Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

Echt niemand hier nog There will be blood gezien? Dwingend drama... duur maar liefst honderdachtenvijftig minuten zonder een moment verveling. Aan de oppervlakte een mix van de vroege Dallas --toen de vaders van JR Ewing en Cliff Barnes het nog in oliebevlekt cowboytenu aan de stok hadden-- en Citizen Kane. Daaronder, maak ik me sterk, een parabel over God's own country. Met gewetenloze geldwolven, godvruchtige wederdopers, opportunistische leeglopers, eerlijke harde werkers en een zoon van een oliebaron genaamd "Doubleyou".

Mic, Thursday, 20 March 2008 23:36 (sixteen years ago) link

The filth and the fury (Temple, 2000). Docu over de Sex Pistols. Vooral leuk door de footage en Lydon, want Julian Temple dacht dat het een leuk idee zou zijn om een hoop aan het establishment refererende beelden (Shakespeare, Benny Hill) door de docu heen te snijden, waardoor de vorm enorm kinderachtig wordt.

Jesus camp (Ewing & Grady). Docu die laat zien hoe in Amerika de jeugd wordt gewonnen voor het christelijke geloof. Kinderen die op reli-kamp gaan en aldaar, bedolven onder retoriek en bombasme, al op zeer jeugdige leeftijd opnieuw geboren worden. Docu slaagt erin het belachelijke van dit missiewerk aan te kaarten, maar slaagt er niet in onder de oppervlakte te komen. Wat deze kinderen echt denken en voelen, geen idee.Ewing & Grady zien hier de kiem het vervagen van de grens tussen religie en politiek, maar deze claim blijft een beetje in het luchtledige hangen.

Deliver us from evil (berg, 2006) Deze is beter. Priester die keer op keer kinderen seksueel misbruikt heft biecht in deze docu zijn zonden op. Ook de slachtoffers komen aan het woord. Het beeld dat geschetst wordt van de katholieke kerk die alles in de doofpot wil houden is niet erg verrassend, maar de kracht zit hem in de biecht van de priester. Moedig om zo voor de camera te verschijnen. Je verwacht eerlijkheid die je als kijker wellicht beloont met medelijden. Maar wat je voelt is totale minachting voor deze man en zijn poging om in zalvende woorden enige sympathie op te wekken. Daarmee wordt inzichtelijk gemaakt hoezeer het probleem door de kerkleiding onderschat kan worden.

LOL (Swanberg, 2006). Serieuze mumblecore. Daar waar Bujalski en Katz op speelse en humoristische wijze laten zien hoe relaties ontstaan, of niet ontstaan, is de toon van Swanberg bepaald donkerder. Zijn karakters zijn allemaal op zoek, maar als puntje bij paaltje komt, ontstaat de twijfel en wordt er slecht gecommuniceerd en weet men zelf niet waar men mee bezig is. Een beetje Antonioni in New York, maar dan met alledaagse mensen. Dit thema wordt vindingrijk ondersteund door de liedjes die een muzikant in de film maakt: liedjes bestaande uit ritmisch geordende menselijke geluiden, met uiteindelijk duetten tussen de probleempaartjes. Ook is er de donkere rol van internet, die de seksuele beleving op een negatieve manier veranderd heeft en relaties simpelweg dwarszit. Sommige conversaties zijn een beetje gezocht, en vloeken daardoor destemeer in een mumblecore-film, maar overall is LOL een film die wat toevoegt.

Olaf K., Saturday, 22 March 2008 12:25 (sixteen years ago) link

Mon Oncle D'Amerique
Van de maker van Hiroshima, Mon Amour. Deze is amper na te vertellen. De rode draad is in elk geval een wetenschapper, die allerlei theorien over menselijk gedrag introduceert. Ondertussen introduceert een voice-over (die wel een half uur lijkt te duren) een paar karakters, die allemaal zo hun problemen hebben. Gerard Depardieu bijvoorbeeld, heeft zich opgewerkt van boerenjongen tot kantoorslaaf, maar nu willen ze 'm een job met verantwoordelijkheid geven, wat 'm zwaar valt.
Langzaam verdwijnt de voice-over en gaat 't echt boeien. Maar na te vertellen is 't niet. Ik kreeg ineens associaties met Montaillou (een dik boek vol cijfertjes/wetenschap)

The Butcher Boy
Vermijden! Wat een irritante film en het boek waarop het gebaseerd is schijnt nog wel een klassieker te zijn. Ok, het is wel verfrissend dat het hoofdpersonage een irritant (in de voice-over nog best grappig)eikeltje is.. Maar goed hij groeit op in Ierland, zijn moeder is depressief, zijn vader alcoholist. Hij richt zijn haat op de moeder van een jongetje uit 't dorp, die naar zijn idee zijn beste vriend heeft afgepakt. En zijn wraak is bloederig. Hij belandt ondertussen in zo'n monnikenschool, die 'm natuurlijk (zzzz) misbruiken (of een poging wagen)

Brother
Beat Takeshi's mislukte poging om in Amerika door te breken. Begint uitstekend, de man met de zonnebril komt aan op 't vliegveld en zwijgt. Ik denk, hij zal wel een huurmoordenaar spelen. Dat is 't niet, hij is uit Japan verbannen door zijn mede-Yakuza's. Dus continueert hij in Amerika maar zijn bezigheden, door een drugskartel op te zetten etc. Als altijd nihilistisch, depressief en in noodgang op weg naar de dood. Ondertussen wordt er weer gefrisbeed (?) op 't strand en doelloos rondgehangen. Want dat doen de mafiosi in films van Takeshi. Plot stort in in de tweede helft, dus wordt er nog maar wat gruwelijk geweld gepleegd, maar een verhaal is er dan niet meer. De Amerikaanse dialogen zijn bij vlagen trouwens hilarisch slecht. Kortom, geen moetje.

Before The Rain
Heb toch een zekere Balkanmoeheid. Noem 2 volken daar en ze haten elkaar. Gaap, gaap. Dit is een verhaal in drieen. Het begint met een jonge Macedonische monnik, die een Albanees meisje verbergt. Daarna (blijkt later) gaat de film terug naar 't begin van de cirkel, naar een Macedonische fotograaf in Londen, wiens Engelse vriendin 'm min of meer dumpt, waarna hij terugkeert naar Macedonie, waar ook hij het meisje zal tegenkomen)

Ludo, Monday, 24 March 2008 08:33 (sixteen years ago) link

Hoeveel ik ook van de muziek houd, die beefs tussen alle bevolkingsgroepen doen je bijna terugverlangen naar gewoon alles onder één Osmaans rijk en koppen dicht.

National Treasure, hahaha, wat een bagger.

Martijn Busink, Monday, 24 March 2008 12:40 (sixteen years ago) link

<I>The Butcher Boy
Vermijden! </I>

Martijn zegt: "Zien!"

Martijn ter Haar, Monday, 24 March 2008 16:15 (sixteen years ago) link

2 Days in Paris
Geschreven, geproduceerd, soundtrack gecomponeerd, gemonteerd en geregisseerd door Julie Delpy. Hoofdrol: Julie Delpy

Een Frans (zij) - Amerikaans (hij) stel is op vakantie geweest in Venetië en daar zijn de irritaties flink opgelopen. Tijdens de twee dagen extra in Parijs in het huis van haar ouders (die op de kat gelet hebben) loopt het mis. Het begint heel erg Woody Allen, met grappig neurotisch dialogen. Langzamerhand wordt het steeds grimmiger en belanden we op Von Trier-terrein: een inktzwarte afrekening met de mensheid in het het algemeen en de hipster kunstscene en taxichauffeurs in het bijzonder. Leuk gedaan is dat je in het begin denkt dat hij een neuroot is, maar dat je hem gedurende film steeds meer gelijk gaat geven: zij is knettergek. Ondanks dat en een hoop geslaagde grappen is het niet bijzonder genoeg om lang te blijven hangen.
Delpy is blijkbaar nog steeds op zoek naar haar dark side, want haar aankomende project gaat over Erzebet Bathory.

Martijn ter Haar, Monday, 24 March 2008 16:29 (sixteen years ago) link

Martijn zegt: "Zien!"

argumenten! ;)

Ludo, Monday, 24 March 2008 20:03 (sixteen years ago) link

Little Women
Beetje een klunzige titel. Zou een Jackass aflevering kunnen zijn, waar ze dan met dwerginnen gaan gooien. Het is echter 'n halve Kerstfilm. Sentimenteel en best goed. Ze mogen 'm komend najaar wel weer 'ns op tv uitzenden.. Topcast met Christian Bale, Winona Ryder (hoofdrol) en een piepjonge Kirsten Dunst, die helaas halverwege moet plaatsmaken (logisch) voor een oudere versie.
Synopsis: gezinnetje in de Amerikaanse burgeroorlog.. Hoop dochters. Verschijnt een knappe jongen (Bale dus), alle dochters zijn wel geinteresseerd, hij lijkt iets te krijgen met 't Winona, maar dat loopt allemaal mis. Iedereen vliegt uit over de wereld en uiteindelijk komen ze allemaal weer terug. (ondertussen tearjerk-momenten met ziektes e.d)
Prachtige scene als aan 't einde Winona de deur opendoet, blij dat ze Bale weer ziet.. Maar dan een verrassing. Zowaar geen cliche-einde dus.

Der Amerikanische Freund
Ongeveer 10 minuten voor 't einde had ik door dat dit een Tom Ripley mysterie was. Dennis Hopper is Ripley, die een schilderijen-scam heeft opgezet. Hij komt een lijstenmaker tegen (Bruno Ganz) die hij dan bij wat foute vrienden als "hitman" tipt. Ja, de verwarring slaat al snel toe. De naieve Ganz wordt opgelicht waar ie bijstaat en euh. Nou ja, in elk geval is er een prima superlange scene in de Parijse metro, waar hij toe zal moeten slaan.

Dead Man
Had een Tim Burton kunnen zijn. (Het is een Jarmusch, te herkennen aan de running gag over tabak)
Johnny Depp komt aan in een creepy stadje, aan "the end of the line" Het is niet pluis en al snel werkt ie zich in de nesten (en laat een bloedspoor achter)
Hij wordt opgepikt/gered door een hilarische dikke indiaan, die in Cruyffiaanse tegelwasheden praat. Die denkt dat hij een dichter is (hij heet William Blake) (heerlijk melig)
En dan gaan ze een reis maken naar 't einde. (achtervolgd door huurmoordenaars, maar echt spannend is het niet, het gaat natuurlijk om de flauwe sketchy situaties)
(Voor de liefhebbers is bijvoorbeeld Iggy Pop nog ergens in drag te zien)
Jammer van die arme Indiaan aan 't end. (oeps spoiler)

Ludo, Thursday, 27 March 2008 08:25 (sixteen years ago) link

Een muziekdocu die je niet doet voor de muziek. Met die genialiteit van Newcombe valt het reuze mee..

Wat ik me vooral herinner is de tamboerijnspeler met die eeuwige grijns.

Willems, Thursday, 27 March 2008 08:55 (sixteen years ago) link

de tamboerijnspeler met die eeuwige grijns - Joel, de held van DiG! tijdens het optreden van Brian Jonestown Massacre in de Melkweg was ik wat minder onder de indruk van zijn aanwezigheid. de hele band viel trouwens tegen, omdat ze (expres?) de vaart uit de set hielden.

volgens de gegevens in iMDB heeft Joel in het seizoen 2005/2006 een gastrol vertolkt in Gilmore Girls.

Vido Liber, Thursday, 27 March 2008 12:34 (sixteen years ago) link

Der Amerikanische Freund – het grappige aan deze film is dat de oude bad guys worden gespeeld door filmregisseurs: Nicholas Ray en Samuel Fuller.

Vido Liber, Thursday, 27 March 2008 12:38 (sixteen years ago) link

het optreden van Brian Jonestown Massacre in de Melkweg

Wou ik toen nog heen omdat ik wel benieuwd was geworden na het zien van die documentaire. Weet ik ook niet meer waarom ik niet ben gegaaan.

Waarschijnlijk bang voor een klap op mijn muil net zoals die dronken 'fan'.

Willems, Thursday, 27 March 2008 20:01 (sixteen years ago) link

het grappige aan deze film is dat de oude bad guys worden gespeeld door filmregisseurs: Nicholas Ray en Samuel Fuller.

Die ken ik helemaal niet.. wow.

Ludo, Thursday, 27 March 2008 20:03 (sixteen years ago) link

Totaal geflipte Japanse familie in EEEEINDELOZE film zonder plot.

The Taste of Tea...ach fuck it...Cha no aji. Na Ludo's omschrijving moest ik die zien en na 5 minuten dacht ik al "hè, hè...eindelijk weer is iets dat ik nog nooit heb gezien!" en dan moet je dus nog twee uur en 20 minuten. :) Prachtig allemaal, goede grappen, lieve personages, belachelijk mooie landschappen en natuurlijk...die ZONNEBLOEM! :) Memorabel.

OMC, Friday, 28 March 2008 22:49 (sixteen years ago) link

:) onnavolgbaar. Alleen al dat gedoe met het meisje en opa die door 't raampje kijkt.

Ludo, Saturday, 29 March 2008 08:17 (sixteen years ago) link

Nou die gaan we weer eens herbezien...;-) Leuk issie.

Olaf K., Saturday, 29 March 2008 09:00 (sixteen years ago) link

Alleen al dat gedoe met het meisje en opa die door 't raampje kijkt.

Fantastische scene inderdaad. :) Maar ook die maffe honkballer en die even rare oom. En natuurlijk "ik...droomde dat we zo Go aan het spelen waren."/"Dan spelen van nu af aan toch elke dag Go." Zo mooi. Beste film sinds...eh...de laatste beste film die ik gezien heb. :) (The New World denk ik)

OMC, Saturday, 29 March 2008 10:05 (sixteen years ago) link

@Ludo: Nicholas Ray, de man van de klassieker Rebel Without A Cause. Minstens zo interessant (en wellicht veel en veel beter) zijn z'n films They Live By Night, In A Lonely Place (met Humphrey Bogart), On Dangerous Ground, Johnny Guitar (cult!), Bigger Than Life en Bitter Victory. Allemaal verplichte kost, me dunkt :-)

Van brompot en sigarenkauwer Samuel Fuller moet je op z'n minst The Steel Helmet, Pickup On South Street (met de eerder deze week overleden acteur Richard Widmark), Shock Corridor en The Big Red One hebben gezien. White Dog schijnt ook okay te zijn, maar die is vooralsnog niet op dvd gesignaleerd.

Vido Liber, Saturday, 29 March 2008 14:15 (sixteen years ago) link

Allemaal verplichte kost, me dunkt :-)

Shit ;)
heb voorlopig maar even In A Lonely Place voor de verre toekomst genoteerd.

Boys Don't Cry
Nou moe, beetje overdreven hoor, dacht ik. Onsje minder zou geloofwaardiger zijn.. Helaas, a true story dus. Ai. Tijdens een kijken een beetje murwgebeukt dus, maar wel een film die in het hoofd rondspookt. Tijdens het kijken vond ik iedereen in de film maar apathisch.. Waarom gaat Brandon Teena niet gewoon weg, weg uit Nebraska. Maar ja da's nou net een thema, het lukt 'r/'m kennelijk niet die stap te maken. (blijven was misschien een vorm van zelfdestructie, nadat ze als meisje in d'r jeugd misbruikt was) En dan zijn vriendinnetje (Chloe Sevigny) had die niet wat meer kunnen doen.. Is ze toch een beetje besmet door haar white trash omgeving (De crimineel, de politie, de moeder)

New York, New York
het probleem met deze film laat zich in 2 woorden omschrijven: Liza. Minnelli. Irritant mens, maar vooral een vre-se-lijke stem. HAAT HAAT HAAT. En dat duurt dan 3 uur. De opening is nog zo leuk met de Niro die in het feestgedruis op V-day rondloopt.. Als we 'm kwijt zijn helpt een rode pijl (die aan 't eind terugkeert en dan faalt.. Mooi)
Tussendoor een hoop gebekvecht, de welbekende torenhoge ego's van muzikanten en andere artistieke lui.
Wel gaaf dat dat superbekende thema voor deze film werd geschreven, het lijkt al eeuwen te bestaan (zeg sinds 1910 ofzo)

Clerks
Leukste grap deze keer: Randall met tortilla-chip in salsa-saus. Tatata-tatata (Jaws)
Minpuntje: Silent Bob zegt net iets teveel, hij had het bij de woorden "She brings you lasagne, man" moeten laten.

In The Bedroom
De titel van het korte verhaal waarop deze film is gebaseerd verraadt de 2 identieke plotwendingen. Niet dat die niet in de lucht hangen, zeker de 2e. Sissy Spacek (die ogen!), Tom Wilkonson zijn een ouder paar met 1 zoon. Ze leven in een klein stadje in Maine, wat in handen is van de visindustrie. Zoon (jaar of twintig) heeft relatie met oudere vrouw, die al kinderen heeft en in echtscheiding ligt. Voelt u 'm. Ja hoor, echtscheiding, geflipte echtgenoot. Daar gaat ie.

Ludo, Monday, 31 March 2008 08:15 (sixteen years ago) link

In The Bedroom doet je ook wel twijfelen aan het fenomeen "op borgtocht" vrij. Ik hoop dat dat in NL toch wat beter is geregeld. Met geld koop je recht is ook wel een thema van de film.
Iets anders is natuurlijk of deze beter is dan Little Children. Mijn eerste gedachte is ja, maar daarna denk ik dat Little Children misschien wat meer memorabele scenes had, en de 2e plotwending in In The Bedroom toch een enorm cliche is, en bijna irritant.

Ludo, Monday, 31 March 2008 08:20 (sixteen years ago) link

Het grote probleem van New York, New York is dat Scorsese (ook tot zijn eigen spijt) improvisatie toeliet op de set. Vandaar dat de scènes zo richtingloos verlopen en veel te lang door blijven gaan.

Het grote probleem van Clerks is dat-ie in zwartwit is gedraaid en dat vervolgens iedereen (inclusief ondergetekende) daarom dacht dat het een verantwoorde arthousefilm was, totdat we de rest van Kevin Smiths oeuvre onder ogen kregen en pas toen onze vergissing inzagen.

Vido Liber, Monday, 31 March 2008 13:48 (sixteen years ago) link

ik zat toch weer te twijfelen of ik niet nog wat andere Kevin Smith films moest kijken.. Maar ik vreesde al 't ergste. Toch koppig ooit 'ns doen natuurlijk.

het zwart-wit op de goedkope Clerks dvd is trouwens zo brak dat het op een dure breedbeeld tv een heel wat minder prettige kijkervaring is, vergeleken met kijken op een laptop.

nu werkelijk nog maar 1 Scorsese te gaan (z'n allereerste)

Ludo, Monday, 31 March 2008 14:29 (sixteen years ago) link

ik zat toch weer te twijfelen of ik niet nog wat andere Kevin Smith films moest kijken

heb altijd een zwak gehad voor Mallrats...als was het vanwege geniale Star Wars verwijzin vna Silent Bob tegen het einde. Maar daar zal door de jaren heen ook weinig van zijn overgebleven.

OMC, Monday, 31 March 2008 14:41 (sixteen years ago) link

iets heel anders, is dat ik het (toch wat onaangename) gevoel heb dat het moment dichterbij komt dat ik een film ga zitten kijken, die ik dan halverwege al gezien blijk te hebben :)

slightly related.. ik herinnerde me laatst talloze scenes uit een film (iets met een trailerpark, een schietpartij in een bar, vage familiebanden, vader dochter) allemaal herinneringen IN KlEUR, blijkt het Anatomy of a Murder te zijn (zwart-wit film uit '59 met James Stewart)

Ludo, Monday, 31 March 2008 14:50 (sixteen years ago) link

"ik zat toch weer te twijfelen of ik niet nog wat andere Kevin Smith films moest kijken.."

Ik vind Dogma en Jay and Silent Bob Strike Back juist leuker, omdat ze echt over the top melig zijn. Bij Clerks is het budget voor de absurd stonede humor er nog niet.

Martijn ter Haar, Monday, 31 March 2008 16:00 (sixteen years ago) link

Tokyo garbage girl (Ryuichi Hiroki, 2000)
It’s only talk (Ryuichi Hiroki, 2005)
In de eerste gaat een meisje door de vuilniszakken van een buurman heen, in de tweede redt een neef een meisje dat haar ouders verliest en aan depressies dreigt te bezwijken. Ryuichi Hiroki maakt films over toevallige ontmoetingen tussen eenzame mensen (zie ook Vibrator). Zijn films zijn zelden spectaculair, maar wel allemaal goed (op het vreselijke L’amant na dan..) en ik merk dat ik ze een week na het bekijken nog niet kwijt ben. Ik kan nog niet goed onder woorden brengen wat ik zo goed vind, afgezien het feit dat grootstedelijke Aziatische films me erg liggen.

Rocket science (Blitz, 2007). Stotteraar wordt door meisje waar hij verliefd op is gevraagd zich aan te sluiten bij haar debating society. Klinkt leuker dan het is en doet in de verste verte wat denken aan Rusmore (Anderson).

Spellbound (Blitz, 2002). Voordat Blitz Rocket science maakte, deed hij een docu. Waarvan het thema zo goed is dat het eigenlijk niet fout kan gaan. Acht kinderen, komend uit totaal verschillende milieus, worden gevolgd op weg naar de finale van de nationale spellingskampioenschappen. Vertederend, spannend en op een onopvallende, zo niet totaal toevallige manier, een oprechte illustratie van de American Dream. De woorden die deze tieners voor hun giechel krijgen, ongelofelijk. Aanrader.

The band’s visit. Wat is film maken toch moeilijk. Dat gevoel hield ik over na deze film, die in principe een hoop goed doet. Egyptische militaire kapel reist af naar Israel voor een optreden bij een opening van een of ander centrum en strandt in een gehucht. Twee werelden komen samen, er lopen wat gekke figuren rond, stijlvol geschoten, afgemeten dialogen. Alle ingredienten voor een geslaagde arthouse-hit zitten erin. Alleen zijn al die ingredienten het net niet, waardoor het een beetje uitzitten wordt.

Burden of dreams (Blank, 1982) The making of Werner Herzog’s Fitzcarraldo, en beter dan de uiteindelijke film, zo gaat het gerucht. Ik ben geen groot Herzog fan dus ik geloof het maar gewoon. Docu was vermakelijk. De problemen waar Herzog zich, in de Peruaanse Amazonen, voor gesteld ziet zijn aanzienlijk en de klus die hij filmisch wil klaren (featuring een grote boot die een berg over getrokken moet worden) is niet minder. Erg vermakelijk. Maar stiekem had ik meer vuurwerk verwacht. Misschien moet ik die andere docu over Herzog hebben, die de relatie met Kinski wat meer in beeld brengt.

Blood in the face (Bohlen, 1991). Docu over de Ku Klux Klan en andere rechts/radical groeperingen die het witte ras willen redden van de bezoedeling. Het is vooral aapjes kijken, en er gaat af en toe niks boven je moreel superieur voelen, maar ik had niet het idee iets wijzer te zijn geworden. Ja, het zijn gekke lui, heel erg zielig, en soms is er eentje bij die iets van intelligentie vertoont of een beetje macht krijgt. En dan wordt het wat eng. Wel amusant verder.

Olaf K., Tuesday, 1 April 2008 21:52 (sixteen years ago) link

http://www.filmreference.com/images/sjff_01_img0154.jpg

Ludo, Wednesday, 2 April 2008 19:13 (sixteen years ago) link

Say Anything
"All my instincts are returning"
Zo. alle films van Crowe gezien. lijstje dan maar?
1)Almost Famous
2)Vanilla Sky
3)Say Anything
4)Singles
5)Jerry Maguire
6)Elizabethtown

Goed, Say Anything dus.. Debuut.. Seattle.. Replacements en natuurlijk dat nummer van Peter Gabriel. John Cusack heeft het eigenlijk makkelijk, een van de meest likeable characters ooit in een film gezien. (Of ligt dat ook nog voor een deel aan Cusack)
Nou ja hij probeert meisje (brain EN beauty) te versieren, beetje out of zijn league, maar 't lukt toch.. Dus waar blijven de hobbels? Ah, Pa dus.. plotje van niks werkelijk, maar ach lekker romantisch.
In de marge wel een paar geinige momenten met idioten op feestjes, emo-meisjes met liefdesverdriet (die ondanks dat ze zichzelf waarschijnlijk "anders" voelen, gewoon als iedereen op de football-hunk vallen)
Erg leuk is ook het pakweg 4-jarige zoontje van de zus van Lloyd (Cusack) De regisseur heeft 'm duidelijk precies verteld wat ie moet doen.. en hij doet ENORM zijn best.

Persuasion
Had de klassieke versie uit begin jaren '90 moeten zijn, maar zat per ongeluk met een versie van vorig jaar. (En merkte dat achteraf, grr)
Tsja. Jane Austen.. Sophisticated soap.. Austen kan wel trots zijn dat ze zo nog altijd relevant is (klaarblijkelijk) Hoe zou dat over 50-100 jaar zijn.
Hoofdrol is weer voor de outsider in een familie vol AKELIGE mensen (adelijk, kak, etc.) Er is een door de omgeving verbroken liefde, die nu terugkeert. Kan ze 'm nog terugwinnen?!?! Nou dat wordt spannend.. Not.
De kusscene is trouwens geniaal, (en wordt gehaat op het forum van imdb) het meisje staat te happen naar adem, speeksel(bellen) in haar mondhoeken. Gedurfd. (voor dit genre, denk ik)

The Rapture
Euh.. film in 2 gedeelten.. Eerst een beetje "swingers" gedoe (partnerruil) daarna ziet Mimi Rogers het licht (van God) en zegt ze "Henry, God made me an information operator for a reason"
:) wel grappig dus, maar of 't zo bedoeld is? Ik kon niet echt de moraal uitvogelen van de film. Bovendien ging alles te snel, want ze heeft dankzij die dates wat met die knakker van X-files, die niet zo into God is, maar *snap* dan weer wel en SPOILER *snap* dan is ie alweer dood. Zucht.
Wel goed is dat The Rapture echt plaatsvind! Geloof ik... Zou er een film zijn waar je in een volle stad alle mensen ziet opstijgen, want dat is hier helaas niet..
(vreselijke religie trouwens dat Christendom, als werkelijk alles je maar vergeven kan worden als je maar liefde aan God betuigd)

Ludo, Thursday, 3 April 2008 07:25 (sixteen years ago) link

ik denk toch dat de film Christenen belachelijk maakt, SPOILER voorbeeldje: Mimi heeft een moord op haar geweten, wil daarna zichzelf voor d'r kop knallen, maar durft niet omdat je door zelfmoord niet in de hemel komt. :)

Ludo, Thursday, 3 April 2008 07:41 (sixteen years ago) link

http://www.planetperplex.com/img/droste.jpg

Hè, hè...modderfokkin' Inland Empire eindelijk gezien. Die film bleef ontsnappen. Wilde ik naar de bioscoop was er weer een of ander kutfestival. Wilde ik hem huren, was net dat ene exemplaar weg. Bestelde ik hem, werd de DVD tot 2x toe kwijt gemaakt. Was er bijna van overtuigd dat als ik hem zou downloaden er rook uit mijn laptop zou komen.

Afijn. Meesterwerk. Was inmiddels wat sceptisch door de verhalen hier en daar. En Mullholland Drive leek me lastig te overtreffen, en toch...heb minstens 87 dingen gezien die ik nooit eerder heb gezien. :) Het is allemaal net met meer focus, ondanks alle wendingen. Geen irritante albinocowboys, gehannes met koffie of autorijinstructieboekjes. Vernieuwend gefilmd en toch met een paar Lynch touches (vooral de belichting is weer onovertroffen.) Ik ben al jaren niet meer bang te krijgen voor film maar ik vond dit een aantal keren gewoon erg eng. Is dan ook een horrorfilm (vandaar ook de fijne overdaad aan Penderecki), zoals die zou kunnen zijn verzonnen door een Franse filosoof. Grote opluchting derhalve want film lijkt de laatste tijd zoooo saai, het blijft allemaal aan de oppervlakte van de realiteit, de verhalen zo braaf lineair.

OMC, Friday, 4 April 2008 12:24 (sixteen years ago) link

"Is dan ook een horrorfilm"...zoals Vido al eerder hier meldde (was blijkbaar blijven hangen. ;) Of het abstracte horror is ben ik dan nog niet over uit, surrealistische horror wil ik iig wel in meegaan.

Film eindigde ook nog eens vrolijk, verrassend dat, moest dan ook erg lachen om de verwijzingen daarin naar Mulholland Drive en Lost Highway en die idiote houtzager tussen de dansers natuurlijk. :)

OMC, Friday, 4 April 2008 14:18 (sixteen years ago) link

The Adjuster
euh. Maffe cultklassieker (?) van Atom Egoyan. Cast vol (mij) onbekenden. Hoofdpersonage is Adjuster, oftewel iemand van de verzekering die mensen helpt met schadeclaims (hee doet dat niet aan The Sweet Hereafter denken) Iedereen vindt 'm ge-wel-dig, maar in wezen draait hij gewoon standaardzinnetjes af, die altijd maar blijken te werken. Hij maakt van de gelegenheid gebruikt om zowel met de mannelijke als de vrouwelijke clienten naar bed te gaan. Zijn we bij het belangrijkste thema, seks. Seksuele fantasien, die worden nagejaagd door allerlei (misschien wel alle) personages. Zo werkt de vrouw van de verzekeringsagent in de Censurering, kijkt ze dus de hele dag bizarre porno, die ze dan stiekem tapet en mee naar huis neemt voor d'r zus, die bij ze inwonen in een zeer Lynchiaans modelhuis (de wijk is nooit gebouwd)
(En dan noem ik nu nog maar de helft van de verwikkelingen) Bijzondere film (zonder echt goed te zijn wat mij betreft)

After Life
Geldt ook voor deze. Had 'r meer van verwacht. Er is zelfs een Nederlandse opera van gemaakt, las ik ooit. Als je dood gaat belandt je dus in een soort wachtkamer, een low-budget instelling waar 't personeel je gaat helpen om 1 (EEN) herinnering mee te nemen naar de eeuwige "loop". (aka de hemel) Is allemaal in pseudo-docu stilj geschoten, best vermakelijk. Een oudere man kan niet kiezen, waarna een medewerker zijn hele leven op videobanden tevoorschijn haalt (waarom dan nog die film maken?) Nou, misschien omdat je dingen herinnert, zoals je ze wil. Er is ook nog een plotje met de medewerkers, die daar natuurlijk niet voor niets blijken te werken.

La Nuit Americaine
Jaaa. eindelijk weer een hele leuke Truffaut, nou ja zoveel heb ik er niet gezien. Dit is een typische film in een film-film, wat eigenlijk per definitie leuk is (die 2 zwart-witte van Woody, 8 en een half natuurlijk, en ook eentje met PS Hoffmann waarvan ik de titel kwijt ben) Met die laatste is deze wel verwant, omdat het toch allereerst een film is om bij te grinniken. Slapstick met een kat die van een schaaltje melk moet drinken maar weigert: "gooi 'm erop". Pathetische actrices, breakdowns en Antoine Doinel als totaal verwaand kind, die uiteindelijk verdwijnt om 'n potje te gaan karten. (Ook te zien bij Wes Anderson)
Ontdekking in de bijrollen is overigens Nathalie Baye. Typisch boekwinkel/bieb typetje met ENORME bril, tot die afgaat. :) Wat een vrouw, Carice van Houten improved.

Byebye Brasil
Altijd leuk om een film te kijken waar pas 400x op gestemd is op IMDB. Lekker elitair. Begint als een film geknipt voor een Burton/Depp remake. Een uiterst gammel circusje komt aan in een Braziliaans hinterland dorpje, daar stapt de leider uit, type Johnny Depp, excentriek, baardje.. Een jongen in 't dorp, speelt accordeon en wil mee. Dat mag uiteindelijk en hij neemt zijn zwangere meissie mee. Daarna begint (toch niet geheel onverwacht, is 't Brazilie? of de seventies) een vrij erotisch gedeelte, iedereen doet 't met iedereen en als ze in geld problemen raken moeten de vrouwen zich maar hoereren.
't plot brengt ondertussen toch niet helemaal wat 't zou hebben kunnen zijn. Uiteindelijk nog 't meest geraakt door een fantastisch aftitelingsliedje, met tekst die de onderwerpen van de film nog 'n beetje aanstipt. (liefde, reizen, drugs, de usual stuff)
De muziek is sowieso leuk met van die typische fusion van jazz, Bacharach Amerikaanse showmuziek, funk en Braziliaanse stijlen, (Rolando Lark zeg maar)
Toch wel een aanrader. (Net als La Nuit, maar die kent iedereen wel)

Ludo, Monday, 7 April 2008 07:28 (sixteen years ago) link

Ik vond het idee van After Life vele malen cooler dan de film zelf. Zeker niet Koreeda's beste. La nuit Americaine vond ik enorm tegenvallen. Ik vond het een aflevering van Dynastie, basically, af en toe mildly funny. Die quasi remake van Assayas (Irma Vep, ook met Doinel) beviel me beter. Zag zelf een andere Truffaut, zal vanavond mijn lijstje posten.

Olaf K., Monday, 7 April 2008 08:39 (sixteen years ago) link

wat ik jammer vond aan La Nuit was dat ik er niet echt melancholisch van werd. :P de meeste film-in-film-films lukt dat wel altijd.. Nu gaat er iemand dood, en niemand interesseert 't iets. Het leven gaat altijd door voor acteurs (en dat leven bestaat dan in feite uit het spelen van andere levens)

maar goed.. ben wel van plan om dat boek van Truffaut met/over Hitchcock 'ns te lezen. Hij blijft het prototype van de filmnerd (Citizen Kane posters jatten, verbeeld in een scene a la dromen op zijn Bergmans)

Ludo, Monday, 7 April 2008 09:10 (sixteen years ago) link

Films in films, kunnen we daar geen lijstje van aanleggen? La nuit en Irma Vep dus. Het onverwoestbare The purple rose of Cairo natuurlijk. Heeft Allen er nog 1?

Olaf K., Monday, 7 April 2008 09:16 (sixteen years ago) link

Wat hebben we gezien met Charlton Heston? Op de prot. chr. basissschool meerdere keren The Ten Commandments op 16mm, Ben Hur op video (viel tegen) en Planet of the Apes. Zijn beste film schijnt Will Penny te zijn, maar daar had ik tot voor kort nog nooit van gehoord.

Martijn ter Haar, Monday, 7 April 2008 09:25 (sixteen years ago) link

ben wel van plan om dat boek van Truffaut met/over Hitchcock 'ns te lezen.

Ja, lijkt me ook altijd wel interessant. La Nuit Americaine heb ik overigens nog niet gezien. Ben toch altijd meer een Godardiaan geweest (waarvan overigens de "fijne" uitspraak: "Truffaut een hersentumor? Had hij maar niet zoveel slechte boeken moeten lezen." Vrienden die ruzie krijgen blijft apart.)

Film-in-film. Inland Empire dus. Holy Mountain. The Last Movie naar het schijnt (nog steeds niet gezien). Snake Eyes. Cannibal Holocaust!!!

Charlton Heston. Vond het wel verrassend, gezien zijn latere rabiaat rechtse imago, om te lezen dat hij in de 60s zo bezig was in de civil rights movement. Is dan toch wel weer sympathiek. Net als Planet of the Apes. Fraai staaltje overacteren is dat toch als hij het Vrijheidsbeeld ziet (we hebben die film nu toch wel allemaal gezien?) Soylent Green is top 70s paranoia SF, dacht altijd dat Heston daar (net als met die homo-chic in Ben Hur) door de regisseur in het ooitje was genomen door in het laatste beeld een bebloede vuistgroet te geven. Misschien meende hij destijds toch. :(

OMC, Monday, 7 April 2008 09:45 (sixteen years ago) link

films-in-films, ja de IMDB had rond die van Truffaut dus ook al een draad van 300 replies.

Woody Allen:
Celebrity en Stardust Memories. De eerste ben ik vrij zeker van dat ze daar een film aan 't opnemen zijn. Tweede hmm wel een ode aan 8 1/2 maar of er echt shots in zitten van Woody de director die een film opneemt..

@Heston, alleen de 2 obligate klassiekers gezien (Apes, Ben-Hur) was ook wel verrast door zijn bemoeienis met de civil rights. Toen Moore 'm sprak was ie volgens mij al ver heen, dus misschien is die hele wapenlobby 'm nog niet al te erg aan te rekenen, en als je je hele leven op een filmset draait draai je waarschijnlijk vanzelf door. :)

Ludo, Monday, 7 April 2008 09:57 (sixteen years ago) link

de draad op imdb heet overigens "movies about making movies".
hoogtepunten daaruit m.i
*The Player
*Adaptation
*Ed Wood !!!
*State and Main (da's dus de PS Hoffman film die ik bedoelde)
*King Kong :)
*A Cock and Bull Story

was trouwens ook nog verrast dat Truffaut meeschreef aan A Bout de Souffle :) had ik toen in de credits helemaal niet gezien (?!?)

Ludo, Monday, 7 April 2008 10:00 (sixteen years ago) link

Voor dat lijstje: Jesus Christ Superstar, al kan ik me opeens niet herinneren of ze daar ook daadwerkelijk camera's hebben en het niet gewoon een staaltje eksperimenteel teater moet voorstellen. Blair Witch Project is natuurlijk inkoppertje.

OMC, Monday, 7 April 2008 10:21 (sixteen years ago) link

Salam Cinema van Mohsen Makhmalbaf is er ook een voor zo'n lijstje.

Martijn Busink, Monday, 7 April 2008 10:26 (sixteen years ago) link

"Vond het wel verrassend, gezien zijn latere rabiaat rechtse imago, om te lezen dat hij in de 60s zo bezig was in de civil rights movement."

Doe combi vind je wel vaker in de VS. 'Libertarian' heet het dan.

Martijn ter Haar, Monday, 7 April 2008 12:32 (sixteen years ago) link

Een wapen bezitten zien als een burgerrecht... toch niet zo gek?

Martijn Busink, Monday, 7 April 2008 13:55 (sixteen years ago) link

http://literature.sdsu.edu/textmex/heston_touch.jpg

Ludo, Monday, 7 April 2008 19:14 (sixteen years ago) link

Wordplay (Creadon, 2005) Eigenlijk is dat het leukste, als de documentaire over een kleine niche gaat, een subcultuurtje waar je geen zak vanaf weet. Zo dringt Creadon binnen in de wereld van de kruiswoordpuzzels. Wie maakt ze en hoe, en wie doet ze? Docu focust op de puzzel in The New York Times, de beroemdste van de wereld en gaandeweg komen mensen aan het woord als The Indigo Girls, Bill Clinton en Bob Hope. Uiteraard wordt ook het nationale kampioenschap gedetailleerd in beeld gebracht.

Suicide club (Shion Sono, 2002)
Noriko’s dinner table (Shion Sono, 2005)
Een tweeluik. Een groep van 54 schoolmeisjes springt in de avondspits en masse voor de metro. Net daarvoor verschijnen op een obscure website 54 rode stipjes. Al gauw wordt gedacht aan een zelfmoordclub. De twee films zijn origineel en verschillen erg van toon. Suicide Club is grotesk, bloederig, contrastvol, legt veel nadruk op het visuele en schakelt met gemak van sociaal drama naar horror. Het tweede deel bekijkt de onrust die ontstaat vanuit het gezichtspunt van een gezin, waar eerst één dochter en vervolgens twee dochters het ouderlijk huis zonder aankondiging verlaten. Dit deel is meditatiever, maar bevat naar het einde toe een aantal surrealistische scenes die me even op mijn hoofd deden krabben. Ik vond het geen spectaculair tweeluik, wel innovatief en gedurfd.

Sakebi (a.k.a. Retribution, Kurosawa, 2006). Van de makers van The grudge en The ring. Esoterische horrorfilm over een recherceur die een aantal moorden onderzoekt die allemaal een clou hebben die naar hemzelf leidt. Visueel virtuoos, prachtig gefilmd en spannend. Met van die traag vooruitlopende bleke spookvrouwen, brrr. Zoals altijd met horrorfilms is het eerste deel drie keer beter dan het tweede. De ontknopig weet ik al amper meer.

The believer (Bean, 2001). Film die het ongelofelijke geloofwaardig krijgt. Joodse jongen verloochent zijn achtergrond door neo-nazi te worden en leert gaandeweg begrijpen dat het geen verloochening is, maar liefde voor het Joodse geloof. Hoofdrol wordt vertolkt door Ryan Gosling en die kan wat. Het is wel een film die veel kwijt wil, zodat je af en toe het gevoel hebt dat de scenarioschrijver de kijker over de hoofden van de karakters toeschreeuwt.

Tirez sur le pianiste (Truffaut, 1960). Charmante en sfeervolle film over een aan lager wal geraakte concertpianist (gespeeld door Charles Aznavour; wat een goed acteur eigenlijk) die verder in de problemen dreigt te raken doordat zijn criminele broer hem nodig heeft. And blood runs thicker than water. Middels flashback krijgen we het zien hoe het allemaal zo gekomen is. De lichtvoetigste Truffaut uit deze periode, waarbij de vernieuwingsdrang, zoals wel vaker in deze tijd, ook leidt tot veel flauwe beeldgrapjes. Charmant en sfeervol zijn de woorden, want het viel me lichtelijk tegen. Maar eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit ook komt door de kwaliteit van die andere twee, Les 400 coups en Jules et Jim.

Vivre sa vie (Godard, 1962) En zo kon het gebeuren dat ik voor één keer een Godard prefereerde boven een Truffaut... Deze was leuk en veel beter dan Maculin/Feminin (die op zijn beurt weer beter was dan A bout de souffle; wat is dat toch met die film....). Anna Karina (met kort zwart haar, man man...) speelt een zich met Jeanne d’Arc identificerende vrouw die zich overgeeft aan de prostitutie. Veel lukraak geweld dat weer uit de lucht komt vallen, en veel speelse, geïmproviseerde dialogen. Het is niet gegeven dat dit automatisch kijkgenot oplevert, maar hier zat ik helemaal in. Zelfs de spreekbeurt (ditmaal over spreken, zwijgen, woorden en waarheid) was goed te pruimen en redelijk in het lopende verhaal geÏntegreerd. Niet slecht, Godard, vooral doorgaan!

Maria full of grace (Marston, 2003) Deze ontroerde me. Voorbeeldig drama over een Colombiaans meisje dat, hoewel zwanger, besluit bolletjesslikker te worden. Ingetogen gebracht, moderate pace, waardoor de juiste broeierigheid ontstaat. Geen overdadige zieligdoenerij, heel knap gedoseerd. Ik had het me allemaal veel killer voorgesteld, maar het is door alle misère heen ook een warme film.

Margot at the wedding (Baumbach 2007). Ja, dit was dus de verrassing van het weekend. De recensies waren heel wisselend, met een lichte neiging naar beneden, waarbij de criticasters de film nogal pointless en negatief vonden. Welnu dat klopt, en mede daarom heb ik me 80 minuten met een lichte grijns uitstekend vermaakt. Het is een kruising tussen twee regisseurs van een pointless en negatief oeuvre: Ingmar Bergman en Woody Allen. Waar Baumbach op uit komt is toch heel eigen en laat zich omschrijven als Eric Rohmer on speed. Speed, want net als voorganger The squid and the whale (ook uitstekend) zit het tempo er verschrikkelijk goed in. En wie had gedacht dat Nicole Kidman en Jack Black nog eens in één film zouden spelen. Laatste gaat in de emotionele scenes wel nat overigens...

Olaf K., Monday, 7 April 2008 20:51 (sixteen years ago) link

je vergeet Leigh Leigh Leigh.. of zat die niet in die nieuwe Baumbach.. :)

En Gosling is goed, dus die film maar op de lijst gegooid, evenals die Godard.

Ludo, Tuesday, 8 April 2008 07:26 (sixteen years ago) link

Ja Leigh, doet niet onder voor Kidman in deze film en is onherkenbaar. Zag het pas bij de aftiteling geloof ik.

Olaf K., Tuesday, 8 April 2008 07:55 (sixteen years ago) link

en is onherkenbaar

he da's dan weer wat minder reden om 'r naar uit te kijken.

Ludo, Tuesday, 8 April 2008 08:16 (sixteen years ago) link

Babette's Feast
Deens/Frans eetfilmpje. Kun je absoluut overslaan, al is 't maar omdat Bibi Andersson uiteindelijk slechts 1 minuutje te zien. 2 zusjes leven in een soort religieuze commune, we zien hoe ze aanbidders afwijzen en uiteindelijk via zo'n aanbidder aan een Franse dienstmeid komen. Die wil na een tijdje als dank een echt Frans feestmaal aanbieden. De zusjes (en hun religieuze congregatie) vinden 't doodeng, Satanisch (de film maakt de Deense (protestantse?) schraalheid een beetje belachelijk.
Hoe dan ook, dan wordt er dus een half uur eten gemaakt en gegeten, wat grappig genoeg toch best fascinerend is om naar te kijken. (Al haalt het het niet bij de Chinese kookkunsten van laatst in die Ang Lee film)

American Movie
Over movies about making movies gesproken!!!! Lees hierboven wat Olaf zei. Ik vond 't bijna een soort Clerks. Zeker de beste vriend van de regisseur die een horrorfilm probeert te maken. Deze vriend heeft 100 acid ea drugsoverdoses achter de rug en daardoor (?) issie nogal simpel geworden. Hilarisch. Al is ie wel een gedreven gitarist haha.
Mark Borchardt is ook een doorzetter en dat maakt 't bijna een feel-good movie, hij weet van geen opgeven, en nu is (dankzij de docu) een cultheld :)
Beste scene: hoe een acteur door een keukenkastje moet worden geramd, ze proberen 't een paar keer.. Mislukt.. Hij krijgt steeds meer hoofdpijn waarschijnlijk en dan checken ze 't keiharde kastdeurtje.. "Geez, I am sorry I tried to put you through this" (oid)
Uncle Bill, de financier, is ook interessant, hij heeft 250.000 op z'n rekening (zegt ie en 't lijkt te kloppen) maar ondertussen woont ie gewoon in een trailer.

What Time Is It There?
aanrader uit 't begin van de draad (10 jaar geleden dus ;)
Eindelijk gezien. Inderdaad een goeie arthouse, ik heb de Wayward Cloud niet gezien, maar ik realiseerde me ten tijde van de masturbatiescene met een of ander vaag object (ik dacht eerst 'n urn) dat het om dezelfde regisseur moest gaan ;)
Vergeet dat verder. Het is een typische goede arthouse OMDAT 't de kijker mee laat ademen, er gebeurd weinig, maar niet te, en je zit goed in 't ritme van de peinzende eenzame mensen.
De cameo van JP Leaud (Antoine Doinel) was helaas niet al te boeiend.

Ludo, Thursday, 10 April 2008 07:26 (sixteen years ago) link

3 goeie films, Ludo! Ik vond zelfs Babette's feast leuk ((toen in 18 was, zou dat weer eens moeten terugzien). American movie is een van de leukste dingen die ik in het afgelopen half jaar heb gezien. Ik kijk nog geregeld fragmenten terug en iedereen die bij me langskomt is de klos. Mijn favo scene is de opnames met Uncle Bill, die moeten dienen als de openingssequentie van de film " It's allright, it's okay, there is something to live for. Jesus told me so!". Uncle Bill komt steeds niet verder dan " It's allright its okay eeeeehhhh". Dan kun ej me opvegen, ook na 6 keer zien. In huize K. wordt deze tekst inmiddels regelmatig gebezigd. What time is it there is mijn favo Tsai, wint het nipt van Vive l'amour. Inderdaad het laat de kijker mee-ademen. Ook zijn er een aantal dingen die op papier enorm artificieel lijken en waar ik me toch niet aan stoor. ZOals een man die steeds publieke klokken probeert terug te zetten.

Olaf K., Thursday, 10 April 2008 07:56 (sixteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.