Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

The Sunshine Makers
Een leuke documentaire, nu ook op Netflix als alternatief voor alle "The Hunt for Hitler" rotzooi. Begin is helemaal te gek, een introductie van Nicolas Sand en Tim Scully die in de jaren zestig LSD gebruiken (digital effecten maken het begin van de trip bijna realistisch invoelbaar) en besluiten om de wereld te overspoelen met de beste LSD ooit: Orange Sunshine. Mooie archiefbeelden en langzaam aan worden bepaalde spelers in het nu samengebracht (dat had wel wat meer kunnen worden uitgediept.) In een originele zet komt de po-po die achter ze aanzat ook uitgebreid aan het woord, interessant omdat je al de contouren ontwaart van de aanstaande controlestaat, maar ook wel een bummer omdat het gewoon platte, arrogante lui blijven. En het wordt een soort saaie cops & robbers, want dat val ook weer op, die hippie dudes waren net zo arrogant (met een typische seksistische onderlaag). Alles stort natuurlijk in, de mensheid gaat uiteindelijk door in zijn deatht trip. Toch een cruciale periode in de geschiedenis waar we nog steeds op voortborduren.

OMC, Saturday, 18 March 2017 07:53 (seven years ago) link

Wat vinden de Subjectivisten van American Honey? Ik vind het vooralsnog de film van het jaar, maar kan (nog) niet goed beargumenteren waarom..

Kibbutzki (Jaap Schip), Saturday, 18 March 2017 16:27 (seven years ago) link

Cléo de cinq à sept
Sorry, ik heb al die tijd niet opgelet bij Franse Films voor Gevorderden: De jaren zestig, dus ik moest spieken bij Ludo. Geweldige film uit 1962. De eerste zomerdag in Parijs, een zangeres maakt zich zorgen over de resultaten van haar medische onderzoek en zo blijft ze maar bewegen langs heel veel spiegels en blikken van voorbijgangers, af en toe een praatje makend met een bekende of onbekende. Heerlijk onvoorspelbaar allemaal.

OMC, Saturday, 18 March 2017 21:20 (seven years ago) link

Jeruzalem
Zombies in Jeruzalem, een apart gegeven maar iets minder apart in de praktijk. Found footage ook nog eens al is dat niet zo'n probleem, het heeft zeker z'n aardige momenten.

The Fits
Jong meisje ziet iedereen om haar heen op de dansschool "fits" krijgen en zoekt haar weg. Vrouwelijk en afro-centrisch, dus die valt goed bij een Art1kel-stemmer als ik. :)

XX
Episodenfilm van rouwenhorror, minder indrukwekkend. De ene wat interessanter dan de ander (de eerste is het best).

Weiner
Huh huh, Weiner … huh huh … maar goed, toch mooi om te zien hoe deze man (en zijn vrouw) zich hier doorheen slaat. Al die mensen met hun oordeel … je krijgt toch sympathie voor ’m. Jammer dat het uiteindelijk toch nog mis gaat.

A Most Wanted Man
Op een gegeven moment valt het onstabiele camerawerk me op en dat stoort me dan toch (sorry voor de spoiler), "but why?" … Ook dat moppie pianospel is ineens een soort karakterverdieping of zo?

Sinister 2
Vond de eerste ook al geen hoogvlieger en ook hier is de muziekkeuze het spannendst (Ulver namelijk), nou ja, vooruit, ik heb me op zich niet verveeld. Maar er had meer in gezeten denk ik.

Blaka Skapoe, Sunday, 19 March 2017 15:07 (seven years ago) link

Sorry, ik heb al die tijd niet opgelet bij Franse Films voor Gevorderden: De jaren zestig, dus ik moest spieken bij Ludo.

:-)

ahh, ja die is zo perfect. De Soldaat. (regisseur Varda kreeg een kind met hem, lees ik nu) :-)

Vrouwelijk en afro-centrisch, dus die valt goed bij een Art1kel-stemmer als ik. :)

heheh.

Volgens mij is Corbijn stiekem (of niet zo heel stiekem) een vrij sloppy regisseur.

Ludo, Sunday, 19 March 2017 20:35 (seven years ago) link

De Soldaat. (regisseur Varda kreeg een kind met hem, lees ik nu)

Ha! Wat een figuur. Dat is nog eens een weetje. Ik stond al te kijken van die bijrol van Godard (Karina herkende ik nog wel.)

OMC, Sunday, 19 March 2017 22:46 (seven years ago) link

:-)

I Love Melvin
'I know what she'll sigh like.' Schitterend geschetter uit Hollywood. I Love Melvin brengt kort en bondig ieders musical-dromen tot leven. Was ik maar een ster onder de sterren. In het olijke plot ontmoet het droom-meisje Debbie Reynolds de schmuck Donald O'Connor. Hij beweert haar grootste fantasie waar te kunnen maken. 'Judy you deserve an Academy Award.' Melvin heeft als hobbyfotograaf al een beetje geoefend, in gezelschap van de MGM-leeuw. Het beest maakt zo zijn enige 'appearance' binnen een film, in plaats van eraan vooraf. Ook het meisje heeft al wat ervaring met showbiz. Ze staat op Broadway, in een rol die wel één van meest verbijsterende en boude objectiveringen van het vrouwenlichaam uit de filmgeschiedenis moet zijn. Ik zal het niet verklappen... Sneaky Melvin belooft haar intussen faam met een snappy truc uit het date-boek. Tot ongenoegen van haar ouders. 'Pops, it's my career' 'In the bathroom!?' Maar juist daar, onder de (aanstaande)familie, verandert I Love Melvin van een kekke musical in een hartverwarmend staaltje plezier. Echt superlief. Zelfs de vergeefse vrijer krijgt mijn meelij. En ook het zusje mag met de fantasie-sterren meedoen. Half-dansend en halfrolschaatsend in duet met een zevenjarige. Dan heb je ballen als film. Verklap ik toch nog wat. 'Now I'd like to go from the ridiculous to the sublime.'

The Glass Shield
'How do you afford that car, it's a nice car.' Pijnlijk ironisch, hoe bekend sommige akkefietjes uit deze film nog voelen. De racisme-Typhoon woedt al héél lang in de USA. Racial profiling en de om die reden onvermijdelijk botsende poging tot meer kleur (en meer hart!) bij de politie bepalen nog immer het nieuws. The Glass Shield keert de zaken binnenstebuiten. White privilege, black cop. Na een supertoffe intiteling in comic-stylo, zien we een jonge donkere agent zijn droom waarmaken. Eindelijk bij The Force. Trots als een pauw, en met de ijverige neiging een oogje dicht te knijpen voor de uitwassen. Al snel begint het hem toch te benauwen. De film laat shot na shot blanken boven zwarte verdachten én agenten uittorenen. Een fraaie truc, en zodra de kansen keren, keren de shots ook. Door de glazen wand komt de rookie echter niet, net zomin als zijn vrouwelijke collega. 'Some of the men are complaining about your use of heavy perfume.' Goed bedoelend, en soms ook goed raak dendert het scenario door. In de thuissituatie van de agent wreekt zich soms het wat aarzelende acteerwerk. Zijn slimme vriendin komt er wel érg bekaaid vanaf. Maar hier prevaleert die opeenstapeling van woede. Burnett (Killer of Sheep) laat het celluloid branden. De hel vol witte mannen. Een lach van ongeloof wordt een grimas. 'I can see through that badge.'

Ludo, Monday, 20 March 2017 07:52 (seven years ago) link

River of Grass
'Limbo, that sounds nice.' Het Grote Niets. Slackeren met Strangers in Florida. Van Kelly Reichardts debuutfilm uit 1994 (!) geloofde ik ongezien dat ie goed zou worden. Ik had 'm daarom maar bijna imaginair gelaten. Die zeventig minuten kon ik ook wel zonder verificatie koesteren. Gelukkig toch gedaan, en met volle teugen ondergaan. Reichardt toont ons haar prille klasse én haar grote voorbeelden. Dit is het All American arthouse-land waar Jim Jarmusch en Edward Hopper de bekende goden zijn. Cassavetes vormt een derde, ietwat verrassendere pijler. Hij injecteert een fikse shot jazz, gepersonifieerd door een cavialovin' cop. De man heeft een drumset achter morsige gordijnen staan. Het lijkt zo wel een Jandek-albumhoes. De thirty something-dochter van de agent deelt op de voice-over haar eenzaamheid en verloren jeugd. Zij ademt in alles een echte Reichardt-hoofdrol. Op de vlucht voor haar eigen lijzigheid, ontmoet ze een medeslacker. De twee zoeken de zin in een vleugje gevaar. Al snel stuiten ze daarbij op hun grenzen. 'I'm out of my element in Broward.' Karrend langs lege velden belanden de twee in platenzaakjes en andere akkefietjes. We zien zelfs een platenhoezen-sequentie. Hot rod rumble, op standje sloom. Langzaam vervliegt het verlangen, en knipperen slechts apparaten nog. 'You ought to hang on to that stuff'.

The Old Man and the Sea
'Are you ready old man?' 'Ready.' Een mini-serie naar een net geen-novelle van Hemingway, hoe zouden ze dat voor elkaar hebben gekregen? Nou ja, de gekende serietrucs. Verzin er een echtpaar in crisis bij en je bent weer een aflevering verder. Gelukkig maakten ze ván de serie dan ook nog een korte filmbewerking, en dat is er precies genoeg an. Naast tijd hadden de makers ook geld genoeg. Men filmde op de Britse Maagdeneiladen, die 'op land', de juiste, gruizige indruk maken. De cinematograaf slaat bijna alle pitches binnen, door veelal voor spaarzame belichting te kiezen. Kleine glimpjes goud, in kleine goudbruine vissershutjes. Anthony Quinn speelt de Oude Man. Hij is een beetje vadsig voor een armesloeber, maar acteert met overtuiging. Met zijn jonge kompaan Manolo (die als Bruno Mars-mannetje een grandpa crush heeft), babbelt hij vooral over baseball. De twee worden van een afstandje geobserveerd door Patrcia Clarkson en Gary Cole. De piepjonge Clarkson rockt een fijne Princess Leia-vlecht, en klinkt al net zo doorrookt als de decennia erna (toen ze pas echt beroemd werd.) Wanneer het Moby Dick-gevecht met de Laatste Vis begint, keldert het locatie-realisme ironisch genoeg. Alsof ze Quinn niet verder dan vijf meter buitengaats kregen. Zijn spookgevecht blijft niettemin aandoenlijk. 'Wat krijgen we nou, hand?'

Ludo, Thursday, 23 March 2017 07:50 (seven years ago) link

"Cléo de cinq à sept" en "Le feu follet". Die twee strijden om de titel beste nouvelle vague film voor mij. Die scene met Michel Legrand in Cleo heb ik tig keer gezien.

Olaf K., Thursday, 23 March 2017 08:24 (seven years ago) link

Okay, maar...n'oublie jamais:

http://www.tasteofcinema.com/wp-content/uploads/2014/08/Bande-%C3%A0-part.jpg

OMC, Friday, 24 March 2017 08:03 (seven years ago) link

roep ik als snob nog even

http://www.fiaf.org/events/fall2016/images/2016-10-cs-adieu-s.jpg

Adieu Philippine :-)

Ludo, Friday, 24 March 2017 13:47 (seven years ago) link

(maar Cleo is mon favorit, t moge duidelijk zijn)

Ludo, Friday, 24 March 2017 13:48 (seven years ago) link

Oh, Aideu Philippine stond al op mijn kijklijst!

Laten we deze van Truffaut niet vergeten:

https://withoutwriting.files.wordpress.com/2014/01/bruce-lee-vs-chuck-norris.jpg

OMC, Friday, 24 March 2017 16:21 (seven years ago) link

Okay, maar nu weer serieus...

Elle
De vreemdste komedie die ik in tijden zag. Waar het over? Is het een goede film? Daar moet ik nog lang over marineren (de geest van Buñuel lijkt in ieder geval nooit ver weg.) Maar, wel verfrissend dat Verhoeven uit de spagaat van GODVERRRRRRRDOMME en Hollywood is geraakt. Die Franse kilheid doet hem goed. Beetje te lang voor wat het is wellicht, maar de onvoorspelbaarheid maakt veel goed.

OMC, Friday, 24 March 2017 22:30 (seven years ago) link

op een of andere manier valt Chuck Norris op die foto nog best als Nouvelle Vague held voor te stellen. :-)

Romeo is Bleeding
'Hey there he is now.' Muted trumpets at a diner. Dat kan alleen maar een welgevormde sleazenoir zijn. Al knipogend emuleren de makers het klassieke gevecht van de hoeden mét de gleuven. Romeo is Bleeding start natuurlijk als retro-raamvertelling, vol postmoderne geintjes. 'Pretend you didn't see that.' Elk cliché schiet langs. De geoefende noir-kijker kan de situaties rond vretende maffiosi en flauwe agenten wel dromen. Sommige van de grappen lijken om die reden bewust half-afgemaakt. De personages zorgen zelf voor de filmreferenties. 'You never saw Hud!' Het schmierende stijltje van the law stond me wat tegen. Teveel 'bestudeerde' accenten ook. De ode begint punten te scoren, zodra de wisecracks nog maar over één onderwerp gaan. 'Gun' talk. 'He should be in a rest-home, not a threesome'. Lena Olin speelt de kinky opperbitch gepast dominant. Priemende ogen, priemende andere lichaamsdelen. Zij windt de cop Gary Oldman met gemak om de benen. De kroniek van een aangekondigde heupenkilster. Zo overstijgt de film net het niveau van The Salton Sea, om ergens in de buurt van The Last Seduction uit te komen. Het mallotige nachtmerrie-plot had trouwens best nog wat gestoorder gekund. Ik zag prima kansen op een wife/mistress-doppelganger. 'You're a dry fuck.'

The Pearl
'Open it.' 'I am afraid to.' Zowel Steinbeck als Hemingway boekten rond hun vijftigste veel succes met een korte roman over de Mare. Van die zeeverhalen die eigenlijk eeuwenoud leken. Bij Steinbeck ligt de parabel-kwaliteit er helemaal dik op. Een jongeman duikt een onwaarschijnlijke parel op. Alle old men van het dorp weten nu wat ze willen. 'Let me touch it.' De proletariër van alledag droomt plots van de toekomst. Niet langer hoeft de bloedende vuist van de werkende klasse op de deuren te slaan, schuchter biddend dat de bourgeoisie de kids komt genezen. Nu is hij zélf rijk. Maar zoiets brengt geen rust in dit sprookje. Al snel wordt hij omringd door ver boven hem uit torende schurken. Witte, rijke mannen konkelen. De superieure, op Eisenstein geïnspireerde shots, maken het Unheim van de Ongelukkige even helder als die geluksparel. De man is letterlijk ont-aard. Het enige dat ontbreekt is een moment dat de duiker in de parel staart, en zijn vroegere leven nog eens terugziet. Rustig onder water peddelend, als in een paradijsje van Murnau. Hoewel het er niet bepaald subtiel aan toe gaat – en de actie wat langdradig voelt – blijft de eenvoudige boodschap van Steinbeck krachtig. Kapitalisme geeft enkel om waarde, nimmer om eigenwaarde. 'You're a rich man now, you'll have to act like a rich man'.

Ludo, Monday, 27 March 2017 06:50 (seven years ago) link

Shiri
'It's a lovely wednesday when our fish take a bath.' Lang geleden kocht ik een zwik Zuid-Koreaanse dvd's, toen de plaatselijke cultvideotheek 'instortte'. Shiri blijkt daarvan vooral cultuursociologisch interessant. Samsung stak er duidelijk vele miljoenen in. Naast kogels schieten er dus ook vele producten langs. De investeringen loonden. Aan de thuiskassa brak Shiri alle records en 'on screen' weet men met HK en Hollywood te wedijveren. Dat begint al bij de oenige McGuffin: een nieuw soort 'waterige bom'. Iets voor Nicolas Cage. De premisse wordt desondanks droog als een academisch voorstel uiteengezet. Dapperder is het gebruik van de Noord-Zuid tegenstelling. Zó'n grote slechterik woont er nu eenmaal niet naast de Amerikanen, en ik denk ook niet dat ze 'm anders zouden durven inzetten. De Noord-Koreanen blijken Universal Soldiers. Ze infiltreren zelfs een 'peace match'. Helaas was het nét te vroeg voor een Guus Hiddink-cameo. Gelukkig stroomt er naast haat ook weemoed door de film-aderen. In een peperdure mall converseren de zuidelijke agenten terwijl er een blikkerige versie van de Dreigroschenoper klinkt. Het arme noorden heeft duidelijk heel wat meer te winnen bij de 'unification'. Een perfecte, Grieks-tragische realisatie zet de finale stijlvol in gang. Locatie: een aquaria-winkel. Een beetje leip blijft het altijd met Koreanen.

Innocence
'Change du ribbon.' Repetitieve geluiden en rituelen. Het leven op een merkwaardige meisjeskostschool speelt zich af in herhaling. De schommel piept, een piano loopt vast, en een klok blijft maar slaan. Al snel worden het signalen van gevangenschap, van een gruwelijke vorm van controle. Dikke muren begrenzen The Territory. Enkel een waterval vol van bruisend verlangen sprankelt als 'white noise' nog. Hadžihalilović's Innocence heeft iets van een giallo zonder geweld, De spanning is niettemin (of juist daardoor!) om te snijden. Spooky als een Boards of Canada-interlude, dartelen de meisjes rond. In spierwitte balletpakjes wachtend op hun ontpopping. Een nieuw aangekomene stelt eerst nog vragen, maar valt na wat tranen in het verwachte metrum. De oudere leerlingen richten haar af, nog vóór de enige twee vruchtbare vrouwen van de film dat kunnen doen. (Eén daarvan loopt heel Freudiaans met stok, de ander pint vlindertjes.) De eerste skill die de meisjes leren, zijn de nummers. Alleen zo kan je maat houden. En aftellen... De kalm opgebouwde spanning culmineert in een intense keuring. Het repetitieve geluid van de trein had de film mogen besluiten. Op weg naar waar... Ik dacht aan JB Charles's gedicht De Poppen. 'Toen ik laatst in de hemel was, het was bij de topazen poort, schreed daar een kleine optocht voort.'

Ludo, Thursday, 30 March 2017 06:50 (seven years ago) link

To Live and Die in L.A.
Pheew, meer dan 30 jaar op de kijklijst, echt zo'n film waar je in de videotheek over twijfelde. Nu misschien leuker omdat, je raadt het al, hij er met terugwerkende kracht erg mooi uitziet. Dezelfde vijver waar Michael Mann in vist dus een mooie mix van cocaïne-esthetiek, Linn drums en een viezig Los Angeles. De coke werkt ook door op het script wat resulteert in een hak-op-de-takverhaal en een paar echt onverwachte wendingen. Spannende achtervolging maar dat kon je altijd overlaten aan de man achter de The French Connection. Mmm, nu ik er aan denk, eigenlijk dezelfde moraal van "je moet een lul zijn om boeven te vangen". De vrouwen zijn daar vanzelfsprekend het meest de dupe van, alhoewel de gangsta babes toch weer goed wegkomen.

OMC, Saturday, 1 April 2017 20:04 (seven years ago) link

haha wat een waanzin was dat ja. :-)

Hot Tub Time Machine
'The taxidermist is stuffing my mother.' Advertentiespel-titel leidt tot simpele pitch: Back to the Future met T&A. Dat moet iets voor Seth Rogen zijn, maar hij doet zowaar niet mee. Een verademing. Op wat onsmakelijke momenten na zit Hot Tub Time Machine eigenlijk best aardig in elkaar. In die moderne retro-stijl brengt de film een ode aan de jaren tachtig. Of preciezer, aan de fílms van de eighties. Het verleden ziet eruit als de bios van toen. Personages spreken op z'n Michael J. Fox, en rennen zich rot door Porky's universum, een plek waar het grootste gevaar van frat boys komt. (Ik zat aan Thierry Baudet te denken.) John Cusack speelt de hoofdrol, zonder ghetto blaster. Zonder vrouw zelfs. Vroeger, ja toen werd er wel gescoord. 'I fucked your sister!'. Helaas doet Joan Cusack niet mee. Ik zou er een pastiche-bonuspuntje voor hebben gegeven. Wat meer Groundhog Day-bespiegelingen waren ook welkom. Dit blijft een film van lulletjes met lolletjes. Het bittertje ontbreekt, maar muzikaal werkt de tijdmachine feilloos. Niet alleen door klassieke kanonnen als Public Enemy en Talking Heads, maar vooral dankzij bands die inmiddels in een vergeten tijdlijn bivakkeren. Scritti Politti! En bakken hairmetal. Glad met ballen. 'Even among the gentle prairie squirrels the mateless male is subjected to a humiliating ritual.'

5 Card Stud
'Sometimes the truth is actions, not words'. Moderne tijden. Ik keek deze western nadat ik een staaltje YouTube-huisvlijt tegenkwam. Iemand heeft de film met veel liefde tot Lambchop-videoclip omgetoverd. Een geniale ingeving, want Paperback Bible vormt de perfecte holster. De titel geeft al een cruciale plot-hint, en ook in de tekst peinst Kurt Wagner over de commerciële aspecten van geweren. En wat is een western zonder shoot-outs en eenmanszaakjes? Je geld of je leven! Gambler Dean Martin laat in de hoofdrol de kaarten goed ritselen. Hij croont zelf de openingstune, maar emuleert het accent van tegenspeler Mitchum. Die zingt als priester trouwens wél on screen – en hij doet dat zoals hij acteert. Lekker bombastisch. Pas na een kwartier merkte ik dat er iets vreemds aan de hand moest zijn. De Afro-American, die aanvankelijk nog traditiegetrouw angstig kijkt, deals into the action. Yaphet Kotto verricht performatieve daden. Dit is dus helemaal geen minor western uit de klassieke periode! De film stamt uit 1968, en heeft ook meer weg van een killer mystery. Helaas zijn de meeste spelers (en regisseur Hathaway) toch iets te anachronistisch om op Altman vooruit te kunnen lopen. Mitchum bromt 'I was aiming at the spaces in between', maar de film schiet degelijk ingevet on target. Trumpisms, die verkopen het best. 'Me first, nobody second.' 


Ludo, Monday, 3 April 2017 06:51 (seven years ago) link

Gimme Danger
Ik ben geen liefhebber van The Stooges, al hoorde ik wel wat dingen langs komen die dan ook weer niet achter ze gezocht had. Verder is Iggy gewoon een zeer vermakelijk persoon om te horen praten, dus sws een leuke film.

Steel Magnolias
Zo'n klassieker, laatst aangeraden door Amerikaanse dames, want Dolly. Nou ja, goed gemaakt enzo hoor, leuk om Ry Cooder te horen (iets van thuis), maar doesn't mow my lawn, sorry ladies.

The Warriors
Ook een klassieker en bevalt me stukken beter. Wel een paar hele rare outfits die een klein deukje in de cool factor slaan. Gewoon tof en veel gesampled/gequote op platen die ik leuk vind.

Paterson
Juist geen actie in deze. "Een ode aan de heldendaad van elke dag weer opstaan" stond op Letterboxd, en idd. Al heeft niet iedereen het geluk dat naast Golshifteh te doen. Zo schilderend Pouran meeneurieënd … <3 Maar goed, die jongen is ook lief. Ze maken wat van hun voortkabbelende leventje, soms gebeurt er iets, autopech of een rapper in de wasserette, everything is everything …

Blaka Skapoe, Monday, 3 April 2017 21:10 (seven years ago) link

:-)

The Man with a Movie Camera
Spiegelend in een winkelraam, zie ik de cameraman staan/Zijn blik wordt de mijne/Een wereld om te verdwijnen. Je zou voor minder 'poëet' worden! Vertov sleept de kijker onverbiddelijk mee, het tempo van de maalstroom almaar aanwakkerend. Na een verplichte lap dialectische tekst, is het aan de mensen van het Nieuwe Land. Met de cameraman in de rol van woeste dirigent, en tegelijkertijd als een Where's Waldo in Sovjetland. Hij staat werkelijk overal te draaien. Op de spoorbrug of een rijdende auto. Wandelend door massa. Uitwijkend voor apocalyptische vonken. Maar ook: pootjebadend aan zee. Sovjet-melancholie en machismo vallen langzaam samen. Net als bij Buster Keaton krijgt ook de wildste stunt iets aandoenlijks. Vertov heeft aan één groot oog genoeg. Hij eert groot en klein. De razende fabrieken én het sluiten van een bh van een meisje. Staal op staal. Billen op billen. Vrolijk sprankelend barst het celulloid uiteen van levensvreugde. Reggio, Chaplin én Riefenstahl hebben hier hun lessen geleerd. In een lange onafgebroken méditation ontdekt film zichzelf. Of ziet de cinema dát het een hele wereld kan zijn? Soms filmt Vertov zo mooi dat zijn verité bijna onwerkelijk wordt. Ten einde raad verzamelen de stadslui zich in een theater. Op het doek projecteert Vertov zijn daden. Hún daden. De droom van de levende camera.

Don't Call Me Son
'Wil je je echte naam weten?' Anna Mueyaert maakte een tijdje terug veel indruk met The Second Mother. In Don't Call me Son continueert ze haar thema's, maar de prent lijkt toch vooral restproduct. Alsof het idee tijdens brainstormsessies voor het betere scenario ontstond. Het is een echte korte verhaal-film, gerekt tot tachtig minuten. Muyaert toont zich wederom de chroniqueur van de witte Brazilianen. Een geglobaliseerd land, en tegelijkertijd een microkosmos. (We zien onder meer een Japanner als agent, en een donkere dame als 'maid'.) De blanke kids dansen nog altijd op acid jazz, en spelen in garagerockbands. Het hoofdpersonage heeft niettemin de moderne slag te pakken. De puber gedraagt zich naast non-conformerend, vooral non-gender conforming. In de beste scenes staat hij starend voor de spiegel. Dromend van iets anders. Die 'Ander' krijgt hij, maar niet zoals hij wenste. Alles mag dan relatief zijn in het postmodernisme, geldt zoiets ook voor familieloyaliteit? Hoewel de Freudiaanse familiefuck spannend begint, en 'het nieuwe begin' intrigerende kantjes heeft, blijft de film onevenwichtig. Moeyaert kruipt nergens onder de huid. De humor hapert, en de slot-ontploffing valt gemakkelijk te voorspellen. De volgende keer (New Fathers, vermoed ik zo) toch weer wat meer Kore-eeda erin, die andere familiemeester.

Ludo, Thursday, 6 April 2017 06:51 (seven years ago) link

The Skeleton Twins
Soms heb je dit soort standaard-indie nodig zoals je een thriller of rom-com nodig hebt. Even gewoon niet moeilijk doen en de smaak kalibreren. Op zich begint dit prima, tweeling broer en zus hebben elkaar al jaren niet gezien, moeten aan elkaar wennen, dingen uit het verleden verwerken. Kristen Wiig heeft ontegenzeggelijke charme en er zitten een paar goede grappen in maar op een gegeven moment beginnen de genre-clichés zich te wreken en het laatste kwartier voelt gewoon afgeraffeld.

Whassup trouwens op met die zoekfunctie van ilxor? Ik durf deze draad allang niet meer compleet te openen om te kijken of anderen iets heb gezien.

OMC, Friday, 7 April 2017 18:31 (seven years ago) link

Adieu Philippine
Oef, die had ik niet zo snel na Cléo moeten zien. Dat was een perfecte film, dit komt heel dicht bij een puinzooi. De eerste helft in Parijs is vooral problematisch. Het komt gewoon niet lekker op gang. Eenmaal op Corsica wordt het wel wat beter, maar zelfs dan schiet het alle kanten op en dat hele tijd schakelen tussen giebelen en woedeaanvallen is op den duur vrij vermoeiend. De dansjes en landschappen maken veel goed. De vroege jaren zestig zijn hier ook verrassend duf (waarschijnlijk nog realistisch ook), beetje cola drinken en irritant doen (vooral die mannen, echt we zijn er flink op vooruit gegaan, zoveel werd wel even duidelijk.)

OMC, Saturday, 8 April 2017 21:23 (seven years ago) link

haha, oh well :D (eh alors, bedoel ik)

Whassup trouwens op met die zoekfunctie van ilxor? Ik durf deze draad allang niet meer compleet te openen om te kijken of anderen iets heb gezien.

Hmm ja, is al een hele tijd stuk. voor mijn gedachten kan men altijd nog http://gracekellyblues.blogspot.com
maar Martijn had Skeleton Twins ook gezien, meen ik me te herinneren. (Misschien had ik 'm wel via hem, zoals vaker)

Toad Road
'This is gonna be nice on mushrooms.' Die had ik even niet paraat, maar ook zonder natuurproducten snapte ik de aantrekkingskracht. De potentiële geestdodendheid van mumblecore wordt hier verruimd – slash – om zeep geholpen met bakken acid. Een stel kids in Baltimore steekt elkaar stevig aan. Steeds grotere hoeveelheden poeders en plantjes, op steeds maffere plekken. Van psychedelische rockbandjes komt weinig meer. Staren naar de muren, uit autoramen, of van daken. 'The view is better than the pussy.' Zeker tijdens het donkerblauwe ambient-intro kreeg ik het idee dat Vincent Gallo dit zou diggen. Misschien had hij een song bij kunnen dragen. Het bloedmooie meisje is er al. Gallos's grimmig-meditatieve kwaliteit raakt wel wat ondergesneeuwd door, nou ja... Ik hoopte dan maar op een grote rol voor de vreemde psycholoog in korte broek. 'I want to try to figure out exactly what your conception of a normal relationship is.' Hij verdwijnt snel. Bepaalde drugs-gebruiksmethoden zijn ook een therapie op zich. De geduldigen krijgen het langverwachte en gezochte shot metafysica. Een vleugje Tarkovsky, met tinkelende bellen. Het ware begin van de film, wat mij betreft. Misschien meer in Toad Road 2? Nee dus. Want de steractrice stierf. Zelden zal een 'dedication to the memory of' met zoveel ongeloof zijn ontvangen. Cultstatus verzekerd.

12:01
'My memory's not that great anyway.' Ik ben dol op tijd-films, wellicht komt dat door mijn eigen Kantiaans klok-gebruik. After Hours, 11:14, Groundhog Day, laat de wijzers maar draaien. 12:01 is er ook zo eentje. De film verscheen bizar genoeg in hetzelfde jaar als Groundhog Day, en de makers van 12:01 meenden dat hún idee werd gestolen. Daar zit een ironische grap in, iets over voor eeuwig gedoemd zijn tot 'de vergelijking', of dat alleen het beste scenario vóóruit mocht. Toch is het hartverwarmende 12:01 bijna net zo leuk. Hooguit meer genrefilm. In het slimme detailwerk worden echter continu puntjes gescoord. Wanneer de boy meets girl romance begint, observeert hij hoe zij achter haar oren kriebelt wanneer ze zenuwachtig raakt. En wie doet precies dát als ze elkaar eindelijk ontmoeten? Hij! De koffie en cubes kantoorsetting waar een en ander plaatsvindt, mag je gerust maf noemen. Op het oog nog doodgewoon, maar in de kelder werken evil scientists aan een deeltjesversneller! Onnodige mumbojumbo, in het 'gewone' absurdisme zit de lol van de zaak. Wat de hoofdrolspeler ook probeert, ze blijven hem ontslaan. Het versieren van een authentiek nerdy PHD'er vereist een lading hints. Bizar trouwens hoeveel de nineties in 1993 nog op de eighties lijken. Dat past perfect bij het loopy aspect van de film. 'Meet her every morning a stranger'.

Ludo, Monday, 10 April 2017 06:50 (seven years ago) link

Goeie tip natuurlijk. Ik zie dat je de structurele zwakte van Skeleton Twins ook was opgevallen. ;) Ik ging overigens bij de Starship-karaoke al met mijn ogen rollen.

Ah Toad Road, de film die steeds maar beter wordt. :)

OMC, Monday, 10 April 2017 08:34 (seven years ago) link

Ik heb ’m niet gezien. ;)

Blaka Skapoe, Monday, 10 April 2017 18:20 (seven years ago) link

WEL

ok.. maybe not.

Ik ging overigens bij de Starship-karaoke al met mijn ogen rollen.

hehe. I am all for cheese.

Nu ga ik even wat Vicks drugs in mijn ogen blazen. of zo.

Ludo, Monday, 10 April 2017 18:45 (seven years ago) link

Silver Streak
'It's a cathouse on wheels.' Ouderwets staaltje gangster trippin' met Wilder & Pryor. Het kost per trein dagen om de USA te doorkruisen, dus er is tijd zat om al hobbelend, knotsgekke avonturen te beleven. Some like it hot! Alleen een Echte Amerikaanse film kan als potentieel zoet niemendalletje gekruid worden met vele moorden, geile vrouwtjes, fat/fedboys en rassenkwesties, terwijl Mancini onverstoorbaar zijn romantische nootjes blijft pingelen. In feite en idiote botsing dus, en da's precies waar alles op uitdraait. Gene Wilder speelt een van zijn betere rollen. Hij gaat de kittige treinromance met Jill Clayburgh heel lief aan. Bedachtzaam bijna. Totdat de fase van Donnie's tuingrappen aanbreekt! Ik had in mijn handen gewreven wanneer verleidster Jill werkelijk femme fatale bleek, maar dat vonden de makers toch net een genre teveel. Nu hebben ze meer tijd voor visuele grollen. Een van de trein gedonderde man met een zeer dringende behoefte aan een auto, wordt gepasseerd door een truck vol auto's... Halverwege plaats bestemming arriveert autodief Richard Pryor, en hij haalt de 'duistere' kanten van Gene boven. 'Al Jolson made a million bucks looking like that.' De ware, Trumpiaanse bad boy raakt zo haast vergeten, maar het einde wordt gelukkig niet gemist. Jan de Bont zou tevreden zijn. 'I think I'll just eat in my room.'

A.F.R.I.K.A
'Klopt het dat ze uit Noord-Korea komen?' Verhalen die met een verloren pistool beginnen, ze zijn legio in de wereldkunsten. Als 'quest narrative' stuwt het je plot zo lekker makkelijk voort. Iemand rent ermee weg, iemand moet erachteraan. In deze film vallen twee politiepistolen in handen van vier (!) jongedames. (In het Koreaans spel je Afrika namelijk met vier 'hangul'.) Er pompt 'stoere' 'Afrikaanse' hiphop op de soundtrack, dus het is wel duidelijk wat deze spontaan ontstane Bonnie & Clyde-gang met die guns gaat beginnen. Pet achterstevoren op en go East 17! De kirrende en kreunende meisjes worden rap vermoeiend. Hun girlpower-tripje heeft de diepgang van Crossroads. Britney's Crossroads welteverstaan. Zo bezien past alle K-pop perfect. De ongewapende agent en zijn handlangers zijn overigens nóg dommer, en dat 110 rommelige minuten lang. Ik vermaakte me daarom met de kleine Koreaanse details. Buíten Seoul lijkt het overal rustig. Het spannendste dat in ieder eettentje gebeurt, is het rondzwemmen van een stel aquariumvissen. Tanken doe je bij de Hyundai Oilbank. Een pompier wil 'op verzoek' wel een lied aanheffen. Zulke stunts maken de meisjes populair bij hun leeftijdsgenoten. De extrapolerende copycat-factor van de nieuwe tijd doet de rest. Iedereen wil A.F.R.I.K.A zijn. 'Who invented the fucking internet anyway?'

Ludo, Thursday, 13 April 2017 06:50 (seven years ago) link

A Girl Walks Home Alone at Night
Knapste vampier ooit. Vreemd, dat het genre me in boekvorm weinig aantrekt en op het "witte doek" maar blijft geven. Dit is qua vorm, bekend arthouse terrein. Prachtig zwart/wit, een paar 80s knipogen, veel gezwijg. Precies zoals het hoort. Mooi vervreemdend effect dat de film in Californië is opgenomen maar zich in Iran afspeelt (al snel denk je, "kan onmogelijk langs de censuur zijn gekomen.") Je hebt wel allerlei Amerikaanse sporen (hamburgers, cocaïne, ecstasy) maar het is allemaal omgeven met een uitzonderlijke Perzische sensualiteit. Skateboardende vampirella in hijab/cape is vanzelfsprekend een beeld dat ik niet snel zal vergeten. Kortom, thuiswedstrijd en eenvoudige overwinning.

OMC, Sunday, 16 April 2017 15:29 (seven years ago) link

heh echt eentje voor jou ja. Vraag me af of iemand er daarna nog een graphic novel van heeft gemaakt, of was het 'r daarvoor al een. Hmm.

Any Given Sunday
'You run the plays I call.' Bijna drie uur durende cursus American Football met de immer manische Oliver Stone als docent. De hamvraag blijkt dan snel: is echt álles Vietnam voor Oliver Stone, of alles oorlog voor de Amerikanen? Trainers met headsets brullen hun aanwijzingen in militaristische codes. In de kleedkamers wacht een heuse aalmoezenier. Wanneer zelfs dat niet helpt resten de doping drips. Toch heeft alle drukdoenerij iets van een illusie. Een echte oorlog is lang niet zo statisch als American Football. Juist niet. Maar om te oefenen... Al Pacino speelt de hoofdrol. De coach raakt uit de tijd met zijn Wengeriaanse droom van 'the running game'. (Cf. Al die Oranje-trainers die van achteruit op proberen te bouwen.) Al's arme anachronisme wordt voorbijgestreefd door jongens die hun kop niet langer in het playbook van andere spelers willen steken. 3rd string quarterback en 7th round pick Jamie Foxx, bijvoorbeeld. Hij heeft bovendien wat te melden over het racisme in the game. Helaas wordt de progressiviteit snel vermalen door een rusteloze megamix van sportfilmclichés en liedjes. Oliver Stone's driftkopperij leidt nergens tot een stelling. Pleit hij nou voor of tegen de American Dream? De corrupte teamdokter stuurt halfdode spelers in elk geval zonder bezwaren de 'greppel' in. 'You're a legend, and you're talking about quitting!?'

The Sea Gull
'She's a psychological phenomenon, my mother.' Zelfs als je nooit naar een toneelstuk gaat, zie je dankzij moedertje cinema alle classics. Shakespeare, Miller, Albee. Mijn kennis van Tsjechov was tot op heden nochtans gering. De Zeemeeuw verandert dat, maar niet ten goede. Regisseur Lumet pakt de zaken nogal droog aan. Zelfs de muziek moet 'van de overkant' komen! De gouden Bergman-beelden wekken nog wel verwachtingen. (Ik was tevreden na afloop 'made in Sweden' te lezen.) Lummelende rijken in een midzomernachtsdroom. Kwebbelend over een toneelstuk. Tsjechov overdacht zichzelf. Een groot gedeelte van het stuk gaat heel meta over artistieke worstelingen. 'Theatre is dead!'. De pijn van het streven naar erkenning, van eeuwig in de schaduw van Tolstoj moeten staan. 'It would have been nice to be a mediocre writer even, you know'. In het lukrake gezelschap treffen we Simone Signoret, als 'fading' actress, en haar zenuwachtige zoon David Warner, die zó graag créateur zóu zijn. James Mason houdt de beste speeches, en dat als middlebrow broodschrijver. 'I am rushed to log all these sentences.' Middenklasser Lumet weet ondanks deze talige hints de scharnierstructuur van het stuk niet te smeren. Zijn adaptatie blijft merkwaardig desoriënterend. Niveau tv-play. 'Here we go again philosophizing.'

Ludo, Monday, 17 April 2017 06:53 (seven years ago) link

Vraag me af of iemand er daarna nog een graphic novel van heeft gemaakt

Ook populair onder de Tumblr-grrls die film.

Ja, Any Given Sunday. Best wel veel mooie momenten in die eerste helft, die projectie in Oliver Stone-stijl terwijl Pacino mijmert over het "oude football" raakt zo de kern van sportnostalgie (waar verrassend genoeg veel yanquis last van hebben.) Maar ja, touchdown in de laatste seconde, etc.

OMC, Monday, 17 April 2017 07:57 (seven years ago) link

Vraag me af of iemand er daarna nog een graphic novel van heeft gemaakt

had to happen. :-)

de kleedkamer battle tussen hiphop en een paar redneck Metallica spierbundels was ook wel lollig in Any Given Sunday. (maar verder dus, te chaotisch, ellenlang) Al Pacino heeft wel die Malamud tristesse. Maar geen kans om het echt te etaleren. Bovendien lijkt in the end Cameron Diaz (als modern ambitieus baasje) de enige die een lesje moet worden geleerd.

Ludo, Monday, 17 April 2017 08:27 (seven years ago) link

The Void
Horror met veel slijmerige wezens en daarin redelijk geslaagd, vooral de sfeer met muziek van o.a. Lustmord.

Prevenge
Dan is dit verfrissender, met een zwangere vrouw die door haar ongeboren vrucht wordt aangezet to gruweldaden. Vrouwenhorror gaat wel vaak over zwangerschap, ga ik denken na XX

シン・ゴジラ (Shin Gojira)
Nooit een oude Godzilla gezien maar deze vond ik (verrassend) goed. Er is een stevige politieke lading (met sarcistische steekjes naar Amerika) en de special fx zijn indrukwekkend en maar met respect voor de oude versies.

I, Daniel Blake
Likeable characters worden kapot gemaakt door paper work, met voor iedereen herkenbare bureaucratie niet eens overdreven is. Dat sommige mensen zich overgeven aan de minder legitieme paper chase wordt begrijpelijk, al blijven deze mensen toch braaf maar ze worden niet beloond, zo cynisch is het leven. Het einde zie je aankomen maar hakt er toch keihard in.

Sorgenfri (What We Become)
Zombies in het Deense plaatsje „Zorgeloos“, binnen het genre erg smaakvol en zelfs (relatief uiteraard) realistisch. Ook hier weer wat tips to the hat naar diverse klassiekers.

Blaka Skapoe, Wednesday, 19 April 2017 08:28 (seven years ago) link

sarcistisch, tussen sarcasme en narcisme, mooi ;-)

Pastorale 1943
'Wij zijn Duitsers, alle goede vaderlanders hebben ons de verkeerde kant opgestuurd.' Kort na de Tweede Wereldoorlog schreef Vestdijk een classic. Hij had de vaderlandse sfeer vlot doorzien. Verzet in Nederland is... je verdachte collega doodzwijgen. De ingenieuze roman weet tegelijk ironisch én retespannend te zijn. Met die evenwichtsact heeft regisseur Verstappen het in de adaptatie moeilijk. Het lullige gaat hem beter af. Poerstamper (de NSB-apotheker) wordt bijvoorbeeld goed getroffen. Vanzelfsprekend leeft Verstappen zich uit in sado-seksuele dingetjes. Eén van zijn aardige, eigen bijdragen is de nazi-pief die al kuierend op een feestje even alle dames 'leent'. Vaker vermoeit Verstappens preoccupatie met het vleselijke. Gelukkig geven de goed geschoten locaties wel de gepaste l'ennui. Watertonnen in de woonwijk, lage boerderijen aan de rand. 'Twee kilo kersen als het kan.' Godverdommes tijdens de mis, en nóóit voor het zingen de kerk uit. In het dorp heult de helft met Duitsland, de anderen spelen verzetsgroep. Belangrijke heertjes doen formeel. 'Je kan wel zien dat je hier niet vaak de hand in hebt gehad.' Richting einde merkt Verstappen plots dat hij tijd tekort komt. Een staaltje amateurisme waar de verzetsmannetjes zich niet voor zouden schamen. Dit had nou écht een serie moeten zijn. 'U wilt afrekenen meneer?'

Absolut Warhola
'Sometimes it works and sometimes it don't.' Vrolijke Slowaken wijzen de weg door het winterlandschap, op weg naar St. Andy. In een fenomenale visuele grap rijden de documakers per auto rond, op zoek naar de roots van Warhol, en plots wordt het van winter zomer. Alsof ze een jaar lang hebben gedoold. En nog altijd dat dekselse museum niet gevonden! Het lijkt Wachten op Godot wel. De beste docu's gaan natuurlijk altijd over iets anders dan ze suggereren. Over het Anders-zijn van de gypsies, bijvoorbeeld. Anders net als Andy. Dat dan weer wel. Dertig jaar na Pictures of the Old World is het op het Oost-Slowaakse platteland nog altijd armoe troef. De crew trekt langs de boerderijtjes, waar tandeloze zonen en nog wat tandelozere vrouwtjes aan de wodka zitten. (Als ze ten minste niet misgrijpen en gasoline naar binnen klokken.) De waterkoker smelt weg waar je bij staat. Stuk voor stuk excentriekelingen door omstandigheden, en net als bij Man Bijt Hond levert dat mooie verhalen op. Laat mensen iets anders verklaren, en ze verklaren zichzelf. Eigen talent eerst. Warhol zou het wel kunnen waarderen, denk ik. Driekwart film voelt als een ongedwongen bonusrondje, als een laatste geintje vóór de aftiteling. De wending die je wist dat zou komen, krijgt in deze context bijna iets liefs. 'No homosexuals have ever come from Miková!'

Ludo, Thursday, 20 April 2017 06:50 (seven years ago) link

Heh, dat was een tikfout. :)

Een mooi voorbeeld was toen ze een mooie, jonge Japans-Amerikaanse die door de US werd gestuurd, "de dochter van", bespraken: Mooi toch hoe ze in Amerika "performance over age" weten te waarderen. :D

Blaka Skapoe, Thursday, 20 April 2017 08:20 (seven years ago) link

heheh.

(en de beste kunst schuilt in tikfouten!)

Ludo, Thursday, 20 April 2017 10:47 (seven years ago) link

leuke accidental connection tussen mijn 2 films is dan weer dat zowel Verstappen als Warhol een (legendarische) Blue Movie maakten.

Ludo, Thursday, 20 April 2017 10:51 (seven years ago) link

Het Bestand
Grunbergverfilming, slim maar het komt niet écht van de grond, wat altijd lastig is bij „ICT-thrillers“, code ziet er nu eenmaal niet zo spannend uit.

Grave (Raw)
Meer spektakel hier, vrouwenhorror zonder zwangerschapsthema. :) Eigenlijk een beetje vampier-achtig, alleen willen deze mensen geen bloed maar vlees. Lekker ranzig, lekker Frans.

Get Out
Believe the hype, een echte klapper. Origineel, grappig en hoewel ik al wel alert ben op veel racisme-dingen (dat „positieve“, bewonderende racisme bijv.) toch ook weer stof tot nadenken, het pragmatische aspect van slavernij bijvoorbeeld (Arendts banality of evil).

Blaka Skapoe, Friday, 21 April 2017 09:05 (seven years ago) link

Dit nummer met ondertiteling in Raw was ook wel eh, interessant …

https://www.youtube.com/watch?v=GEP5LbhS4MA

Blaka Skapoe, Friday, 21 April 2017 09:06 (seven years ago) link

卑弥呼
Probleem met die lijsten met films die je nog moet kijken is dat de oudste films op een gegeven moment wegzakken en als een soort sediment niet meer worden opgemerkt. Dit was de een-na-oudste op de lijst, geen idee hoe ik er op ben gekomen, al is de poster heerlijk psychedelisch. Hoe dank ook, Himiko is een mythische Japanse sjamaan in dienst van de zonnegod. Haar koninkrijk krijgt te maken met concurrentie van de volkeren die de berggod en de landgod eren en de mannen aan het hof die meer van dagelijkse politiek en macht houden worden zenuwachtig van haar profetieën en de mogelijkheid dat Himiko zelf koningin zal worden. Allemaal gecompliceerd door de terugkeer van haar halfbroer na lange reizen (dit is mythologie dus binnen 5 minuten heeft zij hem verleid.) Hoe dan ook 1974 en het vist qua intensiteit en esthetiek in dezelfde vijver als The Devils en Holy Mountain, maar Japans dus net iets minimaler en minder hysterisch (doch redelijk geil en met een toefje sadisme.) Geweldig dubbel einde en de muziek van Tōru Takemitsu is weer van buitengewone kwaliteit met van die ingetogen sjamanistische trommeltjes, fluitjes en stemmen.

OMC, Saturday, 22 April 2017 10:54 (seven years ago) link

verdient een plaatje

http://image.tmdb.org/t/p/original/1zOlCQAEwAD4VVd19M3zK85KKkv.jpg

ok...

Ludo, Saturday, 22 April 2017 20:18 (seven years ago) link

Zekers! Zoveel mooie plaatjes. En de zoekfunctie doet het ook weer, waardoor het waarschijnlijk wordt dat dit een tip was van Martijn. :)

OMC, Saturday, 22 April 2017 20:24 (seven years ago) link

Ja, volgens mij ook. :)

Personal Shopper
Wow, ik had weer eens niet ingelezen, alleen onthouden dat een maat van me enthousiast was. Ik verwachtte eigenlijk iets als La tourneuse de pages maar dat is het dus niet. De persoonlijke shopper heeft een verlies te verwerken maar ook haar plaats in de wereld staat ter discussie (materieel vs spiritueel, gender, etc). De film heeft supernatural aspecten maar op dan 100% serieus. Zoals ook dat glas in Stalker ineens verschuift. Verder veel om over na te denken, de film biedt mogelijkheden voor allerhande interpretaties en na dit docu'tje gezien te hebben (komt ook aan bod in de film) gelijk zin om de film nog eens te bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=8ew3SQiFGR0

Blaka Skapoe, Sunday, 23 April 2017 14:00 (seven years ago) link

Assayas!

Lady Snowblood
'Wearing down her little shoulders were sad thoughts of vengeance.' Moorden omdat het moet. Lady Snowblood wordt tijdens het 'zevende jaar van het Meji era' geboren, in een donker hoekje van de gevangenis. Het sneeuwt en het lijkt wel kerst. Onze Lieve Vrouwe krijgt van mams een missie. 'Karma can stain the unborn.' De wraakexercitie levert ongetwijfeld een van Tarantino's favoriete films op. Alles zit erin, rommelig en wel. Grof geweld, knappe vrouwen, en niet te vergeten goeie chaptertitels: The House of Joy, the Final Hell. Het bloederige geweld wordt gehuld in een melancholisch gewaad. Zeer zenuwachtig gefilmd, bepaald on-eigen aan het genre. In een raak shot zien we een doorstoken kerel in een spierwit pak. Vermoord omdat ie een government man zóu zijn. De uitdijende bloedvlek vormt de Japanse vlag. Om de paar scenes heeft de film wel een dergelijk dwarse grap in huis. Stemmige fotomontages afgewisseld met erotisch gutsende wonden. Of wat te denken van de schrijver met het beatkapsel. De soundtrack knipoogt prompt naar een sixties-hit. Na anderhalf uur zwoegen ontmoet Snowblood een schurk met kekke zonnebril. Weggelopen uit een retecoole mangastrip, bevangen door Miyazaki's tristesse. Het oude Japan sterft op een bal met Europese vlaggetjes. 'Come now, it's time to start your journey of death.'

Marguerite
Is kunst nog leuk als je er werkelijk niks van bakt? Bij sport lijkt het een stuk sneller duidelijk dat de amateur nooit met professionals zal wedijveren. Maar iedereen kan een beetje schilderen. Of de illusie hebben zijn akkoorden op een frisse manier op de gitaar te raggen. Wanneer je het geld hebt, valt met duur equipment helemaal lang de schijn op te houden. Wannabe operadiva Marguerite heeft dat geld. In een gelikt Caro en Jeunet-sfeertje toont de film haar vooroorlogse kasteelleven. Manlief negeert Marguerite, terwijl zijzelf vlucht in droomstof. Opgedoft als een Tinder-meisje hebben alle selfie-parades iets heel moderns. Geen wonder dat een stel avant-garde jonkies haar omarmen. 'She's utterly mad, I love it.' Kunst kan immers – in tegenstelling tot sport – postmodern zijn. Zó slecht dat het goed wordt. Stockhausen zou een moord doen voor deze bruller. De 'fans' zetten haar in een klein theater. Met voorspelbare gevolgen. DADA! De psychologische kant van het verhaal detoneert helaas (ook). De film schrijdt wat al te steriel richting finale. Een soort King's Speech zonder oplossing. Wel blijven de theatertaferelen fenomenaal. Net een roman van Balzac. Ingehuurde klappers! En Marguerite.. Eigenlijk straalt ze wel wat sensueels uit. Misschien had Freddie The Eagle ook wel groupies. En een valet. 'Als je het kan dromen, kan je het bereiken.'

Ludo, Monday, 24 April 2017 06:50 (seven years ago) link

Assayas tips?

Blaka Skapoe, Monday, 24 April 2017 08:39 (seven years ago) link

Irma Vep! een van the most sexy films ever. En ik houd niet eens van vampieren.

Ludo, Monday, 24 April 2017 15:23 (seven years ago) link

Peelers
De setting in een stripclub voorspelt al weinig goeds en de eerste tonen muziek bevestigen het nog eens. Crappy horror dus.

31
Bij Rob Zombie is de muziek iig al een stuk beter, hoewel die classic rock in The Devil's Rejects toch nog beter werkte. Verder standard Zombie fare, met een bijzonder schamel verhaallijntje. Blijft over buitensporig geweld met de nodige badassery, ofwel stoerdoenerij.

Blaka Skapoe, Tuesday, 25 April 2017 14:41 (seven years ago) link

Wat Assayas betreft zijn Clouds Of Sils Maria (2014) en L'Heure D'Été (2008) zeker de moeite waard. Je kunt ook de genrefilm Demonlover (2002) proberen, al vond ik die zelf niet zo geslaagd.

Peelers heb ik na vijf minuten weer uitgezet. Bagger. Get Out is daarentegen erg goed, onder meer vanwege de slimme manier waarop de makers onze vooroordelen gebruiken om ons op het verkeerde been te zetten.

Vido Liber, Wednesday, 26 April 2017 09:28 (seven years ago) link

Wel een wisselvallig mannetje of niet? Die die film met Asia Argento leek me niet best (ooit de dvd bij Free Record Shop-aanbiedingen laten staan) terwijl Clouds Of Sils Maria er wel goed uitziet.

Blaka Skapoe, Wednesday, 26 April 2017 09:42 (seven years ago) link

Qua Assayas: Irma Vep!!

Ik vind Apres mai zijn meest onderschatte.

Olaf K., Wednesday, 26 April 2017 11:02 (seven years ago) link

hij had ook een serie over de Jakhals toch? mij teveel tijd, maar meende goeie dingen te horen erover toen.

Irma (as said, maar 3x Irma is tijd voor een plaatje)

http://images.contentful.com/22n7d68fswlw/5SDBewAimAaWKgm0Ywa0ou/2fad64ff7fcb2f54af4aeea361b548dd/irmavep_01.jpg?w=1200&h=630

Ludo, Wednesday, 26 April 2017 14:35 (seven years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.