Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11454 of them)

Ramos toch? Wat een beschaafd shirt had hij op die foto aan. Meestal was het iets van lila met paarse patroontjes. :)

OMC, Tuesday, 15 April 2008 13:54 (sixteen years ago) link

Ramos!?!?! jongen.. ;)

huiswerk:
http://www.vpro.nl/programma/hollandsport/afleveringen/19518524/items/19938518/

een absoluut Ludo in Zomergasten fragment (nou ja niet per se van Matthijs van Nieuwkerk natuurlijk)

Ludo, Tuesday, 15 April 2008 13:56 (sixteen years ago) link

hmm de video doet 't niet meer op de Holland Sport site, geloof ik. grrr. met Jan Kromkamp en Co Adriaans erbij. Adriaanse HAAT natuurlijk spelers als.. Campos.

Ludo, Tuesday, 15 April 2008 13:59 (sixteen years ago) link

kijk dit zijn nog 'ns spelhervattingen:
http://nl.youtube.com/watch?v=htCQr8gZ5fs&feature=related

Ludo, Tuesday, 15 April 2008 14:06 (sixteen years ago) link

LOL, Campos...oef. hopelijk gaat ILXOR binnenkort definitief naar de haaien. ;) Co man, wat weet die nou van echt voetbal?

OMC, Tuesday, 15 April 2008 14:08 (sixteen years ago) link

hij is meer van de paaseieren.. Nu zit ie straks lekker met Johann Volanthen met cafeine-vleugeltjes in Salzburg. Prutsers :)

Ludo, Tuesday, 15 April 2008 19:20 (sixteen years ago) link

Dat was ook wel postbodevoetbal van de ergste soort. Geen wonder dat Adriaanse hem niet mag.

Martijn ter Haar, Tuesday, 15 April 2008 19:43 (sixteen years ago) link

hij had nog verder door moeten lopen ja ;)
(volgens mij speelt ie de bal in zijn enthousiasme iets te ver vooruit, waarna er een soort flying kick volgt om de bal nog naar voren te krijgen)

deze "bicycle kick" dan: http://nl.youtube.com/watch?v=t0Me-aoFjzM (maar die is minder interessant omdat Campos daar al in de spits is opgesteld)

Ludo, Tuesday, 15 April 2008 19:51 (sixteen years ago) link

(en nu zal ik braaf mijn mond over 'm houden dit zijnde 'n Filmforum draad) :)

Ludo, Tuesday, 15 April 2008 19:54 (sixteen years ago) link

Et dieu.....crea la femme (Vadim, 1956). Bardot als het losgeslagen dorpsmeisje in een film die voor zijn tijd erg sexy is. Weinig verhullende bloesjes, Bardot krioelend in de branding. Is het ook een goede film? Wel, het is een film die steeds beter wordt. De eerste helft biedt weinig meer dan een ouderloze stoeipoes die de hoofden van de mannelijke helft van het dorp op hol brengt, aangevuld met een saai subplotje over een scheepswerf. De angel zit hem in de tweede helft (spoilers) waar het sulletje van het dorp Bardot ten huwelijk vraagt. Zij accepteert terwijl ze eigenlijk verliefd is op broer van de sul, met alle ellende van dien. Dat leidt uiteindelijk tot die prachtige scene, waarin een koortsige Bardot een manische dans ten beste geeft en uiteindelijk gestopt wordt door haar man, die haar fiks in dr gezicht slaat. En dan is de feeks getemd. De sul is de enige die het avontuur met Bardot aandurft, en hij wordt daarvoor beloond. Einde film. Ik vermoed dat het politiek correcte recensentencorps anno 2008 toch wel enorm gevallen zou zijn over dit potentieel conformistische gegeven, waarbij de vrouw maar beter in de pas kan lopen. En dat terwijl het eigenlijke thema over wederzijds respect zo eigentijds is....:-)

Olaf K., Wednesday, 16 April 2008 10:33 (sixteen years ago) link

Paprika (Satoshi Kon, 2006). Blijkbaar heb ik zoveel anime gezien dat ik bij het zien van het personage Paprika dacht "lijkt wel die troela van Perfect Blue." Klopt want dat is van dezelfde maker. Dit is ook weer een fraai staaltje droomlogica annex realiteitneukerij. De beste anime heeft altijd wel wat fijne droommomenten en Satoshi gaat daar nu helemaal mee los. Cinema wordt er ook nog fraai door heen verweven en is nog een John Candy lookalike en wat Cronenberg momenten. Tokio zelf krijgt het vanzelfsprekend ook weer te verduren. Kortom anime doet wat anime moet doen.

OMC, Wednesday, 16 April 2008 19:19 (sixteen years ago) link

Y Tu Mama Tambien
nou zo slecht als ik 'm hierboven afschilderde is ie nou ook weer niet.. Het is een verwarrende film, een rare genre-botsing. "Hij" komt zaterdag op tv, en de VPRO gids heeft 't over een broeierige zomerfilm. Nou, er is wel heel heel veel seks (dacht tot de voetbalclub America ter sprake kwam dat dit een Spaanse film was), maar echt heet wordt 't toch niet. Elders op internet zag ik dat ie als een tienerkomedie werd beschouwd. Neen, ook dat is 't niet. Die dingen worden allemaal gecounterd door een verwarrende/pretentieuze voice-over die 't constant over dood en verderf heeft. Er zijn wel meer tekenen dat er iets mis is, de vrouw waar de twee jongens mee reizen is constant aan 't huilen.. En toch.. Het einde heeft iets van "zie mij als scenarioschrijver de pionnen eens flink doorelkaar gooien, want ik kan alles"

Absence of Malice
Ook al bepaald geen simpele film. Ik weet eigenlijk niet eens wat de titel precies betekend. Paul Newman in een halve combeackrol is de zoon van een crimineel figuur.. Een belangrijk figuur is doodgeschoten en de Miami politie (geleid door een elastiekjes-neuroot) laat lekken dat hij er meer van zou moeten weten. Sally Field (het prototype kleine schattige brunette waar ze rijen en rijen van in blik hebben staan in Hollywood) hapt op de lek (ze is journalist) En krijgt dan een woedende Newman op d'r dak. En dan krijgen ze wat. Natuurlijk! Want zo gaat dat in films.
Uiteindelijk probeert iedereen in politieke spelletjes elkaar te slim af te zijn.. Hoewel dit een grotestadsfilm is dacht ik eigenlijk dat regisseur Sydney Pollack dezelfde was van In The Heat Of The Night (maar ik raakte in verwarring met Sidney Poitier) Toch iets van die sfeer.
Heel mooi shot trouwens in de film, Newman is slim genoeg om te merken dat ie geschaduwd is. Het is avond, hij kijkt om als ie een huis verlaat en op dat moment komt er een auto langs. De koplampen verlichten een stilstaande auto en even zien we het silhouet van 2 mannen :)

The Hours
Topcast in de weer met Mrs. Dalloway van Virginia Woolf. Kidman = Woolf. Julianne Moore en Meryl Streep spelen verhalen die overeenkomsten met 't boek vertonen (een in de jaren '50, ander in 2001 NYC, voor de aanslagen.. je denkt er toch meteen aan)
Die is allemaal door elkaar versneden, en al met al komen al die depressies toch *poeh* hard aan.
Lichtpuntje in de duisternis Claire Danes, die even bewijst dat de meisjescast in Little Women werkelijk geniaal was. Daar was ze Beth (die ik alweer vergeten was) maar hier speelt ze de huppelende twentysomething dochter, in gebreide trui, van Meryl Streep. :)

Ludo, Thursday, 17 April 2008 07:26 (sixteen years ago) link

(voor wie Little Women gezien heeft en ook een update nodig had, Beth is het zieke zusje, dacht dat ze een beetje mollig was, metarmorfose voor Danes kennelijk in die +/- 10 jaar tussen die films.

Ludo, Thursday, 17 April 2008 07:29 (sixteen years ago) link

Kiss Me Deadly (Robert Aldrich, 1955) is een wonderlijke, wrede en late noir waar je van tevoren eigenlijk helemaal niets over moet weten. Helaas wordt in artikelen over deze film vaak een foto afgebeeld waarin het eind wordt getoond. Die foto had ik gezien en dus wist ik al ongeveer wat me te wachten stond. Zoals in de meeste goede noirs begint de actie nog voordat de openingstitels (in vervreemdende omgekeerde volgorde) over het scherm rollen. Schimmige privé-detective Mike Hammer (Ralph Meeker) botst midden in de nacht bijna tegen een vrouw aan die hem probeert te stoppen. Niet veel later wordt het wrak van zijn auto teruggevonden en ligt Hammer drie dagen in coma in het ziekenhuis. In zijn poging achter de identiteit van de geheimzinnige vrouw te komen en te achterhalen waarom ze zo bang was, waagt Hammer meerdere keren zijn leven en dat van zijn paar bondgenoten. De ene bad guy is nog glibberiger en enger dan de andere (met Citizen Kane-acteur Paul Stewart in belangrijke dubieuze rol). Hammer is, als het nodig is, trouwens ook niet vies is van sadisme. Enig voordeel voor de detective is dat bijna elke vrouw (inclusief de minst betrouwbare) die hij tegen het lijf loopt direct de neiging heeft hem te omhelzen. Het geheim in de staart van het verhaal is voor Hammer minstens zo verrassend als voor de kijker. Tipje van de sluier: twee bekend films die een belangrijk element uit Kiss Me Deadly citeren zijn Repo Man en Pulp Fiction.

Vido Liber, Thursday, 17 April 2008 08:03 (sixteen years ago) link

Ik lees net Olafs stukje over Kiss Me Deadly van 11 maart en zie dat hij goede citaten mist. Er zijn inderdaad noirs met sterkere citaten (en Kiss Me Deadly staat sowieso niet in mijn top tien van noirs), maar er zitten toch best een paar aardige tussen. Vreemde vrouw kust Hammer bij eerste ontmoeting zomaar op de mond en zegt: You don't taste like anyone I know. Het verhoor van Hammer, direct nadat hij uit het ziekenhuis is ontslagen, mag er ook wezen met de agenten die alle antwoorden zelf invullen en daarmee binnen een minuut het twijfelachtige karakter van Mike Hammer tot in de puntjes neerzetten. Hammer zit er zwijgend bij en heeft voornamelijk hoofdpijn.

Vido Liber, Thursday, 17 April 2008 08:15 (sixteen years ago) link

dat klinkt weer als eentje die op de lijst gaat. Hoeveel film noirs zijn er in godsnaam gemaakt.. ;) En ze lijken wel allemaal goed.
Wat zou men zien als eerste noir? En van wanneer tot wanneer loopt het gouden tijdperk.. Kennelijk in elk geval tot '55. In elk geval horen ze zwart-wit te zijn :)

Ludo, Thursday, 17 April 2008 08:36 (sixteen years ago) link

@Vido:
Ja die ziekenhuisscene was wel aardig. Dat andere citaat, dat is het soort waar de film bol mee staat. Ik moet er niet eens om glimlachen. Doe mij dan maar een non-noir als All about eve, DAT is citable. Ik zat te kijken met een andere noir-fan en we waren allebei totaal underwhelmed. Geen noir voor iedereen kennelijk.

Baisers Volés (Truffaut, 1968). Als Truffaut in kleur gaat schieten, stopt mijn bewondering. Niet dat ik nu zo'n zwart-wit fetisjist ben, maar zijn films worden komedies. Het is een beetje het stijltje dat Woody Allen later heeft geperfectioneerd toen hij de pure komedies juist verliet en films als Annie Hall en Manhattan ging maken. Truffaut blijft voor mij ver achter dit niveau, omdat de helft van de grappen gewoonweg erg flauw zijn. Visuele humor en onderkoelde slapstick, brrr. Deze film is onderdeel van de Antoine Doinel-serie, het karakter (gespeeld door Jean-Pierre Léaud) waar Truffaut vijf films over maakte geloof ik. Deze behandelt de periode waarin Doinel uit het leger komt en moeite heeft zich in de maatschappij in te passen. Hij is detective, schoenenverkoper en televisiereparateur. Ondertussen zet hij zijn voorzichtige schreden in zijn liefdeswandel. Er zit veel sfeer in de film en het Doinel karakter blijft interessant, makkelijk uit te zitten, paar hele toffe scenes, maar nee, ik vind het net niet memorabel allemaal.

Olaf K., Thursday, 17 April 2008 09:08 (sixteen years ago) link

dat is zo'n beetje de allerbeste film ooit :)

als ik ooit een oscar win (waarom niet) ga ik zingen: "Un petit village, un vieux clocher" ;) (hoeveel tijd heb je in zo'n dankwoord, 1 minuutje nou ja lijkt me voldoende ;) )

Ludo, Thursday, 17 April 2008 09:11 (sixteen years ago) link

Nou wat zijn we het weer eens...;-) Overigens Ludo, de overeenkomst tussen Tony Takitani en Millennium Mambo zag ik niet zo, maar ik moest weer aan de laatste denken toen er een stukje op de voorpagina van de Volkskrant stond over de film van David Verbeek (Shanghai Trance) die momenteel door de Chinese censuur gaat. Die jongen heeft gewoon een urban film gemaakt, in het Mandarijns, over een getroubleerde relatie tussen een meisje en een onverschillige dj. Ben er overigens wel benieuwd naar.

Olaf K., Thursday, 17 April 2008 09:31 (sixteen years ago) link

oh ja iets met paaldansen he..

Tony Takitani en Millennium Mambo

ik weet 't ook niet meer, hah, misschien dat er niets gezeg wordt, maar ja dan lijken alle arthouse-films op elkaar.

De andere beste film ooit is natuurlijk After Hours van Scorsese. Maar net als met muziek weet ik 't nooit zo goed met beste ooit lijstjes (ja wie wel dan) Maar eigenlijk vind ik alle films wel leuk om te zien, hoe moet ik ze dan gaan rangschikken ;)

Ludo, Thursday, 17 April 2008 11:41 (sixteen years ago) link

overigens een zeer fraaie Wikipedia-entry, wat Andrew Keen er ook van denken mag:
http://en.wikipedia.org/wiki/Film_noir

Ludo, Thursday, 17 April 2008 11:42 (sixteen years ago) link

de eerste Noir (niet Proto-noir) volgens de entry is Strangers on the Third Floor (gemaakt door een Let!)
de laatste is de welbekende Touch of Evil (van Welles)
En Kiss Me Deadly schijnt een van de hardste te zijn.

Ludo, Thursday, 17 April 2008 11:46 (sixteen years ago) link

De hardste. Ja er zit wel een folter-scene aan het begin waarvan ik dacht "Goh, toen al?".

Best of lijstjes, niet te doen... En daar staan dan films in die je heel goed vond tien jaar geleden en dat zegt iemand manwat een kutfilm en dan ga je toch weer twijfelen. Zoals bij Once upon a time in America....;-)

Olaf K., Thursday, 17 April 2008 13:33 (sixteen years ago) link

hier staat een overzicht van noirs. Om tien favorieten te kiezen zou je ze eigenlijk allemaal gezien moeten hebben en dat is voorlopig even onbegonnen werk. Laat ik toch een poging wagen :-) Om te voorkomen dat er alleen maar Hitchcock in staat, heb ik diens werk maar buiten beschouwing gelaten (met Hitch zou Shadow Of A Doubt bovenaan hebben gestaan).

In chronologische volgorde zijn dit mijn tien persoonlijke favorieten:
Scarlet Street (1945)
Out Of The Past (1947)
The Naked City (1948)
Act Of Violence (1949)
In A Lonely Place (1950)
Where Danger Lives (1950)
Ace In The Hole (1951)
Angel Face (1952)
The Killing (1956)
Touch Of Evil (1958)

Op de voet gevolgd door o.a. Nightmare Alley (1947), Gun Crazy (1949), The Reckless Moment (1949), The Set-Up(1949 – een geweldige noir over een bokswedstrijd) en The Narrow Margin (1952).

Vido Liber, Friday, 18 April 2008 08:44 (sixteen years ago) link

Het mag duidelijk zijn dat ik neo-noir niet heb meegerekend.

Vido Liber, Friday, 18 April 2008 08:45 (sixteen years ago) link

terecht, de echte noir eindigt in '58, dat maakt de mogelijkheid om alles gezien te hebben ook behapbaarder ;)) ;)

van jouw 10 heb ik er 3 gezien (Out of the Past, The Killing en Touch of Evil) de rest zal onthouden worden :)

Shadow of a Doubt is ook een kanshebber voor beste film aller tijden, hier. Alleen het einde dat ze die knakker van de trein dondert, mwah. Gaat allemaal zo snel ineens.

Ludo, Friday, 18 April 2008 09:48 (sixteen years ago) link

Ja Touch of evil is voor mij ook een must. Ik geloof dat The big sleep hier niet lekker ligt, niet? Dat vind ik toch een hele fijne, met name door de bogart-bacall chemie. (Key largo vond ik zelf nogal tegenvallen, To have and have not, een heel stuk beter.)

Olaf K., Saturday, 19 April 2008 14:00 (sixteen years ago) link

het probleem met film noirs is dat ze door elkaar lopen bij me. AL die Bogart-films zijn goed, maar welk welke is weet ik nooit. Is the Big Sleep met de oude zieke man die in een soort subtropische plantenkas zit? Dan issie goed.

Touch of Evil 1e kijkbeurt niets van begrepen, maar daarvoor is Orson Welles dan ook een "genie". (?) :)

Ludo, Saturday, 19 April 2008 19:50 (sixteen years ago) link

Ah, Atlantic city staat bij mij in de download, en hard eight was een heel leuke film. Laat ik je stuk van de week lezen , als ik atlantic city heb gezien. En ja die springsteen associatie is ook ht eerste dt in mij opkomt.

Olaf K., Sunday, 20 April 2008 08:44 (sixteen years ago) link

:) Hard Eight is zeker niet slecht*, ik probeerde nog iets te zeggen over het acteren, maar had al zoveel woorden. Zowel Reilly als Hall zie je normaal in bijrollen en hier zijn ze dus 't belangrijkst en dat is toch niet super (wel acceptabel ofzo) Vraag me af of die Reilly wel 'ns een grotere rol heeft gespeeld.
Paltrow is wel heel geslaagd als hysterisch pruillipje :)

*Casino-films zijn sowieso wel een fijne depressieve setting.. The Cooler, Leaving Las Vegas.

Ludo, Sunday, 20 April 2008 09:24 (sixteen years ago) link

Atlantic City
Hard Eight
Zie www.subjectivisten.nl

Eyes Wide Shut
Verbazingwekkende, verwarrende, extreem grillige en toch wel leuke film. Hij boeide me 2.5 uur, soms door ergernis, soms door werkelijk goeie moment.
't begin is waardeloos. Nicole Kidman :( ik was net positief over 'r gaan denken.. Het ligt misschien niet aan haar, eerst is ze "dronken" dan "stoned" en.. daar.. gaat.. ze.. vooral.. langzaam.. van.. praten.
Dan wordt Tommetje ineens jaloers (een far stretch, maar goed) en gaat ie de straat op. Tis nacht, tis paranoia, tis New York. ja hoor. After Hours! Misschien wel Kubrick's beste 45 minuten. Bezoekje aan de pianist, het hoertje en helemaal geniaal de kostuumwinkel (net als Meneer Ben die een ridderpak ging halen en in een fantasiewereld kwam)
Goed, dan komt ie dus bij het geheimzinnige feestje en gaat het langzaam mis. Het gezang in reverse is cool, maar wat er nou eigenlijk gebeurd is nou ja.. niks bijzonders toch ;) In elk geval ontbreekt ook daarna elk gevoel van gevaar in de film. Kubrick had het hele plot maar in 1 nacht moeten proppen, want nu gaat ie 's ochtends nog op onderzoek uit (nog wel aardig) en dan begint er nog een nacht.
De afwikkeling is verder ook totaal oninteressant.
Blijft de vraag: liepen de 2 modellen uit het openingsfeestje nou ook op het kinky feestje? :)

Gerry
de minste in van Sant's death trilogy. Wed er trouwens om dat het HEEL lastig is iemand te vinden die niet Elephant de beste van de 3 vindt.
Laatst stond er een zurig stukje in (natuurlijk) de Volkskrant, over de muziek van Arvo Part in Hollywood. Weet niet meer wat de strekking was, was het nou dat het luiheid was van de filmmakers, of toch ook een beetje een aanklaagt tegen de simpele muzak van Part. Ik vind 't in elk geval een kwaliteit van de gekke Est dat je zijn muziek overal onder kunt zetten en je krijgt altijd drama.
(Spiegel im Spiegel en Fur Alina zitten in deze film)
Wie Gerry toch wil proberen moet 1 uur doorzetten voor de laatste betere 40 minuten. Casey Affleck en Matt Damon maken een wandeling in Alaska (dacht ik, tis Argentinie) goed, ze verdwalen en het is een soort toendra-woestijn ding en ze hebben niks bij. Lijden dus. na 1 uur komt dan eindelijk de muziek van Part terug wat meteen diepte geeft (zonder muziek lukte dat niet) ze gaan 'n beetje trippen, wanhopig proberen te herinneren hoe ze met de auto zijn gereden.

Ludo, Monday, 21 April 2008 07:21 (sixteen years ago) link

Verbazingwekkende, verwarrende, extreem grillige en toch wel leuke film. Hij boeide me 2.5 uur, soms door ergernis, soms door werkelijk goeie moment.'t begin is waardeloos.

Exact. :) Las ooit een recensie waarin half voor de grap werd geopperd dat die hele film over Cruise's homoseksualiteit gaat. Was het er niet mee oneens. :)

Zelf zag ik voor het eerst in jaren dankzij de DVD-ruilbeurs New Rose Hotel van Abel Ferrara. Destijds onterecht afgekraakte film want Ferrara's beste na The Addiction en Bad Lieutenant. Hele goede SF verfilming want geloofwaardige nabije toekomst, zonder digitale effecten en een paar suggestieve stadsbeelden die je de rest wel doet invullen. Asia Argento's indrukwekkende longen en extreem katholieke gezicht maken de boel verder af.

OMC, Monday, 21 April 2008 07:37 (sixteen years ago) link

Tom Cruise als huisarts (die ook nog eens marihuana rookt) is ook een nieuw wereldrecord ongeloofwaardig :)

wel grappig dat de (prima) regisseurs Sydney Pollack en Todd Field een belangrijke rol spelen. (al was de laatste misschien nog niet aan die carriere begonnen)

Ludo, Monday, 21 April 2008 08:32 (sixteen years ago) link

The Story of Qiu Ju
De letterlijke vertaling van de Chinese titel is nog simpeler/leuker. Qui Ju goes to court. Dat is wat 't is. Een soort van fabel-structuur. Qui Ju = een simpele vrouw van 't Chinese boerenland. De lokale opperkameraad kickt haar man op een plek waar dat niet zou moeten en zij gaat op zoek naar gerechtigheid (een "explanation" zegt ze steeds) De hoogwaardigheidsbekleders zijn allemaal heel aardig (het ruikt naar propaganda) en hebben zelfs zelfspot ("ik ben alleen maar goed voor het terugvinden van koeien") De vrouw maakt zo nog wat mee, want ze gaat naar de grote stad waar ze natuurlijk wordt afgezet. Ze is trouwens niet alleen, de hele film vergezelt haar zwijgende zusje haar, of is 't nou schoonzusje, die dan weer familie (zus/dochter/vrouw?) is van de "dader".
Hoe dan ook, schattige film, leuke couleur locale, het leven is goed in China, ondanks al die moeilijkheden. Leukste moment: vrouw laat een klaag/dreigbrief schrijven door een oud mannetje, die al eeuwen daar lijkt te zitten, maar trots verteld dat ie al 16(!!) brieven heeft geschreven.

Le Genou de Claire
Lees net dat ie uit 1970 komt, maar als 't 1990 was had ik 't ook geloofd, Fransen en hun seksfilosofietjes verander niet (en zijn in zekere zin toch ook wel modern)
Een man zit in een vakantieoord, een vriendin is schrijfster en wil inspiratie dus zij praat 'm een beetje in een affaire met een Lolita-meisje dat daar rondloopt (dacht overigens dat het dezelfde actrice was als die uit La Vie Revee Des Anges, maar da's dus een hele andere tijd)
Maar goed het meisje durft (zoals de schrijfster voorspelde) niet echt, waarna de man zich op haar zusje richt (een meer conventionele schoonheid met heeeele lange benen en heeeeeeeele korte rokjes/broekjes)
Zij wil natuurlijk niet, maar hij kan wraak nemen. Wat ie dan achteraf in een nieuw filosofietje rechtlult.
Ach, wel vermakelijke. Roehmer heeft natuurlijk meer van die zedenschetsen, L'amour de l'apres-midi (oid) schijnt ook goed te zijn..

Even Cowgirls Get The Blues
Dacht met een vroege Todd Solondz te maken te hebben. Zou in 't begin nog wel even gekund hebben, een gestoorde suburban familie.. Alleen dan blijkt het meisje hele grote duimen (jawel) te hebben. Da's wel erg "goofy". Intiteling is inmiddels zo'n beetje afgelopen et voila regisseur: Gus van Sant jr. (junior?!)
Dit is er een in de lijn van My Own Private Idaho en ik vat de humor van die man gewoon niet.
Meisje groeit op. Wordt Uma Thurman, met duimen kan je heel goed liften (haha.....) en dus doet ze dat. Ze heeft maffe homo-vriendjes en viavia komt ze bij een ranch, waar allemaal cowgirls zitten. (potten dus, onder wie kd lang die de soundtrack deed) Je kunt meer met een grote duim blijkt dan o.a. Tsja.

Ludo, Thursday, 24 April 2008 07:43 (sixteen years ago) link

Atlantic city (Malle, 1980). Zie ook het stuk van Ludo op subs. Het soort film waarin de setting een extra personage vormt. Een vervallen stad, prooi gevallen aan de commercie, waar eenieder iets van geluk of schoonheid probeert te ontdekken. Art direction is eenvoudig maar oh zo effectief. Vergane glorie, gepersonifieerd in verscheidene karakters, waaronder gangster-weduwe Grace, een soort Dickensiaanse Miss Havisham die door binnen te blijven liever de herinnering aan het Atlantic City van vroeger hoog weet te houden. Ik vond het einde een beetje drammerig, alsof er een angst bestaat dat de kijker het niet goed begrijpt. Waardoor je toch weer heel eventjes het gevoel krijgt dat Europeanen in de VS nooit carte blanche krijgen. Maar de moeite waard. Op naar My dinner with André.

El Espiritu de la Colmena (a.k.a. The spirit of the beehive/Erice, 1973). 1940, Franco heeft de burgeroorlog gewonnen. Deze achtergrond is in deze film amper zichtbaar, maar alles in deze film lijkt een commentaar. In een klein dorpje zien twee dochtertjes van een imker in het buurthuis de film Frankenstein. Dat triggert een kennismaking met gevaar en het kwaad die een onafwendbare aantrekkingskracht beginnen te vormen. De ene zus maakt de andere zus wijs dat Frankensteijn in de buurt woont, als een geest. De jongere zus gaat op onderzoek uit. De mensheid als een bijennest met zijn eigen onoverkoombare natuurwetten. .Er zit een Bergmaniaanse spartaansheid in, maar het geheel is ongrijpbaarder, poetischer.Een werkelijk prachtig grofkorrelig geschoten film die er in slaagt een eenvoudige thematiek filmisch diepgang te verschaffen. Het valt amper na te vertellen, maar je moet het wel zien.

Olaf K., Thursday, 24 April 2008 21:36 (sixteen years ago) link

El Espiritu de la Colmena

hmm nice. op de lijst.

waaronder gangster-weduwe Grace, een soort Dickensiaanse Miss Havisham die door binnen te blijven liever de herinnering aan het Atlantic City van vroeger hoog weet te houden

Aart Staartjes/Joost Prinsen in Klokhuis-typetje, vond ik dat. En die arme Burt maar commanderen ;)

ik heb ook weer een Malle gezien, het fraaie Au Revoir Les Enfantas, waarover later meer.

Ludo, Friday, 25 April 2008 07:20 (sixteen years ago) link

Training Day
"Deze negers komen hard, zo hard." :)

Martijn Busink, Friday, 25 April 2008 13:38 (sixteen years ago) link

En als de LAPD-corruptie je in Training Day nog niet hard genoeg was, kun je altijd nog Street Kings (David Ayer, 2008) checken. Keanu Reeves gaat over vele lijken en is toch, wonder o wonder, the good guy.

Vido Liber, Friday, 25 April 2008 14:21 (sixteen years ago) link

Kweenie of ik 'm zo goed vond, vermakelijk. Of ik het nog harder wil..

En Keanu Reeves en hard? :)

Martijn Busink, Friday, 25 April 2008 14:35 (sixteen years ago) link

Harder dan hard zelfs.

@Ludo: Bij Eric Rohmer kies ik voor Ma Nuit Chez Maud (1969) en vooral voor Le Rayon Vert (1986), omdat actrice Marie Rivière daarin zo herkenbaar somber is.

The Spirit Of The Beehive moet ik ook al heel lang ’s een keer gaan zien, maar ik heb me de afgelopen weken eerst zoet gehouden met Tussenstand (goede acteurs zijn het halve werk), The Nines (mysterieuze soort van thriller met drie keer Ryan Reynolds als hoofdrolspeler en drie keer Ryan Reynolds als de zwakste schakel), Once (waarvan ik me pas later bedacht dat het eigenlijk gewoon een musical is), The Darjeeling Limited (nog steeds vorm boven inhoud, maar wel nog steeds mooie vorm boven inhoud), The Quiet Earth (het einde der tijden in Nieuw Zeeland – een goed en vooral goedkoop alternatief voor I Am Legend) en Before The Devil Knows You’re Dead.

Vido Liber, Friday, 25 April 2008 14:38 (sixteen years ago) link

Is eric Rohmer een lente-regisseur? Had er toevallig net een serie van zijn films binnengehaald (waaronder Le rayon vert) toen Ludo er ook in begon te duiken. Ma nuit chez Maud staat genoteerd. Ik ga ook die seizoenenfilms weer es doen. Maar eerst nog even Malle (Le Souffle au Coeur).

Olaf K., Friday, 25 April 2008 16:56 (sixteen years ago) link

Vrij Nederland doet "De 5 beste bankovervallen in de filmgeschiedenis" (volgens Max Porcelijn)

hij komt met:
1)Heat
2)Raising Arizona
3)Dog Day Afternoon
4)Bonnie and Clyde
5)Gun Crazy

3 lijkt mij nummer 1.. Gun Crazy is interessant, iemand die ooit gezien? Een bankoverval waar de camera gewoon bij de man in de vluchtauto blijft en de mensen op straat denken dat 't werkelijk een bankoverval is.

En wie nog andere heeft roept maar.. Ik zeg Blue Collar.
En Raising Arizona zou ik vervangen door Take the Money and Run.
"Does this look like gub or gun?" :)

En dan heb je nog Inside Man (op zich een leuke truc om zo de bank uit te wandelen) en The Lookout (niks an)

Ludo, Saturday, 26 April 2008 09:49 (sixteen years ago) link

Er is nogal een verschil tussen de 5 beste bankovervallen in de filmgeschiedenis en de 5 beste films met een bankoverval. Maar goed. Dog day afternoon zou ook mijn nummer 1 zijn. Ken ik heat? Ja die ken ik. Best een goede film maar memorabel? Kan me overigens niet herinneren dat er in raising arizona een bankoverval zit. Er wordt toch een kind gestolen? Andere leuke films met bankoverval:

- The hot spot
- Wild at heart
- Out of sight

Olaf K., Saturday, 26 April 2008 10:14 (sixteen years ago) link

van de beschrijving kreeg ik wel weer 'ns zin om Heat te zien, alhoewel behoudens die opening (massaal vuurgevecht op straat) het niet zo'n bijzondere film is.

ik vind een juwelenkraak eigenlijk ook wel een soort bankoverval ;) met gepuzzel op zo'n kluis.. > Du rififi chez les hommes

Ludo, Saturday, 26 April 2008 12:09 (sixteen years ago) link

Gun Crazy is een voorloper van Bonnie and Clyde. Het camerawerk oogt zeer vooruitstrevend voor 1949 en de outfits van bad girl Peggy Cummins zijn übercool. Aanrader.

Zo op het eerste gezicht ga ik ook voor Dog Day Afternoon, al is de centrale overval in Heat een adembenemend vuurgevecht. Detail: achter het stuur van de vluchtauto zit acteur Dennis Haysbert, de latere Amerikaanse president van 24.

Vido Liber, Saturday, 26 April 2008 17:30 (sixteen years ago) link

In Raising Arizona zit een klungelige bankoverval door de twee uitgebroken gevangenen. Ik zou die film, in navolging van Ludo, overigens ook vervangen voor Take The Money And Run waarin meerdere memorabele overvallen zitten.

Andere kandidaten voor de beste bankovervallen (in willekeurige volgorde):
The Wild Bunch, Reservoir Dogs (de nasleep van een overval), Le Cercle Rouge (meer een juwelenroof a la Rififi), Crime Wave (die uit 1954 met o.a. een hele jonge Charles Bronson als een van de bad guys en Sterling Hayden als keiharde detective), Wild At Heart (met bloederig einde en een gelukkige hond) en Dillinger (uit 1945 waarbij scènes van de bankoverval zijn ‘geleend’ uit You Only Live Once uit 1937). Guilty pleasure: Killing Zoe.

Vido Liber, Saturday, 26 April 2008 18:00 (sixteen years ago) link

Ook een mooie: de ongewapende overval van George Clooney in Out Of Sight

Jack Foley: Is this your first time being robbed?
[Loretta nods]
Jack Foley: You're doing great

Rick Buur, Saturday, 26 April 2008 19:14 (sixteen years ago) link

Als je nou overval in het algemeen neemt, dan toch wel The Killing.

en ja die Out of Sight is ook erg goed.

OMC, Saturday, 26 April 2008 19:18 (sixteen years ago) link

Saibogujiman kwenchana (Chan-wook Park, 2006) of wel met de wat duffe internationale titel I'm a Cyborg, But That's Okay. Eerste film van Park na zijn wraak trilogie is iets minder sadistisch/gewelddadig (maar nog niet helemaal vrij van nare momenten) en iets luchtiger. Of lijkt dat laatste maar? Meisje denkt dat ze een killer cyborg is en komt in een gesticht terecht. Meestal een goede omgeving voor een film en er zitten inderdaad weer wat memorabele gekken bij. Zat halverwege een beetje van "waar gaat dit nou allemaal heen" en dan kom je er achter dat het een erg originele film is over anorexia. Was erg gecharmeerd van de grootmoeder die steeds aan de cyborg probeert te vertellen wat het doel van het bestaan is. Nou ja, duidelijk niet na te vertellen dit. :)

OMC, Saturday, 26 April 2008 21:00 (sixteen years ago) link

Au revoir, les enfants
In de Vrij Nederland stond onder het motto van Stalin "1 dode is een tragedie, 1 miljoen is een cijfer" een overlevingsverhaal uit de 2de wereldoorlog.
Deze film is er ook een, zonder gruwelijkheid of enig effectbejag is het een van de beste films die ik ooit over die oorlog heb gezien. Malle wist waarover hij 't had, want het hoofdpersonage is een alterego. Een jongen uit een rijk gezin, die in de oorlog bij de paters in een rijke kostschool zit. Het leven gaat z'n gangetje, totdat daar wat mysterieuze jongens (met zwart haar) in de klas komen.. Jaa.. de rest valt te raden, maar ach. Er ontstaat natuurlijk een vriendschap etc. Pijnlijke scene in een restaurant (verboden voor joden) waar de collabo's langskomen om eens even te checken of er geen ongewenste personen zijn. Wat een varkens zijn dat. Maar uiteindelijk is de Judas een heel ander (al even tragisch) figuur.

Gas, Food Lodging
Schijnt tegenwoordig vooral bekeken te worden door fans van J Mascis. Hij verzorgt de soundtrack (redelijk) en (veel leuker) een cameo, helemaal aan 't end. (als de stonede idioot die hij is) Die cameo knoopt wat losse eindjes op dood(!)simpele manier aan elkaar, da's dan weer wel jammer.
Fairuza Balk speelt een Avril Lavigne-meisje van een jaar of 14 die vanuit een Nieuwe Mexicaanse trailer droomt van een beter leven. Ze gaat naar de matinee met Spaanse films en ze vindt dat haar moeder aan de man moet. Haar zus (Ione Skye van Say Anything) is rebelser en hangt vooral rond met jongens die haar na gebruik al snel weer dumpen.. Tot ze een Engelse geologist vindt. Fairuza sluit ondertussen vriendschap met een Mexicaan en haar moeder met een oenige satelliet-tv-verkoper. Eh tsja, niet echt een film om na te vertellen, maar tis allemaal wel lief.

Napoleon Dynamite
Adje's favorite dvd, maar Napoleon lijkt ook wel wat op Arnon Grunberg. Had 'm al 'n keer gezien.. Het is geen Clerks, die ook een 2e keer hilarisch is, zeker de eerste helft denk ik hmm valt tegen, maar daarna komt er toch een soort van emotioneel verhaaltje op gang, uitmondend in een geniaal dansje op de tonen van Jamiroquai.
Jammer dat Tina Majorino (de love interest) nou hierna niet wat andere rollen kreeg, zeker niet genoeg conventionele schoonheid, zucht.

Thumbsucker
Geregisseerd door Mike Mills! de R.E.M. bassist!?!? Nee.. jammer 'n andere.
Of gelukkig want tis toch een warrige film. Begint al meteen, emokid zit in de problemen, depressief, zuigt duim, oh oh oh wat is zijn leven slecht en vervolgens zit ie binnen 5 minuten te zoenen met een leuk meisje.. Jaaaa.
In de miscast-draad was de naam van Keanu Reeves favoriet.. Liefhebbers opgelet, hier speelt hij een *tromgeroffel* orthodontist!!! Die gelooft in hippie-dingen als "je totemdier". haha. nou ja, tis absurd bedoeld, geloof ik, dus hij mag dit keer blijven.
Meer realistisch is dan weer het gedeelte van 't verhaal, rond 't gezinnetje van emokid. Zijn pa is Theodor Holman, de American Football-versie, moeder is Tilda Swinton, die ook niet tevreden is met 'r leven.. En heel aardig geschreven, het broertje probeert normaal te zijn.(ter compensatie)

Ludo, Monday, 28 April 2008 08:09 (sixteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.