Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11443 of them)

Op zich is de discussie ook helemaal niet nieuw, in de jaren zeventig werden gender roles ook al ter discussie gesteld en emancipatie etc, dus kan me voorstellen dat er toen ook mannen waren die zich in het nauw gedrukt voelden. Sterker nog, eerder nog, zo werd ik gisteren aan herinnerd in de docu van Step Vaessen, waren de reacties van de Witte Man op vrouwenstemrecht best wel "hedendaags" (al was die lekkende dakgoot wel poëtisch).

Blaka Skapoe, Monday, 13 May 2019 08:13 (four years ago) link

Toch, als ik advertenties zie uit de jaren zeventig (met name van Amerikaanse makelij) verbaast het me hoe een alternatieve mannelijkheid werd gepresenteerd. Heel esthetisch, experimenteel, best wel stoer maar toch vrouwelijke kanten. Dandyachtig maar wel met borsthaar en dan naar de disco. Echt een vreemd moment. Hoe anders dan die "No homo" bierreclames waarmee je al al jaren wordt doodgegooid.

OMC, Monday, 13 May 2019 08:48 (four years ago) link

Die conservatieve stem is nu wel luider, volgens mij omdat alle identiteiten mondiger worden en rechten opeisen ("entitlement"), zelfs degenen die al meer hebben dan ze verdienen maken zich wijs dat ze iets tekort komen. Mijn theorie is dat de hele "iemand zijn"-cultus wel wordt versterkt door Youtube en Instagram. Je moet je 15 minutes of fame hebben en bij diegenen uit de gepriviligieerde groep wordt dat dus zeer toxisch.

Dát viel me weer op bij die Wu-Tangdocu, mensen die echt achtergesteld zijn blijven toch nederiger, alle bragging and boasting ten spijt. Zelfs als ze onhebbelijkheden van de straat hebben meegenomen (machoism) staan ze wél open om zich te verbeteren. Ik heb nog nooit een rapper horen klagen dat je geen "f****t" meer mag zeggen (gebeurt niet meer op plaat iig, in de comments bij Datpiff nog plenty) en met name RZA en ODB spreken zich luidruchtig uit voor diversiteit. Mijn persoonlijk ervaring is ook dat ik me in groepen "van kleur" nooit onwelkom heb gevoeld, dat is in "witte" omgevingen anders, begrijp ik van diverse vrienden en bekenden. Als je minderheid bent kun je diversiteit gewoon beter handelen, de meerderheid kan zich ervoor afsluiten.

Blaka Skapoe, Monday, 13 May 2019 09:29 (four years ago) link

Ik denk ook dat er een gevoel is gekweekt dat "alles wordt afgepakt", waar het verlies van het materiële heel sneaky is gecombineerd met ideeën/taal ("je mag ook niks meer zeggen!") Wat door globalisatie en media veel breder en directer kan worden opgeroepen. Mensen worden geplayed terwijl de neoliberale stoomwals doorrolt.

OMC, Monday, 13 May 2019 09:41 (four years ago) link

Ja, dat laatste las ik laatst ook nog ergens (als prettige smartypantsbevestiging van mijn boerenverstand).

Blaka Skapoe, Monday, 13 May 2019 11:10 (four years ago) link

Als je minderheid bent kun je diversiteit gewoon beter handelen, de meerderheid kan zich ervoor afsluiten.

Deze mag op een tegel wat mij betreft.

Uptown VONC (Le Bateau Ivre), Monday, 13 May 2019 11:11 (four years ago) link

Dr. Mabuse, der Spieler
'Sie haben wieder Kokain im leibe, Spoerri!' Een snuivende butler vormt maar een der vele excentrieke passages in de wereld van Doctor Mabuse. Een gangsta's paradise waarvan hij zelf als de Don acteert. Letterlijk, want elke dag brengt een nieuw outfit in het leven van de zwendelaar. Op een bepaalde manier houdt hij zich zelfs met online kaartspellen avant la lettre bezig. Fritz Lang maakte in 1922 uur een film van vijf uur naar een krantenfeuilleton. Bijna honderd jaar oud dus, en nog steeds vermakelijk ('Wie stellen Sie sich zum Expressionismus herr Doktor?.') Mabuse neemt het als slechterik op tegen de Berlijnse beau monde, op alle manieren die hij kent. 'Spiel ist spiel'. Van kaart-heists tot valsemunterij, maar bovenal, als een psychoanalyticus met Landy-achtige opvattingen, en daden. ('Je zal geen andere mensen meer ontvangen.') Pre-censuur en pre-Hitler kan alles, zelfs Uma's schelpenentree komt hier al langs. Zoals altijd bij een 'stomme' film slaat de mimiek-meligheid na een tijdje wel toe, en ga ik zelf de stemmetjes doen. Echt irritant blijken echter de marimba's op de soundtrack. Gelukkig draait (ook) Mabuse (de Wellesiaanse Rudolf Klein-Rogge) door. Dikkoppig en bologig. Als 'Rasta Rostelli' blaast hij duivelse rook in het gezicht van de politie-inspecteur. Hij maakt problemen om de problemen. 'Ihr Dasein ist vernichtet.'

Ludo, Thursday, 16 May 2019 06:57 (four years ago) link

Ahlat Ağacı (The Old Pear Tree)
Een hele zit, 3 uur is ms wel érg lang, maar toch wel weer genoten. En ik had wel even een wegtrekkertje dus gisteren nog even die religieuze discussie alsnog gezien en die vond ik geweldig en ook het gevoel dat ie eigenlijk ook nog integraal op herhaling moet, maar dat nam ik me bij al Ceylans films voor.

Blaka Skapoe, Thursday, 16 May 2019 07:40 (four years ago) link

ahh nieuwe Ceylan, stoked!

Ludo, Thursday, 16 May 2019 10:45 (four years ago) link

Buñuel en el laberinto de las tortugas
Fijne Spaanse animatiefilm over een cruciaal moment in de carrière van Luis Buñuel die net stoïcijns zijn tweede schandaalfilm L'Age d'Or heeft afgeleverd. Een volgend project financieren blijkt opeens lastig, maar een liefhebber biedt uitkomst met een wat tegennatuurlijk idee, want hij denkt aan een realistische documentaire. Dankzij het lot weet zijn vriend Ramón Acín het geld bij elkaar te krijgen en zo reist de crew van vier naar Extremadura, waar de bevolking in armzalige omstandigheden leeft. Een leuk avontuur met fijne basic animatie die toch ontzettend inleefbaar is, kon welhaast bepaalde landschappen ruiken, en waar af en toe nog een surrealistische laag aan wordt toegevoegd. Mooi ook hoe de echte documentairebeelden er trouwens in verwerkt zijn. Wat typische Spaanse dierenmishandeling mag ook niet ontbreken. Net als de Burgeroorlog die op het allerlaatst toch even een tik uitdeelt waardoor ik beduusd de bioscoop verliet.

OMC, Saturday, 18 May 2019 14:08 (four years ago) link

benieuwd :-)

Journal de France
'Baser sur l'écoute et le regarde' en 'toujours poussez par sa curiosité' reisde de Franse fotograaf en filmmaker Raymond Depardon een leven lang de wereld rond. Nu hij op leeftijd raakt, neemt zijn geluidsvrouw Claudine Nougaret hem mee op een wat kortere trip. 'Photographer la Francer, c'est rouler, rouler.' De twee karren in een aftandse camion door de hexagon, terwijl hij zijn methode(s) uit de doeken doekt (veelal verscholen achter het doek van zijn oude camera). Ter plaatse is Depardon vooral geïnteresseerd in de middenstand. De oude dorpjes met hun aftandse tabakszaken. Al snel wordt de docu zo een sympathieke Varda-achtige flaneerfilm, een soort Visages Villages, zonder hipsters. Wat Journal de France echter ver boven dat niveau (en het maaiveld der cinema) uitsteekt is het excuus dat de roadtrip oplevert om in Depardon's eerdere films te grasduinen. Claudine maakt er een indrukwekkende greatest hits van. Depardon was overal. Bij de Tsjechen en hun lente, in onafhankelijk CAR, en te Biafra. (Zelfs zonder de hongersnood zijn de beelden daar schokkend). Depardon heeft nu geen zin meer om achter de actualiteit aan te rennen, maar hij mag trots zijn. 'O hto be not anyone' zingt Patti. Bijna kalmerend dapper registreert Depardon. Hij is altijd bij de rebellen, met de afwijkenden, en voor de gekken. Hij wil ze zien. 'C'est beau, ça.'

Edie
'How's your flexibility?' Films zoals Journal de France, wat zou ik ze graag laten zien in het Filmhuis Breda. Helaas, de ervaring leert dat er dan geen hond komt. Te subjectivistisch, te schurend, kortom, te anders. Tegenwoordig moet ik als programmeur akkoord gaan met meuk als Edie, en vervolgens ook nog merken dat de zaal uitverkoopt, en de mensen plezier hebben. Alle mensen? Neen, ondergetekende zat te tandenknarsen. Edie is een vol op de vettige lach en zoute traan gespeelde bejaardenfilm. Gniffelen en 'aww'-en om een oude vrouw die aan het eind van haar leven nog even op haar slippertjes richting Schotse Highlands trekt om een berg te beklimmen. De YOLO-boodschap gaat er weer in als zoete koek. Het levert uiteraard mooie plaatjes op. Schotland lijkt via drones soms wel een animatie zo perfect. Dat is uiteraard ook het probleem. Ik zie aan alles het geld van het toeristenbureau af. Plot-inhoudelijk ergert me het onvermijdelijke 'trauma', de obligate niet-fysische of fysieke obstakels. Nee, geef mij maar de tragiek van de Iraanse film Taste of Cherry ook met een levensmoe hoofdpersonage, ook met een berg. Maar daar wordt ten minste gewoon vanaf gesprongen. Gelukkig, na afloop speelde een Tilburgse doedelzak-speler in uniform. Loeiharde drone noise. Speciaal voor mij, zogezegd... 'I'm geriatric!'

Ludo, Monday, 20 May 2019 06:49 (four years ago) link

Eagle vs. Shark
'I used to be a bit of a nerd.' Odd boy meets odd girl story, waarin de makers stoner humor met indieschmindie-lievigheid combineren. Of gaan die dingen onvermijdelijk samen? De droge zelf-dialoog waarmee de film opent, komt recht uit Me and You and Everyone We Know. De twee films schelen slechts een jaar, dus toeval kan niet worden uitgesloten. Honderd procent zeker is de invloed van Clerks, want Shark werkt in de Meaty Boy, het hamburger-restaurant waar ze een oogje op de klant Eagle heeft. Beiden delen een moeilijk pukkeltje, en een moeilijk leventje. Van het een komt de ander, of liever, de een komt tot de ander. 'Why? It's free cheese!' In vulvisch haaienpak belandt het meisje op zijn feestje, waar hij in fallische arend-uitdossing rondloopt. Tahiti 80-vibes klingelen all around. Later zingen M. Ward, Devendra Banhart en The Stone Roses. The Shins waren te duur zeker. Tussen alle aangename voorspelbaarheid zweemt nog wel een filosofische vraag. Hoe overwint de gepeste zichzelf? In de beste scene geeft het meisje het goede voorbeeld, via een staaltje positief omdenken van naambriefjes. Mijn favoriete personage bevindt zich in de marge. Shark heeft een lijpe broer, die helemaal oké is met zijn loser-dom. Complimenten van de omgeving deden het hem. Daar zat geen film in, allicht. Hier redt de vrouw. 'I'll just make it, okay.'

Honeysuckle Rose
'It must be strange being everybody's hero.' De eerste Hollywood-film van Robbie Muller leverde meteen een mooie anekdote op. Voor de eerste scene had de droomfabriek tal van vrachtwagens met apparatuur naar een weiland verscheept. Wat deed Robbie? Uiteraard, hij filmde gewoon in natuurlijk (tegen)licht. Rockist. Past natuurlijk wel bij de outlaw country van Willie Nelson. Jemig, die man leeft nog, ontdekte ik. En toen bleek regisseur Schatzberg– van Puzzle of a Downfall Child – ook alive and kicking. Met Honeysuckle Rose probeert het duo Altman's Nashville te doen. Texville, eigenlijk, want Willie rijdt in een bus rondjes door zijn oliestaat. Hij weet niet beter dan 'on the road' te zijn. Dat maakt de muzikant ook zo'n lastige echtgenoot vergeleken met een sporter. Muzikanten blijven gaan. De local hero krijgt er wat lokale beslommeringen voor terug. Het op halve toeren functionerende gezinsleven wordt waarachtig verbeeld. Veel booze, skinnydipping, dingen op lichamen schrijven. 'All growed up and haired over' . Ik mag het countryfilm-genre wel, al valt op hoe wit het allemaal is. Op politiek correct vlak lijkt de boel nog te worden gered door girl power, maar het eindigt in vrouwenvergeving. Gelukkig vindt Robbie nog meer schemeringen, al blijft het eindresultaat wél middle of the road. ''You make all your efforts for strangers.'

Ludo, Thursday, 23 May 2019 06:51 (four years ago) link

Two-Lane Blacktop
Een na oudste film op mijn kijklijst. Geweldige film. Een film waar ik ook meteen in zat, al was het door de twee zwijgzame hoofdpersonen, gespeeld door James Taylor en Dennis Wilson! De zanger Taylor heeft me op een of andere manier altijd tegengestaan, maar hier is hij fascinerend slungelachtig met een soort lege, vogelachtige scherpte wanneer hij achter het stuur zit. Hij is een dragracer met een persoonlijke mechanicus (een stoïcijnse Wilson) en samen rijden ze in verraderlijk duffe auto een beetje door het land op zoek naar races om wat geld te verdienen. In een WTF-moment stapt er een meisje bij ze in de auto (ook een figuur!) en wat later komen ze vreemde snuiter Warren Oates tegen in een gave gele auto die denkt dat zij hem achtervolgen. Ze besluiten om een wedstrijdje wie-het-eerst-in-Washington te doen maar al snel blijkt dat er van de wedstrijd niet echt veel terecht komt. Ergens onbeschrijfelijk in hoe personages op situaties en elkaar reageren en het verhaal volstrekt onvoorspelbaar verloopt, *zonder geweld*. Zoveel memorabele scènes, hier moeten hele studies aan zijn gewijd.

OMC, Saturday, 25 May 2019 20:08 (four years ago) link

Us
Die classic horrorreferenties heb ik een beetje gemist geloof ik, ben ik niet genoeg fetishist voor ofzo (als iemand ze opschrijft zal ik wel denken "o ja"). Ik vond het evengoed een toffe film, gewoon als horror maar ook vanwege de politieke lading. (Juist) geen "race" maar 1ste vs. 3de wereld (al zijn er meer interpretaties mogelijk).

The Favourite
Deze gedoodverfde fav kon ik minder warm voor lopen. Keutelt maar aan als een soort ambient, soms komisch maar niet half zo weird als de vorige Lanthimossen. Wellicht groeit bij een tweede ronde maar die groothoeklenzen irriteerden enigszins al zou je het ook melig kunnen vinden (dat constante heen en weer geloop in die gang).

Leviathan
Beetje onderwaterversie van Alien, niet heel slecht maar wel erg run of the mill.

Blaka Skapoe, Sunday, 26 May 2019 16:38 (four years ago) link

ik vind duidelijk geen medestanders voor The Favourite hier. :-)

Leviathan, daar zijn er zoveel van, ik heb er zelf nog 1 op de lijst staan, niet deze, (en ik had 'r al 2 gezien, niet deze)

Samoerai Rebellion
'Vader is vader. Ik ben mezelf.' Een typisch Oosterse samoerai-les uit Gijsens Deirdre-trilogie luidt als volgt: je vecht nimmer tegen een tegenstander, eigenlijk bestaat de tegenstander niet eens, die vormt slechts een stroman. Je vecht ten alle tijde tegen jezelf. En zodra je dat gevecht aan durft aan te gaan, kan en zal je (in elk geval moreel!) overwinnen. In deze cognitief ijzersterke samoerai-film slaat een pa des paleizes aan het begin een stroman door midden. Jarenlang heeft hij zijn leven van rituelen geleid, zonder zin, zonder liefde. Nu mag zijn zoon het overnemen, maar het is vooral pa die daarvan geniet. Al snel dient zich namelijk de crux aan, de levensparadox. Een ongewilde bruidsschat wordt gewenste filosofische Verlichting. Trommeltjes en stokslagen van Takemitsu begeleiden de daaropvolgende onderhandelingen. Discussie met de mede-clanleden, met de vrouw in kwestie, en de voormalige paleisheerseres. Die laatste uit de instant klassieke tekstregel: 'Three men gather in a room, and still have no idea what's going on.' Maar ze zit ernaast. Haar mannen weigeren vaker dan een wild paard. Dan rest hen enkel nog het laatste ritueel. De interne strijd waar de hele film elegant en sereen naar toewerkt. Ik neuriede zachtjes: must be the reason why I'm king of my castle, must be the reason why I'm freeing my trapped soul. 'Het was als een gebed.'

Ludo, Monday, 27 May 2019 06:47 (four years ago) link

Ik heb die andere twee Leviathans ook gezien, die zijn beide veel beter.

Blaka Skapoe, Monday, 27 May 2019 07:32 (four years ago) link

xD

Ludo, Monday, 27 May 2019 10:29 (four years ago) link

Bijval van rechtse "denker" Sid Lukassen😉:

https://i.postimg.cc/vZz07j2M/D7kp-UU2-X4-AAN4y-Q.png

Blaka Skapoe, Monday, 27 May 2019 14:57 (four years ago) link

Die gast is echt bezig met een wereldrecord uit je nek lullen.

OMC, Monday, 27 May 2019 15:12 (four years ago) link

ha! ik kan 'm aardig volgen - al blijft het een verkapt, vrouwen kunnen net zo goed op de achtergrond blijven - hypothese.

hoe dan ook bewijst The Favourite zijn punt nergens. (Vrouwen steken 'r wel hun nek uit, ten slotte, en meer dan dat.)

Ludo, Tuesday, 28 May 2019 19:58 (four years ago) link

had nog nooit van 'm gehoord, aha, een vrindje van Cliteur dus.

Ludo, Tuesday, 28 May 2019 19:59 (four years ago) link

Nooit van 'm gehoord? iN WaT VoOR BuBbLE ZiT jIJ?!?!1 😉

Blaka Skapoe, Wednesday, 29 May 2019 13:54 (four years ago) link

Wij zitten gewoon in de Twitter-bubbel. :( Niemand daarbuiten kent types als Sid de Shit, Doekin, Ik Zihni, Jan Roos, Kampcommandant Niemöller, Esther Voet en andersoortig tuig. Dat is echt een zware prijs die je moet betalen, vind ik.

OMC, Wednesday, 29 May 2019 14:36 (four years ago) link

hehe. ja precies. :-)

ik krijg mijn hele Twitter bubbel gefilterd door Martijn en wat andere ex-Subs. Hendig, en mentaal kosteloos :P

Invincible
'We are entertainers.' Once upon a time in Polen (en Berlijn) maakte Werner Herzog, samen met Tim Roth en Hans Zimmer een grootste gebaren-film. Het is tevens zijn malste, en dat zegt wat. Alsof de producenten hem vertelden: doe jij eens The Pianist, en Werner vervolgens in een stoned middagje een script in elkaar flanste. Het eerste half uur lijkt meer een inside joke, zonder de kijker op de hoogte te stellen. Het acteerwerk is amateurs onwaardig, en (de) Polen postmodern nep. Zou het allemaal de bedoeling zijn, overwoog ik even, bewust ongemakkelijk in plaats van bizar slecht? Ik hoopte op een Lina Wertmuller-achtige fabula-destructie. De tragiek van de joden wordt hier gesymboliseerd door een 'strongman'. ('We need a thousand Samsons'.) Wanneer deze jongeling in showbiztown Berlijn belandt rookt zijn manager de grootste sigaar (uit eigen doos). De gespierde buba wordt 'te werk gesteld' in het Palast des Okkulten, wat Herzog de kans geeft op Dr. Mabuse te alluderen. (Voila, daar is de politie-chef al.) Het is de beste fase van het verhaal, onder Freaks klopt Herzogs stijl zelfs nu, en hij vindt ook nog wat kriebelende beestjes. Mieren verschijnen in dromen, kwallen in het aquarium, van handjeslezer Roth. 'I am the prophet of his coming.' Daarna sijpelt alle zin en onzin weg, en rest slechts extatische sentimentaliteit. 'You do read, don't you?'

The Castle of Cagliostro
'Ze behandelen me als vuil.' Puur natuurtalent, die Miyazaki. Veertig jaar geleden debuteerde hij met een film, die hij zonder veel moeite vandaag nog als nieuw werk zou kunnen presenteren. In het oude schittert al het nieuwe. Zoals Europeanen door Japanse rituelen worden gefascineerd, geldt het omgekeerde voor Miyazaki. Hier begint hij in Monaco, om vervolgens 'af te zakken' naar 'het kleinste landje van de Verenigde Naties', een fictief hertogdom met trekken van San Marino en Liechtenstein. De smooth en funky Planete Sauvage-achtige soundtrack begeleidt – eigenlijk nog het meest seventies – twee Japanse gangsters die een toertje Europa doen. Miyazaki toont ze in Robbie Mullers 'tegenlicht', voor het melancholische begin, en trapt dan het gaspedaal in. Meer dan zijn latere films is The Castle of Cagliostro een echte 'comic', een Mario Kart vol Robbedoes-trucs. Dat maakt het verhaal wat licht(er) verteerbaar, maar de latere fans spotten alvast de magie van overwoekerde kastelen. Op zulke plekken emuleert Miyazaki de Westerse traditie. Het stuntwerk van de ingevlogen Japanners onthult een 'kapitalisties komplot' van machiavellistische proporties. De goeiige hond zal niet voor niets Karl heten! Aan het eind zakt een 'sole tower' ineen. Miyazaki had de klok horen luiden, en vertrok voor zijn reis. 'Wil je zeggen dat Interpol niet te vertrouwen valt?'

Ludo, Thursday, 30 May 2019 06:53 (four years ago) link

Devil's Pie
Documentaire over D'Angelo. Zijn struggle tussen de kerk waar hij in opgroeide en zijn aardse documentaire maar ook survivor's guilt, aangestipt door Questlove (hoe het succes steekt in het licht van minder fortuinlijke klasgenootjes die in de gevangenis zitten of erger), iets waar ik nog niet aan gedacht had en er bij mij wel inhakte. Het geduld van manager "Pops" Leeds (broer van Prince's saxofonist Eric Leeds en meer moeilijke gevallen onder z'n hoede gehad, waaronder Prince) is bewonderenswaardig. Wel iets meer begrip gekregen voor al het laat komen en cancelen van shows, hoewel dat laatkomen soms ook gewoon ijdelheid, getreuzel met z'n do en drip, is.

Blaka Skapoe, Thursday, 30 May 2019 14:26 (four years ago) link

Niet aardse documentaire maar aardse carrière.

Blaka Skapoe, Thursday, 30 May 2019 14:27 (four years ago) link

リリイ・シュシュのすべて
Na een reeks dromerige tienerfilm de andere kant van de Japanse yen: de sociale druk, het volgen en sadisme. En dat meer dan 2 uur lang. Voor 2001 redelijk vooruitziende manier om online communicatie in een film te verweven, hier een chatroom over Lily Lily Chou een zangeres die fans tot mystieke contemplatie verleidt. Shunji Iwai ging lekker experimenteren met allerlei sprongen in de tijd waardoor ik, eerlijk is eerlijk, veel personages niet uit elkaar kon houden, behalve de gepeste die na een bijna-doodervaring top dog wordt en een nog ambitieuzere pestkop. Ongemakkelijke materie allemaal: Debussy, de treinen, de velden, schooluniformen, alles lijkt te verwelken. Bij vlagen heel mooi geschoten. Goeie liedjes ook eens keer wat de fascinatie van de fans een keer inleefbaar maakt. En omdat het Japan is, natuurlijk een fijne twist.

OMC, Thursday, 30 May 2019 15:49 (four years ago) link

had D'Angelo geen drugsverslaving? Of was dat enkel rumour.

ah Lily Lily Chou, lekker emo :-)

Ludo, Friday, 31 May 2019 06:28 (four years ago) link

Ja, dat ook, en vrouwverslaving.

Blaka Skapoe, Friday, 31 May 2019 06:53 (four years ago) link

江湖儿女
China in de jaren 2000, wat doen ze daar zoal? Ash is Purest White geeft op subtiele wijze een groot aantal hints. Het begint met een mooi kijkje in een small time gangsterwereldje. Redelijk goeiig totdat een mysterieus uitgelokte turfwar het leuke koppel uit elkaar drijf. Zij offert zich voor hem op en hij kan niet op haar wachten. Zo begint een fascinerende reis (richting het westen, gokte ik, mijn topografie van China is zwaar ondermaats) waar de hoofdpersoon nergens lijkt te kunnen aarden. Pijnlijk op zo'n zwijgende Aziatische manier en mistroostig maar ook weer niet te. Laatste 45 minuten lagen wat zwaar op de maag vooral omdat er nog echt weinig gebeurd. Ik zag zelf persoonlijke sores, een maatschappij in beweging richting een soort technologische moderniteit en landschappen die altijd hetzelfde zullen blijven. Ik ontwaarde ook een voorzichtig poëtische kritiek om de censors/geldschieters niet teveel tegen de tenen te stoten.

OMC, Friday, 31 May 2019 15:33 (four years ago) link

Les créatures
Zo, een wat verborgen, wat eksperimentele film in het oeuvre van Varda. Wel gewoon met Deneuve en Piccoli in de hoofdrollen. Na een auto-ongeluk gaat een echtpaar op een eiland wonen waar de lokale bevolking de man een vreemde snuiter vindt (zij, haar stem kwijt geraakt in het ongeluk, wil nooit uit hun sprookjestoren.) De man is een sciencefictionschrijver (als ik het goed begreep) wat de scheuren in de realiteit hopelijk verklaart. Meneer begint met dieren te praten ("uw spreekt vrij goed konijns") en dat is de opmaat naar een hele rare twist die zijn tijd ver vooruit was. Van die "paranoïde realiteit is een spel met technologie"-achtige shizzle waar Kaufman en Carax school mee hebben gemaakt. Vreemd om zoiets in een nostalgische Frankrijk (1966) met olijke Suske & Wiske schurken tegen te komen. Al met al, geen echt goede film maar wel erg mooi gefilmd.

OMC, Sunday, 2 June 2019 20:57 (four years ago) link

ahhh toch benieuwd! (doet me denken aan Je T'Aime, Je T'Aime van Resnais)

M. Butterfly
'It's very beautiful.' 'Well yes, to a Westerner.' Eentje voor een scriptie over adaptieve netwerken, al raakte ik zelf niet echt geïnspireerd. Ondanks alle postkolonialiteit blijft het scenario (naar een toneelstuk) koppig vasthouden aan het Witte Westerse Man-perspectief. Het grote verschil: hij krijgt ervan langs. Puccini's libretto speelt nu in het Peking van 1964. Daar heerst zelfvertrouwen, en ligt men niet meer slaafs aan de voeten van de Westerling. Of toch wel? Diplomaat Jeremy Irons raakt in de ban van een opera-zangeres, die hem lesjes modern denken leert, met een Oosterse twist. Haar lichaam krijgt hij niet te zien, haar hypnotiserende, diepe stem hoort hij des te vaker. 'There is a mystery you must clarify for me.' Langzaam begint alles derridaesk verdubbelen, niet enkel de opera-fictie en de echo's ervan in het 'realistische' verhaal, ook de mensen en hun politieke en gegenderde rollen. Het deed me denken aan Year of Living Dangerously. Ik peinsde of het niet gewoon allemaal koloniale cliches 2.0 zijn. Het Verre Land helpt de Westerling voorbij diens binaire brein. De onderdanigheidsfantasie leidt naar een logische, irrationele twist. Tussen de Parijse power structures voltrekt zich een melodrama. Operawaardig. 'I have a vision of the Orient.'

Ludo, Monday, 3 June 2019 06:47 (four years ago) link

doet me denken aan Je T'Aime, Je T'Aime van Resnais

Een beetje, maar die was wel beter.

OMC, Monday, 3 June 2019 06:51 (four years ago) link

Fahrenheit 11/9
Hoewel gefocust op het water in Flint, Michigan, komen er genoeg meer landelijke een wereldwijde (die rooie aap in het Witte Huis) zaken aan bod om te boeien en je bloed te laten koken. Ongelofelijk en in het licht van de immer selectieve ophef over vanalles, hoe kan dit toch allemaal maar?

The Perfection
Dit is gelukkig fictie. De elaborate revenge van cellisten. Geen fan van cello op zich, maar deze film is tof. Origineel en goed uit gewerkt (op ms de Chinese buschauffeur na).

깊은 밤 갑자기 (Suddenly In The Dark)
Koreaanse horror, qua verhaal niet bijster interessant en er is nog wel meer mis, dat gedoe met die pop is echt niet spannend bijvoorbeeld. Maar de mooie kaleidoscopische plaatjes, zelfs al zijn ze niet superfunctioneel, make up for it.

Pervert!
Murica! Onschuldige idiote Amerikanen. Nerdy zoon wiept in zijn zomervakantie met alle veel te jongen vriendinnen van z'n pa in de woestijn tot zich een vreselijk geheim ontvouwt. Russ Meijer is een invloed al zijn de vrouwen daar wel een stuk sterker dan de windowdressing die ze hier vormen. Niet zonder humor maar niet bepaald goed.

Prime Evil
Satanscultstuff maar dan in de late jaren tachtig (het genre was populairder in de jaren zeventig). Heeft z'n momenten in de special effects maar is overall toch net te saai.

Blaka Skapoe, Monday, 3 June 2019 13:42 (four years ago) link

Nerdy zoon wiept in zijn zomervakantie met alle veel te jongen vriendinnen van z'n pa in de woestijn tot zich een vreselijk geheim ontvouwt

made me lol :-)

Ludo, Monday, 3 June 2019 14:51 (four years ago) link


Het nieuwste Zhang Yimou spektakel ziet er fascinerend uit, bijna alleen maar grijstinten die het goed doen bij de voortdurende regen. Erg geduldige, wat potsierlijke opzet dit keer, met een semi-decadente jonge koning-dichter die geen zin heeft in oorlog om een stad die om de zoveel tijd van partij wisselt. Zijn oude commandant is ooit bijna dodelijk gewond geraakt en leeft als een schaduw van een dubbelganger die zijn werk moet voortzetten (hij wil wel graag die stad heroveren en zijn oude rivaal een lesje leren.) Ja, je ziet de ingrediënten al voor deze duistere klucht, aangezien de schaduw ook nog een vrouw heeft die de schone schijn moet ophouden. Het duurt opvallend lang voordat er wordt gevochten, dit keer zonder draadjes maar wel met dodelijke paraplu's wat natuurlijk mooie plaatjes oplevert. Het laatste half uur is er nog een grote trukendoos met ongeveer hetzelfde aantal overlevers als Reservoir Dogs. Ik vond het uiteindelijk niet in balans, zeker als je het vergelijkt met de droompracht van Hero en House of the Flying Daggers (ik miste ook acteurs met het charisma van Zhang Ziyi of Jet Li.)

OMC, Tuesday, 4 June 2019 22:10 (four years ago) link

Battleship Potemkin
'Moeten wij de laatste(n) zijn?' Schandalig genoeg nog nooit gezien, deze grootste der revolutionaire propfilms. Dialectisch kan dat maar aan een iemand liggen, maar ik verkies toch beschuldigend te wijzen naar NY Times 1000, waar Eisensteins beroemdste film geen deel van uitmaakt. Stelletje koelakken! De hegeliaanse teksten de kijker hier om de oren. De boze matrozen beginnen al snel rap(pe) speeches te houden, papieren in de hand. Ze willen beter eten. Eisenstein 'cut' het allemaal op moderne marssnelheid. Dat juist zijn stijl in het hyperkapitalistische Hollywood de norm is geworden bevat wel een zekere ironie. Terwijl de zeelui hun borscht weigeren, plaatst Eisenstein hen als gespierde en gestaalde kaders tegen miezerige bebrilde bovenbaasjes. Ook de priester krijgt er heerlijk van langs ('Smeer hem, tovenaar!') en op de kade gaan de hoofddoeken af. Ongeveer halverwege begint de massapsychologie voor simpele zielen, ondanks de vele majestueuze shots (excusez le mot) wat vermoeiend te worden, om niet te zeggen dat de Totale Murwbeuking dreigt. Alles vloeit, er is zelfs een bootjesmassa. Maar dan wappert daar een rood vaandel en vindt het kinderoffer op de trappen van Odessa plaats. De Squarepusher van de cinema wist wat hij deed. Het is onmogelijk niet te glimlachen bij zo'n vuist in de lucht-einde. 'Broeders!'

Way Out West
'The best entertainment that money can buy.' De bestseller-onderzoeker Clive Bloom stelt dat van alle publiekssuccessen uit het verleden, het vooral pastiches zijn die blijven bestaan. Prive-obsessies worden meestal meteen vergeten. Laurel & Hardy lijken ferm in de eerste categorie te passen. Ik kijk ze ten slotte nog. De 'serio-comic entertainers' trekken hier naar de wereld van de saloons in corrupte staat, sexy cowgirls en goldmines. De express domme en de echt domme hebben voor de gelegenheid van rol gewisseld. ('So you got wise huh?) De Amerikaanse western-setting biedt gelegenheid tot jodelen en wat raunchy (op de) hakwerk. (Commence to dancin'!) Voor een film van slechts een schamel uur duurt het wat (te) lang voor ze op stoom zijn, maar wanneer dat gebeurt, gebeurt het ook bruut. Beide kompanen hebben uitstekende ledemaat-problemen, een vorm van sur-corpo-realisme, zou ik wil zeggen, wellicht een synoniem voor slapstick an sich. De Dunne zuigt spectaculaire toestanden uit zijn duim en de Dikke maar tevergeefs proberen. 'Eat it!' Wat mij betreft had de rol van de dames groter geweest. De potentie van een femme fatale versus onschuldig engeltje blijft nagenoeg onbenut. Misschien wachten ze daarmee tot het vervolg. Want dat is een ander kenmerk van een bestseller. Pers het uit, zolang het kan. 'You mind if I have another idea?'

Ludo, Thursday, 6 June 2019 06:52 (four years ago) link

Monday
Nog een uit de stoffige regionen van de kijklijst, deze onevenwichtige mix tussen 90s post-Tarantino en weird Japan. De eerste helft lijkt geweldig te worden want een soort Japanse After Hours. Een salary man wordt wakker in een hotelkamer en probeert de afgelopen dagen te reconstrueren. De alcohol vloeit rijkelijk, er is ongemakkelijke situatie tijdens een begrafenis, een voorspelling, een sensueel dansje en dat gaat allemaal goed, een kleine rondleiding door schaduw-Tokio. Zodra de hoofdpersoon een shotgun in handen krijgt gaat het langzaam de verkeerde kant op, helemaal wanneer zijn huidige situatie helder wordt. Ik zag de fantasie-loop al aankomen wat leidt tot een soort open einde. Ik hou daar toch niet zo van. Een overgangsfilm, al snel ging men dit soort films echt goed doordenken en alle kanten op laten stuiteren.

OMC, Friday, 7 June 2019 20:18 (four years ago) link

Réalité
Een 10 voor realiteitsneukerij, Monsieur Oizo. Mooi gefilmde droomlogica die enigszins doet denken aan de late Buñuel. Dupieux weet met opvallend eenvoudige frame breaks en bijna zonder speciale effecten een fijne trip neer te zetten. Fijne opbouw, het is allemaal niet te zwaar of Lynchiaans gewelddadig en met veel goed-getimede humor. Moet het ook nog wat betekenen? Heeft dit soort surrealisme nog een bestaansrecht in tijden van hyperrealiteit? Geen idee eigenlijk, maar deze surrealist wil ook gewoon wel eens light entertainment zonder al teveel kopzorgen.

OMC, Saturday, 8 June 2019 21:34 (four years ago) link

oehh 2x interessant. :-)

Ludo, Sunday, 9 June 2019 06:39 (four years ago) link

Uhm...je weet toch wel dat je Monday al hebt gezien? ;) Daarom was op mijn kijklijst terechtgekomen. :)

OMC, Sunday, 9 June 2019 07:39 (four years ago) link

LOL

Ludo, Sunday, 9 June 2019 10:01 (four years ago) link

1x enthousiast dan.

Ludo, Sunday, 9 June 2019 10:01 (four years ago) link

de heilige filmgeest was nog niet neergedaald vanochtend (maar met ruim 7 jaar geleden, vergeef ik het mezelf ;-) )

Ludo, Sunday, 9 June 2019 10:02 (four years ago) link

spijtig genoeg heb ik Tanaka's Unlucky Monkey nog (niet/nooit) kunnen vinden. Jaar in jaar uit op 87.3 procent in mijn download queue gestaan. Wachtend op die laatste finale seeder. Had ook wel wat moois, zeker met die titel.

Ludo, Sunday, 9 June 2019 10:03 (four years ago) link

Ik snap het wel hoor, die After Hours verwijzing zorgde even voor een waas. :)

Jaar in jaar uit op 87.3 procent in mijn download queue gestaan.

LOL, we kennen het allemaal. Zelf zie ik Postman Blues wel zitten trouwens.

Die Dupieux heeft overigens dat heerlijke Fransen-in-Californië sfeertje waar al die muzikanten (Air, Daft Punk) op een of andere manier gevoelig voor zijn.

OMC, Sunday, 9 June 2019 11:03 (four years ago) link

Cremaster Cycle
Bizar! Formatiedansen in een stadion met zeppelins, Agnostic Front vs. Murphy's Law, op elkaar inbeukende classic cars, Hongaarse opera, een dwerg en een reus in Ierland, aardappelsnijden met je schoenen, veel slijmerige zaken, veel lichamelijke zaken en ook nog Dave Lombardo (ex-Slayer) en Steve Tucker (Morbid Angel) begeleid door een zwerm bijen. Die cremaster is wat de mannelijke testikels op en neer takelt afhankelijk van temperatuur (en ze laat "indalen" bij opgroeiende jongens). Hoog WTF!?!-gehalte en eigenlijk moet ie integraal op herhaling.

Bill & Ted's Excellent Adventure
Bill & Ted's Bogus Journey
De Bill & Ted Cycle is aanzienlijk lichtvoetiger en ± 30 jaar later eigenlijk nog best non heinous of zelfs most excellent. Ik heb me er toch weer prima mee vermaakt, veel leuker dan dat oubollige Wayne's World en het tweede deel is qua muziekkeuze (thanks Interscope) alleen al veruit superieur.

Blaka Skapoe, Sunday, 9 June 2019 11:44 (four years ago) link

(ik heb Unlucky Monkey op DVD, Ludo)

Blaka Skapoe, Sunday, 9 June 2019 11:45 (four years ago) link

http://i63.tinypic.com/1zdyr5y.gif

OMC, Sunday, 9 June 2019 14:50 (four years ago) link

holy moly :D

rip tzt maar een keer voor me, geen enkele haast, officieel ben ik aan mijn Mark Cousins-project bezig.

in oude newsgroup stijl zou ik nu een trade voor moeten/kunnen stellen, maar wat heb ik dat MB niet heeft. NIETS :P

Ludo, Sunday, 9 June 2019 15:28 (four years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.