs komen die dan ook weer niet achter ze gezocht had. Verder is Iggy gewoon een zeer vermakelijk persoon om te horen praten, dus sws een leuke film.

Steel Magnolias
Zo'n klassieker, laatst aangeraden door Amerikaanse dames, want Dolly. Nou ja, goed gemaakt enzo hoor, leuk om Ry Cooder te horen (iets van thuis), maar doesn't mow my lawn, sorry ladies.

The Warriors
Ook een klassieker en bevalt me stukken beter. Wel een paar hele rare outfits die een klein deukje in de cool factor slaan. Gewoon tof en veel gesampled/gequote op platen die ik leuk vind.

Paterson
Juist geen actie in deze. "Een ode aan de heldendaad van elke dag weer opstaan" stond op Letterboxd, en idd. Al heeft niet iedereen het geluk dat naast Golshifteh te doen. Zo schilderend Pouran meeneurieënd … <3 Maar goed, die jongen is ook lief. Ze maken wat van hun voortkabbelende leventje, soms gebeurt er iets, autopech of een rapper in de wasserette, everything is everything …

Blaka Skapoe, Monday, 3 April 2017 21:10 (seven years ago) link

:-)

The Man with a Movie Camera
Spiegelend in een winkelraam, zie ik de cameraman staan/Zijn blik wordt de mijne/Een wereld om te verdwijnen. Je zou voor minder 'poëet' worden! Vertov sleept de kijker onverbiddelijk mee, het tempo van de maalstroom almaar aanwakkerend. Na een verplichte lap dialectische tekst, is het aan de mensen van het Nieuwe Land. Met de cameraman in de rol van woeste dirigent, en tegelijkertijd als een Where's Waldo in Sovjetland. Hij staat werkelijk overal te draaien. Op de spoorbrug of een rijdende auto. Wandelend door massa. Uitwijkend voor apocalyptische vonken. Maar ook: pootjebadend aan zee. Sovjet-melancholie en machismo vallen langzaam samen. Net als bij Buster Keaton krijgt ook de wildste stunt iets aandoenlijks. Vertov heeft aan één groot oog genoeg. Hij eert groot en klein. De razende fabrieken én het sluiten van een bh van een meisje. Staal op staal. Billen op billen. Vrolijk sprankelend barst het celulloid uiteen van levensvreugde. Reggio, Chaplin én Riefenstahl hebben hier hun lessen geleerd. In een lange onafgebroken méditation ontdekt film zichzelf. Of ziet de cinema dát het een hele wereld kan zijn? Soms filmt Vertov zo mooi dat zijn verité bijna onwerkelijk wordt. Ten einde raad verzamelen de stadslui zich in een theater. Op het doek projecteert Vertov zijn daden. Hún daden. De droom van de levende camera.

Don't Call Me Son
'Wil je je echte naam weten?' Anna Mueyaert maakte een tijdje terug veel indruk met The Second Mother. In Don't Call me Son continueert ze haar thema's, maar de prent lijkt toch vooral restproduct. Alsof het idee tijdens brainstormsessies voor het betere scenario ontstond. Het is een echte korte verhaal-film, gerekt tot tachtig minuten. Muyaert toont zich wederom de chroniqueur van de witte Brazilianen. Een geglobaliseerd land, en tegelijkertijd een microkosmos. (We zien onder meer een Japanner als agent, en een donkere dame als 'maid'.) De blanke kids dansen nog altijd op acid jazz, en spelen in garagerockbands. Het hoofdpersonage heeft niettemin de moderne slag te pakken. De puber gedraagt zich naast non-conformerend, vooral non-gender conforming. In de beste scenes staat hij starend voor de spiegel. Dromend van iets anders. Die 'Ander' krijgt hij, maar niet zoals hij wenste. Alles mag dan relatief zijn in het postmodernisme, geldt zoiets ook voor familieloyaliteit? Hoewel de Freudiaanse familiefuck spannend begint, en 'het nieuwe begin' intrigerende kantjes heeft, blijft de film onevenwichtig. Moeyaert kruipt nergens onder de huid. De humor hapert, en de slot-ontploffing valt gemakkelijk te voorspellen. De volgende keer (New Fathers, vermoed ik zo) toch weer wat meer Kore-eeda erin, die andere familiemeester.

Ludo, Thursday, 6 April 2017 06:51 (seven years ago) link

The Skeleton Twins
Soms heb je dit soort standaard-indie nodig zoals je een thriller of rom-com nodig hebt. Even gewoon niet moeilijk doen en de smaak kalibreren. Op zich begint dit prima, tweeling broer en zus hebben elkaar al jaren niet gezien, moeten aan elkaar wennen, dingen uit het verleden verwerken. Kristen Wiig heeft ontegenzeggelijke charme en er zitten een paar goede grappen in maar op een gegeven moment beginnen de genre-clichés zich te wreken en het laatste kwartier voelt gewoon afgeraffeld.

Whassup trouwens op met die zoekfunctie van ilxor? Ik durf deze draad allang niet meer compleet te openen om te kijken of anderen iets heb gezien.

OMC, Friday, 7 April 2017 18:31 (seven years ago) link

Adieu Philippine
Oef, die had ik niet zo snel na Cléo moeten zien. Dat was een perfecte film, dit komt heel dicht bij een puinzooi. De eerste helft in Parijs is vooral problematisch. Het komt gewoon niet lekker op gang. Eenmaal op Corsica wordt het wel wat beter, maar zelfs dan schiet het alle kanten op en dat hele tijd schakelen tussen giebelen en woedeaanvallen is op den duur vrij vermoeiend. De dansjes en landschappen maken veel goed. De vroege jaren zestig zijn hier ook verrassend duf (waarschijnlijk nog realistisch ook), beetje cola drinken en irritant doen (vooral die mannen, echt we zijn er flink op vooruit gegaan, zoveel werd wel even duidelijk.)

OMC, Saturday, 8 April 2017 21:23 (seven years ago) link

haha, oh well :D (eh alors, bedoel ik)

Whassup trouwens op met die zoekfunctie van ilxor? Ik durf deze draad allang niet meer compleet te openen om te kijken of anderen iets heb gezien.

Hmm ja, is al een hele tijd stuk. voor mijn gedachten kan men altijd nog http://gracekellyblues.blogspot.com
maar Martijn had Skeleton Twins ook gezien, meen ik me te herinneren. (Misschien had ik 'm wel via hem, zoals vaker)

Toad Road
'This is gonna be nice on mushrooms.' Die had ik even niet paraat, maar ook zonder natuurproducten snapte ik de aantrekkingskracht. De potentiële geestdodendheid van mumblecore wordt hier verruimd – slash – om zeep geholpen met bakken acid. Een stel kids in Baltimore steekt elkaar stevig aan. Steeds grotere hoeveelheden poeders en plantjes, op steeds maffere plekken. Van psychedelische rockbandjes komt weinig meer. Staren naar de muren, uit autoramen, of van daken. 'The view is better than the pussy.' Zeker tijdens het donkerblauwe ambient-intro kreeg ik het idee dat Vincent Gallo dit zou diggen. Misschien had hij een song bij kunnen dragen. Het bloedmooie meisje is er al. Gallos's grimmig-meditatieve kwaliteit raakt wel wat ondergesneeuwd door, nou ja... Ik hoopte dan maar op een grote rol voor de vreemde psycholoog in korte broek. 'I want to try to figure out exactly what your conception of a normal relationship is.' Hij verdwijnt snel. Bepaalde drugs-gebruiksmethoden zijn ook een therapie op zich. De geduldigen krijgen het langverwachte en gezochte shot metafysica. Een vleugje Tarkovsky, met tinkelende bellen. Het ware begin van de film, wat mij betreft. Misschien meer in Toad Road 2? Nee dus. Want de steractrice stierf. Zelden zal een 'dedication to the memory of' met zoveel ongeloof zijn ontvangen. Cultstatus verzekerd.

12:01
'My memory's not that great anyway.' Ik ben dol op tijd-films, wellicht komt dat door mijn eigen Kantiaans klok-gebruik. After Hours, 11:14, Groundhog Day, laat de wijzers maar draaien. 12:01 is er ook zo eentje. De film verscheen bizar genoeg in hetzelfde jaar als Groundhog Day, en de makers van 12:01 meenden dat hún idee werd gestolen. Daar zit een ironische grap in, iets over voor eeuwig gedoemd zijn tot 'de vergelijking', of dat alleen het beste scenario vóóruit mocht. Toch is het hartverwarmende 12:01 bijna net zo leuk. Hooguit meer genrefilm. In het slimme detailwerk worden echter continu puntjes gescoord. Wanneer de boy meets girl romance begint, observeert hij hoe zij achter haar oren kriebelt wanneer ze zenuwachtig raakt. En wie doet precies dát als ze elkaar eindelijk ontmoeten? Hij! De koffie en cubes kantoorsetting waar een en ander plaatsvindt, mag je gerust maf noemen. Op het oog nog doodgewoon, maar in de kelder werken evil scientists aan een deeltjesversneller! Onnodige mumbojumbo, in het 'gewone' absurdisme zit de lol van de zaak. Wat de hoofdrolspeler ook probeert, ze blijven hem ontslaan. Het versieren van een authentiek nerdy PHD'er vereist een lading hints. Bizar trouwens hoeveel de nineties in 1993 nog op de eighties lijken. Dat past perfect bij het loopy aspect van de film. 'Meet her every morning a stranger'.

Ludo, Monday, 10 April 2017 06:50 (seven years ago) link

Goeie tip natuurlijk. Ik zie dat je de structurele zwakte van Skeleton Twins ook was opgevallen. ;) Ik ging overigens bij de Starship-karaoke al met mijn ogen rollen.

Ah Toad Road, de film die steeds maar beter wordt. :)

OMC, Monday, 10 April 2017 08:34 (seven years ago) link

Ik heb ’m niet gezien. ;)

Blaka Skapoe, Monday, 10 April 2017 18:20 (seven years ago) link

WEL

ok.. maybe not.

Ik ging overigens bij de Starship-karaoke al met mijn ogen rollen.

hehe. I am all for cheese.

Nu ga ik even wat Vicks drugs in mijn ogen blazen. of zo.

Ludo, Monday, 10 April 2017 18:45 (seven years ago) link

Silver Streak
'It's a cathouse on wheels.' Ouderwets staaltje gangster trippin' met Wilder & Pryor. Het kost per trein dagen om de USA te doorkruisen, dus er is tijd zat om al hobbelend, knotsgekke avonturen te beleven. Some like it hot! Alleen een Echte Amerikaanse film kan als potentieel zoet niemendalletje gekruid worden met vele moorden, geile vrouwtjes, fat/fedboys en rassenkwesties, terwijl Mancini onverstoorbaar zijn romantische nootjes blijft pingelen. In feite en idiote botsing dus, en da's precies waar alles op uitdraait. Gene Wilder speelt een van zijn betere rollen. Hij gaat de kittige treinromance met Jill Clayburgh heel lief aan. Bedachtzaam bijna. Totdat de fase van Donnie's tuingrappen aanbreekt! Ik had in mijn handen gewreven wanneer verleidster Jill werkelijk femme fatale bleek, maar dat vonden de makers toch net een genre teveel. Nu hebben ze meer tijd voor visuele grollen. Een van de trein gedonderde man met een zeer dringende behoefte aan een auto, wordt gepasseerd door een truck vol auto's... Halverwege plaats bestemming arriveert autodief Richard Pryor, en hij haalt de 'duistere' kanten van Gene boven. 'Al Jolson made a million bucks looking like that.' De ware, Trumpiaanse bad boy raakt zo haast vergeten, maar het einde wordt gelukkig niet gemist. Jan de Bont zou tevreden zijn. 'I think I'll just eat in my room.'

A.F.R.I.K.A
'Klopt het dat ze uit Noord-Korea komen?' Verhalen die met een verloren pistool beginnen, ze zijn legio in de wereldkunsten. Als 'quest narrative' stuwt het je plot zo lekker makkelijk voort. Iemand rent ermee weg, iemand moet erachteraan. In deze film vallen twee politiepistolen in handen van vier (!) jongedames. (In het Koreaans spel je Afrika namelijk met vier 'hangul'.) Er pompt 'stoere' 'Afrikaanse' hiphop op de soundtrack, dus het is wel duidelijk wat deze spontaan ontstane Bonnie & Clyde-gang met die guns gaat beginnen. Pet achterstevoren op en go East 17! De kirrende en kreunende meisjes worden rap vermoeiend. Hun girlpower-tripje heeft de diepgang van Crossroads. Britney's Crossroads welteverstaan. Zo bezien past alle K-pop perfect. De ongewapende agent en zijn handlangers zijn overigens nóg dommer, en dat 110 rommelige minuten lang. Ik vermaakte me daarom met de kleine Koreaanse details. Buíten Seoul lijkt het overal rustig. Het spannendste dat in ieder eettentje gebeurt, is het rondzwemmen van een stel aquariumvissen. Tanken doe je bij de Hyundai Oilbank. Een pompier wil 'op verzoek' wel een lied aanheffen. Zulke stunts maken de meisjes populair bij hun leeftijdsgenoten. De extrapolerende copycat-factor van de nieuwe tijd doet de rest. Iedereen wil A.F.R.I.K.A zijn. 'Who invented the fucking internet anyway?'

Ludo, Thursday, 13 April 2017 06:50 (seven years ago) link

A Girl Walks Home Alone at Night
Knapste vampier ooit. Vreemd, dat het genre me in boekvorm weinig aantrekt en op het "witte doek" maar blijft geven. Dit is qua vorm, bekend arthouse terrein. Prachtig zwart/wit, een paar 80s knipogen, veel gezwijg. Precies zoals het hoort. Mooi vervreemdend effect dat de film in Californië is opgenomen maar zich in Iran afspeelt (al snel denk je, "kan onmogelijk langs de censuur zijn gekomen.") Je hebt wel allerlei Amerikaanse sporen (hamburgers, cocaïne, ecstasy) maar het is allemaal omgeven met een uitzonderlijke Perzische sensualiteit. Skateboardende vampirella in hijab/cape is vanzelfsprekend een beeld dat ik niet snel zal vergeten. Kortom, thuiswedstrijd en eenvoudige overwinning.

OMC, Sunday, 16 April 2017 15:29 (seven years ago) link

heh echt eentje voor jou ja. Vraag me af of iemand er daarna nog een graphic novel van heeft gemaakt, of was het 'r daarvoor al een. Hmm.

Any Given Sunday
'You run the plays I call.' Bijna drie uur durende cursus American Football met de immer manische Oliver Stone als docent. De hamvraag blijkt dan snel: is echt álles Vietnam voor Oliver Stone, of alles oorlog voor de Amerikanen? Trainers met headsets brullen hun aanwijzingen in militaristische codes. In de kleedkamers wacht een heuse aalmoezenier. Wanneer zelfs dat niet helpt resten de doping drips. Toch heeft alle drukdoenerij iets van een illusie. Een echte oorlog is lang niet zo statisch als American Football. Juist niet. Maar om te oefenen... Al Pacino speelt de hoofdrol. De coach raakt uit de tijd met zijn Wengeriaanse droom van 'the running game'. (Cf. Al die Oranje-trainers die van achteruit op proberen te bouwen.) Al's arme anachronisme wordt voorbijgestreefd door jongens die hun kop niet langer in het playbook van andere spelers willen steken. 3rd string quarterback en 7th round pick Jamie Foxx, bijvoorbeeld. Hij heeft bovendien wat te melden over het racisme in the game. Helaas wordt de progressiviteit snel vermalen door een rusteloze megamix van sportfilmclichés en liedjes. Oliver Stone's driftkopperij leidt nergens tot een stelling. Pleit hij nou voor of tegen de American Dream? De corrupte teamdokter stuurt halfdode spelers in elk geval zonder bezwaren de 'greppel' in. 'You're a legend, and you're talking about quitting!?'

The Sea Gull
'She's a psychological phenomenon, my mother.' Zelfs als je nooit naar een toneelstuk gaat, zie je dankzij moedertje cinema alle classics. Shakespeare, Miller, Albee. Mijn kennis van Tsjechov was tot op heden nochtans gering. De Zeemeeuw verandert dat, maar niet ten goede. Regisseur Lumet pakt de zaken nogal droog aan. Zelfs de muziek moet 'van de overkant' komen! De gouden Bergman-beelden wekken nog wel verwachtingen. (Ik was tevreden na afloop 'made in Sweden' te lezen.) Lummelende rijken in een midzomernachtsdroom. Kwebbelend over een toneelstuk. Tsjechov overdacht zichzelf. Een groot gedeelte van het stuk gaat heel meta over artistieke worstelingen. 'Theatre is dead!'. De pijn van het streven naar erkenning, van eeuwig in de schaduw van Tolstoj moeten staan. 'It would have been nice to be a mediocre writer even, you know'. In het lukrake gezelschap treffen we Simone Signoret, als 'fading' actress, en haar zenuwachtige zoon David Warner, die zó graag créateur zóu zijn. James Mason houdt de beste speeches, en dat als middlebrow broodschrijver. 'I am rushed to log all these sentences.' Middenklasser Lumet weet ondanks deze talige hints de scharnierstructuur van het stuk niet te smeren. Zijn adaptatie blijft merkwaardig desoriënterend. Niveau tv-play. 'Here we go again philosophizing.'

Ludo, Monday, 17 April 2017 06:53 (seven years ago) link

Vraag me af of iemand er daarna nog een graphic novel van heeft gemaakt

Ook populair onder de Tumblr-grrls die film.

Ja, Any Given Sunday. Best wel veel mooie momenten in die eerste helft, die projectie in Oliver Stone-stijl terwijl Pacino mijmert over het "oude football" raakt zo de kern van sportnostalgie (waar verrassend genoeg veel yanquis last van hebben.) Maar ja, touchdown in de laatste seconde, etc.

OMC, Monday, 17 April 2017 07:57 (seven years ago) link

Vraag me af of iemand er daarna nog een graphic novel van heeft gemaakt

had to happen. :-)

de kleedkamer battle tussen hiphop en een paar redneck Metallica spierbundels was ook wel lollig in Any Given Sunday. (maar verder dus, te chaotisch, ellenlang) Al Pacino heeft wel die Malamud tristesse. Maar geen kans om het echt te etaleren. Bovendien lijkt in the end Cameron Diaz (als modern ambitieus baasje) de enige die een lesje moet worden geleerd.

Ludo, Monday, 17 April 2017 08:27 (seven years ago) link

The Void
Horror met veel slijmerige wezens en daarin redelijk geslaagd, vooral de sfeer met muziek van o.a. Lustmord.

Prevenge
Dan is dit verfrissender, met een zwangere vrouw die door haar ongeboren vrucht wordt aangezet to gruweldaden. Vrouwenhorror gaat wel vaak over zwangerschap, ga ik denken na XX

シン・ゴジラ (Shin Gojira)
Nooit een oude Godzilla gezien maar deze vond ik (verrassend) goed. Er is een stevige politieke lading (met sarcistische steekjes naar Amerika) en de special fx zijn indrukwekkend en maar met respect voor de oude versies.

I, Daniel Blake
Likeable characters worden kapot gemaakt door paper work, met voor iedereen herkenbare bureaucratie niet eens overdreven is. Dat sommige mensen zich overgeven aan de minder legitieme paper chase wordt begrijpelijk, al blijven deze mensen toch braaf maar ze worden niet beloond, zo cynisch is het leven. Het einde zie je aankomen maar hakt er toch keihard in.

Sorgenfri (What We Become)
Zombies in het Deense plaatsje „Zorgeloos“, binnen het genre erg smaakvol en zelfs (relatief uiteraard) realistisch. Ook hier weer wat tips to the hat naar diverse klassiekers.

Blaka Skapoe, Wednesday, 19 April 2017 08:28 (seven years ago) link

sarcistisch, tussen sarcasme en narcisme, mooi ;-)

Pastorale 1943
'Wij zijn Duitsers, alle goede vaderlanders hebben ons de verkeerde kant opgestuurd.' Kort na de Tweede Wereldoorlog schreef Vestdijk een classic. Hij had de vaderlandse sfeer vlot doorzien. Verzet in Nederland is... je verdachte collega doodzwijgen. De ingenieuze roman weet tegelijk ironisch én retespannend te zijn. Met die evenwichtsact heeft regisseur Verstappen het in de adaptatie moeilijk. Het lullige gaat hem beter af. Poerstamper (de NSB-apotheker) wordt bijvoorbeeld goed getroffen. Vanzelfsprekend leeft Verstappen zich uit in sado-seksuele dingetjes. Eén van zijn aardige, eigen bijdragen is de nazi-pief die al kuierend op een feestje even alle dames 'leent'. Vaker vermoeit Verstappens preoccupatie met het vleselijke. Gelukkig geven de goed geschoten locaties wel de gepaste l'ennui. Watertonnen in de woonwijk, lage boerderijen aan de rand. 'Twee kilo kersen als het kan.' Godverdommes tijdens de mis, en nóóit voor het zingen de kerk uit. In het dorp heult de helft met Duitsland, de anderen spelen verzetsgroep. Belangrijke heertjes doen formeel. 'Je kan wel zien dat je hier niet vaak de hand in hebt gehad.' Richting einde merkt Verstappen plots dat hij tijd tekort komt. Een staaltje amateurisme waar de verzetsmannetjes zich niet voor zouden schamen. Dit had nou écht een serie moeten zijn. 'U wilt afrekenen meneer?'

Absolut Warhola
'Sometimes it works and sometimes it don't.' Vrolijke Slowaken wijzen de weg door het winterlandschap, op weg naar St. Andy. In een fenomenale visuele grap rijden de documakers per auto rond, op zoek naar de roots van Warhol, en plots wordt het van winter zomer. Alsof ze een jaar lang hebben gedoold. En nog altijd dat dekselse museum niet gevonden! Het lijkt Wachten op Godot wel. De beste docu's gaan natuurlijk altijd over iets anders dan ze suggereren. Over het Anders-zijn van de gypsies, bijvoorbeeld. Anders net als Andy. Dat dan weer wel. Dertig jaar na Pictures of the Old World is het op het Oost-Slowaakse platteland nog altijd armoe troef. De crew trekt langs de boerderijtjes, waar tandeloze zonen en nog wat tandelozere vrouwtjes aan de wodka zitten. (Als ze ten minste niet misgrijpen en gasoline naar binnen klokken.) De waterkoker smelt weg waar je bij staat. Stuk voor stuk excentriekelingen door omstandigheden, en net als bij Man Bijt Hond levert dat mooie verhalen op. Laat mensen iets anders verklaren, en ze verklaren zichzelf. Eigen talent eerst. Warhol zou het wel kunnen waarderen, denk ik. Driekwart film voelt als een ongedwongen bonusrondje, als een laatste geintje vóór de aftiteling. De wending die je wist dat zou komen, krijgt in deze context bijna iets liefs. 'No homosexuals have ever come from Miková!'

Ludo, Thursday, 20 April 2017 06:50 (seven years ago) link

Heh, dat was een tikfout. :)

Een mooi voorbeeld was toen ze een mooie, jonge Japans-Amerikaanse die door de US werd gestuurd, "de dochter van", bespraken: Mooi toch hoe ze in Amerika "performance over age" weten te waarderen. :D

Blaka Skapoe, Thursday, 20 April 2017 08:20 (seven years ago) link

heheh.

(en de beste kunst schuilt in tikfouten!)

Ludo, Thursday, 20 April 2017 10:47 (seven years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.